Keresés

Részletes keresés

zbacsko Creative Commons License 2012.07.05 0 0 373

Szia!

Böngészőbeállítások->karakterméret. Igaz, hogy a "Nagy" az ideális a legtöbb esetben, de pont ezen az oldalon az interface elemek úgy nem férnek el :)

Nem, hát ez egyszerűen nem ésszerű, végül magukkal tolnak ki, hogy nem lehet előző firmware-t feltenni. Minden software fejlesztő ismeri a fogalmat, hogy "regression", mikor valami eddig már javitott hiba újra előjön, vagy új jelenik meg. Ez egyszerűen nem kivédhető, és láthatólag a Sonynak sem megy. Ilyenkor az ember nyugodtan visszarakja az előző, működő firmwaret , amivel alapvetően eddig elégedett volt (ha nem így lenne , visszavitte volna a TV-t...), és a várja, hogy legközelebb összejön-e a fejlesztőnek. Így viszont ott a frusztráció, hogy egy előzőleg működő feature eltűnt, és csak remélhetjük, hogy a jövőben valamikor visszaköszön. Én például boldogabb tulajdonosa voltam a TV-nek 3 firmware-vel ezelőtt. Ilyet az MS sem mer megtenni, hogy az automatikus update ne legyen visszavonható. Nem lenne rendszergazda, aki frissítést telepítene.

Előzmény: OWO (371)
asx Creative Commons License 2012.07.05 0 0 372
Előzmény: raww (370)
OWO Creative Commons License 2012.07.05 0 0 371

Szia!

 

Köszönöm az ötletet, youtube probléma megoldva. Na de azért maradt még ;-) . Menet közben mindig akad, egyre több. Most például megint a böngészővel van gondom. Az Origo portál fórumát nem találja. Nem tudom szoktad-e használni ezt a fórumot, de úgy lehet eljutni oda, hogy az Origó nyitólapján a teteje felé van 2 vizszintes sor tele hivatkozással. Az alsó sor utolsó hivatkozását ("Még több" a neve), ha megnyitod kinyílik egy ablak tele hivatkozásokkal. Itt szerepel a Fórum. A Sony böngészőjében már a "Még több" sem jelenik meg. Mindenféle trükköt kipróbáltam már, de sehogy sem ment.

 

Amit a frissítésekről írsz teljesen jogos. Nem is értem a Sony-t hogy követhet el ekkora hibát. Mindenhol azt lehet olvasni (legalább is én így kezdtem a történetet), hogy milyen veszélyes a frissítés, hogy nagy körültekintést igényel. Ez végülis igaz, mert például ha éppen frissítek, de figyelmetlenségből kikapcsolom a TV-t, akár tönkre is mehet a készülék, mehetünk a szervízbe. Jó, jó, annyira nem megy tönkre, de nem lehet mondjuk bekapcsol. Ez elég baj, nem :-) ? Na de hát tegyük fel ilyen baj nem lesz, mert én vigyázok. De mi van akkor, ha a TV a neten keresztül frissít?! Észre sem veszem, legfeljebb csak abból, hogy a menü műveletek lelassulnak. Ha ilyenkor kapcsolom ki, akkor már lehet, hogy legközelebb nem fogom tudni bekapcsolni. Úgy, hogy mégegyszer mondom, igazad volt.

 

Más, videotárak. Azért egyszer csak megéljükmég azt, hogy Magyarországon is lesznek elérhető videotárak és azok magyarul beszélnek. Elvégre mégis csak Magyarországon élünk, nem ;-) ?

 

Üdv: OWO

Előzmény: zbacsko (367)
raww Creative Commons License 2012.07.04 0 0 370

Hello!

 

Az új szemüveg nagyon jó, kipróbáltuk, de árat mégén sem tudok, mert az a HX850-hez volt ajándékba (2 db). A gyerek szemüveg jóval kisebb, felnőttnek nem jó, kipróbáltuk, szorít.

 

Raww

Előzmény: starline (369)
starline Creative Commons License 2012.07.04 0 0 369

Szia!

Szemüveg ügyben kérdezném, hogy nem olyan akcióban vetted a tévét, ahol 2 ingyen szemüveg jár hozzá? Mi úgy vettük adventi akció keretében, és a sony weboldalán kellett regisztrálnunk a szemüvegekért, azután röpke 3 hónap múlva kaptuk meg, április elején,  mert kifogytak a készletek. Hátha nektek is járna hozzá.

Nálunk 4 tagú a család, és még 2 darabot kellett vennünk.

Először onnan akartuk megvenni, ahonnan a tévét rendeltük

http://www.kozpontiszalon.hu/ , de náluk is hiánycikk volt. Április elejéig vártunk, utána az alábbiaktól rendeltük meg, és 3 nap alatt kihozták. 

http://www.nagyonjo.eu/catalog/akkuk-kellekek?page=6

Ezek mind Sony szalonok, és vigyázz, mert kell szállítási költséget fizetni.

Úgy tudom, hogy Sony tévé csak Sony szemüveggel működik, és az olcsóbb a 15000-es kisebb méretű, a nagyobb 20000 Ft a felnőtt méret, de nem hasonlítottam össze őket, hogy a kisebb is elég lenne-e. Sajnos ennyi az áruk. :(

A vaterán szoktak néha árulni, de azt nem kockáztattuk meg.

Hamarosan boltokba kerül egy újabb típus is:

http://www.sony.hu/product/tpa-other-tv-accessories/tdg-br750/tab/compatibles#tab

Nem tudom, hogy mennyibe fog kerülni. :(

Ezen kívül az általad említett oldalakon is láttam ilyen szemüvegeket, érdemes körülnézni, mert eltérőek lehetnek az árak.

Szép estét!

Szia!

 

starline Creative Commons License 2012.07.04 0 0 368

Szia!

Na én meg lelkesen hagytam a frissítéseket települni, és valóban a 004 végűig több videót meg tudtam nézni. Eleinte az volt a gondom, hogy a youtube nem kínált fel olyan videoklippeket, amelyek a mai népszerűbb dalok original videoklippjei voltak. Legalábbis a lista elején nem voltak, ezért a tv internetböngészőjében elindítottam a youtube.com-ot, és ott volt egy időszak, amikor szépen meg lehetett nézni őket, bár elég körülményesen. A fenti frissítés után ez megszűnt. Erre írtam levelet a sony ügyfélszolgálatára. Sajnos a levelet már kitöröltem, de ők akkor arra hivatkoztak, hogy ez a lehetőség nem tőlük függ, hanem a google-tól(?), akik ezt a lehetőséget szolgáltatják. Már nem emlékszem pontosan a levél tartalmára, azért vagyok bizonytalan. 

