Nehéz okosnak lenni. Én is nagy lendülettel érkeztem a topicra annak idején, és örülök, hogy helyretettek.
Utánajártam, számoltam, és rájöttem, hogy kezdőként, komoly kapcsolatok nélkül nem érdemes belevágni, mert kb. annyit kereshetsz kockáztatva, mint egy jó helyen sofőrként...
A tervem az, hogy - trójai faló mintára - ráülök egy kocsira, és ha már körön belül vagyok, figyelek.
Beruházni csak akkor fogok, ha igazán jó lehetőségre akadok.
Ez túl szépen hangzik :) Ha nálam minden bejött volna amit elterveztem és amit igértek akkor most én mászkálnék a Rodeo Drive-on az ujjammal a csivavám seggében nem Hilton kisasszony:):)
De én nem akarom elvenni a kedved, mivel aki nem kockáztat az nem is nyerhet :)
A tankolást előre kifizetné a fuvarszervezőm. Az ő áruját kellene szállítanom. És minden út után fizet. Szerelni tudok itthon is. Ha pedig belebukok, az autót el lehet adni.
Már számtalanszor átgondoltam mindent! Nemfélek a munkátol! Ezt magamnak csinálnám. Ha betegség miatt kiesnék, apám űlne a vasra. Mint írtam, nemakarok egyik naprol a másikra meggazdagodni. Szerintem a havi 300k tisztán nem tul irreális gondolat. Alkalmazottról szó sem lehet, csakis én vezetném a gépet.
Én erről annyiban vitatkoznék veled, hogy alább írta semmi tartalékja nincs...namármost én már végigcsináltam egy vállalkozást az egyik napról a másikra élés jegyében....többet a büdös életben nem tenném...és maximálisan lebeszélnék mindenkit róla.
Főleg olyan esetben amikor igenis tankolni kell folyamatosan hogy menni tudjon és az autó bármikor beszarhat...és egy dolog, hogy meg kell csináltatni, de addig ki megy helyette?
Mindenképpen megszivelelendő dolog a tanácsod! Igazábol nem akartam én egyből milliomos lenne, ha a havi 300k meglenne tisztán, az már jó lenne. A fuvarszervezőm egy elég megbízható ember. Egy vontatót kellene csak vennem, a pótot azt megkapnám használatra. Persze a költségei és a javítás az enyém. A prémiumokat nézegettem.
Vagy ha elkezd kikopni foltokban a többet használt kapcsolóknál. Az milyen ronda lehet már? (vagy ahogy írtad, fokozzuk ezt még 1 kis kosszal...na az tényleg rémes lehet :))
Ha mindenképpen ez mozgatja a fantáziád akkor vágj bele. Ha kezdetben beéred kevesebbel és akarsz dolgozni, akkor csináld, közben úgyis ki fognak alakulni kapcsolatok és biztosan találsz jobban fizető munkát is. Ha azt mondod jó állapotú az autó, akkor vedd meg és vágj bele. Előtte mindenféleképpen gyűjtsd össze milyen állandó kiadásokkal kell számolnod havonta /az autóhoz kapcsolódóan illetve munkaerő járulékos költségei/ (pl. egy excel táblázatba, én is így szoktam akkor ha valamilyen új számomra ismeretlen területbe akarok belevágni, hasznos az ilyen költségelemzés), illetve változókkal (futásteljesítménytől függően), valamint számolj egy kisebb összeget rentkívüli esetekre (pl.: betegség miatti munkakiesés, rendkívüli javítás stb.). Vedd fel a kapcsolatot olyan fuvarszervezőkkel akik tudnak munkát adni akkor, ha a mostani ajánlatod kútba esne. (szerződésbe foglalt dolgokkal ne foglalkozz, mert az nem sokat ér)
Pontosan tudják a pályán mennyi auto milyen sullyal,sebességgel halad,mérleg +a többi ottvan és volt is az aszfaltba.Billencses csapat 90% sulyba jár,kivéve a szegény al-alválalkozo és kisbánya összeállitás.51-en naponta 150-200 auto legaláb 4-.5-t fordul +távolsági fuvarok +gabonások.Lazán számolva 1500- auto,és legyen jó út???????????
Láttam egyszer ilyet a Bp.-i autószalonon. Úgy vettem észre az szövet anyagát jobban megfigyelve, hogy ha sokat mész poros útak környékén lehúzott ablakkal, akkor nagyon meg fog látszani rajta a por és a kosz. A tisztán tartása pedig nem könnyű. Szerintem nem érdemes emiatt alkalmazni.
Az, hogy elméletileg így kellene működnie, az nem jelenti azt, hogy így is működik. Gondolom azért olyan hullámos az aszfalt ezeken a helyeken mert soha nincs túlsúly rajtuk. Gondolom az M5-ösön a tulajdonosa is azért épített mérőállomást mert nincs túlsúly. Ha már szóba hoztam az M5-öst az állam vissza akarja vásárolni a jelenlegi üzemeltető tulajdonrészét. Hónapok óta járja a pletyka, hogy az AKA és a minisztérium között megy a vita és a tárgyalás, mert sok a túlsúlyos autó a pályán, és így az üzemeltetőnek többször kell majd útjavítás végeznie, amire meg a jelenlegi koncepciós díj nem biztosít elég fedezetet. Megy a vita, hogy ki viselje a plusz javítás költségeit. Gondolom ezért akarja az állam visszavásárolni a részesedést, a jelenlegi üzemeltető meg megszabadulni az üzlettől. Így elvileg mindkét fél "jól" jár. Az üzemeltető megszabadul a plusz költségtől és tisztes profittal idejében kiszáll, az állam pedig megszabadul egy pertől. Más kérdés, ha a túlsúly kérdés nem kerül rendezésre, akkor az adófizetők fogják a veszteséget (útjavítás költségét) fedezni. A koncessziós társaság kivásárlása is az adófizetők költsége.
Szintén probléma, hogy annak idején amikor az állam kivásárolta a franciákat az mondták ez így jó üzlet, hogy majd a továbbépítő cég fogja üzemeltetni is. Persze egy magántársaság nem kap olyan kedvező áron hitelt mint az állam, így már eleve drágább az autópálya építés. Most pedig az állam kivásárolja a befektető tulajdonrészét (ami a koncessziós szerződés szerint meghatározott nyereséget tartalmaz), és átvállalja a befektető drágábban vásárolt hitelét is. Többszörösen rossz üzlet, de hát majd az adófizetők ezt is kinyögik, legfeljebb ha nincs rá forrás majd kitalálunk egy új adónemet vagy felemelik valamelyik adókulcsot.
tudnátok e abban segiteni hogy a neten hol találok olyan oldalakat ahol tudok új teherautó alkatrészeket hirdetni. nissan l-60,l-80 meg daf lf alkatrészeim vannak ha valakit esetleg innen érdekel. mindent féláron adok.
Ami a begyedben van,az nem ugy van. Nagy bányák,csak súlyba engednek ki,elméletileg őket is büntetik. A Ponyvás belföldes kolégák is bujkálnak még a főtengej elől is.Fötengej 10 kiloért följelent kpm-nél van1-tonna tűrés.
Igen én csak az anyagi érdekeltségre tudok gondolni ami miatt ezt a minden autós számára észrevehető problémát és következményeit nem akarják észrevenni és végre rendezni. Érdekes módon a C&T-ben 2-3 havonta van beszélgetés a KFF valamilyen magasabb rangú emberével, de ez a téma valahogy sose akar előjönni (miért nem, mikor és hogyan lesz megoldva?)
"A Közlekedés Felügyelet sem most jött a falvédőről!!! "
De akkor nem amikor úgy tesznek mintha nem tudnák, hogy a kavics és homokbányák környéként az összes billencs tengelysúlyos. Ezt valahogy nem akarják megérteni, még kevésbé tenni ellene. (bocs de ez a dolog már nagyon rég óta a begyemben van)
Szerintem akkor működik a dolog ha a megrendelő a sáját árúját szállítaná (nem fuvarozná). (Ha fuvarozná akkor úgye tevékenységi engedély kellene neki.) Ebban az esetben bérbe veszi az autót (mondjuk egy haszonkölcsönadási szerződéssel), te meg elmész hozzá addig alkalmazottnak. Vagy ha magadat bérbe akarod adni akkor jobb ha valami munkaerő kölcsönző cégen keresztül teszitek. Ha magad csak úgy simán bérbe adnád közvetlenül (számlát adnál a munkádért) akkor az adóhatóság könnyen beleköthet, hogy ez egy burkolt szerződés aminek a célja az alacsonyabb járulékfizetés és ez törvényileg tilos, azaz az adóhatóság keményen bűntethet érte visszamenőlegesen is.
A kisebbik gond ezt a megrendelővel leegyeztetni, de hogy' adhatjuk be a mesét pl. egy közúti ellenőrzéskor a rendőrnek, és főképp a "kpm"-nek? Milyen, és kié a menetlevél amit használunk ilyenkor, stb....?
Egészséges pesszimizmusom azt mondatja velem, hogy biztos van rá lehetőségük, hogy ők (mármint a "kpm") minősítsék a tevékenységet, és akkor nem kétséges, hogy engedély nélküli fuvarozás lesz.
Kinek van tapasztalata? Esetleg ismeri valaki az idevonatkozó szabályokat?
BÁF, TIR megvan, már csak a rutin és a forgalom kell az "E"-hez, meg persze a "vállalkozói" mert enélkül (és sokminden más nélkül, aminek ez feltétele) nem számlázhatok fuvardíjat.
Szerintetek jó áthidaló megoldás, ha úgymond bérbe adom az autót a megrendelőnek, és a sofőrt is (magamat) én biztosítom hozzá?
Majd akkor gondolkozz ilyenen, ha vállalkozásbarát környezet lesz itthon :) Az meg nem mostanában lesz.. Itthon nem éri meg vállalkozni, ha alkalmazottként is tudsz közel annyit keresni.
Köszi a jótanácsot! Tényleg megfontolandó! Azthiszem inkább nemvágok bele. Sajnos tartalékaim nemnagyon vannak!
Marad az eredeti terv, hogy itthon néhány hónap kamionozás, aztán irány Anglia vagy Írország.
Találtam is egy belföldi fuvarozócéget, szinte meg is adja a 300k-t. Igaz, havi 13000-15000 km! Viszont nem remegek az idegtől, hogy mikor utalnak már stb.
Tényleg köszi a segítséget mindenkinek! Egy nagy ballépéstől mentettetek meg!:)
Ha bárkinek segítség kell vizsga ügyben keressen bátran! Van egy jó telefonszámom:)
Szia! Én is lebeszélnélek, nem jól fizet a munkád! Nagy szerencsédnek kell lennie, hogy bejöjjön a dolog. Az 1.3 millióból nem hiszem, hogy 300k megmaradna. Olvastad Gasolint, havi 300-350 euro a karbantartás és gumi költség. Szerintem egy 9 éves Magnumnál ez még több is lehet, főleg az első évben. (gondolom, nem felújítva vennéd át az autót) Ajánlatos a minimum járulékalap után adóznod, ergo havi 131ezer forint kivét után fizetni, ez is karcolja a 100ezret. Az éves súlyadód is többszázezer. A biztosítás sem olcsó. Kell matrica, itthon az is több, mint 200ezer. A gázolajról ne is beszéljünk, a bevétel több mint fele el menne rá. Egy ilyen idős ekkora autón szerintem az évi vizsgát sem úszod meg fél milla alatt... Ráadásul biztos, hogy lenne minimum 1-2 hónap fizetési határidő is, ez minimum 3 millió forint tartalékot kíván. Jobban jársz egy jól fizető állással, aztán hadd főjjön a főnök feje...:)
Van valami ötleted, hogy milyen autót vegyél? Van aki segítsen benne? Mármint műszakilag. Szívesen segítek, ha gondolod! Természetesen mindenféle ellenszolgáltatás nélkűl!:)
még nem csinálom,most állnak össze a dolgok,munka van,cég kész,autó még nincs,a papirok megvannak kivétel az eu-s licenc,de az autó nélkül nélkül nem megy.
mindent probáltam úgy elökésziteni,hogy ha menni kell akkor tudjam,hogy hova és kihez,most az anyegint intézem.
Az autót venném meg, a hozzátartozó munkával. Az olaszországi dolog, az egy másik lehetőség lenne. De ez még teljesen feltételes dolog. Nagyon tetszene a dolog, de elötte mindenképp körbejárom. Ha ez összejönne az álmom valósulna meg. Persze nem mindenáron.
javítás annyira nemprobléma, mivel a szakmám a szerelés. Alkatrészeket is tudok szerezni. itt a legnagyobb gond inkább a kiesés. Természetesen én lennék a sofőr, luxus lenne az alkalmazott:)
A vas fogyasztásával sem lenne gondom, mert óvatosan ki tud jönni 31-32 literből. Ez az eddigi tapasztalatom. Szerinted abból a 1.300.000 ból mennyi marad meg? Én hiába számolgatom, itt a tapasztalat számít.
Jelenleg úgy számolom, hogyha megmarad indulásnak havi 300.000ft tisztán, akkor már jó vagyok. Nem a wabinál hajtanak legalább:) A könyvelő kérdés megoldott, az eddig is volt, már az ő véleményét is kikértem. Valamikor összeülök vele is.
