Nos a történet a következő. Az öregúr, már a boldog béke idők elején került oda, abba a házba házmesternek. A ház igen jómódú polgárok otthona volt, a legkisebb lakás is meghaladta a 200m2-t és minimum öt szobásak voltak. Lakóik bankárok, ügyvédek voltak, természetesen személyzettel. Nos a cselédek pedig az ő saját takarítási menetrendjük szerint délelőttönként elővették a porszívócskájukat, és mindenki porszívózott. Az egyik 8ó 30perckor kezdte, a másik 11 órakor, a harmadik 12-kor. És azért az akkori gépek sem éppen csendesek voltak, így zavarta az otthon tartózkodókat, vagy éppen otthon dolgozókat. Ezért beépítettek közös megegyezéssel egy központi porszívó rendszert, aminek a hatalmas porszívó gépe a pincében hangszigetelt (!!!!) helyiségben volt, és a felszálló strangokban, vagy a lighthófokban voltak a csövek. Gyönyörű krómozott bajonettzáras dugókkal a falakon. És a lényeg! A gépet reggel kilenckor kapcsolták be, és 10ó 30-ig üzemelt. Ebben az időben kellett az összes cselédnek takarítania, később már senki zajonghatott a saját kis gépével. Hát ennyi. Amúgy a gép egy igazi ipari műremek volt, de mert akkor még IKV kezelésben volt a ház, nem engedte az öreg lenyúlni. Nagy kár, mert ma ipari emlék lehetne. Ha jól emlékszem SIEMENS gyártmányú volt a gép és 14kW-s soros gerjesztésű váltakozó áramú motorja volt. A szeméttároló üstje akkor volt, mint egy ipari konyha főzőüstje, és a maga a gép is méretes volt. :)) efvill
Amúgy érdekes dolog ez a porszívó. Főleg Amerikában az ilyen "bérvillákban" már kb. 100 éve létezik. Aztán mindenki elfelejtette ezt, mert bejöttek a kis porszívók. Most meg újra rájönnek az emberek, hogy mennyivel jobb.
Az első központi porszívóval a 70-es évek közepe táján találkoztam egy belvárosi többlakásos bérvillában. Már csak gép volt meg és persze csővégek is, de nem üzemelt. És a házmester is a háború előtti öregúr volt, aki anno kezelte a központi porszívót. Fogadjunk nem találod ki, mivel magyarázta, hogy anno beszerelték a házba. :)) efvill
Olyan helyre kell tenni, ahol nem zavaró a látvány, zaj, stb. Általában garázsba, háztartási helyiségbe, kazánházba, stb. szoktuk tenni. Sokkal nem növeli meg az elhelyezés a csőhosszat. Nyugodtan tedd a garázsba.
A kp. porszívórendszer esetében a gépnek hol van az ideális helye? A hát közepén lenne az ideális? Azért kérdezem, mert mi a garázsba terveznénk helyezni, ami ugyebár nem központi hely. Erős gép esetén mindegy a hely?
Szakszerű szerelés esteén a rendszer nem tud eldugulni. A csövek, idomok antisztatikusak, így nem töltődnek fel elektromosan és nem vonzzák a port. Az elágazások, ívek, csőtoldások pedig úgy vannak kialakítva, hogy ott semmi se akadhasson meg. Erről a szervízcsatornáról még nem hallottam. Létezik egy szervízcsatlakozónak nevezett dolog, de ez egy sima falon kívüli csati. Semmi szervízszerepe sincs. A külvilágból elvileg nem jöhet be semmi, mert vagy "szúnyoghálós" esővédő zsalu zárja a csővéget, vagy gravitációs zsalu.
