Február 25-26-27-én merre tartózkodsz? Ebben az időben leszek Joburgban egy kiállításon, és Sandton-ban a Balalika hotelben fogok lakni. Esetleg összefuthatunk, persze ha még ott "telephelyezel".
A mi cegunkre (IT & telekom) per pillanat nem vonatkozik olyan torveny, amely megmondana, hogy milyen szazalekban kell pl. fekete tobbsegi tulajdonu vallalkozasoktol beszerzeseket vegezni, illetve hogy milyen aranyban kell feketeket foglalkoztatni a kulonfele dolgozoi szinteken, top managementtol a szakmunkasig. Vagyis a cegunknek nem kotelezo feketeket felvenni illetve barmifele kvotat teljesitenie. Ehhez hozzajon az is, hogy a ceg raadasul nem is Del-Afrikaban van bejegyezve, hanem egy multi itteni fiokjakent mukodik. Ez nem minden iparagban van igy: pl. bankoknak, ipari cegeknek, mind meg kell felelniuk mindenfele kriteriumoknak, raadasul ha a ceg akarmilyen mertekben allami tulajdonban van (kozvetve vagy kozvetlenul), akkor az "iratlan" szabalyok meg kemenyebbek.
Mindezt csak azert irtam le a cegrol amelyiknek dolgozom, mert egy honapja beszelgettem a HR igazgatoval, s a kerdesemre, hogy milyen embereket vesz fel a ceg, o szo szerint azt mondta: most mar csak feketeket vagy szineseket...
Persze, vannak kivetelek, de ahhoz - mint irtam - alaposan meg kell indokolni, hogy miert nem helyi embert vesznek fel. Itt a felsooktatasra - es altalaban az oktatasra - nagy hangsulyt fektetnek, leginkabb azert, hogy a korabban hatranyos helyzetu csoportokat olyan helyzetbe hozzak, hogy versenyezhessenek a joval kepzettebbekkel es tapasztaltabbakkal.
De ez meg rengeteg ido, addig pedig marad a BEE (black economic empowerment) es az affirmative action. Ha valaki korabban hatranyos helyzetu volt - fekete, szines, kevert - es van valamilyen kepesitese, akkor az kedvere valogathat az allasok kozott.
Abban kérném még a segítségedet, hogy véleményed szerint milyen számban vannak felsőfokú végzettségüek SA-ban, értve ezt színes-és fehérbőrre egyaránt? Ezt csak azért kérdezem, mert nagyon sok álláshírdetést látok, amely már régen fel van adva, rákérdeztem és még mindíg él a hírdetés. Én persze nem jelentkezhetek rá, mert nincs munkavállalási engedélyem. Szóval kevés a felsőfokú végzettségű vagy az áll a háttérben, hogy mindenképpen feketét akarnak felvenni?
Nem elkeseriteskeppen irom, de feher kulfoldikent nagyon nehez allast talalni, nagyjabol a lehetetlen kozeleben jar. Ehhez legalabb az kell, hogy legyen egy itteni cegtol allasajanlatod, intercompany transfer meg jobb, mert ott nem kell a cegnek keresztulmenni egy rendkivul bonyolult es hosszadalmas proceduran, amiben pl. olyan dolgok vannak, mint igazolniuk kell, hogy az allast meghirdettek, arra vagy nem volt jelentkezo (helyi) vagy aki volt, az nem volt megfelelo (es miert nem), tovabba igazolnia kell a cegnek, hogy a kulfoldi behozatala az egyetlen lehetseges megoldas.
Tovabbi informacioert nezd meg a kormanyzati portalt (http://www.gov.za), ott keresd meg a Department of Home Affairs oldalat, le van irva a teljes bevandorlasi torveny es a szabalyok.
Január 17-én érkezem Dél-Afrikába (JHB) a feleségemmel, látogatóba megyünk a nagybátyámhoz egy hónapra. Ez idő alatt szeretnénk eljutni Cape Town-ba és környékére, Durban-be és a Krüger Park-ba. Látogatást szervezünk Pretoriába illetve Sun City-be is. Igazság szerint az egy hónap nagyon kevés, hogy igazán bejárukam az országot.
