Keresés

Részletes keresés

illesf Creative Commons License 2000.01.18 0 0 160
Csömödér is EUs támogatásból építette fel az új vonalat. CSak a MÁV szerintem nem olyan rugalmas, hogy ilyeket igénybe vegyen. Pláne akkor, ha magas szinten épp a kisvasutak leépítésében érdekelt :((((( Komolyan nem tudom, hogy most mi lenne jó a MÁV regionélis (Kecskemét, Ni, Bfenyves) kisvasutakkal... A magánkéznek és az állami tulajdonnak is vannak előnyei és hátrányai. Lehet esetleg valami kooperációs formát kitalálni? Nem látom át a dolgot... És szerintem azok se, akiknek a kezében forognak a dolgok kulcsai.
Előzmény: Thomas (155)
illesf Creative Commons License 2000.01.18 0 0 159
Izé - a motorvonat közben bekékült:)) Amúgy szerintem is sokat köszönhet az egész a MÁVnak. Valahol a gyerekvasút is egy reklám, amit azért a külvilág számára elfogadható szinten karban kell tartani. Nem mondom, hogy a Gyv olyan, mint a Zillertahlbahn, de magyar viszonyok között szerintem az egyik legjobb állapotú kisvasút, és ez a MÁV hozzáállásának köszönhető. EGy vállalkozó nem biztos, hogy eleve ennyit költene rá...
Előzmény: Albertus (150)
illesf Creative Commons License 2000.01.18 0 0 158
Telefonon. Agyag-Ásvány KFT Felsőpetény, tel: 35/ - pont nincs nálam :((( Kőrösi Ervint érdemes keresni, ő intézi általában ezeket a dolgokat. Szállítás általában minden munkanap van a bánya és az agyagszárító között, Bánkra is szinte minden nap lemennek. Néha még szombaton is. Ünnepek tájékán általában leállnak. Érdemes lemenni a bányába is: középkori jellegű, trapéz alakú bányafás biztosítás, karbidlámpa világítás - mintha visszamenne az ember 100 évet hirtelen. Csak az akkumulátoros mozdony nem anakronisztikus:)
Előzmény: szega (148)
illesf Creative Commons License 2000.01.18 0 0 157
Szerintem is kár lenne öszevonni a vasutakat. Az almamelléki pl. meghalna ha a gazdasági teljesítményeket néznénk. SZVSZ az ÁEVek jó nagy részét az tartja életben, hogy az erdőgazdaságoknál mostanság „divat lett” kisvasutat tartani. Ha beolvasztanák a vasutakat a közösbe, akkor onnantól kezdve megszűnne a saját vasút iránti szeretet, és ugye közös lónak túrós a háta... A MÁV-ról viszont le kéne kapni a kisvasutakat, mert ott tényleg csak nyűg. Viszont ki kapná meg őket? A nyírségi önkormányzatok pl? Nem tudom, hogy miből tudnák fenntartani. Talán fejlettebb infrastrukturával, motorkocsikkal, a kisebb forgalmú vonatokon kalauz nélküli CSM szolgálattal és állami támogatéással lecsökkennének annyira a költségek, hogy lehetne egy jó gazdálkodású társaságot csinálni a kisvasutak üzemeltetésére... De sajnos én úgy látom, hogy magasabb (állami/MÁV) szinten a kisvasutak költségvetésből való teljes kinyomására törekszenek. Ebben az esetben meg anyit ér az egész leválasztás, mint kilapított békának a kompresszor...
Előzmény: Albertus (147)
illesf Creative Commons License 2000.01.18 0 0 156
8 működőképes+3 roncs C50-es.
Előzmény: division by zero (137)
Thomas Creative Commons License 2000.01.18 0 0 155
Mint emlitettem mar,( ha jól emlékszem) a "komlex" vidékfejlesztés keretén belül lehet EU-s támogatást kapni kisvasut fejlesztésre is.(kezdetben SAPARD,ISPA, utána már mint "rendes" tagként) De csak akkor, ha kellően kidolgozott tervek, kis---nagy térséget érintők vannak.
Kisvasut= infrastruktura fejlesztes, egyes falvak jobb elerese+- időjaras biztos modon!,
= falusi turizmus egyik hátterét adhatja, hisz az már program, hogy lehet kisvasutazni,
= áruszállitás, erdeszeti és mezőgazdasági termények, kornyezetkimélő, es többé
kevésbé időjárásbiztos szállítási lehetősége. A felázott földutak hamar tönkre
mennek a tehergépkocsik, traktorok miatt.
= természetbarát, mert nem tér le a pályáról és nem megy be az erdőbe...
az pech, hogy a lepkék kereszteződési veszélye miatt a (sötét) zöldek
megakadályozzák a vonalfejlesztést.
= további ötletek: ?

