Keresés

Részletes keresés

Smith W. Creative Commons License 2024.11.10 -2 1 77073

Jó kis túra lehetett, én is jó érzéssel gondolok vissza erre a szakaszra, és sokszor eszembe jut. Pedig "papíron" bőven volt olyan túra a DDK-n, ami talán szebb volt, de ez a Zalakomár-Palin valahogy igen emlékezetes lett nekem. A kulcsosháznál eltöltött pihenő nagyon hangulatos volt.

A még teljesítendő szakasz kapcsán nem merült fel, hogy két vagy három külön túraként járd végig (egy kétnapos és egy egynapos, vagy három egynapos túra)? Emellett, bár korán sötétedik, de ettől még nem feltétlenül baj, ha belecsúszik az ember a sötétedésbe. (Bár az tény, hogy új helyeken jobban szeretek én is világosban túrázni, mert így látok is valamit a tájból.)

Előzmény: KFeri_2+4 (77059)
HEV Creative Commons License 2024.11.10 -1 1 77072

Lipák István a Pest Megyei Vadvirág Természetjáró Egyesület elnökségi tagja volt, és aktív szerepet vállalt a Pest Megyei Piros túramozgalom működtetésében.

https://index.hu/kulfold/2024/11/10/uzbegisztan-magyar-allampolgar-halalos-baleset-sziklaomlas-tragedia-turazo/

Nyugodjanak békében, a természetjárók őrzik emlékét.

olahtamas Creative Commons License 2024.11.05 -1 2 77071

Elnézést mindenkitől, akinek offtopic, de én barátomnak tekinthettem, és bár a moziban háttérmunkás volt
Azért pár másodperc erejéig felvillant a filmben is a Vértes epizód 03:07-03:10 között.

Előzmény: olahtamas (77070)
olahtamas Creative Commons License 2024.11.05 0 0 77070

A temetésen még keresgéltem, no de hol van Farkas Gyula?
Bár tudtam, hogy nincs jól, de ma letaglózott a hír, hogy
2024. november 4.-én este eltávozott közülünk. :(  
Búcsúztatója 2024. november 27.-én, szerdán 11.15 órakor lesz a Csepeli Temetőben...

Előzmény: olahtamas (77060)
nagypapi Creative Commons License 2024.11.05 -2 0 77069

Nem értettelek félre, de ez a 15-20 perc pont határeset - főleg az utolsó vonatnál. Inkább a taxi.

Előzmény: timetable (77067)
KFeri_2+4 Creative Commons License 2024.11.05 -1 0 77068

A kulcsosházat ránézésre használják, az ablakon benézve is rendezettnek látszott a belseje. A környezete is rendben volt.

Valóban, az 5-ös busz pont jó lett volna, de a menetrendek.hu valami miatt nem dobta ki. De azért így sem volt vészes, bőven volt időm átsétálni a buszállomásról a vasútállomásra.

A leírásból kimaradt, de ha valaki ivóvizet szeretne tölteni a nagykanizsai vasútállomáson, akkor a pénztárak mellett, a falban van a csap. A peronon lévő csapokat leszerelték, a vasutas pedig a restit ajánlotta, hogy ott vegyek magamnak vizet.

Előzmény: timetable (77063)
timetable Creative Commons License 2024.11.05 -1 0 77067

Félreértesz. A 15 perc a helyi busz vasútállomásra beérkezése és a vonat indulása között van.

Előzmény: nagypapi (77066)
nagypapi Creative Commons License 2024.11.05 -2 0 77066

Azért azt a gugli szerint 2 km-t 19 percre elég karcsúnak tartom, ezért érdeklődtem a taxi felől.

Előzmény: timetable (77065)
timetable Creative Commons License 2024.11.05 -1 0 77065

Ha a budapesti vonatokat nézem, több mint 15 perc, az pedig bőven elegendő.

Előzmény: nagypapi (77064)
nagypapi Creative Commons License 2024.11.05 0 0 77064

Van arrafelé taxi is? Múltkor néztem a menetrendet, elé karcsú az átszállási idő, huszoniksz km után nem rohangásznék a busz-vonat között...

Előzmény: timetable (77063)
timetable Creative Commons License 2024.11.05 0 0 77063

Ezt a részt én is szerettem. A szurdokot is, meg a Förhencet is. A kulcsosház most milyen állapotban van?

Kanizsai közlekedés: Van összeköttetés a buszállomás és a vasútállomás között, a vonathoz hangolva. Csak ezt jó vidéki Volános szokás szerint sokféle járattal teszik, azért hogy a nem helyi utasokat jól összezavarják vele. :) Az 5-7-15-17-es járatcsoportot kell keresni, ezek a vasútállomástól mind bemennek a Kalmár utcához - a buszállomásnál lévő megállónak pedig ez a fedőneve...

A maradék szakasz őszi-téli időszakban két napra valóban nem ideális. Borsfáig a hullámvasutazás az észak-déli hátakon keresztbe, az kemény menet, főleg ha nincs olyan száraz idő, mint ami mostanság.

V43 1279 Creative Commons License 2024.11.04 -2 0 77062

Határozottan jó lett Kisvásárhely-Sümeg között az új szakasz, hosszabb de sokkal érdekesebb és nyugisabb. A Tarányi kápolna előtti letérésnél jókora fa dőlt az ösvényre, ránézésre nem tűnt megkerülhetetlennek. Mi megnéztük a kápolnát és ott vágtunk át a kékre, korrekt kis túra volt. Sokkal jobb volt, mint régen a több kilométeres forgalmas aszfaltozás Sümegre.

hadidoki Creative Commons License 2024.11.02 -2 1 77061

Gratulálok a túrádhoz! Én is október közepe után túráztam a Tápió-mentén, én is láttam a majdnem teliholdat :) Mondjuk Nagykáta felé azért már kicsit sárgultak a fák.

