Szerintem is ! Erről szól az internet, a hyperlink, hogy egyik helyről a másikra jutunk alkalomadtán.
Miért pont az indexfórum legyen zsákutca ?
Na bumm, ha most lesz valakinek egy nagy fotógyűjteménye tortákból !
Ez még mindíg jobb, annál, mint mikor a rendszerváltás után egy újsághíredtésben invitált valaki szalvétagyűjtő versenyre embereket.
A hirdetésben csak annyi szerepelt,hogy a három legkülönlegesebbnek vélt szalvétát küldjék be azok,akik részt akarnak venni a legszebb szalvéták versenyen, és egy postafiókcím. Egy ismerősöm elküldte a három "kedvencét".
Bocs, de én nem érzem reklámnak. Nem árulok semmit, semmi hasznom nincs belőle. Összegyűjtöttem egy helyre a munkáimat. Az ebay sokkal nagyobb reklá. Amúgy meg kérdezték, hogy van-e ilyen oldal, én válaszoltam. Más is betette már az oldalát, neki miért nem szóltál?????
Az, hogy szerintem mi fer bele nem igazan szamit - az Index szerint sok. Nem szolok a moderatoroknak - ha tobb nincs. A link ott van az inforamciojan, aki akarja megnezi, meglatogatja.
Szia - orulok, hogy irsz ebbe a topikba, tudom, hogy sok ertekes otlettel tudsz elojonni. De... szeretnelek megkerni, ne reklamozd az oldaladat itt. Koszonom.
Az oldalamon elég sok minden fent van már, a piskóta, krémek, torta betöltése, bevonása , emeletes torta összeállítása és több torta képekkel is lépésről-lépésre levezetve.
Az eszközök még nincsenek, fotóztam már egysze mindent, de valahogy elkeveredett, de a napokban megpróbálom megcsinálni.
Valami csodákat alkottok! Cukrászok vagytok, vagy atutodidakták?
Hol lehet megtanulni ezeket a fortélyokat?
Tudtok adni valamilyen internetes oldalcímet? Olyan oldalt, ahol leírják, hogy egyáltalán milyen eszközök, anyagok szükségesek, és lépésről lépésre a technológiák?
A lüszteres por alakút inkább ecsettel kell felpamacsolni ( mint az arcpirosító púdert) vagy alkoholban feloldva a teljes felületet bemázolni.( pld: ha a levelet, vagy a torta tetejét stb. aranyra szeretnéd festeni. )
A lüszteres por alakút inkább ecsettel kell felpamacsolni ( mint az arcpirosító púdert) vagy alkoholban feloldva a teljes felületet bemázolni.( pld: ha a levelet, vagy a torta tetejét stb. aranyra szeretnéd festeni. )
Igen, de ezek csillognak. Levelekhez és hasonlókhoz sima paszta ételfestéket vegyél, aminek 650-750 ft darabja, vagy van kisebb kiszerelésben 8 darabos színösszeállításban.
Sőreginél nagy kiszerelésben van, azért annyi. Bakonál vagy a Desszertmesterben van kisebb. (mondjuk lehet, hogy meg kéne kérdezni Sőregiéket, nem adnak-e kisebb adagot... hátha.)
A gum paste leginkább a tragantra hasonlít, papírvékonyra tudod nyújtani, és kőkeményre szárad.
Lüszterfestékről már meséltek, tudod "púderezni" is vele a tortát, meg ha feloldod pár csepp citromlében, alkoholban, vagy vaníliakivonatban (nem aromában), akkor ecsettel vagy szivaccsal is fel tudod hordani, ettől egyenletesen csillogó lesz. Mindjárt keresek képet. 1 db levelet is így tudsz megfesteni szépen, lüszter felold, ecsettel felvisz. Arra kell vigyázni, hogy ha marcipánt festesz vele, amit valszeg eleve vékonyra nyújtasz, mert hát ki látott már centi vastag levelet :) akkor száradás után nagyon törékeny lesz az egész cucc.
Na, ilyen, nem tudom, mennyire látszik, itt marcipánra van rózsaszín lüszter szivaccsal felhordva.
Ha már képek: Zsur-nak szeretettel és örök hálával a fagyott vajkrémes csodáért :)
Ahogy látom, az amerikai e-bayt böngészgeted, kalkuláljál a viszonylag hosszú szállítási határidővel, magas fuvarköltséggel - és az esetleges vámkezelési procedúrával is. Én az angol e-bayről szoktam vásárolni, mert az EU-n belüli.
Az az ecset a por alakú festék takarékos felvitelére való.
Marcipánt (nyújtható fondant) sűrű, speciális festékkel festik - ha csak a felületét akarod festeni és nem az anyagában - nagyobb felületek esetén szórópisztollyal (airbrush) . Ez elég drága, mert kell hozzá egy kis kompresszor is stb. Vízoldható festék erre nem jó, mert szétfut a felszínen ( zsíros felület miatt)
a piping gel az egészen más ! Átlátszó zselés anyag, amivel a torta díszítésénél (szinezés után) vizet stb. tudsz csinálni. Használható kinyomózsákkal a minta kontúrjainak kijelöléséhez is,hasonlóan az üvegfestéshez - Tiffany minta
a "dust" az por alakú színező por, akár lüszteres (lustre) akár síma. A már elészült virág - minta árnyalatának beállítására való - petal dust
a gum paste teljesen más, mint a nyújtható fondant ( unidec stb) Elsősorban hajszálvékony virágszirmokat lehet (szoktak) belőle nyújtani. Levegőn pár perc alatt kőkeményre szárad - csak dekoráció, nem ehető. Receptet itt is, (angolul, magyarul) találsz hozzá, tragant por ( tragacanth) kell hozzá. Por keverék nálunk is kapható
Ezeket az anyagokat normál üzletben nem lehet kapni, csak cukrász nagykerek egy részében, vagy Söregi, Desszertmester.
