A poén az hogy valamelyik német oldalon láttam egy korabeli fotót, amivel bemutatták, tényleg milyen jó áramvonalas....itt volt arról is szó hogy napi 6 darabot gyártottak a kezdetekben ebből a típusból...(persze egy darabig ment a Qek Junior is párhuzamosan...az csak 400 kg volt....)
Márka milliókat költöttek rá..........., de a dolgozó német nép megért ennyit..... abban van olyan "L" alakú konyha ......ott hova paszírozol be még egy mosdófülkét??? megszünteted a szekrényt?
Nálad Qek marad? milyen ami szóba jöhet a régebbi alacsony homlokfalú, vagy az újabbat nézted? Talán azok tágasabbak, hogy magasabb a tető az ágy felett?
Ezt sejtettem......eleve télen ha nem tudod fűtött helyen tárolni, az embernek nem nagy kedve van -10C-ban dolgozni, másrészt eleve ilyen hőmérsékleten egy csomó munkafolyamat kimarad( festés, ragasztás, stb.)
Jó olvasni,hogy be vagy indulva az uj projektre!Kb. én is ilyen voltam amikor az ADRIA-ra készültem,ráadásul szívattak!Pedig már aznap mentem volna érte!Ezt majd egyszer elmesélem...
Érthető a döntésed...ezek szerint 2 személyes lesz, gondolom ha lehetőség adódik , lesz benne pici mosdófülke....., most hirdetnek a német ebay-n mosdófülke alkatrészeket, m.kagyló, tükör,polc, stb...
Meg , mind a két környékbeli , sőt 3 is meg van. Mind egyben van, csak ocsmány hülye kopott színük van, de nagy baj láthatólag nincs velük. A belsejüket pedig úgy is ki akarom dobni, 2 személyesek lesz ha megveszem. Ez a súly mizéria visszadöbbentett , hogy én csak sátor helyett akartam valami, mert a kocsiban nem férek, bár áldoztam volna rá , de látom a határvonalat..... 85 körüli dolgok nagy része sokfele már csak "telepítésre" címszóval megy.szóval olyan tetszhalott állapot , és egy fél holt dologért nem adok ki félmilliót. Akkor nekiállok ennek. Ha a kg engedné akkor pedig egy Bastei-it vennék.
Értem én,hogy villanymotor,de mi hajtja?Hát valamennyire engem is köt a súly,de azon a holland oldalon van olyan is,mint a miénk!2500 ójrójig aztán asszem a 8. oldalon!Csak az a baj,hogy messze van!
Hát persze,mert náluk ez státusszimbólum itt meg a kutyát sem érdekli!Itt mindenki Adriát vesz vagy valami számára komolyabbat,mint Pl. én!Pedig biztos,hogy nem rossz az sem!
Kovács Géza Norbert vagyok a Géza Norbert Plexi Design Bt.-ből.
Mint a cég neve is sugallja plexivel foglalkozunk.
A szakmán belűl is a hőformázásra specializálódtunk. Ez annyit takar, hogy képesek vagyunk plexi lapokból sokfajta formát létrehozni, úgymint helikopterek, repülőgépek, motorcsónakok és láss csodát lakókocsik szélvédőit, oldalablakait létrehozni.
Amit nektek tudunk nyújtani az:
- törött ablakok javítása, ha a technológia megengedi
- elöregedett ablakok újragyártása
- butorzati elemek gyártása
- térelválasztók
- zuhanykabin ajtók
- egyedi termékek
Ha bármi kérdés merülne fel javítással, vagy gyártással kapcsolatban szívesen állok rendelkezésetekre.
Valaki leírná nekem, -akár privátban is, hogy milyen macerára kell számítanom, ha külföldön (EU) vásárolok használt lakókocsit és itthon forgalomba akarom helyezni. Köszönettel: birobandi
Marad a qek a súly dolgok miatt ..... azt hiszem..... most nézem a vasakat benne.... de nem igazán lehet hozzányúlni, mert az aljan azt hiszem ki van méretezve, a tető szellőző sikjában lehet egy picit játszani.... de annyiért nem érdemes.
Neeeeem a Qek-et nem adom, látom Tilmi figyelmes, mert igaza van az n-126-osra gondoltam. Igazábból tényleg kicsi az n-126, de még mindig jobb mint egy sátor egy nagy esőben. Annyit mondhatok a Qek-ről, hogy vontathatóság szempontjából nagyon jó,..pl. vasúti átjáron nem is érzem, hogy mögöttem van, egyáltalán nem rángatja az autót, és mivel van lengéscsillapitása így a holmik is a helyén maradnak, és nem szitál be nagyobb sebbeségnél sem. Az n-126-osal 8.2L/100Km A Qek-kel 7.5L/100Km pedig eleve nehezbb 100kg-mal csak valószinű, hogy ennyit tesz az áramvonalasága....Szinte megsporólja a súlyadót...
Antischlingerkuplung, hosszabítok: 477, szélesség: 199, magasság: 228, Gesamt nagy mennyiség: 800, párna mágiac Green. -ból -aink futva Vermietung, kurz határidő -ba Ab nyelv rendelkezésre álló. Faír Inzahlungnahme, so ahogy finanszírozás szívesen lehetséges, , Kühlschrank,csomagháló, Verdunklungsrollos,Spurstabilisakapu, Werksrakomány,/Zulassungs/tanúsítás/ Gasprüfung,fűtés Truma S 2002,,8W2120
Neked az nem valóó!Nem véletlenül adta el!Én bele voltam esve,mert suhanckoromból élményeim voltak vele,de amikor lakókocsit kerestünk és egyikbe belenéztem már tudtan,hogy nem ez az életem értelme!Kicsi,gagyi,cirkulál az autód mögött stb....
Hali! Látom nehezen megy ez a lakókocsi vásárlás. Szerintem egy jó vételért néha többet kell utazni, lehet, hogy drágábbra jön ki, de nem kell annyit dolgozni rajta, és össze lehet kötni a nézelődést egy kirándulással. Az én lakómat is Ózdiak vették meg ( Komló-Ózd 349km), csak mi megeygeztünk, hogy Székesfehérvárig elhúzom, és ha tetszik megkötjük az űzletett, hát ez össze is jött mindkettőnk nagy örőmére.
Hát persze!Ebben volt az elősátor.Asszem a sátoron látszik,hogy sokat használták ugye?Pl a rudazaton már nálam kopott le a festék.Az előtetőhöz meg egy eloxált rudazat van még nem volt kibontva.Az elősátorszőnyegről,ha találok képet felrakom.Azt meg a bolhapiacon vettük 5 ójrójééé!
Eladjam?Most kezdek belelendülni.Igen királyság.Kerti party?Odahúzom aztán nincsen az,hogy ki a sofőr!Majd reggel hazamegyünk.Ott állok meg ahol éppen szimpatikus vagy ahol lehet.Erdélyben azt hittem,hogy majd kinéznek bennünket,de volt már fenn 2 román 1 kicsivel nagyobb adriával meg egy sokkal nagyobb detleffel.Az elsőt egy tháliával húzta fel a másikat meg egy megánnal.Hát azért azt megnéztem volna,mert a nissanom is elkapart!
Szerintem meg,ha nem annyira sürgős ne vedd meg!!!Várd meg amíg lemegy a szezon aztán lesz a hirdetésekben annyi,hogy nem győzöd válogatni!Én is holt szezonban vettem.Ráadásul olyantól aki motorér ment ki csak nem volt mivel hazahozni és úgy gondolta,hogy megveszi ezt a bódét.Vagyis hozott egy motort az én lakókocsimban!
Én ezeket a un. merev ragasztókat nem szeretem,mert vagy megfogja vagy nem.Könnyen beszélek,mert nagyjából rokon szakma:üveg-műanyag és ablak.Sziloplaszt meg van mindíg nálam.Én nem alá nyomtam ahogy a hozzá nem értők szokták,hanem leszedtem kifújtam sűrü levegővel kiraktam a napra száradni aztán este amikor hazajöttem körbenyomtam a szélénél.Most majd az első ablak következik,mert ma láttam,hogy az is homályosodik.A hátó teljesen korrekt lett!
