Keresés

Részletes keresés

Gabesz.77 Creative Commons License 2009.12.03 0 0 37600
Szia Tamfod,

én is hasonló kérdéssel fordulnék az ittlévőkhöz,
de előtte egy tanács, illetve hangos gondolkodás próbáld specifikálni a kérdést

mert 100 embernek 100-at jelent az olcsó és igényes

én pl excelben
kigyűjtöttem hogy kb mi mennyibe kerül m2 vagy db ár
laminált padlótól kezdve a taposón, csaptelepeken át egészen a mosógépig, mindig vettem egy közép értéket, így kapsz valami irányadó árat .

javaslom hogy te is csinálj egy ilyen listát mire végére érsz kicsit képbe leszel mi mennyi, meg rájössz hogy mi mindenre nem gondoltál, és hogy nem 2 fillér lesz :)

még nekem is hiányzik jó pár dolog, de majd alakul.

Szóval az én kérdésem a többi szakihoz illetve a hasonló cipőben járókhoz:

adva ez a lakás ma néztem:
lakás
remélem jól sikerült a beollózás

szóval én is árakra lennék kíváncsi, adatok a képen

piros és narancs falak bontásra ítélve, zöld befalaz
jelenleg egy cserép héra + a fürdőben egy konvektor

cirkósítás lehetséges (kémény bélelt, de erre még rá lesz kérdezve 100%)
1. mik a költségek?? munka + anyag (engedélyeztetés?ezt hol kell amúgy elkezdni?)
ugye beszélünk kb 4 radiátorról (2 szoba, 1 konyha előtér, 1 fürdő) meg a szerelvények csövek stb(na pl ezeknek nem néztem utána

+ kombi vízmelegítős tartájos fali kazán pl.: Vaillant VUI 280-7 XE ~ 500.000 Ft (Jézusom de sok)

festést parkettázást taposó stb talán majd családból megoldom bár sajnos vidéki vagyok lakás meg Pesten

ezért kérdem munkadíjban mit tudtok mondani? tudom most talán kicsit lementek az árak mert kevés a munka
2. festés: munka + anyagdíj (tapéta nem lesz csak ilyen maszatolós "modern" festés)
3 taposó lerakás munkadíj? : konyha előtér kamra
laminált ... mondjuk ezt tényleg megcsinálom faterral ...
ablakosom már van :)
4 fürdőszoba ... tegyük fel megvan már minden cucc
milyen munkadíjjal lehet számolni?

falakban a vezeték már nem régi (bár erre még a hivatalos választ nem kaptam meg)
5. egy komplett vezeték csere mit kóstál? bízom benne hogy nem kell

esetleg tudtok olyan hozzáértő/megbízható szakit brigádot testvérpárt stb. aki végez ilyen komplett felújítást, és nyugodt szívvel ajánljátok? vagy jobb egyenként felkeresni ezeket?

na és persze még kitudja mi fog előjönni (konyhában fürdőben mikor szét lesz verve minden hogy ez itt nem is jó hanem ide kéne stb stb)

Előre is köszönőm

illetve bármilyen építő jellegű tanácsot, hozzászólást, figyelmeztetést linket (mit nézzek meg mire figyeljek, mit gondoljak meg stb,) szívesen veszek ... + ha kérdés van hogy biztosabb választ tudjatok adni azt is.

Előzmény: tamfod (37599)
tamfod Creative Commons License 2009.12.03 0 0 37599
Sziasztok,

Tudna valaki segíteni, hogy egy igényes, olcsó lehetőségeket megtaláló, de nem luxus minőségű lakásfelújítás kb milyen költségekkel járhat négyzetméterenként?

IX. kerület Ráday utca környéke kb 60 nm.

A eset:

teljes elektromos hálózat felújítás, vizcsővek cseréje, padlóburkolás, teljes fürdőszoba felújítás, ablakok cseréje korszerű ablakokra.

B eset:

Ugyanez + fűtéscsere cirkóra.