Nem tudom,hogy a számla kiállitásától hány napra fizetnek,de szerintem 30 nap esetén 1-1,5 millió legyen zsebben,hogy a végére ne legyen gyomorgörcsöd,és akkor az autóval nem történt semmi.
számoljunk!(számoljál hiszen a bevétel adott ez kb 1,3 m ft) mennyit tankolsz el?(literben, pénzben magnumok nem az kis fogyasztásúak közé tartoznak) sofőr bére(esetleg a tiéd) és közterhei, gondolom részletre vagy lizingre veszed., ez tervezhető havi fix, olajcserék(kb 40 liter periódusonként+ szűrők) 3-4 havonta biztos van. van rajta egy pár gumi:-) a drágább fajtából. mennyit megy egy gumi, számold vissza.amit viszont nem tudsz előre meghibásodás (9 éves renault tandem) javítási költsége(?) jönnek az apróságok(pályadíjak, telefondíjak,.......) és még nem beszéltünk a könyvelődről, telephelyről, adókról, mosásról stb. vizsgadíjak szóval van mit összeadni...... most maradt valami?...a melót hirdetik különben a www.gartner.hu -n. ha eszembe jut még valami szólok, és kérdezhetsz is nyugodtan, a fórumon vannak széles látókörű, jól tájékozott olvtársak!! :-)
Igen a 300 ezret meg lehet keresni ha tényleg odafigyelsz mikor mennyivel mész. Akivel voltam 4kézbe az is megkereste a 300-at és ő fél éve ott dolgozik. Én majdnem 2 hónapig voltam ott.
Persze számolgatok, de inkább a gyakorlat érdekel, mint az én találgatásaim!
Mindenképp megfontolandó amiket mondasz és amiket eddig kaptam tanácsokat.
Jó, hogy van ez a fórum, mert így legalább nem megyek fejjel a falnak:)
Egy ismerősöm említette, hogy a gartnernél van olyan lehetőség, hogy belföldi terítésre garantálnak havi 8000km-ert 0,65 eurocentért. Hallottál ilyesmiről? Erről mi a véleményed?
Kilehet jönni, ha ügyes vagy! Én mindig 80-nal mentem és lejtőn kigurítottam 90-ig. így lett "Svéd" Varnamo-Budapest távon 38 liter plusszom amit ki is fizettek, bár jobb lett volna ha azt én a tankból kiveszem mert erre a 38 literre kaptam 2455 ft-ot :) Jó mi?
végig számoltad? elég a költségeidre ennyi pénz? marad is? 9 éves tandem szerelvény minimum 1 millával a tengelyekben, nem optimális felállás külföldre járni 160 ft-ért! max belföld, de ott is húzni kéne az árakon. ezeket a szerelvényeket szerintem, nem 50-60 km-s terítőjáratokra tervezték, de ez csak az én véleményem.
Én is valami hasonlót hallottam. De, hogy lehet valakinek 200l minusza? Mondjuk nekem az feltűnt, hogy a wabis sofőrök csak a 90es tempót ismerik és eléggé hajtják a vasakat. Mi a véleményed, az ott megadott normákból normális esetben kilehet jönni?
Elég sok emberkétől hallottam, hogy gázolaj problémája van -200 literekkel dobáloznak fizetéskor. De ha odafigyelsz és egyböl reklamlsz akkor nincs gond.
A Révész meg már Wabis lett szóval szerintem ugyan oda jutnék.
Én csak a próbanapot csináltam ott meg:) Közben találtam mást. A pénz milyen volt? Valóban sok a lehúzás? Ha amit most tervezek nem jönne össze, akkor valószinű, hogy megyek oda. Bár még a révész sem kizárt, ott ezen a héten kedden voltam érdeklődni. Kicsit szimpatikusabb volt, bár egyiket sem ismerem.
Ami szerelvényt megvennék, az egy 98 as volt hc-s magnum tandem póttal. 4.300.000ft az ára. Jelenleg ezzel dolgozom. Erről mi a véleményetek?
A km-pénzt megpróbálom feljebb alkudni. Vannak egyéb lehetőségek is, de azok többnyire pesti fuvarok. 10-20-50km es távok. Állítólag napi 40ezer körűl össze lehet szedni. Külöböző cégeknek kell fuvarozni. -Aki leadja, befejezi a fuvarozást, mert kapott egy jólfizető állást szintén a fuvarozásban. De már nem kell vezetnie.- Ez a munka tartozna effektív az autóhoz. És ezt úgy kapnám,. hogy kipróbálhatnám 1hónapig.
Hát végülis nem volt annyira szar ott melozni, de mikor svédből jöttem haza akkor szoltam, hogy haza akarok menni mert nincs se tiszta ruhám se kajám akkor mondták jó hazajöhetsz csak még elötte egy laza Román kanyart le kell zavarnod. :)
4. napja voltam ugyanabban a ruhámban. Nem vittem sokat mert mondták most csak pár napra mész ki "még tanuló voltam" kint vltunk 2 hétig az a sok szarakodás, várakozás az ideg evett megfele! Itthon se bírta a barinőm a távollétet így inkább kiléptem az elején. Pedig mentem volna még :( na mind1. Te is ott melóztál?
Újra itt! Valaki tudna segíteni? Munkát keresek csak nemtudom, hogy hol lelek a neten. Azaz már találtam oldalakat ahol cégek közül lehet válogatni, de akárhányat hívtam sehol nem kell most gépkocsivezető. Expresszre is adtam fel hírdetést, onnan senki sem keresett. Valakinek van valami tapasztalata?
gondolom olvastad a véleményeket. tömör véleményem szerint-ismétlem magam -63 eurocent- re kamiont vásárolni nem éri meg. én biztos nem tenném meg.új autót biztos nem, nagyon öreg használtat meg nem szabad. kb. 12 ezer kilóméternél 75 eurocent-nél már -szerintem- érdemes belevágni
ELMÉLETILEG a magyar jogosítvány megegyezik a többi EU ország jogositványával, tehát el kellene fogadni mindenhol. GYAKORLATILAG angilában egyetlen már EU jogsit sem ismernek el. Jó példa erre : haveromnak 30 éves jogsija van minden létező kategóriára. Addig nem volt hajlandó egyetlen biztositó sem kötelezőt kötni itt a kocsijára, amig nincs UK jogsija. Miután ez megvolt, akkor a biztositó csak új, friss jogositványként fogadta el. hiába volt benne, hogy az első megszerzett kategória kiállitásának ideje 1976, a jogositvány érvényessége 2006-tól kezdődött, igy csak ezt vették figyelembe. Alapból az angolok 80% azt hiszi, hogy Magyarország Valahol Bangladesh és India körül található. Amikor mondod, hogy ez egy EU-s ország, csak elnéző mosoly a válasz. Ugyanez a helyzet az útlevéllel. Anglia EU tag akárcsak mi, 2 eu ország állampolgárának elég a személyi igazolvány a határátlépéshez. GYAKORLATILAG esélyed sincs személyivel belépni angliába. azt hiszem 2 vagy 2 és fél hete hallottam vezetés közben egy kb 1 órás műsort a BBC-n a keleti sofőrökről. Külön kiemelve a magyar és a lengyel sofőröket. legalább 40-45 betelefonálóból 30 azt mondta, hogy szerinte csak akkor lehetne itt vezetni a keletieknek, ha egy komplett új tanfolyamot elvégeznek és levizsgáznak, mivel náluk a balkánon, elég enyhék a szabályok és nincs semmilyen közlekedési morál. Namost itt angliában ez úgy működik, hogy szólsz a havernak, megtanit vezetni a saját kocsiján, elmagyarázza a szabályokat, utána elmész egy autósiskolába, kitöltöd a 25 kérdéses tesztlapot, 1 órás driving assesment egy oktatóval és ha minden ok, megvan a jogsi. Ezek után én igencsak megkérdőjelezem a két ország közötti különbséget a vizsga és az elvárt tudás terén. Persze, ezt sem értenék meg mert ők ANGOLOK. A jogsicserét tehát amiatt kérik, mert csere alkalmával a megfelelő hivatal (DVLA) leellenőrzi a jogositványod eredetét, ami egy jó ajánlólevél a munkahelyek felé. DE! Nagyon sokan még emellett is kérnek egy tesztvezetést valamelyik autósiskolánál, és az onnan hozott dokumentum alapján döntenek a felvételedről. Van ahol ez 10 percet jelent, mentek egy kört a telep körül, rátolatsz a rampára és ennyi, de van olyan cég, ahol 3 napon át kell gyakorolni, majd a 4. napon a tesztvezetés.
Ennyiért ne kezd el,különösen 5 évre lekötve,bár nem tudom mennyire rugalmas a szerződés.Ez az én véleményem.
Nekem 0,87 centre van lehetőségem átlagban,van plussz pénz a plussz fel-,és lerakókra,100 km felett fizetnek az üresre is,adnak üzemanyagkártyát amit nettóban vonnak le a fuvardijból.
A kezesi biztosiitás az MKFE-nél az összeg 1 százaléka azaz 25.000,-huf.Talán.
Így elsőre kevésnek tűnik ez az összeg. Ha 1 Euro-s átlag üzemanyagköltséget számolunk és 30L/100km-es fogyasztást akkor csak az üzemanyagköltség 75Ft/km, és akkor még nincs biztosítás, karbantartási költség. Magadnak is kellene fizetni legalább 30Ft-ot kilométerenként (+járulékok). Súlyadó is ott van és még nem beszéltünk amortizációról. (Egy külföldi vállakozás havi 120Euro-t számol gumiabroncs költségre és 200-at karbantartásra)
Kell egy árufuvarozói vállakozói tanfolyam kb. 150eFt. A tevékenységi engedélyhez 1 autó után (ha jól emlékszem) 2.000.000Ft kaució. Pontosabb adatokért meg kellene nézni a KFF oldalát.
Én azt mondom ennyiért ne vegyél magadra akkora terhet (gondot). Ebből nem sok pénz marad.
Ha adott egy autó állandó fuvarokkal (5éves szerződés lenne), milyen költségei és feltételei vannak, hogy kiváltsam a közúti árufuvarozói engedélyt, ill. a nemzetközi árufuvarozóit, közösségi országokon belűl? A cégem az adott. A fuvarok pedig röviden úgy néznének ki, hogy szerdánként kell egy Olasz kanyart csinálni 160ft/km-ért. Hétfőn kedden pedig belföldi meló lenne.
Kinek mi a véleménye? Megéri venni egy 24 tonnás szerelvényt?
Elmeletileg eleg lenne a magyar jogsi de a tapasztalat az hogy angol jogsit akarnak latni. Vannak cegek akik felvesznek magyar jogsival de akkor is el kell intezned a honositast ami nem nagy ugy, azaz 38 font es 2-6 het.
Arra képes pda ill pna készülékkel. Nekem is van a Mio A701 ben TMC bár sajna külön antennát is kell hozzá venni hogy tudja fogni a jeleket .Rádió frekin megy de kódoltan igy csak arra dekódolni képes készülékkel lehet fogni sima RDS rádióval nem
Tmc ezt figyelembe véve tud navigálni pl jön az infó hogy baleset van elötted akkor automatice elkerülö útvonalat jelöl ki neked a progi és nem szivsz pár órát mondjuk a lezárt autópályán.Nálunk még nem aktiv de nyugat európában ez már kiépitett és müködö rendszer és ingyenes, kivéve angliát ahol pénzbe kerül.
Nos hát túl vagyok az elsö "C" forgalmon mindenkitöl elnézést aki véletlenül arra járt :).Leizzadtam tuti vagy 2 kilót szerencsére türelmes (és igen csinos mivel hölgy az illetö) az oktatóm igy segitségével sikerült balesetmentesen letudni.Nehéz volt igy elsöre mert már vagy éve nem vezetek.Meg még szokni kell a teherautó szélességét és hosszságát is.Ennek örömére pc-s navigációs progik mellett közkézre adnám IGO-s gyüjteményemet.Illetve inkább javasolnám a miomapot mert azzal már van tmc és tartalmazza a trafipax kamerákat is.Miomapról annyit kell tudni hogy Igo Mio cég nevére készitett programja az alap progihoz képest pár + funkcióval.Az Igoban ez csak a 2007es változatban debütál amiböl csak bétás bugos hardresetelös verzió van.Térképekböl sikerült beszerválni teljes Európát nem csak nyugatot hanem keletet is a legfrissebb térképekkel.Van még teljes USA ha valaki arra szeretne melót vállani illetve Kanada és Ausztrália.Esetleg pda hiányában kilehet próbálni pda emulátoron annyi megkötéssel hogy ott egyszerre csak 3 térkép megy meg igen eröforrás igényes.Igy akinek kell még a pc-s autoroute,mapfactor stb,illetve Igo&Miomap irjon levelet vagy jelezze itt és én küldök neki én :).Az az igo ami a miomap mellett van most, az még a 2006os változat amiben nincsen tmc és trafipax kamera támogatás de az legalább müxik rendesen
Ez attól is függ, hogy a papírokon, hogy szerepelnek. Ha nincs UN szám, akkor nem ADR-ként viszed, ha van (elsősorban a 20 literes kannák miatt), akkor meg a lentiek szerint. Ugye a 2*600 az 1200, de ha ennek a felét az 5 literes flakonok teszik ki akkor simán mentesülhetsz a tábla alól.
Itt megtalálod a 2 bárcát amiről beszéltem: http://www.labeline.com/acatalog/Handling_Labels.html Ami téged érint az vagy a sima LQ, vagy az amiben UNxxxx van.
cicó, Biztos jól fekheti az utat egy ilyen "lakóbusz"...vagy a túloldalt is van 1 autó?
Janos32, Ez igaz. Aki nem villant annál nagyautóval biztos nehezebb eldönteni, hogy már elérte a pótot, vagy még pont mögötted van. Én csak 7.5-essel jártam, azzal ez nem volt gond. (bár ahogy ők járnak a 7.5-esekkel, lehet, hogy tőlem még jobban féltek mint a nagyoktól :D)
Force, 2 esetben nem kell tábla. 1. ez a valószínűbb. LQ-ként van csomagolva az áru -kábé annyit jelent, hogy kis mennyiségek (max. 5liter) vannak egybecsomagolva, kis mennyiségekbe (max. 20liter)-, ilyenkor a csomagoláson vagy az UNxxxx (az anyag száma)-nek rajta kell lenni, vagy pedig egy LQ feliratnak sarkára állított négyzetben. Ekkor a szállítón/CMR-en nem szerepel semmi UN szám, csak maga az áru neve (esetedben higító). Ekkor nincs semmi korlátozás. 2. nem LQ szerint van csomagolva, de kevesebb mint 1000 egység. Ilyenkor meg kell nézni az ADR könyvből, hogy milyen korlátozás vonatkozik az anyagra (ekkor már UN szám szerint viszed), a szállítási kategória alapján felszorozni a mennyiségét és ha ez kisebb vagy egyenlő mint 1000, akkor mehet tábla nélkül. Viszont ha így viszed akkor a KRESZ cuccokon kívül kell a zseblámpa (mivel a higító lobbanáspontja alacsonyabb mint 61°C a robbanásbiztos EX-es), kell kerék ék, tűzoltókészülék, meg kukásmellény is. A szállítóra/CMR pedig rá kell írni, hogy 1.1.3.6 szerint a cucc mennyisége nem haladja meg a mentességi határt.
