Keresés

Részletes keresés

Csupka Creative Commons License 2001.06.22 0 0 37
Füzérrel kapcsolatban: mikor tavaly ott voltunk, én annyit észleltem, hogy tető került végre a kápolnára (legalább nem áznak tovább a gyönyörű gótikus faragványok benne,) meg egy ajtó is, és mintha lent a parkolóban, ahonnan felfelé visz az út, valami belépőjegy-féléről lett volna említés, ehhez képest nyitva volt az egész, a várkápolna ajtaját kivéve. Jelenleg szerintem takarítják a törmelék alól a meglevő falakat. A sodronyköteles felvonó is megvan.
A Gerő-féle Várépítészet nekem is magvan, továbbá rendszeresen jelennek meg Csorba Csaba tollából különböző kötetek: Legendás váraink, Regélő Váraink stb. Van még egy érdekes kiadványsorozat a címe: Castrum Bene, három kötet, ha jól emlékszem, nekem kettő van meg. Építészek-régészek-művészettörténészek tanulmányai vannak benne a várépítészetről, várakról.
Előzmény: szega (29)
Flora Creative Commons License 2001.06.22 0 0 36
Ne haragudj, hogy ilyet mondok, hormoSapi, de az apukám, aki nagy vár+várrom-rajongó és "szakértő", egész életében mély megvetéssel emlegette Neuschwansteint, mint a giccs legmagasabb fokát. Gondolj bele, tulajdonképpen majdnemhogy tegnap épült, egy őrült ízlésficamaként. Egyébként ilyen várkastélyok vannak Németországban _eredetiek_ (középkoriak), az egyikben jártam is, de hogy hol... még gyerek voltam. Ha akarod, megkérdezem aputól.
Előzmény: hormoSapi (35)
hormoSapi Creative Commons License 2001.06.22 0 0 35
Neuschwanstein
reklámozásáért biztos kikapok. Nekem azért tetszett, ha még nem is olyan ódon, mint az eddig felemlegetettek. A látvány mindenesstre meggyőző, egy igazi mesepalotát enged sejtetni.
hS
hormoSapi Creative Commons License 2001.06.20 0 0 34
Még egy kőnyvajánlat amit csak szorgalmas antikvárium látogatók szerezhetnek be:
Erdély várai(ha pontosan emlékszem). Sajnos egyszer ott kellett hagynom mer éppen szegény vótam, fizetésig meg nem maradt mög.
Előzmény: GroundZero (25)
hormoSapi Creative Commons License 2001.06.20 0 0 33
Még nem tudom én se, csak elolvastattam a leírásod és nem kaptam még a részletes tervet. Én meg sajnos csak most fogok megismerkedni vele.
Előzmény: Csokis (31)
hormoSapi Creative Commons License 2001.06.20 0 0 32
* a hegyről minden irányba jól lehet startolni
* állítólag autóval már nem szabad felmenni,
* egyébként Gyulakeszi felől talán jobban lehet megközelíteni
* a starthelyen a várat Lipót robbantotta fel
(ő nem siklóernyős)

a siklóernyősők starthelykatalógusában szerepel ez a felsorolás. A várnak tényleg csak nyomai látszanak. A kilátás miatt érdemes felmászni, Ellátni a Balatonig. Csobáncról van szó.

Csokis Creative Commons License 2001.06.20 0 0 31
Az tenyleg jo lehet.
Varak: Vitany, Gesztes, Oroszlanko
Barlang: Gant, Oroszlankovel szemben, Nagy-Csakany oldalaban
Ez? (Kicsit ismerem a Vertest.) :-)
Előzmény: hormoSapi (30)
hormoSapi Creative Commons License 2001.06.20 0 0 30
A fórummal kapcsolatban kaptam ma két mail-t.
Ime két idézet:
* mottó: csak állatoknak... vagy azoknak sem hehe
felette kellemesnek ígérkező utacskát :) terveltem ki Vérteskozmai kiindulóponttal 3db v. esetleg csak 2 vár és egy jófajta szakadék továbbá ha időnk engedi néhány barlang felkeresésével
kb 36km
* az érdeklődőnek érdemes belátogatni a www.libri.hu oldalra és ott rákeresni a vár szóra mert van még a témában egypár érdekfeszítő irományocska

Dévény meglelve. Aszem a nyáron mindenképp meg kell látogatni.