Ma kicsit visszaolvasgattam ebben a fórumban, és általában aki azt mondta jó állapotba vette, rögtön használatba tudta venni, nem kellett sufni tuning, stb, azok 350-360-as árról beszélnek............
az isten semmi pénzéért nem akarja nekem leműszakiztatni, mondtam neki elmegyek, megnézem , ha ok, akkor hagyok ott pénzt és visszamegyek 2-3 hét múlva...
-láttál képeket is arról a garázsban tartottról? , nem biztos hogy unatkozik, tapasztalhattad milyen árak vannak........ha Neked lenne , és eladnád, Te pl. 250-ért elkótyavetyélnéd???????
eddig ment, most halt meg tegnap este a kép berakás..... de felraktam egy másik böngészőt :)
Nem hallgatok ma este.... de... sikerült ismét beszélnem valakivel , akinek június óta eladó a qek , de nem enged a 300-ból , sőt még én vizsgáztassam le, mert ez nagyon jó állapotú és 10 évet garázsban állt...... szerintem Neki nem eladó a doboz, hanem unatkozik.... , a másik valami echte német , most kértem képeket ....
Na ez a dupla ablak ragacs engem is szivatott már!-nekem is elengedte a ragasztásnál, de szerencsére víz nálam nem volt. Én megvettem a hozzávaló ragasztót,és félnapig játszottam mire a tubus végén lévő "csőrszerű" képzödménnyel beaplikáltam az anyagot.
Bocsi,de elkalandoztam,mert az endúró fórumon is érdekelt vagyok.A javítás abból állt,hogy ugye dupla az ablak és észre vettem,hogy áll benne a víz.Elengedte a gyári ragasztás egyiket a másiktól és amíg nyitva maradt beleesett az eső!Ez szétszedtemm ameddíg engedte magát és a műhelyből üvegező szilikonnal újra ragasztottam.Ami hozzád legközelebb van az a Szilánk üvegipari vállalkozás,de bármelyik gagyiáruházban vehetsz ecetsavas sziloplasztot amit üvegfelületek tömítéséhez ajánlanak.A tetőablak meg olyan volt gyárilag aminek az elejét is nyitni lehetett és ebből adódhatott a baj!
Az alapvető és legfőbb különbség a formavilágban van, a 94-95től gyártottaknál már a gázszekrényt a felépítménybe integrálták, emiatt más a kocsi külső rajzolata. Lóetető-ez jó! Asszem az ablakokkal is volt valami varia, mert az Adria a kék ablakosnál még nem az európai szabvány szerinti kivágási méreteket alkalmazta, emiatt elég nehéz is a pótlása más tipusúval.
Látom vágod a témát,de ezek nem mérvadóak,mert cserélhetőekPl. a tetőablakot már én raktam rá újat,mert az eredetin keréknyomok voltak és kissé csálén állt.Valószínüleg nyitva maradt és levitte a huzat!Most vettem rá egy olyat a sógoroknál amivel ez nem fordulhat elő!60 ójrójéér.Az ablakokon is gondolkodtam,de azok olyan drágák,hogy inkább javítottam.Az a régi lóetető ajtó meg csere lett volna,ha ezen olyan van,mert nekem az nem tetszik.
Akkor az lehet a baj,hogy amikor feltöltötte a képet nem veszed észre,hogy felül kiírja,hogy a kép túl nagy!Szerkesztés,kicsinyítés (én 60%-ra állítom)És már megy is amint a jobb alsó sarokból betöltöd!
Az nem volt,de a róka második éjjel meglátogatott bennünket!Ráadásul pont az elősátorban volt az asztalon az elem lámpa.Aztán kivillantottam a vakuval és akkor láttam meg a vandéget.Kibontotta a szemeteszsákokat hátha talál valamit.de a sörösdobozba beletörött a foga.Aztán a fiam zokniáait ellopta,mert hasonlított szagilag az ő ízlésvilágához!Aztán pár méter után eldobta,mert ez már neki is túl aromás volt...
Ma találtam egy ilyet, hátha valaki hasznát veszi.....
A lakókocsi vontatásához szükséges KRESZ feltételek
17 éves kortól, "B" kategóriás jogosítvánnyal vontatható a pótkocsi, ha: a 3500 kg-ot meg nem haladó legnagyobb megengedett össztömegû gépkocsi, amelyben a vezetõ ülésén kívûl legfeljebb 8 állandó ülõhely van, az ilyen gépkocsiból és a 750 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó pótkocsiból (a továbbiakban: könnyû pótkocsiból) álló, jármûszerelvény, továbbá az ilyen gépkocsiból és nehéz pótkocsiból álló jármûszerelvény, feltéve, hogy a nehézpótkocsi megengedett legnagyobb össztömege nem haladja meg a vonó jármû saját tömegét, és az összekapcsolt jármûvek megengedett legnagyobb együttes össztömege sem haladja meg a 3500 kg-ot.
kombinált kategória, B+E 18 éves kórtól: "a "B" kategóriába sorolt gépkocsiból és nehézpótkocsiból álló jármûszerelvény, a "B" jármûkategóriában meghatározottak kivételével,"
Akkor a találkozó legideálisabb helyszine valahol Pest környéke lenne...... De nekem van egy jobb ötletem a Duna ide csak pár km, ott van egy üres telek viz, villany, .....és csak nektek kell átszelni a félországot........-mert én ilyen önző vagyok
Akkor itt most jól összejöttünk!Az ország majdnem legtávolabbi pontjai...Mégse olyan rossz dolog ez a Billgec!Pedig néha beleállítanám a baltát a képernyőjébe...
Ezt ne mondd,mert úgy jársz!Ezek szerint a környéken lakozol?És a Tilmi?Hol is?Azt megkérdezhetem az embertől,hogy volt-e kint újra,mert azt mondta,hogy menni akar.Hátha hozott egy másikat!
Nekem azóta evett sokat mióta belenyúlt a szerelő.Aztán elmentünk ezért a lakóért nyíregyházára győrből és Sajószögeden megállt!Na akkor kezdődött szorosabb kapcsolatunk ezzel a lakókocsival!Odahúzattam a nissan mellé és ebben laktunk 3 napig mire szereztem egy adagolót bontóból pestről!Na azóta szólóban megint 8-9 littyót eszik.A bódéval igaz nem megy 90-nél többet,de így meg 10 liter.Akkor mi is itt a baj?Zajos!Hát ott rohad!+ 2-en még lehet benne aludni!Mingyáá keresem a képet.
4 kg volt az ára és bármennyire hihetetlen 98-as.Ez névre írva elősátorral ami a képen is van + 1 előtetővel aminek van 1 behúzható oldala tetszőlegesen jobbra vagy balra.Ja meg az 5 kilós gázpalack teletöltve!Az állapotáról meg annyit,hogy én nem szívesen fexem be idegen ágyba,de ez azonnal használható volt!!!!Hollandiából hozták be az országba és nem kereskedő,hanem magánúton.A belseje olyan,mint az új!
laptop, tv , ceruza akksi töltő , rádió , vízpumpa, .....
vízpumpa .... fúróra szerelhető valami vacok, 2500 Ft + akciós akkus furó pl einhell.... 4000 ft ..... + müa csö, minden autós boltban van méterre.......
Nem érdekelt , hogy lassu, nem érdekelt ,hogy aránylag sokat eszik, nem érdekelt hogy a motoron ülök..... de zajt nem bírtam...... felszedtem mindent, kapott plussz filcet és anyagot a fa burkolatokra stb.... 2 napig nyüglődtem.... zajos maradt... .
