Példák az átlapolás megvalósítására. Így a mágnes alatt vékony a tekercs, a keresztezés a mágnessel súrolt területen kívül történik. A saját képeim 2009-ben készültek, a többieket 2010-ben töltöttem le, származási idejük ismeretlen.
"Miből és hogyan tudok lemezelt vasmagot csinálni?"
Trafólemezt keskeny szalagokra vágod és feltekercseled. Ennek legegyszerűbb módja, hogy a kívánt átmérőre ~1-es lemezből hajtasz egy gyűrűt és összehegeszted, majd ebbe fűzöd bele a szalagokat. Jó sűrűn, tömören bele lehet igazgatni. Így szoktam toroidtrafókat tekercselni. Másik módszer, hogy kisfordulatszámú motor vastörzséből a belső "fogazást" kiesztergáltatod. Mint már néhány éve írtuk, türelmetlenebb esztergályos simán el fog hajtani (ronda munka). :-(
Einstein is megmondta: "Két dolgot ismerek, ami végtelen. Az emberi butaság és a..."
Ennek ellenére fából is készítettek generátort. :-(
Tekercsek elhelyezésére nem csak a méretek növelésével van lehetőség. Létezik az átlapolás, átfedés nevű fogalom. Végére csatolok pár vázlatot.
Az ugyanolyan magas mint széles mágnes nem célszerű. Inkább legyen vékonyabb és szélesebb. Azonos mágnestömegnél nagyobb lesz a tekercseket metsző hatásos felület. Nem vagyok légmagos párti, de ha már valaki feltétlenül olyant akar építeni, inkább a tekercseket lapítsa vékonyabbra, 5-6 mm-nél vastagabb mágnes értelmetlen.
"Akkor viszont a tekercs magjának is akkorának kell lenni, mint az bizonyos körcikk formájú kalap.?"
Bizony, hiszen mint látod, annyi esze a mágusodnak is akadt.
"Ha fűtésre "tervezem" akkor vastagabb huzallal dolgozzak?"
Ez kizárólag attól függ, mekkora feszültséggel akarsz fűteni. 12 V-os vagy 230 V-os fűtőbetéttel.
"Akkor a kínaiak is nagy mágusok! Alumínium tárcsára tették azokat a fránya mágneseket!"
Nem látod, mi van a mágnesek alatt az alumíniumban. Egyébként más is gyárt bóvlit, nem csak a koreaiak. :-(
"...a mágnesek tisztes távolságban vannak egymástól, itt pedig körmérkőzéseket kell játszaniuk a bennmaradásért."
A rossz helykihasználás a barkácsmunka jellemzője.
A számításokhoz ott vannak a táblázatok, én már öt-hat szerzőtől is láttam. Több állításod igaz, de gondolkodtál az árakon is? 1 m átmérőjű tárcsa külső sávjára nem 24 db 25x1x1cm-es mágnes kellene, hanem 2 szembenálló tárcsára 2 x 24 db ~250x32x5 mm-es. Célszerűbb formába rendezve 3 db 120(125)x30x5 mm-es vagy egy arányos háromszög formájú.
Már évek óta csak néha olvasgatok bele ebbe a fórumba, hozzászólni meg még ritkábban. A nevem inkább 3-7 évvel ezelőtt találod gyakrabban. Sokat tanultam itt, téged is erre bíztatlak!
Mekkora "légcsavart" tervezel? Mert az a 12 Kw az írásod végén olyan szinten vicces,hogy nem is érdemes gondolkodni rajta... Itt Magyarországon 2-300W is már szép teljesítmény házi készítésű géptől.
Természetesen ha külföldről hozod be a szelet,akkor meg sem szólaltam!
Segítségeteket kérném egy házilag készített generátor teljesítményének megállapításához.
Kaptam egy kész generátort 40X20X10 N52-es mágnesek vannak rajta 12-12 db 9 db tekercs van benn 1,8 mm vastag drótból és tekercsenként úgy kb 100 menetes. Azt mondták 12-24 voltos, hány watt-os lehet?
