Keresés

Részletes keresés

trlala Creative Commons License 2019.08.27 0 0 121333

Te feszítesz itt elöl?

Előzmény: SchefferJ (121332)
SchefferJ Creative Commons License 2019.08.27 0 0 121332

Azért saját kézzel csinálni valamit, legyen az bármi, más feeling... mint másét csodálni. 

 

Pld:

 

SchefferJ Creative Commons License 2019.08.27 0 0 121331

Ismerek ilyen embereket... :)

Előzmény: trlala (121329)
SchefferJ Creative Commons License 2019.08.27 0 0 121330

A kérdésed kicsit filozófiai kérdés... gyönyörködöm mások képeiben, amit olyan helyeken csináltak, amire nekem soha nem lesz lehetőségem elmenni, vagy a gyűjtőszenvedélyem az erősebb, hogy márpedig én szeretnék képeket csinálni. Tudom,  hogy Máté Bence jobb madárfotót csinál reggel álmosan, mint én egész életemben, de mégis szeretnék én is madárfotót csinálni.

 

Mivel ez hobbi ezért az ár/teljesítmény kérdésnél a teljesítmény helyeződik előtérbe (ha egyébként van rá pénz). 

 

Másrészt a csúcsmobilok se olcsók (a legjobbnak mondott Huawei P30 (vagy lehet, hogy már van újabb) 300.000 körül van jobb kiszerelésben.

 

Az a kérdés, hogy mi a cél. Legyen egy multimédiás egység a kezemben, ami mindenféle digitális kommunikációra képes (és még tud képeket és vidókat is készíteni), vagy legyen egy céleszköz a kezemben, amit arra találtak ki, hogy képeket vagy videókat készítsünk vele. 

 

 

Előzmény: Lassu Viz (121327)
trlala Creative Commons License 2019.08.27 0 0 121329

Ez a dolog másik oldala. :)

A hobbi gyakran irracionális döntésre kényszerít. Van egy ismerősöm, akinek egy ház ára van vasútmodellben.

:)

 

Előzmény: Lassu Viz (121327)
trlala Creative Commons License 2019.08.27 0 0 121328

Várjuk ki a végét...

Én is csak találgatok. Sajnos elég öreg vagyok, hogy emlékezzem: a digitális fotózás hajnalán, talán éppen itt volt egy topik, ami a digitális vs filmes fotózást tárgyalta. Természetesen a többség meg volt győződve, hogy a film minőségét lehetetlen digitálisan elérni. Aztán ezek a hangok szép lassan elhaltak.

Előzmény: SchefferJ (121326)
Lassu Viz Creative Commons License 2019.08.27 0 0 121327

Nem az a kérdés, hogy fogja-e hozni, hanem az, hogy kell-e nekem közel két milliót költeni rá vagy megelégszem azzal amit David Attenborough megmutat? 

 

Lehet demagógnak tűnik, de egy használt autó vagy teljes fűtéskorszerűsítés nagyságrendjéről van szó. A magam részéről a legtöbb amit elérhetek vele, hogy örömködök a monitor előtt, és valamelyik zsűri talán kiállítja valahol, ha jól sikerül a kép. Túl nagy ár érte, illetve a zsűri nem érdekel, a képnek meg örülök, ha családtag van rajta bármivel is készült :) .

Előzmény: SchefferJ (121326)
SchefferJ Creative Commons License 2019.08.27 0 0 121326

Azért az megnézném, hogy egy mobiltelefon mikor hozza az Em1MkII(EM1X) + 300 f/4 képminőséget...

 

Másrészt az Olympus ügyesen szabja meg a fejlesztési irányokat (szemben a Sony-val, a nyers erő, betöretlen csődörével). 

 

Másrészt a régi gépeit se hagyja a sz*rban... lásd a most kiadott Em1MkII-höz kiadott v3.0-ás frissítés... annyi új funkciót hozott. mintha félig új gépet kaptál volna

 

 

Előzmény: trlala (121325)
trlala Creative Commons License 2019.08.27 0 0 121325

Ami biztos:

1. A fotózás minden szintje fejlődik, a mobiltól a médium formátumig, ezért az alsóbb szintek ostromolják a felsőbb szinteket, illetve "tolják egyre feljebb" a minőséget. (Itt jegyzem meg, hogy nem értem miért temetik az m43-ot, mikor egy mai csúcs m43 gép + obi simán hozza egy 8-10 éves csúcs ff minőségét.). 

