Persze oktass csak ki. Első hozzászólásod a zaj témához a következő volt :
"Szerintem azért kell a 3 méter (és a hurok, ha a beltéri és a kültéri között nincs meg a 3 méter), mert így jóval csendesebb, és nem rezonál. Nem a hűtőközeg-többlet az oka, hanem az a természetes jelenség, amely szerint egy csőben a zaj és a rezgés csökkenés nélkül tovább halad, mint szabad térben. Elég ha belekiabálsz egy 10 cm-es nyitott csőbe, hallani fogod azt a speciális zajt, ami egy vuvuzelára fog emlékeztetni.
Hogy erre a japók miért nem jöttek rá, illetve ezzel miért nem foglakoznak? Ennek viszonylag egyszerű a magyarázata. A japán cégek már évtizedek óta az ipari, közületi felhasználással foglalkoznak, ahol a csendesség, hogy finoman fejezzem ki magam, nem a legfontosabb szempont. Egy bankfiókban az alapzaj is magasabb, mint 40 decibel. Egy gyárról már nem is beszélve. Ahol meg igazán kell a csend - szállodaipar - ott már régóta légcsatornáznak és annak gyakorlatilag nincs semmi hangja. A lakossági oldalfali split olyan terület, ami eddig nem volt a japánok fő vadászterülete. A kóreaiak viszont ebből élnek, erre a piacra tapadtak rá.
Még annyit, hogy az általad favorizált Daikinnak nincs olyan klímája, amelyik 23 decibel alatt üzemelne. Sajnos nekem az túl hangos, és drága is. Hidd el, nem a technológiai színvonalát becsmérlem a Daikinnak. Ha akarna, tudna gyártani 20 decibeles gépet is, de nem akar, így nincs mit megvenni."
Itt először kültéri egység rezgés-zajcsökkentésről esik szó, aztán meg általánosságban a zajszintről. Később sem választottuk szét a beltérire és kültérire, általában beszéltünk az okozott zajról. Ráadásul, ha egy kültéri egység zajos, az az esetek jelentős részében a lakásban is problémákat tud okozni (lásd Leslie esete), úgyhogy nem én keverem a dolgokat, hanem te. Egyszerűbb lett volna simán visszakozni.
Érdekes, a Midea és a Gree is ugyanezt állítja magáról. Ráadásul egy kis csúsztatás is van a dologban, mert ez a lakossági készülékekre vonatkozik, ipariban sehol nincs az LG. Egyébként számomra az eladott darabszám piszkosul nem minőségi mutató. Ha így lenne, akkor ki kéne jelenteni, hogy a legjobb autómárka pl. az Opel vagy a Suzuki, mert nálunk abból értékesítenek a legtöbbet.
Neked elárulom, de csak privátban. Nem vagyok ám teljesen elfogulatlan, de ez nem üzleti megfontolásból van, hanem szakmaiból. Mivel szerelő vagyok számomra egy-két decibelnek, néhány tized COP különbségnek semmi jelentősége, annál inkább fontos számomra, hogy mennyi szívás van egy berendezéssel. Milyen könnyű telepíteni, hiba esetén jön-e visszajelzés a géptől, vagy találgatni kell, egyáltalán milyen sűrűn fordul elő hiba, mennyire jó a supportja a márkának, stb, stb.
Előző cégemnél (Samsung szervízesként) eléggé sikerült elmerülnöm a koreai gépek szervízelésében, és nem állítom, hogy nem fejlődnek, de te is tudod, hogy mekkora a különbség minőség terén.
Próbáltam keresni a hűtőgépek zajszintjét(kb. 41dB).
Ez a mienkéhez hasonló csak a miénk Evolution.
Na a lényeg az LG beltéri lényegesebben halkabb mint a hűtőnk hangja.
Sajna decibelben nem tudom meghatározni mivel ilyen mérő műszerem nincs.
A papíron olvasható 21 dB eltérést nem tudom hova tenni, de az biztos, hogy a beltéri alá álltam kb. 1 méterre a ventillátortól a hűtőnk legalább 4 méterre volt tőlem a beltéri ventije a fülemre fújta a levegőt így voltak egy hangszinten.
Az LG Electronics már 7 éve világelső az értékesített légkondicionálók területén!
"Az LG légkondicionálók kiváló minőségét a világon mindenhol elismerik."
A JARN, a fűtés- hűtés és klímatechnika nemzetközileg elismert japán szakfolyóirata az LG-t választotta világelsőnek az értékesítés területén, miután egymás után hetedszer végzett az élen. 2000-ben 4,9 millió értékesített klímakészülékkel az LG megszerezte a világelső helyet, sőt 2005-ben és 2006-ban is több mint 10 millió készüléket értékesített, így 7 éve folyamatosan piacvezető.