(de kár, hogy ezt nem 2 nappal ezelött tanultam meg így :DD )
En itt vagyok Angliaban, epp varom az angol jogsimat mar 5-ik hete. Mindenhol kertek eddig ahol jartam ezert csinaltatom meg. En Lutonban vagyok es jol jonne a tapasztalatod. Te merre vagy? Valthatunk emilt?
Nem volt még alkalmam Angliában járni.Nyáron vagy összel tevezek én is valami soförös melós dolgot kint hosszabb távra hogy aztán összejön e most még nehéz megmondani
bezony, bezony olyan jó lett volna körbe biciklizni a környéket a hétvégén.
Janos32:
Szeretnék neked egy e-mailt írni, mert távlati terveimben szerepel, hogy mennék ki Angliába sofőrnek és egy-két dologra kíváncsi, lennék. Itt az én e-mail címem megköszönném, ha erre dobnál egy mali-t. benkovich.balazskukacwebmail.hu
Ha egyáltalán nem voltál még itt, akkor az első nap még nézni is rossz a "fejreállt" közlekedést. De egyébként egy sofőr kb 3 nap munka után már megszokja. Velem kb 6-7 hónap után fordult elő, hogy otthon a budafoki tescobol jövet a szembejövő sávba fordultam :) Ahogy Gabesz mondja, hihetetlenül udvariasak és előzékenyek, ez pedig nagyban segíti a megszokást, meg a nagyon gyakori traffipaxot, de ezeket mindenhol több táblával jelzik. Engem egyedül az szokott idegesíteni, hogy nagyon félnek a kamiontól. Szeretnék sávot váltani, de mellettem jön a kocsival olyan pozícióban, hogy nem tudom eldönteni, hogy még mellettem valahol a pót végénél, vagy már mögöttem. elmenni mellettem nem mer, a legbelső sávba behúzódni megint nem mer én meg találgatok, hogy most oldalba csapom a pót végével vagy nem. Szerencsére nem általános, bár nem valami jó sofőrök az angolok. Az udvariasságuk miatt kevés a baleset, de ha van , akkor az Kobra 11 színvonalú. Láttam már másfél méter magasan fejjel lefelé a kereszteződésbe berepülő rovert.
Meg talán még a körforgalmakat kell megszokni. Ha a bal szélsőben mész be (fordítva keringenek), akkor az elsőn általában ki KELL menned (adja magát). Ha pedig felfestés van, akkor azt kell követned. Eléggé bolondbiztos közlekedésük van, minden 2* de inkább 3* ki van táblázva, cserébe viszont nem csípik ha tökölsz. Különösképp ha a körforgóban megállsz gondolkozni, holott elötte kint volt 2-3 tábla. Nagyobb autóval talán még a méretek okozhatnak gondot, de láb-col/méter-centiméter átváltás van az atlaszokban amit betettünk.
Tressy, Vagy megszokod fél óra alatt, vagy megutálod egy életre (nekem is ezt mondták ;)) De amúgy nincs vele semmi gond, sokkal segítőkészebb autósok vannak ott mint bárhol másutt. Kirakod az indexet és a melletted levő személyautó(!) már villant és megy is beljebb a legbelsőbe. Egyedül az a rossz ha olyan szögben kell valahonan kijönnöd (pl. kisebb városi benzinkutak), hogy a jobbról jövőt nem látod.
Gas, Igen megvolt. 4 nap volt a tanfolyam, 1 napig emészthetted, aztán vizsga. A bővítettnél pedig nem tudom mi állhatott a + mögött, mert az egyik szünetben beszélgettünk a többiekkel, de én sokkal kevesebbért csináltam. Volt akinek a cége majdnem +40-et fizetett, pedig csak felújítóra jöttek. Ha legközelebb átmegyek, még akkor is 50 alatt leszek.
És ha megnézed a tükröt, még talán az is látszik, hogy épp egy körforgóból jöttem ki :)))))) Ha így vágod akkor St. Helennél van egy olyan körforgalom ahol 2 teljes körforgalom van egybeépítve és ráadásként még keresztben is át lehetett benne menni nyílegyenesen. Addig meg fogja a körforgóban levőket a lámpa. Míg ezt nem vettem észre, simán mentem bennük 2 kört :))
Igen létezik hozzá könyv, de abból levizsgázni szerintem lehetetlen. Viszont kell vizsga után is, ahogy az elején van írva: KÉZIKÖNYV, A FÜLKÉBEN TARTANDÓ! A jó 2/3-a olyan táblázat ami valóban kell a munkához. Minden anyagra a bárcák, LQ korlátok, útvonalengedélyköteles anyagok listája, hűtőkategóriák, stb. 3980,- van a hátuljára írva, gondolom valahol boltban is kapható.
A vizsgához csak annyit fűznék, hogy aki a "bővített csomagot" fizeti simán átmegy oktatás nélkül, aki csak "alapcsomagot" fizet (tanfolyam+könyv) annál megvan a bukás esélye. Én ez utóbbit választottam és alapból el is sikáltak (speciálisból meg átmentem). És ami igazán bosszantó, hogy pótvizsga csak 1 hónap múlva lesz, amit lehet nem várok ki és elmegyek nélküle dolgozni. Ha érdekel ide feltettem a teljes ADR-t, ez alapján át lehetne menni. Lényegében a könyv oktatási része ebből van kiollózva, de ebben benne van a tartányos is meg az 1-es és 7-es osztály is, amik viszont megint külön tanfolyamok. Úgyhogy most ebből, meg a könyvből próbálok magamtól felkészülni...
Majd dobj egy mélt, hogy melyik este akarod, a Skype-ra csak konkrét beszélgetés miatt megyek fel nem fut folyamatosan...addig is vegyél fel a listádra...
Elsősorban benzinkutaknál találkoztam vele, 15 Font az ára. A nevére pontosan nem emlékszem, de azt hiszem Truck Driver Road Atlas, vagy valami hasonló. Feltüntetik benne a hidak magasságát és a súlykorlátozásokat, ill. behajtási tilalmakat. Legutóbb az M74-en a Cairn Lodge nevű service station shell shopjában láttam.
Kössz az útinformot :) délelőtt 11:45-kor köt ki a komp Calais-ben, remélem éjjel 2 körül hazaérek majd. A manchesteri körgyűrű elsőre tényleg elrettentő lehet, de ha midnen nap ott jársz megismered és sokkal egyszerűbbnek tűnik. ha az M6 felől jössz, akkor M6, M60,M62,M60,M56,M6 a "körút". Manchester belvárosba visz be az M602, az M60-ról M6 észak felé rövidíteni lehet az M61-en, meg még a kisebb szakaszok, M606 Bury felé, M54 a belvárost elkerülő kis pályácska, M67. A teherautós térkép tényleg nagyon jó, mert rajta vannak az alacsony hidak is, meg a súlykorlátozások.
Jaja. A másik ilyen kedvencem Manchesternél a gyűrű északi része volt, ott simán eltévedt még a gps is. 100m-ként változott az út neve, 5-6 sáv és hirtelen azt se tudta, hogy merre kellene irányitania. Sokkal jobb angolban a térkép, főleg az a teherautósoknak szánt.
Én többnyire Luxi felől jártam, csak néha hollandból jöttem hazafele Aachen felé. Ha az A61-ig nincs gáz, akkor ott lemész Koblenz felé, onnan követed a Frankfurt táblát (A48). A montabauri ICE pályaudvar mellett visszajössz a 3-asra, onnan meg csak a szokásos. Limburgi 40-es lejtő, aschaffenburgi alagút, würzburgi/nürnbergi stau, meg ha van baleset akkor bárhol. Köln fele semmiképp se szabad eljönni, az nagyon grízes még éjszaka is. Salzburg fele pedig még lehet München környékén is gond.
Jaja. De legalább ha lassan is, de haladnak a sorok. Nemúgy mint németben...Sinsheimnél ha nem éjszaka megy az ember +2 óra is lehet az a 10km. És csak jövőre fejezik be a tábla szerint.
Itt mindig mindenhol dolgoznak az útkaparók és nincs olyan pályaszakasz ahol 50 kilométeren belül legalább 1 sávlezárás, elterelés ne lenne. Az egyszer biztos, hogy az az aki a piros-fehér terelőbólyákat gyártja, na az anglia leggazdagabb embere.
A 26-os kellett nekünk, többnyire ilyen vas öntvényeket vittünk oda. A cégre sajnos már nem emlékszek, de nem kellett a városban sokat kavarogni. M77 gyorsabb az tény, de szeptemberben (azóta mondjuk nem voltam angolban) volt valami körforgó építés meg sávduplázás a végénél (talán Kilmarnocknál?) és az elvett egy csomó időt. A parti úton pedig inkább csak kiváncsiságból mentem végig...elvégre nem az én üzemanyagomból ment :)))) De az is szép rész.
Renfrew 26 vagy 27-es kijárat az M8-on. Ja, ismerős. Amúgy nem kevered Linwood-ot valamivel? Mert Renfrewből M8-M77-A77 a leggyakoribb és szerintem legrövidebb útvonal Stanraer-be. Vagy körbe mentél az M8-A8-Greenock-A78-A77 útvonalon végig a tengerparton, de az szerintem nagyon nagy kerülő.
De igen. Renfrewbe állandó munkánk volt, onnan meg többnyire volt Belfast (Stranraerből hajózva) és mivel 2 pont közt a legrövidebb út az egyenes, Linwoodot nehéz volt elkerülni :)
Nem jutottam még sokkal tovább Glasgow-nál én sem. Linwood-ba járunk ami a Glasgow-i repülőtértől kb 5 km. Linwood-ban pótot cserélünk és a Caledonian logistics viszi tovább Aberdeen-be. Én is szeretnék eljutni észak-skóciába, de most szombat hajnalban indulok haza és amíg a gyerekem meg nem születik otthon maradok (pontosabban otthonról fogok nemzetközizni), így most kb 3 hónapra elhagyom angliát.
Kicsi a világ. Gondolom a Renfrew-Stranraer útvonal ismerős ;) Fent jártál már a tavaknál? Milyen arra a táj? Egyszer megnézném milyen lehet, eddig még csak Glasgow magasságáig jutottam. Mondjuk az A74(M) dombjai is nagyon tetszettek, de állítólag északon még komolyabbak.
Ezeket meg akkor azoknak akik még nem jártak arra:
Elhiszem.Csak ez teljesen külön hozzászólás volt, ilyenekkel, hogy nem találom a számlát meg a barátnőm mittomén micsinált az orvosnál...és ahogy egy az egyben bemásoltad úgy nézett ki mintha veled történt volna...:)
Megérkeztem, hat tanulságos egy út volt, és jó sz@r volt Pandorfba hétvégézni, értelmére nem igazán jöttem rá, de sebaj. A lényeg hogy nehéz a kamionosok élete, annak ellenére, hogy nem volt semmi extra a dologban, csak a honvágy meg a barátnő hiánya azért elég nehéz. A Renault meg nem a legjobb autó de ellehet benne lenni, még ketten is. Az út Franciáig gyönyörű pláne Genova környékén. Egy jó laptop, GPS, és bicikli nélkül többet ki nem teszem lábam, ha kamionnal megyek:o)no meg sör nélkül sem, nyugtat ,altat laktat....
Hát én ilyen részletességgel nem ismerem a cégtörténetekt, de le a kalappal a tájékozottságod előtt :)
Kérdésedre két válaszom van: Alapból egy XF95-tel járok, de járunk olyan helyekre, ahol nagyon szűk kis utcákon kell bejutni, vagy pl. Noreton ahol csak úgy férsz be az árkádok alá, hogy le kell engedni a légrúgókat, nos oda 9méteres póttal és automata volvo FM12-vel.
Ne feledkezzünk el még egy angol tipusról, a BEDFORD-ról sem.
A kis Daf-ok azóta futnak LDV néven, amikor a DAF 1992-ben csődbe ment. A holland állam nyújtott segítséget a cégnek, de akkor egy alapos profiltisztítást hajtottak végre az angol érdekeltségeken. Így lett eladva a cég. Az új cég neve azt hiszem Layland-Daf Vehicle lett igy lett LDV a neve. Az LDV céget tavaly megvette az az orosz akinek a tulajdonában a GAZ haszongépjárműgyártó cég. A tervek szerint így az oroszok is gyártják majd az LDV-t.
Az angol Ford teherautógyártó ha jól emlékszem a 90-es évek legelején került az Iveco tulajdonába (de az is lehet 1-2 évvel korábban). Van még egy másik Iveco érdekeltség angliában , ez a Seddon Atkinson cég. Ő akkor került az Iveco-hoz, amikor a spanyol Pegaso cég, lévén a Seddon Atkinson a spanyol cég tulajdonában volt. Ott van még a Foden cég. Ez a cég az amerikai Paccar cég tulajdona volt, a Paccar ugye megvette a DAF-ot a 90-es évek végén, így elkezdek ezek az autók hasonlítani a DAF-okra (ma pedig már nem is gyártanak ezen a néven). Az DAF LF sorozat /7,5-(talán) 13t-ig/ is az angoloknál készül és néhány CF modell is az egykori Leyland gyárban. Az elődmodell a DAF 45, 55 még a régi Leyland fülkéket használta és azok is ott készültek az angoloknál. Az ERF-et megvette az MAN, felújította a gyárat sok-sok millióért majd rájött, hogy nem érdemes fenntartani mert ráfizetéses, azután bezárta. Azóta Münchenből érkeznek az ERF-ek az angol vevőkhöz.
