Keresés

Részletes keresés

Szurujjas Creative Commons License 2019.02.27 0 0 46818

Üdv O'Mama!

Elvileg találtam Békéscsabán selyemtojást, van fehér, sárga és fekete. Ahogy le tudtam ellenőrizni, elég távolról és különböző vonalakból rakták össze a csapatot, elvileg ebből eredően elkerülhető a beltenyészet. Viszont kérdés: Szerintem a fürjes keltetőgép adapter az kicsi lesz a selyemtojásokhoz, nem? 

Esetleg valakinek ötlete erre vonatkozóan - azaz, hogy selyemcsirke tojást miként lehet keltetőgépezni???

claas patrol Creative Commons License 2019.02.26 0 0 46817

Oly sokat aggódunk szerettein és a reánk bízott állatkáink miatt is , hogy néha szükségünk van a mosolyra ,nevetésre ...még ha íróniában van is öltve .  ,-))

Előzmény: Szurujjas (46816)
Szurujjas Creative Commons License 2019.02.26 0 0 46816

:-) jót vidultam!

Előzmény: claas patrol (46813)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.25 0 0 46815

:-)

Omosimama Creative Commons License 2019.02.25 0 0 46814

:-)))))))))

claas patrol Creative Commons License 2019.02.25 0 1 46813

Sebaj,  meg van a megoldás erre is ... csak a jó kedvünk ,és állapotunk legyen vidám hozzá .

Mutter ,... kettőt TOYOTA tyúk ! ... Ha tójt ,hát tójt ,...majd nevel FIAT is .

Mig kottlik ne zavard KIA srácokat , most nem kel kint a kakaSKODAs .

FORDits kis tekintedet és őrző szemeid ,mert a tolvaj nem lOPEL a tojásokból .

Ha kikelnek a csírkék és megnövőgetnek el NISSAN-tsuk a nyakukat ,

Te meg fiam a piacon maj jó áron forgalMAZDA húsikájukat .

Ha átrepűlnek a kerítésen az sem baj úgyis a szomszéDEWOt korábban .

Ha a homokban nem fürdenek PORSCHE lesz .

A spárhelt alatt a ládában meg BENTLEYbák hápognak ...   :-))   üdv.

Előzmény: Omosimama (46812)
Omosimama Creative Commons License 2019.02.23 0 0 46812

Sajnálom a tyúkjaidat - még ha el is évült!

Hiába, a kutya az ragadozó, tehát ragadozik ha teheti. A kiscsirkék közé én se engedném az enyémet.

Előzmény: claas patrol (46811)
claas patrol Creative Commons License 2019.02.23 0 0 46811

Upszt ... ez most részemről mellé ment , mert tényleg levadászták a gyönyörű  Friesen pettyeseket a kuvaszok nálunk . Kivételesen nem viccelek     .  :-((       De már elévűlt ez a gaztett ...

Abban igazad van , hogy nagy kutya = nagy étvágy , kivéve a Komondor . Arrol sem tudtam ,hogy létezik csirke hús alergia a kutyáknál . Ezen is vesztettem volna egy fogadást . Hiába holtig tanul az ember is , nem csak a jó pap .

Előzmény: Omosimama (46810)
Omosimama Creative Commons License 2019.02.22 0 0 46810

Én konkrétan arra utalok, hogy nem allergiásak a csirkére, mert zömmel csirke fejet, farhátat, mellcsontot kapnak némi kiegészítéssel, és hallottam már olyat, hogy van kutya, amelyik allergiás a csirkehúsra.

(Szerintem te is így értetted, de szerencsére vicc nélkül nem állod meg.)

Amúgy mondhatjátok, hogy miért nem a kutyának való konyhai maradékon és némi tápon  tartom őket. Hát az én sámli méretű Bodrikám még meg is élne így, csak rajtam maradt a szomszéd (most már) több mint 40kg-s ónémet juhásza, hát annyi normális maradékom nincs.

Na ez nem nagyon tyúkos téma, de az élő tyúkot egyik sem hajkurássza.

Előzmény: claas patrol (46809)
claas patrol Creative Commons License 2019.02.22 0 0 46809

Szerbusz Mama , ...ne is mond ,anno a két kuvaszunk lerendezett egy komoly családot nálunk is . Halmozottan kellemetlen volt .Ők sem voltak alergiásak a szép tyúkokra.  :-((  

Előzmény: Omosimama (46802)
claas patrol Creative Commons License 2019.02.22 0 0 46808

:-))  :-)) Így nem is lehetne rókát fogni , vagy éppen a borzokat útjukra engedni . (most elképzeltelek eg pillanatra , mint szintén Öregapát ... kétcsövűvel a váladon) ,ahogy említetted , beszélgetni a Fő vadásszal .  xDD  :-)) afektálva ...   :-))

A kis unokámmal sem szoktam "ubízzgatni"..., nemhogy a számtalan kis Patrol felnőt gyerekeimmel .