Több mint 100 oldalt el is olvastam és arra lettem figyelmes, hogy kb. 1/4-e a fórumnak arról szól, hogy ki hogyan savazza a másikat.
Hát nem szomorú!?
Nem-Nem!!! -
Hanem egyenesen felháborító!!!
De sebaj, gondoltam én kis naiv,
javaslatotokra vissza lapoztam 10 oldalt (527-ről,517-re,
hogy növekvő sorrendben olvasva a hozzászólásokat, kérdéseimre megleljem a választ, mert ha tényleg csak ennyit kell hozzá olvasni, akkor azért az időért nem kár.
BÁR NE TETTEM VOLNA!!!
Az 517-es oldal nem is szólt másról, csak a mocskolódásról és egymásra mutogatásról!
Hiányzik ez nekem szerintetek?
Különben meg mikor elolvastam hozzám intézett soraitokat,
sajnos olyan érzése volt, hogy ez olyan lepattintós "duma".
Olvassátok már Ti is vissza az előző 10 oldalt és áruljátok már el nekem,
hogy a kérdéseimre melyik (hányas számú) hozzá szólások adnak számotokra is kielégítő választ.
Miből és hogyan tudok lemezelt vasmagot csinálni?
Az 1 tárcsás megoldásnál is mágnesezhető fémtárcsa kell?
Saválló, nem "mágnesbarát" fémtárcsa nem jó?
Erbe, téged idézlek:
3. Igen. Műanyagon, fán, alumíniumon,... keresztül nem záródnak az erővonalak.
Akkor ez a fószer egy mágus?
Vagy csaló?
Vagy csak tud valamit, amit ti nem?
"de egyszerűbb minden helyet tekerccsel kitölteni"
Igen, de ha ugyan azokat a mágneseket teszem kicsit nagyobb tárcsára
és tekerek szélesebb tekercseket, attól még nem lesz több áramom.???
"Ilyen méretű és erejű mágnesnél akár szét is lehet teríteni... pl körcikk formájú kalappal"
De az nem csökkenti a mágnes "teljesítményét"?
Ha csökkenti akkor vékonyabb tekercs kell?
Ha jobban kiterítem a tekercset, de vékonyabbra kell tekernem a veszteség miatt, akkor nem ugyan ott vagyok ahonnan ki indultam?
Akkor viszont a tekercs magjának is akkorának kell lenni, mint az bizonyos körcikk formájú kalap.?
"a vékonyabb nagyobb feszültséget, a vastagabb nagyobb áramot..."
Ha fűtésre "tervezem" akkor vastagabb huzallal dolgozzak?
"mágnesed nem a legcélszerűbb formájú..."
Miért? És! Mi lenne a legcélszerűbb forma?
Gacsat3: Ha vissza olvasok lesz "ábrákkal egy konkrét működő készülék..."
Találtam többet is...: Te erre gondoltál 15881 ?
Vaze!!! Akkor a kínaiak is nagy mágusok!
Alumínium tárcsára tették azokat a fránya mágneseket!
Hogy találnak oda azok elátkozott erővonalak? Rajzoltak nekik egy térképet?
Jaj! Bocsi! Hát a huszonegyedik században élünk, GPS!
Nagyon sok légmagos kütyüt láttam már, de ott a mágnesek tisztes távolságban vannak egymástól, itt pedig körmérkőzéseket kell játszaniuk a bennmaradásért.
Tudom! Sok kicsi kínai, kis helyen is elfér.:)
Gondolom ezek a legcélszerűbb formájú mágnesek.
De ha ezek, azok, és a légmagnak akkorának kell lenni és olyan formájúnak mint a mágnes, akkor ebben nagyon kevés réz van.
Azt látom hogy a légmag tekercses tárcsa, kicsivel vastagabb mint a mágnesek, de mivel az egész be van öntve,
vajon a tekercsek milyen vastagok?
milyen szélesek?
milyen átmérőjű rézből tekerték és hányszor?
és milyen a formájuk, körcikk mint a mágnesnek?
Idézet következik (megint) tőlem, amire szintén nem találtam az előző 10 oldalon a számomra kielégítő választ:
"
Most egy kicsit dobálózni fogok a számokkal,
nem konkrét dolog, de talán elgondolkodtató:
Kis fordulatú generátort szeretnék.
