Keresés

Részletes keresés

csaba08 Creative Commons License 2009.03.30 0 0 524

Sziasztok,

Csináltam ma képeket a munkahelyemen. :))) Ott nevelgetem a fiatal kis kálákat, kb 2 hete lettek elültetve.

Képek:

Ezek pici kis kála gumók voltak, a tavalyi szaporulat, vegyes, de főként fehér kálák:

kála

Ez pedig egy új fajta kisméretű "eredeti fehér hollandiából". Ő is szépen erősödik már.

Leírása: 

Zantedeschia aethiopica 'Apple Court Babe' (ga naar beneden voor Nederlandse beschrijving!)

This Calla Lily is a new dwarf form of the common Zantedeschia aethiopica. Still rarely offered for sale.

You can expect a height of about 50-60cm while the normal Z. aethiopica can grow over 1 meter.

Can be used as an aquatic or pond plant, but it will grow happy too on any other sunny spot in your garden where it's not too dry. Excellent as patio plant in a pot too. This hardy plant will extend itself during the years into a nice compact clump with several shoots which will flower every year during summer. But also in autumn still several flowers can be developed. Great as cutflower too!

You are buying a healthy young plant of approx 10cm tall.

Törpe fehér

Remélem gyönyörű lesz ő is.

Jaaa, és még a héten teszek fel Nektek igazi csemegéket!!!

Rendezgettem a képtáramat és megtaláltam a tavaly nyári káláim fotóit....

Üdv: Csabi

csaba08 Creative Commons License 2009.03.30 0 0 523
Szia Szilvi,

Semmi gond, hogy több hajtást hoz a kálád.
Viszont egy kis földet még tehettél volna rá. Jól látom, hogy kint van a gomó teteje?
Előzmény: F.Szilvi (521)
nbanna Creative Commons License 2009.03.29 0 0 522

Örülök, hogy a küldött kálla-csemete rendesen viselkedik...
Előzmény: csaba08 (519)
F.Szilvi Creative Commons License 2009.03.29 0 0 521

Szia Csabi

Ez normális, hogy az én fehér kálám ennyi hajtással indul...?

Előzmény: csaba08 (519)
szaguaro Creative Commons License 2009.03.29 0 0 520
Biz'iste vmelyik nap csinálok pár fotót, csak most egész nap kaktuszokat ültetek, mert nagyon el vagyok maradva!
Előzmény: csaba08 (516)
csaba08 Creative Commons License 2009.03.29 0 0 519

Szia Szilvi,

Köszönöm a gratulációt!

Ezek csodaszépek, én is vettem magamnak 2-2 gumót belőlük.

Ma kicsit kertészkedtem és fotóztam is.

Elültettem a tavalyi CELESTE, ANNEKE és CAMEO gumókat.

És itt egy fotó is a fehér kálámról, amit egy kedves fórumtárs küldött nekem, két hét alatt már óriásit nőt:

Itt a fehér cserépben a nbanna-tól (355-ös hozzászólásban látható) kapott hagyományos fehér, a hátsó cserépben pedig az angliából érkezett Green Goddess is bújik már. Olyan nagy gumó volt, alig fért bele abba az óriási cserépbe...

Előzmény: F.Szilvi (518)
F.Szilvi Creative Commons License 2009.03.29 0 0 518

Akkor hadd gratuláljak elsőnek kedves kálatudós:-)))

Íme mások is lássák , hogy kálatudósunk kik beszerzésével bővítette szépségeim sorát..

Külön köszönet érte Csaba..

A schwarzwalder különösen megfogott , imádom a bordó virágú növényeket és ő olyan kecses , érzéki, meseszép, elbűvölő áhhhh egy álom..:-)

Az a  vicc az egészben, hogy idén előszőr próbélkozom velük, egy ismerősőm már tavaly elkezdte, de valahogy még annyira nem fogott meg a dolog  viszont idén.....

Jelenleg ilyen a fehér kálám.....

Előzmény: csaba08 (517)
csaba08 Creative Commons License 2009.03.29 0 0 517
:))) 1 évvel megint öregebb Kálatudós lettem. :)))
csaba08 Creative Commons License 2009.03.28 0 0 516

Helló kálatermesztő, :)))

Hol vannak a beígért képek?