Mi pénzért vetted ? Hány éves ? De közben komolyan figyelek az ötletekre.... nekem az autoban két 80 vagy 96 aó Exeide akksi van, egy az autonak a, a másik nekem :)
A felvetett probléma megoldására a köv. javaslatom van:-a kalandtúra előtt szervezünk egy ismerkedő összejövetelt valamelyik kempingben, ahova Caerleon Te a kocsiddal jössz, és érdekes módon lakókocsistól távozol......! Probléma megoldva a z alkoholos filcedet hozzad
Ja azt már látom!Amúgy tényleg nem nagy:520 Kg önsúly 580 össz!!!3 személyes,mosogató,gáztűzhely,hűtő ami gázról is megy.Erdélyben csak ez jöhet szóba,mert ott villany nincs!Mármint az előbbi helyen ahova járunk.Belefejlesztettem 1: 11 kg targoncapalackot ami nem alu,hanem vas.Ez alacsonyabb,mint az aluminium társa,jobban elfér!A Nissanban meg 110 AH-ás akksi van és 8 napig az esti világítgatásokat simán bírta.A zuhanyozáshoz meg vettem a Decathlonban egy camping vízzsákot amiben a napon estére felmelegszik a víz + van egy 25 l-es ballonom szintén erre.Az elősátorban meglehet zuhanyozni vagy a patakban ami viszont csak 5 fokos!!
+ 'Köszönöm(jük) a beszámolót, akkor ez egy igazi kalandtúra'
taps... de még nem tudok mivel menni, a kocsi hátsó részét unom :) Msot ajándékoztam el egy nissan cargo kormányművet..... nekem is volt olyan.... imádtam... 1 hibája volt...
Köszönöm(jük) a beszámolót, akkor ez egy igazi kalandtúra......, vagy valami olyasmi, a lakódra meg vigyázz, mert egyes egyedek szemet vettettek rá.......
Na akkor a komolyabbik része:Nem campingben voltunk,mert azon a vidéken olyan nincs!Konkrétan ez az erdélyi szigethegység:Padis környéke.Két helyen táboroztunk:az első 1 üdülő telep volt és valakinek a telkén vertünk tanyát.(illegálisan)A 2. hely pedig egy hatalmas rét amit itthon el sem tudtam addíg képzelni amíg nem láttam egy legális vadcampigtábor.Ott kb.200 sátor volt és rajtunk kívül még 2 román rendszámú lakókocsi.Lakott terület a legközelebb 30 Km.-re!A víz kivételével vinned kell amire szükséged lehet ahány napra mész,mert visszameni bármiért nem egyszerű!!!Mi most voltunk 3-adszor,de még visszamegyünk,mert nem végeztünk.Annyi a látnivaló!
Kempingben voltatok, vagy a teljes nomád életformát választottátok? tapasztalat, egy rövid beszámoló? hmmm?-ha nem nagy kérés!- szerintem másokat is érdekelne
Hát a 8 méteressel itt bárki nagy bajban lett volna!!Még ennek is leért a hátulja meg a közepe néha.Ha azt mondom,hogy 35 Km. 4 és fél óra az mond valamit?
bódénál-ez elég degradáló!!!!!!! -biztos jó lehetett, bár én még nem voltam Erdélyben , de a neten fellelhető az ottani kempingklubtagok által közzétett fotók....és szerintem gyönyörű hely
Így van csak én már megállapodtam egy bódénál,de ettől függetlenül figyelem a fórumot!Én is most tanulom ezt az életmódot és hátha látok valami hasznosat.Vasárnap jöttünk meg Erdélyből.Most voltam először ,,luxustúrista" a bódéval!!Hát mit mondjak?Teljesen más,mint sátorozni!
Hello!Már napok óta figyelem,hogy milyen jól elvagytok!Ha valakit érdekel tudok 1 Bastei-t 170000-ér.Meg van a rendszáma csak lejárt a műszakija.A balatonon van egy üres telken kihasználatlanul.A tulaj telószámát adhatom,ha valakit érdekel.
Igen valóban festett, de csak a középső csík a többi tényleg eredeti. Így nézett ki festés előtt. Gondoltam már én is a matricára, csak az egy idő után a naptól megreped és elkezd leperegni, de még a minta se biztos, majd jövöre kitalálom.
sajnos így van....Téged pedig még ez a súly is korlátoz, és gusba köt....nyugatiban mégha kicsit drágább is, nem nagyon van mx715 összsúlyú, éppen amiatt mert jóval gazdagabb a felszereltségük a korai modellekhez képest...erről már beszéltünk priv.-ben
Én ugy látom azon kereskedőknél akik ezzel foglalkozna ,hogy 85 körül van a választóvonal...., szóval ott már csak telepítésre... forgalomból végleg kivonva címszóval találhatóak ... ezért félek nagyon azon 85 -ös , de fél millióba kerülő csodáktól. Sajnos a meglévő kompromisszumok nekem nem jók... TEC.... stb. Speciális helyzetben hanyatt vághatom magam, vagy megveszem az álmot 1,3 millerért.... Caravelair 375...
-szerintem pedig nem nagyon tudod kedvezőbben megúszni.....tapasztalhattad hogy milyen árak vannak.......szerintem vagy a pénztárcádba nyúlz mélybben, vagy kompromisszumot kell kötnöd és bütykölsz.....persze ez csak az én véleményem
Fekvőrendőr ---> Engem minden értelmes megoldás érdekel......
Majd írok már ma este egy eszmefuttatást..... ,de hogy 330 ért vegyek valamit ami 3-4 éve áll, vagy a másik megoldás kb 500-ál áll meg és van egy 23 éves nyugati lakóm.... naa neeeee..... vicc....
Találtam egy képet a Qek tetejéről. Bár én nem alakitgatnák ennyit egy WC-ért, inkább sétálok. Lassan azért rájövök a dolgokra, hogy ne küldjek annyi hozzászólást egymás után...
A Te Qek-ednél a hátulján az a müa. cső azért van , mert ott szállítod a sátorvasakat? (régebben holland lakóknál láttam ezt a megoldást)....nem viszi el a fejterhelést nagyon minuszba?
Azt nem tudtam h. ilyen "jó" áron gyártanak elősátrat........ Caerleonéra szerintem ne várj, szegénynek valahogy nincs szerencséje ezzel a vásárlással........, pedig kűzd a srác rendesen!!!!!
A Fűzfőit én kerestem pár hete, a Qek-emhez szerettem volna elősátrat, ő csak újjat csinál potom 250eFt-ért, hát inkább maradtam a javításnál. Pécsen válalták 15eFt-ért, hogy kicserélik PVC alapanyagúra a tetőanyagot, ez megtörtént múlthéten csak valahogy 5cm-rel keskenyebb lett, most megint várok, hogy végre elkészüljön. Ha esetleg valakinek van elősátra Qek lakóhoz engem érdekelne! Vagy max várok míg Caerleon lakója a kert végébe kerül és megveszem tőle.
-Mintha Balatonfűzfőn, lenne egy sátor javítással,- gyártással foglalkozó személy. Na közben megkerestem, Ő az:------http://satorkeszites.shp.hu/hpc/web.php?a=satorkeszites&o=1134054949
Hátha tud tippet adni , az elgörbült javítására, vagy a pöcök legyártására. Amíg Pesten volt a telephelyük én többször vettem nálunk sátorkieg. cuccokat.....-egy telefont talán megér......
A Szavatolnál már voltam, mondták, hogy át kell szerelni a fogadóelemet kampósra, akkor össze lehet guberálni egy garnitúrát, ami jó lesz. A másikat még nem láttam, de megkeresem őket.
Én 360ezret adtam érte, tudom kicsit sok, de a környékünkön nem volt olcsóbb. Amúgy nagyon szép megkímélt gyári állapotban van a kicsike. Sajnos gyorsan kellett lépnem, mert reggel eladtam a kis lengyel lakónkat és este már indultunk Horvátba nyaralni, persze kempingezni. Amit javasolnék, ha veszel lakót mindenkép állitsátok fel az elősátrat, mert én megbíztam az eladóban, de nem kellet volna, el volt öregedve a teteje és lebontáskor el is szakadt, most küszködünk a javításán. Eddig csak a hátulját bontotam meg, elől nem tudom, hogy vannak a merevitések, de ahogy tilmi67 írta az ablakok vonalába mindenhol fut 2x2-es zártszelvény. Érdemes vissza nézni a fórumot, mert "nihil"-nek van egy oldala aminek rengetek Qek kép van.