Ehhez nagy pólusszám kell.?
Ha nagy a pólusszám, akkor a tárcsának is nagynak kell lenni.?
Ha nagy kell, azt meg házilag nehéz kivitelezni.:(
Ha egy 1m átmérőjű tárcsára felszórok 24db 5x5x1cm-es mágnest,
akkor van 24 pólusom és pl. 350/perces fordulaton tud hasznos energiát virítani.?
A mágnesem felülete ebben az esetben 25 négyzet cm.
Viszont ha a mágneseim mérete 25x1x1cm, akkor annak a felülete,
megegyezik az előzőjével ami azt jelenti számomra, hogy azonos mennyiségű mágnessel, kisebb átmérőn, kevesebb fordulattal (mivel keskenyebbek a tekercseim, ezért a mágnesnek kevesebb idő kell a fölöttük való elhaladáshoz), ugyan olyan teljesítményt kapok.?
Vagy! Ugyan arra az átmérőre (1m), a 25x1x1cm-es mágnesekből felpakolok 3x annyit és akkor máris több legyet ütök 1 csapásra:
1. Meg tripláztam a pólusszámot.
2. Csökkentettem a sebességet.
3. Közel 3x-ra nőt a generátorom teljesítménye.
Igazam van, vagy igazam van?:)
Várom őszinte hozzá szólásaitokat.
Mindenki és bárki, ha érdemben hozzátud szólni:
Kérem, Tegye Meg! (de ne úgy, hogy olvas vissza ennyit meg ennyit, mert ha ott is van a válasza sorok között, egy magamfajta tanulatlan, nem biztos hogy ki tudja azt olvasni)
Köszönettel
Tamás
Ui.: Bocsánatot kérek mindenkitől, akinek belegázoltam a lelki világa, nem a bántás és sértegetés lehetősége vonzott be ebbe a közösségbe.
Először is szeretnék egy működő, isten tudja (de Ti biztos jobban) milyen teljesítményű generátort építeni.
A mágneseim? Olyanok amilyenek. Egyenlőre ennyire tellett (40x10x5mm N48).
Ha a kérdéseimre megfelelő válaszokat kapok, akkor senkinek sem kel tőlem megkérdezni hogy, "Mekkora csúcsteljesítményű generátort szeretnél?".
Mert a megtanultak alapján már akkora generátort építek amekkorát akarok, illetve amennyire a pénzemből futja. Különben meg 12Kw-osat, fűtésre nagyon alacsony fordulattal.
De ha végigolvastad volna a fórumot az elejétől, talán nem is kérdeztél volna.
Most azt mondanád, hogy sok... :-(
De hiszen erre való a fórum. Megválaszoljuk a kérdéseket (akad, hogy a sajátunkat is, kis fejtörés után). Ha jól keresel, talán nem is lesz olyan kérdésed, amire ne lenne válasz.
Az 1 tárcsás megoldásnál is mágnesezhető fémtárcsa kell?
Saválló, nem mágnesbarát fémtárcsa nem jó?
"de egyszerűbb minden helyet tekerccsel kitölteni"
Igen, de ha ugyan azokat a mágneseket teszem kicsit nagyobb tárcsára
és tekerek szélesebb tekercseket, attól még nem lesz több áramom.???
"Ilyen méretű és erejű mágnesnél akár szét is lehet teríteni... pl körcikk formájú kalappal"
De az nem csökkenti a mágnes "teljesítményét"?
Ha csökkenti akkor vékonyabb tekercs kell?
Ha jobban kiterítem a tekercset, de vékonyabbra kell tekernem a veszteség miatt, akkor nem ugyan ott vagyok ahonnan ki indultam?
Akkor viszont a tekercs magjának is akkorának kell lenni, mint az bizonyos körcikk formájú kalap.?
"a vékonyabb nagyobb feszültséget, a vastagabb nagyobb áramot..."
Ha fűtésre "tervezem" akkor vastagabb huzallal dolgozzak?