Nem szeretem a tyúkokat sem "madarazni" ... valahogy furcsálom azt is .  ,-))

Erdélyben a tyúkokat Pipíkázzák ... ,ez viszont időtlen idők óta népi megnevezése . A pityókával sincs gondom így .  ,-)) Hiába ,ha volt az ember katona ,akkor ezt nem is teszi igazán . üdv.

u.i.

(...csak azért írtam ,mert nagyon szépek a kis Szeremlei csibéid a kopaszok .)    ,-))

Előzmény: Ladybee (46807)
Ladybee Creative Commons License 2019.02.22 0 0 46807

Semmi gond. A cuki, fincsi, tojci, ubi, burgi...stb. sem jön be nálam. :-)

Előzmény: Szurujjas (46805)
Szurujjas Creative Commons License 2019.02.22 0 0 46806

Üdv!

Valóban és köszönöm a valós információtartalommal bíró választ (no meg a ráfordított időt!). A leírtak alapján nagyon nincs mit morfondírozni :-)))

Előzmény: Törölt nick (46799)
Szurujjas Creative Commons License 2019.02.22 0 0 46805

Üdvözlet LB!

Szóval az a mondás, hogy technológia, kísérletezgetés stb. egyre megy, mert az ár, valójában a csomagolástól és promótól függő kérdés - semmi több.... Nos, nem tudom magam kizárni ezt a sík elméletet sem, de valóban megkérdezem... (Ha bármely nyelvhasználati/szóhasználati kérdés ennyire zavar, megértem, bár legfeljebb nem olvasol bele abba, amit írok - ilyen egyszerűen kiküszöbölhető plusz karakterek begépelése nélkül. Magam sajnálnám, mert értelmes és használható információkat is írtál - ezért magam annyiban tudom a fentieket elkerülni, hogy ama bizonyos szót nem, vagy nem abban az alakban használom. )

Előzmény: Ladybee (46796)
Szurujjas Creative Commons License 2019.02.22 0 0 46804

Üdv Fürkész!

A fólia komoly meló ám és nem csak fizikai értelemben, szóval meg tudom érteni, hogy nem a neten szörföltél :-) Szerintem a jópofa hófehérkék egy portáról származnak, nekem nagyon bejött! Adj majd hírt, hogy milyen lett a keltetés, kíváncsi vagyok :-)

Előzmény: fürjfürkész (46791)
Ladybee Creative Commons License 2019.02.22 0 0 46803

Egy marék kopasznyakú !

Omosimama Creative Commons License 2019.02.22 0 0 46802

Szia! Nem akartam én okoskodni, csak rájöttem, hogy a Papa a múltkor vett egy 20kg-s zsák macskaeledelt, amit ez a 2-3 macska az idén se eszik meg. Kijárósak, úgyhogy vadásznak is mellé, meg kapnak egy kis pipihusit a kutyákéból. (Mákom van, egyik kutya se allergiás a csirkehúsra.)

Előzmény: claas patrol (46801)
claas patrol Creative Commons License 2019.02.22 0 0 46801

Szia , igazad van ... persze . A macskák tápja tartalmazza még a legtöbbet , ha nagyon matekoznánk . Szerintem csak azt kellene figyelembe venni ,hogy magas a zsírtartalom %-osan , kényszerűségböl .

Ezt arra értettem ,ha olyan hízásra hajlamos ,keveset mozgó fajtát tartanánk (Orpi vagy pl. Brahma ... stb) . Egyébként leugrálják ...   :-))

Köszi a megosztásodat , tanulságos és sok igaz tartalma van valóban . (én is emlékszem még a halliszt ,hús vér lisztek tojó - nevelő tápokban való bekeverésére..)     ,-))

üdv.

Előzmény: Törölt nick (46799)
Omosimama Creative Commons License 2019.02.21 0 0 46800

A száraz macskaeledelben több a fehérje és az ásványi anyag - most olvastam valahol. Úgyhogy akár azt is lehet a tyúkok kajájába darálni. Én is csak most kaptam észbe, meg is próbálok egy keveset először a tojótáppal összekeverni, azt meg a szemesbe. A tyúkok -tetszik nekik vagy se, szemeset kapnak, így a pocsékolás is kevesebb, meg a verebek se rabolnak rá annyira.