Tavaly barkácsoltam egy jó dolgot, átadom az ötletet, nekem nagyon bejött.
Barkácsáruházakban lehet kapni úgynevezett hőtükröt. Ez olyan ezüst színű fólia ami olyan polifoam szerű anyagra van felhordva és radiátorok mögé szokták felragasztani a falra a hővisszaverésre. Ebből kivágtam az ablak formájának megfelelő darabot, ami kissé túlnyúlik az ablak méretén. Erre tűzőgéppel feltűztem tépőzár bogáncsos felét, az ablak köré felragasztottam öntapadó tépőzár puha felét, így nagyszerű hőszigetelő sötétítőm lett feltapasztva hőtükröt. Egész évben ezzel UV mentesíten a lakó belsejét.
Kétféle hőtükör kapható, az egyik tekercsben van, de kissé keskeny, a másik szélesebb, és táblákban kapható OBI-ban Baumaxban, Bricostoreban, stb.
A rudazat acélcső, a végén levő csatlakozógomb egy a csőbe tolt alumínium dugó spécire esztergált vége. A girbe-gurba csövek nem javíthatók, nem működnek teleszkóposan, úgy hogy új csövek vétele a megoldás, plusz a rögzítő elemek cseréje kampósra. Tulajdonképpen kapható a Karavándornál mindenféle új cső, csak olcsón szeretném megúszni.
Szerintem probálkoz a javítással, mert komplett rudazatott nehéz lesz beszerezni. Mellékeltem egy rajzot a Qek Aeron igy van megoldva, ez elég egyszerű és könnyen kivitelezhető. Azt nem írtad, hogy a rudazat aluminium vagy fém, mert az útobbit könnyebb javítani hegesztéssel bár már az alut is több helyen tudják......
Jó reggelt! - látom beindult a zsibvásár! .......ráfutófékes az bizony......... Én matekból elég benga voltam, ezt se értem különösebben........-18x nézed meg?420 lomot találtál?kinek a milye?.......na mindegy....ez a Ti dolgotok.....
Amit néztél Dethleffs Nomad-ot, felszereltségben ugyanazt tudja mint az enyém, de ha jól láttam a képet, nem ráfutófékes... 420 ezerért...Tegnapelőtt voltak megnézni az enyém, 300-at kínáltak érte és nem adtam oda... Tégy te is egy ajánlatot!
és ha nem jó akkor cseréld ki a lakókocsit, és azt nem bírja a régi auto akkor a kocsidat egy újra,de az nem fér be a régi garázsba...... ezért a sátorvas miatt el kell költözni ....
AHA!!!!! Már értem! Tuti a rajz is!!!..-hiába vizuális tip. vagyok! Hát ,ööööö, izé,szóval, nem lesz egyszerű! Szerintem ezt csak Bastei tulajjal tudod leüzletelni. Nem is emlékszem , hogy más tipusnál láttam volna ezt a csatl. kialakítást! Ha más nincs, akkor a sátorrudat kell kicserélned a mostani kampós megoldásúra, ez viszont azzal jár h. a lakón lévő felfogókat is cserélni kell........
Nem kampós a csatlakozás, hanem fel van csavarozva három réz(?) lemez a lakó oldalára a befűzősín alá, melyen van egy-egy olyan alakú kiváhásmint egy zárbetét. Ebbe kell betenni a cső végén levő alu izét és lengedni.
Valahogy így néz ki:
Ugye látszik a műszaki rajzon, hogy a másoddiplomámat a Bánki Donát Műszaki Főikolán szereztem? (Igaz az elsőt a Rendőrtisztin.) :-)))
-"hogy a csövek végén levő alumínium csatlakozógombok, - mellyel a lakókocsihoz csatlakozik - úgy meg koptak, hogy vagy azok jöttek ki a tartóból, vagy a rudazatot lehetett megfeszíteni"-bocs lehet ,hogy gyagya vagyok de én ezt nem értem! Nem kampós vége van ott ahol a lakóhoz kapcsolod? vagy most hogy is van ez?
Szerintem pedig javítani is egyszerűbb a favázasosssssssssat. Nekem legalábbis szimpatikusabb.
-Hát a Bastei elősátor-vashoz nem nagyon tudok mit hozzászólni.......nem tudom mennyire kompatibilis a mai rudazatokkal........(csővastagság, csatlakozás kialakítás, stb, azért megpr.kideríteni valamit.........(-úgyis szabin vagyok)
Én négy éve egy 1990-es Bastei 351 tulajdonosa vagyok. Sajonos tavaly Horváto.-ban a bóra kissé leamortizálta az elősátor rudazatát, amit ott sikerült megjavítani, használható volt, aztán összepakoláskor a görbe csőbe beletoltam a másik görbe csövet...
Ennek hatására az idén jöttem rá szintén a horvátoknál. Nagy nehezen szétrángattuk a csöveket, de az is kiderült, hogy a csövek végén levő alumínium csatlakozógombok, - mellyel a lakókocsihoz csatlakozik - úgy meg koptak, hogy vagy azok jöttek ki a tartóból, vagy a rudazatot lehetett megfeszíteni. Együtt nem ment. Szóval kéne egy új rudazat garnitúra! Ha valaki lát valahol ilyet, vagy van valakinek eladó, kérem jelezze!
Az előzővel kapcs.-ban: -elmentem feltúrtam a prospektusokat, találtam valamit amit ide nem tennék fel. Ha gondolod elküldöm privibe, az e-mail címem megtalálod.
Most olvastam végig a leírását! Mesteri kézzel nyúlsz bele...., ezen sincs műszaki!!!!!!! Hurrá! Tényleg igaz amit korábban írtál, itt semminek nincs műszakija.......már elhiszem! A fa vagy fémen ne rágódj ennyit, szerintem tök mindegy!- különben az európában készülő kocsik 95% fa szerkezetű. kivétel ami polyester: régi Intercamp, Predon, stb, fémvázas pl: Qek, Eriba-k(Troll, Triton, Pan, Puck, na meg az amerikaiak stb) az összes többi fa.
Talán a hűtő nem is volt tartozéka ezeknek...., persze nézz szét még a piacon az ember reálisabb képet kap, +van összehas. alapja! Láttam a fotón ezeknél a tetőn középen végigfut az a díszléc(?), gondolom ott ázott be.......A gumik majd 20 évesek-nem rossz! 6-7 év után lakóknál cserélni illik......
Ez három éve nem ment. Eredeti minden, mint a filmeken..... de meg sem moccan néhány dolog..... aztán lekadtunk azon , hogy még én műszakiztassam le. Én nem merném azokon a gumikon huzni 500km-t..... de egyben van a korához képest, mondtam még visszatérek, keresem. A gázon a kertben sütnek főznek, hűtő ebben nincs.... még megnézek kettőt :-) , nem tudok mit mondani, láttam már jobbat is ..
Nos.........-sokat rágódtam mit is írjak! Mit tennék én??- Lakókocsik esetén a magam részéről nem vok híve a Szilopl. javításnak.(saját tapasztalat,+ "szakirodalom" se javasolja.)Hamar elöregszik,hajszálrepedések keletkeznek rajta,aztán beázik...... -van ennél jobb tömítő is, spéci lakóhoz... Igaz drágább de az 8-10 évig tartós rugalmasságot ad, sőt lehet tovább... Persze azt is megértem az ember ilyenkor nagyon felbuzdul.....ismerős szitu! Szóval nem tudom, talán az ár nem durva!A többi része o.k?( vonófej, csapágyak, stb) Te hogy látod????