Köszönöm a tanácsodat a bitrátával kapcsolatban, még jó , hogy rákérdeztem. Gyakorlatilag csak próbálgatom a lehőségeket a DUNE mentes időszakra. :)

Kellemes estét!

Szia! Starline

Előzmény: zbacsko (367)
zbacsko Creative Commons License 2012.07.04 0 0 367

Szia!

Igen, ezzel a youtube jelenséggel én is találkoztam már, ilyenkor az a megoldás, hogy a lejátszás minőségét át kell állítani SD-re. Ez egy firmware hiba , ami a 004 végű firnware előtt nem volt, nem tudom hogy akkor le tudta-e játszani azokat HD-kat, szerintem inkább csal át tudott kapcsolni SD-re automatikusan, ami most nem megy neki :(.

Ezért mindenkinek azt tanácsolom, hogy kapcsolja ki a TV-ben azt automatikus firmware frissítést, és akkor frissítsen kézileg, ha a fórumokban már tájékozodott, hogy a firmware OK.

Ain't broke don't fix it, ugye.

A legújabb 008 végű firmware pl sokaknak HDMI bemenet problémákat hozott és ugye van az az agyament Sony policy, hogy régebbi firmware-t nem lehet feltenni, szóval vigyázni kell. Ráadásul az utolsó 3 firmware nem hozott semmi használható extrát.

 3D Szemüveg vásárlásban nem tudok segíteni, de szerintem itt nincs alternatívája az enyhén túlárazott Sony szemüvegnek.

Hát sajnos igaz, hogy ezek a videotárak mind angol nyelvűek....

Előzmény: OWO (364)
zbacsko Creative Commons License 2012.07.04 0 0 366

Szia!

Ne, azt ne tedd. Mondom akkor hogy működik a serviio részletesen pl. mkv lejátszásakor. Először megnézi, hogy mkv konténer megy-e, erre a sonynál a válsz persze mindig nem. Tehát az már biztos , hogy konténer csere lesz mkv->m2ts. Azután mrgnézi, hogy a kodek jó-e. 1. Ha a kodek jó, nem végez transzkódolást, veszi a streameket (video, audio) és berakja az új konténerbe. Ennek előnye, hogy gyorsabb és nincs minőség romlás se. De. Ha például mint a te esetedben a stream 30Mbit-s -es akkor az nem fog a wifi-n átmenni, mivel ahhoz nem nyúl. Azt, hogy csak konténer csere történt mkv esetén úgy tudod megállapítani, hogy a TV a video típusánál AVC-t, vagy MPEG4-et mutat. Mint már korábban írtam a serviio transzkódoláskor mindig mpeg2-t használ, vagyis ilyenkor a TV is mpeg2-t mutat. Az a beállítás amit írtam a múltkor csak a 2. esetet szabályozza, vagyis  hogy mpeg2 kódoláskor mennyi legyen a bitráta. Ha azt akarod, hogy egy 30Mbit/s -es stream átmenjen a wifiden, akkor rá kell venned a serviiot, hogy ne csak a konténert cserélje, hanem kódoljon mégpedig arra a bitrátára amit beállítottál. Ez persze minőségromlással és nagyobb processzor használtsággal jár a PC-n. Ezt pont úgy teheted meg, mint ahogy OWO-nak is írtam, a Sony bravia 2009 profil megadásával, majd serviio újraindításával. Ha esetleg így is maradna az AVC,MPEG4 akkor kézileg kell a profilt mahinálni, de az már egy bonyolultabb történet.

Csak ügyesen :)

Minden jót!  

Előzmény: starline (363)
OWO Creative Commons License 2012.07.04 0 0 365

Előző üzenetem természetesen zbacskónak szól. Valahogy sikerült elügyetlenkednem a címzettet..., a nagy meleg ;-)

 

Üdv: OWO

OWO Creative Commons License 2012.07.04 0 0 364

Szia!

Annyira azért nem keseredtem el. Igyekszem mindennek a jó oldalát nézni ;-) . Végül is csodálatos képe van a Sony TV-nek. Való igaz, a fehér az valódi hófehér a fekete meg igazi éjfekete. Képzeld, a régi TV-m egy 72 cm-es sztereo Philips volt. Ha ismered, akkor tudod, hogy egy borzasztó nagy állat. Alig fért be a szekrénysorba. Hátrafelé is nagy volt, felfelé is. A magassága miatt a szekrénysor azon részét át is kellett szabni. Az első "szomorúság" akkor ért, mikor tudatosodott bennem, hogy hiába vettem 82 cm-es TV-t, lesz egy nagy üres rész a TV fölött, mert a Sony vagy 20 cm-el alacsonyabb. Hiába, kicsi a lakás, máshová nem tudom már tenni. Na mindegy, majd kitalálok rá valamit vagy megszokom :-) .

Igen, a passzív-aktív szemüveg. Azt hittem megüt a guta, mikor a rendelés után (WEB-áruházban vettem) olvastam a neten, amit te is írtál itt, hogy a passzív szemüveges megoldás jobb lett volna. Igaz, kacérkodtam a gondolattal, hogy lemondom a rendelést, de egy 3D-s TV sem volt olyan alacsony áron, mint a Sony. Ezt a két oldalt használtam:

http://www.arukereso.hu/

http://www.argep.hu/

Most már így marad, mást úgy sem tehetek. Ennek fogok örülni ;-) . Esetleg még arra foglak megkérni, hogy segíts a szemüvegek megvásárlásában. Azt még nem szúrtam el, hiszen azt még nem vettem meg :-) .

Hálózatos működés. A Youtube úgy önmagában, ha nem sokat akar az ember, akkor tényleg jó, DE miért vagy olyan érzésem, hogy bizonyos oldalak le vannak tiltva. De csak itt! Nem TV-s Youzube-nál nincs semmi gond. Próbáld ki, ellenőrizd te is:

Keresőbe írd be: paradox

Első 2 találat máris nem megy.

1. Barry Schwartz: The paradox of choic

2. Paradox - Sey

Lehet, hogy HD miatt? Mert ilyen jellegű hibát (nem megy) csak [HD] jelölésnél volt. Viszont az is igaz, hogy volt olyan HD-s video, ami ment.