Sok mindenről volt már szó itt a topicban. Nekem még két kérdésem lenne, hátha valakinek van információja ilyesmiről: 1. Lehet, hogy a csőrendszer elkoszolódhat, v. eldugulhat??? Mert láttam, hogy némelyik cég ha jól emlékszem "szervizcsatornát", vagy valami hasonlót is készit. Ez valamiféle kidugitásra, tisztitásra, vagy ilyesmire szolgál? 2. Tudom, hogy a levegőáramlat kifelé fúj, de akkor is: nem lehet, hogy a külvilágba vezető csatorna kivezetőjén át darázs költözik a rendszerbe, vagy pl. hangyák, egyéb rovarok másznak be? Vagy szunyoghálóval van lezárva?
Nyílván nem szó szerint gondoltam én se, hogy mindenkinek központi porszívója lesz. Ilyen sose lesz, semmiben sincs így. Arra akartam rávilágítani, hogy most még viszonylag "gyerekcipőben jár", de pár év múlva minden bizonnyal jóval elterjedtebb lesz. Így volt ez annak idején pl a központi fűtéssel, padlófűtéssel, klímával.
Most nincs sok, de egyreszt akkor rosszul peldaloztam, mert aktiv szellozes eseten mar problemas lehet a kozponti porszivo, a szellozes meg egy sima alacsony energias hazba is kell, masreszt jovokeprol beszeltunk, ahol sztem tobb ph-kozeli haz lesz, mint kp. porszivoval becsovezett. De persze nem akarok en neked uzletileg rosszat, csak nem kicsit tulzo volt a mondatod hogy finoman fogalmazzak. [Mikor par ev alatt a padlas koltseghatekony szigeteleset se csinaljak meg a hazak jelentos reszenel, pedig az meg megterulo beruhazas, es az egeszsegre is jo hatasa van.] Porszivoznak felteszem ph-ban is (sajna nem olyanban lakom), csak max. kevesebbet az allando levegocsere es szures miatt.
Hat, a jovokepeddel vitatkoznek. A passziv hazba nem jo kp porszivo, es az energiatakarekossag fontosabb lesz, mint a takaritasi kenyelem (mert jol kitakaritani nem csak igy lehet azert).
A központi porszívó értékét nem igazán lehet forintosítani. De nem fújja vissza a port a szobába, csendesebb, nagyobb szívóteljesítmény, eltávolítja a poratkákat, növeli a ház értékét, hosszú élettartamú, stb. Azt hiszem, ha az egészségről van szó, akkor semmi sem lehet drága. Amúgy a lényeg, hogy építkezéskor az alapcsövezés megtörténjen, gépet bármikor meg lehet vásárolni. Egy házépítés több tízmilliós költségébe pedig nem nagy tétel a porszívó alapcsövezés kb. 100-120 ezer forintos költsége. Viszont ha nem építed be, pár év múlva lehet bánni fogod, amikor mindenkinek az lesz. De akkor már késő bánat, kész házba elég nehéz kiépíteni. Az alapszerelést a vízszigetelt síkbetonra kell elhelyezni. Ez nagyjából a többi épületgépészeti szereléssel esik egy időbe. Pl: fűtés, víz, stb. Pontos árat tervezés után lehet adni, mert minden ház más és más. De kb. 90-120 forintos költséggel kell kalkulálni az alapszerelésnél. Erre egy gép kb. 130-140 e Ft, plusz ehhez jön a takarítókészlet, falicsatlakozók, stb. Ez felszereltségtől függően kb. 40 e Ft-tól kezdődik.
Ha küldesz nekem az e-mail-emre egy alaprajzot helység megjelölésével, ingyenesen megtervezem és küldök rá ajánlatot.
Épülő házunkba szeretnénk kp. porszívót. Több kérdésem lenne: 1. Egyáltalán érdemes-e iylet szreltetbi, megéri-e? 2.Az alapszerelést a síkbetonra kell elvégezni, vagy a már vízszigetelt síkbetonra? 3. Nettó 230 m2 a házunk (de ebben benne van garázs, tárolóhelyiség kb. 50m2). kp. porszívó kiépítése mennyibe jönne, gondolok itt az alapszerelésrse+ utána a gép és tartozékaira + munkadíj.