Tudom hogy kb 3 000 000 dologtól függ, de sokat segítene ha tudnátok mondani egy körülbellüli négyzetméter árat.

Előre is köszönöm!
Zsaki73 Creative Commons License 2009.12.03 0 0 37598
http://www.trilak.hu/products/product.php?id=612
Előzmény: michael22 (37595)
janijani Creative Commons License 2009.12.03 0 0 37597

Látom harmadszor kérdezed, ha tudnám megmondanám. Mindíg úgy tudtam, hogy meszelt falra meszelünk, diszpezitre diszperzittel festünk.

Legbiztosabb ha megkérdezel egy festőt.

Vikusz1977 Creative Commons License 2009.12.03 0 0 37596
Szia!
Már kétszer beírtad, kaptál is választ. Hogy megfelel-e az más kérdés.
"A választ előre is köszönöm!"
Remek hogy ezt odaírtad, de nem láttam a válaszokra semmiféle köszönetet!!! Nem csak kérdezgetni kéne, hanem reagálni is arra amiket írnak. Ha meg nem tud senki neked megfelelő módon segíteni ez van...
Attól mert harmadszor is bekopizod a kérdésedet a korábbi segítségeket meg szóra sem méltatod szerintem nem leszel előrébb.
De lehet hogy én állok rosszul a fórumhoz...
michael22 Creative Commons License 2009.12.03 0 0 37595
Van egy szoba ami meszes felület igaz csak egyszer lett mésszel kenve szóval nem vastag réteg, átszeretnénk állni diszperziósra.
Egyik ismerősöm azt mondta, kaparjam át a felületet,majd csiszoljam meg.
Utána alapozzam egy 10% diszpis oldattal,majd gletteljem és azt utána finoman csiszoljam át, portalanítás és jöhet a festés.
Kérdésem az lenne,hogy ez így jó?
Illetve ez a 10% oldat jó? mert hallotam olyat is, hogy mélyalapozzam inkább,mert ez nem jó így.
Kérném,hogy tényleg hoozáértő válaszoljon.

Valaki tényleg segíthetne,hogy mi van.

A választ előre is köszönöm!
janijani Creative Commons License 2009.12.03 0 0 37594

Annyira nem érdekel hogy most szétszedjem érte a lámpát, csak egyszer megmértem és meglepődtem hogy 60 W-ot fogyaszt a 40 W-os fénycsővilágítás.

Van még néhány csövem, ha elfogy úgyis megy az egész a múzeumba.

Ki kellene próbálni a LEDes lámpát. 

Előzmény: pajaci (37589)
Csokis Creative Commons License 2009.12.03 0 0 37593
Biztos nem figyeltem annak idején fizikából, sőt villanytanon sem (pedig bár sosem szerettem, félévet is ismételtem belőle, de a szigorlatot azért elsőre átvittem), de ez nekem új:

Ha ezt egyenirányítod, akkor 324 VOLT egyenáramod lesz.
Ha a 230 V váltóáramot egyenirányítom, akkor kapok egy kvázi stabil 324 Volt egyenáramot?
Előzmény: pajaci (37583)
pajaci Creative Commons License 2009.12.03 0 0 37592
A szerencsétlen ohmos terhelés, sosem kapacitív, vagy induktív, hanem ohmos.
Ez az alap állapot (egyenáram).

De itt már nagyon kezdünk elrugaszkodni a dolgoktól :-)
Előzmény: halaloszto (37591)
halaloszto Creative Commons License 2009.12.03 0 0 37591
koszi!

azota nekem is leesett. hiaba ohmos a terheles, ha a ket fazis koze kotom, egy fazist magaban nezve azon nem lesz 1 a cosfi, mert az aram nem akkor lesz max, amikor az adott fazison feszcsucs van, hanem amikor a masikhoz kepest a kulonbseg maximalis, es az maskor van.

majd lerajzolom, mert mostmar erdekel, hogy akkor egy fazis aramat nezve, az a szerencsetlen ohmos terheles induktivnak vagy kapacitivnak fog vajon latszani?

vajk
Előzmény: pajaci (37590)
pajaci Creative Commons License 2009.12.03 0 0 37590
Most nagyon leegyszerűsítve mondom. (NE KÖSSETEK BELÉM)

Felejtsd el hogy három fázis, és váltóáram.