Nem jött válasz a levelemre se.... Megkaptad egyáltalán?

Csabi

Előzmény: szaguaro (465)
csaba08 Creative Commons License 2009.03.28 0 0 515

Helló Virágárus,

Itt többen is megkerestek, semmi válasz...

Hová tűntél?????

Látod többeket érdekelnek a gumók....   Vagy már elkeltek???

Csaba

Előzmény: ladrika (490)
Veolia Creative Commons License 2009.03.25 0 0 514

Szia!

Igazán nincs miért haragudnom;) Tudom, hogy kicsit túlzásba viszem a dolgokat, SORRY!

Csak eddigi kis életem során, sokak álltal igénytelennek tartott növényeket is sikerült "meggyilkolnom". De a kutyám még életben van és életerős :D:D:D szóval annyira nem vagyok reménytelen!

Köszi a válaszokat, és tényleg sorry! Nem akartam az idegeiteken táncolni;)

Üdv.:Timi

Előzmény: csaba08 (512)
csaba08 Creative Commons License 2009.03.25 0 0 513
Szia,

Nekem van Black Starom és Schwarzvalderem is. Sőt Black Forestem is. :)))

Egy új oldal, mindenki figyelmébe ajánlom:

http://www.viragom.hu/

Csabi
Előzmény: kicsiKató. (511)
csaba08 Creative Commons License 2009.03.25 0 0 512
Szia Timi,

Ne hisztizz már! :)) Bocsi hogy ezt írom, de olyan vagy mint egy óvodás gyerek.
Ha egyszeri olvasás kevés volt, nosza újra... ha kell 5-ször is végig tudod Te olvasni ezt az 5-6 oldalas topikot, tényleg nem túl hosszú.

És ezek a kérdések:

"Mikor kellene ezeket a gumókat elültetni? A hétvégén is jó?"

:))) Nem, nem jó 7végén. Ha azonnal nem ültetted el, biztos soha többé nem fog virágozni. :))) Egyébként hónapokat kibír szárazon a gumó - lásd kála pihentetési időszaka -, de pont ezt a pár napot már nem fogja átvészelni. :)))

"Sima virágföldbe, kb 7-8 centi mélyre?"

Az ültetőközegről is már annyiszor írtunk. Tök mindegy mibe ülteted. Legfeljebb nem annyira fejlődik, mint másoknál. Vagy később fog virágozni, de élni fog.
Én is leírtam már, hogy nálam az összes virág laza szerkezetű talajban van, ami elég nedvességtartó is és szeretik is a növényeim, de Te úgy csinálod, ahogy akarod.
Milyen mélyre??? Lehetőleg a cserép aljára tedd, hogy szegényke biztosan megszenvedjen, mire a felszínre jut. :))) De vegyél elöszőr is egy a gumó méretének megfelelő cserepet. Ne legyen túl nagy a gumóhoz képest, de ne is legyen túl kicsi, hogy úgy keljen beletuszkolni. :))) Ha meg van az ideális cserép, akkor a cserép feléig töltsd fel földdel, majd tedd bele a gumót és jöhet rá a maradék föld. :))) Remélem menni fog. :)))

"Mennyi vizzel locsolgassam őket, és mikor kell változtatni a locsolási menniységen?"

Lehetőleg minél forróbb vízzel, talán sikerűl megfőznöd a gumót. :))) Egyébként meg ha nincs jobb víz kéznél, akkor csapvízzel. :))
A locsolás mennyiségét pedig úgy is látni fogod. Azt mondják és ez igaz is, hogy minden növényt annyira kell locsolni, amennyit megkíván. Amennyi vizet pár óra alatt fel tud szívni a tálkájából. A többit pedig ki lehet önteni. NE álljon a vízbe, mert - bár mocsári az eredeti fehér kála - a színesek biztos kirohadnak a sok víztől!
Azt, hogy milyen sűrűn kell locsolni, szintén látni fogod a növényen. Nálam a nyári forróságban is a szobában tartott növényeknél elég a heti kétszeri locsolás. Káláim az erkélyen vannak a virágládákban, ott van hogy naponta, de hűvösebb napokon 2-3 naponta kell csak locsolni őket.

"Bocsi a buta kérdésekért, de nagyon izgulok, nem akarok semmit elrontani! :)"
"Hű anniyra szeretném nem elrontani!"