"Kisvasúttal Európába"
Üdv. Thomas

Előzmény: DLala (151)
division by zero Creative Commons License 2000.01.17 0 0 154
a Népszabadság is most írt az Gyermekvasútról: Nosztalgia a keskeny vágányokon
kivi1 Creative Commons License 2000.01.17 0 0 153
megyek én is üzemeltetni meg építeni.... meg álmodozni.. :)
division by zero Creative Commons License 2000.01.17 0 0 152
gyerekkoromban én is ilyenekről álmodoztam...
Előzmény: DLala (151)
DLala Creative Commons License 2000.01.17 0 0 151
Albertus,
hidd el, én az összes kisvasutat elvenném a jelenlegi gazdáiktól és mindet én üzemeltetném saját magam. Meg még építenék újakat is, illetve összekötnék néhány most különálló szakaszt. Édes álom...
Előzmény: Albertus (150)
Albertus Creative Commons License 2000.01.17 0 0 150
DLala: kérlek, ne akard elvenni a MÁV-tól a Gyermekvasutat! :-)

Tudod, kislány koromban a szüleimmel nagyon sok vidéki kisvasutat megnéztünk. Már akkor nagyon elhanyagolt volt mindegyik. Újabban csak a képeket és a hozzászólásokat látom az Interneten.

Az, hogy felújították a teljes pályát (aláverőgéppel, váltók cseréjével, állomásépületek felújításával); hogy a "Hétfői munkanapokon üzemszünet" már csak a téli időszakban él; hogy odacsinálták azt a förtelmes Barbie színű motorvonatot, ami úgy néz ki, mint az egykori hűvösvölgyi villamos (ami nagyon sokaknak egyébként tetszik) -- ez azért csak jelzi azt, hogy a kisvasút él.

Hogyan látják ezt mások?

DLala Creative Commons License 2000.01.17 0 0 149
Hm. Megpróbálom jobban kifejteni. Csak hangosan gondolkozom.
Szerintetek nem lenne jobb megoldás, ha néhány kisvasút rendben muködne mégha többek halálával járna ez együtt, ahelyett, hogy szép csöndben mindegyik tönkremegy? Mert akkor nem lesz egy sem.
A MÁVtól pont azért kellene elvenni a Gyermekvasutat, mert mostanában szxrik rá.
Előzmény: Albertus (147)
szega Creative Commons License 2000.01.17 0 0 148
Egy kérdés: ki tudja, honnan lehet megtudni a szállítások időpontját a Felsőpetény-Bánk bányavasúton? Tavaszal szeretnék menni fotózni...
Albertus Creative Commons License 2000.01.17 0 0 147
Szerintem érdemesebb lenne NEM összevonni az összes kisvasutat egyetlen szervezetbe. Mi más közös van bennük, mint hogy kisvasutak? (Többek téves feltevéseivel szemben a járműpark sem közös! Mit kezdene a Gyermekvasút egy tehervonatra való széncsillével...?)

Az összevonással azt érnék el, hogy lenne néhány kiemelt kisvasút, amelyekkel foglalkoznának. Ezek leginkább azok lennének, amelyekre érdemes túristaforgalmat hozni. A többit pedig sokkal könnyebben be tudnák zárni. Azt lehetne mondani, hogy a változással együttjár néhány újabb vonal megszűntetése. Vagy hogy egy gazdasági társaságot profitorientáltan kell működtetni, és az egyéb szempontokat nem az ő feladatuk figyelembe venni.

Az élet több területén találhatunk példát az ilyen erőltetett összevonási kísérletre. Nemrég éppen a sportlétesítmények állami tulajdonba vétele volt napirenden.