Nagyjából összefoglaltam a lényeget. Még egy kérdés, a te autód milyen márkájú?
Nem csak urak, de hölgyek is vannak a fórumon ketten képviseljük úgy tudom a női nemet.
Kerestem az email címedet ,szeretném veled felvenni a kapcsolatot. Nyugi nem ismerkedni akarok csak "szakmai tanácsot kapni".
Megköszönném ha az email címemre válaszolnéál. J
Jó utat Neked és az uton lévő fiúknak.
Hallottam egy szegedi cégról akiket ezután alkalmazottak miatt nem ajánlanák senkinek. A fiúk Németországba panaszkodtak a XXXXXX nem éppen korrekt húzásairól a régi alkalmazottakkal szemben. A speditőrők is magukra haggyák őket az a lényeg legyen egy fuvar, az már mindegy a sofőrőket milyen kellemetlen helyzetbe tudják hozni. Az " üres bankkártyákról és a dolgozó által levont összegek könyveléséről már nem is kellene beszélni.A kárról a cég kér számlát (1x-er) aztán a szerencsétlen dolgozótól levonják(2) DUPLA vagy ..semmi ???? Ezt, hogy könyvelik zsebbe????Remélhetőleg a nagyon régi alkalmazottak lelépnek sorba egymás után..Hát ennyi...szomorú
A kis DAF-ok még LDV néven is futnak. létezik kisbusz verzióban is. De az opel is Vauxhall néven "dolgozik" errefelé, az M57 mellett van a gyár liverpool közelében,
Mára el kell köszönnöm az uraktól (bár kimondottan kellemes társaságra találtam itt), mert reggel skótba lesz fuvarom és már 3-kor kukorékol a gépkakas :)
Szerintem ezt max. egy tankban elte volna tul... 2 tonna vas, + a teher sulya szembe egy szgk. sulyaval, frontal utkozesnel nem tudnek valasztani a szemelyautok kozul...
Igen, angliában dolgozom kamionosként. Itt aztán midenféle márka jelen van nagy számban, talán ami elenyésző az a renault és az iveco. Van egy angol márka az ERF, ami MAN licence alapján készül itt (egy az egyben ugyanaz), valamint elterjedt még az ausztrál Fooler is. Kisebb 7.5-es kategóriában sok még az Alexander Dennis nevű márka is, ami otthon ismeretlen, de pl. az emeletes buszok nagy része is Dennis márkájú.
Ha már a még meg sem született harmadik csemetém is felnő, én kipróbálnám Kanadát és az Usát kamionvezetési szempontból. Felfognám Észak-Amerika megismerésének.....
Mindegyik kisautó ilyen. Talán egy nagyobb és több anyagból megépített autóban nagyobb esélye lett volna a hölgynek. Gondolom az autó kora miatt már 1-2 helyen a rozsda is rágta a Peugeot, ami szintén a karosszéria merevségét csökkentette.
Képben vagy a környéken. Igazad van, nem véletlenül ez lett kijelölve. Azért csodálkozom, hogy Dabas és Bugyi környékét nem csesztetik.....de ami késik, nem múlik sajnos :(
Kunszentmiklós és környékén is rengeteg fuvarozó él a sóderból, ezután ők Apaj felé kerülnek, ami már most is egy borzasztó állapotú "út".
Sajnos ugyanígy látom a helyzetet. És később csak rosszabb lesz. Ez egyenlőre valamilyen szintű "közvéleménykutatás", ahol meglátják, hogy viszonyolunk a dologhoz, és később megemelik. Vagy a díjat, de inkább kiterjesztik több útszakaszra. Hál'Istennek ez most engem szinte nem is érint, de biztos vagyok benne, hogy később fog. Ha néha vidékre megyünk, egyből matrica, ezen nem is spórolok. De ha már Budapest közelében is mindenhova matrica kell majd, az nekem félmillió többletkiadás 0 többletbevétel mellett, amit nem biztos, hogy leakarok nyelni.....
Valahol azért megvan az értelme. Pl. a hozzám közeli Kiskunlacháza-Dömsöd szakaszon indokolt a dolog, mert 1. nagyon sok sóderos autó van a környéken, és nem súlyban mennek, keményen rongálják az utat. 2. Nagyon sokan Pécsről Budapest felé menet válasszák az 51-est a 6-os és M6 mellett. Most nem fogják. (Pluszban fizetős lesz a dunaföldvári hídra vezető út is...)
azért meg lehet keresni a 6-8 ezer dollárt ha ennek élsz. Az pedig már több mint az európai fizetések. Vonzó lehet benne az, hogy mivel hivatalosan minden dokumentum és engedély birtokában dolgozol az országban, egy idő után kereshetsz más munkahelyet, ahol esetleg minden este otthon vagy a családdal. Összehasonlitási alap lehet még a pénz vásárlóértéke. Itt angliában a nagy drágaság miatt hiába keresek 1600 Fontot, ebből elmegy 7-800 a megélhetésre és akkor még nem mentem haza abban a hónapban. Kanadában a megélhetés 30%-kal olcsóbb mint angliában. Tehát ugyanakkora fizetés mellett is relatívan többet keresel.
Szia András 29. De van pozitívum is jók az autók. De már a fuvarok sem nagyon vannak mert a Waberer's azt is el vette. Fel vesznek ha be mész mert nagyon sokan ki léptek.
A helyieknek is nagyon jó (lenne) ez a fizetés. De egyrészt az ottani mentalitás más (vegyünk és adjunk el - éljünk meg ebből), másrészt azért itt kemény 1 hónapos utak is vannak. Ez pedig elveszi a kedvüket. Akik ott kamionozni mennek, azok fanatikusok, akiknek ez az életük. USA-ban a nagyobb kamionpohenőkben ügynökök mennek oda a kamionosokhoz előre elkészitett szerződésekkel és úgy próbálják magukhoz csábítani őket. Nagy a hiány sofőrből arrafelé. Hát az ázsiai sofőrök közlekedési morálja hagy némi kívánni valót maga után. Elég csak az otthon közlekedő kínaiakra gondolni. Mivel a génjeikben van, nem tudnak alkalmazkodni egy igényesebb közlekedési kultúrához. Valószinű ez a helyzet a dél-amerikaiakkal is.
Ja, érdekes összeállítás. Leginkább olyan szakaszok, amiket elkerülni nem lehet. Várpalota-Veszprém: nagy forgalmú, kerülhető, de csak falvakon át. Hmvhely-Szeged úgyszintén, de kerülési lehetőség nélkül. Szeged-Makó nem kerülhető Cece-Simontornya rövid szakasz, de a 63-as és 61-es utak keresztjében fontos.
Vagy olyanok, amik egyedülállóak. Baja-Alsónyék -bajai híd, kvázi hídpénz Solt-Dunaföldvár -dunaföldvári híd, kvázi hídpénz Majd a Dunaújváros-Dunaegyháza híd (M8-51-es csomópont) is fizetős matricával-kvázi hídpénz.
Továbbá: 51-es KKlacházától fizetős Mobil Trans telephelye: KKlacháza északi vége-nem fizetős de a Peti Trans, aki Dömsödön székel, neki fizetős
Megvan az egyenlő esély?
A jellemző kavicsbányák helyét is érdemes behelyettesíteni a térképbe. Szinte mind a Lacháza feletti régióban van-a nem fizetős utakon.
Még valami. Egy ilyen hírdetéssel kelet-europában vagy új EU-s országokban sokkal többre mennének. Ugye a német 2000-2500 Eurohoz képest a kanadai pénz annyival nem több, hogy sokan csapot-papot hátrahagyjanak, de az új tagoknál a 300-500 euros átlagfizetéshez képest a kanadai pénz "mesés" összeg.
Ami viszont nem tiszta ebben a kanadai dologban, hogy miért europából akarnak sofőrt. Ennyire nagy a munkaerő hiány? A fizetés amit ajánlanak a helyiknek kevés, de az europaiknak jó? Azt vágom, hogy ott sem karrier kamionozni. Miért nem dél-amerikából vagy ázsiából keresnek?
Igen, első ránézésre elég kemény összeg (családnak egyébként 5200 Font, függetlenül a gyerekek számától). Viszont ott hetente jön a fizetés, igy ez könnyit valamit a dolgon. Igazad van, egy jobb élet elkezdéséhez nem túl nagy összeg. Viszont ezt a kb 1 millió forintot fel lehet venni hitelként, majd 2-3 hónap után egyösszegbe visszafizetni. Maga az órabér nem sokkal jobb mint itt angliában ahol dolgozom, de észak-amerikában nincs ilyen szigorú korlátozás a vezetési és pihenőidőkre. Ezért a cégek napi 12-13 órás vezetéseket várnak el. 2-3 hetes útnál azért ez már kemény lehet az utolsó napokban.
Még valami a kanadai dologhoz. A Truckerben van fizetett hírdetés is a kanadai fuvarozáshoz. Info: www.first-cis.com (First Canadian Immigration Services) email:hilwin kukac shaw.ca A hírdetésben az is szerepel, hogy a Bison Transport 2007-re 100 európai sofőrt keres és 20 teherautó szerelőt. (feltétel ugyanaz mint amit a múltkor leírtam) Az autók max. 3 éves Volvo és Freightliner vonatók.
Csak egy kiragadott, de ugyis aktualis pelda: A 10-es utat hogy lehet elkerulni? Melyik autopalya valtja ki?? Jobbra menni Solymar-Hidegkut-Moszkva ter? Vagy inkabb balra elterni?
Az általd említett 2700 font az kb. annyi mint a német Trucker magazinban megjelent 4-5000 Euro.
Ha azt nézem, hogy ez 2-3 havi kezdő kamionos fizetés kinnt, ez annyira nem nagy összeg egy új életkezdéshez, illetve ehhez még biztosan kellene még ennyi, hogy a kinnti jogsi és az első fizetésig eltelt idő közben is legyen mit enni és lakni is kell valahol (persze más dolog ezt félretenni). Tartok tőle, hogy leginkább ennek az összegnek az előteremtése jelent sok magyar munkavállalónak komolyabb fejfájást.
Összesen 36 főútszakaszon kell autópálya matricát vásárolniuk a teherautósoknak április elsejétől. Bár a gazdasági minisztérium rendelete még nem készült el teljesen, azt már lehet tudni, hogy melyik utak lesznek fizetősek. A tárca szerint azért a 12 tonnánál nagyobb teherautóknak kell fizetni, mert ők veszik leginkább igénybe az utakat. A fuvarozók érdekképviseleténél azt mondják, nem önös érdekből használják a főutakat.
A 10-es főút. Itt áprilistól már csak autópálya matricával közlekedhetnek a 12 tonnánál nehezebb kamionok. A Szeged és Hódmezővásárhely közötti út is fizetős lesz. Az országban összesen 36 ilyen szakaszt jelölt ki a gazdasági minisztérium. Ilyen út lesz a 4-es, a 33-as és a 85-ös út egy-egy, körülbelül 30 kilométeres szakasza. Szintén több kilométeres hosszon kell matrica a 26-os úton, az 53-ason és a 84-esen.
A gazdasági tárca, mivel a rendelet teljes szövege még nem végleges, nem nyilatkozott. Annyit azonban elmondtak, a céljuk az volt, hogy az autópályákra tereljék a forgalmat, és azokat az utakat tették fizetőssé, amelyeket tönkreteszik a kamionok. A fuvarozók szerint jó okkal használják a főutakat.
Kíváncsi lennék arra a kisközségre vagy nagyközségre, ahová nem érkezik meg a tüzelőanyag vagy az élelmiszer, amit a kisboltban megvesznek mondta Peredi Péter, a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke.
A matrica meglétét az autópálya kezelőnek kell ellenőriznie. Ott azt mondják, ehhez fejlesztésre is szükség lesz.
Április elsejével mindenképpen meg tudjuk valósítani az ellenőrzést, részben a meglévő eszközeinkkel, részben gyorsított közbeszerzési eljárás lefolytatásával mondta Winkler Virág András, szóvivő.
A főutakon továbbra sem kell fizetniük a személy-, és kisteherautósoknak. Utóbbiaknak azonban több, eddig ingyenes autóút szakaszra már kell áprilistól a matrica.
A kamionok számára április 1-jétől fizetőssé váló útszakaszok:
1. számú főút Almásfüzitő-11136 számú kilométerszelvényig 2. számú főút Vác-Rétság 3. számú főút Kápolna-Kerecsend 4. számú főút Szolnok-Törökszentmiklós
4. számú főút Újfehértó-Nyíregyháza 6. számú főút Szentlőrinc-Szigetvár 8. számú főút Várpalota-Veszprém 8. számú főút Ajka-Devecser
8. számú főút Körmend-Országhatár 10. számú főút Budapest-Pilisvörösvár 21. számú főút Salgótarján-Bátonyterenye 26. számú főút Miskolc-Sajószentpéter
33. számú főút Tiszafüred-Hortobágy 38. számú főút Tokaj-Rakamaz 42. számú főút Mezőpeterd-Országhatár 43. számú főút Szeged-Makó
44. számú főút Lakitek-Tiszaug 47. számú főút Hódmezővásárhely-Szeged 51. számú főút Kiskunlacháza-Dömsöd 52. számú főút Solt-Dunaföldvár
53. számú főút Kiskőrös-Kiskunhalas 54. számú főút 5407-54122 kilométerszelvény 55. számú főút Baja-Alsónyék 56. számú főút Bátaszék-Mohács
61. számú főút Cece-Simontornya 63. számú főút Sárbogárd-Cece 71. számú főút Balatonvilágos-Balatonkenese 71. számú főút Keszthely-76 sz. főút
75. számú főút Alsópáhok-Zalaapáti 81. számú főút Székesfehérvár-Sárkeresztes 81. számú főút Bakonysárkány-Kisbér 84. számú főút Jánosháza-Sárvár
85. számú főút Győr-Csorna 85. számú főút Kóny-Csorna 86. számú főút Egyházasrádóc-Körmend 86. számú főút Mosonmagyaróvár-Jánossomorja
A cél gondolom az, hogy ahol van autópálya ott kényszerítsék a fuvarozókat, hogy azt használják, mert ha úgyis megveszik a matricát, akkor valószínűleg használják is a pályát, a másik meg a külföldi tranzitforgalom véget. Ha már nem tankolnak itt és így nem fizetnek az útalapba, akkor legalább hagyjanak itt némi pénzt az út használatért.
