"Nagyon jó körülmények között felcseperedett fiatal uszkár kutyusnak új családot keresünk. Nagyon okos, jó fej kutyus, gyerekek mellett nőtt fel. A gazdijai családi okok miatt ajándékoznák el, kizárólag leinformálható helyre, családtagnak. Most lett kozmetikázva, nagyon jól viseli ezt is.
Régóta olvasom ezt a topicot, egyik kedvenc fajtám az uszkár és kínzom magam a szebbnél szebb képekkel, amiket felpakoltok :)
Látom többen is foglalkoztok kutyakozmetikával, tőletek szeretném megkérdezni, hogy mennyire van rá igény, illetve mennyire szokás pályakezdőt fogadni már meglévő üzletekben? Nagyon vonz ez a szakma és érdekelne ti mennyire űzitek ezt, avagy csak másodmunkának való-e inkább.
Igen, általában amikor kezdik ezt a sportot egy idő után már a gazdi lesz akinek jobban bele kell húznia :-) Olyan ez mint amikor autót akar megtanulni vezetni valaki. Amíg nem rögzül automatikusra, hogy az ő testének mit kell csinálnia, addig nem fog tudni az autóra és az útra figyelni 100%osan.
Nálunk is, ha valami nem úgy sikerül az 95%ban az én hibám, de nagyon igyekszem, mert Hana fantasztikus- nem is kétséges, Ő erre született :-) Imádja a sportot, ha épp nem mi futunk nyávog és kalimpál, hogy menne, ha pedig rajtunk van a sor ezerrel koncentrál rám, egyre gyorsabb, magabiztosabb és pontosabb. Nagyon sokat fejlődtünk az elmúlt időszakban, az én fejemben is kezd jobban összeállni a kép :-) Utolértük azokat a csapattagokat majdnem minden téren akik hónapokkal előttünk kezdték. Nagyon büszke vagyok Hanácskára és örülök, hogy ennyire élvezi és annak is, hogy egy nagyszerű csapat tagjai lehetünk :-) Nagyon jó lenne, ha egyre több uszkárgazdi kapna kedvet ehhez a sporthoz, mert ez a legideálisabb egy uszinak: kihasználja a zseniális eszüket, közben a nagy mozgásigényüket is kielégíti, és mindezt a gazdival közösen élik meg :-) Fantasztikus találmány :-)
A második alkalommal már örömmel ment oviba Masnika. Rájött, hogy nem is olyan rossz dolog, sőt játszik is a kiskutyákkal. Ő lett a csoport kedvence, mert minden gazdinál és kiképzőnél bepróbálkozik, lehet-e valahol ölbe menni, és begyűjti a simiket. :))
Happyke a feladatokat élvezi és szívesen meg is csinálja a suliban is, csak a bandázásban nem vesz részt, de ezt nem is bánom.
Köszönöm, igen, nagyon élvezzük most már. Persze (főleg nekem) még sokat kell fejlődni. Itt mindkét futamban kizártak az én hibámból, mert nem jól mutogattam. A harmadik (csapat) futamról nincs videó, pedig az sikerült, sőt 2. helyet ért, illetve volt egy kieséses körverseny, amit 28 kutya közül megnyertünk! Persze ott csak körbe kellett futni, nem tudtam eltéveszteni :) Fibi pedig nagyon gyors! Ti hogy haladtok?
Aranyos vagy:) Olvastam a cicásban Happy és Masni hozzáállását a sulihoz-ovihoz. Hááát, én is úgy tapasztaltam, hogy mindkét fajta erősen gazdamániás. Ami nem is baj. És persze otthon minden jobban megy:)
Szent a beke es egyutt jatszanak kergetosdit! A masik nyuszim is kezdi elfogadni hogy van egy masik fekete valami a csaladban! MAjd csinalok videot es feltoltom!
Azt mindenképpen nézd meg, hogy milyen körülmények között vannak a kiskutyák, nézd meg az anyukát is. Oltások, chip nagyon fontos! Nagyon fontos, hogy milyen körülmények között töltötte a kutya a legfontosabb szocializációs időszakát, az első 2 hónapot! Aztán, ha találtál kutyát, kereshetnél egy jó dokit is, aki nem szín szerint méri az érzékenységet. :)
(Csak 29 éve van fehér uszkárom, általában nem is egy, jónéhány évig tenyésztettem is őket, nem kevés sikerrel, tapasztalatból mondom, hogy nem érzékenyebbek, mint a többi. Persze ez csak a minőségi vérvonalra vonatkozik, ami manapság elég kevés van, pont azért, mert nincs rá igény.)
