Mondjuk az talán látható, hogy pl. TÉT az kicsit nagyobb volumenű cég saját üzlettel (szaniter nyilászárók), összehasonlítva PROFÉP -el akik egy kisebb cég.
Előnyök? mondjuk lehet PROFÉP ebből kifolyólag talán korrektebb jobban odafigyel a dolgokra mivel lehet kevesebb a munkája nem tud olyan "sok lábon állni, és lehet kedvezőbb az ára ugyanolyan minőség mellett? (vagy lehet drágább?)
De pl TÉT kedvezőben szerezi be a szükséges szanitereket nyílászárókat stb. bár lehet mivel én kisebb üzlet vagyok kevesebb figyelmet fordítanak rám? viszont kedvezőbb az ár?
Tudtok ajánlani generálkivitelezőket? Egy komplett lakásfelújításhoz kell. (sokan mondtátok hogy vidékről hozzak embereket, de mivel tényleg egy komplett felújításról lenne szó, nagyon sok időt elvenne az emberek őszévadaszása felügyelet stb.
egy próbát megérnek a pestiek is legalább egy árajánlat erejéig, csak nem olyan rosszak!
Netán ezek közül valamelyik ismerős?tapasztalat? (ez a 2-3 a legszimpatikusabb átolvasva őket illetve helyileg a legközelebb esnek. (7. kerületben lesz a móka), bár a 3. azzal a pénz visszafizetéses garanciával kicsit vicces ti melyikkel vennétek fel a kapcsolatot?
De legalább nem 100e amit először a minisztérium kitalált a MKIK küzdötte le 5e-e persze a többi szakmai szervezettel együtt. Indok így is sokan nem fognak regisztrálni mert nem tudnak róla, és ha nagy az összeg akkor csak jobban erősítik a fekete munkát.
Érdemes a legaljára menni ahol a 2009-es rendeleteket is felsorolják
- 2009. évi LXXVI. törvény a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól (2009.XII.28-cal változik) - 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet az építőipari kivitelezési tevékenységről
Olyan oldalt néztél amit 2006 óta nem fogalmaztak át. Ilyen oldalba belefutsz még a www.magyarorszag.hu oldalon is.
És képzeld én utána jártam jogszabályilag és ez egy nyilvántartás, amit az MKIK-hoz delegált a szakminisztérium, a nyilvántartás kezelésének fejében meg kérnek egy jelképes összeget.
Ha több szintes ház, és szerkezeti átalakítás először nem árt tudni a falak szerepét majd a szerint vagy építési engedély köteles vagy sem, gondolom nem szeretnéd ha kivernek egy falat a feletted lakó rád szakadjon.
www.mkik.hu jobb oldalon van egy kis ablak lehet nézegetni. A törvények nem ismerete nem mentesít a sitt alól :-) 5000.- Ft egyszeri és egy nyomtatvány - bejelentő kiköltése.
ON Na ezek után nem neked szól csak úgy általánosságban, hogy a tervek 99% -a nem az aktuális szabványokon és törvényeken alapul. OFF
Nekem zárt égésterű parapetes kombi cirkóm van. Ez csinálja a használati melegvizet, és fűti a radiátorokat.
A zárt égésterű azt jelenti, hogy egy dupla "kályhacső" megy ki belőle a falon, azon szívja a friss levegőt és megy ki az égéstermék is, ugyanúgy mint a konvektoroknál.
Tárolósat oda érdemes tenni, ahol egyidejűleg több helyen történik melegvíz kivétel a rendszerből. Két-három fürdőszoba, stb. Ha egy ilyen helyen mindenki egyszerre akar melegvizet használni, oda nemalkalmas az átfolyós, mert ilyen mennyiséget nemtud folyamatosan biztosítani.
Ilyenkor kell a tároló, minél nagyobb kapacitással (2-300 liter).
Az átfolyós az a "klasszikus" fali gázbojler. Előny: sosem fogy ki a víz. Hátrány: csak egy bizonyos nyomáskülönbségnél gyújt be, tehát nem tudod akármilyen vékonyan ereszteni a vizet (kézmosás, mosogatás), ráadásul a hőfok is rosszabbul szabályozható.
amiről én beszélek az ugye egyben a komplett fűtést illetve a komplett meleg vizet is szolgáltatja (ugyanúgy átfolyós csak van benne egy kis tartály bojler kiváltására is) és rendkívül kis méretben kb 800x400x500.
Ezek szerint akkor egy sima átfolyós is kielégíti egy átlagos felhasználó igényeit? Tehát sosem volt még gond hogy zuhanyzás közbe elfogyott a forró víz?
Még egy dolog. A nickedből ítélve nem már, hanem még egyedül élsz. Én 2001-ben, 34 évesen, egyedülállóként vettem ezt a lakást. 2002-ben ketten költöztünk be, 2004-ben már hárman, 2006-ban négyen laktunk benne. És nem az öreg nagymamákat vettük oda. :-) Úgyhogy 2007-ben kiadtuk, mi meg azóta bérlünk egy kicsit nagyobbat. Szóval ebben az életkorban ne gondolkozz nagyon "statikus" élethelyzetekben.
igen ez a 2.8 igen baráti és kellemes igazából egy régebb 2 szintes bérházra lett ráépítve (ma jönnek a pontos infók mikor) 2 "modernebb" szint! Ezért az alacsonyabb belmagasság és remélhetőleg a villanyvezeték csere se indokolt ebből kifolyólag ...
