Szó nincs vitáról. Az ívkisüléses fényszóró használata, mosó, és automata szintszabályzás nélkül, egész EU területén, Ausztráliában, Új-Zélandon, és 2 állam kivételével az Egyesült Államokban is tilos.
De nem is a bürökrácia a lényeg, én sem hajszolom a szabályokat feltétlenül, én a józan ész híve vagyok. Ha az utólagos xenonnak bármiféle gyakorlati haszna volna, és persze a használata nem volna a többi autós szembeköpése, akkor semmi kifogásom nem volna ellene - függetlenül attól, mi az előírás. De erről szó sincs. Az utólagos xenon mindenkinek rosszabb: annak is aki használja, és annak is, aki szembejön.
Érdekes mert motorban /nagyrobogó/ egész nyáron használtam a H-7 tompított helyén a xenont 6000K, és soha semmi probléma nem volt vele,jól van beállítva és kész,rendőr sem szólt érte,pedig az szabadtükrös,
pedig nem egyszer találkoztam vele,még igazoltatott is!!:D Ja Angliában megengedett az utólagos xenon max.8000K.ig!! :O
Más téma Lézerblokkoló,abszulut tilos,és nézz utána mennyi ember használja,még fórum is van itt az indexen!!
Én ezzel szeretném lezárni a vitát,mindenkinek köszönöm a tanácsát!!!ÜDV.
Én is csak lebeszélni tudlak a xenonról ebbe a lámpatestbe. A sötét-világos határvonal el fog mosódni, mert a halogén izzó szálához képest a xenon ívfénye teljesen más méretű. Tehát a tükör nem oda fog vetíteni ahová halogénnel kellene világítania. A határvonal fölött csak 1 luxot szabadna szórnia, ezt 100% biztosan túl fogod lépni ezért vakítani fog, ezen semmiféle "beállítás" nem tud segíteni.
A lámpatestről készített kép NEM vetítési kép, sok következtetésre nem jó. Csak annyit árulna el (azonos beállításokkal záridő, apertúra, ISO-érzékenység) hogy az adott pontban kb. mennyi a szórt fény. Az út, amit meg akarsz világítani az nem oda esik, mint ahol most a fényképezőgéped van.
Az hogy a lámpatestről mennyire kontúros vagy szép képet lehet csinálni megint csak lényegtelen, ha baromi szépen kontúrosan de erősen szembevilágítod a többieket akkor az most jó vagy rossz? Ennyi erővel használjon mindenki távolságit, mindenki jól fog látni amíg nem jönnek szembe, hogy elvakítson mindenki mindenkit.
Nagyon sok autóból kivetették az utóbbi időben ezeket a gagyi szetteket, szerencsére sokkal kevesebb vakegeret látni az utakon. Ilyenkor nem tudom mi a bünetetési tétel, de az újravizsga az tuti.
Mégegy dolog, ha valaki balesetet okoz neked, hivatkozhat arra hogy szabálytalan volt az utólagos xenonos autód, és adott esetben úgyis rádverhetik a balhét, hogy elvileg a KRESZ szerint nem te voltál a hibás. Tehát a biztosítód követelheti rajtad a másik kárát, ugye nem kell ecsetelni ez hány millió is lehet...
Szóval csak pár gondolat, csak remélni tudom, hogy megszívleled. :)
Igenám, csak míg a lenti, halogén izzóval szerelt fényszóróról, 9-es rekesszel, és 1/320-as záridővel, addig a másikról 13-as rekesszel, és 1/640-es záridővel készült a kép. Az expozíció egyforma (nyilván automata üzemmódban volt a gép), így nyilvánvaló, hogy a fenti képen, nagyjából háromszor annyi fény támadta a fényképezőgép fénymérőjét. És mivel nem a fénypászmába fotóztál bele, hanem enyhe szögben fentről lőtted a fényszórókat, ez a plusz csak a szórt fény mennyisége lehet.
Ha nem hiszed, ismételd meg a két képet, manuális, és egyforma beállításokkal (mondjuk ISO100, 1/400-as záridő, és 9-es rekesz; vagy vmi hasonló).
Ok,majd átgondolom!!Jelenleg izzóm is csak 1 van hozzá!!:D Az is 6000K.Azt nem értem,hogy egy csomó ismerősöm használja gond nélkül,évek óta,ha ennyire büntet az NKH, és a rendőrség,hogyan lehet,hogy még senkit nem hallotam akit büntettek érte???:O Sok motorost is ismerek,ráadásul a 6000K használják.:O Üdv.Köszi.
Én meg egy hasonló ember miatt végeztem majdnem az út menti árokban, mert nem láttam az utat egy idióta miatt...
Iszonyat mennyiségű szórt fényt eredményez az utólagos xenon, nem tudsz ellene védekezni, mert nem pontszerűen képzi a fényt, mint a halogén, hanem ívben...
Szóval ne tedd be, ha jót akarsz másnak is, inkább nzesd meg a lámpát, mert lehet csak el van öregedve.
1. A cikket nem szakember írta, hanem a Varga András, aki újságíró, ráadásul már több, mint öt éve. Ha a szakember véleményére vagy kíváncsi ebben a témában, ezt olvasd el. Az utólagos xenont beszerelő muki szintén nem szakember, ellenben ebből él, tehát nem csoda, hogy senkit nem beszél le róla.