Lehet találni érveket az útdíj fizetés mellett és ellene is. Addig amíg matricát kell használni addig még gondolom sokan "lenyelik" ezt az újabb sarcot, de ha valóban 2 éven belül kilométerdíj lesz (ugye erről beszélnek), az vajon ezekre az új fizetős szakaszokra is érvényes lesz(?), mert akkor aztán igazán megdrágulnak a költségek.
Nem akarom más síkra terelni a dolgokat de én kicsit párhuzamot vonnék ez és a vizitdíj közt. Úgy látom, a cél a következő: fogadtassuk el az emberekkel, hogy fizetni kell ezért elindítjuk az egészet úgy, hogy egy alacsony kezdő díjat vezetünk be - mondván nem olyan megterhelő az a kis összeg amit fizetni kell - majd 1-2 év múlva mikor elfogadták, hogy ez van akkor majd felemeljük a fizetendő összeget.
Nem tartom magam vátesznak, de sajnos az előrelátasom általában be szokott jönni.
Sziasztok, olvasom itt, hogy sokan szeretnének kanadai kamionos állásokra pályázni. A legegyszerűbb lehetőség (bár nagyon drága) : van egy kimondottan bevándorlásra szakosodott ügyvédi iroda kanadában (biztos van több is :)) ) , akik szerződésben állnak több fuvarozó céggel és nekik közvetitenek európából sofőröket. Mindent intéznek, akár a teljes családnak a letelepedési engedélyét is. Az egész procedúra kb 3 hónap alatt lefut, viszont 2.700 angol font a fizetendő díj. Igaz, azt vállalják, hogy ha nem sikerülne valami, akkor ezt visszafizetik. Az első interjú alapján döntik el, hogy vállalják-e e jelentkező kiközvetitését vagy nem. Akit vállalnak, annak 98% az esélye, hogy kijut. Nem csalók és nem is egy feketemunkást kereső társaság. Elég nagy múltú iroda.A fizetés ott is 6-10 ezer dollár között mozog, kanada-usa fuvarok vannak. Való igaz, hogy csak 2 hét fizetett szabadság jár (14 nap) ami nem függ a kortól. Fizetés nélküli szabadságot viszont lehet kérni.
Igaz, benne vannak a KRESZ-könyvben, sőt, még a KRESZ-vizsga anyagában is a rakodási stb ismeretek. Akkor meg minek még külön vizsga?? Akkor inkább kérjék számon komolyabban már a KRESZ-vizsgán, azt kész.
Komolyan mondom, nevetséges, ami ebben az országban megy. Máshol is így van?
Össze-vissza vannak az árak. Ki mennyit gondol. Nálunk 35eFt, a legközelebbi nagyvárosban 28eFt, BP 22eFt. Az egyik azt mondja be kell járni a tanfolyamra, a másik azt mondja nem. Mondom tananyagról könyv. Az nincs, ott a C-s Kresz könyv abban minden benne van. Persze a legtöbb helyen 2-3 nap alatt le van zavarva az egész (komoly oktatás). Valószínűleg hasolnló lesz a 300 órás tanfolyam is, az elején komolyan veszik az oktatást később meg már csak a pénz lesz a fontos.
Hosszúteszt halad most tartok 30350km-nél így valószinű,hogy márciusban összefutok Pavel cartáccsal egy riport erejéig biztosan,készítünk pár sztár fotót meg ilyen nyalánkságok.Jah meg egy gyorsulási tesztet is fogunk végezni ha Pavel nem felejti el elhozni a mérőmüszerét :ĐĐĐĐĐĐĐ
nyulak???? tudod ami a mezőn ugrabugrál amig el nem találod ugy hogy menjen a pörköltbe.... ari kis ugri.... olyan füles, olyan mint te aki bepróbálkozik ;)
a rolling-tons hosszúteszt hogy áll??????? tegnap gépkocsiztam egy kicsit és jött velem szembe (másik sáv) egy kopp olyan piros iveco muint a tied.. kha-889 es rendszámmal.....
A franciáknál nem olyan rendszer alapján működik, ott minden szakaszra más-más összegek vannak, de, hogy minek arányában azt meg ne kérdezd :) Megnézni úgy tudod, hogy kiválasztod a térképen a számodra érdekes pályaszakaszt (csak a fizetős pályák vannak rajta), ezután megnyílik az azt a pályát üzemelő honlapja, ott pedig meg tudod nézni a tarifát. Péage (a pályán is evvel jelöli majd a fizetős szakaszt) vagy prix menüpontokat keress.
Azért érdekelne, mert ősszel akartam buszra menni. De ha így lesz, akkor lehet hogy változik a helyzet. Az E-t azt lehet hogy megcsinálom nyáron. Még annyit: ha szeptember után akarom megcsinálni a sallangokat(báf, TIR stb), akkor be kell ülnöm a hosszított tanfolyamra?
Heesh, Én megcsinálnám a helyedben, de ha nem így lesz akkor ne én legyek a hibás :)) Olcsóbb úgyse lesz. A "sofőrhiányt" meg majd az új tachográf szabályok is növelni fogják. Hamarosan nem csak a fuvarozókat meg sofőröket lehet majd büntetni, hanem a megbízókat is (pl. 1 nap alatt érj ki angolba).
Ha van C&T magazinod, akkor 2003-ban a következő cikkek voltak Stralisról: 2003.aug 41-46.o. Stralis és Eurocargo teszt olaszo.-ban 2003.május 33-38.o. Stralis bemutató 2003.febr 18-20.o. Stralis az év kamionja díjátadás a ex Pegaso gyárban 2003.jan Stralis teszt 33-38.o.
Szervízintervallum használattól függően max. 120ekm, az Iveco az Eurotronic váltónál minimum 600.000km után számol kupplungcserével. A 10,3L-es motorból hosszabb emelkedőnél hiányzik az erő (a kicsi hengerűrtartalom miatt), sajna emiatt komolyabb hegyes-dombos vidéken 1-2L-el többet eszik mint egy 12L-es motor, de ezt leszámítva jól húz a motor köszönhetően a változtatható geometriájú turbofeltöltőnek (főleg alacsony fordulatszámon). Motorfék az Iveco által fejlesztett Turbobrake (2 fokozatú), ami max. 400L-s fékteljesítményt tud leadni, elég jól fogja az autót (a maga idejében az egyik legjobb volt). Az Eurotronic váltó nem kapcsol elég gyorsan, emelkedőn vagy előzésnél érdemes manuálisan átvenni az irányítást. Fogyasztása nem rosszabb mint a konkurenseké 30-33L/100km. A motorsátor 20cm magas, ha magastetős, akkor azon állva egy 190cm-es ember állva elfér. A fék EBS-es. A műszerfalon középen van egy nagy display amire a cimborám azt mondta olyan mint egy nintendo játék kijelzője, mindenféle színes villogó kijelzéssel. A modellnek kicsit nagyobb lett a piaci részesedése kb. 7%, mint az elődmodell Eurostar és Eurotechnek (kb.5%), de változatlanul nem ez lett az Iveco húzómodellje. Lehet vele dolgozni, de ennek sincs olyan nagy presztízse (a Renaultval együtt) mint konkurenseknek
Nincs igazuk! Csak azért állnak össze, hogy pénzt takarítsanak meg, hogy az igazgatótanács tagjainak mindenféle okkal minél magasabb prémiumot fizessenek ki. Ebből a megtakarításból az autóvásárló nem sokat profitál, az autók nem lesznek olcsóbbak, csak a cégeknek nagyobb nyereségük. Közben meg ráfogják az egészre, hogy ez mindenkinek érdeke, mert így olcsóbb az autó (ezt nem kell elhinni). A gond az egésszel az, hogy ha sok cég fejleszt, akkor nagyobb az esélye annak, hogy valaki kitalál egy jobb és környezetbarátabb megoldást. Ha sok gyár összeáll kevesebb a fejlesztés és persze a pénzügyi keret is így kisebb az esély, hogy megtalálják a valóban legjobb megoldást.
A februári Rolling tons újságba az egyik cikkben taglalják ezeket a felvásárlós,összeállós teherautócégeket.Jobban bele gondolva valamilyen szinten talán igazuk is lehet.
Gasolin Press értesülései szerint a a Volvo 7,5Mrd koronáért (1,1Mrd $) megveszi a Nissan Diesel Motor Co.-t (a Nissan teherautó gyártó részlegét), japán 4. legnagyobb haszongépjármű gyártóját, amiben eddig 19%-os részesedése volt, és átvállalja a cég ugyancsak 7,5Mrd koronás adósságát. Az felvásárlással a két cég kutatási és fejlesztési részlege évente 200millió Euro-t takarít meg. Az MAN visszavonta felvásárlási ajánlatát a Scania-ra, így egyenlőre nem lesz az egyesülésből semmi. Azonban nem kizárt, hogy később a VW felügyelete mellett mégis lesz valami közös együttműködés vagy esetleg egyesülés a két cég közt.
Ha már beindítottam a szkennert akkor az új MAN TG-A-t is "bedaráltam" aminek a "plasztikai műtétéről" pár napja beszéltem. A képen a XXL és az LX változat van amint éppen sarkköri próbán vannak.
Tehát ha jól értem, jövú márciustól, akinek nincsnek meg a hivatásos papírjai(jogsi, páv, eü, báf stb), annak 300 órás tanfolyamon kell részt vennie. Annak is, akinek csak szimplán a jogsi van meg, semmi egyéb(báf, TIR..)? Én most csináltam meg a C-t, tehát akkor jó ha idén elintézek mindent, ami kell? E-t nem akartam megcsinálni, de akkor lehet hogy megérné, mert ki tudja mi lesz, hátha kell majd. Meg a buszt is.
Úgy látom, cél a sofőrhiány további fokozása, lehetőleg a 0 szintig.. :)
Ha már kanada szóba került pár hónapja láttam egy hirdetést az expresszben,hogy alap angollal pár év tapasztalattal valami magyar fazon soföröket keres kanadában.Segit a vizum beszerzésben stb laszlo_ maro@hotmail.com az email cime
Ez szép. Akkor az a havi 4-5 ezer egész jó pénzecske. Toronto környékén 20 éve nem látott és igen távoli rokonaim élnek :) És Calgary-ban jobb a jégkorong!!! (Kedvenc csapatom a Flames) Ehh. Ausztráliában nincs annyira hideg ;)
A feltételek közt nem írják a német állampolgárságot, csak 2 év nemzetközi kamionozás nyergesvontatón max. 50 éves életkort, jó egészségi állapotot, a megelöző 12 hónapban baleset és közúti bűntetés mentességet és jó angol nyelvtudást szóban és írásban. Beszkenneljem akkor?
cicó, Most csak ennyire fussa...és ahelyett hogy a tesztlapokat szkennelném befele jól, már megint itt ülök a fórum elött :)
szicsi, Long haul csak nagyautóval létezik kint, náluk nem divat a hétésfeles. A jelentkezésen meg nincs mit csodálkozni, a mi újságjainkban se hirdetnek többnyire külföldieknek ilyesmit.
Az egy dolog, de nagyon úgy néz ki, hogy magyaroknak tényleg nem ér... :((( Egyébként a Bison Transport hirdet, ha valakit érdekel, és a FAQ-ban az van, hogy legalább 2 év USA-beli vagy kanadai nagygépes (long haul) gyakorlat kell, ha valaki náluk akar dolgozni. Ilyen "mi csinálunk belőled truck drivert-t" típusú felvétel nincs náluk.
Most voltam újságosnál (Savoya Park), már nem lehetett kapni a Truckert. Nem tudnád azt a hirdetést beszkennelni (lefényképezni), és valami módon hozzáférhetővé tenni azok számára akiket érdekel?
Csak azért említettem az árfolyamot, hogy az újságban leírt Euro árfolyamot összevesem kamionos papa hozzászólásával. Nem az elköltés miatt, abban teljesen igazad van.
Szerintem tökmindegy, hogy mennyi a kanadai dollár árfolyama. Az az érdekes, hogy OTT mit lehet érte kapni. Átszámolgatni nemigazán szükséges, mert nem itt lesz elköltve, ha az ember ott van. Szerintem :) Érdekesebb, hogy mennyibe kerül a tej-hús-kenyér-farmergatya-mosógép-ferrari. Ott. :)
Mikor kb. egy hónapja voltam kint olaszban, az A4-esen (Trieszt-Torino pálya) elég sok helyen voltak kint a Wi-Fi táblák, persze a nagyobb parkolókra volt ez csak jellemző. Meg ha jól emlékszem, akkor Velence-Milánó között főleg!
Én nagyon sokat motorozom, nem is szeretnék lemondani róla. Csak épp az a baj, hogy kb. 1% hülye miatt az egész motoros társadalmat beskatulyázzák. Jó, nem azt mondom, én is szoktam húzni neki......másképp nem lehet, nem bírja ki az ember egy 98 lovas, 180 kg súlyú gépen. De amikor megyek 150-el a megengedett 90 helyett, és úgy megy el mellettem a motoros, mintha állnék, az durva. Ráadásul a szembe forgalom és a vele egyirányú forgalom közt előz, 200-al. De ők tényleg a kisebbség. Amikor túrázni megyünk egyszerre 20 motorral, na az az érzés.....és mindenki hazaér épségben. Teherautósként én is találkozom állattal, túl sokszor is. De nem mindenki az! Hamarosan én is háromcsaládos apa leszek, nem tehetem meg, hogy bármi baj érjen. Csak sokszor nem is rajtunk múlik.....pl. az egyik barátom kórházban fekszik, mivel kihajtott elé egy személyautó. Ő szabályosan közlekedett, mégis ő húzta a rövidebbet. Lehet, hogy nem áll többé lábra.....:( Bocs az offért mindenkitől!
