Pamina, köszönöm az infót,végülis a Brother mellett döntöttem, tegnap már meg is vettem. Igazából csak javításokhoz, egy- két egyszerübb darab megvarrásához kell egyenlőre. A foltvarrással már egy ideje azért próbálkozom, de még csak egyszerü dolgokat csináltam, mint szütyő, nesszeszer, karkötő...aztán majd meglátjuk mennyire leszek fejlődőképes :))
Nekem ilyen Brotherem volt, alapgépnek megfelel -nem tudom, mire szeretnéd majd használni-, fémalkatrészes, tehát mindenképp stabilabb fajta. A másikat nem ismerem.
Ha legalább két számmal nagyobb, csak még jobban elrontod a sima átvarrással. Én is jártam már úgy, mit te. Én szétszedtem a cuccot és őjraszabtam kisebb méretre, mert másképp esik a mellvarrás, a szűkítők, stb. Nem kis munka, de nem sokkal több, mint a sima átvarrás, és az eredmény sokkal jobb :-)
Kicsit eltűntem, bocs, most kérdeznék.... (évi, szombaton elfelejtettem....) szóval most, hogy jön megint a szépruhás szezon (szalagavató, bál), előkerült a tavaly eltolt kabátom....ami ugye óriási lett (kb. 2 számmal nagyobb, mint én), kérdés: ha simán csak beljebb mondjuk 1-1.5-2 cm-vel újravarrom a kabátot az működik? (vagy nem???) mármint blézernek hívják asszem (látszik, mennyit hordok ilyet) vagy vegyem csak fel a bélést? (merthogy az nem lett óriási, hogy miért, rejtély....)
Kezdő varró vagyok,az édesanyám gépén varrogattam párszor de most szeretnék venni egy saját varrógépet. Szóval igazából még csak most tanulok varrni, így nem szándékozok és nem is tudok nagyon komoly gépre beruházni.
Két típus jöhet szóba árfekvés szempontjából, az egyik E&R Classic Sub 22 típusu , a másik pedig egy Brother LS 2125. Mivel egyik márkát sem igazán ismerem, nagyon megkönnyítené a döntést , ha megosztanátok tapasztalaitokat, véleményeiteket ezzel kapcsolatban.
Varrhatod azt a fület is, akkor tedd belülre, gombostűzd meg, majd a ferdepánt alatt közvetlenül (így nem fog látszani) tűzd meg a színéről oda-vissza kétszer-háromszor. Belül pedig kézi öltéssel varrd le a lifegő végét. Tartós lesz ez is, de ha mégsem, még mindig átvarrhatod lebomlásakor a színére. :)
A ferdepánt persze hivatalosan 45 fok. De már a 30 is jó, ha nem jófajta kemény magyar kartonanyagról van szó. Mert az nem nyúlik egy kicsit sem. :) Én úgy szoktam, hogy az anyagdarabom (ált egyszínűekkel szegek) egyik végén levágok egy 20 cm oldalú háromszöget az egyik sarkán, aztán onnan metélek pántszélességnyi csíkokat, amennyi kell. Toldom, aztán hajrá. Így azért nem pazarékol el az ember lánya sokat. 140 cm széles anyagokból ez szerintem a legkifizetődőbb. A négyzetes szabnivalót meg a másik végéről kezdem, így az egyik vége mindig megmarad pántszabásra.
Szerintem is jó ötlet, ha valami rittyentesz az elejére, mert azért elég nagy felület, ha nem ragasztós a flíz, képes lehet kicsit "szétállni". A bármi (tűzés, csatdísz, gombok, vagy csak egy színes pánt) pedig jól összetartja.
Vettünk ilyet készen az IKEA-ba, igaz, hogy felnőtt ágyra, megnéztem neked. Úgy szabják, hogy a téglalap formából, ami az összes ráhagyást is tartalmazza, jelesül: matracvastagság, plussz, hogy a matrac alá érjen a lepedő még pár centi, plussz a gumiház - szóval ebből a sarkoknál kivágnak négyzeteket, egáészen a matrac tetejéig (persze nem pontosan, hogy legyen némi mozgáslehetőség), így ha összevarják akkor kapnak egy doboztető formát.