Hát engem is ez vezetett ez évben erre..... echte deutsc dolog volt, eredeti gumik, még szőrös a pótkerék, régebben középen volt beázás, de sziliplasttal rendbe hozták kívül , benn lefestették, kb 4 cm szélesen, de végig. 3 éve nem használták, télen ponyva alatt állt, műszaki nélkül 300......
Jó is ez!-mármint a lakózás, én imádom! Akárhova megy az ember, soha nem érzem magam idegennek, mert az otthoni dolgok vesznek körül. Mi is úgy kezdtük,-egy családi sátorozás alkalmával a heti esőzést követően,-amikor már mindenünk csurom vizes volt,-döntöttünk: LAKÓKOCSI KELL! Ehhez persze az is hozzájárult, hogy míg mi áztunk fáztunk a sátorban, a mellettünk lévő parcellán egy a lakókocsi hátán "D" -betüt viselő kempingszomszéd rövid gatyába nézte a "mittudoménmilyen"meccset. Piszokul irigyeltem!!!!!!!
remélem én is. Eddig csak kis kirándulások voltak, most ezen a nyáron próbáltam ki a sátras lakókocsis dolgot :) . A kerékpár be az autoba , 100 200 km... ott egy jó tura aztán haza.
"- ennek a végállomása nálam lesz a kertben mint gyermek játék, szerszámos kamra.... " - de azért előtte még van pár év amit eredeti funkciójában tölthet el........,merthogy Ő egy lakókocsi!
köszönöm. Igazán szólva brutálisan szeretnék alkudni, kor ill tipus miatt , és mivel van még 2-3 jól kinéző ezért azt hiszem pofátlan leszek. tisztába vagyok , hogy ennek a végállomása nálam lesz a kertben mint gyermek játék, szerszámos kamra....
Hali! Ma van a nagy "lakónézőnap"!!! Egy-két dolog még eszembe jutott, gyorsan leírom, hátha segít a választásnál, és nem esel u.abba a hibába, mint én anno 15-20éve. Szóval:- ha a belső "körbeszimatolásával" megvagy vess néhány pillantást az alvázra, kocsi aljára is, rángasd (szó szerint!) meg a kerekeket hogy a csapágyak mennyire kopottak (lötyög a kerék-általában a túlterheléstől!), nézd meg a vonófejet is, függőlegesen nem szabad kimozdúlnia ( ez is a túlterheltségből adódó kopás köv.)! Na kb . ennyi.
Szerintem a kocsira szerelhető légterelő meglehetősen ritka darab, -talán mert nem váltotta be igazán a hozzáfűzött reményeket.......????? Valahol azt olvastam , hogy csak megfelelő szögbeállítás esetén mutatható ki némi jótékony hatása. Mindenesetre tény, hogy 10-15 évvel ezelőtt sokkal több kocsin lehetett látni mint manapság. Szóval nem tudom........
Valamelyik német lapom találtam róla leírást , bemutatták milyen változatokban gyártották,+ bemutatták a felújítás folyamatát! A kilója szerintem Neked o.k.- úgy tudom 650 az összsúlya!!
Holnap nem ér rá , vasárnap valamikor megnézem, beszéltem a tulajjal :) :) most ez az egyik..... kérdés mennyit enged..... vagy Bp-n van műszakival....
Hát urak ennyi az ára, ha nem kel el, akkor keresek neki egy jó kis téli helyet és jövőre ismét elmegyek a családdal nyaralni...:-) Hogyan lehet ide képet betenni?
Amíg az urak megtették tétjeiket, kicsit kutakodtam a neten, Bazsimoci 99,99% biztonsággal állítom hogy, én is megtaláltam..... ,jól néz ki tényleg!-bár lehetne egy-két közelebbi kép is, ja meg a belsejéről..........
Hát én már ezeket rég láttam már, van egy lengyel arátom, aki le is fordította a szöveget...Az enyémmel teljesen elégedett vagyok így ahogy van, és aki megveszi az is elégedett lesz az biztos!
Hmmm :) :) kb pont valami ilyesmi..... de kivitelezhető módon :)
-wc 17000 -
- mosdó , egyéni kiv
- műa szekrény 4000
- műa tálca...
és felette mosdó , és előtte egy picike belépő. Van valami folyékony gumi is, ami száradás után szigetel és spec festékkel festhető. A mértek is jók, 67 cm széles... szóval a méret jó... van miről koppintani :) Nem kell feltalálni a kereket ha már feltalálták- szerintem -
hali! újra itt! Erre az egybefüggő műanyagra nincs ötletem, én még csak olyannal találkoztam, hogy favázas alap, aztán azon valami vízálló réteg. pl: ragasztott pvc bevonat, vagy a műanyag burkolat. Német szakkereskedésekbe szokott is lenni műanyag idom, amit a falra kell csavarozni(?) vagy ragasztani......naná hogy nem kis pénzért! Talán a ragasztott pvc egyszerűbb és olcsóbban kivitelezhető. Ráadásul akkorára vágja az ember mint amekkora kell.
Kölcsönadás....-számomra rémálom! 2x adtam kölcsön a sajátomat, egyszer 3 ablaknyitó bánta,- a használó nem jött rá, hogy a fogantyút elfordítva lehet nyitni az ablakot, a második alkalommal pedig a boylert kapcsolták be úgy hogy nem volt vízzel feltöltve! Na azóta nincs lakókocsi kölcsönadás......!!!!! Legalábbis nálam!
Ügyelek,... alkudozom... csodát nem várok , a cél hogy kényelmesen lehessen aludni, az éjjeli sétát mellőzni, és reggel gyorsan lehessen egy kávét főzni.... sátor nagyon hűvös reggelre... drágábbra pedig sajnálom a pénzt, és nem tudnám kihasználni. Szerencsémre eddig aki segíteni akar /osztom kettővel.../ mindenki csak kölcsön akarja kérni.... legnagyobb segítségemre szerintem az a srác lesz aki kajakokat javít üvegszállal és műgyantával.... így van az ha már az ember befejezi a házépítést.... csinálni akar valamit :)
Ügyes!!!!!!!! A felhasznált anyagokkal vigyázz, ahol lehet "szendvicspanelt" ( lécváz+rétegelt lemez burkolat, nem préselt bútorlap!!!!) használj, nehogy a súlyelosztás, illetve a kocsi ön-,összsúlya elszálljon!
Tény, h. nem túl sok a hely, de jó néhány holland gyártmányú lakóban is használják ezt a mosdóméretet. ( max: nem 65*85, hanem70*90) Sőt ha megnézed a Niewiadow újabb változatait azokban is van mosdófülke...,-hát nem hinném hogy azokban nagyobb lenne az általad említettnél! Csak még az a kérdés a Qek-ben hová tudod beépíteni???? Elveszel a fekhely szélességéből?-Esetleg a konyhapult melletti polcos izé helyére építed????
Az nehéz......//a mosdó// azt hiszem az igazán barkács lesz :) A többi még nézhez is úgy ki , mint a gyári..... de ez... 85*65cm, épp csak a célnak megfeleljen.... , hogy sűrű sötét éjjel kis dologért, ne kelljen a kemping távoli részén lévő mosdóig elgyalogolni.
Remek! Épp az általad felrakott niewiadow példájából látszik, milyen klasszul lehet alakítgatni, formálni ezeket a régebbi kocsikat. Egyedül a mosdófülke lesz kicsit rázós szerintem, mert a Qek-nek elég alacsony a belmagassága, ha jól emlékszem csak a konyhapult előtti kb fél négyzetméteren tudtam kiegyenesedni a magam 185 centijével.