Na, gondoltam egyet, megnézem a böngészőben, hogy mit csinál a Youtube. Hát egy jó nagy semmit! El se tudtam indítani. Az Opera nem tudja? A Sony "gyógyította" le? Nem tudom.

Ha már Operáról írtam, az Opera az egyik kedvenc böngészőm, de most Firefoxot használok. Igaz, van fent egy portable Opera, néha, ha controllra jó (nem minden jó minden böngészőre, de ezt te úgyis tudod ;-) ).

Írod: "Meg olvass vissza, hogy milyen online videotékák érhetők el, ha kicsit megtrükközöd a DNS beállításokat". Ezek a videotékák magyarok, magyarul beszélő filmek (is) vannak ott? Mert, ha csak angol, azzal nem sokra megyek. Tudod, a családban még nem mindenki perfekt angol. Hiába beszéltem nekik, csak magyarul feleseltek vissza ;-) .

A serviiot azonnal kipróbáltam, ahogy sikerült megvennem az UTP kábelt. Rögtön működött is minden. Két mkv filmet próbáltam ki, az egyik rángatott. Most megcsinálom azt a trükköt, amit mondtál. Kíváncsi vagyok rá, hogy mi lesz az eredmény.

 

Üdv: OWO

starline Creative Commons License 2012.07.04 0 0 363

Kedves Zbacsko!

 

Bocsi, hogy ismét zavarlak. Kipróbáltam a serviioban azt, hogy átírtam a maximális bitráta értékeit 10000-re, de különösebben nem javult a helyzet. Utána lejátszottam a DUNE-vel az Avatárt 3D-ben (25,6 Gb). A Dune-n meg lehet nézni a bitsebességet: a maximálisat, a pillanatnyit és az átlagosat. A pillanatnyi gyakran maghaladta a 30Mbit/sec-ot. Nem feljebb kellene venni a maximális bitráta értékét? Előrebocsájtom, hogy nincs háttértudásom a dolgokhoz, és lehet, hogy óriási hülyeséget kérdezek. Kipróbálni nem merem, mert a serviio-ban, ha jól emlékszem 17000-res értékek voltak alapból. Mit gondolsz róla?

 

Válaszodat előre is köszönöm!

 

Szia!

 

Starline

 

 

 

Előzmény: starline (359)
zbacsko Creative Commons License 2012.07.04 0 0 362

Szia!

Hát eléggé elkeseredett hangulatot sugall a leveled, a helyzet szerintem ennyire talán nem borzasztó, de persze sok mindenben igazad van.

1. Ha tényleg a 3D volt a lényeg számodra akkor a SONY valóban nem az ideális választás. A passzív szemüveges megoldások már most jobbak (LG), és az a jövő útja is. IMAX-ban sem véletlen, hogy nem egy fél kilós "shutter glass" gépet raknak a fejedre. 

2. A hálozatos működés megítésésében viszont nem értenék egyet, szerintem az elég jól van implementálva, bár tény hogy itt nem a browserre gondolok :). A youtube kliens szerintem kifejezetten jó. Meg olvass vissza, hogy milyen online videotékák érhetők el, ha kicsit megtrükközöd a DNS beállításokat. Egyébként meg próbáld ki a serviio-t amit korábban írtam. Eltűnik az mkv nem mkv probléma, mivel beáálíthatod úgy, hogy akár mindent konvertáljon m2ts konténerben mpeg2 videóvá (Sony TV imádja), akadásnak nyoma sincs. Pl. a Sony Bravia 2009 -es profil a serviioban így működik.

3. A Browser egyébként minden mai TV-ben szánalmas, de nem annyira a browser, mint inkább a TV-k miatt. Ne gondold, hogy az operával van a baj. Gondolod, hogy egy ARM-es Microsoft IE10 jobban hasítana:) ? Ezek cél hardverek nem "general purpose" computerek, szal egy mai PC-vel összehasonlítva elég szerény erőforrásokkal rendelkeznek. Abban azonban maximálisan igazad van, hogy ha már belerakják akkor legalább azt a hiányzó 32MB operatív memoríát ne sporolják ki belőle, ami egy sima flash nélküli oldal megjelenítéséhez kell. Egyébként nem lehet cserélni browsert, mint ahogy semmit sem. A SONY programozói ha fele annyi időt szentelnének a firmware funkcióinak, mint a firmware titkosításának és nyulkálás elleni védelmének a bebiztosítására, sokkal jobb lenne a helyzet. Nem lehet megtörni, már néztem :)

4. A Távírányitó néhány aspektusa mind ergonómiai, mind funkcionális szempontból számomra is érthetetlen. A hátsó gomb egyébként arra van, hogy ha "arccal" lefelé van az asztalon akkor is be tudd kapcsolni :). Ennél egy "előző csatorna" gomb számomra is lényegesebb lenne.

(Starlinenak: Igen, tudom, ez a hátsó gomb is hiányzik a programomból :)

Előzmény: OWO (360)
starline Creative Commons License 2012.07.04 0 0 361

Kedves OWO!

 