Ezt aztán alul begumizod. Az IKEÁ-s nem végig gumizott, csak a sarkoknál egy darabig. Gyerekágynál persze végiggumizhatod, az nem olyan óriási.
Nem tudom, mennyire voltam érthető, próbálok képet keresni hozzá.
Koszonom a tanacsokat. Bizony van koztuk olyan, ami eszembe se jutott. Pl, hogy a fliz celja, hogy domborodjon a steppelesnel ;-).
Akkor nagyjabol megprobalom tartani ezt a sorrendet. A fulet meg meglatom. Valoszinu ra kell varrnom a kulso anyagra valahogy, mivel az joval erosebb, a belesem meg nagyon vekony, en viszont jol meg szeretnem pakolni ezt a taskat. Amolyan masodik pakolos taskanak gondoltam, a mindennapi noi taska melle. Ebednek, konyvnek, egyebeknek, amit minden nap cipelek magammal.
A kivulrol varrassal csak az a bajom, hogy nekem epp ez az etalon, es itt nem latszik kivul a ful.
A kivulrol csicsazas is eszembe jutott, mivel ket diszcsatt is beugrott meg a tavalyi Bentex latogatasomkor a kosaramba.
A holgy valoban a Meseboltban volt, es tunderi. Meg orakig el tudtam volna hallgatni, de mar igy is nagyon keson ertem be a munkahelyemre, es sajnos el kellett koszonnom.
A ferdepantnal a fo kerdesem az lett volna, hogy mennyire kell ferdenek lennie? Ertem en, hogy a ferdesegtol rugalmas, csak hat ugye, azt eleg maceras, es anyag szempontjabol nem tul gazdasagos ferden szabni. Viszont ra kellett jonnom, hogy keszen megvenni sem gazdasagos. De szerintem ezt mar kitapasztalom. Hacsak azt nem mondjatok, hogy semmikepp ne szabjam parhuzamosan, hanem mindenkepp 45 fokban. Vagy esetleg letezik valami gazdasagosabb ferdeseg? Mondjuk ha 30%ban szabom? Akkor meg ugyanolyan jo?
Ja meg a nadragrol. Egy vagy 15 eve elszabott kordnadrag fog tulipanos taskava alakulni ;-)))))). Tegnap vegre szetbontottam, es kimostam. Az egesz furdoszoba egy merő szösz.
1. MInt mindere itt is több megoldás létezik. - színéről rátűzöd. Én azért nem szoktam kétszer körbevarrni, csak elerősítem a kezdetnél és a végnél, varrok egy négyzetet, vagy amit a fülvég alakja kíván, aztán esetleg átvarrom keresztbe is. Ez attól függ, mekkora a táska, tehát mennyit pakolsz bele, ergo súlyosabb lesz-e a teher. - Belsejébe ugyanígy. - Befogod a bélés és a test közé (ez ugye, itt nem jön szóba, mert ferdepántoztad) - Kispántot varrsz színéről, bele egy karika, fül a karikába, megtűz. (ez már csicsa, az első tupírozása) :) - Nagy divat mostanság a PW táskára bőrfület varrni, nekem nagyon bejön, tartós és mutatós. Ezek előre ki vannak lyuggatva, ott kézzel varrod fel visszaöltéssel, tehát gépi öltést imitálva. (több msot nem jut eszembe)
2. A hölgynek a boltban igaza volt. (Ha ez a mesebolt volt, és egy vékony szőkésbarna nő volt, akkor feltétel nélkül higgy neki. :))) ) A sorrend: fedlap, flíz, merevítő, bélés. Azért ez, mert ha tűzöd, a flíz hozza ki a tűzés szépségét, attól lesz plasztikus. Ha ezt a merevítővel házasítva csinálnád, nem lenne szép. Ha nem tűzös, akkor is tartsd szerintem ezt a sorrendet, mert így is jobb lesz a táska tapintása, felülete. Nem lett volna rossz, ha megveszed a rag. flízt, mert akkor az végképp összenő a fedlappal, és tényleg nem kell tűznöd. De szerintem így is jó, a pánt majd összefogja a széleket, csak arra vigyázz, hogy teljesen sima legyen a több réteg pántozás előtt. Ezt esetleg némi férccel avgy gombostűzéssel elérheted. (Bevethető még ilyenkor a rag. spary, mindenkinek javasolni tudom, nagyon barón összetartja a rétegeket. Én nem steppelném össze a merevítőt a flízzel, azok sem fognak jórészt lemászni egymáson, kivéve ha a flízed "ritkás". Nem tudok jobb szót, arra gondolok, amikor majdnem átlátsz rajta, annyira nem tömör.
