Ez a topik kötetlen beszélgetések okán nyílt - régi és új Bulgária fanoknak, akik nem csak kifejezetten a "hol találok szállást", "mivel menjek", "hova menjek" kérdésekre szeretnének választ kapni - persze arra is kapnak - hanem társalogni vágynak salátákról, borokról, lányokról, fiúkról... mindenről ami BULGÁRIA....
A sopszka lehet előétel, főétel, köret, ki minek szereti. [...] A sirene nevű sós savóban tárolt fehér-sajttal, vagy kashkaval sajttal a tetején tálalják.
Vinetki.bg oldalon nézted? Én mindig itt veszem és sosem számol többet mint a forint leva árfolyam. Unikredit Mastercard kártyával fizetem. Nincs olyan, hogy külföldinek drágább!
Erről a játékbaba kötésről esküvőre még nem hallottam, viszont eszembe jutott egy hasonló dolog. Gyerekkoromban leveleztem egy bolgár kislánnyal, legalábbis próbálkoztunk oroszul, és Ő küldött egyszer nekem egy piros és fehér cérnából készült kis baba párt, ha jól emlékszem ezzel köszöntötték a tavaszt, de nem jut eszembe a nevük. Martenica, vagy valami ilyesmi lehetett...? Nem tudom ez pl. élő szokás-e még...
Amire még emlékszem a régi gyerekkori bulgáriai nyaralásból, hogy akkor a tengerparton mindig jött egy "bácsi" és kiabálta hogy "rakéta molja"... Nagyon tömény édes rózsaszínű és világos krémmel töltött hengeres ostyát árultak így... ezzel nem találkoztam már az elmúlt 12 évben... . Bár kiabáló árusok vannak... ;) de idén pl. dinnyét, gyümölcsöt és fánkot árultak ha jól láttam.
Köszönöm a válaszokat Mindenkinek! :) Igen, ezek lesznek azok. Ezek szerint a fehér italnak köze nem volt az alkoholhoz, csak amellé itták frissítőnek, kísérőnek ;) Közben találtam egy kapcsolódó honlapot is, és pisti72 által említett parlanka elkészítését még videón is megtaláltam. Itt van pár sor a bolgár konyháról és receptek, hátha később másnak is jól jön majd. https://foodandwine.hu/2019/02/23/bulgaria-a-bolgar-konyharol-roviden/
Alapvetően a rendszer összeomlásakor hirtelen bejött egy csomó idegen szokás. Ezek nagy része hála Istennek megszűnt azóta (pl. játékbaba kötése a kocsira esküvőre, ezt utáltam a legjobban), de egy rész megmaradt.
A fokhagymás kenyér meg maradt, mert illeszkedett a bolgár konyhai szokások közé.
A bolgár emberek mindenhez kenyeret esznek, talán még a magyaroknál is nagyobb mértékben.
Étel - fokhagymás kenyér. Ez olasz import, eredetileg nem létezett mint bg étel. A 90-es években jelent meg BG-ban. Keress rá "fokhagymás kenyér" - találsz sok magyar receptet is.
Ital - ajran. Ősi közép-ázsiai türk ital. A bg verzió: 1:1 arányban víz és zsíros joghurt, elkeverve, kis só hozzáadva.
Kedves Fórumozók... ha már a gasztronómia ismét a téma... Ma tértünk haza Napospartról, és két dolgot szeretnék kérdezni, látom többen otthon vannak a bolgár konyhában...
Egyik étteremben "keveselte" a pincér amit rendeltünk, így ajánlott egy elmondása szerint ottani specialitást, előételt, ami egy pizza formátumú finom fokhagymás "kenyérlángos" féle volt... A kérdésem az hogy mi lehet ennek az ételnek a neve, szívesen csinálnék én is ilyet ha tudnám hogy készítik. Valaki tudja esetleg?
A másik kérdésem alkoholos itallal kapcsolatos. Már két éve is feltűnt egy neszebári étteremben, hogy egy nagyobb társaság az asztalon lévő alkohol mellé (talán vodka lehetett...? de ez sem biztos), fehér tejszerű italt rendelt kancsó számra,- ez számunkra meglepő volt, mivel leginkább tejre "hajazott", de lehet hogy az ottani kiszelo mljako volt...? Szívesen olvasnám mindkét témában a válaszokat, hozzászólásokat. Előre is köszönöm :)
Én abban a filmben amit a Szeredőci fórumtárs felrakott egy csomó sült paprikát láttam, paradicsomot meg püré formában(alig). Mindegy ki fogom próbálni a ljutenicát is.