Örülök, hogy jelentkeztél, és leírtad a tapasztalataidat, mert ezek szerint hasonló cipőben járunk. A családdal megnéztünk néhány 3D-s filmet, ami nagyon tetszett, de mivel a mozi nem a mi városunkban van, meg nem is vagyunk már annyira fiatalok, úgy voltunk vele, hogy a nappaliba hozzuk a 3D-t. Szinte az első akciónál berohantunk a boltba, nem Sony tv volt, de mivel nem tetszett a képe a tv-nek nem vettük meg, utána kezdtem el a technikai leírásokat bújni, fórumokat olvasni. Végül a Sony mellett döntöttünk, mert eddigi tapasztalataink alapján megbízható márkának tartjuk. Viszont itthon már az a furcsa érzésem volt, hogy egy kicsit megváltozott a világ, mert én úgy gondoltam, hogy ha van valamilyen tulajdonsága egy tv-nek az biztosan hibátlanul működik. Például a 3D, és a crosstalk jelenség, azt hittem, hogy a 3D-s kép tökéletesen fog kinéz, erre a felső területeken néha ott van az kettőség. Utána olvastam, hogy mi az oka, és értem is, de én úgy gondolnám, hogy majd akkor adok ki a kezemből ilyesmit, ha az hibátlan. Sorolhatnám még, a böngésző programot, a film lejátszását USB-ről, stb. Szinte mindegyiknél kompromisszumokat kell kötni. Mondjuk a képminőség viszont gyönyörű, én még mindig nem tudok vele betelni, és hát pontosan ez az, amit egy tv-nek tudnia kell. Nagyon sok hozzászólást olvastam, samsung-ot és lg-t főleg, illetve a plazmákról is elég sokat, és azt tapasztaltam, hogy mindegyik kompromisszumos ebben az árkategóriában. Máshol is van áthallás, vagy a 3D-s film nem fullhd, lassú és nehézkes böngészés, felhősödés, sőt gyakran elromló készülékek is, beépített médialejátszó nem mindent játszik le. Ebben a nagy kereskedelmi versenyben a gyártók, hogy ne maradjanak le, sorban adják ki a termékeiket új funkciókkal, még ha az nem is tökéletes. :( Azt viszont látom a SONY-val kapcsolatban, hogy igyekszik a hibákat javítani. Mióta megvan a tv elég sok firmware-t kiadtak, frissítették a videós tartalmakat. A mi tévénken nem tapasztalok felhőket, ha nem tölti ki a kép a képernyőt, akkor a szelek feketék, semmi felhő. Más típusú tv-nél állítólag ilyenkor látszik, biztosan ott sem mindegyiknél. Korábban ebben a fórumba is írtam, hogy szerintem az áthallás is csökkent az egyik firmware-rel, de nem reagáltak rá senki. Ha kérdeztem a Sony ügyfélszolgálatától nagyon gyorsan, korrektül válaszoltak. Tehát mi összességében nagyon szeretjük ezt a tv-t. :) 

Közben feltettél egy-két kérdést a tv-vel kapcsolatban. :) A távirányítón biztosan észrevetted, hogy homorú, és van rajta négy egészen pici talpacska, azért, hogy a gombokkal lefelé is letehesd az asztalra, és ebben az esetben van feladata a hátsó gombnak, mert ha ilyenkor ki szeretnéd ki- vagy bekapcsolni a tv-t, akkor nem kell megfordítani a távirányítót hozzá, azonnal kikapcsolhatod. :)) Ezt olvastam :) Valóban ellustít a technika. :))

A távirányítón eleinte engem is zavart a kettős kör, nem csak a HOME gomb, de hozzászokott a kezem, és most már alig nyúlok mellé. :)

A böngésző program valóban opera, és nem hallottam róla, hogy le lehetne cserélni. Én egyszer próbáltam, hogy a google chrome-ot letöltsem, de nem ment, amiben biztos is voltam, de hátha. :( Nem valószínű, hogy ezen fogok internetezni, de arra jó, hogy egy-egy weboldalt megnézzek alkalmanként. Én főleg a youtube-ot szeretem, a Zbacsko által feltett távirányatós programmal gyorsan meg tudom keresni a kedvenc zenéimet, és aztán megy a kedvencek közé. Onnan meg már könnyebb megtalálni. 

És végül bocsika, hogy egy számítástechnika szakembernek magyaráztam el, hogy a formázás minden adatot töröl a pen-drive-ról. :)) Néhány szót azért ismertem a felsorolásból, láttam ICL számítógépet, ha arra gondoltál. :)

Na én is befejezem, mert lassan leveleket írok!:)

Szép napot!

Szia!

 

OWO Creative Commons License 2012.07.03 0 0 360

Sziasztok!

Hát újra itt vagyok. Most nem a problémáimról beszélnék, hanem inkább a tapasztalataimról. Persze lehet, hogy menet közben lesznek majd problémáim, ott majd akkor kérdezek.

A hét végén alaposan felderítettem a TV-internet témakört. Egy dologra máris rájöttem, még pedig, hogy a TV-ből nem lesz igazi computer és a computer sem lesz 100 %-os TV. Bár utóbbi inkább közelebb van hozzá.

Amikor még csak kerestem a TV-ket, nem tudtam végig gondolni mindent. Azt hiszem csodákat vártam és valójában csak fél csoda történt. Igaza van startline-nak, mikor azt írta, hogy bizonyos dolgokat csak a gyakorlatban fog fel az ember igazán. Így jártam én is. 3D-s TV-t kerestem. Nagyon szerettem volna térbeli adásokat, filmeket nézni otthon. A reklámok nagyon jók voltak, elhittem, hogy "hazavihetem" a multimozikat. Amikor megtudtam, hogy ezek a TV-k be tudnak lépni egy számítógépes hálózatba, akkor meg kimondottan boldog voltam, hiszen a számítástechnika, az internet az életem. Megint csa igaza van star-hölgynek, ami a gépszíjjat illeti ;-) . Annyira igaz a dolog, hogy nekem ez a szakmám ;-) . Csak, hogy én olyan számítógépeken kezdtem a mókát, amelyek fénykorában sokan közületek még nem is éltek. Néhány kulcsszó, talán még ismerős lesz nektek ;-) : mágnesszalag, lyukszalag, lyukkártya, cserélhető diszk, R-10, R-30, IBM360, ICL, stb. Húha, elkapott a hév úgy, hogy máris leállok, mert szétoffolom a topicot :-) .

Szóval arra számítotam, hogy majd szépen ágyból TV-zek, számítógépezek (csillag, erre azért ügyelj! A computer nagyon ellustíthatja az embert, rabja lehetsz ;-) ). Aztán mikor odajutottam, koppantam egyet. A TV-n nincs billentyűzet, bár ez még nem akkora baj, hiszen SMS-t is küld az ember. Viszon valamit nagyon elrontottak a Sony fejlesztői. Közvetlenül a lefelé nyíl alá tették a HOME(kék) gomgot, amire könnyen rányom az ember, ha vakon, tapogatva használja a távirányítót. Akkor meg aztán kezdhet mindent előről.

Ha már itt tartunk, megmondaná valaki, hogy mit keres, mi a célja a távirányító hátoldalán található kikapcsoló gombnak? Csak azt ne mondjátok, hogy semmi értelme, mert akkor azonnal csalódok a SONY-ban ;-) ! Nagyon nem értek egyet a SONY üzletpolitikájával, hogy például MKV-t azért nem játszik le, hogy inkább vegyék a szintén általuk erre a célra gyártott eszközöket, amely lejátsza. Csak az mkv fájl miatt én biztosan nem fogok semmilyen más kütyüt megvenni a Sonytól.