Én tartok darálót, mert a fürjeknek, meg a kiscsirkének úgyis darálni kell.

Törölt nick Creative Commons License 2019.02.21 0 0 46799

szóval:

(A nyersfehérje kifejezés semmilyen jelentéstartalommal nem bír a tyúkokra nézve)

Ami számít:

Az állati sejtek fehérjéi 20 féle aminosavból épülnek fel.

Ebből a 20-ból 11 sima, 9 esszenciális.

Az esszenciális aminosav azt jelenti, hogy a mindenevő kategóriába tartozó  állati szervezet nem tudja előállítani, étellel kell nekik megenni.

Saknos a 9 esszenciális aminosavból kb. csak 5 van meg a növényekben, 4 csak és kizárólag állati eredetű ételekkel vihető be a szervezetbe.

A mai (csirke) tojótápok nem tartalmaznak állati eredetű anyagot, mert ezt egy ideje uniós törvény tiltja (kb.10-15 éve, előtte mikor még nem volt tilos jobban is tojtak a házi tyúkok..)

A csirke tojótáp többnyire búza, kukorica, szója, csillagfürt, kalcium-karbonát por stb-ből áll.

Így ha csak tojótápot és gabonát adsz a tyúkjaidnak, akkor mindig egyfajta hiányban szenved a szervezetük, ami miatt kevesebbet vagy nem tojnak, és a betegségekre hajlamosabbak.)

(Részint ezért nem tojnak télen, amikor nincs rovar, és részint ezért tojnak nyáron, amikor van rovar, giliszta, állati fehérje +  a hőmérséklet)

Állati fehérje ma a törvényi előírások szerint csak a kutya/és macskatápokban lehet, másban nem.

Szóval így nézve már nem is számít annyira a kutyatáp minősége, sem ára, sem fehérjetartalma.

A lényeg hogy gabonákon kívül (vágóhídi hulladékból előállított) állati fehérjét is tartalmaz, ami

megszünteti atyúkok téli esszenciális aminosav hiányát, és rendbe teszi őket.

No, hosszú volt de leírtam.

Ne haragudjatok, de sztm kifejtettem a témát, és hát hosszadalmas időben ez az írogatás, így már más hozzáfűzni valóm a témához nincs.

Aki akarja próbálja ki, aki ellenzi az ne tegye.  

Törölt nick Creative Commons License 2019.02.21 0 0 46798

A kutyatáp márkája szerintem sem számít -tyúkok esetén.

A drágábbakat biztosan speciálisan fejlesztették - a kutyáknak.

Tyúkok esetén nem hozza azt a plusszt.

A lényeg az állati fehérje bevitel, szerintem.

PLD a lidl-ben kapható piros zacskós 16-17% fehérje tartalmú kutyatáp,

vagy a  hozzá  hasonlók árban és tartalomban is megfelelőek erre.

Törölt nick Creative Commons License 2019.02.21 0 0 46797

Szia:

Ó, én a beáztatással többször is próbálkoztam,de nálam úgy egyáltalán nem vállt be.

Ha csak párórát áztattam, akkor megpuhult, szinte kenhetővé vállt6duzzadt a széle,

de kemény kő maradt a közepe, így a tyúkok rá se hederítettek.

Ha 2-3 napig (!) áztattam, akkor is volt kemény rész benne, de a nagyja felpuhult, így jobban megették a tyúkok,de ez sem volt jó, mert a keményebb részt otthagyták (pazarlás), és mert az áztatott táp télen kint megfagyott, mire megették volna, és mert a 2-3 napig vízben ázó kutyatáp a melegben egyszerűen romlásnak indul.

Ezek miatt abba is hagytam, amíg szert nem tettem 1 darálóra.

Olvastam hogy van akinek a beáztatással is működik, de ő valamit jobban csinál, vagy akkor táp márka függő. De lehet hogy csak forrásban lévő vízzel próbálkozik.

Nálam a darálás vállt be, nincs pazarlás, 100%-át megeszik, mind hasznosu, takarmányhoz bármilyen arányban keverhető, nincs koszolás az áztatással, nem romlik meg stb.