Köszönöm, de Nyíregy környékén lakom és már van egy kinézőben..... éppen alkudozunk.... azt szereteném, hogy a tulaj műszakiztassa le, ne én...... mert fél éve lejárt a ...... . Kaposváron lett volna egy N126 , de sok a munkám, de nagyon jó áron adták.... és azt hiszem láttam itteni Bazsi..... eladó N126 -át is... az egyik oldalon :)
Van teljesen jól felújított is.... otthonossá akarom tenni, a többi pénzt inkább üzemanyagra, kempingre és ilyenekre "szórom" el, és kell bele egy pici mosdó is.... így lehet 2 személyesre sikerül :)
Azért ezek az n-126 felújításáról szóló képek se rosszak........ Igaz a mondás, szebb lett mint új korában! -mert azok a piros oldalfal kárpitok......bbrrrr.......!
Ja, az kicsit gáz, hogy az ember nem lát a burkolólemezek mögé.......!!! Mindenesetre ha a belsejét megnézed alaposan, -különösen az oldalfalak találkozását, a sarkok találkozásait, a kerékjáratokat,-és ott nincs elszíneződve vagy felpuhulva a rétegelt lemez, akkor nagy az esélye hogy nincs szétkorhadva sem a fémváz, sem a belső burkoló lemez. Különben a másik jellegzetes dolog hogy a vizes , korhadt kocsik esetében , ha belépsz a lakókocsiba azonnal érzed a jellegzetes dohos bűzt.(röhejes, de célszerű megszimatolni a függönyöket és a szivacspárnákat, azokból egy gyors szellőztetés esetén sem távozik el a dohos szag!!!!!)
Most egy fél napig beleástam magam a témába....... láttam burkolat nélkül.... fémváz...de honnan a fenéből tudjam hogy nincs a vas szétrohadva ? vannak..... kb 300 000 körül van egy.... bár én egy kicsit fel akarom újítani..... bírjon ki még nálam vagy 4-5 évet...aztán mehet a kert végére.... http://www.fanklub-niewiadowek.com/niewiadowki/remonty/marek.html , még ha kell ennyire is :) mert ennek a tip-nak már utánna néztem :)
Nagyon szépen köszönöm, akkor nem fa ...? Fém vázon vannak rajta a burkulatok.... most épp ezeket nézem mert a másikról idő hiány miatt lemaradtam n126...... marad a qek 650 .... most barátkozom vele, még ősszel venni akarok egyet.... hely van...
Nem igazán akarok az E vizsgával vacakolni, a másik indok igen egyszerü, nekem csak annyira kell valami alkalmatosság , hogy éjjel megaludjak benne és ne sátor legyen. A kerékpár és minden más lom befér a VW T4-be , .... és ha már kirándulok akkor nem a lakókocsiban akarok ülni.... tavasszal szánok rá 3-4 hetet, hogy belül új kárpit és ágyak legyenek, ennyi.
De, publikus....! Most kellett rájönnöm, hogy nincs elég helyem a tároláshoz, és a fűtéskorszerűsítés is többe került nálunk, mint gondoltam... Szóval fájó szívvel, de meg kell válnom tőle... Majd jövő nyáron hozok egyet külföldről, most már tudom mit hogy kell ügyintézni...
Azért ennek a KÖHÉM rendeletnek nem árt utánanézni!! Valamikor ha jól rémlik 2001-2002 körül volt változás, és legjobb tudomásom szerint, épp erre vonatkozott, -miszerint csakis a forgalmiba beírt össztömegű utánfutó, lakókocsi vontatható! Ettől függetlenül van jópár olyan lakó amelynek az összsúlya nem éri el a 715 kg-ot. Pl. régebbi magyar gyártmányok,-Pannónia 274, 320, talán az NDK Bastei, illetve egy-két régebbi ADRIA modell illetve a korábban általatok említettek.......
A vontatásra vonatkozóan nem kell annyira beijedni!Olvasd el a cikket!A lényeg az,hogy az össztömeg több is lehet,mint amit az autó forgalmiában megadnak csak amikor vontatod arra kell figyelni,hogy azt a súlyhatárt ne lépd túl amikor megpakolod!!Tehát ha van egy bódéd aminek mondjuk 900 Kg az össztömege,de Te csak 715 Kg.-ot értél el megpakolva akkor az szabályos!
Vontathatóság miatt csak ez és még egy QEK-AERO jöhet szóba..... az össztömeget 715 kiló alatt kell tartanom.... ezen a nyáron kölcsön géppel belekóstoltam.. és nagyon megtetszett :)
Már bocs , hogy beleugatok, de Bazsimoci68, néhány hete még olyan lelkesen írtál az új járgányról most pedig mégis inkább megválsz tőle?????Mégsem váltotta be a hozzá fűzött reményeket?? Csalódtál a lakókocsis életformában????? (Persze csak ha az ok publikus!-pedig már úgy örültem hogy Tolna megye" fővárosa" ismét egy lakókocsizást kedvelővel bővül!) Üdv.: Tillmann
Jó néhány hónapja figyelemmel kísérem a fórumot, de most már "aktívan" is szeretnék jelen lenni.
Bár nem Qek Aero típusú a lakókocsim, de van kapcsolási rajzom róla egy német honlapról töltöttem le a kez. utasítását ami tartalmazta a teljes kapcs. rajzát is. Ezt ha kell eltudom mailbe küldeni .
Sziasztok! Nem rég vásároltam egy Qek-Aero lakókocsit és van egy kis problémám a vílágitással, nincs valakinek véletlenül kapcsolási rajza? Nagyon megköszönném! Ha esetleg valakit érdekel van hozzá Magyar Nyelvű használati útmutatóm rajzokkal és leírásokkal, e-mailba szívesen elküldöm!
Itthon vettem, 600 euro volt, ami 144 ezer forintnak felelt meg akkor...Kellett még vennem hozzá ezt-azt, úgyhogy mindösszesen 250 ezerbe fájt...A túra nagyon jól sikerült, az ezres Suzukim szépen húzta a lakót,de a fogyasztás felugrott 5,5-ről 8,5-re.Bejártuk a Balaton északi részét, és még Zalába is eljutottunk, aztán a Krisna-völgy érintésével mentünk haza tolnába...Ajánlhatom Városlődön az Iglauer Parkot, ami ugyan nem kemping, de kaptunk áramot és helyet, igaz a vasút kb 30m-re volt tőlünk, viszont egy éjszaka 1300ft volt kettőnknek. A másik jó hely Kehidakustány, ahol szép a kemping és 3200 ft volt egy éjszaka...Az élményfürdőben este 6 után pedig olcsóbban lehet fürdeni 10 óráig. Rengeteg várat és múzeumot néztünk meg, a költségek nagy része belépőkre ment el...Tehát mondhatom, nem kell okvetlen külföldre menni nyaralni, itthon is bőven akad még látnivaló!
Hali! Pénteken megkaptam végre a rendszámot a lakókocsira! A műszakin három órát kellett várnom, viszont semmit sem néztek meg, csak elkérték a pénzt és kiállították a papírokat... Az okmányirodában nem kértek illetéket, csak a rendszámot, törzskönyvet, forgalmit és a matricát kellett kifizetnem. Mivel a származásellenőrzés árát elblicceltem, nekem 65 ezerben állt meg a forgalombahelyezés...Ígyhát végre indulhatok a családdal nyaralni...
opel078@freemail.hu a e-mail cimem. Irdmeg a pontos lak cimet hova küldjem postán a könyvet. Nekem igy egyszerübb és átlapozhatod mi a fontos. Ha kell tel számom 06 20 468 48 96
Sziasztok Hűtő kérdésem lenne.Milyen hömérsékletet tud a k80 lehel ?A fagyasztoban kb 2óra alatt megfagyott a víz a pohárban ,a hütő részben viszont 17 fok van 5óra után,29 volt amikor bekapcsoltam.Mind három üzemmodban ugyan azt a hőmérsékletet tudja?Köszi
Hoppá! Az enyémnek nem ilyen a belső elrendezése, nekem szemben van a hűtő és a mosogató a bejárattal! A kapcsolási rajz is érdekel, mert én másmilyent találtam, úgy nézem ez direkt vezetékelési rajz...Ha nem gond neked, légyszi másold le, és én kifizetem az árát! Ha nem tudod, akkor légyszi küld el, uttörő becsszóra visszaküldöm postafordultával!! A számom: 20/3324081, küldd el a tiéd és fórumon kivül megbeszélhetjük a részleteket!