Köszi a tájékoztatást! A 40000.- az még beleférne nekünk, de az biztos, hogy 150000.-em nem lesz a kutyusra. Mindenképpen jól körülnézek majd a vásárlás előtt! Nekem az állatorvos javasolta, hogy inkább fekete kutyust vegyek, mert a fehérek érzékenyebbek. Hát, majd meglátjuk.
Szerintem nem másnak kell eldönteni, hogy milyen színű kutyát vegyél. Olyat vegyél, amilyen neked tetszik, hisz te fogsz leélni vele remélhetőleg sok sok évet.
Ha 20e Ft-os kategóriába keresgélsz, bármilyen színnel csúfosan megszívhatod, ha pedig korrekt tenyésztőt keresel meg, szintén bármelyik színt válastod, feltehetőleg inőségi kutyát fogsz kapni.
És alapvetően a tenyésztőknél se csak sokszázezes kutya van. Sajnos a legnagyobb elővigyázatosság ellenére is becsúszhatnak bibik. Ezekért a kölykökért senki nem kér egy vagyont....
De egy kölyökkutya felnevelésének a közvetlen költségei azért minimum 40e Ft-ba kerülnek. Ebbe természetesen benn van az 5500Ft-os törzskönyv is. Meg természetesen a chip ára a regisztráció, az oltások, töbszöri féreghajtás, minőségi táplálék. Azért aki ennél az összegnél kevesebbet kér, nekem picit gyanús. :-D
Én is beszereztem annó 20e Ft-os apricot toy uszkárt mucsaafalvai szaporítótól. Oszt kiderült róla hogy fehér törpe méretű bichin keverék lett, akire csak azért nem költöm el a havi fizetésem hetente az állatorvosnál, mert magam orvos lévén a legtöbb problémát meg tudom oldani. De heti mimimum 4 napot beteg. És még csak 5 éves.... Aki ilyen kutyát vesz, vállalnia kell az ezzel járó kockázatot... Sztem gondold át ezt még egyszer....
Az uszkár manapság nem egy divatfajta. Kevesen foglalkoznak vele a megfelelő módon. Ettől függetlenül a szaporítók listáján még ott van, de már egyre kevesebb köze van az uszkárhoz. A fehér, kistestű, cuki-muki, szőrös babakutya akként van eladva, amire épp befut az érdeklődő telefon. Ugyanaz a kutya lehet uszkár, bolognese, havanese, máltai, vagy bármi, amit képes az eladni szándékozó bemagyarázni a tudatlan érdeklődőnek.
A lényeg: LÉGY ÓVATOS!!! Tenyésztőknél is ki lehet fogni nem kiállítási vagy tenyész minőségű, de egészséges kiskutyát töredék áron, vagy részletre. Járd körbe a témát, látogass meg tenyészeteket és ahol a kérdéseidre korrekt választ kapsz, ott van keresni valód.
Na igen vagy 15o ezer, vagy 15-2o vagy ingyékutya....ami nem 1oo feletti az csakis beteg korcs vagy problémás lehet. Nekem meg a nyakamon 2 olyan kiskutya még, akik 1 levegőt "szívtak" a fullossakkal, ugyebár...Ja persze ők szaporítószökevények...mégsem mondanám azoknak, mert törzskönyvvel (korrekt tájékoztatással )gondosan nevelve nem kevesebbért mit 4o ezerért + a tkv ára (ami nem másik 5o ezer) nem tudom eladni.
Pedig édesek szépek okosak és talá még "kissé egészségesebbek is" mit a vizeskenyéren felőtt és szoptató igyékutya kölykei...bocs ez csak 1 kutyagyűjtő véleménye www.onore.eoldal.hu
Szia Gwini! Én is nagyjából a többieket ismételném. Cicoma nagyon szépen megírta neked a lényeget.