2. A fejlődés egyre lassúbb, mivel közelítünk ahhoz a határhoz, hogy a szemünk nem képes különbséget tenni a jó és még jobb között.

3. A lassuló fejlődés következtében egyre kevesebb gyártó marad a piacon, mert megnyúlik a termékek életciklusa.

:)

4. Lehet, hogy a 2. 3. pontból semmi sem lesz, mert a mesterséges intelligencia mindent borít. Egyre nagyobb szerepe lesz a szoftvernek, a "vas" rovására. (Ennek látom legnagyobb esélyét.) 

Előzmény: Az eredeti YleGreg (121323)
Lassu Viz Creative Commons License 2019.08.27 0 0 121324

Egy fényképezőgép szenzora, objektívje már csak a méret okán is jobb lesz. Viszont nekem is az a véleményem, hogy a mobilokban kifejlesztett képességeket bele kellene rakni a gépbe. Kikapcsolhatóan, de legyenek ott. 

 

Hogy mi lesz a jövőben? Megjósolhatatlan. De ha mégis kellene egy becslés, legtöbb embernek elég az, amit a mobil tud. Az enyémben van 16, 27, 80 mm-es objektív. Egy városi turistafotóhoz nem is kell több, és mindig nálad van. Arról nem is beszélve, hogy mire összerakod a megfelelő objektívet, leteszed a vakut, a fotó alanyai már rég unott arccal állnak be, mert nem modellek csak átlagemberek. Dedikált fényképezőgép használók közül maradni fog a hivatásos fotós, meg a tehetős és lelkes amatőr. A vázak, rendszerek cserélgetésének üteme lassulni fog. Egy olyan szett összerakása, amivel látványosan jobb képeket lehet csinálni egy felső kategóriás mobilnál több millió Ft. És nem lesz olcsóbb, mert csökken az eladott darabszám. 

 

Ami engem illet, már nem akarok mindent is lefotózni, és ha valamelyik eszközöm majd feladja, akkor az épp aktuális kínálat és lehetőségeim ismeretében eldöntöm, hogy merre tovább. 

Előzmény: Az eredeti YleGreg (121323)
Az eredeti YleGreg Creative Commons License 2019.08.26 0 0 121323

Hogy az AI mire lesz képes holnap azt nem tudom, de ma már képes erre:

https://www.youtube.com/watch?v=gg0F5JjKmhA

https://www.youtube.com/watch?v=hW1_Sidq3m8

https://www.youtube.com/watch?v=P0fMwA3X5KI

 

Ha ez (akár felhős erőforrással) de közel valós időben megrágcsálja az ember képeit, és a zajos illetve hibás részeket kijavítja, az szerintem kompenzálni tudja a telefon kevésbé jobb optikai teljesítményét.

Az eredmény pedig ha csak annyival lesz rosszabb mint egy JPG kép az eredeti RAW -hoz képest, akkor az belefér a legtöbb kocafotósnak, lévén sokan nem szórakoznak az utómunkával.

 

Már most is sok "utómunkát" megcsinál a gép belül, például az objektív alapján helyre teszi a geometriai torzulásokat, eliminálja a vörösszem effektust, dinamikus kontraszt / szín / fényerő / árnyék szinteket állít be, szóval az AI belenyúlása a képbe sem lesz ördögtől valóbb szerintem mint a MILC gépekben a jelenleg is használt funkciók.

 

Szerintem.

Az eredeti YleGreg Creative Commons License 2019.08.26 0 0 121322

Kíváncsi lennék a véleményetekre egy másik fórumban megejtett felvetésemre vonatkozóan, hogy szerintetek mennyire helytálló?