Hali! Hát nem volt egyszerű az okmányirodában...Ott kezdődött a baj, hogy a lakókocsinak sosem volt forgalmija és rendszáma, mivel hollandiában ezek nem kellenek...Csak egy sajtpapírt adtak hozzá, amin a legelső tulaj szerepelt 1980-ból.
A hölgy aztán lázasan telefonált budapestre, ahol hálistennek tudták, hogy ez így van és most várom a származásellenőrzés eredményét...Apropo: bárki tud segíteni N126-127 dokumentációval, kérem jelentkezzék! Én csak lengyelül találtam, de az nekem kinai...:-)
Nemrégiben papíroztam le egy német ( lejárt műszakis ) lakókocsit, a menet a következő volt:
- Okmányirodában származásellenőrzés kérése, / kinti forgalmi + adásvételi kell
hozzá / kb. 1 hét alatt megvolt
- Eredetvizsga / csak akkor mehet, ha már megérkezett a származásellenőrzési
papír /
- Műszaki vizsga / mindenképpen az eredetvizsga után, így nem kell az integrált
vizsgálat, pár ezrest megspórolsz /
- Kötelező bizti kötés / ez a leggyorsabb az egészben :)
- Minden papírral vissza az okmányirodába, majd boldogan haza a rendszámmal és
a forgalmival.
Erre a lejárt műszakis lakóra kértek a műszaki vizsgára érintésvédelmi és gázbiztonsági szemlét is. Hoztam be korábban kinti érvényes műszakis lakókat, azokra nem kellettek a gáz és villany szemlék.
Ha jól összehangolod a dolgokat ( időpontkérések az okmányirodába, eredetvizsgára és műszakira ), szerintem 2 hétbe belefér, mire meglesz a rendszámod. Nekem ennyibe telt, sehol nem volt ismerős, és sehol sem jattoltam.
Hali! Tegnap vettem egy 1980-as lengyel N127-es lakókocsit, ami holland import-már ráfutófékes. Érdekelne a legfrissebb info a forgalombahelyezésről. Tolna megyei vagyok és szeretnénk sürgősen megoldani a papírokat, hogy el tudjam vinni a családot nyaralni a szabadságomon belül.Tehát minden hasznos tippet szivesen fogadnánk! Ezenkívül szeretnék egy leírást szerezni a lakókocsiról ( a későbbi belső felújításhoz), mivel ebben a témában abszolút zöldfülü vagyok...
Jelentem az én QEK Aerom is levizsgázott múlthéten 13-án! Csak a lámpák működését nézték és, hogy van-e rajta fék! Azért amikor ráhúzatta a fékpadra azért elkezdtem leizzadni rendesen, de nem volt semmi probléma! Érintésvédelmi vizsgát nem kértek.
A vizsga a XIX. kerületben volt a Közlekedési Felügyeleten a Vas Gereben utcában. A díj 9300 ft. volt, és mivel tavaj vettem és van rá törzsköny ezért nem kellett integrált vizsgát csinálni.
Sziasztok. Mi ment tönkre ilyenkor??? A lakókocsi hűtő hátúl melegszik de szinte semit sem hüt.Mikor össze raktam még lehűtőt +5 fokig ami talán jó is let volna de ma már +18nál lejebb nem megy.
Segítségeteket kérem.lakóautónk előtetejének az egyik lábán a tetőhöz való csatlakózó eltört! Az előtető márkáját sehol nem találom.4.5m hosszú,a láb felső csatija 2 csuklós,ez pont ott tört el ahol hozzácsavarozod a tető aluminium külsejéhez. Egy ilyen használt,vagy az új is jó érdekelne. Előre is köszi a segítséget!
Hát a paraméterek amiket megadtál elég neccesek, még a 810 kg. összsúlyúban lehet találni mosdó wc-set, viszont 600000-be átírással együtt nemigen lehet beleférni, vagy akkor egy nagyon lelakottat fogsz ki!
Valahol olvastam hogy ,5-6 orai hasznalat utan mindkettö ugyanannyi aramot ad le... Mindenesetre vagy zselest vagy AMG( BANNER RUNNING BULL) aksit vegyel ! sokkal jobban birjak ha nagyon melyen lemerited öket . Csak a töltessel vigyazni kell mert nem szabad 14,5 V-nal ERÖSEBBEN TÖLTENI !
Vettem egy lakókocsit.Szeretnék bele venni egy 12 voltos akkumulátort.Csak nem tudom hány Ah legyen.A lakókocsi fix helyen van egy vízparton,ki van vonva a forgalomból.Horgásztanyának használom.
Ami menne az akksiról:
-A vízpumpa motorja néha,ami a víztartályból nyomja a vizet a mosdóba,vagy a mosogatóba.(túl sűrün nem használom)
-1db 5w-os és 2 db 10 w-os halogén izzó a világításhoz(ezek sincsenek egyszerre mind bekapcsolva)
-Valamint egy kicsi,kb 15cm képátlójú rádiós fekete-fehér tv.(Esténként pár órát használom)
Számít -e ilyen alkalmazásnál,hogy hány Ah teljesítményű az akksi?Én egy 88Ah,vagy egy 100Ah banner tipusúra gondoltam.Néha hazahoznám töltőre rakni.De az a tervem ,hogy veszek hozzá egy napelemet,ami folyamatosan töltené,akkor is ha nem vagyok ott.
Bemásolok ide pár adatot a napelemről is:
Szivargyujtó csatlakozóval és csipeszekkel az akkumulátorhoz való közvetlen csatlakoztatásra. Gépjármű akkumulátorok töltésére kifejlesztve.
Hosszabb állásidők után nincsenek többé indítási problémáink. 12 V csatlakozás. 2,4 W, 180 mA. Ideális autókhoz, traktorokhoz, motorcsónakokhoz stb.
Itt egy másik napelem adatai ami nálam még számításba jöhet:
Műszaki adatok Üzemi feszültség: 12 V Max. teljesítmény: 15W Max. töltőáram: 857 mA Méret: 343x970x20 mm
Remélem részletesen leírtam minden tudnivalót.Akkor tehát az a kérdésem,hogy milyen akksit érdemes vennem?
léteznek régi stabilizátoros fejek ahol a vonóhorogra kellett plusz karokat csavarozni és ahhoz lengéscsillapítókat kötni, ezeknél lehetett zsírozni.
Ha újabb konstrukcíójú (Alko,Winterhoff) semmiképpen se zsirozd, mert a fejben levő pofák úgy működnek mint a féknél a fékpofák, rászorulnak a vonófejre és csökkentik a lakókocsi kilengéseit. Ha egyszer már ráakasztottál a zsíros vonóhorogra, akkor nagy valószínűséggel az összes pofát cserélni kell. A nagyobb ALKO fejeken 4 pofa a kisebben ill a Winterhoff-on 2 pofa van. Esetleg lehet próbálkozni féktisztító spray használatával, de ha a zsír bement a pofa belsejébe akkor onnan már nem lehet eltávolítani, cserélni kell. Ha még nem akasztottál , akkor érdemes hígítóval v tiszta benzinnel tisztára mosni a vonóhorgot, sőt az ALKO azt ajánlja hogy 200-as csíszolópapírral fémtisztára kell csiszolni.
Vásároltunk egy -nekünk- új lakókocsit, amelyiken stabilizátoros vonófej van, az előzőn a hagyományos volt, állítólag ehhez az újhoz nem szabad zsírozni a vonóhorgot, míg a régihez kifejezetten ajánlott volt. Tudnátok segíteni, mi az igazság a stabilizátoros vonófej használatakor? Zsírozzam, vagy ne?