Mit lehet ezen elrontani???? Max. fejjel lefelé tudod elültetni a gumót, a többit nem hiszem, hogy el tudnád rontani....
Ha elültetted, onnantól minden megy a maga dolgán... A természetet nem tudod jelentősen befolyásolni.

Remélem nem haragszol meg a válaszaimért, de tényleg nincs miért hisztizned.
Annyian vagyunk itt és osztjuk meg a tapasztalatainkat, hogy 2-3-szori olvasás után szinte már mindent tudsz.
Ha meg marad valami ami még is hiányos marad, akkor kérdezz bátran, segítünk!
Szívesen tesszük, mert itt mindenki imádja ezt a csodásan fejlődő és virágzó növénycsaládot.

Harag nélkül várom válaszod!

Üdv: Csabi. :)))
Előzmény: Veolia (506)
kicsiKató. Creative Commons License 2009.03.25 0 0 511
Sziasztok,igen a Mango és a Selina Tulipánvilágtól van.Persze itt már lemaradtam a Black Starról,így a Sieberzen kapható Schwarzvalder volt még elérhető:)
Remélem sikeresen tudom őket nevelni.
Szilvi,szép neve van a lányodnak:)Én vaciláltam a Selina és a Rehmanni között,és a név kimondottan szerepet játszott a választásban!
csaba08 Creative Commons License 2009.03.24 0 0 510

Szia,

Köszöntelek én is a Kálások között.

Kérdésem nekem is mint Szilvié: Honnét a Salina gumó? Tulipánvilág?

Csabi

Előzmény: kicsiKató. (508)
F.Szilvi Creative Commons License 2009.03.24 0 0 509

Wow a  Selina-t honnan szerezted?...Kellene egy a lányom tiszteletére elvégre ő is Selina...:-)))

Előzmény: kicsiKató. (508)
kicsiKató. Creative Commons License 2009.03.24 0 0 508
Elkezdtem olvasgatni itt,mert boldog Mango és Selina gumó tulajdonosa lettem,de nemsokára megkapom a Schwarzwaldert is:)
agicza Creative Commons License 2009.03.24 0 0 507
Osmocote-ot a földjébe keverve, esetleg Wuxalt a vizébe, utóbbit heti rendszerességgel, talán utóbbi látványosabb eredményt ad.
Előzmény: Veolia (506)
Veolia Creative Commons License 2009.03.24 0 0 506

Szia!

Már elolvastam egyszer, csak annyira késő volt már, h csak szórványosan maradtak meg az infók :)

Tudnál segíteni, hogy konkrétan milyen tápot adjak neki?

Hű anniyra szeretném nem elrontani!

Előre is kösz: Timi

Előzmény: agicza (505)
agicza Creative Commons License 2009.03.24 0 0 505
Locsold, ami belefér, azt felveszi, mocsári növény eredetileg. Pár centi föld mehet a tetejére, de vigyázz, nehogy fejjel lefelé ültesd el! A sima virágföld jó neki, májustól meg mehet a teraszra, jobb neki kint. Hetetnte adj neki tápot, és megnő egy méteresre is. Egyébként meg olvass vissza, van egy pár hasznos infó itt, nem olyan hosszú ez a topic!
Előzmény: Veolia (503)
P.edka Creative Commons License 2009.03.24 0 0 504

Sziasztok!

Hát a virágossal már én is próbáltam felvenni a kapcsolatot, de még nem kaptam tőle választ. Emailt is írtam neki,s itt is írtam, de semmi.

Lehet ebből nem lesz nekem kálám....

Valakineke estleg vannak felesleges, kimaradt gumói? (fehéren kívül bármi érdekelne, mert az van)

Üdv.: Edit

Előzmény: csaba08 (502)
Veolia Creative Commons License 2009.03.23 0 0 503

Sziasztok!

Köszönöm a válaszokat! :)

Időközben úgy alakult, hogy sokaknak elsírtam a kála utáni vágyamat, és 2 hét múlva kapok egyik barátnőm anyukájától egy gumót, illetve ma kptam egy másik barátnőmtől, egy hermesz féle piros kála gumót. Nagyon örültem neki.

Mikor kellene ezeket a gumókat elültetni? A hétvégén is jó? Sima virágföldbe, kb 7-8 centi mélyre? Mennyi vizzel locsolgassam őket, és mikor kell változtatni a locsolási menniységen?