 

Itt: https://www.hwsw.hu/hirek/60718/apple-iphone-okostelefon-csere-upgrade-keszulek-piac-samsung.html

 

A telefonok jövőjével, fejlődésével kapcsolatban ezt írtam:

Nem hinném, hogy ez a lassulás csak az Apple-t érinti.

Az egész telefon ipar telített, az újdonságok nagy része izzadságszagú.

Ahol még kitörési lehetőség van, az szerintem:
- Hajtogatható telefonok: kicsi is, nagy is, praktikus tudna lenni.
- Nagyobb érzékelő és optikai zoom: Beleharaphatna a MILC kategória aljába
- Hűthető dokkoló: Táppal, USB-C perifériákkal, monitorral, belépő szintű desktop gép lenne belőle.
- Vastag oprendszer (pl. Librem 5): Sok embernek elég lenne desktop felhasználásra
- Mesterséges intelligencia: A szokásaidat megtanulva a kezed alá dolgozna

A hajtogatás gyerekcipőben jár, de 5-10 év múlva már opció lesz szerintem.

A jobb fényképezés is úton van, előbb-utóbb szerintem eléri a micro 4/3 -ad szintet, nem kizárt, hogy nagyobb szenzorral és speed booster átalakítóval rá lehet majd tenni m4/3 objektíveket. Bár a fizika kemény dió, de ha egy gyártó beránthatja a MILC használó kocafotósokat, az azért nagy pénz lenne. Akár saját rendszer (objektívparkot) fejlesztve.

A mesterséges intelligencia is egyre jobb, kár, hogy az első igazán jó kínaiul fog tudni.

Rendes oprendszeres meg már van, illetve készül, a következő gépem ilyen lesz.

Dokkoló meg sima USB-C lesz hozzá, majd meglátjuk, hogy mennyire lesz használható.

 

Mire érkezett egy reagálás:

"- Nagyobb érzékelő és optikai zoom: Beleharaphatna a MILC kategória aljába"

No ne viccelődjünk már...

 

Amire ezt válaszoltam:

Nem viccelek.

A MILC felhasználók jó része nem használja ki a gépváz és az objektívek által nyújtott lehetőségeket.
Szerintem nagyon sokat használják a "nagy" gépüket úgy mint ahogy a kis kompaktjukat: Teljesen automata módban.
Ezen felhasználók számára telefon egyre inkább opció a nagy gép helyett.

Elvégre ahogy a telefonokon a szoftveres funkciók egyre fejlettebbek lesznek, úgy lesz egyre kevésbé meghatározó az objektív és a szenzor felbontása illetve a zaja.

Nem a profi felhasználásról beszélek, hanem a mindennapos városnézős, gyerekfényképezős, strandon lövős, kirándulásos felhasználásról. Erre a célra egy telefon már ma is majdnem annyira megfelel mint egy "rendes" MILC gép.

Én a szűk mélységélességet egy F0.95 -ös objektívvel oldom meg. A 10 éves gyerek meg bekapcsolja a telóján a háttérelmosást, és a lefényképezett anyuci mögötti teret a szoftver elmossa. Magától.
A nagymama szemének mindkét kép egyforma, csak az egyikhez kell egy kiba.. drága üveg és vas objektív, a másikat meg valszeg tudja a Te telefonod is.

Távnézés? Van egy 100-300 -as telém (200-600 átszámítva) ami tök jó, (a végét már nem egyszerű megtartani kézből), a telefon meg lassan egy kis MI segítséggel a szoftveresen felnagyított képkivágást helyrepofozza úgy, hogy a madár a két képen (MILC vs. telefon+MI) bár eltér, de mindkettő értékelhető.

Szóval, szerintem nem vicc, a MILC alját előbb-utóbb ugyanúgy felfalja majd a telefon (-nak nevezett miniszámítógép a kezedben) mint ahogy a kiskompakt kategóriát is kivégezte.

A kérdéses pont az ergonómia (lapos telóra nagy objektív?) és a fény hajlítási képesség, ami meghatározza az objektív méretét.
De ha jobb minőségű az érzékelő, akkor a kisebb felületet bevilágítani kisebb objektívet lehet gyártani, lásd a FF és a m4/3 obik közötti méret és súly különbséget.