Tényleg nem szeretne senki elkedvteleníteni, vagy elvenni a kedved attól, hogy uszkárod legyen, sőt!!! Mostanában kevesen keresik ezt a fajtát és nagyszerű, hogy te uszkárt szeretnél. Ahogy Bluerus is leírta, a 20-30 ezer forint semmi. A minennapi életben mit veszel ebből? Valóban egy nagyobb bevásárlás, pár komolyabb ruhadarab, cipő ára... Egy alomban, egy kölyök felnevelése ennél több. És ez csak EGY kiskutya felnevelése. Nem beszélve az almot megelőző költségek, mint fedeztetési díj, esetleges utazás, egészségügyi szűrések... Egyszerűen nem elvárható ilyen alacsony ár egy kölyök kutyáért. 80-100 ezer forinttól kezdődik a tkv-es uszik ára Magyarországon. Én is őszintén, jó szándékkal javaslom, hogy inkább gyűjts erre. Vagy a másik véglet, ha egy mentett uszkárt örökbe fogadtok. Nagyon vegyes, hogy milyen uszkárok várnak éppen gazdira. Lehet köztük idős, fiatal, esetleg kölyök. Szerintem legyél türelmes és hidd el, hogy segíteni szeretnénk.
20-30 ezer forintért szaporítótól tudnál uszkárt venni. Ez az, amit én soha-soha nem tennék. Csak a szaporítót támogatod, hogy ő meggazdagodjon, átgázolva a fajtán, a komoly tenyésztők kárára.
A legjobbakat kívánom Nektek és kérlek, halgass ránk!
Hidd el amikor ezeket írják a többiek, mind a leendő kutyádnak akarnak jót és rajta keresztül Neked!
Az uszkár valóban egy szuper fajta, kutyakozmetikusként dolgozom ezért mindenfélét láttam már és bár vannak köztük is ilyen-olyan betegségben szenvedők, de más, (divat)fajtáknál sokkal kevesebb. Nem tapasztalom, hogy a fehérek érzékenyebbek lennének, talán csak a szőrük rosszabb minőségű kicsit, de ez sem törvényszerű.
Viszont, amire nagyon figyelj oda, hogy már több mint egy éve kötelező gazdaváltáskor a mikrochip. Ez pedig a tenyésztő dolga. Egy chip (és akkor még regisztrálva sincs) 6-8 ezer Ft, ha ezt levonod a 30 ezres árból és ha levonod a 2-3 oltás, féreghajtás, minőségi táp árát - mi marad? Ha valaki 30-ért adja a kölyköt, jó eséllyel ezeket nem adja meg, hiszen keresni is akar a bizniszen. És amit a kölyök az első pár hónapban nem kap meg, az később többszörösen megbosszulja magát. Kozmetikusként látom az xy fajtának mondott kölyköket és látom, hogy mi lesz belőlük, látom, hogy milyen betegségeken esnek át, ha egyáltalán megérik a felnőtt kort.
Mondom mindezt úgy, hogy jelenleg nekem is papír nélkül kutyám van és szerencsére úgy néz ki semmi baja, se lelkileg, se fizikailag. Egy évesen került hozzám, rendezett papírokkal, chippel, útlevéllel. Pont erről a fórumról. Tehát ki lehet fogni jó kutyát, DE én amikor bevállaltam, felmértem a kockázatot. És legfőképp nem fizettem érte semmit. Az előző gazdija is biztos vagyok benne, megtanulta a leckét, mert nem az lett, aminek vette (bár nem ezért vált meg tőle). Óriást szeretett volna, de csak közép lett pedig még dupláját is fizette érte, mint amit Te szeretnél...
És bár én most már fanatikus uszkár-rajongó vagyok, azért felhívom a figyelmedet arra is, hogy bármilyen színű az uszi 6-8 hetente illik kozmetikába vinni, hogy mindig szép (és egészséges, boldog) legyen, erre pedig egy évben elmegy annyi, amennyit a kutyára szántál...
Sajnos manapság a legtöbb ember olcsón szeretne jó kutyát, de te legalább idetaláltál, és hátha meg tudunk győzni, hogy kezeld kicsit igényesebben a kérdést. Manapság 20-30 ezer ft egy bevásárlás is lehet akár egy nagyáruházban. Sokszor egyszerre ennyit fizethetsz az állatorvosnál, ha vmi baj van. Vagy akár 1 zsák táp. Egy alom felnevelése egy tisztességes Tenyésztőnek ennek sokszorosa, beleértve a szülők egykori megvásárlását, kiállításoztatását, orovsi ellátását (oltások, szűrések) . A törzskönyv és a kiállítás lehet hogy neked nem fontos, de ezekkel lehet mérni a fontos tulajdonságait a kutyának, akik generációk óta megfellő szaktudással tervezett almokból származnak és erről eredményeik is vannak, azok a kutyák nagyobb eséllyel egészségesek, kiegyensúlyozottak, mint akik olcsó helyről származnak. Ez olyan, mint az autó, a tkves kiállításra is alkalmas kutya a Mercedes, a piaci szerencsétlen a Trabant. Persze, lehet őket is szeretni, és sokan élnek ilyen kutyákkal boldogan, de azért nem ez a cél. Főleg, hogy ne szaporítsuk a számukat.