Most próbáltam ki 2 mkv fájlt. Az egyik egy HD fájl volt és mondhatnám úgy is, hogy természetesen akadt. Tulajdonképpen miért is akadhat egy film? Na, mert ez a jelenség nem új. A "régi világban" is akadt egyik-másik film. Például, mert rossz kodeket használunk. Vagyis inkább nem megfelelőt. Lehet ok például a kevés memória. Vagy a lassú gép (órajel). Ugyanis a TV már megjelenítette az előző adagot, a következő meg még nem érkezett meg. Úgy, mint a CD/DVD íróknál. Csak ilyenkor az író megáll és a CD-DVD-t lehet kidobni. Jut eszembe, kevés memória. Hát a Sony TV-ben nem túl sok lehet. Legalább is a böngészője nem sokat láthat, mert néhány oldal (3-5) beolvasása után kiírja, hogy kevés a memória, csukjak be néhány ablakot. Ja! Tudja valaki, hogy a Sony TV-ben lehet-e böngészőt cserélni? Mert ez az Opera borzasztó! Majd hogy nem használhatatlan. Vagy rosszul használom? Ebben tudna valaki segíteni?

A másik mkv fájl egy 3D-s (a két kép egymás mellett) ismeretterjesztő film volt. Ezzel semmi gond nem volt. Gond nélkül "átjött" és megjelent.

Húha, azt hiszem kicsit sokat írtam, akkor most pihenek. Csillaglánynak( :-) ), zbacskónak köszönöm eddigi kitartó és türelmes segítségét. Ha nem haragszotok, továbbra is számítok rátok. Cserébe amit tudok én is szívesen segítek nektek. Ebben a szakmában soha sem lehet eleget tudni. Ma én kérdezek, holnap te és ez így van jól ;-) .

Üdv: OWO

starline Creative Commons License 2012.07.03 0 0 359

Köszönöm! Hamarosan kipróbálom!

Szép napot!

Szia!

Előzmény: zbacsko (358)
zbacsko Creative Commons License 2012.07.03 0 0 358

Szia!

A serviio mappáján belül találsz egy config mappát, azon belül pedig egy profiles.xml file-t.

Mentsd el a biztonság kedvéért. Aztán nyisd meg pl. notepaddal, majd keress rá a targetVCodec="mpeg2video" maxVBitrate=

részekre. Az egynlőség jel utáni számokat írd át pl. 10000 -re. 

Előzmény: starline (357)
starline Creative Commons License 2012.07.03 0 0 357

Hát félelmetes, hogy mi mindent tudsz... :)

Sikerült a távirányítón az EXIT helyére a 3D gombot rávarázsolni, a leírásod alapján, nagyon könnyű volt. :)

Egyetértek veled abban, hogy a laptomról való filmnézegetés hosszú távon jobb, mint a médialejátszók esetében, de amikor a féléve a tv-t vettük, fogalmam sem volt róla, hogy egy mai tv mire képes. Ez életünk első lapos tv-je, és bár igyekeztem tájékozódni, de sok mindent a gyakorlatban értettem meg. A fórumokat olvasva tűnt fel, hogy a SONY-k nem játszanak le mindent, főleg mkv-t nem, amit mi szerettünk volna, ezért a médialejátszót javasolták. Így vettük meg a DUNE-t, és valóban jól működik. :)

Tegnap egyébként vezetékkel rákötöttem a routerre a laptopot (eddig wifin keresztül kommunikáltak, és valóban g-s a router :)), hogy megnézzem mennyit javul a lejátszás. A pauzolás a 3D-s filmek kivételével jól működött. 3D-s filmek nem mindegyike ment olyan jól, mint a DUNE-ről. Úgy, hogy egyelőre marad! :) De gondolom, majd úgy is jönnek újabb videoformátumok, amit majd nem tud a DUNE kezelni, a laptop pedig igen. Ja, a Serviio-ban nem találtam meg, hogy a Sony2011-es profilt hogyan módosítsam a bitráta miatt. :( Le tudnád írni, hogy hol van?

Egyébként pedig köszönöm a linkeket, még erről a lehetőségről sem tudtam, de nagyon tetszenek. A férjem is meglepődött, hogy honnan van NASA HD-nk. :)

Még egyszer köszönöm a sok-sok segítséget! 

Szép napot!

Szia!

 

zbacsko Creative Commons License 2012.07.02 0 0 356

A TV árának ehhez semmi köze. Egyébként sem abszolút értékre, relatíve fizetéshez viszonyítva meg pláne nem olcsóbb nálunk a TV. A magyarázatot úgy hívják hoolywoodi filmstúdiók (Sony is). Ezek a digitális tartalmaik továbbítását többnyire csak az USA-ban engedélyezik. Ennyi. UK-ban is nyekeregtek évekig pl. a NETFLIX és a HULU miatt, most megkapták, de mivel más DRM eljárással titkosítanak, a 2011 -es Sony TV-k nem tudják már lejátszani az angliai netflixet, és a Sony nem is tervezi a 2011-esek frissítését. Meg lehet nézni UK-s fórumokat, áll a botrány.

 

Tanács serviio-hoz: Érdemes a lejátszás elején egy kicsit pauzolni, mivel a serviio pl. mkv-k esetén valós időben transzkódol. A windowstemp directoryban ott a cache file egesz addig , amig masik filmet nem kell átkódolnia, szal egy kis idő után már tényleg csak szervíroznia kell. Az akadás másik oka a Wifi lehet. Ha a serviio-nak nem csak a konténert (mkv-m2ts), hanem a kodeket is át kall kódolnia, akkor mpeg2-t használ. ez HD videók esetén 17-20 Mbit/s bitrátát eredményez, ami azért egy 802.11g-s wifi esetén már problémás. A sony 2011 profil módosításával meg tudod adni mi legyen a max bitráta.  A serviio egyik legjobb tulajdonsága egyébként, hogy a Library résznél nem csak saját könyvtárat adhatsz meg, hanem online erőforrást (Online Sources) is. Magyarul, ha a Sony nem csinált kliens egy szolgáltatáshoz, akkor is elérhető. (Pl webrádiók, online TV-k, stb.)  Live Streamként add hozzá őket!