Egy adot pillanatot nézzünk meg.

Az egyik dróton bemegy a villanyórából +400 volt, a másikon kimegy a villanyórán keresztül.
Utána bejön a villanyórán keresztül -400volt és kimegy a másik felén.

Ezt másodpercenként 50-szer váltakozva csinálja. (50Hz)

A villanyóra úgy van kialakítva, hogy ezeket a három fázis külömböző terhelésénél is arányosan méri.

xxxxxxxxxxxxx

Bármelyik két FÁZIS között mért feszültség 400 volt.
Bármelyik FÁZIS és a NULLA VEZETÉK között mért feszültség 230 volt.

Ha egy háromfázisú motornál megcseréled bármelyik két fázist, akkor az ellenkező irányban forog.

xxxxxxxxxxxxx

Előzmény: halaloszto (37574)
pajaci Creative Commons License 2009.12.02 0 0 37589
Mérd meg a folytótekercs két kapcsa között lévő feszültséget, és szorozd meg ezzel az árammal, akkor meglessz hogy mennyi teljesítmény esik rá.
Előzmény: janijani (37585)
SZIGATECH Creative Commons License 2009.12.02 0 0 37588
Szigetelő anyagok, gipszkarton és hőszigetelő rendszerek ingyenes szállítással a legjobb árakon!

Kizárólag minőségi termékek, kedvező áron, folyamatosan akciókkal!

http://www.szigatech.hu/
topik Creative Commons License 2009.12.02 0 0 37587
az az = és az
Előzmény: topik (37586)
topik Creative Commons License 2009.12.02 0 0 37586

Mivel a két fázis közé kötöd a 240 a teljesítmény szempontjából irreleváns (mert az a 0-hoz képest 240), csak az számít hogy a két fázis között mi a feszültség az az áramerősség.

janijani Creative Commons License 2009.12.02 0 0 37585
Na, hogyha elektroműszerész vagy, mondd meg nekem a 40 W fénycsővilágítás (2 x 20 W sorbakötve 40 W-os fojtóval, fázisjavító kondenzátorral) miért vesz fel 275 mA áramot? Ez számításom szerint kb 60 W.
Előzmény: pajaci (37584)
pajaci Creative Commons License 2009.12.02 0 0 37584
Természetesen elolvastam mielőtt belinkeltem :-)

Több évtizede alkalmazom is, mivel elektronikai műszerész az alap szakmám.
Előzmény: janijani (37582)
pajaci Creative Commons License 2009.12.02 0 0 37583
" Ööö... azt a 400 V-ot sosem fogja használni a "kockáspapíros" számításoknál, elvégre sosem két fázis közé köti a fogyasztóját a dógozó. (Hacsak nem az anyóst akarja elintézni a fürdőkádban. :-) ) "

De bizony!

A sütő-főző lapok pontosan így vannak (vagy igy is lehetnek) bekötve.

Minden egyes fogyasztónak alapból OHM-os terhelése van, egy adott idő pillanatban.

Ha villanymotor, akkor jön az induktív terhelés, kapacitív terhelés, fordulatszám, meddőáram stb....
Azonban ezeket is csak az összes feltételt egyszerre nézve egy adott időpillanatban lehet, és kell az OHM törvényére vonatkoztatni.

A 230 VOLT 50Hz váltóáram az EFFEKTÍV FESZÜLTSÉG-ről szól.
Ami azt jelenti, hogy egy másodperc alatt 50-szer van gyök kettőször (1,41) 230 voltod (azaz 324VOLT) mind negatív, mind pozitív irányban.