Füzéri várban utoljára üstökös nézésen voltam. De már azelőtt vagy tíz éve(meg közben egy párszor) is ottláttam egy sodronyköteles felvonót. Meg tatarozásra utaló nyomokat, de tényleges változást semmit.

szega Creative Commons License 2001.06.20 0 0 29
Drégelyt is tatarozzák, naggggyon korrekt lesz! Füzértől viszont félek, mert amikor legutóbb ott jártam, éppen vasbetonoztak, lásd diósgyőri rondella... :(((((((
Előzmény: Csokis (28)
Csokis Creative Commons License 2001.06.20 0 0 28
Cseszneket es Nogradot epp most tatarozzak. Mindketto megnezesre erdemes, mert szep munkat vegeznek, mindkettobol gyonyoru kilatas van, es ket kulon hetvegi program termeszetesen. Cseszneken van belepo, de ne sajnaljatok, a varra megy. :-) Es a felso var falaban kivulrol va egy kurto, amit kis ugyesseggel ki lehet maszni, es akkor felkerulsz egy ablakba, a riadt csaladi kirandulok meg alig birjak lebeszelni a gyerekeiket, hogy ok is megprobaljak. :-)
Előzmény: Vincent West (27)
Vincent West Creative Commons License 2001.06.20 0 0 27
Csesznek, kisközség Veszprém vm. zirci j.-ban (1891) 884 magyar lakossal, postahivatallal és postatakarékpénztárral. Romokban heverő várát 1314. Gara Zsigmond építette; a XVIII. század elején még védhető állapotban volt s csak századunk elején lett magasabb parancsra lakatlanná. Hagyomány szerint emlékezetes azon szikla, melyet a nép Gara székének nevez és azon magányos sziklán álló, hajdan híd által a palotával összekötött torony, melyben az Esterházy grófok családi levéltára tartatott. A vár alatt barlang terül el. C. templomában nevezetes régi harang van. V. ö. Vasárnapi Ujság. 1856. 52. sz.
Csesznek vára a XVI. században.


Kilroy Creative Commons License 2001.06.20 0 0 26
"Temetvény, Tiszolc, Kékkő, Szécsény, Murány, Végles, Várgesztes, Várgede, Znió, Korlátkő, Ajnácskő. "

Ezek - Várgesztes kivételével - a Felvidéken (a mai Szlovákiában) vannak. Már amelyik még megvan...

Előzmény: hormoSapi (2)
GroundZero Creative Commons License 2001.06.20 0 0 25
Szasztok,
a magyar várak/romok nagy szerelmese vagyok. Személles kedvenceim a Füzéri, ill. a Boldogkői vár, de azért pölö Szigliget is gyönyörű.
Valaki lentebb kérdezte, merre vannak még várak itthon. Nos, életem egyik nagy sikere volt, amikor két éves kutatómunka árán az egyik antikváriumban ráleltem Gerő Várépítészetünk c. művére. Nops, annak a borító-belsőjén egy ölég kimerítő térkép van. Mit mondjak, nem 20 hely...

Gr0

szega Creative Commons License 2001.06.20 0 0 24
Csatlakozom Csupkához Szádvárat illetően. Fantasztikus rom! Szögligettől kell felfelé menni, fent van a hegytetőn. A romok az erdőben állnak, helyenkét több méter magasan. Látogatottsága csekély.
További ajánlataim: Csővár (Acsa), Esseg vára (Bánd), Hölgykő (Városlőd).
Csokis Creative Commons License 2001.06.20 0 0 23
Deveny a letezo legnyugatibb pontja az egykori Magyarorszagnak. Nem foldrajzilag, hanem azert, mert a Duna felett all egy szirten a var, meg Pozsonytol is nyugatra, gyakorlatilag az osztrak hataron. Mai terkepeken Devinkent keresd, Szlovakia resze. Az Ady-idezet ertelme, hogy behozhato-e a nyugati kultura, az uj iranyzatok a magyar kolteszetbe? Beteszem az egeszet, sosem art az ilyet ujra elolvasni. :-) (Forras: www.mek.iif.hu)

ADY ENDRE: GÓG ÉS MAGÓG FIA VAGYOK ÉN ...

