Keresés

Részletes keresés

uhu20 Creative Commons License 2008.03.30 0 0 5399
Közvetlenül nem. De ő volt az akkori rendszer de facto irányítója (persze, mint a megszálló szovjet csapatok bábja).
Előzmény: Törölt nick (5398)
PuPu Creative Commons License 2008.03.30 0 0 5397

Az attól függ, öregapám, - ha már ilyen kényes vagy a tojáshéjra, aminek birtokosa lehetsz...

Bizony-bizony, jogosan jártak el a Hitler elleni összeesküvés során hozott halálos ítéletekkel, az elfogott ellenállókkal, a katonaszökevényekkel szemben, - a haláltáborokban meggyilkoltak tekintetében viszont nem törvény alapján jártak el, így aztán jogilag  felelősségrevonható az, aki a megsemmisítő-táborok létrehozásában és üzemeltetésében részt vett.

Bonyi dolog, - a jog és az igazságérzet nem mindíg jár kéz a kézben...

Amúgy ha nem ez lett volna a vád Kádár ellen, akkor mi?

:O)))

 

 

Előzmény: uhu20 (5393)
anton pavlovics Creative Commons License 2008.03.30 0 0 5396

A szimpátia kölcsönös, ezért is folytatok olyan heroikus, ámde szemmel láthatóan eredménytelen küzdelmet a okosításodért.

 

Úgy látszik tényleg létezik az állapot, amikor valaki mentális befolyásoltsága miatt teljességgel képtelen a valóságérzékelésre. (Rendszerváltás kornyékén volt ezzel nagyon karakterisztikus tapasztalatom, ha érdekel off-ban elmondom.)

 

Volt itt néhány releváns és inkább technikai vitapont, anélkül hogy túlspiláznám, zongorázzuk csak le őket.

 

1. GDP/NMP vs. GNI

Az első táblázat fejléce, a második táblázat fejléce és különösen a második táblázat Megjegyzése.

Szóval még mindíg GNI? Publikáltak GDP-t az ántiban?

 

2. A szovjet megszállást/befolyást elszenvedő, quesling kormányokkal ellenőrzött országok növekedése elmaradt Európa boldogabbik felétől. - nyers adat 

1. táblázat, szocialista országok átlaga és EU13 sorok összevetése.

Szóval a szocializmus bírta a tempót?

 

3. Növekedési tartalék.

Talán ismered a fogalmat. Te mondod, hogy Magyarország egy lerombolt (háború), kifosztott (jóvátétel) ország volt. Az alacsonyabb indulószint miatt mennyivel is kellett volna felette lennünk a fejlettebbek klubjának? (Ha nekem nem hiszel, nézd meg, ma mennyivel gyorsabban fejlődnek a lemaradottak ez élenjárókhoz képest! Persze ez a Gyurcsány vezette Magyarországra, aki önmagában a szoci gazdasági balfaszizmus megtestesítője, mindez nem igaz.)

 

4. GDP értékelés

A szocialista táborban megtermelt javak sokszor nem valós igényeket elégitettek ki. Nehezen kezelhető, milyen arányt is képviseltek mindezek, de a jelenség létezését a 6. pontban leírt következmények is bizonyítják. (Pl. igen sok nyersvasat csapoltunk, meg volt magyar gyapot, csak nem lettünk igazán boldogok tőle.)

 

5. Magas felhalmozási ráta

Alapjaiban a zsákutcás fejlesztésekre és főleg a fegyverkezésre. Következményeként a fogyasztás még a potenciálhoz képest alacsonyabb volt. Ezt látták Kádárék és tömték a pofánkba a külföldi hitelekből vett zsemlét (hogy számodra is érthető módon egyszerűsítsek kicsit, és hogy felvillansak ismét valami párhuzamot a büszke utódokal.)

 

6. Az igazság pillanata

Amikor kifulladtak a patyomkin gazdaság erőforrásai és a szocialistának nevezett diktatúrák kártyavárként omlottak össze, ki kellett takarítani Augiász istállóját. Lásd 2. táblázat sorait. Mindenütt visszaestek. Megintcsak lehet vitatkozni, hogy ez mennyire a SZU piacok és mennyire a szoc rendszer sara, mindenesetre a Kornai elég egyértelmű. Meglepő módon azt is kiemeli, hogy gyakorlatilag törvényszerű volt, ami itt történt (se a mértéke se az irány nem kirívó).

(Ezzel kicsit vitatkoznék - egyébként veled szövetségben (:-) - de itt most ez lényegtelen.)

