Keresés

Részletes keresés

Deryan Creative Commons License 2017.07.19 0 0 3650

A 2 kaptáramra 2-féle festéket használtam.

Kültéri olajat és kültéri vízzel oldhatót. Az utóbbit az üzletben ajánlották kaptárfestésre. Ez jól be is vált. Gyorsan szárad és alig van szaga festés közben. Szárazan pedig szinte szagtalan frissen festve is.

A méhek mindkét kaptárat természetesen fogadták.

Előzmény: Kezdobeetarto (3645)
evodia2010 Creative Commons License 2017.07.18 0 0 3649

Hello, bocs hogy belevau, ha esetleg olvasod: ne vacakolj anyaneveléssel, mert addigra elnéptelenednek a családjaid és álanyásak lesznek, akkor azután meglesz a kihívás...

Ha szállítás közben elveszett az anya, akkor a nyitott fiasra - ami vélhetőleg volt - bölcsőt kellett húzzanak utána. Szóval kellene találj meglévő vagy kikelt bölcsőt, ha felismered. Ha már kikelt a (pótbölcsős) anya, azt meg lehet találni, és némi szünet után elindul a petézés. Az anyátlanságot, ha kérdéses, "vallató kerettel" szoktuk ellenőrizni. Azt felejtsd el, hogy elmész petéért/álcáért, mert mire hazaérsz vele, már kiszárad, tönkremegy. Max. érett bölcsőt vihetnél. Az anyanevelés nem annyira bonyolult, mint írják, de már késő van hozzá, főleg Neked. Nekem múlt héten kelt ki utolsó sorozat, várom a bepárzást. Próbálj meg kéz alatt olcsóbban (idei) anyát venni. Első a megfelelő helyzetértékelés, utána ha kell s.o.s vegyél anyát. Sok sikert. üdv.

Előzmény: viaszmoly (3623)
van_Persil Creative Commons License 2017.07.18 0 0 3648

Én is beton (lábazat) festéket használok. Apám egyszer nitrós festékkel kent le egy kaptárat, még egy év múlva se akartak megmaradni benne a méhek (az azéviek el is pusztultak). A méhek amúgy nagyon kényesek a szagokra.

A kaptár alá lehet tégla (nekem is sok alatt az van), de jobb pl. a lábazatbeton kocka, mert nagyobb felületen oszlik el a kaptár súlya és magasabbra kerül a kaptár (nem kell akkorát görnyedni, bár ez 3 kaptárnál még nem nagy gond).

Jam Clerk Creative Commons License 2017.07.18 0 0 3647

Hosszabb távon jobb volna a zártszelvény vagy szögvas, mint a deszka. Könnyebben csúsztatható rajta a kaptár (mármint ha odébb akarod tolni, és nem egyből rakod a helyére), lefestve nem rohad olyan hamar, mint a deszka, szerintem esztétikusabb is. Ha tényleg szorosan akarod a három fekvőkaptáradat elhelyezni, ahhoz elég lenne egy erősebb, 6 méteres szál, elfelezve.

A kaptárfestést szerintem jobb úgy csinálni, ha nincsenek benne, hiszen minden festéknek kell száradnia, szaguk is van, ezek közül egyik tényező sem a méhek barátja. Ha jövőre is lesz 1-2 szaporításod (elképzelhető, illetve nem zárható ki), azoknak úgyis kellene saját kaptár, azt megcsinál(tat)od ősszel-télen, lefested, átrakod bele tavasszal az egyik családot, a kiürítettet kipucolod-lefested, a következő családot már ebbe rakod át, és így tovább, pár nap alatt mindegyiket át tudod festeni. Én lábazatfestéket használok, de ezt már írtam privátban ;)

Kezdobeetarto Creative Commons License 2017.07.18 0 0 3646

Köszönöm a segítségeket mindenkinek az áthelyezéssel kepcsolatban

Kezdobeetarto Creative Commons License 2017.07.18 0 0 3645

A gumiban lehet, hogy igazad van. Akkor marad a tégla es a deszka (az van itthon).

Bar hasznalta vettem a kaptarakat, jó állapotúak, azert jövőre le kell festenem. A kép még áprilisban készült. Lusta voltam kimenni, hogy újat csináljak :)

Úgy lehet festeni, hogy benne vannak? Mivel fessem? Olcsó, de jó tipp kellene. 