Góg és Magóg fia vagyok én,
Hiába döngetek kaput, falat
S mégis megkérdtem tőletek:
Szabad-e sírni a Kárpátok alatt?

Verecke híres útján jöttem én,
Fülembe még ősmagyar dal rivall,
Szabad-e Dévénynél betörnöm
Új időknek új dalaival?

Fülembe forró ólmot öntsetek,
Legyek az új, az énekes Vazul,
Ne halljam az élet új dalait,
Tiporjatok reám durván, gazul.

De addig sírva, kínban, mit se várva
Mégis csak száll új szárnyakon a dal
S ha elátkozza százszor Pusztaszer,
Mégis győztes, mégis új és magyar.

Előzmény: Hkoala (20)
timartom Creative Commons License 2001.06.19 0 0 22
Nekem az egyik kedvenc váram (legalábbis fényképről) Fülek vára.

Tudtok erről a várról valami érdekeset?

timartom Creative Commons License 2001.06.19 0 0 21
Hkoalanának Dévénnyel kapcsolatban az északban igaza van, azonban észak-nyugaton fekszik a Duna és a Morva folyó találkozásánál Pozsonytól nem messze.

Egy közel 200 méter magas sziklaszirten áll. Nagyon gyönyörű látvány! Egyébként a legtöbb magyarországi várral ellentétben nem a Habsburgok, hanem Napóleon robbantotta fel.

Hkoala Creative Commons License 2001.06.19 0 0 20
"... Dévénynél betörni új időknek új dalaival..."
ebből feltételezem, hogy Észak-Keletre van
Előzmény: hormoSapi (19)
hormoSapi Creative Commons License 2001.06.19 0 0 19
Csokis
Merre leledzik Deveny ? ( ami gondolom csak az írásmódod miatt ékezet nélküli ) Az AutoRute-tal sem sikerült megtalálni.
hS

Jó szó ez a "hajaz", kb félórája olvastam előszőr egy másik topicban.

Előzmény: Csokis (16)
hormoSapi Creative Commons License 2001.06.19 0 0 18
egy kedvenc:
Nagyenyed felől közelítve Torockót, szűkülő völgyben egyre nagyobb
sziklafalak tornyosulnak az ember felé. A katlanból kijutva egy nagy
medence kerül szem elé. Jobbra Székelykő, monumentalitásával kitölti a
teret. Baloldalt magasodó hegyek előtt, egy kisebb sziklatömbön áll
Torockószentgyörgy vára. Néhány falmaradványt és egy bástyát lehet
megközelíteni kényelmes szekérúton.

hS

timartom Creative Commons License 2001.06.19 0 0 17
Az ünnepi könyvhéten láttam egy nagyon érdekes könyvet. Sajnos nem volt már elég pénzem, hogy megvegyem :-( de ajánlom mindenkinek.

Egy Magyarországon élő - azt hiszem - amerikai diplomata írta, aki vette a fáradságot és bejárta az ország lényegében összes várát és várromát. Egy utikalauz a könyv, amely leírja hogyan lehet megtalálni és eljutni ezekre a helyekre, plusz fényképeket is csatol a mai állapotokról.

Csak belelapoztam, de nagyon érdekes. Véleményem szerint azért volt néhány tárgyi tévedése. Pl. a tokaji várat is említi (lényegében már csak néhány növényekkel benőtt kőkupac maradt a helyén), de szerintem rossz helyre teszi (félszigetet említ megtalálási helyként, holott az a Bodrog-köz csücske, amelyet a Tisza és a Bodrog fog össze). Ettől eltekintve szerintem egy elég használható könyv, ha valaki fel akarja fedezni a magyarországi várakat és romokat.