Az LG Electronics szerint ez a kimagasló teljesítmény elsősorban a folyamatos kutatásifejlesztési tevékenységének, a termékválaszték folyamatos bővítésének, valamint az igen szigorú, 6-szigma minőségbiztosítási rendszerének köszönhető.
Az LG Electronics folyamatos erőfeszítéseket tesz világvezető pozíciójának megtartása, valamint a vevői elégedettség kivívásának és mindenkori kielégítésének érdekében.
A mai világban, ha akarná a MÉDIA pillanatok alatt lerombolna bármit, ha utasítást kapna rá.
Az a baj, hogy most forog velem a világ.
Tételezzük fel, hogy japán párti vagyok a hifiben.
Tételezzük fel, hogy a klímákban is az vagyok(lennék).
Az a gondom, hogy vannak szép számmal olyan NEM japán klímák mint ez is. Ez egy Genex 2,5ös készülék amit a tulajdonos tőlem vett meg kb 7 éve amikor lecseréltem a 3,5-ös Genexre. Ez a szerencsétlen készülék 4x volt át telepítve(mint azt régebben írtam) és ebből a 4x-i telepítésből egyetlen egyszer látta klímás amikor már kevés volt benne a gáz. Ennek az embernek CSAKIS Praktikeres gépei vannak MIND saját kezűleg lettek felszereve.
Hidd el, hogy ez a pacák megtehetné, hogy 10 Ururut szereltessen fel a házára mégsem teszi. Péz dögivel, de amire kell neki a klíma arra megteszik a "házgyári" eszközök is.
Ezekhez a klímákhoz képest a Samu "K" szériás gépe fényévekre van.
Azt nem értem, ha a korely gépek annyira rosszak akkor az LG hogyan lehet 7x világelső?
Ha gagyit gyártana akkor minden bizonnyal a vásárlók előbb utóbb elfordulnának tőle(mongyuk ezen kívül SEMMI LG nincs itthon és nem is tervezem).
Hogy a samuk milyenek azt nem tudom megmondani mert egyetlen egyet sem láttam eddig(remélem ez a közel jövőben megváltozik).
Mire azt hinném, hogy tudok addigra mindig jön valami amitől bizonytalan leszek.
Csak ne lenne Peterchnek egy 5000 órás Ozone-ja és ne lenne nekem egy 3000 órás LG-m!!!
Sokkal könyebben tudnék hinni.
Sajnos nincs decibelmérőm mert akkor lényegesen könyebb dolgom lenne ...
Kérlek, hogy maradj a témánál, és ne keverd a dolgokat. Én a beltéri csendességéről írtam eddig, te pedig azt állítottad, hogy hiába csendesebb a Daikin klímák beltériétől egy-két koreai klíma beltérije papíron, mégis a japán a halkabb, valamilyen - eddig még általad meg nem magyarázott - ok miatt. Most meg jössz a kültéri hangszintjével. Hát az engem nem érdelek, nem is erről beszéltem, én bent alszom, nem pedig az erkélyen.
Megjegyezném, soha nem állítottam, hogy egy Samsung olyan megbízható, strapabíró, könnyen szerelhető, mint egy Daikin. Az hogy meg melyik hogy néz ki, az szubjektív. Nincs szükségem önigazolásra sem. Az pedig, hogy valami tényszerű-e vagy sem, nem többségi vélemény kérdése, arról nem szavaznak.
Nemrég szereltettem egy klímát. A szomszédom hívta fel a figyelmemet, hogy a rézcső szigetelése egy kis részen kiszakadt (kilátszik a cső). Feltételezhetőleg a vasbeton szakította ki szerelés közben.
Kérdésem az lenne, hogy ez mennyire gond? Jelentősen lerontja a klíma hatékonyságát? Esetleg veszélyes így használni a klímát? Házilag javítható pl. szigetelőszalaggal (és van értelme)?
Nem jellemző ezekre a gépekre a gézhiány, hiszen csak forrasztott kötések vannak a rendszerben (persze kizárni sem lehet) A régi jó hűtős módszer: kézrátéttel megvizsgálni, hogy a hőcserélő teljes felületeát van-e hűlve - természetesen ezt is lehet tapintó-hőmérővel ellenőrizni.