Ha ezt egyenirányítod, akkor 324 VOLT egyenáramod lesz.

Akinek ez bonyolult az higyje el amit LACIVILL, vagy én mondok.

Nem okoskodni akarok, hanem segíteni.

Előzmény: Csokis (37568)
janijani Creative Commons License 2009.12.02 0 0 37582

El is olvastad amit bekopiztál? Elég lett volna ha belinkeled így ni:

Ohm törvénye

De nem erről volt szó...

Előzmény: pajaci (37581)
pajaci Creative Commons License 2009.12.02 0 0 37581
http://hu.wikipedia.org/wiki/Ohm_t%C3%B6rv%C3%A9nye

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából.
Megtekintett lap (+/-)
Ez az utolsó megtekintett változat (összes); elfogadva: 2009. november 20.
Pontosság megtekintett

Ugrás: navigáció, keresés

Az Ohm-törvény egy fizikai törvényszerűség, amely egy fogyasztón (pl.elektromos vezetékszakaszon) átfolyó áram erőssége és a rajta eső feszültség összefüggését adja meg. A törvényszerűséget Georg Simon Ohm német fizikus 1826-ban ismertette először.

A törvény kimondja, hogy az elektromosan vezető anyagok a bennük áramló töltések mozgásával szemben a közegellenálláshoz hasonlítható elektromos ellenállással rendelkeznek. Ohm kísérletileg megállapította, hogy az áramerősség a vezeték két rögzített pontja között mérhető feszültséggel egyenesen arányos, vagyis
{U over I} = állandó

ahol az állandó az adott vezetékszakaszra jellemző elektromos ellenállás.

(A törvény nem csak vezetékszakaszra, hanem általában bármilyen villamos ellenállást tanúsító fogyasztóra érvényes: a fogyasztó ellenállása megegyezik a sarkai közt mérhető feszültség és a rajta átfolyó áram hányadosával.)

Az ellenállás egysége a
{V over A} = Omega, neve ohm

A mérésekből (és egyszerű gondolatmenetből is) következik, hogy egy adott hengeres A keresztmetszetű, homogén anyagú fémes vezeték l hosszúságú szakaszának ellenállása egyenesen arányos a vezeték hosszával és fordítottan arányos a keresztmetszetével:
R = {varrho} { l over A} ,

ahol

{varrho}: arányossági tényező a vezeték anyagára jellemző ún. fajlagos ellenállás

Ennek mérőszáma az egységnyi keresztmetszetű, egységnyi hosszúságú vezeték ellenállásának számértékével egyenlő. A fajlagos ellenállás SI-egysége az
{1 Omega m^2} over m

ez azonban a gyakorlatban túl nagy érték, ezért helyette az 1 méter hosszú, 1 mm² keresztmetszetű vezeték ellenállását veszik alapul:
{1 Omega mm^2} over m

A fajlagos ellenállás függ a hőmérséklettől is az alábbi összefüggés szerint:
{varrho} = {varrho}_{20} (1 + {alpha,}_{20} Δ t)

ahol

{varrho}_{20}: a 20 °C-on mért fajlagos ellenállás
{alpha,}_{20}: a 20 °C-on mért hőmérsékleti együttható
Δ t = t – 20
Előzmény: janijani (37576)
michael22 Creative Commons License 2009.12.02 0 0 37579
Van egy szoba ami meszes felület igaz csak egyszer lett mésszel kenve szóval nem vastag réteg, átszeretnénk állni diszperziósra.
Egyik ismerősöm azt mondta, kaparjam át a felületet,majd csiszoljam meg.
Utána alapozzam egy 10% diszpis oldattal,majd gletteljem és azt utána finoman csiszoljam át, portalanítás és jöhet a festés.
Kérdésem az lenne,hogy ez így jó?
Illetve ez a 10% oldat jó? mert hallotam olyat is, hogy mélyalapozzam inkább,mert ez nem jó így.
Kérném,hogy tényleg hoozáértő válaszoljon.