A Desszertmesternél előre meg kell rendelni, általában nem tartanak készleten.
Én az angol e-bayről szerzem be ezeket az adalékanyagokat (csillámpor, tragacanth, meringue powder stb.) mert még a fuvarral együtt is olcsóbb, mint nálunk - és kisebb, pár grammos kiszerelésben is kaphatóak.
Amiket betettél azok gyöngyházas fényt adnak és felületi festésre használhatók. Lüszter festékként keresheted itthon. Az ecsetes szerintem csak annyi, hogy van benne egy kis por és ennyi.
Por illetve gél festékkel tudsz színezni bármilyen tortaburkolót, mert érzékenyek a folyadékra. Az általad is említett helyen tudod megvenni őket.
A gum paste lényegében olyan mint a többi csak más az összetétele, azt hiszem.
másrészt mivel lehet marcipánt festeni? értem itt nem nagy felületet hanem pl levelet, egy lakatnak a azt a felső ivét amit belenyomunk a lakatba stb apróságok
erre valók a lusting dust meg a pipping gel?
melyik jobb szerintetek?
itthon milyen néven keressem ezeket? (és hol.. tudom söregi, desszertmester, de hátha valaki vett is már és tudja hogy amit ő vett az jó)
LordAramis, koszi a dicsit! Igen, a torta tolteleke is bananos. Nemigen volt Idom trotyikeznem" a tortaval es itt nalam a zselatin por beszerzese gondot jelent ezert a kellemeset a hasznossal kotottem egybe. HA nincs nektek sem idotok akkor kiprobalhatjatok az en verziomat tortatoltelekre. Nos: Vegyel 1 doboz Dr.Oetker Naturell/izesites nelkuli/ turotorta toltelek-port. A viz helyett en banan smoothit keszitettem. 3db banan + annyi bananle vagy viz hogy az ossz mennyisege ennek=400ml-ert tegyen ki. EZT osszemixeled botmixerrel majd hozzaadsz annyi turot v yoghurtot amennyi eloirt ehhez az adaghoz/Kremturo 500ml VAGY Yoghurt 400ml/ tejszin felveretlenul. A piskotat 3 lapra felvagom/ itt 2 lapra volt es dinnyelikorrel atitatott egesz babapiskotat tettem a krem kozepebe. /1 lap krem+likoros babapiskotaretem+ujra krem./ A torta osszeallitasanal ujra a sutoformaba visszazarod a formaba a piskotalapot majd igy es ebben retegezed es keszited el. Dermedni hagyod a HUTOBEN legalabb 2-4 orat. Utana bevonhatod vajkremmel vagy dzsemmel aztan fondant vagy marci diszites. Igy barmi izt is adhatsz a tortanak.Vigyazat! Ananasszal vagy kiwivel nemigen mukodik mert a zselatin megkotokepesseget akadalyozza a gyumikben levo enzim!!! Esetleg ananaszkompottal?? -mert itt a gyari felfozestol tonkretettek az enzim hatasat.
Ajanlatos az igy keszulo tortanal a tortavormat vekonyan kivajazni es sutopapirral bevonni a tortaforma belsejet. Igy ha a torta mar jol megdermedt csak a papirt kell rola levalasztani es nemkell kessel bajlodni vele. A figurat 1-2 nappal elotte elkeszitettem mar hogy megszilarduljon ill. megkemenyedjen. A torta tetejen feher fondant van amit mintazo "szonyegen "keszitettem el. Ahhoz kepest hogy ez igy elosszorre keszult, megvoltam elegedve vele. kicsit maceras volt a banan kontosevel dolgozni mert szakadekony volt. A kezek hozzaillesztesenel a torzshoz nem lett tokenletes dehat le van ... ve. hihi A munkatarsam es az egesz uzlet megcsodalta es jokat rotyogtunk a viccen. hihi
Szerintem teljesen mindegy, hogy K2, unidec vagy formix mindegyiknek közel azonos az összetétele. A marcipán nem keményedik meg. Bármi más szerintem igen. De miért baj? Én már csináltam olyan tortát, amin fodor volt, szeletelés előtt leveszed úgyis. Ha meg valaki meg akarja enni keményen is megeheti.
Mindenképpen merevítsd ki, mert nyáron nagyon olvadnak a krémek.
Én fondantból csinálok mindent, esetleg marcipánból csinálhatod, az nem szárad úgy ki, viszont nem fehér. A tragant még jobban kiszárad, mint a fondant. Szerintem ez dekoráció a tortán és nem azért lesz, hogy megegyék.
Szeptemberben lesz a barátnőm esküvője, felkért a torta elkészítésére.
kétemeletes tortát csinálnék. Viszont ilyen feladatba még sosem fogtam, az emeletek elhelyezéséről keresgélek irodalmat.
Egy cukrász azt modnta, elég, ha kemény kartont teszek a szintek közé. Máshol tiplizést is javasoltak. Szerintetek?
Továbbá érdekelne, hogyha oylan dekorációt is elképzelek a tortára, minta egy selymet redőzve tennéknek az oldlaára, azt miylen anyagból kellene megcsinálni, úgy, hogy az finom is legyen? Tragant? A pillecukros megoldás túl keményre szárad, azt kihúztam.
nagyon izgulok!!
Hoztam képet is a legutóbbi cipőtortámról. A cipő pillecukorból van.
Szeretnék minél több segítséget nyújtani nektek a tortakészítésben.Elég sok tortát elkészítettem már, de még nagyon sok van a fejemben. Kérlek szavazz, hogy melyik elkészítését ismernéd meg!