Agárdy Gábor kiváló színművészünk halálával ismét eggyel kevesebben vannak a Nemzet Színészei. Ismét tippelésre kérlek benneteket: vajon kit választanak Agárdy Gábor utódjaként a Nemzet Színészei közé? Szeretném azonban a szabályokat egyértelműen rögzíteni, ezért arra kérlek benneteket , hogy maximum 3 nevet jelöljetek meg az általatok vélt valószínűségi sorrendben. Első körben azok között fogok sorsolni, akik a "nyertest" első helyen eltalálják. Ha ilyen nincs, akkor értelemszerűen a második és a harmadik helyen megjelölt személy számít. A nyertesnek küldeni fogok egy Agárdy Gáborról szóló könyvet. Legyen szerencsétek! :)
Közülük nekem Pogány Judit. Tonio listájából pedig Kútvölgyi. Kútvölgyit raknám első helyre. De még lehetne: Lázár Kati, Béres Ilona. Valamint életkoruk alapján simán: Bánsági Ildikó, Piros Ildikó
Nem értem, Halász Judit miért nincs a jelöltek között. Színházban, filmen egyaránt rászolgált. Amit pedig generációkon át a gyerekekért tett, az kiemelkedő, példamutató.
Sajnos Schubert Évát csak kabarékban láttam, tv-ben. Molnár Piroska szerintem generációja egyik legnagyobbja. Sokszor, sokfélében láttam színházban, mai napig rengeteget játszik. Nem minden színész pályája egyenletes Törőcsiket, aki tképpen egész élete során elismert és nagy sikerű művész volt, folyamatosan foglalkoztatták. Almási Éva idősebb korában már nem kapott annyi szerepet. Fiatalon viszont rengeteget játszott, és nem csak musicalekben, de jelentős drámai szerepei is voltak.
Vannak, akik csak 80-90 éves embereknek adnák a díjakat, mondván, a "fiatalok" ráérnek még.
Ez egyrészt nem biztos (ki tudja, kivel mi történik), másrészt meg akkor ne 62 legyen a korhatár (így se nagyon kapja meg senki 65 alatt), hanem 82, és legyen a neve: Aggastyánok Klubja. :)
Más kérdés, hogy például Schubert Éva régen megkaphatta volna az elismerést, de NEM a kora miatt.
Előzőkhő hozzászólva, emlékszem Kállai Ferenc halálakor is emlegettek bizonyos borítékot, végakaratott. Rekord hosszú idő után választották meg Haumann Pétert, és ő első nyilazkozatában említette, hogy felhívta Kállai művész úr özvegye és azt mondta, hogy Feri bácsi is örülne Haumann művész úr választásának.
Másfél óráig üléseztek. Persze lehet, hogy a régi emlékekről vagy az unokákról beszélgettek, de ezt kétlem.
Ilyen alapon minek ülnének össze, ha az előd kinevezi az utódot?
Az viszont lehet, hogy az előd és az esetleges utódjelöltek viszonyát is figyelembe veszik. De legfőképpen a választók és a potenciális választottak viszonya a meghatározó szerintem.
Sok alkalmas jelölt van, óhatatlanul számít a szubjektum.
Miért ne lehetne 65-70 közötti "fiatal" művészeket beválogatni? Az életmű érdemi része addigra kész.
Ilyen alapon kizárólag a halál előtt álló, 80-90 közöttieket választhatnának be.
Molnár Piroskán akár lehet is vitatkozni, hogy feltétlenül neki kellett -e jönnie (és nem a kora miatt írom ezt), de Cserhalmi György (plusz az alapításkor Törőcsik, Garas) olyan korszakos színész, aki nyugodtan megkaphatta 65-70 között. Szerintem.
Azzal a felvetéseddel, " hogy vajon lehet olyan megállapodás a színészek között (akik már benn vannak), hogy mindenki kijelöl maga után valakit akit majd beválaszthatnak a megmaradt tagok" én igen, elképzelhetőnek tartom.
Ugyan nem gondoltam át igazán a gyakorlati részét a dolognak, vagyis azt, hogyan tudják ezt "kivitelezni, megvalósítani"??!!
Arra gondolok, hogy vannak akik igen rövid ideig birtokolják a címet, de vannak akik sok éven át, mint Psota Irén, Törőcsik Mari, Máté Erzsi,ó és Berek Kati 16, Avar István 13, Garas Dezső 11, Kállai Ferenc 10, Komlós Juci 9 és Raksányi Gellért 8 évig.
Vajon ennyi évig (vagy kevesebb évig) van egy "javasolt név" a borítékba, vagy vélemény változás esetén "módosítják"?! nem tudom.
Egyébként Psota Irén a Madách Színházban bő tíz évig dolgozott Almási Évával, elképzelhető, hogy Psota Irén "borítékolta" Almási Éva nevét.
Másrészt, Psota Irén színművésznőt, 2016. március 10-én búcsúztatták a Farkasréti temetőben. Beszédekben búcsúzott tőle pályatársa Almási Éva is.
Cserhalmi és a többi általad említett színész kb. annyi idősen lett a cím birtokosa, ahány éves Garas Dezső vagy Törőcsik Mari volt a díj alapításakor. Akkor is fel lehetett volna tenni a kérdést, hogy Bárdy György vagy Mádi Szabó Gábor miért maradt ki?
Egyetértek veled. Molnár Piroska 66 évesen már Nemzet színésze, Pécsi Ildikó pedig 76 évesen sem még. Pedig ő is odavaló lenne szerintem.
Sajnos mivel 2 színésznő is nagyon idős már (Berek Kati, Máthé Erzsi), így rossz leírni, de nekik is lesz lehetőségük nemzet színészének lenni talán. Schubert Évának nem biztos :(
Amúgy most hogy Psota Irén helyére Almási Éva került, az jutott eszembe, hogy vajon lehet olyan megállapodás a színészek között (akik már benn vannak), hogy mindenki kijelöl maga után valakit akit majd beválaszthatnak a megmaradt tagok? Csak egy felvetés.
Ehhez a hozzászólásomhoz - melyben gratuláltam Almái Évának, és sajnálatomat fejeztem ki, hogy nem az "én jelöltem" Schubert Éva kapta a díjat -, az alábbi megjegyzést tenném még.
Kívánom, hogy a jelenlegi művészek, akik birtokolják a Nemzet Színésze címet, élvezzék nagyon sokáig a kapott lehetőséget, minél később kelljen újra választaniok!!!
De, az én véleményem az, hogy Molnár Piroska 66 évesen, Cserhalmi György 66 évesen, Andorai Péter 67 évesen, Szacsvay László 68 évesen megkapott díja, korai volt még!
Megérdemelték természetesen, de vannak nagyon sokan a pályatársak között, akik nemcsak a koruk, hanem a tehetségük miatt is megérdemelték volna!!