 

Audio:

Neo Fm -Source URL: http://neofmstream2.gtk.hu:8080

Petőfi -Source URL:http://stream002.radio.hu/mr2.mp3

Punk Fm - Source URL::http://50.7.242.114:7508/stream

Video :

NASA HD - Source URL:http://liveips.nasa.gov.edgesuite.net/msfc/Wifi.m3u8

               - thumbnail:https://sites.google.com/site/serviiorss/nasa.jpg

Budapest TV (hihetetlen...)

              - Source mms://stream02.gtk.hu/bptv

 

 

A PS3 Media servert is érdemes megnézni, egy nagy pozítívuma van a serviio-val szemben, hogy tud valós időben feliratokat renderelni!

Örülök azért, hogy nem bántad meg a media boxot, bár az én véleményem az, hogy egy nyílt forrású szoftver sokkal rugalmasabb, magyarán amit a PC-n le tudsz játszani, és ez a jövő formátumaira is igaz, azt a TV-den is le tudod ezek segítségével!

 

Más:

Tudom hol az a gomb:) - i-manul alatt. De. Egyrészt nem tervezem a program kereskedelmi értékesítését, freeware és az is marad, másrészt annyi felesleges gomb van azon a távirányítón (pl exit, az  összes dedikált video: play stop stb.). A program pedig lehetőséget ad, hogy bármilyen gombot "csinálj" bármelyikből. Get command list menüpont-> rákeresel:3Dview kimásolod a kódot aztán a Command Setup menu alatt kipróbálod -Test command, majd ha jó, beírod pl. az Exit -hez. Férjednek elmagyarázod: Exit=3D :)

 

Minden jót!

Előzmény: starline (355)
starline Creative Commons License 2012.07.02 0 0 355

Kedves Zbacsko!

 

Ezek szerint nincs logikus magyarázat arra, hogy nálunk miért kevesebb az internetes tartalom. :( Pedig szeretem a logikus dolgokat. Egyben elkeserít is, mert a Sonyról eddig nem így gondolkodtam. Minden termékük, amit vettünk, megbízhatóan végezte a dolgát. Egy cikkben régebben még arról is olvastam, hogy milyen szimpatikusan bánik a dolgozóival, stb. Ebben viszont így nem látok logikát, komolyan arra gondoltam, hogy mivel szegény kis ország vagyunk, nálunk kevesebbe kerülnek ezek a tévék, ennyi pénzért viszont nem kaphatunk meg mindent.

Közben az OWO-nak írt hozzászólásod alapján feltelepítettem a serviio-t, és ki is próbáltam. Olvastam már erről, de nem tudtam, hogy mit takar, mert eddig el voltam a windows media playerrel. Hát elsőre csak bosszankodtam, nem a serviio miatt, hanem mert ezek szerint az mkv fájlokat szépen konvertálva lejátsza a tv-n a laptopom. :) Mi meg vettünk egy DUNE médialejtszót, hogy az mkv-t is nézni tudjuk. :( Elsőre azt gondoltam, hogy feleslegesen adtunk ki rá pénzt, de aztán láttam, hogy a laptopom nem mindig játssza le olyan szépen a filmeket, mint a DUNE. Néha a film elején "húz" egy kicsit, gondolom a konvertálás miatt is, de hamar utolérte magát, és utána szépen ment. Inkább a 3D-s filmeknél volt gond, volt amelyiket le sem bírta játszani. Gyengécske a számítógépem, biztos ez is az oka. Végül megnyugtattam magam, hogy nekünk volt értelme a médialejátszónak. :) 

Jót mosolyogtam a nőismerőseiden. Én mindig is szerettem a műszaki dolgokat, de leginkább a számítógépeket. No nem szakértő módjára. Fél éve vettük meg ezt a Sony tévét, amit inkább a párom akart. A fórumokat, műszaki leírásokat viszont már én kezdtem el olvasni és azóta sem álltam le, mert el kapott a gépszíj. Nagyon megtetszett a tévé, minden menüpontját ki szeretném ismerni, és közben még mindig tudok valamit tanulni (serviio). A család meg, lassan fél éve, megértő mosollyal hallgatja a beszámolóimat a legújabb ismereteimről, közben - gondolom - csendben aggódnak az elmeállapotomért. :)

Közben még egy dolog a távirányítós programmal kapcsolatban, amit tegnap vettem észre. Nem tudom, hogy magad örömére vagy esetleg kereskedelmi célra készítetted. Van egy gomb, ami a te programodban nem szerepel, ez a 3D váltáshoz való gomb. Úgy tudom, hogy a te tévéd nem 3D-s, ezért nincsen rajta. (Lehet, hogy rosszul tudom.) Szándékosan nem írom le hol van, és mit csinál, mert miattam ne foglalkozz vele, ugyanis nem túl gyakran használom. De ha szeretnéd, mert esetleg merészebb álmaid vannak a programoddal, akkor szólj. :)

Szép napot!

Szia!

Starline 

 

Előzmény: zbacsko (354)
zbacsko Creative Commons License 2012.07.01 0 0 354

Örülök, hogy nem csak az én "morális érzékem" ítéli igazságtalannak, ezt a "geo banning" agyrémet. Szerintem ez olyan, mintha egy üzletben azt mondanák, ezt a DVD-t nem veheted meg mert

cigány (nem cigány, mindegy) vagy.  Másnap a lapok tele lennének az ordító diszkrimináció hírével. A cégek ellenben pont ezt teszik a földrajzi diszkriminációjukkal, ráadásul pont az interneten ami a demokratikusság és szabadság utolsó bástyáinak egyike volt még. Engem kifejezetten elégtétel érzéssel tölt el, ha még akár illegálisan is, de kijátsszuk a hülye szabályaikat. Félreértés ne essék, itt nem illegális letöltésről van szó, itt az az örület játszik, hogy illegális, ha FIZETSZ egy szolgáltatásért.(Magyar állampolgárként csak trükközve tudsz előfizetni a NETFLIX-re)Nem hallottam még ilyen perről, de Justicia biztos sírva fog fakadni, mikor elítélik azokat, akik illegálisan fizettek...

 

Starline,ha nincs kedved regiszrációhoz kötött tartalamkhoz, akkor a Crackle-t (olyan sarki videókölcsönzős érzés a kínálat, de jó) , és a Slacker personal rádiót javaslom. A Slacker klienst nagyon jól megírta a Sony (option-ban album nézet, vagy akár kép kikapcsolása).