A választ előre is köszönöm!
janijani Creative Commons License 2009.12.02 0 0 37578
Jó, tehát akkor tudnunk kellene miféle nagy áramfelvételű berendezéseket akar telepíteni a kérdező. Nem mindegy, hogy egy kemencét vagy pedig valami bazi nagy villanymotorokat.
Előzmény: halaloszto (37577)
halaloszto Creative Commons License 2009.12.02 0 0 37577
de ohmos terhelesnel igaz!

vajk
Előzmény: janijani (37576)
janijani Creative Commons License 2009.12.02 0 0 37576
Váltóáramnál nem igaz az ohm-törvény. Sem a P=U x I.
Csokis Creative Commons License 2009.12.02 0 0 37575
Szerintem túlbonyolítjátok az egészet. Aki annyit ért az "áramhoz", hogy P=U*I újdonság neki, arra nem nagyon kéne ennél többet ráborítani egyszerre, elvégre nem villanytan szigorlatra készül. Amire szüksége van, azt meg Péter atyuska tök jól összefoglalta.
halaloszto Creative Commons License 2009.12.02 0 0 37574
legyszi akkor vilagosits mar fel, konkretan iskolaban sosem tanultam ezt:

ha beteszek egy 40 ohmos ellenallast ket fazis koze, akkor azon 10A fog ugye folyni. 10A fog folyni mindket fazisvezeton is.

akkor a villanyora egy ora alatt mekkora fogyasztast fog mutatni?

egyik iranybol nezve 4kW futi az ellenallast, muszaj 4kWh legyen.

masfelol nezve, a villanyora nem tudja, hogy a ket fazis koze tettem a cuccot, azt latja, hogy egyik fazison megy 10A, az 2400W, masikon is 10A, az is 2400W, szumma 4.8kWh

vajk
Előzmény: Lacivill (37573)
Lacivill Creative Commons License 2009.12.02 0 0 37573

Azt senki sem irta, hogy a fázisok számával is szorozni kéne a tejesitményt.

Előzmény: halaloszto (37571)
ncc1701 Creative Commons License 2009.12.02 0 0 37572
Ha hőhidas vagy, akkor a diszerpzitestől frankón fogsz penészedni foltokban. Hasznélj csak mészfestéket. Csiszold meg, ami most van, javítsd ki glettel, és mehet rá a mészfesték. Ugyanúgy tutod színezni, ugyanúgy tudod hengerelni.
Előzmény: michael22 (37563)
halaloszto Creative Commons License 2009.12.02 0 0 37571
es akkor egy 3f cucc, ami 3x10A-t vesz fel, az mekkora teljesitmenyu?

a) 6900W (3x10x230)
b) 12000W (3x10x400)

?

ezert irta csokis, hogy a 400-al sosem kell szamolni.

vajk
Előzmény: Lacivill (37569)
Peter atyuska Creative Commons License 2009.12.02 0 0 37570
Teljesítmény = 230 V * x A-per -- 230 * 32 = 7360 -- 7 kW

3 F megosztjuk a teljesítményt a fázisok között. Az ELMU 32 A össz igényig nem számol fel díjat a felett a 117/2007. (XII. 29.) GKM rendelet alapján 3600 Ft/A

Ha neked 14 kW kell akkor 14000 / 230 = 60 A - 32 A = 28 A * 3600 = 100800 Ft kell megfizetni.

Ezen felül meg kell vizsgálni, hogy a csatlakozó vezetéked bírja e a 60 A ha nem akkor azt cserélni kell. Plusz ha nem önnáló, hanem társasházi ingatlan akkor a közös gerincvezetéket is cserélni szükséges lehet. Ez már verseny szféra az ár függ:
- a vezeték árától
- a bontás költségétől
- a kiépítés költségétől

Ha jelenleg 1F mérőhely és ez 3F ra kell cserélni a mérőhely kialakítás költsége is megjelenik.
Előzmény: Törölt nick (37566)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!