Világos, és érthető. Akkor jobb módszer az, ha megnézem a felső hőcserélőt, hogy egyenletesen "izzad", mind az alsó, mind a felső részén, ne legyen se száraz, se deres...? Egyáltalán egy fix (nem split) mobilklíma hogy a túróba lehet gázhiányos?
Talán a "szerintem" szócskát érdemes lett volna használnod. A hozzászólásaiddal szerintem inkább csak magadat akarod nyugtatni, hogy a csomó pénz, amit kiadtál a drága Samsung klímádra nem volt rossz választás, Megnyugtatlak, ha tetszik a klíma, amit vettél, és számodra nem zajos, akkor legyél elégedett vele, használd minél többet, esetleg oszd meg itt pár havonta a tapasztalataidat velünk, és akkor minden szép és jó. Viszont hiába ismételgeted jó sokszor itt az álláspontodat (amivel eléggé egyedül maradtál) a katalógusadataiddal, attól még nem lesznek csendesebbek a koreai klímák. Továbbra is az a véleményem, hogy aki csendes kültéri egységgel rendelkező klímaberendezést akar vásárolni, az kerülje messzire a koreai és kínai márkákat, válasszon japánt, azon belül is inkább a magasabb színvonalú Toshiba, Mitsu, Daikin trió valamelyikét. Csak, hogy ne érjen vád, hogy egy márkát ajnározok.
Kíváncsi vagyok be fogjátok-e tartani azt a kitételt, amit a viszonteladói szerződésetekben az internetes árakkal kapcsolatban ki van kötve. Csak, mert ha a kiemelt árrést csak arra fogjátok használni, hogy elvtelenül lenyomjátok az árakat, akkor nem sokáig lesztek kiemelt partnerek.
Gondolom a zaj kérdésnél mindenki hangtechnikus segítségét kéri a klíma elhelyezése kapcsán ... szerintem minden katalógus megírja hogy az elhelyezés nagyon is befolyásolja a mért kötőjel érezhető hangokat. ... Nekem most van ügyfelem aki lépés generátorral felment a szomszéd lakásba, megterveztette a hangcsillapítást. A héten fogják lemérni az LG MU3 kültéri hangját ... na lesz ott nagy okoskodás azt hiszem.
Szóval egy jól berendezett nappaliban csendes a klíma ... egy üres sima falú hálószobában meg ordít ugyan az a klíma.
Az LG tuti nem hazudott a hanggal kapcsolatban, csak egy időben ... meg sok webáruház most sem ... közli a prefixeket ... Leírja hogy S12AT holott már a 3.-ik generációnál tartott ... ég és föld volt a 2 és 3 Kültéri betáp stb. Aki nem ismeri az LG-t hajlamos ezen átsiklani ...
OFF
Mától "Mi" is kiemelt Daikin partnerek vagyunk, akkora kedvezményt kaptunk pluszban amennyit nem is lehet keresni egy klímán. :-) Még a végén Szegeden is szaporodnak a Daikinok, amit nagyon-nagyon kétlek.
ON
Ja a rézcső mérete nem NA10mm hanem D10mm tehát a külső átmérőjét adják meg ezért nem megy bele a 3/8" háromnyolcad collos hollenderbe. 1"=25,4mm 25,4/8= 3,175 * 3 = 9,525. Ezért fúrjuk lassan két évtizede a hollandereket 10,5-es fúróval ... egy időben vettük az olasz 10mm-est de az árverseny ezt is elmosta ... mint ahogy elfogja mosni a 10x1mm rézcsövet is. A 20x40-es konzol helyett is lemez konzol megy, tudjuk hogy hangosabb, de a piac ezt hajlandó megfizetni ... miért szépítsük a bizonyítványt.
És ha már így belejöttünk, legközelebb lehet Én is 1mm2 kábelt veszek.
Csak a Quintella - DLP helyett lenne valami olcsóbb? Aki volt Kínában nem tud valamit róla hogy hoz-e valaki be?
Nem az a helyzet, amit te állítasz. Éppen amiatt a pár száz ember miatt, aki olvassa a fórumot, kell ide írnom, hogy itt jópár klímaszerelő vélménye áll szemben a tényekkel, a hivatalos tanúsítók által igazolt adatokkal.
A hozzászólásommal én csupán azt szeretném elérni, hogy az a jópár klímaszerelő tisztelje a tényeket, vagy ha nem, akkor a vitatkozzon. (Meg kívánom jegyezni, hogy tulajdonképpen szerencsés helyzetben vagyok, mert aki ebben a vitába irracionális, nem alátámasztható érvekkel száll be, az magát járatja le.)
