Nem mellesleg a magyar, gyimesi, csángó folklórban is elterjedt a "szőrös ember" legendája, amiről kevesen tudnak, így ismeretterjesztésből is szemlélhetjük a dolgot.
Ne keverjük össze az irodalmat és az ismeretterjesztést. Gyárfás Endre például írt egy maróan szatirikus regényt a Magyar Loch-Ness címmel. Ez nem a szörnyészet, hanem az irodalom témakörébe vág, csípős, szellemes, találó. Semmi köze a kriptozoológiához, de ettől még remek. A Fanyűvő is egy népmesemotívum, ilyen minőségben felhasználható. Pontosabbat majd akkor, ha el is olvastam, ami feltett szándékom.
Sok szerencsét hozzá! Időnként óhatatlanul eszembe jut egy olyan karikatúra, ami negyven évvel ezelőtt jelent meg a Ludas Matyiban. Egy nagyméretű hüllő emelkedik ki a vízből, és szemrehányóan így szól a csónakban pecázgató családhoz: Most persze nincs maguknál fényképezőgép, ugye?!
Ebből rögtön kiderül, hogy akkor még nem voltak okostelefonok.
A június havi Hihetetlen a mi témánk szempontjából érdektelen. Az UFO magazin 6. oldalán van két rövidke cikk, az egyik szerint az amerikai Coloradó államban két túrázó lefilmezte a nagylábút.
A másik cikk szerint a jóval közelebbi Ukrajnában találtak egy fura kinézetelű állati tetemet, ami a megtalálója szerint a csupakabra.
Messner az előadásában azt mondta, sokáig kutatta, mi állhat a jeti legendájának hátterében. A sztori egy angol újságírótól indult, aki azt állította, létezik a jeti, és a Himalájában él. Sok helyi is beszélt erről, különböző nyomokat találtak, többen majomszerű lényt emlegettek.
A speciális expedícióin sok helyit faggatott, hogy mire gondol, mikor a jetiről beszél. Lőtt ott egy medvét, ezután 100 százalékig biztos volt benne, hogy ez a medve a legenda alapja – mesélte a hvg.hu-nak. Tudósokra hivatkozott, akik az utóbbi 5-6 évben genetikai vizsgálatokkal igazolták, hogy ez a medve két faj – a jeges és a barna medve - hibridje, vagyis évekkel később igazolták Messner feltevését.
A cikket elolvastam, az ötlet figyelemre méltó. Nem vagyok biztos abban, hogy ez a megoldás, de egy fantasztikus regényeket író szerzőtől nagyon jó ötlet.
A május havi Hihetetlenben van egy kétoldalas cikk (a 66-67 oldalon) Namiíbiai rémek címmel. Ebben egy balsorsú falut és környékét legalább két ismeretlen, de ijesztő lény látogatja. Az illusztráció fantáziakép, legjobban a pokol disznajára hasonlít.
A 7 oldalon egy rövidke cikk, eszerint Washington államban 1977-ben egy rendőr látta a nagylábút. Másnap alighanem egy farmert is ugyanez látogatta meg, aki rálótt, de a lény elmenekült. Nem valami vendégszerető fogadtatás.
A 8.-ik oldalon szintén egy aprócska cikk, eszerint az egyszarvú figuráját a kihalt Elasmotherium sibiricum ihlette. Érdekes ötlet, de nem vagyok biztos benne, hogy tényleg így történt.
Nem tudom, mi lenne ez, de valami halfélére tippelek, az is valószínű, hogy már nem éppen a legfrissebb állapotban került elő. De egyáltalán nem vagyok biztos benne.
Belelapoztam a Hihetetlen különszámába, úgy veszem észre, a mi témánkkal nem foglalkozik. Aki viszont kedveli az összeesküvés-elméleteket, dúskálhat benne.