 

 

Ui:

Nem vagyok hímsoviniszta, meg írtózom a sztereotípiáktól, de meglepett, hogy személyedben egy hölgyet üdvözölhetünk körünkben. Ritka az ilyen érdeklődés és érzékenység a technika és kütyük iránt az én hölgy ismerőseim között. A legtöbb szerint, mikor már 10 percet szórakozok a TV beállításaival az már "autizmus" :)  

Előzmény: starline (352)
zbacsko Creative Commons License 2012.07.01 0 0 353

Szia!

Hát akkor a fél szavak helyett jöjjön a kifejtős. Szóval a SonyTV nem a hagyományos fájl megosztási technikával  kommunikál a PC-vel, hanem az Universal Plug and Play (UPnP) szabvány szerint.

Eggen a szabványban különböző eszköz típusok léteznek, a TV-d egy MediaRenderer. A MediaRenderer-ek MediaServer típusú eszközökkel konmmunikálnak leginkább (meg MediaControllerekkel, de ez most itt nem lényeges.). PC-kre több féle ilyen szoftver létezik. A lejobbak és ingyenesek is egyben a PS3 Media Server és a Serviio. Ezek letölthetők a netről. Szegény ember játékának ott a Windows Media Player is, de az pl nem tud valós idejű konvertálást, ami a Sony-k esetében pedig nagyon jól jön. Szóval tölts le pl a serviio-t. Indíts el és válaszd ki a TV-d típusát (a WMP-vel szemben ezek a szoftverek egyedi profilokkal rendelkeznek a Sony tv-khez!). Válaszd ki a megosztani kivánt könytáraidat a Library résznél. Engedélyezd a transcoding-ot. A TV hálózatok beállítása résznél a kiszolgáló megjelenítés menüben options és lista frissítése. Meg kell jelennie a serviio-nak (Ha engedélyezted a Windows media playernek a megosztást, az is meg fog).

Innentől a TV-n a media bar fotók, videók, zenék résznél meg fognak jelenni a kiszolgálók.( A serviio-ban beállíthatod, hogy melyik könytárt milyen típusú fájlok megosztására használsz-zene, video, kép). Remélem így már érthető. Sok sikert!

Előzmény: OWO (351)
starline Creative Commons License 2012.07.01 0 0 352

Kedves Zbacsko!

 

Aranyos vagy, hogy megköszönöd, de én tartozom örök hálával a programért, mert nagyon jól használható! Sokkal könnyebb vele a youtube-on keresni, szöveget beírni. :) Nagyon ügyes vagy, hogy ilyen programot tudsz írni. :) Már csak a férjemnek kell a használatát megtanítanom.

Ezen kívül kipróbáltam az unblock-us.com-ot is, az is működik! :) Még nem volt időm sokat tesztelgetni, de majd estére! Közben elgondolkoztat, hogy mi vajon miért nem kapjuk ezt meg Magyarországon? Más országokban többet fizetnek ezekért a tévékért? Nem régiben kaptam levelet a Sony-tól, hogy regisztráljak a Sony Entertainment Network-re, amit meg is tettem, azután közölte, hogy nálunk nem elérhető ez a szolgáltatás. :( Mondjuk, nem is tudtam, hogy pontosan miről van szó, de hátha majd nálunk is elérhető lesz egyszer.

Még egyszer én köszönöm a virtual remote control-t. 

Szép napot!

 

Szia!

 

Előzmény: zbacsko (350)
OWO Creative Commons License 2012.07.01 0 0 351

Szia!

 

Köszönöm válaszodat. Megint - mint itt mindig ;-) - sokat okosodtam, de nem eleget. Nem vagyok én olyan okos még, hogy fél szavakból megértsük egymást, de komolyan mondom, azon leszek ;-) .

 

Való igaz, amit a "crossover" kábelről írtál. A modern technikában valóban az elektronica "fordít", ha szükséges. Nem is ez a problémám, hiszen a kábel jó, mert a TV látta a laptopot. Igen eltaláltad, CSAK és direkt akarom a laptopot összekötni a TV-vel és csak ideiglenesen, mert nincs olyan hosszú kábelem, amely elérne a TV-től a Routerig, mert ugye az lesz/lenne a végső megoldás. Tehát ez most csak egy gyors és szükséges megoldás, amíg beszerzem a megfelelő hosszúságú UTP kábelt. Vezeték nélküli hálózati kütyüt meg nam akarok venni. Túl drágának találom. Talán majd egyszer.

 

Hogy a lényegre térjek végre nem értem ezt a mondatodat, de biztosan nem a te hibád: "indíts el egy média kiszolgálót (serviio, ps2 media server, windows media player), és a tv-n keress rá a hálózati beáálításoknál a kiszolgáló beállításokra.". Ezt, ha kicsit részletesebben, szájbarágósabban leírnád, nagyon megköszönném. Tehát a laptop és a TV beállításait külön-külön. Magyar Windows 7-t használok.

 

Köszönöm türelmedet és segítségedet.

 

Üdv: OWO

Előzmény: zbacsko (348)
zbacsko Creative Commons License 2012.07.01 0 0 350

Szia Starline!

Még meg sem köszöntem a közreműködésed a virtual remote control kapcsán, ezt most ezennel megteszem ( a readme -be egyéblént már beírtalak).

Hálám további jeleként megosztanék veled egy trükköt (és persze másokkal is), már amennyiben érdekel milyen sonyéknál "első osztályú polgárnak" lenni.

Látogassátok meg a http://unblock-us.com/oldalt. A start trialnál adjatok meg egy bármilyen e-mail címet ( nem kell, hogy valós legyen, lehet fakemail által generált is, bár nem küldenek spamokat, kipróbáltam). Jegyezzétek meg ezt a címet, mert IP változás esetén ezzel a maillel tudjátok újraregisztrálni az új IP-t. Ezután a TV-ben, vagy a routerben adjátok meg az oldal által felkínált DNS servereket: 208.122.23.22, 208.122.23.23. Majd a TV hálózatok beállítása részénél frissítsétek az elérhető hálózati tartalmakat, és lássatok csodát, az elérhető internetes tartalmak köre megduplázódik! A NETFLIX-nél jelenleg 1 hónap ingyenes, érdemes kipróbálni. Jó azért USA citizennek lenni....

 

OWO-nak további segítség:

Hosszútávú megoldásnak szerintem nem lesz jó a network bridge ( vagy ha az sem működik az ICS). Ha nem tudsz vezetékes kapcsolatot kialakítani a TV és a router közt marad a Wifi.