Én kutyakozmetikus vagyok, rengeteg olyan kutyával találkozom, akit olcsón vettek, persze tkv nélkül, és még csak nem is hasonlítanak arra a fajtára, aminek eladták őket. Ez főleg a fehérekre igaz, toy uszkárnak mondott bolognese keverékek, stb. elég sokan vannak.
Amúgy a fehér kutya semmivel nem érzékenyebb, vagy betegesebb, mint a többi, ha igényes tenyészetből való. Csak ma már szinte általános, hogy a fehér kutya szeme folyik, vakarózik, allergiás, hát ez jó helyeken egyáltalán nem így van! Csak éppen alig vannak már jó helyek. Éppen ezért, mert nem látják át ezeket a dolgokat az emberek, és a minőségre nincs igény. Remélem tudtam segíteni.
Pusztán azért lenne jobb, mert így nem pénzeled tovább a szaporítókat, támogatva ezt a tevékenységet! Ennyire egyszerű.
Ha fizetsz egy szaporított kölyökért csak azt éred el, hogy javítod a statisztikájukat- megéri csinálni mert van rá igény. Ezeknek a mentett kiskutyáknak ugyanolyan esélyük van a betegségekre, de legalább ők már nem részei, és ivartalanítási kötelezettségük miatt soha nem is lesznek részei ennek az iparágnak.
Az a hirdetés amit találtál a legnagyobb átverés: tenyésztő sosem ad el kölyköt törzskönyv nélkül, nem opcionális! Egy törzsköny 5500 ft-ba kerül egyébként, de ha azt mondja neked egy szaporító, hogy törzskönyvvel sokkal drágább lesz a kutya természetesen nem fogod kérni azt a papírt amit nem mellesleg nem is tudna neked felmutatni...
Egy jó tenyésztőnél egy kiskutya kb 100 e Ftnál kezdődik amit itthon 150-160 e Ft ig mehet fel.
A magyarországi uszkárklub honlapján megtalálható a lista a jelenleg aktív kennelekről, itt tudsz nézelődni:
Ha valaki szimpatikus vedd fel vele a kapcsolatot, találkozzatok személyesen, nézd meg hogyan élnek és milyenek a kutyái, kérdezz tőle, majd gondold át a hallottakat.
Kicsit könnyebben szakad már a cérna az olyan kijelentésekre, hogy minőségi kiskutya kell, de olcsón...
És az arról a telepről elhozott uszkárkölyök örökbefogadása miért lenne jobb? Azok sem minőségi tenyésztőtől való kölykök. A másik oldal pedig, amit megadtál, azok meg még csak nem is fajtatiszta kutyák. Ezt tényleg nem értem, hogy ezek miért lennének jobbak.
És még mindig nem értem, hogy miért támadsz engem. Én még anszolút nem értek ehhez a dologhoz, azért is jöttem ide, hogy segítsetek nekem. De szerintem ezt meg lehetne tenni normális hangnemben is, nem pedig lesíketezve a másikat.
Én teljesen meggyőzhető vagyok ebben a témában, mert mint mondtam nem értek hozzá. Még mindig nem tudom, hogy honnan lenne érdemes kutyát vennem és az kb mennyibe kerülne? Ebben kértem volna tanácsot Én nem tudom, hogy kik a minőségi tenyésztők. A neten találtam egy olyan hírdetést, ahol a törzskönyvvel együtt 80ezer lett volna a kutyus, ha pedig nem kell nekem törzskönyv, akkor 35ezer lett volna. Ez miért rossz? Nem ugyanazt a kutyát kapnám törzsköny nélkül, mint törzskönyvvel? Én komolyan segítséget szeretnék tőletek és nem támadásokat.
Nem érted, olvasd át újra amit írtunk. 20-30e Ft -ért remek szaporítványokat fogsz találni. Egy egészséges, minőségi kiskutyának ára van. A törzsköny nem mutogatni kell és nem is a kiállítások miatt!!! Ha egészséges kiskutyát szeretnél arra egyedüli garanciát egy jó tenyésztő adhat - és ez a kategória nem létezik törzskönyv nélkül és nem kapod meg pár tízezer forintért azt a tudást, hozzáértést, energiát és anyagi ráfordítást amit egy ilyen kiskutya megszületése igényel. Nem kell elhinni, nem kell elfogadni, nem kell megérteni, de te fogod a legjobban sajnálni a végén... a szín itt már tökéletesen mindegy.