Sziasztok! Az oldalról sok információt kaptam, igy kötelességemnek érzem tapasztalataim közreadását.
Aug. 5-én indultunk feleségemmel - nyugdíjasokként - Tolna megyéből Baja-Bácsbokod-Bácsalmás útvonalon. Átkelés 5 perc. Topolya mellett fel az autópályára. Belgrádon át - lényegében megállás nélkül. Nis tranzitszállás hotel Ambasszador grátisz lakosztály - kiváló, ár- értékarányban is. Egy napot töltöttünk Nisben. Kellemesen, gondtalanul. 7-én indultunk Szófiába. Kalotina összesen 2 óra várakozás. Rengeteg török. Az ablakmosónál folyamatosan tiltakoztam a szolgáltatás ellen. A békesség kedvéért mégis apróban adtam neki 0,70 eurót, de durván visszaadta. Én visszavettem és az ügyet lerendezettnek tekintettem, ugyanis a mosónak új ügyfele lett. A szerb oldalon most is balra tolódtam, vártam az osztódást, ami viszont most elmaradt. A bolgár oldalon a megszokott bódésor, kosz, por. Levám volt, matricát interneten vettem. Szófiáig lényegében kész van az autópálya egy kb. 8 km szakaszon van már csak döcögés. Sok rendőr is volt az út mellett.
Szófiában a hotel Dreamban pihentünk meg. Közel a metró és az elkerülő. A déli elkerülő most is rettenetes volt. Másnap megnéztük Szófiában a Szófia történeti múzeumot és a kiemelt nevezetességeket. A főváros belső területe rendezett, tiszta, kellemes látvány. Ez vonatkozik a metróra is. A külterület elhanyagolt, gazos, gazos, koszos. Az is igaz, hogy hihetetlenül nagy a zöldterülete.
Aug. 9 indulás Elenitébe. A Rolyal Castle volt a szálláshelyünk. Zárt területen több üdülő, többezer ember. Mégis miden tekintetben megfelelt az igényünknek, teljes mértékben ár- értékarányosnak tartjuk.
Az egész napospart olyan törökössé alakul. Maximálisan kiszolgálva a turistát, nagy tömegben, tengercentrikusan és viszonylag olcsón. Nem lehet a Balatonnal összehasonlítani, más a lépték.
Kellemesen éreztük magunkat, ár- értékarányban minden rendben volt. A szálloda dizánja fantasztikus, a konyhája most már kiváló. (két éve nem igy volt)
14-én vissza Nisbe. Szófiánál az északi elkerülőn Jazz fesztivál volt a városban. Kellemes volt. 16-án 6 óra alatt értünk haza. Belgrádon keresztül, meg sem kellett állni.
Az úton egy magyar rendszámú autóval találkoztam.
Köszönöm mindenkinek a segítő hozzászólásokat, amiből én is meríthettem.
Van különbség a Makedón ajvár és a ljutenica között? Én az előbbit veszem amikor tehetem. Itthon is kapható, néha török néha bolgár, makedón vagy horvát gyártmányú. Rablóhús, szalonna sütés, nincs nálam ajvár nélkül. Az erdélyiek zakuszkának mondanak valami hasonlót, de ők kenyérre kenve eszik.
Itt van https://www.youtube.com/watch?v=W_Yp-MhvihQ egy jó recept, az egyik legértelmesebb bg szakács csatornáján: bg nyelven magyaráz, de nem kell hallgatni, látható mit csinál. Ő talán az egyik legjobb, mert nem viselkedik celeb "séfként", hanem normalisan mutatja a dolgokat. Kicsit olyan, mint magyar verzióban a https://www.youtube.com/user/MrSzoky68/videos - ő is lassan magyaráz, mutogat, nem beszél félre.
Nem vagyok szakértő, de kb. ez kell 1 kg ljutenicához:
- 3,5 kg paradicsom, érett, meghámozva,
- alaposan összetörve, kézileg vagy robottal,
- szűrőn átpasszírozás (ha nagydarabos ljutenicát akarsz, akkor nagyobb lyukakkal, ha kisdarabost, akkor kisebb lyukakkal),
- kész püré lábosba tevése, lassú tűzőn felforralása, majd főzése, míg sűrű lesz, ilyenkor érdemes óvatosnak lenni, mert képes a plafonig repülni a püré,
- egy paprika és egy padlizsán megpörkölése, meghámozása, húsának összetörése,
- az összetört paprika és padlizsán belekeverése a paradicsomba,
- további főzése az egésznek, folayamatos kevergetés közben 10 percig,
- ízlés szerint olaj, só, fűszerek hozzáadása, még 10 perc főzés, kevergetve,