Nem tudom mennyi a kanadai dollár árfolyama. A cikk Euro-ban adta meg a fizetéseket (gondolom, hogy könnyebben tudják összehasonlítani a mostani fizetésükkel). Ott azt írják, az első hónapban betanítás alatt 1650Euro, 2-3 hónap 2300Euro, és a 4. hónapban ha megvan a havi 12.000 mérfőld akkor 3200Euro, fizetés hetente. Egy fuvar 7-12 nap, néha 3 hét ezután jár 2 nap szabadság. Kanadában évi 2 hét a fizetett szabadság!
Én a következőt olvastam még korábban erről: lesz egy alapképesítés, és egy továbbképzés. Az alapképesítést annak kell elvégeznie, aki a D-t 2008 szept. után, a C+E-t 2009 szept. után csinálja meg. Ez elvileg nem lesz tanfolyamköteles, de vizsgázni kell belőle írásban és gyakorlatban. Akinek már ezen időpontok előtt megvolt a jogsija, annak csak a továbbképzésen kell résztvennie, ami 35 órás tanfolyam, viszont vizsga nélkül!
Kíváncsiságból utána fogok számolni ennek a Pestre feljárós verziónak, hogy milyen differencia jön ki ott árban. Amúgy Pesten hol vannak ilyen autós sulik??
Teljesen egyetértek a megállapításaiddal! A buszt kár megbolygatni, a személyautós jogsinál nem rossz ötlet a 21 év (sőt!) a motorjogsit meg felkéne emelni nagyon sokkal! Tapasztalatból beszélek, ugyanis tavaly vizsgáztam motorból (azóta motoroztam is 12000 km-t) és láttam hogy kik rakják le és mi célból a jogsit......csodálkoznék, ha a felük még élne...:(
Szerintem ez a 300 órás tanfolyam minimum 200.000Ft lesz, de inkább több. Mivel gyakorlati képzés is tartozik hozzá, azaz vezetni kell teherautót - ill. egy része szimulátorban is teljesíthető, de mivel ilyen egyenlőre nincs az országban illetve ha lesz akkor a drága vételárát ki kell termelnie - ezért a képzés sem lesz olcsó.
Erősen tartok tőle, hogy ha fuvarozó vállakozók ill. az állam nem járul hozzá jelentős mértékben a képzés költségéhez, még kevesebb lesz a piacon a sofőr. Ekkora összeget (C+E+300 órás tanfolyam) magánberuházásban ilyen átlagfizetések mellett tényleg csak az vállal be aki fanatikus. Sokszor mondtam már csak ismételni tudom, a mai fiataloknak a kamionozás tényleg nem karrier, (rengeteg lemondással jár).
Nem akarok beleszólni, de Pesten 125eFt a C, 22eFt a BÁF, és mert diák vagy valószínűleg van utazási kedvezményed MÁV és Volán társaságnál is. Talán érdemes elgondolkodni nem éri-e meg neked ott csinálni. Ha időben megcsinálod a C-t akkor elfelejtheted a 300 órás tanfolyamot. A döntés a tied.
Ez a dolog mind szép és jó, de a költség oldaláról nem tudtok valamit?? Engem konkrétan a 300 órás verzió érdekelne, mert terveim között szerepel a diploma után C+E-ből vizsgázni. Viszont jelen pillanatban egyik kategóriával sem rendelkezem sajnos (meg egy darabig nem is fogok, Dunaújvárosban cakom-pakk BÁF-Páv-al 250.000 a C kategória, ennyi spórolt pénzem sajnos nincs).
Szóval tegyük fel, ha a diploma után lesz egy jól fizető állásom esetleg (kopp-kopp-kopp), akkor kb. mennyi pénzt kell összeszednem vajon? Akkor értenék egyet ezzel az új vizsgarendszerrel, ha az ára hasonló szinten lenne, mint a BÁF+TIR!!! Max. 10-20%-al lehetne drágább.
Jogsi korhatárhoz meg annyit: régebben volt egy cikk erről az Autó-motorban. Ott olyan tervezetről írtak, hogy a B kat-ot emelnék fel 21 évre; valamint, hogy a motort meg 26-ra (aki még nem rendelkezik v.milyen kisebb kategóriával a korlátlanon kívül). Szerintem a buszt 21-ről (ennyi az aktuális) tök felesleges felemelni, aki ebből akar jogsit szerezni az nem azért szerez, hogy egy busszal élje ki a vonzalmát a sebességek iránt, meg mindenféle állatkodás iránt. Arra ott vannak a személykocsik ill. az 500 köbcenti feletti motorok!!!! Szerintem aki már buszból vizsgázik, az tudja (vagy legalábbis komolyan akarja tudni), hogy mikor-mit-hogyan kell csinálni a vezetés során. Ezt a végét kicsit hülyén fogalmaztam, mindegy, apámnak is már több mint 25 éve megvan a jogsija (igaz csak B kat., de tudja, hogy kell vezetni...:))))
Az egyik külföldi szaklap most hírdetett egy olyan "játékot", hogy a szerencsés kimehet kanadába és egy kamionos cégnél kap állást és a költségek nagy részét is állják. Ott leírták mi a menete annak és a költsége, ha valaki kint akar dolgozni kamionosként. Elég jó a fizetés is.
Na akkor hivatalos papírokból az új jogsi lényege, míg el nem felejtem :)
Idén szeptembertől fog így működni és aki elvégzi, az kap majd mellé egy szakmai papírt (olyat mint az érettségi), természetesen az újabb kártyát és nekik már nem lesz belföldi/nemzetközi kiskártya külön. Akiknek jelenleg hivatásos van és van mellé nemzetközi is, annak az addig marad is, amíg le nem jár, nekik ezután következik majd a 35 órás tanfolyam. Azután ők is megkapják a szakmát igazoló papírt és az új fajta jogsit. Nem hivatásos csak B-ből lesz, de ha valaki taxizik, akkor annak is el kell végezni egy 35 órás tanfolyamot. Ezzel az új jogsival már minden európai országban lehet majd munkát vállalni.
Én úgy hallottam a rádióban,hogy az M1-M7 közös bevezető szakaszán a 100-as táblánál 130-ra van állítva.Ehhez képest már többször belerohantak a szemem láttára olyan 110-es sebességnél( mivel én 90-el haladtam) :o))))))) szép sárga villanó fénye van :DDDDD
A tir mostani formájában is több lenne mint amit megtartanak belőle. Csak így sokkal több nemzetközi sofőrt lehet "előállítani" ugyanannyi idő alatt, mintha 300 órás lenne. De ez nem csak ebben a szakmában van így ;)
Így igaz. Mondjuk arra nem vennék mérget, hogy a másik 2-t ilyen esetben eltörlik... Elég szar országban élünk, hogy ilyesmi előforduljon.
Tegnapi példa pl. tűzoltókészülékre. Mész németben, meglátsz egy kigyulladt kamiont. Ugye ilyenkor köteles vagy megállni és tűzoltókészülékkel kisegíteni a bajba jutottat. Igenám, de kiürült tűzoltókészülékkel már te se mehetsz tovább. Semmi gond, a német rendőr ilyenkor ad másikat. Ezzel egészen addig leszel jó amig haza nem érsz, ugyanis az itthoni szabályok szerint, csak magyarországon hitelesített készülék lehet az autó tartozéka. Ezekután csodálkoznátok ha kötelezően kellene a belföldi is, meg nemzetközi is? Én nem nagyon.
Úgy tudom, hogy akinek eddig megvan a C, az bizony segédmunkás. Az új tanfolyás besorolása már a szakmunkás kategóriába esik bele. Kinek lesz rá pénze? Nemtom. Mindenesetre államilag jobban támogatott lesz elvileg, ergo aki hivatalosan munkanélküli, annak 90-100%-ban támogatják. HA. Nemtom. Mint mondottam volt: itt októberben indul majd ilyen fejtágító, és ha kapok infót megmondom pontosan miről szól, de remélem, hogy addigra meglesz mindenem és túl leszek az első 50-60 ezer kilóméteremen :) (Ez szép mondat volt) :))
Amit Gabesz ír, az egy EU-s törvény, ami a hívatásos sofőröknek kell majd a munkavégzéshez. Ezt akkor kell megcsinálni ha megvan a teherautó (ill. busz mert nekik is kell) jogasítvány és dolgozni is akarsz sofőrként. Valószínűleg ezután - ha valaki elvégezte a 35órát ill. a 300-at - már nem kell a belföldi árúfuvarozó vizsga és talán a TIR se.
Attól még, hogy C-d van nem leszel hivatásos. Ugyanez érvényes a belföldire is meg nemzetközire is (azok csak sima lehúzások, de ez eddig se volt titok). A PÁV is magyar "jellegzetesség" azt se keverjük bele (gondolom az is megmarad...mert miért is ne). A lényeg annyi, hogy megpróbálják ezt az egészet EU-s módra átalakítani és emiatt a hivatásosoknak ezt az "utánképzést" 5 évente meg kell majd csinálni, ha hivatásosak akarnak maradni. Aki pedig az időpont után akar majd hivatásos jogsit szerezni, az automatikusan a hosszabb/drágább tanfolyamot végzi el. Példának a német rendszert hozták fel, náluk ez állítólag elég régóta így működik. Aki hivatásos az mehet más autóját vazetni (értsd: ez a hivatása, szakmája), akinek lejár és/vagy nem megy el erre az utánképzésre, azt leszedik az autóról. Nagyjából ez a lényege.
Szerintem annyiból talán van értelme, hogy ezzel kiszűrik azokat akik évek óta még sofőrszék mellett se ültek, de a többieknek ez plusz kiadás lesz (időben is pénzben is). Mondjuk az oktató leginkább amiatt aggódott, hogy egyáltalán ki fog akkor elmenni gépkocsivezetőnek? Mert szerintük 300 órára senki se fog beülni egy iskolába és akkor az anyagi részt még nem is említettük.
nemértem! bemegyek a sutósiskolába/teherautósiskolába és mondom, hogy hííívatásos gpkvezető szeretnék lenni, akkor azt jelenti, hogy a suli a C-t elvégezteti velem.
A vizsga hivatásosként fog menni, (gondolom van közte kül)
akkor ha tényleg hivatásszerűen akarom csinálni, akkor ezt a 300órás leülős dolgot végig kell csinálni?????
arra akarok kilyukadni, hogy mindenki érte! sima c-s papírral nem vagyok hivatásos gpk vezető??????
én rászántam olyan 350-400eFt-ot ha ezt a továbbképzéses dolgot megcsináltatják velem akkor az szívás, legalábbis nekem!
a suliba kell szólni, hogy hívatásos paírt akarok, vagy ez hogy műxik??????
Azt mondták beüzemeléskor és utánna is, hogy a Trafi nagy ráhagyással lett beállítva és csak 150km/h felett mér. Ebbe a tartományba a kamionok nem férnek bele.
köszi a választ, ilyenekre gondoltam. globetrotter olvtárs megjön megpróbáljuk kifaggatni! az érdeklődésemnek pont ez volt a tárgya egyre többet látok itthon belőlük jellegzetesebb pofájuk van és fennen hirdetik, hogy euro5-tel rendelkeznek. a motor egész jó lehet 11 literből 450 le-t kihozni, széthajtás nélkül, bár volvo. ha valakinek van még tapasztalata várom!
szabi, Rád villantott? Elvileg mérik, de hallottam már olyat is, hogy gyakorlatilag nem tud ilyet. Azért szerintem jobb a biztonság, de itt olvashatsz róluk: http://sebessegmeres.info/users.php?show=354
Tavaj nyáron már biztos volt náluk 1 szőke hosszúhajú, Belgában egyik lerakón már én is összefutottam vele ;)
Amúgy tegnap elkezdődött az ADR és hallottam 1-2 dolgot ami mást is érinthet. 2008-tól (asszem március 31-től) akinek eddig hivatásos jogosítványa volt, annak részt KELL venni egy 35 órás tanfolyamon. Ez mondjuk még nem dőlt el, de elvileg majd úgy is el lehet végezni, hogy 5 évente 7 óra, de ez még nem biztos (a 35 óra már biztos). Ha ez sikerül, akkor megkapja róla az ember papíron is, hogy hivatásos sofőr, ha nem, akkor sajna úrvezető jogsid lesz (magadnak azért vezetgethetsz ha veszel hozzá autót :)). A CE-t pedig jó ha most megcsinálja akit érdekel (már ha valaki gépkocsivezető szeretne lenni), mert az meg közel 300 órás tanfolyam lesz, ebből kifolyólag pedig az ára közelíteni fog a fél milkához. A tanfolyam valami ilyesmi elosztásban fog működni: 60% elmélet, 20% gyakorlat, 20% rakodási ismeretek gyakorlat.
KODI, Tegnap megjött végre a sofőrkártyám, hát aláírni tök fölösleges volt :D Szinte semmi se látszik belőle :)
Tressy, Ha torrentes linket tudsz az jöhet nekem is, köszönöm ;)
Kezd el furgonozni, és belelátsz ebbe a világba, ha akkor sem megy el a kedved, akkor hajrá. De az utak mellett még fogsz ilyesmiket látni sajnos. Amúgy sok sikert!