A legfőbb baj, hogy sok vonalnak valóban megszűnt a feladata; és nincs helyette új. Szép-szép dolog a vasútbuzulás -- vállalom, hogy én vagyok a "főbuzi" --, de azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a szép vonatok, szép tájon, szép állomáson (, szemetgyönyörködtető Siemens biztberrel biztosított vágányúton) mégiscsak úgy közlekednek, hogy az emberek pénzért dolgoznak ott, az üzemanyag pénzbe kerül, és az egész SOHA NEM ÖNMAGÁÉRT volt.

(Megint csak elnézést, ha valaki úgy érzi, hogy megsértettem.)

Albertus Creative Commons License 2000.01.17 0 0 146
Már bocs, de ez nekem úgy hangzik, hogy "hát akkor ne jusson annak se". Egyébként nem hiszem, hogy túl sokat költenének a Gyermekvasútra. Nyáron voltam fenn az unokatesóimmal, végigmentünk a vonalon, és nekem összeszorult a szívem. Hét állomásból összesen három helyen volt szolgálat (végállomások és Szépjuhászné). Ezeken is olyan gaz, hogy alig látni, merre halad a vágány. Két nagy kilátó kocsiból állt a szerelvény.

Amikor még úgy-ahogy költöttek rá, hat állomáson volt szolgálat, három szerelvény volt kint nyáron hétköznap, és a szerelvényeken volt még egy téli kocsi is. (Jól jön az még nyáron is.)

Az egyik volt osztálytársam volt az állomásfőnök Hűvösvölgyben. Kicsit elbeszélgettünk. Amikor bementem a forgalmiba, egyszerűen megdöbbentem, hogy micsoda szakadt még a linóleum is.

Hol vannak az elvtársak...? Ha a MÁV mostani vezetőrire gondolsz, akkor azok jó nagy ívben tesznek a Gyermekvasútra.

DLala Creative Commons License 2000.01.17 0 0 145
Engem nem bántott, remélem mást sem. Dehát mégiscsak ez az egyetlen, amire talán elég pénzt költöttek, rendbetették a pályát is meg a kocsikat is. Én a többi kisvasút miatt aggódok.
Egyébként mivel a kisvasutak leginkább idegenforgalmi jelentoséggel bírnak, célszeru lenne egy olyan szervezetre bízni az összeset, amelyik elsosorban ezzel foglalkozik és nem nagyüzemi személy- és teherfuvarozással. Az ÁEV-k meg nem lennének más, mint a PFT/karbantartó rész. De egy idegenforgalmi célú cégnek kellene összefognia a rendszert. Egy ilyen rendszernek lehetne a dísze a Gyermekvasút, nem pedig az elvtársak játékszere.
Előzmény: Albertus (144)
Albertus Creative Commons License 2000.01.17 0 0 144
DLala: Hát bántott téged a Gyermekvasút? :-)
DLala Creative Commons License 2000.01.17 0 0 143
Az Állami Erdei Vasutak meg állítólag ÁPV Rt. tulajdonú részvénytársaság és ha lyól tudom pont ilyesmiket muködtet egy csomó helyen...
Nem tudom, mit szólna hozzá a MÁV, ha azt mondanák neki, OK, fiúk, adjátok csak le az összes keskennyomközt az ÁEV-nak, de akkor a budapestit is!
MÁV suxx.
Csokis2 Creative Commons License 2000.01.16 0 0 142
Ne izeljetek. Es a kulonbozo AEV-ek mit csinalnak? Kismaros - Kiranyret, vagy Szalajka-volgy pl. mar eleg reg nem gazdasagi vasut.
Előzmény: Kice (141)
Kice Creative Commons License 2000.01.16 0 0 141
Jelenleg igen, de már nem sokáig.
A fenyvesi kisvasutat meg ne féltsd, a legstabilabb helyzetben van talán az összes közül.
Kice
Előzmény: kivi1 (140)
kivi1 Creative Commons License 2000.01.16 0 0 140
Ma olvastam az UDN-ben, hogy valszeg felszámolják a Balatonfenyvesi kisvasútat. Azt írják, hogy azért kell felszámolni mert a MÁV nem adhatja át másnak mert csak ő (és a GYSEV) végezhet vasúti közszállítást. Pedig a környék önkormányzatai szívesen üzemeltetnék tovább...