"mágnesed nem a legcélszerűbb formájú..."
Miért? És! Mi lenne a legcélszerűbb forma?
Most egy kicsit dobálózni fogok a számokkal,
nem konkrét dolog, de talán elgondolkodtató:
Kis fordulatú generátort szeretnék.
Ehhez nagy pólusszám kell.?
Ha nagy a pólusszám, akkor a tárcsának is nagynak kell lenni.?
Ha nagy kell, azt meg házilag nehéz kivitelezni.:(
Ha egy 1m átmérőjű tárcsára felszórok 24db 5x5x1cm-es mágnest,
akkor van 24 pólusom és pl. 350/perces fordulaton tud hasznos energiát virítani.?
A mágnesem felülete ebben az esetben 25 négyzet cm.
Viszont ha a mágneseim mérete 25x1x1cm, akkor annak a felülete,
megegyezik az előzőjével ami azt jelenti számomra, hogy azonos mennyiségű mágnessel, kisebb átmérőn, kevesebb fordulattal (mivel keskenyebbek a tekercseim, ezért a mágnesnek kevesebb idő kell a fölöttük való elhaladáshoz), ugyan olyan teljesítményt kapok.?
Vagy! Ugyan arra az átmérőre (1m), a 25x1x1cm-es mágnesekből felpakolok 3x annyit és akkor máris több legyet ütök 1 csapásra:
1. Nem a tekercsen mennek keresztül a mágneses erővonalak.
2. Elég lenne 1 tárcsa, ha a tekercsek lemezelt vasmagra kerülnek. Egy kolléga épített toroidra tekert generátort.
3. Igen. Műanyagon, fán, alumíniumon,... keresztül nem záródnak az erővonalak.
4. Nagyon sokféle megoldás létezik. Működik a felszorzás is, de egyszerűbb minden helyet tekerccsel kitölteni. Azonos méretben kapod a ~3-szoros teljesítményt.
5. Keresd Microcar kollégát, ő ezt alaposan kidolgozta! Az alap, hogy lehetőleg minél vékonyabb legyen a tekercs. A mágnesed nem a legcélszerűbb formájú. :-(
6. Lehetőleg igen. Ilyen méretű és erejű mágnesnél akár szét is lehet teríteni az erővonalakat megfelelő, pl körcikk formájú kalappal.
7. Elosztod a körödet, elhelyezed rajta a mágneseket. A tekercsek a mágnesek közötti teret minél jobban töltsék ki! A huzalvastagsággal a menetszámot tudod változtatni. Azonos légrésnél és kitöltésnél a vékonyabb nagyobb feszültséget, a vastagabb nagyobb áramot eredményez.
A megadott adatokkal elég kicsinyke, ~250 mm külső átmérőjű generátorod lesz.
Abszolút kezdő vagyok és ráadásul végzettségem sem a témába vágó, úgy hogy lesz bőven kérdésem.
1:
"É-D mágnes nézzen szembe egymással"
Miért? Mi változik, ha mind két pólus azonos?
2:
Miért nem elég 1 tárcsa a 12 mágnessel?
3:
A mágneseket tartó tárcsának minden kép mágnesezhető kell hogy legyen, vagy jó akár műanyag is? A gerjesztést befolyásolja ha műanyag? Jó v rossz irányba?
4:
Tárcsánként 12 mágnes és 9 tekercs, így kaphatunk 3 fázist? Ha növelni akarom a teljesítményt akkor csak fel kell szoroznom mind két számot pl. 2-vel, vagy 3, 4, 5...-el?
5:
Az ok, hogy a tárcsáknak a lehető legközelebb kell a tekercshez lenni, de milyen vastag tekercs mehet a két tárcsa közé, ha 50x10x10mm-es n50-es mágnesem van? Ki lehet ezt számolni? Hogyan?
6:
A tekercs magjának akkorának kell lenni, mint a mágnes alapja, 50x10mm?
7:
A tekercs szélessége, 10mm széles mágnesnél, mekkora lehet? Ki lehet számolni? Hogyan?