Előzmény: Cirkusz01 (3644)
Cirkusz01 Creative Commons License 2017.07.18 0 0 3644

Szia !Háát azt a feljárót ne is fesd le. A másik,a gumi alátétet felejtsd el,ha jót akarsz. A kaptárak állandóan mozognak, egér fészek, sok méh belepusztul a vizükbe tavasszal.

Valami erősebbre gondolj inkább,cső,szögvas,bármi ami van otthon.Stabilan álljon az a lényeg.

Egyébként nem kell semmi cécó, zárd a kijárót kora reggel,végezd el a dolgodat,rakj mindent a helyére,aztán nyiss. A családok nem olyan nagyok,,ahogy látom,hogy bajuk legyen sima 10-20 perces bezárástól.

A helyedben ,kicserélném a kaptárakat,de ha nem megy, akkor szépen fesd át őket.Talán,a 80.-as években volt ez a muzeális darab festve.

Üdv

Előzmény: Kezdobeetarto (3641)
van_Persil Creative Commons License 2017.07.17 0 0 3643

Röpdeszkát írtam, nem? Ha mindnek van, akkor igazából csak annyit kell csinálnod (a festést kihagyhatod, bár a különböző szín megkönnyíti a méhek hazatalálását):

kora reggel (napfelkelte körül, ami most 5 óra), vagy este 1/2 8 után

1. elemeled a középső kaptárt előre annyira, hogy a helyén tudj dolgozni.

2. megcsinálod a helyét az autógumival

3. visszarakod

4-6. az egyik szélső kaptárral is megcsinálod az 1-3-at

7-9. a másik szélső kaptárral is megcsinálod az 1-3-at

Én volt, hogy 25 családdal csináltam ugyanezt annyival nehezítve, hogy nálam térburkoló+talpfa+szögvas volt, az egész kivízszintezve, ami a tiednél jóval lassabb. Ha egyedül meg tudod emelni a kaptáraidat, az egészet letudhatod fél óra alatt, ha ketten vagytok, hamarabb. Persze, ha a talajt egyengetni kell etc. akkor hosszabbodik az idő. A legfontosabb, mindennek (autógumi etc) kéz alatt, de nem az utadban kell lennie, hogy ne kelljen keresgélni, odacipelni.

Jam Clerk Creative Commons License 2017.07.17 0 0 3642

A festés csak egy javaslat volt, nem muszáj.

Ha előbb hátrahúzod, aztán vissza, csak közben alárakod a gumit (új "lábat", ha jól értem), ennek az előre-hátra mozgatásnak nincs jelentősége, csak ugyanoda rakd vissza a kijárót, ahol volt. Ha megvan, utána pár nap különbséggel el tudod mozgatni a kaptárakat a már említett 10-20 centis tartományban oldalirányba is. Szellőzők nyitása nem árthat, a kijáró becsukása sem, legalább nem jönnek ki méltatlankodni, miközben te épp földrengést csinálsz nekik :)

Kezdobeetarto Creative Commons License 2017.07.17 0 0 3641

Most akkor mit fessek? A feljárót vagy a röpdeszkát?

És mi van ha nem festem be?

Minden irányba kell mozdítanom, először hátra, hogy a jó helyre kerüljön a kerék, masodjára a jó helyére.

És zárjam be a kijárót közben és nyissam a szellőzőket?

Így néz ki a kijáró

Előzmény: van_Persil (3638)
Jam Clerk Creative Commons License 2017.07.17 0 0 3640

A kijárót nem lehet hajnalban becsukni, pár vágás erejéig?

Az eltájolás meg szerintem nem lehet annyira vészes, mivel a kijáróhoz tájol be, nem a diófához :)

Előzmény: Kezdobeetarto (3639)
Kezdobeetarto Creative Commons License 2017.07.17 0 0 3639

"A diófa metszését miért befolyásolja a kaptárak közelsége?"

Egyrészt, mert a kijáró elé kell állni.

Másrészt, ha eltűnik előle a belogó ágak, akkor nem tajol el?

Harmadrészt ugy hallottam, hogy a motoros dolgok agresszivvá teszi őket.

De lehet, hogy ezek csak feltételezések.