Nem csodálkoznék ha születne egy új rendszerszabvány, ami a kis szenzorokat veszi alapul.

De ha nem így gondolod, kíváncsi vagyok az érveidre, és a nézőpontodra.

 

 

Szerintetek az 5 - 10 év múlva megjelenő telefonok mennyire fogják a mostani MILC tulajdonosok zömének az igényeit (vállalható kompromisszumokkal) lefedni?

 

Degeczi Creative Commons License 2019.08.24 0 0 121321

Ubuntuban benne van a Rapid Photo Downloader, ami tökéletes és kényelmes megoldás ilyen automatikus átneveztetésre. Mivel Exifből dolgozik, szerkesztés után is át lehet neveztetni (bár persze már kártyáról áttölteni is ezzel célszerű, ezért Downloader a neve is)

Előzmény: Lassu Viz (121320)
Lassu Viz Creative Commons License 2019.08.22 0 0 121320

ubuntu disztribúcióban benne van, nem kell külön vadászni.

 

apt install libimage-exiftool-perl

 

Ha első lépésként nevezed át, akkor nyilván jó lesz a fájl dátuma is, de gondolom amint bármelyik program beleír valamit a fájlba, el fog mászni. 

Előzmény: Az eredeti YleGreg (121317)
Jahno Creative Commons License 2019.08.22 -1 0 121319
Na, meglesem.
Előzmény: lacibá55 (121318)
lacibá55 Creative Commons License 2019.08.22 0 0 121318

Faststone Image!

Előzmény: Jahno (121313)
Az eredeti YleGreg Creative Commons License 2019.08.21 0 0 121317

Jogos, nem neked kellett volna válaszolnom, elnézést! :-)

 

Én hirtelen egy érdekes problémát láttam a dologban, úgyhogy rátenyereltem a legutolsó hozzászólónál a Válasz -ra, és elkezdtem gépelni.

 

Azért remélhetőleg elolvassa az eredeti kérdező is, vagy bárki, aki ugyanebbe a cipőbe lép valamikor, és jó lenne neki egy copy-paste -elhető megoldás mindenféle program telepítés nélkül.

Előzmény: Lassu Viz (121316)
Lassu Viz Creative Commons License 2019.08.21 0 0 121316

Nem tudom, nem az én problémám volt :). Szerintem épp elég időt áldoztam rá, Jahnonak csak azért válaszoltam, mert már söröztünk együtt valamikor. Egyébként eléggé irritál, ha valaki tőlem várja el, hogy doksit olvassak helyette és kikaparjam az ő gesztenyéjét. 

Előzmény: Az eredeti YleGreg (121315)
Az eredeti YleGreg Creative Commons License 2019.08.21 0 0 121315

A file létrehozási dátuma nem jó kiindulási adatnak?

Nekem Pana gépem van, de az szépen beállítja a módosítási dátumot a készítés idejére.

 

Linux alatt a következő csatakígyók (szépen kibontottam hogy értelmezhető legyen) egy adott alkönyvtárban állva az ott lévő "alma" nevű könyvtárba mozgatja a fileokat, miközben átnevezi őket. (lehetne helyben is, de így adva van a lehetőség, hogy máshova tegye, esetleg mv helyett cp paranccsal, és akkor biztosan nem lesz adatvesztés)

 

Az első csak akkor jó, ha nem akarod megőrizni az eredeti file nevet.

for fil in $(find -type f); do baseName="$(basename $fil)"; onlyName="${baseName%.*}"; extension="${baseName##*.}"; dateTime="$(date -r $fil +"%Y%m%d-%H%M%S")"; newFullName="./alma/${dateTime}.${extension}"; mv "$fil" "$newFullName"; done;

 

Eredmény:

DSC123.JPG --> 20191122-112233.JPG

DSC123.RAW --> 20191122-112233.RAW

DSC123.MP4 --> 20191122-112233.MP4

 

 

A második megőrzi, mert elé fűzi a file eredeti létrehozási dátumát.