 

7. A zsákutca indirekt bizonyítéka - a kilábalás

Az igazodási folyamat megtörténte után a szocialista országok felvették azt a növekedési ütemet, amelyet a fejlettségbeli különbségek indokolnak. (3. táblázat) 60 év divergenciája után a béketábot országai elfoglalták az őket megillető helyet az európai országok között, végre elszakadtunk Azsiától. (Szegény Kornai, akkor még nem látta, mi lesz a Miniszterelnök Úr hatalommegtartási kalandorkodásának ára.)

S egyébként is boldogok lehetünk: végre van deviza rendes autóra is pl. és nem kell a nagyságos pártállamban megszokott 8 évet se várni rá (Ne jöjj azzal, hogy nálatok a pártbizottságon csak 1 évet kellett (:-) !!)

 

Saját szavaimmal foglaltam össze a dolgokat, ha úgy gondolod Kornaitól idézetekkel is kereshetsz hozzájuk. 

 

Szóval kedves tevém, felvetődik a fenenagy kérdés, hol tanultál Te ekonómiát, ha ennyire egyértelmű dolgokról próbálod állítani az ellenkezőjét ?

 

Az egész ügyet meg mégiscsak úgy foglalhatjuk össze, hogy Kádár lázadását és hazaárulását, aminek emblematikus eseménye az orosz fegyveres erők behívása volt a törvényes magyar kormány által vezetett szabadságharcra, még a rabszolgák jóllakatásával se lehet mentegetni.

 

Természetesen Te olyan véleményt képviselsz, ami tetszik. Ebből még csak az sem következik, hogy pl. mi nem tudunk eszmét cserélni (az erősen monlogizáló jellegek ellenére sem). Havas kisasszonynál viszont nem ilyen egyszerű a helyzet. Hogy miért, azt hagy ne én mondjam el kivételesen, idézd fel Sólyom indoklását, miért nem jegyezte ellen a Gyula kitüntetését. A legutóbbi katyni sztori, ahol elfogott lengyel tiszteket mészároltak le (nem voltál Te katonatiszt?) pedig egyértelműen bebizonyította - bár csúnya a szó - egy bolsevista luvnyát tartunk a parlamentben és a fővárosi közgyűlésben.

 

Ne vedd túlságosan a lelkedre, amíg nem kell lőnünk egymásra sokkal jobban tisztellek, mint azokat a szemforgatókat, akik mindezt gondolják, de nincs bennük gerinc, hogy kiálljanak világukért. Vagy mást gondolnak éppen, de gyomorforgató eszközökkel és kizárólag hatalmuk megtartása érdekében teszik, amit. Ahogy tisztelem a svájcisapkás szoci küldöttet, aki szilárd világából kiindulva két pillanat alatt megértette, milyen mértékben káros szélhámos a gumigerincű miniszterelnök. Ezzel együtt sajna az a helyzet, hogy a magyar nemzet szempontjából Gyurcsány ezzel együtt sokkal elfogadhatóbb struktúrát képvisel, mint az öreg ősbolsi. 

Előzmény: PuPu (5333)
anton pavlovics Creative Commons License 2008.03.30 0 0 5395

Megy az, ha megvan az akarat. Eichmannal nem szaroztak annyit az Izraeliek. Beleértve a bíróság elé állítás, hmm, furcsa körülményeit is.

 

Ezekben az igozságosságot kielégítő takarításban inkább az a kulcs, van-e valamilyen megegyezés a régi és az új garnitúra között. Nos Magyarországon volt ilyen.

Előzmény: Derek (5383)
uhu20 Creative Commons License 2008.03.30 0 0 5394
Édes kisfiam

Abból, hogy megint a korodra hivatkozol, arra gyanítom, hogy már megint kifogyóban vagy az érvekből.
Előzmény: PuPu (5390)
uhu20 Creative Commons License 2008.03.30 0 0 5393
Ki is hozta fel az "emberiség ellenes bűntett" fogalmát?

Nézzük akkor, megint mire is reagálsz:

1.
boozefighter válasz | megnéz | könyvjelző 2008.03.30 15:33:33 © (5367)
Szvsz emberiségellenes bűntettekre gondolt az olvtárs...
Előzmény: PuPu (5364)

Nézzük, hogy miután belenéztem az általad berakott linkbe, mit írtam:

2.
uhu20 válasz | megnéz | könyvjelző 2008.03.30 17:43:21 © (5373)

(...)
Mondjuk én nem feltétlen olyan hangzatos cím, mit az "emberiség elleni bűntett" kapcsán tartom büntetendőnek azt, amit Kádár és cimborái tettek (természetesen, hátuk mögött az oroszokkal).