Mit szóltok hozzá? Lehet ilyen?

FOMA Creative Commons License 2000.01.16 0 0 139
Komlón az Altáró előtti pályaudvar valóban csúcs látvány, de ez évben felszámolják, úgy hogy ha valaki véletlenül arra jár érdemes lenne lefotózni, és feltenni a hálóra, amíg nem késő. Komlón egyébként kb. 15 éve működött még egy villamosított kisvasút az erőmű és a szénelőkészítő üzem között. Ezt később futószalaggal váltották fel, a vasút megszünt. A nyomvonala ma is megvan, egy aluljáróval együtt, amelyik a Lenin téri vasúti átjáró előtt található.
Előzmény: szega (63)
division by zero Creative Commons License 2000.01.15 0 0 138
helyesen: abból is
Előzmény: division by zero (137)
division by zero Creative Commons License 2000.01.15 0 0 137
tetszik a csömödéri hozzáállás :-)))
ott hány C-50-es van most? úgy hallottam, hogy tavaly abból feltámasztottak egy roncsot...
Előzmény: illesf (136)
illesf Creative Commons License 2000.01.15 0 0 136
Az Mk48 1005-öst megvették Debrecenből a Csömödériek. A jövő héten viszik az amúgy elég roncs gépet Nagykanizsára (kiállított gép volt, 1970 körül selejtezték), ahol felújítják, és várhatóan tavasszal kerül üzembe ismét. Debrecen kap cserébe 2 Jah kocsit.
Köszi a telefonszámot!
Rohanok, mert megy a vonatom.
illesf Creative Commons License 2000.01.15 0 0 135
Az Mk48 1005-öst megvették Debrecenből a Csömödériek. A jövő héten viszik az amúgy elég roncs gépet Nagykanizsára (kiállított gép volt, 1970 körül selejtezték), ahol felújítják, és várhatóan tavasszal kerül üzembe ismét. Debrecen kap cserébe 2 Jah kocsit.
Köszi a telefonszámot!
Rohanok, mert megy a vonatom.
(Az info állítólag nem publikus, úgyhogy nem tőlem hallottátok:)
Thomas Creative Commons License 2000.01.14 0 0 134
Kollegak a kovetkezo telefonszamot adtak: 88-230-001, 230-020, 230-424 ez utobbi kulteruleti telep. Jelenleg ez van az ervenyes Vp-i telefonkonyvben.
Egyebkent Ajka mellett Alsocsingerben is van vasut, ill. banyamuzeum.
Sok sikert,
Thomas
Előzmény: illesf (128)
NZA Creative Commons License 2000.01.14 0 0 133
Szerintem az csak egy csillevagany volt, azzal az aprosaggal, hogy a lekotes olyan "metroszeru" volt - a betonba volt beleagyazva (?).
Előzmény: division by zero (132)
division by zero Creative Commons License 2000.01.14 0 0 132
akkor ez egy sima csillevágány vagy mi volt?
Előzmény: NZA (131)
NZA Creative Commons License 2000.01.14 0 0 131
SzigDanival en is jartam a Gellerthegy alatti alagutban (igazabol ez nem is a hegy alatt van, hanem a rakpart es a hegy kozott) - szoval itt vegig az alagut tengelyeben van egy 600 mm-es nyomtavu sinpar, a Gellert furdo es a Rudas kozott. Az alagut elejen ez "csak ugy" elkezdodik, nincs semmifele vegallomas, kitero. Jarmuvet nem lattunk a kozelben sehol. A vagany egyebkent szerintem jarhatatlan, mivel az epites idejen igaz hogy megepeitettek a vizlevezeto csatornakat, azota viszont ezekbol is folyamatosan termalviz tor fel. Ezert az egesz alagut vizben tocsog, az alapzatra pedig vastagon kiult a meszko. A sinbol sok helyen mar csak a korona latszik ki.
Valoszinuleg ezt a vaganyt csak az alagut epitesekor hasznaltak. Egyebkent lent a klima borzaszto; a feltoro termalviz miatt 30-40 fokos hoseg van 100 %-os paratartalom mellett.
Előzmény: division by zero (125)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!