Nekünk a lakókocsi faránál volt, majdnem a lakókocsi alatt! Szerintem ne tegyétek se a lakókocsiba, se az elősátorba, mert még az is fűteni fog nektek pluszba! :)
Átalakitás ... nekünk egy uj ablakot kapot az elejére , készült bele TV tartó polc , 3 helyre ment 22O volt , egy nyári elősátort vartunk .. nincs oldala csak árnyékol...
Szia..Van egy kép gyüjteményem a Qek Aero-rol ... nem igazán jó a szolgáltató mert mindig a reklámokat nyomja , de a rengeteg kép között van jópár hűtő megoldás...
Tehát először befűzöd az elősátrat a sínbe, majd utána építed fel a vasvázat. Nem egy ördöngősség, mi otthon egyszer elpróbáltuk, odakinn már flottul ment
Örülök, ha átnézed a Biwak honlapot, de mivel a fő tevékenység a lakóautó építés, és szervíz, ezért ott nem nagyon találtok kempingcikkeket, ezért írtam, hogy aki szól annak küldünk katalógust, abban van minden: elősátortől a tányérig :-)
Ritkán vagyok itt, ezért inkább mail-ben vagy méginkább telefonon beszéljünk.
Ha a társaságotoknak segít valamit akkor mi is tudunk katalógust adni (küldeni) és a kiválasztott árút Miskolcon (esetleg Törökbálinton) a Biwak-nál átvehetitek.
A beépített wc- t lehet vegyszerek nélkül is üzemeltetni, de akkor gyakrabban kell üríteni és erősebb szaghatással kell számolni. Én nem javaslom. Nekem eddig a Thetford márkájú szerek váltak be. A WC kazettába A zöld vagy a kék való, a zöld a bio, de kevésbé hatékony, hamarabb bűzlik a wc, 2-3 naponként ki kell üríteni, főleg melegben . A kék erősebb , nekem 4-5 napot gond nélkül bír szagok nélkül, és jobban bontja a cuccot , könnyebb kiönteni, nem marad darabos, nem akad meg a kazetta belsejében az úszóban kiöntéskor.
Ezért fontos a spec könnyen lebomló papír is , mert a simát nem bontja rendesen a vegyszer.Ebből én Fiamma -t szoktam venni, egy hatos csomag egy ezres körül van, a Thetfordból a négyes csomag kb. 900 Ft.
A vegyszerek adagolása rajt van a csomagoláson de a kazetta kupakja is egy mérőpohár, amit csak tele kell önteni -nekem 17 l-es a kazetta, ahhoz kb 100-120ml vegyszer kell, valamint 2-3 liter víz hogy jól fel tudjon oldódni a szer.
Az öblítőtartályba (ha külön öblítőtartály van és nem a víztartályból van idevezetve a víz egy szelepen keresztül) lehet használni a rózsaszínű löttyöt, (kb 7-8 l vízhez 0,5 deci vegyszer). A használat előtt le kell vele öblíteni a wc csészét igy a matéria nem ragad a csésze falához hanem lecsúszik, ha reteszt kinyitod...:)
Ja és érdemes figyelni a szintjelzőt hogy a ne telljen meg teljesen a tartály mert akkor kiszedni elég szar ügy... szó szerint.
A fűtéssel kapcsolatban: a beépített gázkonvektor teljesen zárt rendszerű, a kocsi alól szívja az égéshez szükséges levegőt egy nyításon keresztül és a tetőn egy zárt csövön keresztül távozik az égéstermék. Ezért a kocsiban használat közben nem szükséges semmillyen plussz szellőzés.
Természetesen ha megy a gáztűzhely akkor valamit ki kell nyitni(vagy tetőszellőző vagy ablak) mert a előbb utóbb elfogy a levegő..
A hűtőre nincs tippem , nekem mindig működött eddig a gáz is. Mikor a gázra kapcsolok, ki kell nyítni a hűtőajtót , belül a hűtőtér hátfalán van egy kis kémlelőablak ott kell figyelni a lángot ha begyulladt. Begyújtáskor elfordítom a gázszabályozókart max állásba és nekem be kell nyomni a gombot egy ideig amíg a szikragyújtóval belobbantás után az égésbiztosító be nem melegszik (kb10-15 mp) és csak utána szabad elengedni. A láng utána folyamatosan látszik a kémlelőablakban.
Ja.....maj el felejtettem,van egy gyönyörű állapotú egyszer használt 780-790-es behúzó méretű Brand elősátram eladó! Két hétig volt felállítva a B.Füredi kempingben,és főleg árnyékban volt! Hobby 370-es lakóhoz használtuk,tényleg nagyon szép! 150-ért vettük,egy 100-asért eladnám!
Még nem írtam ide,de én is régi lakókocsis vándor vagyok! A közelmúltban vettem egy Sprite Angol lakókocsit,97-es és gyönyörű állapotú. Eddig nem volt viszont olyan lakónk amiben volt WC-s mosdó. Azt szeretném kérdezni tőletek,hogy ugyebár van két fajta vegyszer,az egyiket az öblítő tartályba kell adagolni,a másikat a szennyesbe,mennyit és hogyan kell adagolni? Valaki azt mondta,hogy a szennyesbe kell valamennyi vizet tölteni,és ehhez a vegyszert,valaki meg azt mondta,hogy Ő nem tölt bele vizet,csak az öblítőbe! Aztán azt is hallottam,hogy spéci WC papírt kell használni,ami lebomlik?
Ma dolgoztunk a lakón,mert szőnyeget szabtunk bele,és egyéb szerelések,polcok,stb,aztán a gázos cuccokat is kipróbáltuk,tűzhely rendben,a fűtés is,de a hűtőt nem bírtuk beröffenteni,valamit szerintem nem jól csináltunk,igaz eddig nem használtunk hűtőt gázról,mert mindig kempingben dekkoltunk,de most párszor olyan helyekre tervezünk menni ahol nem lesz 230 volt,szóval van valami tippetek?
Aztán még kérdezném,hogy amikor használjátok a gáz fűtést,milyen biztonsági szempontokat vesztek figyelembe? Ablak résnyire nyitva,stb?
Az eddigi lakókocsikban mindig beszereltem egy 230V-os ventillátort a hűtő felső szellőző rácsára belülről amit egy kapcsolóval tudtam indítani,ez általában a számítógép ventillátora kb.3000.-,nagyon jó amikor meleg van és kiszippantja a meleget a hűtőszekrény térből,ugyanis sokkal jobb hatásfokkal működik a hűtő ha nem a melegben üzemel! Ezt a németektől lestem el a B.Füredi kempingben,és nem nagy munka felszerelni.
megnéztem, hogy van gyárilag beépítve a hűtőnk a Hobby-ba. A hűtő a konyhablokkba van beépítve, a hátsó részéhez belülről nem lehet hozzáférni, teljesen körbe van építve. A lakókocsi külsején 2 rács van egymás felett, az alsón keresztül kapja a friss levegőt, a felsőn távozik az égéstermék és a hő. Ezeknek a rácsoknak a lepattintása után látható egy-egy háló, gondolom a rovarok ellen. Ez a háló könnyen kiemelhető, innen már szabad az út a hűtőhöz.
Német fórumokon jókat írnak róluk, korrekten szállítanak. Én ide Magyarországra már nem merek rendelni, mert tűnt el cuccom :((
Ha van lehetőségem, inkább német ismerős címére rendelek, valamikor meg tőle elhozom személyesen, úgyis hetente egyszer dajcsba vagyok.
Obelink választéka akkora, hogy szeretnék személyesen is megjelenni náluk jópár dologért, de a közeljövőben csak Fuldáig jutok :( Oda viszont hetente :)
Van valakinek tapasztalata Obelink-ékkel? Interneten lefoglaltam egy elősátrat náluk, most jött meg a visszaigazoló e-mail. 540 EUR a sátor + 30 EUR a postaköltség+30 EUR a Magyarországra leszállítás díja (DPD). Most kellene utalnom a zsetont és elvileg 7-8 nap alatt leszállítják. Nem tudom mennyire megbízható a firma és mi van ha nem müxik a dolog, hol reklamálhatok?