3. Nem kell túl vastag, sőt, és a legjobb az ún. táskaflíz, ez tömörebb, de nem vastag, nagyon jó a tartása, és nem ereszti a szöszöket. Ebből is a legjobb a ragasztós, mindenféle használati tárgyba ezt ragasztom. :)
4. A ferde pántra már kaptál választ, de ha jól látom, a felvarrás is érdekel. Hogy semmi ne látszódjon a színén, ahhoz a színéről kell felvarrni, és a fonákról kézzel, láthatatlan öltéssel visszavarrni.
Még egy a táskához: Ha nem tetszik (nekem nem nagyon) az, hogy az alján a varrásszélesség kifelé áll és el van pántolva, akkor nyugodtan fordíthatod befelé. és esetleg belül, a bélés anyagával szeged el. Esetleg az aljába tegyél két réteg merevítőt.
Hat a nadragokat felreraktam ;-). Azt a kis pancser darabomat hordtam neha, meg talaltam egy kis boltot nalunk, akinel 1-2 modellbol tudok 13 cm-rel hosszabbat rendelni, igy neha van mit felvenni. ;-)
Persze az 5 eves tervben szerepelnek komolyabb darabok ;-), de belattam, hogy vissza kell ternem a fokozatossaghoz. A nyaron varrtam egy hosszu szoknyat (feher csipkes bolond anyag), aminek oriasi sikere volt az ismerosok koreben. Par eskuvore is elmentem benne, szoval igazan egyszeru es nagyszeru. ;-)
Azota meg csak ilyen haztaji projektek voltak: diszparnat varrtam, meg javitgattam szakadt ruhakat. Tavaszra egy zippzar csere is figyel meg a szekrenyben.
Most csak a tulipanos taskaig tervezek elore. ;-)
Rozsikanal sem jartam azota, bar terveztem, de egyszeruen nem fer bele az idomben. Mindig kitalalok valami ujat, ami erdekel. (2 evig spanyolul tanultam, aztan fotos tanfolyamra jartam, most pedig turavezetni fogok ;-)), ja es meg salsazunk is, nem beszelve a heti sporttevekenysegekrol: kirandulas, kosarazás ). No zanzasitva ennyi tortent velem. Hat nem tudom, mennyire erezted, hogy ismertel, de alapvetoen nem valtoztam semmit. ;-))
Persze orommel nezem a ti muveiteket, es latom, hogy ezt a nagyuzemi mennyiseget sosem fogom elerni. De azt nagyon szeretnem, hogy magamnak barmikor ossze tudjak dobni egy-egy konnyu darabot. Bar elvbol nem teszek ujevi fogadalmakat, de mar 1-2 honapja erre torekszem. Hogy a regi hobbijaim is beleferjenek az idombe. Meglatjuk.
Igen, ismerjuk. Voltam nalatok topiktalin, meg Kiskiflinel, meg Arcinal is. Azt hittem, a sunnyogo olvaso egybol beugrik. ;-) Dorczival meg meg ossze is futottunk a varosban egyszer, meg masoltam neki konyvet. No mindegy. Bár Ő még emlékezhet rám :-)
En nagyon orulok nektek, mindig is ti voltatok az "en varros topikom", még ha a varrast es az irast hanyagoltam is. Mindig emlegettelek titeket, hogy a lanyok igy vagy ugy ;-).
Sziasztok. Gumis lepedőt szeretnék varrni gyerekágyba. Szerintetek milyen formájúra kell szabni? Vannak elképzeléseim, de tapasztaltak véleményét szívesen meghallgatnám/olvasnám. :-)))
Köszönöm szépen a választ. Tenyleg jo az a ferdepantos oldal. Tetszik az a bevasalós kütyü. Ha egyszer többet varrok, akkor biztos lesz egy olyanom. Most meglatom mire jutok a kész ferdepánttal.
Remélem, azért jön még valaki, akinek a többi kérdésemre is lesz válasz ötlete.