Előzmény: Jam Clerk (3637)
van_Persil Creative Commons License 2017.07.17 0 0 3638

Ha színes röpdeszkákat használsz (nem a fekvö lehajtható kis izéjét, hanem rendes deszkát), akkor a méhek a deszkához fognak tájolni annyira, hogy ha véletlen lecsúszik 5 cm-t, akkor a deszka tetejénél, azaz a röpnyílás alatt 5 cm-re próbálnak bemenni a kaptárba.

A te eseteben: 3 nap, és a méhek hozzászoknak a különbözö színü/alakú/hosszú röpdeszkákhoz, utána -ha tényleg csak fél méter a hézag a kaptárak között- estefelé, vagy korareggel mindet szépen a helyére rakod és minden probléma nélkül haza fognak találni, a lényeg, hogy ne a tömeges tájoláskor mozgasd, hanem akkor, amikor lehetöleg mindenki bent a kaptárban csücsül. (Ruff János nekünk azt tanította, hogy a méhek a kaptár 1 m-nél kisebb mozgatása esetén még minden gond nélkül megtalálják a helyüket.

(Jó, ez nem fekvö, de példa a különbözö röpdeszákra)

Előzmény: Kezdobeetarto (3636)
Jam Clerk Creative Commons License 2017.07.17 0 0 3637

Tudtommal az odébbrakást meg lehet oldani ilyenkor is, csak nem egyszerre, drasztikusan, hanem több szakaszban és kis lépésekkel. Értem ezalatt az esetenkénti 10-20 centi közötti elmozdítást, pár nap eltéréssel.

A diófa metszését miért befolyásolja a kaptárak közelsége? A fűrészes ember fél a méhektől? :)

Előzmény: Kezdobeetarto (3636)
Kezdobeetarto Creative Commons License 2017.07.17 0 0 3636

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy jelenleg 3 fekvő kaptáram van egymástól max fél méterre és a sajat 3 fa lábán áll, szeretném őket átteni kocsi gumira és egymashoz szorosan rakni, mert szűk a helyem és a kettőnek még jó volt, de a haromnak így szétpakolva már nehezen férek hozzá.

Szóval az lenne a kérdésem, hogy ezt mikor tegyem? A beteleltetés előtt, hogy utánna már ne rázzam és zavarjam őket, vagy utánna mar ha hideg van és nem repkednek? A körülöttük lévő diófákat is meg kellene metszenem, de a vastag ágak már csak láncfűrésszel megy. Azok vágását mikorra ídőzítsem? Ősz, Tél vagy tavasz eleje a tisztulo repülés előtt?

van_Persil Creative Commons License 2017.07.14 0 0 3635

Januárban a mogyoró, de utána a hóvirág is messze megelözi a gyermekláncfüvet.

Előzmény: Nobody1 (3633)
Deryan Creative Commons License 2017.07.14 0 0 3634

A napokban nézegettem a méhek életciklusát. Részben ez is választ adhat a kérdésedre.

https://www.aldi.hu/hu/vallalat/valaszunk-a-felelossegvallalas/rajongunk-a-mehecskekert/a-mezelomeh-egy-eve/a-mehek-eletciklusa/

Előzmény: No Home (3632)
Nobody1 Creative Commons License 2017.07.14 0 0 3633

Kora tavasszal kezdik a gyermekláncfű virággal és ősszel az első fagyokig tudnak virágport gyűjteni a vadvirágokról. De majd a méhészek megmondják a tutit, mert én nem vagyok méhész, csak régen "méhtartó" voltam...

Előzmény: No Home (3632)
No Home Creative Commons License 2017.07.14 0 0 3632

Úgy értem milyen időszaktól meddig aktívak amíg virágporokat gyűjtenek?

Előzmény: van_Persil (3631)
van_Persil Creative Commons License 2017.07.13 0 0 3631

Minek a virágzása?

A Tiszáé pl. csak egy napig tart, a tiszafáé akár több hétig is.

Előzmény: No Home (3630)
No Home Creative Commons License 2017.07.13 0 0 3630

Üdv mindenkinek,megszeretném kérdezni hogy mikor ér véget és mikor kezdődik a virágzás?

Deryan Creative Commons License 2017.07.11 0 0 3629

Jó válasz! :D

Már bocsánat, ha úgy tűnik, hogy más kontójára nevetgélek, de nekem ez a válasz tetszett. Nem csupán szórakoztatóan szellemes hanem figyelemfelhívó is.