Előzmény: Szurujjas (46795)
Ladybee Creative Commons License 2019.02.21 0 0 46796

Minél drágább egy kutyatáp, az azt fejezi ki, hogy a márkanév reklámozása akár 100 % -ot is rátehet. Mindegyik  vágóhídi hulladék selejt húsból, melléktermékből és gabonadarából  készül, annyi a baromfinak, mintha olcsó csirkefejet és lábat darálnánk nekik, vagy a keltetési hulladékot ( kilámpázott tojás, befulladt csibe) etetjük. Minden hasznosul náluk.  A "tyúkica" megnevezéstől feláll a szőr a hátamon . :-)

Előzmény: Szurujjas (46795)
Szurujjas Creative Commons License 2019.02.21 0 0 46795

Szia Thorr!

Nekem az állati fehérje kiegészítéssel nem lenne gondom (lásd csonti), de darálógépem az nincs és nem is lenne gazdaságos beszereznem.

Ennek hiányában viszont nem tudom, hogy pl. a beáztatás hasonlóan megfelelő lehet-e takarmány tápérték szempontjából. A fehérjék legjobb tudomásom szerint nem oldódnak vízben - ezzel nem hinném, hogy gond lenne..

Másrészt e körben milyen kutyatáp az ideális? Az a "faramuci igazság frázisa", hogy a drágább tápok jobb minőségűek, minél drágább egy táp, annál jobb minőségű alapanyagokból állították össze, és annál több időt/pénzt/ energiát fordított a gyártó a táp fejlesztésére, ellenőrzésére. Ezt nem én mondom, hanem egy agrár-állattenyésztő mérnök ismerősöm, aki 2 éven át volt ilyen üzem vezetője.

Szóval általánosságban a kutyatápokon feltüntetett adatok alapvetően tudomásom szerint az alábbiak:

Energiatartalom: 
Az energiatartalom feltüntetése a diétás tápokon kívül más tápok csomagolásán nem ab ovo kötelező, ui. ez kizárólag a szakemberek számára nyújt generálisan értékes információt. (Az emberekhez képest a kutyák energiaszükségletét teljesen más energiatípusban határozzák meg mint az emberek esetében, hiszen más az energiafelhasználásuk, és a szükségletük is, ezért pláne a döntő többség, mint laikus számára irreleváns adat.) Nyersfehérje tartalom: A nyersfehérje elvben tartalmazza az összes nitrogén tartalmú anyagot, de nem ad kellő infót arról, hogy a tápban lévő fehérje valójában milyen minőségű, vagy mennyire emészthető. Pedig a tyukicáink vonatkozásában is akár fontos lenne, ám így megtévesztő lehet ez az adat. Nem? Ui. sokszor egy nagyon alacsony minőségű tápon hasonló a százalékos mennyiség fehérjetartalomból, mint egy prémium kategóriás táp esetében. A különbség viszont - ha a fentieket vennénk figyelembe - mégis óriási, hiszen egy prémium minőségű száraz táp fehérje minőségének is kiválónak kell(ene) lennie, ebből eredően a hasznosulása is jóval magasabb. Vagy nem jól gondolom? Ez pedig azt jelenti is jelenti logikai alapon, hogy könnyen emészthető, és esetünkben a tyukica szervezete - egy nem kevéssbé prémium kategóriás termékhez viszonyítva - jóval többet tud felhasználni belőle, ezáltal egészségesebb is az állat számára Vagy nem jól gondolom? Nyerszsír:  Ez állati és növényi eredetű zsír is lehet.... A növényi eredetű zsírok tekintetében vannak turpisságok, hogy a kémiába ne menjünk bele - bár nem tudom, hogy hogyan hat)hat) a kétlábú kedvenceinkre. Nedvesség tartalom %-os féltüntetése tudtommal azt mutatja, hogy az adott táp víztartalma mekkora. Száraz tápoknál ez cca. 10-13% közötti érték, esetenként akár ez alatti érték.  Ennek kvázi ellentéte a szárazanyag tartalom, ami az előbbi nedvességtartalom ellentéte. Száraztápnál magas: 87-90% körüli, konzervnél pedig nyilván jóval alacsonyabb érték, hiszen azok nagyságrendekkel magasabb %-ban tartalmaznak nedvességet. Nyersrost, ami a ballasztanyagot jelenti és azért fontos, mert jelentős, az egészséget támogató jelenléte a folyamatban, még úgy is, ha csak egy része emészthető. Ásványi anyagok, és vitaminok, amelyek egy egy valóban teljes értékű tápnak tartalmaznia kell, a megfelelő minőségben, mennyiségben és a  megfelelő arányban. (Ez a tyukicákat nem befolyásolja a rendszeres etetés kapcsán?) Végül van még yyershamu, ami az olyan ásványi anyag tartalmat mutatja a tápnak, mely valójában nem is hasznosul - kutyában, mert nem jó, ha ennek a mennyisége túl magas, hiszen az megterhelő lehet a szervezetre. (Másrészt akár arra is utalhat, hogy az adott táp magas csonttartalommal bír, vagy akár szennyezettségre is utalhat.)