Ha jól sejtem a TVdben nincs integrálva. DE. Ne vegyél Sony USB sticket. Egyrészt túl van árazva, másrészt nincs külső antennája, szal csak akkor biztosít megbízható kapcsolatot, ha ideálisak a körülmények. Ellenben 6000. Ft környékén már kaphatók olyan Wifi Access Pointok és Routerek, amelyek képesek "AP Client" módban működni. Eleve jár hozzájuk legalább 4-5 dbi-s antenna, és tetszőlegesen pozícionálhatod őket a jó vétel érdekében. Ezeket össze tudod kötni a TV-vel vezetékesen, ők meg kapcsolódnak a wifi routeredhez kliensként.  Nálam egy ilyen működik tökéletesen, míg az USB stickek csúnyán leszerepeltek a panelban.

 

 

 

Előzmény: starline (349)
starline Creative Commons License 2012.06.30 0 0 349

Kedves zbacsko!

 

Köszönöm a pontosítást, ez így sokkal pontosabb! :)

 

Szia!

Előzmény: zbacsko (348)
zbacsko Creative Commons License 2012.06.30 0 0 348

Szia!

Attól függ, mit szeretnél elérni. A Straline által említett "crossover" kábelre nem hiszem, hogy szükség van, a modernebb hálózati csatolók ma már automatikusan "fordítanak", ha kell. Ha nem ez lenne a helyzet, ne látnád a tV-n a laptom nevét sem, és a kapcsolat jelző led a hálózati csatoló mellett is sötét maradna. Ha csak a TV és a laptop között szeretnél kapcsolatot (pl media lejátszáshoz), akkor elég ez, amit csináltál, a laptopon indíts el egy média kiszolgálót (serviio, ps2 media server, windows media player), és a tv-n keress rá a hálózati beáálításoknál a kiszolgáló beállításokra. Ha internetet szeretnél, akkor a starline által javasolt routerhez csatlakoztatást tartom én is a legjobb megoldásnak. Bár ha ez fizikailag nem megoldható, akkor is van megoldás: "network bridge", vagyis hálózati híd létrehozása a TV-hez kapcsolódó vezetékes, és a nethez kapcsolódó vezeték nélküli hálózat között.

http://windows.microsoft.com/hu-HU/windows-vista/Create-a-network-bridge

 

 

Előzmény: OWO (345)
starline Creative Commons License 2012.06.30 0 0 347

Kedves OWO!

 

Még az is eszembe jutott, hogy nálam a képek a a windows7 képek mappájában, a zenék a zene mappában van, stb. Az is lehet, hogy meg kell osztva legyen a mappa a hálózaton, amit látni szeretnél.

 

Még egyszer sok sikert!

 

Szia!

Előzmény: starline (346)
starline Creative Commons License 2012.06.30 0 0 346

Kedves OWO!

 

Nálunk a tv utp kábellel van összekötve a routerrel, illetve mivel a miénk 721-es, ebben a modelben van wifi, ezért wifin keresztül is össze tudom kötni őket. Biztosan közvetlenül akarod összekötni a tv-t a laptoppal, mert két számítógép esetén nem sima kábelt, hanem crosskábelt kell alkalmazni, aminél a csatlakozóben az ereket másképpen kötik be. Számítástechnika boltokban tudnak ilyet csinálni. Lehet, hogy tv és laptop esetén is így kell, de nem 100%, nem igazán értek hozzá. Ha a routerrel kötöd össze, akkor a tévén csak a hálózat nevét, és a jelszót kell megadni, amit a routeren szoktak beállítani. Nagyon könnyen csatlakozik, és minden eszközt lát. Lejátszani viszont azt hiszem, hogy a windows media playerrel lehet a tévén. Én úgy szoktam, hogy kiválasztom mondjuk a laptopon a zenét, jobb gomb, lejátszás a következőn, és kiválasztom a tévét. Fordítva is lehet, a tévén ki kell választani, hogy zenét, videót vagy képet akarsz lejátszazni, és utána ki kell választani a laptopot, és a mappát.

 

Nem tudom mennyit tudtam segíteni, hátha lesz aki jobban tudja. 

Egyébként pedig nyugodtan kérdezz! :)

 

Sok sikert! 

 

Szia!

 

 

Előzmény: OWO (345)
OWO Creative Commons License 2012.06.30 0 0 345

Sziasztok!

 

Megint segítséget szeretnék kérni tőletek, remélem nem megyek az agyatokra ;-) . Szeretném a TV-t összekötni UTP kábellel egy laptoppal, amely vezeték nélkül csatlakozik egy Routerhez. Mivel a Sony szinte semmit nem ír a dokumentációjában a hálózati beállításokról, így gőzöm nincs, hogy mit kell beállítanom. Csak azt tudom, hogy alapból nem működik 100%-osan a hálózat. A TV látja a laptopot, mert kiírja a laptop Windows-7 alatti nevét. Itt aztán meg is áll a tudomány. Kérlek, mondjátok el nekem, hogy mit kell tennem a TV oldalon és a laptop oldalon, hogy működjön a dolog?

 

Köszi a segítségeteket.

 

Üdv: OWO

zbacsko Creative Commons License 2012.06.30 0 0 344

Kedves Raw!

Érdeklődnék, hogy ugyanilyen hardveres korlát miatt van-e az is, hogy nem lehet megoldani(teljes reset nélkül), hogy egyszerre lehessen befogni a dvb-t és dvb-c csatornákat ?

Egyből az elején el kell dönteni, hogy kábel vagy földfelszín, és onnantól nincs visszaút :(.

Gyanítom, hogy inkább softwares átgondolatlanság inkább ez is. Jómagam is programozgatok, és néha úgy érzem a sony software fejlesztői tehetnek leginkább a márka hanyatlásáról a TV szegmensben. Ha lenne esetleg ráhatásod, értesd meg már velük, hogy sok vásárlót visszarriaszt pl. az is, hogy egy ekkora távirányítón nem érhető el az "előző csatorna" váltás lehetőség, annak ellenére, hogy a hardware tudja, és ez az egyik leggyakrabban használt funkció. Ott van pl. az exit gomb, amely semmi plusz funkcionalitással nem rendelkezik a return gombhoz képest. Egyszerű software frissítéssel megoldható lenne. Előre is köszönom válaszod.  

Előzmény: raww (343)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!