Ha az optimális méret pl. 20mm, akkor ezt a méretet "kitölthetem" 0.5mm-es, vagy akár 5mm-es vezetékkel?
Csak egy van. A rágiből lettek alkatrészek felhasználva, úgy épült az új. Persze ez nagyobb lett minden tekintetben. De itt hozzánk közel lehet vásárolni ahogy én tudom. Van itt a fórumon olyan társunk aki ott vásárolta.
Egyetértek veled. Nálam már évek óta egyenárammal működik. Ennél egyszerűbb és költségtakarékosabb megoldás nincs. A generátorról lejövő feszültség pedig 0-tól 240V-ig változik a széltől (rotor fordulattól) függően. A jellemző persze a 0-150V-os tartomány a felénk (Somogy megye) uralkodó szélviszonyok miatt, ami általában 3-12m/sec.
A durva besaccoláshoz néhány adat még kellene: Várhatóan napi hány órát fog üzemelni a 0,8 kW-s szivattyú és az 1,8 kW-s bojlerből napi hány liter forróvíz (60°C-s) elvétel várható? Hány m2-s a szélkerék? (Utána tudja-e tölteni a napi energia elvételt?)
Ekkora akkutelep kb. napi 5 kWó energiát tud leadni, de ehhez kb. 7-8 kWó-t bele is kell tölteni (naponta). 180 Ah, 120 V akkutelepből ~ 10 A, 220 V 5-6 órán át ~ 5 kWó vehető ki. A ki-be kapcsolgatással nem lehet gond. Az inverter teljesítménye is elegendő kell, hogy legyen, de ezt gondolom figyelembe vetted.
Az utántöltés a legizgalmasabb kérdés, no meg, hogy ez a napi ~5 kWó akku kapacitás elegendő-e? Teljesítmény gond nemigen lesz, de napi energia gond lehet.
Lehet, hogy nem írtam le pontosan: a generátor 120 V-os, ez tölti az akkutelepet a töltésszabályozón keresztül, és elvételkor az inverter adja a 220 V-ot (nem 230-at, ez egy eredeti kínai gyártmány :-( ).
Ma úgy működik, hogy a kimenő oldalon van egy elektronikus hálózati átkapcsoló, amely alapbeállítás szerint az invertertől kapja a feszültséget, és ha nincs elegendő az akkutelepben, akkor átkapcsol a közüzemi hálózatra. A hálózati átkapcsolótól aztán szabályos házi középfeszültségű hálózat megy tovább, kapcsolókkal, aljzatokkal.
Van egy rendszerem, amely áll egy FD 3.7 2000w generátorból, töltésszabályozó, inverter, 10 db 180 Ah-s sorba kötött indító akkumulátor, hálózati átkapcsoló. Ez évek óta működik, egy külön hálózaton elektronikus fogyasztókat (szórakoztató elektronika, PC) és világítást lát el, nincs motorikus fogyasztó.
Most ezt a rendszert egy új helyszínre tervezem telepíteni, ahol kizárólag egy villanybojlert és egy házi vízművet kell ellátnia. A bojler 1,8 kW, a házi vízmű motorja 0,8 kW (itt majd lesz valamilyen előnykapcsolás). A vízmű működése szakaszos, a tartálya kicsi (30 l), tehát ha fogyasztás van belőle, rögtön kapcsol is a nyomáskapcsoló, és tölt utána a szivattyú.
Kérdezem azoktól, akiknek van tapasztalatuk: az akkuk bírják majd a viszonylag sok ki-be kapcsolást a vízműnél, illetve ha az éppen nem működik, a bojler 1,8 kW teljesítményfelvételét? Milyen egyéb szempont merül itt még fel?
teljesen amatör vagyok a temaban, de erdeklödö, energiatudatos. kertem cegektöl arajanlatokat napelemre es/vagy szelgenerator rendszerre, de ugy gondolom, ezek igen dragak lesznek, megterülesük mondjuk 10 ev körüli.
van esetleg egyeb megvalosithatosag ? en nem tudom/akarom sajat magam kesziteni.
evente kb. 800 kWh-t fogyasztunk. van D-DNY-i lejtesü satortetö reszünk.