Csak ennyit arról, hogy mivel is vitatkozol.

Ugyanakkor: A beírásaid logikája szerint a náci állam is jogosan járt el a kivégzések és gyilkosságok terém hiszen a hatályos törvények alapján jártak el. Mint ahogy a mi Hornunk is erről beszélt nemrég, miszerint ő csak védte a törvényes rendet...rendkívül cinikus volt, ahogy te is, mikor ugyanezt az érvet hangoztatod.
Előzmény: PuPu (5390)
PuPu Creative Commons License 2008.03.30 0 0 5392

Na látod, - ezért kell rengeteget olvasgatnod...

Egyébként nem voltunk mexállt ország, - a szovjet csapatok a varsói szerződés alapján állomásoztak nálunk, - az pedig, hogy a társadalmi közeg milyen volt, irreleváns egy ítélet meghozatalakor.

A bíró előveszi a Büntető Türvénykönyvet és megnézi, hogy az elé állított vádlott megvalósította e a kódexben körülírt valamely cselekményt, - ha igen, akkor elítéli.

Ezek nem érzelmi ügyek, ez az állam érdekérvényesítésének kérdése.

:O)))

 

Előzmény: naturaal (5388)
PuPu Creative Commons License 2008.03.30 0 0 5391

Jól tudod.

:O)))

Előzmény: Derek (5387)
PuPu Creative Commons License 2008.03.30 0 0 5390

Édes kisfiam, erre a történetre már vagy húsz hozzászólással előbb utaltam, ez valóban bűbcselekmény volt, az elkövetőit lehet, felelősségre lehetett volna vonni, - lehet, felelősségre is vonták őket.

De a többi, akit elfogtak és bírósági ítélet alapján kivégeztek, azokkal nincs mit tenni, - megsértették a hatályos joxabályokat és törvényes eljárás során elítélték őket.

Egyébként nem politikai, hanem államellenes bűncselekményekért, gyilkosságért, stb. kerültek elítélésre, - zöme vastagon megérdemelte az ítéletet, amit kapott.

De hol van itt az emberiség ellenes bűntett?

:O)))

Előzmény: uhu20 (5384)
PuPu Creative Commons License 2008.03.30 0 0 5389

Vitatják is a nürnbergi ítéletet szerte a világona jogászok, és E.K. elítélésére sem lehet büszke a német állam, - mint ahogy a Szerbiával szembeni eljárások is erősen bűzlenek Hágában.

Ez az erősebb joga, nem pedig az igazság diadala...

:O)))

Előzmény: uhu20 (5378)
naturaal Creative Commons License 2008.03.30 0 0 5388

amennyiben neked az az államrend hogy egy megszállt ország voltunk,a rákosi korszak után,a legmocskosabb diktatúra és kivégzések és koncepcios perek halálos ölelésének árnyékában....tényleg számomra ma is rejtély h mi a francnak lázadtak ellene,minek akarták megpuccsolni ezt a szép demokratikus államot ahol oroszok flangáltak.ejjnye.csúnya bácsik csúnya nénik :))

Előzmény: PuPu (5363)
Derek Creative Commons License 2008.03.30 0 0 5387

"Nurnbergnel meg igencsak megizzadtak a amerikai jogaszok,hogy milyen jogalapon iteljek el a nurnbergi 22-t

A lényeg, amiért beraktam, hogy nem fogadták el az SS meg a többi verőlegény és gyilkos védekezését, hogy ők csak parancsra cselekedtek."

 

 

A haborus fobunosokrol van szo,mert a mezei SS legenyek felett nem nemzetkozi birosag itelkezett,hanem nemet.

Az amerikaiak biztos nem iteltek volna el,mert az USA-ban az az elv egy katona sem itelheto el azert ha vegrehajtja a feljebbvaloja parancsat.Kelly hadnagyot eliteltek Mi Lai miatt de a beosztottait nem.Ha jol tudom.

Előzmény: uhu20 (5385)
uhu20 Creative Commons License 2008.03.30 0 0 5386
Ebben igazad van. Tkppen a nürnbergben alkalmazott elv (visszamenőleg érvényesítenek egy jogelvet) szembenáll a demokratikus jogfelfogással.