Csokis Creative Commons License 2001.06.19 0 0 16
Szerintem Deveny. Legalabbis nagyon arra hajaz.
Előzmény: hormoSapi (9)
hormoSapi Creative Commons License 2001.06.18 0 0 15
Nagyon köszönöm, hogy a figyelmet felhívtad rá. Eszembe se jutott, hogy földvár idehaza a laikus szemének is élvezhető állapotban fennmaradt. Nincs kikötve a kővár, és az sem, hogy Magyarországon legyen. Bírom a Szlovákiai, a Romániai várakat, de várak minden formában és mindenhonnan jöhetnek. Mondjuk az olyan várak mint Fűzér, Boldogkőváralja, Regéc, Sirok tényleg feledhetetlen élményt adnak és könnyen megszerettetik a várlátogatást.

hS

Előzmény: timartom (11)
timartom Creative Commons License 2001.06.18 0 0 14
Csak egy felülnézeti rétegrajzot sikerült találnom a Szabolcsi földvárról. Itt jól megfigyelhetó az avar gyűrű formájú földváraktól mennyire eltér.
Ja-Je Creative Commons License 2001.06.18 0 0 13
Szerintem Holloko rulez!!

Maradok tisztelettel
Ja-Je

Csupka Creative Commons License 2001.06.18 0 0 12
Füzér, Szádvár, Regéc, Nógrád.

Füzér egyszerűen fantasztikus, szép időben csodaszép panorámát látni, az egész várhegy is védett, mert tele van ritka növényekkel. Feljutni hozzá nem nehéz, csak ne téveszd el az utat.
Szádvár Jósvafő után van szintén fenn egy hegytetőn, (piros L jelzést kell követni és a ügyes vagy, megtalálod az erdőben a sziklába vájt szekérút maradványait is) alapjában véve rom, de azért elég magas falak állnak és a panoráma megintcsak gyönyörű.
Regécet - Füzérrel együtt - most kezdték el kutatni, valamikor a robbantás előtt Mo. egyik legnagyobb vára volt. Érdemes Mogyoróska és nem Regéc felől menni.
Nógárd várában régen voltam, emlékeim szerint nem nehéz megközelíteni és szintén nagyon szép.
Ja, még kettő jutott eszembe: Boldogkő és Kisnána.
Sziasztok!
Cs.

timartom Creative Commons License 2001.06.18 0 0 11
Gondolom elsősorban váron csupán a 'klasszikus' kővárakra gondoltál a topic nyitásakor, de én egy földvárat is ajánlom.

Javasolni tudom mindenkinek a Szabolcsi földvárat. Ez közép-európa legépebben megmaradt és egyik legnagyobb földvára. Érdekesség képpen: még Anonymus is megemlítette a Gesta Hungarorumban és háromszög alakú.

Megközelíthetősége: mint a nevéből is ki lehet találni Szabolcs megyében (a megye egyébként a faluról kapta a nevét) Tokajtól kb. 10 km-re található a Tisza partján.

HA arra vízitúráztok akkor érdemes megállni és megnézni.

Belülről egy kicsit hozzányúltak (felújítás címen), így már nem olyan vadregényes mint régen volt, de nagyon szép és áttekinthető.

hormoSapi Creative Commons License 2001.06.18 0 0 10
A varak.hu izgalmas oldal lesz, ha egyszer elkészül. Érdekes a térkép, jól megfigyelhető mely vidékeken építettek várakat.

Cimborának is megindult a fantáziája. jövő hétvégi pilisi séta helyett Várgesztes és környékére megyünk.

Előzmény: Csokis (4)
hormoSapi Creative Commons License 2001.06.18 0 0 9
egy iroda falán nézegettem rézkarcokat amikor rátaláltam erre a képre. Castle Theban,a karc magyarországon készült, de fogalmam sincs mi adhata az ihletet? a képre kattintva egy érdemes oldalt lehet találni.

Csokis Creative Commons License 2001.06.17 0 0 8
Hu az anyjat! Ez nem piskota!

"Hova, hova edes ferjem?
Megyek a csataba.
Galambocon var a torok,
ne varjon hiaba.
...
Maga vive Rozgonyine
ellenuk a galyat.
Lenge szello lebegteti
tengerzold ruhajat."

Remelem jol emlekszem.

Előzmény: hormoSapi (6)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!