Bőrkét nem teszek a kocsonyába (zselatint meg pláne), de még soha nem volt kérdéses, hogy megdermed-e. A köröm, csülök, fejrészek bőven elég kollagént adnak. Igyekszem mindig keveset főzni, de soha nem sikerül. :)
Régóta így csináljuk, a szilveszterinél sem volt gond. Most is csak lezsíroztuk, csak annyira lett fölmelengetve, hogy a fölös csontokat kiszedjük, és szét lehessen porciózni. Semmit nem adtunk hozzá.
Végül boltból hoztunk zselatint, egy 20 g-s segített a bő másfél liternyi lén. Most meg olyan lett, mint a "reumit"! (Szórakozott professzor c. film :o)
Évek óta a kocsonyát nagykotlában dermedés után lezsírozzuk, fölolvasztjuk, kicsontozza nejem, szétosztja több kisebb edénybe és újra dermesztjük. Most azonban híg maradt, nem dermedt vissza. Gőzünk sincs mitől, még teszünk 1 próbát zselatinozással.
Ha már annyira, akkor a Broiler forgónyársas sütő, a Grill pedig rácsos sütő, időnkénti forgatást igényel. Avagy a kompakt kontaktgrill grillező. Végül is mind 1, legfinomabb a holtzkohle-parázson sütött trancsírozott-fűszerezett csirke. :o)
Ha jól értem az angol szakzsargonban a broiling egértelműen a fentről érkező hővel sütést jelenti. A grillezés tágabb fogalom, a broiling az egyik alfaja.
Mark Bittman a New York Times főzős rovatának volt a vezetője (és írt pár szuper szakácskönyvet) 11 alapvető hőkezelési eljárást különböztet meg, ezek között van a grillezés is és a broiling is. Az egyik könyvéből veszem az infót...
"Szóval a broiler szó mit jelenthet? Tudom, van broilercsirke is, az a fehértollú a húscsirke. De maga a szó? És miért hívhatják pont így és nem grillnek mint európában?"
A képen látható eszközt keményen kihasználtam én is.
Apóséknál láttam először ilyet, pont ebben a színben. Ő legtöbbször hurkát vagy pirítós kenyeret sütött benne, de alkalmas volt bármire. Nos, após már nincs, de az eszköz megvan.
Ráadásul mikor látta az öreg, hogy tetszik ez nekem, vásárolt nekünk egy újat. Az barna-fehér színű, újabb, és még megvan valahol a garázs mélyén. Ki nem dobom, az biztos. Amikor após nekem adta, hegesztett hozzá egy fali tartó konzolt, nem foglalta kis lakótelepi konyhában a helyet, felcuppant a falra. ;)
Mi, a feleségemmel egyetlen villanyrezsóval kezdtük az életet, és utána ezzel a készülékkel. :))))
Csodajól grillezett.
Két éve vettem a Lidliben egy kissé hasonlót. Használom, de nem ugyanaz. Halvány utánzat.
Valamikor régen, 30 éve, amikor az Allee még Budai Skála volt, a parkoló felőli bejárat
mellett volt egy nagy grillcsirke kocsi. Csirkét ugyan nem vettem, de egy ideig ingyér adták (ha vittél befőttes üveget) a kisült zsírt. Egy idő után ezt megszüntették.
Létezett még a Bábolna baromfi bolt hálózat, ott is pörögtek a pipik, ott néha vettem ebédre egy negyed csirkét.
Volt egy ilyen forgónyársas 2 csirkés grillsütőm, 2.700 kemény magyar forintba került, na, azt kihasználtuk, már csak azért is, mert a konyhában csak egy gázrezsó volt. Ha pl. rakott krumplit akartunk enni, azt átvittük a szomszédasszonyhoz, akinek volt normál sütője... :)
Egyik: Tudok egy Spar-t ahol sütnek, forgónyárson, egész csirkét, combot, szárnyat, egészben hagyott tarját. Sajnos néha a tegnapi maradék is megjelenik rámelegítve. :( De van hozzá mirelit zőccség és szószok.
Másik: Egy Tesco parkolóban nagy sárga autó, egész csibi, comb, bőrös császárhús. Kicsit sósak, ritkán veszem. Nem bírok rá inni...
Harmadik: Szintén sárga autó, egy másik Spar előtti parkolóban, benne forognak a nyársak, egész csibe, comb, oldalas, hátsó csülök. Ezt jól sütik és fűszerezik. Koviubi.
Negyedik: ez csak időszakos, Tagore sétány Borcsa felőli oldala, az egyik büfé elé szokott egy grillszekrény kitéve lenni nyáron. Jó vacsi elvitelre a strandról jövetben. De Balatonfüred egyébként is bővelkedik: a főúton a Csirke-Csülök hely neve sokat mondó. Pár éve biztosan volt még szépen sütött libacomb is az állandó napi étlapon a csirke és csülök mellett. Ugyanott káposzta, steak burgonya.
Nyitott szemmel autózok és kitágult orrlyukkal autózok... :)
shell kutakon szoktam latni, hogy egeszben sutik, illetve az akacfa utcai sparban is latom neha, ha arra jarok. ugy vettem eszre, inkabb alkatreszenkent sutik meg. pedig nem nagy vaszizdasz. lehet, hogy inkabb sokan a lehullo maradektol tartanak (szarnyveg, mell, FARHAT!!!!!), amiket sokan talan nem szivesen esznek meg olyan aron.
Bizony nagyon finom, nem is tudom miért ment ki a divatból. A budagyöngye bevásárlóközpontban a csirkésnél sokáig lehetett kapni grillezett csirkét. Aztán egyszer elromlott a gép és soha többet nem volt. Máshol se látok, pedig tényleg olyan minden sarkon grillcsirke kaja volt egy időben. Nem mellesleg Floridában is sokat ettük, mert a "közértben" sütötték 3 féle fűszerezéssel.
a 80-as evek elejen tobbszor jartam az ndk-ban gimis koromban. berlin fovarosaban sok helyen lehetett kapni az akkori szohasznalattal broiler csirket. nagyon bejott nekunk, mert videki surmokent ritkan talalkozhattal vele, ott meg szinte minden masodik sarkon arultak. nepszeru kaja volt.