Pár napja regisztráltam szóval nem voltam még itt.Így nem jöttem visza.
A kérdéseimet komolyan gondoltam. Annyit érték a tm-el kapcsolatban hogy egy bizonyos mantrára kell gondolni. De magát a technikát nem ismerhetem mert nem voltam még ilyen képzésen tanfolyamon. Részemről semmilyen provokációs célzat nem volt.
Ha már tudsz meditálni, akkor szerintem ne fizess 100 ezret a TM-ért. A mantra csak egy segédeszköz, a meditációt a saját lélegzésedet figyelve is el tudod érni. (szerintem ez még hatásosabb is)
A 100 ezer annak érheti meg, akinek szüksége van egy olyan közösségre, amit a TM adni tud. Én mondjuk inkább családállításokra járnék ebből a pénzből, akár csak segítő résztvevőként, abból rengeteg önismeretre lehet szert tenni.
Sok sallang van a TM-ben, de nyilván itt is vannak jó dolgok. Én már nem a kezdő TM-es, vagy kezdő meditáló szempontjából írom azokat amiket írok, hanem egy jó hosszú, intenzív gyakorlás után, ahonnan már nem láttam reális lehetőséget a beharangozott célok elérésére.
14 év a TM szervezetben, előtte egy év jóga, utána 13 év jóga tehát összesen 28 év TM+jóga tapasztalattal írom amiket írok.
Jó dolgok a TM-ben:
Mantra
Haladó mantrák. (Az 5. haladó technika felett nem tudok róluk, de kiváncsiságból felvenném őket, ha még TM-eznék.)
Érdekes belekóstolni a TM-Siddhibe is.
Váltott orrlyukú légzés. (Ez egy nagyon jó dolog, ezt érdemes hosszabban csinálni, bár ezt nem támogatja a TM nézet) A légzés a TM-Siddhivel kicsit változik, az is jó.
Gandharva véda. Gandharva veda koncertek.
Sama veda, rig veda, Vishnu sahasrara.
Ászanák. Nem a TM-ászana kurzusra gondolok, hanem amiket a hétvégi táborokban mutatnak. Abból én a 3. sort gyakoroltam sokáig.
Hétvégi táborok.
Nemzetközi központok.
Sok emberrel lehet ismerkedni, a nemzetközi táborokban kicsit világot lehet látni.
Amrith kalash, rasajanak, dosha teak.
Jhotish.
Ayurveda (elég drága).
5-6 intenzív TM-zés után viszont szerintem érdemes máshol is körül nézni. Aki évekig csak az alap mantrát látja, az viszont nem kóstolt bele mindenbe, ami van a TM-ben.
Az alap TM-el nem látja a TM határait sem úgy az ember.
Én szeretek minél jobban a mélyére menni annak, amit gyakorlok, erre szerencsére lehetőségem is volt.
Közben a TM-en kívül az elérhető jógáknak is eléggé a mélyére mentem, így azoknak is látom már a határait (, azoknak is a jó részeivel együtt).
Való igaz, amikor voltam egy neurofeedback hétvégén, az oktató egyedül nekem engedte meg a theta-delta program kipróbálását, mivel ismerte a meditációs múltam.
Mindenki alfa programmal kezdett, ez a többieknek tetszett is. Nekem az alfa hullám olyan volt, mintha egy keményrock koncerten lettem volna, szörnyű volt.
A tiszta theta programnál úgyéreztem, a testem meg van gátolva abban, hogy az általam a meditációban elért szintre jussak, a theta-delta program volt az, ahol azt éreztem, mint meditáció közben. Itt az azóta már Magyarországon is elérhető agytréner készülék hatásáról beszélek.
A spontaneitáson nem kell sokat töprengened, a TM-ben is gondolják a mantrát, a hangsúly az erőfeszítés mentes gondoláson van, hogy hagyod, hogy a mantra ismételje magát. Ha eltűnik a mantra az ismételgetés során, az sem baj, de ha más gondolatok jönnek a mantra eltűnése közben, akkor finoman újra el kell kezdened gondolva ismételgetned a mantrát.
A TM vagy más jóga rendszerek mantráinál nem is csak a technikában van a különbség, hanem inkább magában az egész jóga rendszerben, mert általában mást is ad egy meditációs vagy jóga rendszer, mint egy technikát. Persze magában a mantrákban is lehet különbség, főleg, hogy hozzájöhet az is, hogy van ahol közben málán kell számolni a mantrákat, van ahol a mantra ismételgetése közben egy szimbólumra is kell figyelned vagy a testben egy helyre.
Fő szempont a mantra választásánál, hogy melyik jóga mestert szeretnéd követni, melyikük a legszimpatikusabb? Érdemes azt a mantrát használnod, amelyik attól a mestertől van, akit követni szeretnél. Ha egy technikát követsz, akkor az adott rendszer többi gyakorlójával is találkozol, közös táborokban, külföldi meditációs központokban. Ha több technika és mester is tetszik, végig gondolhatod azt is, hogy melyik helyen szimpatikus neked a tanári brigád, a tagok, a központok.
Egyszer kerültem ilyen válaszút elé, én az alapján választottam, hogy melyik mester volt az, akit tényleg teljesen a mesteremnek gondoltam. Egy éjszakát hagytam magamban ezt a kérdést, aztán az esti meditációm közben egyértelmű lett számomra döntés.
A spontaneitást nem "kell" elképzelni :))) a spontán nem lehet muszáj :)) logika
Hogy érdemes-e ? Nem hiszem.
MINDEN érlel életünk teljese érlel vagyis alkalmasabbá válunk az "üdvözülésre " . Egy természetes folyamatban aminek a neve é l e t ! sőt életek sora
Nem technikai kérdés.
Bal fülemmel megfogom a jobb lábam kisujját és a Szentszellem alászáll. A Pünkösdi cseresznye zamatossá lesz pünkösdkor. Nem érdemes ezt se siettetni se késleltetni. Az ember ÉLETEI SOROZATA által válik alkalmassá hogy "isten" nivójához fölérjen.
A Wikipédia ezt írja a transzcendentális meditáció kapcsán:
"A meditáció során a gyakorlók egy speciális hangsort (mantrát) gondolnak magukban, a hangsúly azonban az indiai eredetű meditációs módszerekkel szemben, nem a mechanikus ismételgetésen, hanem a spontaneitáson van."
Azt szeretném megkérdezni, hogyan kell elképzelni a spontaneitást?