Nem titkolt célunk, hogy később amennyiben tetszik az ottani élet, akkor kint válalljak/junk munkát. Ezzel kapcsolatban kérném a segítségeteket és hozzászólásotokat. (bár már jó pár hozzászólás volt ezen a topicon ebben a témáben is...)
Szóval... A kérdésem a következő: Milyen esélyekkel indulok a következő esetben munkavállalás és letelepedés témákban: Gépészmérnöki végzettség (Bsc), 5 éves tapasztalat (jelenleg a Tetra Pak-nál dolgozom project engeneer-ként). A feleségem középfokú végzettséggel rendelkezik (számviteli) + masszőr diplomája van. Dióhéjban ennyi...
Az érdekelne első sorban, hogy keresnek-e fehér külföldről bevándorló felsőfokú végzettségű munkaerőt (a fekete bőrűek között milyen számban található például mérnök végzettségű?). Olvastam a Affairs weboldalán, hogy letelepedési szándéknál fontos az egyén végzettsége. Ugyan csak nézegettem álláshírdetéseket és ugyan találtam végzettségemnek megfelelő állást, de nem tudom milyen esélyeim vannak a kintiekkel szemben (valószínüleg meg sem tudom amig ki nem próbálom...)
Tehát eben kérném a segítségeteket, hozzászólásotokat.
Illetve, szívesen találkoznék Veletek kint, amennyiben valamilyen elérhetőséget meg tudtok adni.
Nos akkor elore is koszi. Mar csak az atadas-atvetel igenyel komolyabb egyeztetest, mert en/mi Frankfurt kornyeken lakunk, Pesten eleg ritkan jarunk. De a 2 unnep kozott leszunk otthon is.
ha meggondoltad magad es eloleptetted a prospektusokat emlekekke, akkor a vilagert se fosztanalak meg toluk, de ha meg mindig szabad predak, akkor azt hiszem, nekunk hasznosak lennenek. Mi ugyanis januar-marcusban szeretnenk megejteni egy 9-10napos utat legvaloszinubben CT-PE-CT utvonalon.
Amit pedig a vegen kerdeztel, arra egyszeru a valasz. Ugy altalanossagban en nem setalnek, bar ez helytol fugg. Pl. Sowetoban vagy barmelyik townshipben kizart, de el tudok kepzelni olyan falvakat vagy kisvarosokat, ahol igen, legalabbis nappal, de ejszaka inkabb nem kockaztatnek. Az emberek 99.99%-a itt is rendes es tisztesseges.
A viszony szerintem nagyon jo. Ami pedig 94 utan tortent az orszagban azt otthon megirigyelhetnenk. Nekem soha semmi problemam nem volt, nemelyik fekete kollegam rendkivul jo fej (es hogy tudnak focizni!!! neha el szoktunk jarni cegesen mas cegekkel teremfocizni es a sracok fantasztikusak, csomot kotnek mindenki labara...), az erzelmeik neha tularadoak (peldaul van egy no nalunk az irodaba, aki rendszeresen at szokott olelni, ha eppen olyanja van) de van sok ertetlen, rosszindulatu, satobbi is kozottuk. De ez pont igy igaz a feherekre es az indiaiakra is, a lista tetszolegesen folytathato.
En ugy latom, hogy a del-afrikai kormany igen komolyan veszi a bunozes elleni harcot. Kenytelen, mert a bunozes eluzi a turistakat es ennek az orszagnak a turizmus rengeteg bevetelt hoz. Meg ugye 2010-ben lesz egy foci vb is. Hogy mit tesznek ellene? En csak annyit latok-hallok, hogy igyekeznek a rendorseget kellokeppen megerositeni, de mint altalaban, a bunozesnek a forrasat kellene megszuntetni, nem pedig tunetileg kezelni. Az itteni birosagok meglehetosen szigoruk, halabuntetes ugyan nincs, de minden heten hallok olyanokrol, akiket tenylegesen eletfogytiglanra itelnek. En nem hallottam meg olyanrol, hogy a kormanyzat elnezne a feketeknek a bunozest, bar persze mindenre talalhato pelda, es gondolom a karvallottak ezt maskeppen latjak.
A del-afrikai bunozok legnagyobb resze opportunista - ha latja hogy le van huzva a kocsi ablaka vagy rossz helyen allsz meg maris celpont vagy. Persze, van nem opportunista bunozes, es nyilvan nem csak a feketek a bunozok. Nagyon sok a bevandorlo, legtobbjuk illegalis, Zimbabwebol leginkabb, ugy setalnak at a hataron ahogy akarnak, es hiaba viszik oket vissza, masnap ujra jonnek. Kicsit olyan, mint az amerikaiak mexikoi problemaja.
Azt viszont tudni kell, hogy a buncselekmenyek legnagyobb reszet fekete koveti el fekete ellen. A legszimplabb bunozest kepzeld el, peldaul a lakoparkban, ahol lakunk, van egy nagyon jo fej biztonsagi or, o zimbabwei es legalisan dolgozik itt, par honapja megvertek es kiraboltak, elvettek a mobiltelefonjat es 150 randjat, ami neki komoly penz. Es ez raadasul egy ertelmes, okos, helyes srac, mi nagyon kedveljuk. De rengeteg a nemi eroszak, a rablas meg ilyesmi. Es hat persze sok ennel meg komolyabb is van...
Na jo, nem akarom senkinek elvenni a kedvet, ez egy csodalatos orszag, mindenkinek meg kell neznie es eldonteni, hogy tetszik-e vagy sem, biztonsagos-e vagy sem.
Érdekes volt a beszámolód, ha nem terhellek vele, kérdeznék még bűnözés témakörben. Az államvezetés - a kormányzat - mennyire tekinti fontosnak a bűnözés elleni küzdelmet? Van-e átfogó terve? A beszámolód alapján úgy tűnik, hogy egyelőre csak szavakban tekinti fontosnak, mert ahogy írod, mindenkinek vannak történetei a bűnözésről. Miben látod az okát a gyakori bűnözésnek: zéró tekintélye van az amúgy is gúzsba kötött rendőrségnek, enyhék az ítéletek, avagy hiába magasak tételek, ha annyi a szegény ember (azok az életfogytiglan ódiuma mellett is bűnözni fognak).
Esetleg van-e valamilyen politikai dimenziója az ügynek? Arra gondolok, hogy a kormányzat netalán eleve a feketék pártján áll, annyira azért nem hatja meg, ha a kárvallottak fehérek (ezt csak egy futó gondolat, csak feltételezem, hogy főleg feketék bűnöznek - egyáltalán van-e fehér bűnözés Dél-Afrikában, már ha ennek így van értelme). Mennyire érzi magát a fehér közösség bűnözési célpontnak (a feketéket ugyanúgy sújtja a bűnözés?), ha igen, tesz-e ez ellen valamit, a nyilvánosságban - parlamentben, tömegtájékoztatásban - esik-e szó arról, hogy a célponttá váló fehér közösség majd maga szervezi meg védelmét, ha erre a kormányzat nem képes?
Mi az oka a bűnözés kirívóan durva jellegének - említetted, hogy ismerősödet lelőtték, jóllehet a világban másutt legfeljebb kirabolták volna. Láttam néhány felvételt a dél-afrikai farm támadásokról - mintha a tatárok rohanták volna le a védtelen udvarházakat, még a csecsemőket, kisgyermekeket is leöldösték. Ennek mi a visszhangja arrafelé?
Végezetül: egy feketék lakta dél-afrikai kisvárosban, faluban - nem az éjszakai Johannesburg belvárosában (amúgy az "fehérmentes" teljesen?) - sétálhat-e nyugodtan egy fehér? Milyen a viszony általában a feketék és a fehérek között?
Engedjétek meg hogy a figyelmetekbe ajánljak egy oldalt ahol egy négyrészes Dél-Afrikai útifilm első része máris, a további három rész rövidesen látható lesz. Ezekben a filmekben nemcsak turista
látnivalók kaptak helyet, de kint élő érddekes magyarok is megszólalnak benne.
Persze, de csak arra akartam rávilágitani hogy eddigi tapasztalataim alapján még a Spur-ban is, amely ugye az egyszerűbb éttermek közé tartozik, sem ettem olyan steak-et, ami ne ízlett volna. :-)
Ez valoban igy van (2 hete ott tartottuk a gyerek szuletesnapjat), de tapasztalatbol mondom, a Spur olyan ezekhez kepest mint a McDonald's a Gundelhez kepest ;-)
"Helyiek belemtuszkoltak egy adag szteket Pretoria legjobbnak mondott kajaldajaban, ahol elore be kell jelentkezni es magad valasztod ki a husszeletet, de azon kivul, hogy vegig ragodtam magam a huson (lehet, hogy veresebbre kellett volna kernem:-) semmi kulonosebbet nem ereztem:-)"
Hmmm, en meg nem hallottam jo steakhouse-rol Pretoriaban (igaz nem is surun jarok oda...) meg az is lehet hogy nem jo helyre vittek, az igazi steak sohasem ragos, legalabbis a fillet az nem, persze ha rump az lehet...
Oh ez tenyleg kimerito valasz volt:-) Engedett is egy kis belelatast a dolgokba. Vegulis, a rovidke ido alatt en is ezt figyeltem meg, amiket leirtal. Amikor ott jartam, el is hataroztam, hogy igen, vissza kell mennem. Es ez nem csak a taj miatt volt, hanem az emberek miatt is. Baratokkal azota is tartom a kapcsolatot. De a biztonsag fontos kerdes, ugyanis mi olyanok vagyunk, akik ha eszukbe jut pl, hajnal egykor elmegyunk setalni, vagy akarmikor sotetedes utan. Ezt gondolom mellozni kell, ami nagyon fog hianyozni. A masik dolog, hogy ahogy elneztem, a nemzeti parkok kozeleben, vagy nagyvarosoktol tavolabb eso kis helyeknel mar talan a biztonsag is jobban megvan, legalabbis nem latni keriteseket, az emberek is szabadabban mozognak, stb. Nagy dilemma meg mindig, de majdcsak lesz valahogy:-) A masik lehetoseg Malajzia, ahol a biztonsaggal nincs gond, de a taj egyaltalan nem hasonlithato Del-Afrikahoz. Meglassuk.
Egy megjegyzes. Helyiek belemtuszkoltak egy adag szteket Pretoria legjobbnak mondott kajaldajaban, ahol elore be kell jelentkezni es magad valasztod ki a husszeletet, de azon kivul, hogy vegig ragodtam magam a huson (lehet, hogy veresebbre kellett volna kernem:-) semmi kulonosebbet nem ereztem:-). Mondjuk en inyencnek tartom magam (egyeni megiteles), de a szushin kivul mindent szeretek inkabb fuszeresen enni, aminek a kategoriajaba nem tartozik bele a kisutott, felig nyers hus utolag megszorva valamivel es leontve egy jelentektelen szosszal:-) Na, de ez csak az en izlesem. Szoval ezzel nem tudtak ott megfogni:-)
Jo kerdesek. Akkor eloszor a bunozes. Miben nyilvanul meg a dolog veszelyes volta, ha nem voltam soha erintve?
Nos, szamtalan peldat tudnek meselni. Kezdem a legdurvabbal. Az egyik kollegamat, akivel naponta egyutt dolgoztam (velem szemben ult) tavaly szeptember 10-en lottek le. 29 eves volt, helyi, afrikaans hatter, tehat mindent tudott. A tortenethez hozzatartozik, hogy kapitalis hibat kovetett el (pentek ejfel, kihalt park, erosen alkoholosa allpotban allt meg a kocsijaval, raadasul amikor megtamadtak el akart menekulni), mindazonaltal ez a dolgon nem sokat valtoztat. A tetteseket a mai napig nem talaltak meg.
Ezen kivul minden nap hallani a radioban rengeteg hijackingrol es igy tovabb. Valamint mindenkinek vannak olyan ismerosei, akit kiraboltak, megallitottak, megprobaltak megallitani, satobbi.
Hogy mitol fugg azt nehez megmondani. Az egyik ugyfelemnek pl. Alexandra township hataraban volt a haza, nagyjabol kethetente probaltak meg betorni hozza, vegul eladta. Oda kell figyelni es kesz, de meg igy sem lehet biztosra menni. Nekunk tobb mint 3 ev alatt soha semmi problemank nem volt, soha semmit nem lattunk. Na jo, egyszer egy idiota taxis fenyes nappal a William Nicon Drive-on (nagyjabol az egyik legfontosabb fout itt Sandtonban) megmutatta a pisztolyat egy anyazo motorosnak aki be mert neki szolni mert majdnem fellokte. De ezen kivul semmi.
Igen, nem megyunk barhova barmikor. Pl nem autozok lehuzott ablakkal Johannesburg belvarosaban, ejszaka pedig csak akkor mennek oda ha kenyszeritenek (persze, egyszer poenbol megcsinaltuk, epp a Standard Bankban dolgoztunk a dzsindzsa kozepen es hajnali 2-kor fejeztuk be, igy utolag nem volt akkora fun). Nem allok meg gyanus helyen terkepet nezegetni, es soha semmilyen korulmenyek kozott nem adok semmit lampanal keregetonek.
Az eletszinvonal egy erdekes kerdes. Az itteni eletrol orakat tudnek meselni. Egyreszt van egy materialis oldala. Itt akinek normalis allasa van az normalisan el. Hamarjaban nem is emlekszem olyan kollegamra, aki ne hazban lakna, talan csak az egyedulalloak nem, itt Sandtonban szinte nincsenek is lakasok, csak 1-2 apartmanhaz. A hazak altalaban nem kicsik (sot kifejezetten nagyok...) ugy 250-300 negyzetmetertol felfele, 3-4 haloszoba, dolgozoszoba, satobbi, plusz kert, garazs, medence, sokaknak kulon hazuk van a maid-nak aki veluk el. Ez itt nem flanc, hanem teljesen normalis. Es ne idosebb emberekre gondolj, az osszes velem egykoru kollegam (harminc korul) igy el. Mi sem panaszkodunk, egy marha nagy 2 emeletes hazat berelunk, hatalmas kerttel es medencevel. A 2 kocsi itt altalanos (nem is lehet meglenni nelkule), es mindenki lecsereli 3-4 evente maximum.
Mas lapra tartozik, hogy emogott nagyon sokszor hitel van, mint egy normalis kapitalista orszagban. Itt mindenre lehet hitelt felvenni, a hazvasarlast sokszor 100%-ban finanszirozzak a bankok, 20-25 eves jelzalog teljesen tipikus.
En egy nagy multinal dolgozom, elsosorban tanacsadas es uzletfejlesztes teruleten. Eleg sok benne az IT vonatkozas, ami itt viszont nagyon jovedelmezo szakma.