Ez jó példa rá, hogy nem időnként nem szabad doktrínernek lenni - ha önvédelemről van szó.
Előzmény: Derek (5383)
uhu20 Creative Commons License 2008.03.30 0 0 5385
Ha jol tudom Egon Krenz-et a falnal levo tuzparancs miatt iteltek el,oszt rajta kivul meg kit?

Így van. Azaz, mint első számú politikai vezetőt (is) felelősségre vonták azért, hogy XY katona lelőtt egy átszökő NDK-s polgárt.

Azért tettem be ezt a példát, hogy lássa Pupu: a politikai vezetésnek is kell viselnie a felelősséget.

Nurnbergnel meg igencsak megizzadtak a amerikai jogaszok,hogy milyen jogalapon iteljek el a nurnbergi 22-t

A lényeg, amiért beraktam, hogy nem fogadták el az SS meg a többi verőlegény és gyilkos védekezését, hogy ők csak parancsra cselekedtek.
Előzmény: Derek (5382)
uhu20 Creative Commons License 2008.03.30 0 0 5384
Nézzük csak...1956 nov-dec a pufajkás erőszak. Aztán a politikai okokból bebörtönzöttek folyamatos kivégzése.


Itt tájékozódhatsz kicsit....már ha tényleg nem ismered a történelmet, azaz nem csak értetlenkedsz.

http://www.kortarsonline.hu/0409/szig.htm


Innen kis idézet:

"1956. december 12-én, Salgótarjánban néhány pufajkás betuszkolta őket – szemtanúk állítják – egy Volgába, a pártbizottsági autóba, és elindultak Balassagyarmat felé. Megálltak a határ menti községben, Hugyagon, a párttitkár házának pincéjébe zárták a két megbilincselt rabot. Vallatták, ütötték, verték, kínozták őket, aztán másnap autóval az Ipoly-partra mentek. A pufajkások kiszálltak az autóból, a rabok kezéről levették a bilincset, látszólag szabadon engedték a két meggyötört embert, aztán néhány méterről mindkettejükbe beleeresztettek egy-egy géppuskasorozatot."
Előzmény: Törölt nick (5381)
Derek Creative Commons License 2008.03.30 0 0 5383
Az a gond ,hogy egy demokracia jogrendszere nemigen tud mit kezdeni a diktaturakkal.
Előzmény: Derek (5382)
Derek Creative Commons License 2008.03.30 0 0 5382

Ha jol tudom Egon Krenz-et a falnal levo tuzparancs miatt iteltek el,oszt rajta kivul meg kit?

 

Nurnbergnel meg igencsak megizzadtak a amerikai jogaszok,hogy milyen jogalapon iteljek el a nurnbergi 22-t

 

 

 

 

 

Előzmény: uhu20 (5378)
uhu20 Creative Commons License 2008.03.30 0 0 5380
Rázhat is....mert ontom a lelkes antikommunista, a Kádár-rendszert elítélő embereket! :P
Előzmény: PuPu (5377)
uhu20 Creative Commons License 2008.03.30 0 0 5379
A Pupu által berakott linkből másoltam be, de olvasd el a hsz végét is.
Előzmény: Törölt nick (5374)
uhu20 Creative Commons License 2008.03.30 0 0 5378
Ja, Nürnbergben is így érveltek.

Meg 90 után Egon Krenz ügyvédei is. Mégis lecsukták.
Előzmény: PuPu (5376)
PuPu Creative Commons License 2008.03.30 0 0 5377

Bakker, ez ezzel a felkészültséggel tanítja történelemre a gyerekeket, - brrrrrrrrrrrrrrr - kiráz a hideg...!

:O))))))

Előzmény: Törölt nick (5374)
PuPu Creative Commons License 2008.03.30 0 0 5376

Bocsi, de nem vonatkoztatható.

Kádár miniszterelnök volt, az elfogásokat a rendőrség és a belső karhatalom hajtotta végre, az ítéleteket meg bíróság hozta, vádat az ügyész emelt, a vádlottat a védő védte, - az meg, ha becsuknak valakit, nem embertelen bánásmód, az hatósággal ellenszegülőkkel szemben jogos az erőszak, és ha az állam egy ilyen szituációban él a hatalmával, az nem visszaélés a hatalommal, hanem hatalomgyakorlás.

Ha a hatóság emberei megvertek valakit, akkor az elkövetőt kell felelősségre vonni, - a többiért meg reklamálj Churchillnél, Sztálinnál meg Rooseveltnél...

:O)))

Előzmény: uhu20 (5373)
PuPu Creative Commons License 2008.03.30 0 0 5375

Nem felel meg.