Manapság a kutyaszaporítás remek biznisz, sokkal elkeserítőbb a helyzet mint akár 20 évvel ezelőtt amikor még nem volt ekkora divat. Hogy akkor az a kutya egészséges volt is inkább szerencsének tudható be mint bármi másnak, én erre ma nem alapoznék, de kapaszkodj ebbe ha akarsz.
Egyébként mostanság volt több alomnyi örökbefogadható uszkárkölyök akiket egy szaporítótelepről hozott el két szervezet és nem kizárt hogy lesz még. De ilyen hozzáállással, siketséggel nem biztos, hogy egyéb teszteken átmennétek ami az örökbefogadást megelőzi.
Köszi, ezt az oldalt, csak hát én a gyerekek miatt mindenképpen egy kölyökkutyát szeretnék. Remélem, hogy 20-30ezer körül azért már találok majd jó kutyát. Nekem törzskönyv nem kell, csak jó helyről legyen a kutyus. Arra viszont nem válaszoltatok, hogy fehéret vagy feketét érdemes-e inkább venni. Az állatorvos mindenképpen a feketét ajánlotta, mert hogy a fehér kutyusok érzékenyebbek (pl: a szemük, allergia stb.). Ebben van valakinek tapasztalata?
És esetleg tud valaki ajánlani minőségi tenyésztőt?
Azért nem kell rögtön negatívan hozzám állni. Én azért jöttem ide, hogy tanácsot kérjek. Nem tudom, hogy mennyibe kerülne egy kutyus minőségi tenyésztőtől. Én nem kiállításra keresek kutyát, hanem családi kutyust szeretnék. Nekünk volt már egy fekete középuszkárunk, akit egy piacon vettünk, persze törzskönyv nélkül és nagyon szép uszkár lett belőle és soha nem volt semmi baja. Szóval azért talán ki lehet fogni. De én is jobban szeretnék egy minőségi kutyust, mert nem szeretném, hogy ha már a gyerekek is nagyon megszeretik és aztán beteg lenne. Az biztos, hogy 80ezret nem tudok érte adni, csak max.20-30at. Ennyiért lehet szerintetek már jó kutyát venni?
És az állatorvosi számlákra lesz majd pénzed ami akár az első évben elérheti egy tenyésztőtől vásárolt törzskönyves kiskutya árát? És ez még csak a kezdet... Hidd el, nem az allergiára való hajlam a legrosszabb ami egy uszival történhet.
Ha komolyan gondolod, hogy hazaviszel egy kutyát ami akár 16-18 évre is a családod tagja lesz, azt javaslom: inkább spórolj, és vidd haza fél-egy évvel később egészséges kiskutyádat JÓ tenyésztőtől, mint sitty-sutty hazavinni egy teljesen ismeretlen származású kölyköt aki amellett, hogy hordozhatja az összes létező genetikailag öröklődő betegséget melyre szüleit, felmenőit sosem szűrték, lehetséges, hogy a megfelelő oltásokkal sem rendelkezik, gyengék az idegei, -arról nem is beszélve, hogy felnőve lehet, hogy még csak nem is fog hasonlítani a fajtára.
Nem mindegy hogyan is telik az a 16-18 év...
Ha végképp nincs annyi pénzed, hogy kifizess egy jó helyről származó kutyát, rengeteg az otthonra váró, gazdátlan uszkár akik ugyanúgy megérdemlik, hogy szerető családban éljenek.
A poodlesos.eoldal.hu honlapon találsz egy listát a jelenleg gazdira váró uszkárokról.
Fehér törpe esetén abban sem lehetsz biztos, hogy fajtatiszta lesz... az egészségről pedig nem is érdemes szót ejteni, mert a szaporított kutyák kb 2%-a az, ami egészségesnek tekinthető :-((
Nagyon kevés a minőségi tenyésztő, így koránt sem biztos, hogy találsz tavasszal almot, ha pedig a törzskönyv nélkül szaporítók pozícióját kívánod erősíteni, akkor rossz helyen jársz a tanácskéréssel, mert tapasztalat, hogy hiába próbáljuk az érdeklődőket jó irányba terelni...