Kecske papírozási kérdésekkel fordulnék hozzátok. 3 éve hobbinak indult a tartásuk (ajandékba kaptam 2db jerkét), aztan mára már 8-an vannak... van 2db 3 éves anya, tőlük: 1db jerke, és 2db kisbak. Aztán egy másik helyről egy másfél éves bak, és egy másfél éves leendő anya. Az éven el fogom cserélni a két kisbakot, meg apjukat, egy szánentáli vemhes anyára. Ami elméletileg tetovált, és törzskönyves. És itt kezdtem el gondolkozni, hogy lehet-e ezt úgymond hivatalosabbá, és esetleg gazdaságosabbá tenni.
Az eladó beszélt ilyen fejkvótáról / kecske, meghogy egy állományba elég egy törzskönyves anya, de részletekkel nem faggattam.
Érdemes lehet ezzel foglalkozni? Ha esetleg nem, akkor kell-e a "régi" kecskéknek utólagosan fülszám, vagy vmi papír, hogy ők léteznek? Vagy ha nem árusítom őket, vagy a tejet, akkor nem kell? A tejet a szűk család fogyasztja, nem kereskedelmi jelleggel. Megbüntethenek azért ha ennyi kecske csak úgy van, és nincs semmilyen nyilvántartásba? Kb hogyan kezdjek neki?
A jószágok jól vannak tartva, nagy legelő (kb 1 ha) villanypásztorral, normális istálló. Oltást/féregtelenítést kaptak. Tudom, hogy nem 2 sor a válasz, de örülnék ha tudnátok segíteni pár tanáccsal.
12.-én lett két gidánk. Meg 25.-én is kettő, meg 27.-én még egy. Nem szerencsés időpont, de ez van.
Legyek, szúnyogok.....
Vett a lány egy bazi nagy ventilátort, beszerelte /feldrótozta/ a kekkeólba, és a legkisebb fordulaton bekapcsolta. Érezni szinte nem is lehet a légmozgást, de sem légy, sem szúnyog!
Vettem kettő bak kecskét. A kisebbet elasztrátor gumigyűrűvel ivartalanítottam, de a másikra már nem tudom feltenni. Milyen ,,egyéb" lehetőségek vannak az ivartalanításra?
Én megkérdeznék egy másik állatorvost kezdésnek, ha nem is kecskés, erre azért biztosan tud valami okosat mondani.
Lehet, hogy az egy évvel ezelőtti bajára jó volt a betadine, és lehet ki is kezelte a szer, VISZONT az egy erősen szárító hatású készítmény, bizonyos esetekben lemosáshoz is higítva ajánlják. Szerintem ez csak egy erőteljes csúnya kiszárdás a tőgyön (amennyire én látom nincs piros, duzzadt, gyulladt rész, csak a var)- az ekcéma gyulladt, piros, viszket.
Ja és a neostomosan, rüh, tetű, stb. írtó, és mellette erősen irritatív. Gyorsan utána néztem a különböző dögöknek, és hirtelen nem találtam olyan élősködőt ami kifejezetten a tőgyet venné célba (ha mégis van, akkor szerintem nem csak egy kecske lenne érintett).
Összefoglalva: ha az én kecském lenne, biztosan elkezdeném a tőgy ápolását, mondjuk egy neogranormon kenőccsel (kicsit zsírosabb, nem szárít, szépen gyógyít), szépen vékonyan bekenném a tőgyet, napi kétszer, és a KÖNNYEN lejövő vart leszedegetném.
A hirdetés helye: egy általam kedvelt, és sokat böngészett, jónak tartott oldal, amit szeretettel ajánlok mindenki figyelmébe Debra 24.
Üdv, az egyik kecskèmnek valamièrt nagyon ragyás a tőgye. Règebben az állatorvos betadint javasolt, de egy èvnyi kenegetès sem használt. Próbálkoztunk neostomosannal is, de az sem használt. Van valakinek valami ötlete?
A TANÁCS 21/2004/EK RENDELETE (2003. december 17.) a juh- és kecskefélék azonosítási és nyilvántartási rendszerének létrehozásáról, valamint az1782/2003/EK rendelet, továbbá a 92/102/EGK és a 64/432/EGK irányelv módosításáról"4.
A 4. cikk (2) bekezdésének b) pontjában említett második azonosítási eszköz lehet:– egy füljelző a 3. pontban leírtakkal megegyezőjellemzőkkel, vagy – TETOVÁLÁS, KIVÉVE A KÖZÖSSÉGEN BELÜLI KERESKEDELEMBEN RÉSZTVEVŐ ÁLLATOKAT"
Azaz a közösségi - EU-n bellüli - kereskedelemben megkövetelt elektronikus füljelzővel ellátott állatok lassan két évtizede nem tetoválhatók !!!