for fil in $(find -type f); do baseName="$(basename $fil)"; onlyName="${baseName%.*}"; extension="${baseName##*.}"; dateTime="$(date -r $fil +"%Y%m%d-%H%M%S")"; newFullName="./alma/${dateTime}_${onlyName}.${extension}"; mv "$fil" "$newFullName"; done;

 

Eredmény:

DSC123.JPG --> 20191122-112233_DSC123.JPG

DSC123.RAW --> 20191122-112233_DSC123.RAW

DSC123.MP4 --> 20191122-112233_DSC123.MP4

 

 

 

Valószínűeg meg lehet ezt oldani Windows alatt is, külön varázslatok nélkül, a PowerShell tud jó dolgokat, de az nem megy fejből... :-)

 

Előzmény: Lassu Viz (121314)
Lassu Viz Creative Commons License 2019.08.18 0 0 121314

https://sno.phy.queensu.ca/~phil/exiftool/exiftool_pod.html

 

Oldal alján renaming examples.

 

Nekem a következő parancs a PC290008_DxO_2.jpg fájlt  20181229_181805_baszki.jpg-re nevezte át:

 

exiftool '-FileName<CreateDate' -d %Y%m%d_%H%M%S%%-c_baszki.%%e PC290008_DxO_2.jpg

Előzmény: Jahno (121313)
Jahno Creative Commons License 2019.08.18 -1 0 121313
Kuglis találatoktól hányni szoktam, olyat mutass ami műxik.
Előzmény: Lassu Viz (121312)
Lassu Viz Creative Commons License 2019.08.18 0 0 121312
Előzmény: Jahno (121311)
Jahno Creative Commons License 2019.08.18 -1 0 121311

Na, ilyen átnevezős alkalmazás nekem is jó lenne.

Előzmény: Lassu Viz (121309)
Rstudi27 Creative Commons License 2019.08.18 0 0 121310

Akár egy szimpla Total Commander is tudja ezt, két kattintással, tetszőleges adatok alapján sorba lehet rendezni, és át lehet nevezni a file-okat. :) 

Előzmény: Lassu Viz (121309)
Lassu Viz Creative Commons License 2019.08.18 0 1 121309

Egyformára állítani a két vázon az órát és dátum szerint rendezni a fájlokat. Vannak olyan feldolgozó programok, amik a képeket a készítés dátuma szerint tudják rendezni. Pl. az ingyenes Olympus Workspace is.

Az Olympus Workspace (és emlékeim szerint a Lightroom is) exportkor be tudja tenni a felvétel készítés idejét a fájlnévbe, onnantól meg nem kérdés.

 

Sajnos néhány program (pl. DXO) nem képes erre, de számos alkalmazás található, amivel szerkesztés előtt át lehet nevezni a fájlokat az exif adatokból származó információt felhasználva. 

Előzmény: gzsylm. (121308)
gzsylm. Creative Commons License 2019.08.18 0 0 121308

Sziasztok.

Bocsánat, hogyha ez meg lett már valahol válaszolva, nincs időm végigkeresni.

 

2 oly géppel fotózok, rendezvényeket is. Sajnos, ahogyan az oly számozza nem megfelelő, mert a képek nincsenek - a 2 vázról - időbeli sorrendben. Mit lehetne tenni?

Köszönöm!

jube7 Creative Commons License 2019.08.11 0 0 121307

Nincs mit :)

 

Előzmény: Vajrazen (121305)
Vajrazen Creative Commons License 2019.08.11 0 0 121306

Szia!

 

Szerintem nem az.

 

Üdv.:

 

Péter

Előzmény: topik (121300)
Vajrazen Creative Commons License 2019.08.11 0 0 121305

Szia!

 

Köszönöm a választ. Sikerült :-). 

Elnézést a késői köszönetért, de frissítették a gépemet és nem találtam a jelszót.

 

Köszönöm:

 

Péter

Előzmény: jube7 (121298)
vejne Creative Commons License 2019.07.24 0 0 121304

Köszi! Az érintőképernyőt nem kultiválom. Legalábbis az E-PL5-nél lőttem pár képet a hasammal...

Előzmény: Lassu Viz (121303)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!