2. Az idézet ki van ragadva a kontextusból, ráadásul elfelejtetted bemásolni a szerző kommentjét:
"A vakítás kérdésében tamáskodunk. Szubjektív tapasztalat alapján a szembejövő utólagos xenonok jó része bántja a szemet. Ez lehet ugyan beállítási probléma eredménye, és tény, hogy nem egy halogén is vakít. Mégis, inkább kancsalítson egy olyan, mint egy rosszul beállított xenon. Nekünk a xenon egy príma vetítőlencsés, elegáns fényszórót jelent, szintállítóval és tisztítóberendezéssel. A tíz-tizenöt éves bordázott bura alatt megbúvó xenon nem fér össze azzal a precíziós csúcstechnológiával, amely mögött több éves fejlesztések vannak. Véleményünk szerint a xenon komplett rendszer. A halogénizzó helyére tett xenonizzó használja ugyan, de nem képes maradéktalanul magához illeszteni a fényszórót, hiszen az máshoz készült."
3. A topicot rendszeresen látogatók mind tudják, hogy hagyományos vagy FF fényszóróba utólagos xenont szerelni nem lehet - a halogén izzóhoz készült lámpatest nem képes az ívfény leképzésére, egyszerűen azért, mert nem erre találták ki. Ebből következően a vetített fény kevesebb lesz, mint egy prémium izzóval lenne, annál több a szórt fény, ami miatt, akármit csinálsz, vakítani fog.
4. A rendőrök utaznak rá, mert könnyedén, messziről kiszúrható. Azon túl hogy büntetnek, bevonják a forgalmit is, extra műszaki vizsgára kötelezik az autót, ami további nyűg és költség, arról nem is beszélve, hogy szedheted ki az egész cuccot.
5. Ettől függetlenül tudom, hogy úgyis berakatod - csinálj amit akarsz, de nem mondd, hogy mi nem szóltunk időben.
Egy munkatársamnak,régi üveglámpás Mitsubishi coltba van beszerelve régóta,semmi gond nincs vele,nem vakít,be van állítva rendesen!!:D Ő 6000K mániás,nekem a 4300K jobban bejön!!Itt egy idézet egy szakember által írt cikkből:
"Vakítás. Abban az egyetlen pillanatban például, amikor megemelkedik az autó orra, belevillan a szembe. A beszerelő szakember úgy véli, a gyári szintszabályzó sem tesz csodát. Ha csinálnának egy olyan tesztet, ahol egy gyári xenonos és egy utólagosan, jól beépített égővel rendelkező autót vizsgálnának, mondjuk egy gidres-gödrös, bukkanós úton, nem lenne számottevő különbség köztük, ugyanis nincs az a gyári szintszabályozó készülék, amelyik a magyar út egyenetlenségeit követni tudná, nem képes olyan gyorsan reagálni. Sőt, a szakember szerint a fényszórómosó is fölösleges dolog, mert csak maszatol, amikor a koszos üvegre ráviszi a mosófolyadékot. Amelyik ér valamit, az a törlőlapáttal ellátott tisztító, az el is távolítja a koszt. A spriccelős fajta torzítja a xenon vetítési képét azzal, hogy egy folyadékréteget képez a felületen."
Én is fel tudok ajánlani egy MU +120-at, ha ekkora rá a kereslet. :D Fél órát ha ment... Van 2 pár NBL meg egy NBU, ezekkel én is kitartok 5-10 évig kb. :D
Lehet elkezdem előlről a teszteket, van würth, van vmi osram +50%, ami nem tudom mi lehet, de még ignisből vettem ki anno, azaz 2008-ban :D, van tungi gold, van opel blue ami tungsram mega +60, van normál alap tungsram izzóm is, ill. a emelt teljesítményűek :)
Nálam azért eléggé látszik a kék szín, NBU + HCBI egymás mellett... Engem is zavar. Felkapcsolva a HCBI elég kékes bizonyos szögből, pl. egy kirakat előtt állva látszik (meg gondolom menet közben is :D).
Az 5050-es vagy inkább 5630-as chipekből érdemes nézni, párszáz Ft-ért vannak eBay.en, szépen megvilágítja a foncsort. És kellemes fehéres-sárgás szine van, nem lehet megmondani, hogy nem izzó.
Nekem inkább a fő bajom az volt a keresés közben, hogy elég kicsi a lyuk az izzónak, így nem volt mindegy a geometriai méret.
A HCBI kikapcsolva kék, nálam beszínezné a foncsort, azt semmiképpen nem akartam.
A 10w-os izzón nagyon törtem a fejem (talán 10 teljes percig is, ma reggel), de végülis letetttem róla. Féltem a foglalatot. Úgyhogy végülis rendeltem relégurutól ilyet, amit Ő, vélhetően helyeselni fog. :) Valószínűleg ez a létező legerősebb, de még legális helyzetjelző izzó. Kár hogy festett. Bárókernél ugyan van, 5w-os halogén, ami tiszta búrás, de nagyjából ugyanennyibe kerül, és akkor inkább az Osram.
A ledek, amiket vettem, nem melegszenek. Ha kell valakinek, szóljon, van 4 darab, odaadom ajeszba'.
épp reggel nézegettem ebayen. ami jobb az ott is 2000 vagy több...
10w halogén meg nem tudom nem szedi-e szét a foglalatot. igaz ez a lednél is kérdés, mert nagyon melegszenek.