Tavaly egy pár kilométeres próbaútra mehettem egy 440-es Premiummal aminek akkor volt a piaci bevezetője. Nem volt rajta pótkocsi, csak szólóban volt. Az első benyomások kedvezőek voltak. Az új motor jól húzott (a Volvo 9literes motorja volt a fejlesztés alapja) és automata rendszerű váltó volt benne. Olajcsere normál olajjal 60.000km-ként. Fogyasztása a szokott 30-33L-közt (40t-val), nem rosszabb mint a versenytársaknál. Nekem tetszett az új műszerfal is de tippem szerint sajna már olyan a kialakítása, hogy ha elromlik akkor lehet a kompletett kilométerórát cserélni párszázezerért. Nekem nem tetszik a kipufogófék karja (vékony műanyag kar jobb oldalon a kormány alatt), sokszor olyan érzésem volt, hogy egy nagyobb rántás rajta és a kezemben marad. Mozgattam sokat 420-as dCi-s Premiumot annak is erős motorja volt. Az elődmodell 400-ast is próbáztam egy 400-500km-es úton (az már egy pár éves volt a használatomnál, szar úton zörgött is rendesen )megkergettem a Pilisben) A Premium alapjában véve nem rossz autó, de nekem szűk a fülke, nagy a motorsátor, így méreteim miatt nem szívesen európáznák benne pár hétig. Az autónak kicsi az önsúlya (ez előny), előszeretettel veszik a csóróbb kelet-európaiak meg a törökök (ezek az országok a célpiac, mottó adjunk el nekik kamionnak látszó valamit.) Biztos vagyok benne, hogy a Renault betegség (függőcsapszeg) őt sem kíméli. A 3-4 éves Premiumokat 400eKm-el elég jó áron lehet kapni. Lehet vele dolgozni, de nincs olyan presztízse mint a többi márkának (Iveco kivételével)
Globetrotter most Premiummal van úton ha hazajön biztosan beszámol az autóról.
Ingyenes a résztvétel, mert be akarják vezetni a terméket a piacon és ez egy jó reklám.
B-s jogsi gondolom azért elég mert mint írja zárt tesztpályán folyik a kiprobálás (sok nagyobb cégtulajnak nincs jogsija és őket sem akarják kizárni a mókából, mert van lecsójuk).
Én tegnap láttam egy kamionos balesetet a kertünk végében a főúton egy kamion pótkocsistól felborult.Nagyon megrázó élmény volt számomra ugyanis én értem oda először.A sofőrnek szegénynek leszakadt a füle félig és eltörött a válla.Én azért írok csak mert én is Kamionos szeretnék lenni de csak 20 éves vagyok megvolt az elrettentő példa mégis a kamionozásnak szeretnék élni!Remélem sikerrel járok.Jó utat kívánok nektek vigyázzatok magatokra!!
Bocs, hogy ennyit írok - de még valami: regisztrációnál kérnek kódot, cégnevet, meg ilyeneket... Én "magánszemélyként" (vagy hogyismondjam), mehetek azért? Még sofőr se vagyok, csak leszek, B-m van eddig, C talán jövőhéten, forgalmivizsgától függően... Köszönöm a választ előre is!
torrentröl konkrétan ill ha irsz/irtok mailt akkor adok hozzá gyors letöltési helyet ahonnan pikkpakk lejön és nem csak ez van hanem Ms autoroute 2007 is meg még egy Ms mappoint nevezetü
véleményetekre lennék kíváncsi! milyen tapasztalatok vannak ismereteitekben az új prémium 450-ről, ami már euro-5 állítólag. érdekelne a fogyasztása, esetleges már előjött tipushibák, utazási kényelem stb. megvallom őszintén ezt a tipust nem nagyon ismerem, sőt az elődjeit sem.
off Nem nagyon érdemes így kiírni az email címed egy nyilvános fórumba, mert nagy eséllyel fogsz kapni ezután kéretlen leveleket (viagra és hasonló hirdetések, pénisznövelő módszerek, afrikai árvák megmentése stb.) Ha valaki rákkantint a nickedre, akkor ott az adataidnál szerepel (már ha nyilvános, de nálad az). on
Azt hiszem nem volt még szó róla, hogy most febr. 23-24.-én megint lesz volvo tesztvezetés. Most a Volvo FE sorozatot lehet kiprobálni. Ugyan elvileg már letelt a jelentkezési határidő, de még van szabad hely. Tesztvezetés a cinkotai telepen lesz. Részletek:
Nah megnéztem nagyobb városok miskolc debrecen stb utca szinüek benne.Kiváncsiságból leterveztettem vele egy Budapest-Moszkva útvonalat 1890kmre irja http://nagc.fw.hu/terkep.jpg .Amúgy elég használhatónak tünik egy picit talán nehézkes a kezelése de nem rossz ráadásul magyar nyelvü a hang és a kezelö felület is
Nálunk a belföldi (39600ft) 4 napos tanfolyás volt és meg kellett hozzá tanulni egy könyvecskét. Kaptunk egy kis papírt, ami igazolta a sikeres vizsgát. Ennyi. Én a biztonság kedvéért lelamináltattam. Nem gyűrődik, nem ázik át. A nemzetközi 55 lesz. Ebből 22 a vizsgadíj, de ezt már írtam itt.
Magyarországra legeslegjobb sztm az igo pocket pc emuval müxik pcn is bár igen eröforrás igényes.Pcre talán magyarban az aeromap pc-s változata lehet a legjobb .Ezeket a külfödi softokat magyarra el lehet felejteni nyomába sem ér az igo tényleges utcaszinü térképhez képest majd jópár év múlva de még nekem is le kell tölteni csak utána tudom megmondani mennyire részletes
laptopra kevesebb a választék mint pocket pcre (Pda).Microsoft Autoroute 2007 meg Map factor pc navigátor amit tudok gyorsban adni ez utóbbi meglehetösen friss darab de tölünk keletre csak a föbb utvonalak vannak rajta.Még nem néztem meg milyen itt van róla infó http://www.mapfactor.com/products/mapfactor-navigator-software/pc-navigator-6/
Pda=kézi számitógép egy olyan kütyü amit gpsel összekötve navis rendszert kapsz.Gondoltam ha már elmész moszkvába adok térképet hozzá ami elvileg végig is tud vezetni addig, kiváncsi lettem volna rá mennyire használható (vagy nem használható)a keleti blokkban
Sziasztok azérnem válaszoltam mert nem voltam itthon.
Tressy: Azt nem tudom mi az a pda de gps-em nincs.
Gabesz: Vigyázok ne legyen túlszárnyalva ez. Remélem senki nem fog ennél kevesebbet kapni. A másikhoz meg köszi nekem Ő mindennél többet ér!
Cicó: még örülök, hogy igy tudok írni, ez sem tartozik az erősségeim közé.
Paypal: azért írtam azt hogy az lessz akire gondolsz. Sok ember le döbbent ezen, és hozzá teszem a kedvencei közé tartoztam. Régen sokat köszönhettünk neki de már ez meg változott, többen érzik ezt.
Milyen a adószámra gondolsz? Ami az adókártyádon szerepel. Azt minden munkaadó kéri, de ez nem a sofőrállás feltétele, hanem a munkavállalás feltétele.
Ha alkalmatottként mész el, akkor kell egy Belföldi árúfuvarozói tanfolyam (autósiskoláknál lehet csinálni), ha külföldre is akarsz menni akkor egy TIR vizsga. Ma néztem felénk egy BÁF 35eFt egy TIR 135eFt. Mintha mostanában itt a fórumon páran ennél alacsonyabb összeget mondtak volna. Egy vállakozói meg felénk 170eFt (máshol ez is kevesebb) Más a jogsin kivül nem kell.
köszi a választ, gondoltam hogy ö volt az, egyébként nem is értem, mert az irányitók közt még neki volt a legjobb híre, anno még elég sokat megtett a soförökért, furcsa fordulat...
Eddig tőlem sehol sem kértek semmi papírt, bemondás alapján elhitték.
De saját érdeked is, hogy legyen árufuvarozói vizsgád.
A Kisalföldben volt elég sok hirdetés 7,5-re.
Szeretném megkérdezni, hogy ha munkát keresek sofőrként akkor milyen papirokat szoktak kérni a leendő munkaadók. Árufuvarozói vizsga? orvosi? Kell adoszámnak lennie? Nekem megfelel az is ha bejelentés nélkül dolgozhatnék. Ha lehet úgy feleljetek, mintha a marsról jöttem volna. Esetleg kellenék-e valikinek, én győri vagyok és A B C-s vizsgám van, meg páv3.
fehér-mercis, Ezzel a 6 rongy+kajajegy fizetéssel szerintem átvetted a legkevesebbet kereső sofőr címet itt a topicon ;) Amúgy meg szarni rá, lesz jobb. A kiscsajhoz meg gratula.
binlaci, Igen, de ezt a pírt mostmár mindig magadnál kell tartani, a PAV már csak ezen lesz. Hogy mit kérnek el egy cégnél? Első melóhelyemen még a jogsimra se voltak kiváncsiak :D
a dobozban CSAK egy versenyautó szélesítései vannak, tehát plasztik vagyis ilyen öntött kevlár vagy nagyonkönnyű műanyag alaktrészek.
semmi nincs vagy nem lenne benne amiért baj lehetne! egyenlőre keresek még céget, mert akit találtam az olyan trehány, hogy na. ez hétfőig tuti nem játszódik le, mert még az inas küldi a pénzt.... de ha tényleg elvinnéd akkor majd mondom dezsőnek, hogy ez lesz és akkor a postai díjat majd te mondod meg neki, de ezt majd én is fogom neki mondani. a többit majd imélban, mert gaso letekeri kisfejem :)
Ha semmi olyan nincs a csomagba szivesen ki viszem. Most megyek elősször Moszkvába. Jól emlékszel kint volt a tábla mert az a CB hívom, sokan csak úghy ismernek a "rendes" nevem nem is tudják.
A Gasolin Press értesülései szerint az ősszel dobja piacra az MAN az új TG-A modellt. Az autón apróbb csínosítások történtek. A fülke mérete formája nem változik, csak azok a részek amik gyártása olcsóbb és egyszerűbb. Így változni fog a homlokfal a lökhárító és a lámpák és a tükör is. A lökhárítón nagyobb lesz a hűtőnyilás, mert az Euro5-ös motorok és a visszavezetett kipufogógáz (EGR) nagyobb hűtés igényel. A szigorúbb EURO5-ös normát az MAN biturboval fogja megoldani, és több kipufogógáz kerül visszavezetésre a jelenlegi 10%-nál. Szó van arról is, hogy a Liebherr céggel közösen fejlesztett új V8-as motor megjelenhet a távolsági árúfuvarozásban is. (a motor jelenleg a Liebherr-nél 680LE-t teljesít, ezzel az MAN újra a legerősebb szériagyártású vontató lehetne, vagy a eljesítményét visszafoghatnák 6xx valahány lóerőre) Vissza a fülkemódosításhoz. A visszapillantó tükör és a széleslátószögű tükör egy közös házba lesz integrálva. Módosul a fényszóró és az index is. Nagyobb méretű lesz ködlámpa is. Az építőipari járműveknél a fém lökhárító is nagyobb hűtőnyilást fog kapni. Más formájú lesz a homlokfal két szélén az oldalterelő spoiler ami az ajtó koszolódást befolyásolja. Elképzelhető, hogy a modell neve a jelenlegi TG-A helyett mósosul és az A betű lecserélsre kerül. S, X, és F betűről pletykálnak az érintettek. A lökhárító és a homlokfal a MB Actroshoz hasonlóan egy V betűt fog formázni.
Biztos vagyok találnál ott kedvedre való táncpartnert. Még ha klikkesednek is, hol találsz ennyi a fuvarozásban aktív résztvevőt, legfeljebb egy NIT vagy MKFE konferencián, de ott más a hangulat. Ez vissza nem térő alkalom. Én egyszer voltam (na jó nem egyszer) egy lízingcég partiján. Egy külső okból leültem egy idegen pasi asztalához és mivel közös témánk elkezdtünk beszélgetni. Jópár hónappal később mentem üzletelni egy céghez és kiderült, hogy a cég tulajdonosa az a pasi akivel korábban a partin beszélgettem. Tudod mennyivel oldottabb volt így a beszélgetés? Soha nem tudhatód mikor kivel hozhat össze a sors, amiből még profitálhatsz. Tudod manapság a kapcsolati tőke éri a legtöbbet.
egyikrészről voltam itt tiszaújvárosban egyszer mint fuvarszervezőket kerestek, arra későn érkeztem a nyelvvizsga miatt, aztán rá egy jó félévre meg bepróbálkoztam mint sofőr(semmi plecsni csak ha lenne ugy adtam el magam) szóval akkor nem kellett nekik zöldfülű... akkor mosrmár kellene????? te hol szalutáltál????? itt leningrádba, vagy máshol?????? lásd pölö vasvári....????
ja aztán:
ha jársz moszkvába, akkor lenne egy kérdésem:
mégpedig, mostanában összecimboráztam egy moszkvai sráccal OFF egy lökött ladás mint én és egy kis csomagot, lásd tele plasztikanyaggal, véeftées szélesítésel ON és ha megirná hogy mi kell neki, akkor elvinnéd?????? mármint ő elmenne ahová mész moszkvába :) csak megkérdeztem, mert amúgyis postán menne, csak igy kicsit kevesebb lenne, te meg elkérnél tőle egy 50eurót oszt helló.... hm????
neked nem volt kinn az ablakba egy táblán ez a név???? lásd fehérmercis????
kapcsolatot???? iylen helyen???? haha ez is oylan mint a többi bál.... kis tánc, megvan a klikkesedés, oszt helló.... lehet ha nagy leszek akkor elmegyek, de most nincs igazán nagy kedvem bálozni, meg hát ha mentem volna még párt sem találtam volna....
el is adhatnám a tudásomat????? most akkor ha viccből irtad szemet-hunyok, de ha komolyan hát jaj neked kolléga!!!! :D
tudásom csak nagyméretekről van, ilyen mindenholelmegy dolog azt mindenki tudja, én meg borsodot centire ismerem ;)
a tvk kéményei meg egy jóó elmék! ha vki egybe el akarja vinni szóljon, hogy ha akarja én ingyééé megszervezem az utját!