Szóval a hosszas szócséplést követően milyen összetételű tápot javasolnál - ha beáztatva is jó lehet. Vagy 1xűen csak a legmagasabb - tyukicák igényeihez megfelelő - fehérje tartalmú tápot válasszak "oszt jól van"? Azaz nem érdemes jó minőséggel "bajlódni, n-szeres áron, mert a használt takarmányban igen alacsony %-ban szerepel a kutyatáp maga...

Köszönöm előre is!

Előzmény: Törölt nick (46769)
Omosimama Creative Commons License 2019.02.21 0 0 46794

Szia Sándor!

Úgy tűnik, elterjesztetted a leghornt a környéken, amiért azt hiszem mindnyájan hálásak vagyunk!

Szép nyarat kívánok és üdvözlöm a kedves családodat.

Előzmény: Törölt nick (46785)
Omosimama Creative Commons License 2019.02.21 0 0 46793

Szia Jimmy!

Gondolom olvastad, amit Für késznek írtam.

Szóval nagyon köszönöm a kedvességedet, de fürkész “falumbeli”, így a postázással járó macera megkerülhető.

Remélem, nem haragszol, hogy gondot okoztam, változatlanul nagyon hálás vagyok!

Előzmény: Szurujjas (46778)
Omosimama Creative Commons License 2019.02.21 0 0 46792

Köszönöm szépen. Akkor Jimmynek írok itt is, meg mailben is, hogy feleslegesen ne törje magát a postázással, meg mifenével.

Természetesen elmegyünk a tojásokért a Papával, mikorra megbeszéljük.

A műkotlósom 41 férőhelyes, úgyhogy rendeltem még fekete ausztrált is. Azt a fajtát is szeretem, és főleg arra leszek kíváncsi, hogy a keverék tojásokból milyen pipik kelnek (persze ez jövőre lesz)

Te mikor indítod a digikotlóst?

Előzmény: fürjfürkész (46790)
fürjfürkész Creative Commons License 2019.02.21 0 0 46791

Üdvözöllek JY.

Köszönöm kérdésedet, ebben a csodás tavaszi időben csak jól lehet az ember.A fóliában már kikelt a próbának vetett uborka és paradicsom, tehát ránkszakad a kinti munka, de ez így jó!

A tavalyi évem sűrű volt, ezért nem is keltettem se fürjet se tyúkot.Idén viszont mindenképp indítom mindkettőt. Tyúkból a sajátot fogom keltetni, ill. egy ismerősöm kapacitált tavaly hogy cseréljünk tojást, neki sárga itáliai van és leghorn kellene neki . Régen volt nekem itáliai -- ahonnan vettem a tojást úgy nevezte : fácánleghorn --

annó meg voltam velük elégedve. Azok is fehéret tojtak, de nekem kimondottan tetszik a hófehér tojás.

Tehát remélem hogy ezéven többet tudok foglalkozni a tollasokkal, ill ide is fellátogatni.

Előzmény: Szurujjas (46789)
fürjfürkész Creative Commons License 2019.02.21 0 0 46790

Megbeszéltük Mama !

Március 2-3 körül elkezdem szedni a fehéreket,minket a maradék el fog látni, most is van tartalék.

Amúgy csak ezeket indítod vagy mást is teszel a gépbe? Nem tudom hány darabos a műtyúkod.

Menet közben egyeztetünk, biztosan össze fog jönni.

Szia.

Előzmény: Omosimama (46788)
Szurujjas Creative Commons License 2019.02.21 0 0 46789

Szia Fürkész!

Rég hallottam felőled, hogy megy a sorod? Olvastam O'Mamának reakciód, s csak megerősíteni tudom, hogy a Thorr féle leghorn vonal kiváló, mind tojástermelés, mind takarmányozás szempontjából. 

Meszitől kaptam anno kék australorpot, Rokoko és Szotyi szép tyukokkká váltak, igazi jó fejek a pitvarban, nem mellesleg szintén nagyon szép madarak :-)

Előzmény: fürjfürkész (46787)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!