Magyarországot talán nem kellene egy kalap alá venni Lengyelországgal pl. de a Szovjetunióval sem,   mert egészen mások voltak náluk és nálunk a gazdasági körülmények, - viszont én azért nem tartom olyan rettenetes állapotnak, hogy Hollandiával , Dániával, Svédországgal egy ütemben fejlődtünk, jóllehet jó lett volna azt az életszínvonalat és termelékenységet is produkálni, - de hát ez már megint egy más tészta.

És ehhez tedd még hozzá, hogy mi ezt  tőkeinjekciók nélkül produkáltuk, és nem voltak hozzá speciális adottságaink, mint pl. a turizmus, nem voltak a gyarmatosítás idejéből felhalmozott vagyonok, - egy kifosztott és lerombolt országban, a nép erejére támaszkodva értük el ezeket az eredményeket úgy, hogy közben nem éheztünk, mint némelyik szomszéd és a szociális juttatásaink példaértékűek voltak világszerte..

Ráadásul már kitárgyaltuk, de nem jutott el úgylátszik az agyadig, hogy amit te Patyomkin-falunak vélsz, az egy más gazdasági feltételrendszeren alapuló termelés volt, - olyan ez, mint amikor kihúzol a partra egy potykát és álmélkodva csóválod a fejed: micsoda hüjeség, - uszonya van, hát mit akart ez  ezzel kezdeni a szárazföldön?

:O)))

Előzmény: uhu20 (5369)
uhu20 Creative Commons License 2008.03.30 0 0 5373
Köszi, akkor innen:

158. § Polgári lakosság elleni erőszak
Polgári személlyel, hadifogollyal szemben:
a) erőszakot alkalmaz
b) embertelen bánásmódot tanúsít
c) hatalmával súlyosan visszaél

Ez jól vonatkoztatható az 56 utáni megtorlásra.

Mondjuk én nem feltétlen olyan hangzatos cím, mit az "emberiség elleni bűntett" kapcsán tartom büntetendőnek azt, amit Kádár és cimborái tettek (természetesen, hátuk mögött az oroszokkal).
Előzmény: PuPu (5371)
PuPu Creative Commons License 2008.03.30 0 0 5372

ja.

Én értem...

:O)))

Előzmény: uhu20 (5370)
PuPu Creative Commons License 2008.03.30 0 0 5371

Elég rosszul gondolná, - ezek az emberiség elleni bűncselekmények...

:O)))

Előzmény: Törölt nick (5367)
uhu20 Creative Commons License 2008.03.30 0 0 5370
Érti ő azt...:)
Előzmény: Törölt nick (5367)
uhu20 Creative Commons License 2008.03.30 0 0 5369
Jó. Akkor így megfelel?

Magyarország - és általában a szoc. blokk - fejlődése jelentősen elmaradt a nyugati országok átlagától. A lépést igazából csak azok egy részével tartotta az adatsor szerint, akik már eleve fényévekkel jártak előttünk a gdp/főt tekintve. Európa más periferikus részeivel - Dél-Európa. Írország, É-Eu periferikus országai - viszont képtelen volt egy szinten fejlődni. Így Írország, Spanyolország, Finnország, Ausztria felzárkózott a centrumhoz, mi pedig maradtunk a periférián.

Ráadásul, mint már kitárgyaltuk, a GDP-nk egy része Patyomkin-falu jellegű volt, szval a 90-es gdp-ből simán le lehet venni 20%-ot.
Előzmény: PuPu (5362)
uhu20 Creative Commons License 2008.03.30 0 0 5368
Görgey nem reálpolitikus volt, hanem katona, aki követte az OHB (Kossuth) parancsait. A világosi fegyverletétel előtt maga Kossuth ruházta fel politikai jogkörrel, hogy legitim módon tehesse le a fegyvert.
Előzmény: Törölt nick (5366)
Derek Creative Commons License 2008.03.30 0 0 5365

"Csak hogy világos legyek: pl. Berecz Jánost "csak" börtönbe küldtem volna."

 

Jo, de mi lett volna ellene a vad?

Az hogy mint az MSZMP kulugyi osztalyanak vezetoje valamennyire rendezte az MSZMP es a nyugati szocdemek kozotti kapcsolatot es egyutt enekelte Willy Brandttal az Internacionalet?

mert ugye az hogy mi a velemenye 56-rol az nem buncselekmeny.Kinek ez kinek az attol fuggoen ,hogy a fasz melyik vegen volt

Előzmény: uhu20 (5359)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!