Mindenkinek köszi. ?ind a ketten jól vannak ?igaz a pici háromszor annyit eszik mint az átlagos babák és még nem dagi. Soltaire: Már van is másik helyem, hétfőn indulok Moszkvába. Ivecoslaca: Nektek is gratulálok a harmadik Gyerekhez. Ha teheted legyél ott a szülésnél könnyeb a feleségednek meg az egy felejhetetlen amit ott látsz. (de lehet, hogy Te már ezt tudod). Csavargó29: Azt hiszem ha ezt "Gyuribá" tudná lehet, hogy nem így zajlott volna minden, az a baj, hogy nagyon keveset tud az embereiről! Valami listát kellene ezekrő a cégekről csinálni hátha meg lehetne őket szorítani azzal, hogy senki nem megy hozzá dolgozni
Szia Paypal. Te ismered naggyábol őket gondolhatod mekkora csalódás vplt ez nekem. Küld el eemailen a nevét akire gondolsz. De szerintem az akire gondoltál
Ahogy nézem hűtősautók nagy része egy cégtől van. Valószínűleg nem hosszabítottak vele szerződést, most menti a menthetőt és eladja a készlet nagy részét. Ránézésre legyilkolt autók igencsak drágán. Pont előtte néztem 12-14-18t-s autókat a németeknél. Ennél olcsóbban sokkal tip-top autókat lehet kapni hasonló évjárattal.
Ha már használt autó, most már lehet hozni szgk.-ban is 96 szeptember előttit igaz magasabb a reg.adó. Akkor gondolom jöhet teherautóból is öregebb. Valakinek van pontosabb infoja.
A sok anyázás közepette én inkább gratulálnék a kislányodhoz:) Az a lényeg, hogy egészséges és végül csak megvárt téged:)
Majd ha akkora lesz elmeséheted neki, hogy apuci árkon-bokron keresztül sietett hozzá, hogy segítsen neki megszületni :)
(Az én férjem főleg az angolokhoz jár, mekkora lenne ha mondjuk a londoni körgyűrűn rácsörögnék, hogy figyi megindultak a fájások kicsit csipkedd magad...:))) bocsánat, csak úgy eszembe jutott):))))
Fehérmercisnek: Gratula a csöppséghez, munkát pedig úgyis fogsz találni. Ami volt megtörtént, előre kell nézni és kész :) Az élet elvileg szép...
Más. Ha a hűtős/fagyasztós ennyire ottvan a szeren, mint ágazat, akkor miért látok annyi eladő autót? Mert igencsak sok van... és csak egy példa. Egy hírdetésben 23 db autót adnak el!! http://www.expressz.hu/auto/haszongepjarmu/tartalykocsi/showAdvert,2897537,509,1.html Hát... ha még érteném is... jó lenne ;)
Ez nem semmi sztori, fehér mercis! A minimum, hogy kiléptél, az irányítód meg áldhatja a sorsot, hogy nem látogattad meg egy félméteres pajszerral. Nem az erőszak a megoldás, de néha jólesik...:)
A sztrájkról: véleményem szerint sehova nem vezetne. A fuvarozók tuti nem fognának össze, mint ahogy Roadtrain kollega kifejtette. Egyből lesnének, és éhes keselyűkként lecsapnának a munkákra. Nem érdekelné őket, hogy épp a saját sírjukat ássák. Tisztelet a kivételnek, de tényleg a nagy többségről van szó! A munkavállalók sem tudnának összefogni. AMikor már egy egyszerű sorbanállásnál valamelyik multinál azt nézik, hogy tudnák megelőzni az előbb érkezetteket, hogy tudnának pofátlanul befurakodni, majd pont az egyéni érdekeket félretéve kollektívan fognak fellépni? Hát nem! Egyszerű a válasz: magyarok vagyunk! Gondolom ismeritek a viccet, mikor a magyarokat nem kell őrizni, mert vigyáznak azok egymásra......nem engedinek elszökni senkit, nehogymár neki jó legyen...:(
Az egész úgy kezdődőtt, hogy még jóval szülés előtt meg beszéltük egymással ha hirtelen jön el a szülés akkor az első rakott póttal ami indul haza azt én hozom. Szerdán ment a feleségem szívhangra de ott valami nem volt jó a Babával, azonnal be fektették a kórházba. Az irányítom tudta, hogy innentől kezdve a két nagyobb Gyereket nem tudjuk kire bízni, (szerencsére a szomszédok segítettek ebben is). Erre szerdán délután leraktam Besztercén ad két felrakót csütörtökre mondtam, hogy Keressen pótot ami megy haza irányba, négy kolegám rakott Zalauba ebből három fel ajánlotta a pókocsiját, de nem engedtek át akasztani. Szoltam nekik, hogy beszéljék meg az éjszakai rakodást én ki fizetem az Embereket, nem szóltak a két cégnek azok meg raktak volna pénz nélkül ha oda szólnak. A második felrakón mikor végeztem megjött az egyik kolegám üresen és csak ott rakott fel. Elindultam mint az állat a határra ott a rendőrők a mérleges meg a kontrolosok is mondták, hgy meg sem áljak a korházig. Amikor határt léptem hívott az irányítóm, hogy most azonnal vigyem be a pótot, akkor azt mondtam majd csak másnap. Este megszületett a baba, hála istennek egészségesen, és kitartóan megvárta az apukáját, hogy én is ott lehessek ebben a felejthetetlen pillanatban, amikor napvilágot lát. Reggel bevittem a pótkocsit, de visszajöttem a traktorral, mert az összes cuccom benne volt. Abban maradtunk, ahogy van időm kipakolok a kocsiból, és kényelmesen beviszem. Hétfőn haza engedték a feleségem, meg a lányom, és amikor hazafelé jöttünk, hívott az irányítóm, és közölte, hogy most azonnal vigyem be a kamiont, mert indulni akar vele egy kolega! (50 db. kamion állt gazda nélkül a telepen!!!) Hiába mondtam neki, hogy akkor tartottunk hazafelé, nem érdekelte. Hazajöttünk, és természetesen a lányom volt az első, és az hogy a gyógyszertárból beszerezzem nekik az ilyenkor szükséges dolgokat. Ahogy visszajöttem a gyógyszertárból, már a főnökasszony hívta a telefonom, akinek azt hazudta az irányítóm, hogy nem vagyok hajlandó átadni a gépet! Ahogy tudtam kipakoltam, és berongyoltam. Szerencséjére már nem volt ott, pedig egész úton azt terveztem hogy vágom a képébe a kulcsot. Röviden ennyi. A lelki állapotom eltudjátok képzelni!
Bár igazából túl sok esélyt erre én sem látok. És az elgondolásom nem is kifejezetten arra terjed ki, hogy sztrájk, meg hasonlók. Hanem inkább arra, hogy minnél több cégről legyen információnk. Ne csak "szegény Gyuribát" tárgyaljuk ki. Van még sajnos jónéhány maszek fuvarozócég aki nem különbűl viselkedik a beosztottjával.
Ami még megoldás lehet hasonló dolgokra az az, hogy egy adott munkahelyen, ha összefognak a sofőrök akkor sokmindent elérhetnek. Nem kevesebb munkát! Hanem korrekt hozzáállást a munkáltató részéről. Nemhiszem, hogy bármelyik cég le tud akasztani nagyhirtelen mondjuk 4-5 megbízható gkv-őt! Mi sofőrök magunkra vagyunk utalva, senki nem védi az érdekeinket! -lásd tachográf dobálás, nem a munkáltatót bünteti a rendőr, hanem minket!!! Kifizeti a munkáltató????:)))))-
Bármerre rakodok, mindenhol természetes, hogy még az idegen pilóták is beszélgetnek egymással. Innentől némi összetartás csak egy lépés..
Mint azt nemrég ivecoslacával kitárgyalgattuk itt egyik fuvarozó sem mer ilyet tenni.Vagyis max. kevesen,hogy egyszerre megmozduljon mindenki.Inkább azt lesnék,hogy ilyenkor gyorsan elhalászni a másik orra elől a melót még nullszaldósan is
Emlékeztek, hogy kb. 10 éve a franciáknák a kamionsofőrök jópár napra megbénították az országot amikor összefogtak és sztrájkoltak (nem is emlékszem már mi volt az ok). A nagy autógyárak egy része még repülőn is hajlandó volt alkatrészeket szállítani csak, hogy ne álljon le a komplett gyár. Na ott volt összefogás. Ilyet itthon elképzelni sem tudok.
Nem kicsit vérlázitó, hogy egy munkáltató bármit megtehet, szinte következmények nélkül!
Szerintetek mennyire lenne buta ötlet az, hogy valamilyen szinten a gkv-ket össze kellene tartani? Így mindenki tudna mindent a jelenlegi munakadójáról és arra, hogy mire számíthat. Valami összetartást kellene kovácsolni. Tudom, hogy ez nem egyszerű dolog.
Szia Arnipapa. Ez az irányító kamionos volt a férje is az volt csak pár hete a férjét be tették müszaki előadónak, onnantol változott meg minden. Nagyon türelmes vagyok és nehezen hozzák kibelőlem az állatot, még ezzel sem sikerült igazán. Ahhoz mit szolnál ha le is írnám amit csinált? Össze törnéd még a gépet is?
Ami papírt a jogsiért kapsz azt meg ne dobd el, mert a páv csak azon lesz az újabb kártyákra már nem írják rá..
Igen kiadta az okmányiroda a páv3-at. Semmit nem kértek érte, egyszerűen kinyomtatták.
Azt azért megkérdezném, hogyha el szeretnék helyezkedni sofőrnek, akkor mit kérnek tőlem a leendő munkaadók? A B C páv3 és hivatásos jogsi Ennyivel rendelkezem pusz nagy gyakorlattal, amit nem tudok igazolni.
ezt nem is értem, jó hogy nem mondták hogy még te vigyél be pénzt..., gondolom az irányitókat is hajszolják, onnan is páran kiléptek,a Kormos az ott van még?
Régóta olvasom ezt a topikot, sokszor írtatok érdekes dolgokat, de ez a révérszes eset egyszerűen vérlázíttó! Én biztos rágyujtanám az autóit arra a köcsögre az biztos, azt a kis buzi irányítót meg egyszerűen elásnám úgy ahogy van.
Sziasztok. Majdnem 10000 kilóméterem volt Románba, állítólag 21forint/km-et kapnánk. arra van ez a komoly pénz, a minimált meg kaptam tizedikén. Az indoklás az hogy valami nem jó a rendszerben, kérdeztem mikor kapom a többit a válasz az lett, hogy ki léptem mit akarok én. De a 4500 forintos kaja jegyet meg kaptam. Meg még meg sértődött a volt irányítom mert át mentem másikhoz közben a Baba születése után, mert nem voltam hajlandó vele dolgozni. az elöbb nagyon finoman írtam le azt, hogy nem akarta azt hogy a szülésnél ott legyek. Ez hosszú még le írni is amiket ki talált. Előtte Ő volt a legjobb irányító. Még a hétn itthon vagyok, a jövő héten indulok Moszkvába egy kis maszektól.
Nem tartsd magadban ezeket a dolgokat, mond el milyen kifogásokat találtak ki. Ha így bánnak a sofőrrel, akkor megérdemlik ezt a negatív reklámot. Beszélj!
Mesélj már egy kicsit légyszi bövebben, amig a Bálinté volt a kóceráj, azért ilyen nem volt! Azt tudom hogy alig van melójuk és elég sok wabis melót visznek (pl. samsung)!
Na de ez azért durva! Fater se véletlenül jött el! Hogy jött ki ez a 6000 FT? Sokan léptek ki?
Szia Deps. Bent voltál A Révésznél? Én ma léptem ki mert elegem lett belőlük. mindent ki találtak csak ne keljen fizetést adni, meg január 25-én született a lányom kint voltam Románba és a cégen illetve az irányitomon kívül mindenki azon volt, hogy oda érjek szülésre (oda értem) de nem vittem be az autót és ezen nagyon össze ugrottam velük. Ma reggel meg jött az átutalás 6000forint a januári munka bérem. Van még kedved oda menni??????????
Nekem is eszembe jutott, csak mostanában eltűnt mint szürke szamár a ködben. Biztosan lefoglalja a sok tanulás. Leülne Gyuri asztalához és egész este nyomná neki a szöveget. Az is lehet, a végére össze is bratyiznának, Gyuri felajánlaná ez egyik 0km-es Volvo kulcsát kaució, PÁV2 meg TIR és BÁF vizsga nélkül. :o)
"másrészről nagy flegmaság, hogy csak én voltam ott mint kezdő"
Cimbora, pedig itt tudnál kapcsolati tőkére szert tenni. Lehet Gyuribácsi is ott lesz, és akár el is adhatnád a tudásodat (már ha van ilyen), vagy egyszerűen csak beolvashatnál neki, ha arra van igényed. Attól, hogy nézed a TVK kéményeit, még nem kerülsz be a szakmába, ha meg nem kerülsz be akkor nem is tudsz újat alkotni. Inkább ide menj el, mint a haverjaiddal biliárdozni. :o)
meg különben is hogy nézne már az ki hogy a jövőhavi ctb-ban egy bérelt nővel le lennék fotózva s a kép alá meg az lenne irva, hogy "mint hívójele is mondja: all-bérlő"
na ez ciki lenne, másrészről nagy flegmaság, hogy csak én voltam ott mint kezdő :D
Szia Mindenki; Bárki; Akárki; Valaki; és Aki a 7 végén kiszeretne kapcsolodni a +szokott ritmusból és mégis házonbelül szeretne 1 kicsit mulatni. Az vegyen részt a Fuvarozók Bálján 2007.02.24 Szombat További infó:www.nit.huweboldalon!
importos holt időben, még a ponyvás árakat is letörik csak újra ki tudjanak állni exportra........ gondoljatok csak a magyar friss szezon import áraira... magyarán a szezon nagy árai miatt az import ár csökkenését hozza szinte magával. amikor az összes magyar hűtő nyár elején ruhr vidéken, hollandiában és angliában található, akkor nincs normális áron még ponyvásra való import belgium, hollandia észak németország térségéből
Hogy az angolok mennyiért mennek azt nem tudom, de az olasz nemzetközis ponyvás autók 1,3Euro alatt nem. Beszéltem egyszer egy sofőrrel aki egy spanyol hűtős cégnél dolgozott, azt mondta hűtős árut min 2Euróért visznek, de amikor beindul Portugáliában az eperszezon és nincs elég autó ott felmegy 3-3,5-ig is. Aztán amikor nincs semmi akkor normál árut elvisznek már 1Euróért is.