A méhek életciklusát érdemes egy kezdőnek alaposan tanulmányozni, mielőtt a "kihívások"-ba belemerülne.

Azon viszont elgondolkodtam, hogy hogy lehetett 2 méhcsaládot úgy eladni, átadni, hogy az anyák az úton elpusztulhatnak. Besöpörték a méheket egy szellőzés nélküli dobozba?...

Előzmény: Jam Clerk (3626)
van_Persil Creative Commons License 2017.07.11 0 0 3628

Megadtuk neki a legjobb választ (sürgösen vegyen két petézö anyát, még az államilag elismert anyanevelök listája is be lett linkelve), de úgy válaszolt, ahogy... Nagyképünek (a.k.a.: "új anya vásárlása neki nem kihívás...") nem kötelezö lennie, szerénynek annál inkább...

Előzmény: Cirkusz01 (3627)
Cirkusz01 Creative Commons License 2017.07.11 0 0 3627

Szia ! A Kezdőnek , a legjobb választ kell adni.Aki nem rendelkezik vele,az nem bántsa. Senki körülményét innen nem ismerjük.

Sose bántsuk, segítsünk, ha tudunk.

Üdv

Jam Clerk Creative Commons License 2017.07.10 0 1 3626

Ha te augusztus felé két anyátlan és friss fiasítás nélküli családdal még a kihívást keresed, akkor szeptemberre lesz. Két üres kaptárat tárolni mondjuk tulajdonképpen nem is kihívás...

van_Persil Creative Commons License 2017.07.09 0 0 3625

"Őstermelői igazolvány kiváltásakor, és az adószám igénylésekor milyen adózási formát érdemes választani méz eladáshoz?

Olvastam vagy 3 félét. Kompenzációs feláras vagy anélküli, áfás vagy anélküli stb...

Ill. ha meghaladja a 600.000Ft-ot a bevétel, mennyit kell adózni?"

A legutóbbi Méhészet "Adótanácsadó" rovatában (32. oldal) nagyjából minden ilyenirányú kérdésedre választ kapsz.

Előzmény: kacagógerle (3572)
van_Persil Creative Commons License 2017.07.09 0 1 3624

Figyi! Még annyit se tudsz a méhészkedésröl, hogy össz-vissz két kaptárnyi méhet hogyan tarts életben, de már anyát akarsz nevelni? Ez kb. olyan, mintha tegnap kezdtél volna angolt tanulni, de mindjárt Shakespeare-t akarsz fordítani.

Én pici gyerekkorom óta benne vagyok a méhészkedésben, apám a 80 évéböl az utóbbi 60-at, (az elsö huszat csak azért nem, mert ´56-ig a nagybátyám volt nagyapám méhészinasa), de még nekünk is komoly kihívás lenne megfelelö gyakorat nélkül belevágni az anyanevelésbe. És itt nem az anya leváltásáról, esetleg pároztatóba rakott bölcsös keretröl/kölyökcsaládról beszélek, az más dolog. Az anyaneveléshez jól felkészített min. 2 család (anyátlan és anyás dajka) kell, nem pedig olyan, mint ami neked van.

viaszmoly Creative Commons License 2017.07.09 0 0 3623

Köszönöm a "vegyél újat", de abban semmi kihívás nincs. :)

van_Persil Creative Commons License 2017.07.09 0 0 3622

Az anyanevelés (mármint az, amikor álcázva van bölcsöalapba, majd beadva családnak) igen komoly téma, csak gyakorlott méhészeknek ajánlott, meg több család is kell hozzá, mert a frissen beálcázott bölcsöalapokat más családnak kell beadni, mint ami aztán felneveli öket...

A pete áthelyezés még Örösinek se nagyon akart összejönni, pedig próbálkozott vele elég sokat.

Itt találsz esetleg olyat a közeledben, akitöl tudsz venni petézö anyát:

http://mmoe.hu/mehtenyesztok/tenyesztelepek/

Előzmény: viaszmoly (3620)
Cirkusz01 Creative Commons License 2017.07.09 0 1 3621

Szia ! Vegyél Petézi anyát .Budapesten többen is árulnak. A neten megtudhatod a pontos elérhetőségüket. Ajánlom még méhész felkeresését, A szakirodalmak sűrű olvasását.

Üdv

Előzmény: viaszmoly (3620)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!