Jaj, tunderek vagytok. Koszonom a sok valasszt. Csak most este tudtam benezni. Ugy latom jol tevedtem a belelessel kapcsolatban. Valoban Kdatta feher taskajara emlekeztem (koszi a kepet). Es ugy latszik neki is csak a kezzel beleles sikerult. Majd meg gondolkodom rajta kicsit. Aztan beszamolok, mi sikerult. Vegul is itt a hetvege, ami a vartnal hosszabb lesz ;-).
Koszonom a szabasmintat is. Legalabb nem kell szamolgatnom ;-). Ezzel kapcsolatban kerdes: Mi az az 1 cm az eleje szabasmintan? Azt hiszem, mire leirtam, ra is jottem. Az az eredeti negyedeknel a varrasszelesseg, mig a tobbi resznel nem raktok ra plusz varrasszelesseget a ferdepantolas miatt. Ugye? De szerintem en is csak 2 felbol fogom csinalni. Ez valoban logikusnak tunt. Nekem is az elsok kozt jutott eszembe. Elvegre a lustasag fel egeszseg ;-).
Ma gyarapodtam par ujabb kerdessel, ha nem banjatok, kozze adom. ;-)
Szoval hogy varrjuk fel a pantokat, hogy ne latszodjanak a taska szinen? Neztem nagyon a feher taskan, de a szinen nem lattam oltesnyomokat, belul pedig nem lattam a varrast, mert a feher szin kicsit beegett a kepen. (vakus kepeknel elofordul) Ugyanigy taska ful: en regen eleg paranoias varro voltam, minden vonalon ezerszer at akartam menni, hogy jo eros legyen. Aztan a varro tanfolyamon tanultam, hogy szinte csak egyetlen dolog letezik, amit duplan varrunk, minden mast szimplan. Szoval a fulet hogy varrjatok fel? Egyszer? Sokszor? negyzetet, vagy X-et is a kozepebe? Egyeb, ami nem jut eszembe? Esetleg kivulrol?
Kovetkezo dilemmam a taska tartasa. Egy mikrokord anyag fog osszehazasodni egy szovott muborrel (olyan barsonyos/velur hatasu). Olvastam tobb helyen az un. taskamerevitorol. No ma voltam is egy boltban, hogy szerezzek, de elbizonytalanotdtam a hasznalatat illetoen. Azt gondoltam, hogy ragasztos lesz, mint a vetex, de kiderult, hogy ezt be szoktak steppelni. No en steppelni nem terveztem. Akkor is alkalmazzam ezt a merevitot? Vagy inkabb vekonyabb papir vetexet? Tovabba mutatott a holgy ragasztos flizt (hogy irjak?, mintha lattam volna igy is, meg gyanus a vlies, bar nemetul nem tudok), de azt vegul nem vettem, mert mar simat vettem korabban. De abban sem vagyok biztos, hogy milyen vastagnak kell lennie .. Valamint milyen sorrendben varrom ezeket egymashoz? Logikusnak tunt volna: borito anyag, merevites (vagy vetex), fliz, beles. De a holgy a boltban a igy mondta: kulso, fliz, merevito, beles. Mivel nem steppelem oket a kulso anyaghoz, igy nem tudom melyik jo. Valamint gondoltam ra, hogy a merevitot azert ossze steppelem a flizzel.
Aztan meg egy altalanos kerdes. Ferdepantot magatok szoktatok szabni? Vagy van erre valami olcso megoldas? Mivel szinten lustasagbol, vettem abbol is eloregyartottat, de vegul arra jutottam, hogy osszevetve az anyag arakkal, nagyon draga. Szoval valami mas megoldasra lesz szukseg hosszabb tavon.
No most ennyi jutott eszembe.
Roviden, mert fenn eleg zizi:
1) hogy varrjuk be a fulet? 2) hogyan merevitsuk? 3) milyen vastag fliz kell bele? 4) hogy lehet olcson es gyorsan ferdepantolni? ;-)
Sziasztok! Egy modellrepülő távirányítójához kéne szélvédőzsákot varrnom. Ennek a teteje átlátszó. Láttam ilyen anyagot Jyskben és OBIban is a viaszosvásznaknál. Van valakinek tapasztalata róluk? Hogy bírják ezek a varrást? Ilyesmi lesz: