Nahát, nahát!
Csak kiteszem a lábam egy kissé és máris visszaesünk... Most viszont rajtam a válaszolások sora.
dr_strange
Kedves dr_strange,
köszönöm a megnyugtató híreket, időközben még benéztem a LotR filmes honlapra is szereplő-ügyileg - kíváncsi leszek mindazonáltal, hogy ez a Wood-gyerek :-)) milyen lesz majd kicsinyítve???!!! Ha valami olyasmi lesz az eredmény mint pl. a Drágám a gyerekek összementek, stb. c. filmekben, akkor nem vagyok ettől a lehetőségtől sem túlságosan elragadtatva. Az ilyen izéknél valahogy mindig "érzem", hogy hol van az elválasztó "határ", azazhogy a blue-box effektus széle, vagy hogy' is. Vagy el vagyok maradva és ennél már jóval odébb tart az elektronika? Ami azt illeti, én sem a Godzillától, sem a Jurassic Park megoldásaitól nem estem hanyatt. Pedig a teljes filmeket már meg sem néztem, elég volt azokból az előzetesekből is a látvány.
A Conan-szinttel egyetértek, (engem se bántsatok...!)
Törpék: nahát! látszik, hogy doktorral van dolgunk! Nem tudtam, hogy léteznek arányos törpék?! Kíváncsiskodhatom azügyben, hogy milyen magasságtól számít vki ilyen törpének?
Hegyes fülű elfekhez: háát, nekem a Star Trek óta a Vulcaniak a hegyesfülűek... (nem vagyok egy trekker, hogy finom legyek!)
Kilroynak:
remélem, kedves Kilroy, mostanában is jársz itt...
Ugye, nem voltam félreérthető? én az én saját locsogásomra gondoltam, természetesen... mint pl. most is!
Herberthez még annyi, hogy a "véletlen" halál feltételezés tkp. egy kis ezoterizáló izé volt. Ha jól emlékszem a gyászjelentésére, akkor valami olyasmi is volt benne, hogy kvázi "utánahalt" kissé korábban, súlyos betegségben elhalt feleségének.
Rhia:
Merre jársz vajon?
Off on:
Glasgowban, az utolsó ottani éjszaka egy nyamvadt Bargain Books boltban kénytelen voltam egy utazási csekket beváltani, ezért levadásztam az Avalon harmadik részét, most olvasódik, de eddig nem látszik olyan jó vásárnak mint a Lady volt. :-(
Off off
Mindenkinek:
No, mit szóltok az újabb castinghoz? Nekem ez az ifjú ír színész mint Aragorn nem túl meggyőző. Sajnálom, hogy Connery nem lesz, de McKellen is jónak néz ki. Ian Holm mint Bilbo - jó! Kár, hogy nem túl nagy a szerep hozzá. (Hogy hazabeszéljek: David Lynch is használt apró szerepben a Dűnében igen nagy színészt) Uma Thurman viszont bleeee! Nem rossz színész, de nem egy Galadriel! Ezt persze nálam sokkal megítélhetné a "mi" Galadrielünk - ha jár errefelé, persze...
No és mi lenne, ha Connery Elrond lenne??
Még valami: meséljek-e még a magyar kiadás előtörténetéről?
úgy emlékszem, a hobbitokat komputerice akarják megkisebbíteni, tehát normál méretű színészekkel játszatva (ld. Elijah Wood), aztán digitálisan lekicsinyítve. A Willow érdekes próbálkozás volt, csak nem állt mögötte olyan erős történet, mint a LotR mögött, de azért szerintem egy Conan-szintet megütött (Conan-imádók, ne bántsatok!). A törpék alkalmazása tényleg nem volt igazán szerencsés, dehát arányos (hipofízer - már elnézést a terminus technicus miatt) törpéket sokkal nehezebb találni, mint viszonylag aránytalan (chondrodysplasiás) alacsonynövésűeket - a komputertechnika meg, gondolom, akkor még drága lett volna.
shine on,
A szovegek mennyiseget illetoen nem vitatkozom. Ha locsogas, akkor az. Elbirja a topic... :).
Ami Vallejo (kosz a korrrekciot, semmi baj) kepeit illeti, tobbe-kevesbe igazad van, bar a szakadsagot en nem erzekeltem olyan bantoan. A Dune-velemenyeddel is tobbe-kevesbe egyetertek, bar az, hogy nem "veletlenul" halt meg, ez nem igazan gyozott meg.
Kedves Mindannyian!
Off-ka on:
Nagy cucc- és ajándékbeszerző körútjaim miatt nem volt érkezésem válaszolni ide, elnézést.
Holnap elröpülök Skóciába, hogy kicsinyket hűvösebben legyek és kelta hangulatba jöjjek, meg ilyenek. De ma este még megnézem a Spektrumon a Tolkien dokufilmet, naná!
Mivel most is rohangálok ide-oda, ezért csak felcsigázásilag elmondom, hogy időközben azért még további egy és mást tudtam meg a Gyűrűk Ura magyar kiadásának történeteiből... :-)) galád vagyok, mi?? Ha majd előkerülök, részletek jönnek!
Rhia, kedves, Mist of Avalon-hoz: tudod, nekem épp az tetszett meg benne, hogy női szemszögből közelíti meg a történetet,éppen ezért véleményem szerint nem feminista, hanem más központú.
Loreena McKennitthez: azt hiszem, hallottam már, de nem "odafigyeléses" szinten. Mivel itt is meg másutt is sokszor hallottam már felőle dicsérő szavakat, itt az ideje, hogy legközelebb jobban odafigyeljek, azt hiszem:-))
Na, majd "odafönn"!
Itt küldök egy halk nyivákot-macskapótlásilag és egy ölelést a platánnak!
Kilroy:
1. Köszönöm :-)), bár a "mennyi" írogatását én gyakorta inkább locsogásként szoktam - utólag - érezni...
2. Boris Vallejo (így helyes, pardon!): Nekem az ő alakjai Tolkienhez kissé túl "robosztusak", valamiképpen és az alakjai többnyire "elnyomják" a hátteret, de lehet, hogy csak nem néztem még meg kellő mennyiségű tájképes föstményét??!! No meg az is zavar, hogy sokszor mintha "rongyokba" öltöztetné a figurákat, azaz olyan szakadt módra.
Off-ka on: Dűne: nekem, persze belőlem az elfogultság beszél :-))), az 5. és a 6. nem tetszik annyira, de ami minden kötetben megfog, az az, hogy mindegyikben van valami nagyon elgondolkodtató új fordulat. Titkos -főleg mostantól/ittentől, ugye... - ezoterikus, babonás, sci-fis? gondolatom támadt a 6.rész olasása után. Tekintve, hogy Herbert nem sokkal a befejezése után halt meg, időnként az a lökött elképzelés támad bennem, hogy, na hogy is?, szóval, hogy nem "véletlenül" halt meg, hanem "megunódott", hogy megírja, mik történnek egy vilégegyetemben... nnnaa, lehet "kacarászni"...
dr_strange:
Mi tagadás, én szívesen elmennék Új-Zélandra, még ha nem is ork-statisztának, de esetleg Rohan-beli valamely kemény asszonynak.
Daniel Day-Lewishoz még annyit, hogy nagyszerű színész, amit a My Left Foot-ban alakított, hát, az egyszerűen lenyűgöző volt. Az Utolsó Mohikánban is nagyon tetszett, de hogy a LotR-ban kire lenne jó??? Nekem nem kattan be senkire, talán Aragorn, Faramir?
Szerintetek mi lesz az entekkel, erre pl. nagyon kíváncsi vagyok. És hogyan fogják megoldani a hobbitok apró termetét, mezitlábas "gyöplábúságát"?
Tényleg, jut eszembe, emlékeztek a Willow-ra? Nagyon kedves filmentyű volt, csak azt nem szerettem benne, hogy törpe-növésű embereket játszattak bennük. Félreértések elkerülése végett: nem az a bajom, ha valamely filmben ők is kapnak szerepet, hanem az, hogy az ilyenre fejlődött emberek sajnos nem "arányosan" törpék, hogy ügyetlenül fejezzem ki magamat. Vajon mi lesz ennek a problémának a megoldása a LotR-ban?!
Mindenkinek minden jót, holnap indul a kitárt karú elájulás... :-))), ohohoho!
Üdv,
Ghanima
Day-Lewist én Scorcese Age of Innocence-ében láttam, ott nagyon tetszett (mán csak ilyen romantikus alkat vagyok), bár hirtelen akkor nem Aragorn jutott róla eszembe... persze azért jó színész, hogy megoldja a szerepet.
Mindenki,
koszi a linkeket; olyan szepek!
dr. strange,
Na ja, de azert Pacino tud nagyon-nagyon-nagyon mas is lenni, ld. nehany legutobbi filmjet...
Ellenbe, ha bejon en D. Day-Lewis-nek nagyon orulnek; az Utolso Mohikan ota igencsak determinalva van nalam erre a szerepre. Mi tobb, hires arrol, hogy mennyire beleeli magat.
No es Harvey Keitel, aki szegeny mindig-tobbnyire gonoszokat jatszik??
Nem rossz ez a lista, csak az a baj, hogy meg mindig nem vegleges. nem artana mar valami pontosabb, mint talalgatasok...
köszi, hogy előástad. Az más kérdés, hogy ettől nem lettem könnyebb helyzteben, mert szerintem a felsoroltakból egyik filmet sem láttam. Látszik, hogy nem járok eleget moziba. Majd megpróbálok valami képet előásni a netről.
A héten, ha jól emlékszem szerdán, lesz egy film Tolkien-ről a Spektrum TV-n. Valószínüleg érdemes megnézni, sőt tán még videora is felvenni, mert nekem nem jön a spectrum :-). A pontos időpontot estére megnézem.
Dr. Strange,
megnezted mar a Loreena-fele honlapot a Quinlan Records-nal? ott kell lennia a http://www. quinlanroad.com vagy ilyesmi alatt, ha jol emlekszem, majd leellenorzom. Teljes diszkografia, meg szovegek.
Az altalad emlitett ket album a ket utolso lemeze, ezen kivul akad meg negy vagy ot, joreszuk kaphato a Voromarty teri nagy cd-boltban (is). Majd minden tokeletesen passzol (legalabbis nekem) a LotR vilagahoz.
az Imladris szerint megtalálták Frodo alakítóját, bizonyos Elijah Wood-ot. Így hirtelen nem ugrik be róla semmi, nem tud valaki valami közelebbit?
Ugyanitt írják, hogy még lehet jelentkezni statisztának. No, aki szeretne ork lenni Új-Zélandon, hajrá!!:-))
Mindenkeppen jobb a rajzfilm, mert ott csak a hangot kell jol megvalasztani, a kepi vilag szinte tokeletesre kidolgozhato. Amugy Sean Connery as Gandalf nem rossz, Keanu Reeves as Kosza/Aragorn mar lenyegesen rosszabb.
A propos (magyarul apropo) kep. Ajanlom szemrevetelezesre Boris Valjeho kepeit (remelem jol irtam a nevet), igen jol kifejezik azt, ahogy az ember a Gyuruk Ura szereploit elkepzeli, pedig meglepoen egyeni abrazolasmodja van. Igazabol elsore nem ereztem, hogy annyira kifejezne az elkepzelt alakokat, de ahogy egyre tobbszor lattam ezeket a kepeket, rajottem, hogy igenis remekul elkapta a dolgot. Az o kepei alapjan lehetne legjobban megcsinalni a filmet, mar persze rajzfilmet.
Azert meg sem kozelitem Ghanimat, lenyugozo, mennyit es milyen stilben kepes irni. Mellesleg az o nick-jerol jutvan eszembe (cool nickname), a Dune-konyvek legalabb olyan Mestermuvek, bar a vege fele picit romlik a szinvonal. Hirtelenjeben az jut eszembe, ahogy leirja a szerzo a muzeumi fremeneket. Szinte magam elott lattam egy valaha nagy es nemes nep elkorcsosult maradekat.
Most alaposan offtopic voltam, de aki elovassa a Dunet...
Mellesleg megerositve Rhea-t:
"Elen sila lúmenn omentilmo: csillag ragyogta be talalkozasunk orajat - tette hozza [Frito] a nemestundek nyelven."
No, hol vagytok, Vandortarsak? mar megint..biztos mindenki hetvegezik mar, csak en roskadok itten...
Na megyek, koszonok a platanfamnak, hatha visszahummog amugy entesen.
Legyetek jok,
Rhia
off on:
irsz a Zimmer Bradley-konyvrol... hat. En megkaptam es olvastam a Lady of Avalont is meg a Mist of Avalont is...nagyon szepek, csak nekem egy kicsit tul feministak, es tul wiccasok. Persze ez az en izlesem; evek ota erlelgetem magamban a sajat Arthur-verziomat, mejd ha negy leszek, ledoktoraltam es rengeteg idom lesz, megirom, legalabb harom kotet lenne :-)) Azert szivesen latnam a koteteket magyarul, kivancsi vagyok, mit szolna hozza a jonep. Szvsz nem artana elobb par alap-kozepkori lovagregenyt megjelentetni, mint Chretien de Troyes, vagy a teljes Mallory, ami meg mindig nincs meg magyarul, eleg szegyen (az, ami megjelent, nem teljes, sajnos...)
latom, ra kell szannom egy hetveget Skociara, a NatExpress tenyleg nem olyan draga, meg YHA kartyam is van...
off off
mas: Tolkienhez zene: Loreena McKennitet szereted-e? Valaki mas? a Visit c. lemeze majdnem ugy ahogy van, tokeletes Tolkienhez, foleg a Szilmarilokhoz. Este, sotetben...mmmm...
Kedves Alejandro!
Off on:
Most még szép hazánkban tartózkodom magamat. Skóciába majd 07.03-án röppppp. Írországban is jártam 97-ben, két hétre átszálltam, de az sem volt elég túl sokra. A vidék és az emberek is nagyon nagyon! Ha jól nézem, ma van Szent Iván éjszakája, na, két éve Galwaytól nem messze egy teljesen az isten háta mögötti, eldugott kis Youth Hostelbe érkeztem estefelé, a Burren-en át történt félnapos autóbuszozás után, ami maga is egy hihetetlen tájék volt. Csak azért nem sikoltoztam félájultan, mert mégis, vigyázni kell a magyarok megbecsültségére :-)). Megálltunk még közben a Mohair-i Szikláknál is a menetrendszerinti buszjárattal egy órára, óh irgalom atyja, ne hagyj el! Mecsoda vidék! De a Burren! Mamám, borogass. No, és akkor ennek a napnak a végén ahogy jó két km-nyit begyalogoltam a Youth Hostelig, körbe-körbe messze és közel az alkonyatban Szt. Iván éji tüzek égtek... Tengeröböl partján, sivár domb oldalán, falusi út mentén. Az egyszem közbeeső kocsmában meg békésen iddogáltak a jó írek. A hostel meg arról volt híres, hogy a XX.sz. elejének nehány nagy ír-odalmi személyisége ott találkozgatott (de akkor még nem volt hostel, persze, hanem egy kis vidéki kúria-szerű). No, nem szaporítom a szót itten, off, lényeg, hogy barátodat innen is irígylem, ha tudod, legalább látogassad meg! Killarney környéke ugyancsak valami csodás, azt mondták nekem, hogy az a kelta "végvidék", nyelvileg meg civilizatórikusan is. Bár egyúttal nagyon fölkapott turista központ is, maga a városka legalább is.
Jesszasz! elemeltem a faölelőset Sehonnai Bitang Embertől, nahát, nahát, mit tesz a figyelmetlenség, neki bocsánat, neked köszönöm a helesbítést.
A Szilmarilokat Gálvölgyi Judit fordította, ő ugyancsak régi, hűséges Tolkien rajongó, nem irígylem a fordításért, Réz és Göncz nyomába lépni nagy felelősség volt. Én is szeretem ezt a könyvet, jó hogy egyfelől megvilágít részleteket, másfelől meg további "álmodozásra" ad lehetőséget.
Kelta-ügyekben még valami: előbben nevezett Gálvölgyi J. évek, sőt tán már egy évtizede próbálja kiajánlani kféle magyar kiadóknak a -véleményem szerint - egyik legjobb Arthur mondakörös regényt, az Avalon-t, Marion Zimmer Bradley opuszát. Igaz, hogy ő is Simóné Avarossy Évától kapta az ötletet, de aztán lefordította, már úgy volt, hogy az Európa kiadja, aztán visszatáncoltak... :-(( Mindenesetre az egy igen kiváló feldolgozás kelta-ügyileg.
Gyűrűk Ura sarok + Találkozó, háát, maj' meglátom még addig sok idő van.
Üdv,
Ghanima
Sziasztok fanok!
Kicsit későn vettem észre a topicot, de ma a munkahelyi gépidőt nem kímélve végigolvastam az egészet.
2. Szerintem is alapmű, minden elérhető kiegészítést igyekszem elolvasni, az angol változatokra még nemigen volt lóvém.
3. Filmügyben - szvsz nem nagyon lehet megvalósítani, bár a 9 preview döbbenetesen jó volt. Régebben azon a véleményen voltam, hogy ez csak rajzfilmen mutat jól. De aztán láttam ami elkészült és ölég vegyes érzelmeim lettek.
4. Rhia és Galadriel az entekről írtak a szívemből szóltak.
Kedves Rhia,
hát persze, hogy Beruthiel, milyen igazad van. És innen az dolgozóból ülőbenből átgondolva/emlékezve, valóban a Lost Talesben van róla szó.
Érdekes, arról, hogy T. nem szerette a macskákat, nem volt tudomásom, jééé!? Nem baj, nem ezért szeretjük.
Reeves: szerintem gond nélkül meg tudna tanulni íjászkodni, bár ezek a hosszú íjak a hozzáértők szerint nem könnyen adják meg magukat!
Fák+mókus: én a Holland Parkban találkoztam ilyen mókusokkal :-))
Offantyú on: Skócia meg a skótok meg a keltákok - 97-ben voltam olyan szerencsés egy szemesztert eltölteni egy skóciai egyetemen. Minek ide már a buta szó! A félév végén hárman körbementünk északon, Felföld, Skye stb. (már ha van ott egyáltalán ilyen fogalom...) két héten át, kölcsönzött autóval meg sátorral. Egyszerűen lenyűgöző. Én még elbumliztam Orkneyra is, csak hogy megnézzem a Skara Brae-i kőkori település maradványokat, de megmutatták ott a kelta kőköröket is, meg egy brochot is. Sajnos ott egészen fönn nem volt túl jó az idő, de különben semmi baj nem volt vele. Már alig várom, hogy újra. Mindenképpen menjetek föl, csudás! Igazán nem olyan drága, legalább is a Nat.Expresszel Londonból egészen Invernessig föl lehet egy éjszaka alatt bumlizni! Csak kicsit fárasztó, az igaz. De lehet nyugodtan vadkempingezni bárhol, ahol nincs kimondottan tiltva.
Egy félig skót félig ír párnak nincsen egy kis identitás zavara??? :-) ? Ahogy így "elnézegettem" (nagyképűen szólva) a két népet, úgy látom, hogy a "nyavalyás" valláskülönbség oka lehet sok gondjuknak. Bezzeg, ha mindkét fél inkább az angolokat nyüstölné... galád gyarmatosítók!
No! jó kis táncházakba, ceilidh-re/be köll menni, meg egy pirinyót iszogatni és jóóóókat vihogni velük, vagy megtárgyalni a 42-t...
Offocska off
A platánod, küldök egy kis cirógatást.
Üdv,
Ghanima
Ghanima, most merre is vagy? Mikor leszel Skociaban? Piszok mazlistak vagytok, volt kollegam Irorszagban dolgozik... Miota irt par elmenybeszamolot, rajottem, hogy ket evet illene ott is eltoltenem :)
Ja, csak a huseg kedveet, az "Olelj at egy fat!" topic a Sehonnai Bitang Ember nevehez fuzodik :)
Ha mar szoba kerultek a Szilmarilok: engem annak idejen annyira magaval tudott ragadni az a konyv. Mas, mint a Gyuruk Ura, de a sajat mufajaban legalabb annyira jo!
Teazas, masolas, egyebek: csinalhatnank egy "Gyuruk Ura" sarkot akar a 10. Talalkozon is... :) (Aug. 28)
Ghanima, kedves,
hat lassuk, sorban,
jo, nem iszom meg a teakat. Mindet. Meg ugyis mennyi sok ido van addig. :-)
A kazettakkal szivesen barterolok, mint azt mar megirtam Alejandronak is.
Vigyazzal Skociaval; veszelyesen kedvesek az emberek, es a Tolkien konyvek mellett meg a kelta mitologia is ott van. Kene mennunk nekunk is, a parom felig skot-ir, adoptalva egy felfoldi klanba; majd ha osszegyun ra a piz, talan. Most egyelore en irigyellek.
Keanu Reeves: most hogy mondod, Legolashoz szep a szeme a fiunak, igen...:-) Ha megtanul ijjal loni, meg ilyenek. A Sok huho semmiert-ben megmutatta, hogy tud picit jatszani...az volt az a szerep, amikor arra gondoltam, "atyaisten, ez a pasas milyen Melkor lenne, ha a Szilmarilokat meg lehetne filmezni..."
Beruthiel kiralyne macskai: igen, emliti a Christopher fiu, mar nem tudom melyik gondori kiraly felesege volt, boszorkany, macskakkal (Tolkien sajnos hirhedetten utalta a cickokat; ezt mutatja a Luthien-saga korai valtozata is, ami az Elveszett mesek konyveben jelent meg), es a kira'ly kitette ot valami hajora...otthon van az a konyv, amiben ezt targyalja, meg nem mondom melyik, talan ez is a The Lost Road... Ez az, ugye?
Azota, sajnos nem lattam a cicot, meg mes macsot se... ez egy zarkozott orszag. Kutya bezzeg annyi mint a fene...
Fak: a platanom negyon zarkozott. Vasarnap viszont kimentem a Kensington gardens-be, ami tele van gesztenyekkel, es az nagyon jolesett. Meg uldogeltem egy bokor alatt egy konyvvel, es a mokusok egeszen kozel jottek, es megszimatoltak a tenyeremet, van-e benne ennivalo...Kicsit Tolkienesen ereztem magam.
A macskába is!
Elnézést kérek a sooook dumáért: amikor ebben a kis hozzászóló ablakban vagyok, elsikkad, hogy milyen hooooosszú tud lenni egy ilyen szöveg,
Bocsánat!!!!!
Ghanima
Kedves dr_strange,
először is: naaagyon köszönöm, hogy megadtad a film honlapját, fölvettem a könyvjelzőmbe és minden reggel ránézek, hátha van valami újdonság rajta, nagyon izgulok, hogy mi lesz a dologból... Személy szerint sajnálnám, ha Connery nem lenne Gandalf, pedig a Bond alakításaiért nem voltam oda (ezt már korábban is írtam, azt hiszem).
Azt én sem állítom, természetesen, hogy a GyU-nak ne volna köze a Babóhoz, de ahogyan azt 06.14-én 12.45-kor írtam (elnézést, sem én, sem a rendelkezésemre álló hardware ((bár ez lehet, hogy csak miattam...)) nem bírunk/ok olyan szépen behogyishívjákolni ilyen micsodát, hogy ide kukk... bocsánat!!!), a Babó "igazi" gyermekkönyv, mások voltak vele a szándékok. Itt korábban írt Kalmo a Sonkádi Egyed Gazdáról. A Babó pontosan ahhoz hasonlítandó, mármint az én véleményem szerint. Ugyancsak eszerint szépen és illően fordult le Szobotka Tibor által, kivéve a babó név feltalálását, ezügyben is megmaradt a korábbi véleményem.
Göncz és a börtön: mindenkinek, visszatérőleg mondom el mégegyszer, hogy ha nem is Göncz Árpádtól, de a szerkesztőtől ismerem/tudom/átéltem/láttam a fordítás és a kiadási hercehurcák hiteles történetét, aki most lenne kíváncsi reája, guruljon vissza a 06.14. 12.45-ös irmányomhoz. Akinek nincs ideje, tüdeje rá: Göncz Árpád a börtönben tanult meg angolul, a könyv köteteit 74 környékén (nincs előttem épp, bocs, ha nem pontos!) kezdték először kiadni magyarul, Réz Ádám kezdte el a fordítását, sajnos ő meghalt. Véleményem szerint az 50/60-as évek semelyik magyar börtönében nem volt olyan a könyvtár helyzete, hogy 10-20 dolláros amerikai könyveket adtak volna a "gaz" politikai elítéltek kezébe, hogy abból tanuljanak angolul. De ha bárki úgy gondolja, nem hiszem, hogy bármiféle nehézségbe ütközik, hogy megkérdezzük a köztársasági elnököt, biztos vagyok benne, szívesen nyilatkozik erről is.
Mellékszál: nekem a kedvenc Göncz fordításom egy vékony kis kötetke az Európában jelent meg: A művész arcképe Huszonhat Lóval -oltári jó!
Yoshi kedves,
Babó-ilag, ld. fönnebb és korábban. Szobotka Tibor fordításáról változatlanul az a véleményem, hogy épp a gyermekkönyvhöz illő, a babó szót kivéve, erről ugyancsak ld. fönnebb és korábban.
Korod eltalálása ügyében: vess meg, de a lelkesedés hőfoka és a körül /elő/tekintés bizonyos fokú hiánya miatt gondoltam erre. DE!!! Mindezek részben korspecifikusak, magam ugyanilyen voltam és megenné a fene a világot, ha nem ilyenek volnánk legalább ilyen korunkban - véleményem szerint. :-))) Az az értelmes, aki, ahogy te is mondod, képes tanulni, kiegészíteni tudását.
Rhianak:
Én örömmel vennék egy copy-partyt, aug.szept. jó lenne, teázni is lehetne, már ha el nem fogyasztod addig, figyelmezzél Alejandro szavaira!! :-)))
A kazettákról is igen szívesen copyznék...
Azt hiszem, én sem fogom tudni megállni, hogy Skóciában be ne tévedjek egy könyvesboltba, elcsábulásilag...
Keanu Reeves esetleges szerepléséhez: Aragorn szerepére én sem találnám jónak, de Legolast kinézném belőle - a szemei azok nagyon "egzóták", de ez persze magányvelőmény.
Hogy' vannak a szomszéd cicók?? Szóbaálltatok már?
Emlékszel, hogy a GyU-ban említést tesznek XY királynő macskáiról (a könyv még mindig nincs előttem, elnézést, hogy nem jut eszembe a neve.)?
Mindig olyan kíváncsi voltam, hogy mi is a történetük és nagyon örültem, amikor valamelyik C.T. által összegerebléyzett kötetben ráakadtam a történetükre...
A fákhoz: én nagy bükk-ista vagyok, de egy-egy csinos hársfa, vad- vagy szelidgesztenye ugyancsak meg tud hódítani. Számomra érdekes módon a fenyőféléket (az erdőiket sem) nem kedvelem annyira. Ha jól emlékszem, az egyik Alejandronak volt/van egy kedves topicja faölelés-ügyileg, teljesen egyetértek vele.
de jó, hogy nem süllyedt el...
Persze, hogy a GYU-nak köze van a Hobbithoz (azér' se hívom Babónak...:-); J.R.R.T. először folytatásnak szánta, ezért különbözik érezhetően az első fejezetek hangvétele (úgy nagyjából a Rivendellbe érkezésig) a továbbiakból; egyre jobban magával ragadta, amit írt, és csak írta, csak írta... el is tartott neki vagy tíz évig.
Arról a börtönös dologról nem vagyok meggyőződve, hogy nem igaz. Ha lyól emlékszem (cáfoljatok meg, ha nem igaz), Göncz Á. 57-től 64-ig ült börtönben, ezalatt lehetett módja és ideje a fordítást elkészíteni.
Nem haragszom, en is azert gyuvok ide, hogy uj dolgokat tuggyak meg. Ha ez azzal jar, hogy kiderul, rosszul tuttam valamit - hat ez van.
Nem kapott Nobelt??!!!! Mifele pofatlansag ez? Felhaborito! Odaitelni neki posztumusz!
En ugy tudtam, hogy nyelvesz-neprajzos vagy valami hasonlo volt, es eziranyu munkajaert kapott Nobelt. Tevedtem, ugylaccik.
De az tuti, hogy kutatott ebben az iranyban. Innen vannak a szereplok.
A bortonben irt c. dolgot en is fenntartasokkal kezeltem (tul romantikus ahhoz, hogy igaz legyen..)
A Babonak igenis koze van a Gyuruk Urahoz, ugyanis szereplok megegyeznek, alap megvan... SZVSZ ez volt az elso "ujjgyakorlata", aztan megteccet neki az egesz es irt tovabb. Gyerekmesenek jo, meg nekem is teccett (a forditasa viszont iszonyatos, ezt fenntartom).