Bocsi a buta kérdésekért, de nagyon izgulok, nem akarok semmit elrontani!  :)

ELőre is köszke!

Üdv: Timi

csaba08 Creative Commons License 2009.03.22 0 0 502

Szia,

Akkor a folytatás...:

A most virágos, cserepes kála hamarosan elkezdi ledobálni a leveleit, mert pihenőidőre van szüksége. A gumó pihentetése kb.3-4 hónap csont szárazon, sötét, kicsit hűs helyen.

Tehát a most vásárolt cserepes virágzó növény nagy valószínűséggel nem fog neked július-augusztusban is így díszelegni. Kivételek mindíg lehetnek! :)))

Hol érdemes gumót venni? Ahhol kapni, és ahhol megéri neked.

Tesco, Auchan, BricoStore, stb.....

De jól nézd meg mit veszel és mennyiért!

Én jól át szoktam válogatni, mert kapni félig összeszáradt gumókat is. :)))

Én azokat veszem meg, amik nagyok, egészségesek, kemények és látni rajtuk, hogy hajtani is fognak.

Végül is látni kell, hogy milyen a gumó.

Ha virágos növényt szeretnél gumó árban, akkor pár hozzászólással ezelött írt egy virágos, keresd meg őt és tőle vegyél.

Remélem segítettem.

Üdv: Csaba

Előzmény: Veolia (498)
csaba08 Creative Commons License 2009.03.21 0 0 501

Szia,

Ha végigolvastad figyelmesen az eddigi hozzászólásokat, akkor minden feltett kérdésedre találtál eddig leírt válaszokat.

Hermesz:  http://www.hermesafesz.hu/bolthalozat.php

Még írok, csak mennem kell....

Előzmény: Veolia (498)
csaba08 Creative Commons License 2009.03.21 0 0 500

Szia,

Azt jelenti, hogy a pénztárnál mennyit fizetsz érte.

Minden növényük más-más árkategóriában van. A 3-as, 4-es olyan 500.Ft és 1000.Ft között van.

Előzmény: Veolia (499)
Veolia Creative Commons License 2009.03.21 0 0 499

sziasztok!

Még egy gyors kérdés: a Sp@l@x-nál mit jelent a 3. és 4. árkategória? :)

Veolia Creative Commons License 2009.03.21 0 0 498

Sziasztok!

Tegnap végigolvastam az összes hozzászólást, áés nagyon örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra:)

Az egyik barkácsboltban láttam cserepes, már kivirágzott kálát, azt érdemes megvenni? Nincsenek ezek túltápozva, és mikor hazaviszem egy hét múlva kihal?

Virágozni is fog július-augusztus végéig, hogy megfelelő időben tudjam teleltetni kezdeni, attól hogy már most virágjai vannak?

A Hermes bolt, amit írtatok, az az a mézzel kapcsolatos bolt lenne? a hermesz áfész?

Hol érdemes még gumót vanni?

Előre is köszke a válaszokat! :)

F.Szilvi Creative Commons License 2009.03.20 0 0 497
Szia Csaba

Nálunk nincs Hermes :-((

Ja olvastam....ok. köszi a tippet...
Előzmény: csaba08 (496)
csaba08 Creative Commons License 2009.03.20 0 0 496
Szia Szilvi,

Nézdd meg a HERMES-ben, én ott vettem őket. Piros 610.Ft, Schwarz. 960.Ft
De van itt egy kedves virágos, aki eladná a káláit gumó árakon. Olvastad? Vedd fel vele a kapcsolatott.

Csabi
Előzmény: F.Szilvi (495)
F.Szilvi Creative Commons License 2009.03.19 0 0 495

Na ilyenekre én is beneveznék még....:-)))

Nekem csak azok vannak amiket eddig feltettem , más nincs..-(((

Talán lesz a Bau...ban leárazás, ha nem tudják eladni 1.425,-Ft-ért...elég sok volt még nekik...

A fehér 3 helyen is hajt viszont  néhány gyökeret is látok,lehet nincs elég mélyen a gumó...mintha felfelé törekednének, ...!!Nem nincs fordítva a gumó...:-)))

Előzmény: csaba08 (494)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!