Off: Van egy érdekes történet: Egyszer Einstein azt álmodta, hogy az amerikai törvényhozás törvényt hozott, és leszavazta a relativitás elméletet. Einstein hozzátette azt is, hogy ettől szönyűbb rémálma nem volt.
Kicsit így érzem magam. Attól még, hogy ezen a fórumon többen nem értenek egyet egy júzerrel, attól még a júzernek igaza van.
zajterhelés kapcsán eszembe jutott hogy a Sanyo Mini Shiki Sai , mint régi modell 23dB volt Quiet módban (talán nem Gree) .... csendesebb volt mint a Fuji Asya09 21dB-e - no comment - pont dupla pénzbe is került...
Pedig nyugodtan elhiheted neki, mert az a szerelő, aki hetente találkozik működés közben tíz-tzenkét klímával, az igenis hallja, érzékeli a különbségeket gép és gép között. A katalógusban szereplő, optimalizált körülmények között mért adatok bizony elég messze esnek a való világtól.Igazából, hidd el, nem téged akarunk meggyőzni, mert te vettél egy Samut, és nehezen veszi be a gyomrod a mi véleményünket, de olvasnak itt még pár százan bennünket, és azok úgyis le tudják szűrni a lényeget, azt, hogy jópár szakember - vagy fogalmazhatok szerényebben is, pl. klímával foglalkozó személy - véleménye áll szemben egy júzerével.
Programozással is ki lehet kapcsolni a csilingelést, de sajnos ilyen mélységekben nem ismerem már a szervízkódokat. A másik lehetőség, egyszerűen kiforrasztani a prüntyögőt belőle, és helyettesíteni egy neki megfelelő ellenállással.
A válaszom nem fog nagyon előre vinni. A kifújt hőmérséklet jelentősen függ a beszívott hőmérséklettől. Tehát ha harmincfokos levegőt szív be a készülék, és ez halad át az ideális esetben 2-3 fokos hőcserélőn. A kilépő hőmérséklet pedig itt még attól is függ, hogy milyen ventillátorfokozatot használunk, ugyanis, ha magas a ventifokozat, akkor kisebb ideig "érintkezik" a levegő a hideg felülettel, tehát nem hűl le annyira, mintha alacsonyabb sebességgel haladna át rajta.
Egyszóval az általad leírt hőmérséklet utalhat tökéletes működésre is, de lehet jele gynge működésnek is. Ezt az olyan körülmények ismeretében lehetne megmondani, mint pl. belépő hőmérséklet, stb.
Én 1 szóval se állitottam, hogy te kis keresztmetszetű vezetéket használnál, én csak arra reagáltam, hogy a vezetéken eső feszültségesés az veszteség, vagy nem.
Nem játszom a szavakkal csak javítom a ferdítéseket. Amúgy az 1 es vetetéken 5 ampernál 5 méteren belül elhanyagolható a feszűltség esés. Velem melléfogtatok ebben a vitában mert a másik hivatalos szakmám az épületvillamosság.
Lehet játszani a szavakkal. 1 a lényeg, ugyan nem mér többet az óra mint előtte, de mivel kevesebb feszt kap a berendezés ezért roszabb hatásfokkal müködik. Vagyis ha alul van méretezve 1 vezeték az pénzkidobás.
Valószínűleg a préselt lemezes hőcserélő, bár 30 bart szinte mindegyik hűtőközeg-víz lemezes hőcserélőnek ki kell bírnia. Olyat érdemes választani helyette ami R410A-hoz van méretezve 70 bar üzemi nyomásig, a Tranter/Swep gyárt ilyeneket. Tudnak neked segíteni itthon és a szlovákoknál is. A szlovák valamivel olcsóbban adja, de a terméktámogatás sokkal jobb a magyaroknál. Vagy ha van méretező programod megnézed azzal.
A rendszert a Dehon szereivel elég jól ki lehet mosni, vízteleníteni.
Nagyobb probléma de megoldható a kompresszorból a víz eltávolítása.
A töltet leszívatással óvatosan, mert a z a te lefejtődnek sem tesz jót ha vizet kap.
Bocsánat, de én meg nem tudom elfogadni az érvedet, mert nem tényeken alapul, hanem érzéseken. A füled nem műszer, és amit hallassz, az csupán viszonylagos hangérzet, amit befolyásol a tudatod, az idegállapotod és még a pénztárcád állapota is. Egyetlen biztos pont van, és az a hangnyomásszint mérése laboratóriumi körülmémyek között. A szakemberek ne érezzenek, hanem tudjanak. Az érzések maradjanak a mindenhez értő szakik szakterületén belül.