Az eletszinvonalnak azonban van egy nem materialis oldala. Egyreszt az orszag gyonyoru, es odafigyelnek a termeszeti kornyezetre. Errol mar sok szo volt itt a topikban. Ahol lakunk, Sandton, kicsit olyan mint Los Angeles lakovarosai (ezt amerikaik mondak nekem), minden zold, ha Bryanston fele megyek haza, a dombokrol nem latok mast csak fakat es viragokat. Nincsen szmog. Az emberek kedvesek, mosolyognak, segitokeszek. Persze, idiotak es bunkok mindenhol vannak, Del-Afrika sem kivetel. Ha bemegyek egy boltba akkor ott en vagyok a vevo es foglalkoznak velem. Az idojaras gyonyoru, szeptember ota nyar van, 30-35 fok, ritkan esik az eso, a tel is csodalatos. A bor isteni, es eletemben nem ettem meg ilyen jo steak-et... Valahol talan ezek a dolgok fontosabbak is, mint hogy az ember mennyit keres es mennyire jol el... Persze, ahhoz hogy ezt megengedhesd magadnak es igazan elvezd jo munka kell, de hat hol nem?
Ja igen, Windhoek Lagert majdnem elfelejtettem :-)))
Ket kerdes merult fel bennem Tobb helyen hallottam mar, hogy " A dologban nem is az a legrosszabb, hogy bunozes van, hanem hogy sohasem tudod mikor er el teged a dolog". Nagyjabol szo szerint, mint ahogy emlitetted:-). Viszont egyikuk sem szamolt be semmilyen esetrol. Azon gondolkodtam, hogy vajon a dolog veszelyesseget ez mennyire tamasztja ala. Ezzel egyaltalan nem akarok vitaba szallni, hogy veszelyes-e vagy sem, meg ilyenek. Csak erdekes, hogy a fentebb levo mondat sok szajbol elhangzik Del-Afrikaval kapcsolatban, de akiktol elhangzik nem szamolnak be semmi megtortent dologrol. Ez mitol fugg? Ki hol el? Milyen eletmodot folytat? Ez alatt ertem azt, hogy nem megy barhova barmikor, vagy mitol fugg?
Masik gondolat, amit emlitettel, hogy az eletszinvonal, amin eltek, joval magasabb, mint Magyarorszagon. Ez miben nyilvanul meg? Meg ha megkerdezhetem, mivel foglalkozol odakinn? Ez csak viszonyitasi alapnak, mert gondolom a munkatol is fugg, hogy melyik orszagban melyik is a kedveltebb es jovedelmezobb. Cipruson peldaul a programozassal alacsonyabb eletszinvonalat kapunk, mint Magyarorszagon, ami erdekes mar csak azert is, mert a GDP magasabb itt. De hat ez nem siker szakma egyenlore.
Kivancsisagom azert ilyen eros, mert en is eltoltottem rovidke idot arrafele munkaugyben, es megtortenhet a kozeljovoben, hogy hosszabb idore is ellatogatok.
Most vasarnap lesz a Grand Prix Masters sorozat elso versenye Kyalami-ban, ha jol latom otthon az RTL Klub kozvetiti, olyan nevek versenyeznek majd mint Prost, Mansell...
Ma itt meglehetosen nagy show van ebbol, Sandton egesz belvarosa le van zarva, mert bemutato jellegu utcai verseny van eppen itt az iroda ablaka alatt... :-)
elvileg amúgy megvan a hely (fijairah hilton) meg a bázis (scuba int'l) úgyhogy csak apróságok érdekelnek, de már olvasom a dubai fórumot, ott elég sok minden kiderül. pl. a beachen mennyire lehet európai módon napozni, meg netán sörözni, mert azért ez nem dubai... tudom, ezek hülyeségek, de kuba helyett megyünk, ha megyünk, és ha muszáj lemondanom kubáról, akkor legalább laza legyen a lehetőségekhez képest...
Azt hiszem a kozel-keleti topikokba inkabb nem irok, Del-Afrika lesz az egyetlen. A buvarkodas nalunk is napirendre kerult es a barataim szerint, akik szoktak merulni Fujairah, az omani enklave es Oman maga kivalo hely erre. Ja igen, az egyik kollegam Jedda-t emlitette, de oda nem olyan konnyu eljutni mint Dubaiba...
Csereljunk valahogy elerhetoseget es utananezek, november vegen megyek 3 hetre Dubaiba, akkor kapom meg a vizumomat, aztan januar 15 a koltozes elorelathatolag.