Komplett központi porszívó csomagokat kínálunk, beépítési úmutatóval együtt, mely minden szükséges elemet tartalmaz a rendszer kiépítéséhez: -csövek, idomok, elektromos anyagok, ragasztó, kifújó fedél, stb. -központi készülék -takarítókészlet -falicsatlakozók
Az útmutató segítségével és egy kis "barkácskészséggel" bárki be tudja építeni a rendszert saját kezűleg.
3 csatlakozós csomag max 150 nm-ig: 159 900 Ft+áfa 4 csatlakozós csomag max 150 nm-ig: 169 900 Ft+áfa 5 csatlakozós csomag max 250 nm-ig: 189 900 Ft+áfa.
Részletekről szívesen tájékoztatok bárkit itt vagy az e-mail címemen.
Mert a nm nagyjából meghatározza a csőhosszakat és az elágazások, 45 és 90 fokok számát is. És ez számít egy készülék kiválasztásánál főként. Minél több a cső, annál nagyobb rendszert kell megszívni a gépnek. Nagyobb rendszerhez pedig nagyobb teljesítmény kell. A központi porszívónál nem feltétlenül az az elsődleges előny, hogy nagy a szívóerő. Persze az is kell, de fontosabb hogy a port nem a szobába fújja vissza. Amúgy elég nehéz összehasonlítani a rendes porszívóval, mert annál ált. nem adják meg a teljesítményt air-wattban. Pedig az számít és nem a felvett teljesítmény.
Ha érdekelnek gépek, nézd meg a honlapomon: www.ttklima.hu
Aztán ha valamelyik megtetszik, szívesen mondok rá árat is.
Én egy erősebb szívóerejű porszívót keresek, mint egy erős rendes porszívó. Egyébként 200 m2 a házunk rövid csövekkel: pincében a gép és szinte fölötte a földszinten és az emeleten egy-egy kiállás.
Ezt az Euroflow készüléket nem ismerem. Azt sem tudom ki forgalmazza és az árát sem. Az Enke HTA I.XM-ből még van raktáron akciós. A teljesítménye nem sokkal kisebb az I.B-nél, viszont véleményem szerint jobb konstrukció. Ha érdekel oda tudom adni az I.B árán. Sistem-Air-ből is tudok ajánlani gépet, jó áron, ha érdekel. Ez is kiváló olasz márka, Európa legnagyobb központi porszívó gyártója. És az alap gépei olcsóbbak az Enkénél.
A beüzemelés függ a településtől is, valamint hogy pl. hány falicsatlakozót kell feltenni. Budapesten kb. 15 000 Ft+áfá-tól szoktuk vállalni.
Az intelligens vezérlés egyik eleme a hővédelem, ami lekapcsolja probléma esetén a gépet. Be lehet állítani bizonyos típusoknál karbantartási ciklust is. Ez bizonyos idő után nem engedi elindulni a gépet, amíg a portartály ki nem lett ürítve és/vagy a szűrő pucolva. Bizonyos típus kijelzi ha eltelt a szűrő és leállítja a gépet. Alapban a portartály gyűjti a port. A porzsák használata opcionális, tehát nem muszáj. Bizonyos esetekben ajánlható a használata pl: nagyon finom por. 5 db porzsákot adnak a készülékhez, de más a kereskedelemben kapható porzsák is használható hozzá. Ezen gépek teljesítménye általában négyzetméterre van megadva. Abból már lehet következtetni a csőhosszra is. Sajna az Enke HTA I.B gép elfogyott, a mai nap vitték el az utolsót. Van még az Enke HTA I.XM-ből. Ez kb. 150-200 nm-re elég. Valamint az Enke HTA.L-ből, ez kb. 300 nm-re elegendő. Bővebb info itt: http://www.ttklima.hu/akciokkozponti%20porszivo.html Vagy a www.enke.it honlapon.
Cégünk vidéki, de gyakran járunk Budapesten is. Tehát egy esetleges budapesti telepítés vagy átvétel nem akadály.