2,80-as belmagassággal nem a tipikus gangos, mert ott 4,20 a belmagasság. :-) Örülj neki, ez a jobb! A 2,80 élhető, a 4,20 galériázható, viszont bazi drága kifűteni. Akkor ez Csikágó? Az nem rossz környék (nem a közbiztonságról kapta a nevét, hanem mert olyan hirtelen nőtt ki a semmiből annak idején.), és jön felfelé.
Ezekből a lakásokból nagyon jó beosztásút lehet csinálni, csak nem kell sajnálni a sakkozást a válaszfalakkal. A bontás és a falazás nem drága, nem azon kell spórolni. Ez például a sajátunk (volt), és én terveztem. Építész barátom meg is dicsérte, amikor először jött, szerinte kihoztam a lakásból, ami kihozható. (51 m2)
Ha egyedül élsz mint írtad, és nincs nagy mozgás, akkor felesleges szerintem ilyen kazánra költeni. Nekem kombi átfolyós van 4 éve, tökéletes minden szompontból, és egyharmada az ára mint annak amit kinéztél.
7. kerület városligethez közel! Tipikus belvárosi gangos ház, épp most van felújítás alatt a belső, jó helyen van szellős fás utca (nem belvárosi nyomor) stb.
a narancssárga vonalú fal elbontása még kérdéses. De sajnos megfelelő (belső elrendezésű) lakást, a megfelelő helyen, a megfelelő áron a megfelelő időben, stb. (pláne Bp-en a megfelelő helyi ismeretség nélkül) sajnos nem mindig jön össze kellenek kompromisszumok, de ez a lakás nincs megvéve csak kinéztem és szimpatikus a környék érfekvése stb. ... (néztrm jó párat már és ez eddig a "legjobb"
Mondjuk az amit írsz az elég logikus praktikus, bár a reumás résszel nem foglalkoznék mert sztem nem járkálnak olyan sokan hozzám hogy zavarna az ajtónyitogatás :) mivel egyedül élek, illetve nagy vasárnapi kajálások vendégjárás még egy ideg nincsen. Jaj de jó lenne ha ez lenne a legnagyobb problémám ;)
viszont a Wc-s dolog már elgondolkodtatóbb, de ennyi erővel az összes új építésű lakást tervezőjét fel lehetne (és kellene) akasztani :(
majd mindig szól valami zene ha bemegy netán egy vendég :) ... másrészt nekem vendégségbe még sose volt "nagy dolgom", de ez már nem ezen topic része!
továbbra is várom megjegyzéseket/árakat az első levelemre.
Kérdés családi ház, vagy társasház a falak kibontása miatt. Mert lehet hogy amit Csokis írt még okozhat meglepit. Nem ártana valahonnan megszerezni az építési terveket, kk vagy földhivatal esetleg a tervezőtől (a terveken rajta van a neve és egyéb adatai).
5. ha bontasz falakat abban lévő vezetékeket ki kell venni, plusz a környékét át kell alakítani. 90-200e anyag 80-300e munka attól függ mit akarsz és milyen szerelvényeket mert van 400Ft-os és van 7000 ft-os kapcsoló ugyan olyan funkcióval.
Ja, és a hall és a nappali közti fal csak mérsékelten bontható. Egyrészt abban megy a kémény, tehát azt a felét tuti nem bonthatod el, másrészt ezeknél a házaknál (ránézésre két vh. közti, ú.n. modern ház) ott szokott lenni egy vasbeton gerenda, ami az egyik oldalon a "kéményes fal" végét jelentő pilléren . Alatta lehet, hogy csak válaszfal van, de ha azt kibontod, irtó hülyén fog kinézni a nagy térbe fentről belógó gerendád.támaszkodik, a másik végén pedig egy másik pilléren. (Nincs a hall -képen nézve- bal felső sarkában egy kb. 40x40 centis, a szobába beugró "faldarab"? Mert ha van, akkor az a pillér.)
"belsőépítészt/lakberendezőt" azokkal is belehet fürödni de nagyon. Pld lehet hogy a bútorokhoz meg a festékekhez szövetekhez burkoló anyagokhoz jól ért de csak sejti mi az hogy energetika, gépészet, telekommunikáció, televíziós rendszerek, biztonság technika. Nem beszélve arról, hogy ezeknek a megtervezésére is van egy rahedli szabály amit be kell tartani. Míg egy rosszul kiválasztott festést "átpingáluk" a bútort átrakjuk máshova, addig egy rosszul elhelyezett radiátort átrakni nem könnyű, vagy kapcsolót, érzékelőt bármilyen is legyen.
Nem beszélek egy új rendeletről ami előírja, hogy a kivitelezőnek kell gondoskodnia műszaki ellenőrről. A kivitelezőnek meg be kell jelentkeznie a kivitelezői nyilvántartásba az MKIK-hoz mert anélkül nem végezhet munkát. Nem árt ellenőrizni, ez vonatkozik a tervezőkre is.
Ha rám hallgatsz, nem bontod el ennyire a falakat. Egyrészt nem marad semmi szélfogód, a bejárati ajtó első nyitására reumás lesz, aki az étkezőben (gondolom az lesz a mostani hall) "szélirányban" ül. Másrészt egy légtérből fog nyílni a konyha és a WC. Te még csak-csak megszokod, de jön egy vendég, ültök az asztalnál, eszitek a desszertet, mire rájön a szükség. Elvonul, és ti hallgatjátok a "fúvósötöst", ő meg nem mer kijönni, olyan zavarban lesz.