Valamikor 14 éve a Kőszikla-szurdokban volt egy komoly ijedségem:

"Pár lépés után már látszott is az erős lejtő, szakadékban folytatódó falához rögzített létra felső ága. Alig villant át az agyamon, hogy itt nem lenne jó elesni, mikor már csúszott is ki a lábam. Szerencsére fél méterrel az egyetlen, utolsó biztos pont előtt szelídült a lendület, és stabilizálódott a helyzetem. Az ijedségen kívül semmi bajom nem lett, de egy darabig bizony a torkomban vert a szívem."

Jó volt felidézni az emlékeket, remélem még sikerül idén folytatnod az utat!

olahtamas Creative Commons License 2024.11.02 0 0 77060
Előzmény: garass (77018)
KFeri_2+4 Creative Commons License 2024.11.01 -2 4 77059

Négy hónap kihagyás után tértem vissza a Dél-Dunántúlra, hogy Zalakomártól folytassam a RPDDK-t. Az orvosi rendelőnél beütöttem a füzetembe a hiányzó pecsétet, majd hosszan koptattam a bakancsom talpát a zalai aszfalton. A következő két pecsétért kellett egy kis kitérőt tenni, de Zalakarostól végre szép erdei környezetben lehetett sétálni. Nagybakónak után kortyoltam az Eszperantó-források vizéből, majd letértem a kékről és végigmentem a vadregényes Kőszikla-szurdok sziklái között. Palinig már csak az órával versenyeztem, de még így is belefért a pecsételés a busz indulása előtt.
A túra hosszabb, fényképes beszámolója a következő oldalon olvasható: https://turaelmenyeim.blogspot.com/2024/11/rpddk-06-zalakomar-palin-20241019.html

hadidoki Creative Commons License 2024.11.01 -2 1 77058

Soha ne törődj a mínuszosokkal! Régi történet, valaki ezen éli ki perverzitását. Én már észre sem veszem a + vagy - jeleket. 

Előzmény: Zolcsi67 (77055)
Zolcsi67 Creative Commons License 2024.10.31 -2 0 77057

Ahha, köszönöm, ha akkor kerítettek, akkor talán most még jobban :-)

Előzmény: jzp2107 (77056)
jzp2107 Creative Commons License 2024.10.31 -2 1 77056

Galgamácsa felől akadtam bele egy kerítésbe a kápolnával kb egyvonalban

a Rózsakúti vadászkastély felé tudtam kerülni (mária út jelzés)

másik oldalról az ecskendi lokátornál is volt kerítés 

de nem ma volt. 2017 ősz

Előzmény: Zolcsi67 (77055)
Zolcsi67 Creative Commons License 2024.10.31 -2 0 77055

OFF

Kíváncsi lennék, hogy aki egy ilyen információt, mit amit beírtam, séróból mínuszol, vajon tett-e egy árva lépést valaha a természetben, túrázott-e valamerre, hogy nem tetszik neki? :-D

ON

És akkor az ON része a (Galga-)Tápió zöldnek: Galgagyörk környékén egy vaddisznóskert miatt törölték a jelzést, a mapy.czszerint van egy dűlőút, amin meg lehet kerülni, vajon tényleg? Járt arra valaki?

Köszönöm szépen!

Előzmény: Zolcsi67 (77052)
jzp2107 Creative Commons License 2024.10.31 0 0 77054

helyszíni tapasztalat: sosem volt túl sok jelzés, tényleg csak elvétve, viszont voltak táblák km adatokkal, Rajkánál a csatlakozó Z+ is vadonatúj volt, szóval élőnek látszott a dolog..

az elmúlt 2-3 évben Rajkától Fertőbozig jutottam, végig járható volt

nézd meg varsa2 írását a 73353-as hozzászólásban, meg ott a környékén, abban van pár jótanács (csatorna melyik partján érdemes menni hogy ne kelljen nagyot kerülni, Ágfalva körüli neuralgikus pont és kerülési lehetőség stb)

ahogy nézem, a soproni pirost vezetgették féligmeddig a helyére, meg valami új leágazás lett a Szent Mártonról (S+)

ők tudják. biztos jobb így.. :-)

Előzmény: sfvr (77043)
hadidoki Creative Commons License 2024.10.29 -2 1 77053

Jesper Olsen ; Zolcsi67

Köszönöm érdeklődéseteket, örülök, hogy élveztétek a leírást! A Tápió-menti zöld nekem nagyon tetszett! Nem túl vad, enyhe dimbes-dombos terep, de mégsem egyhangú.

Bizonyára észrevettétek, hogy én elég szabadon kezelem a kiírt útvonalakat, inkább csak a túra gerincét adják nálam, ahonnan erre is, arra is el tudok kalandozni. Szóval, lehet, hogy többet mentem a sárga jelzésen mint a zöldön, de hát én ezt így kedvelem... :)

Nektek is további sok szép utat! 

Zolcsi67 Creative Commons License 2024.10.29 -3 0 77052

Tápió-menti zöld: tervezem végigjárni, egy régebbi turistatérkép alapján az elveszett jelzéseket is, a Galga völgyétől (valaha egy folyamatos út volt).

Előzmény: hadidoki (77050)
Jesper Olsen Creative Commons License 2024.10.29 -2 0 77051

Köszönöm a beszámolót. Mindig örömmel olvasom az útleírásaidat, további jó utakat kívánok!

Előzmény: hadidoki (77050)
hadidoki Creative Commons License 2024.10.28 -2 6 77050

Már egy ideje izgatott a Pest megyei piros és a Tápió-menti zöld túraútvonala. Mivel Pest déli-keleti szektorát elég jól ismerem (s nem is igazán vonz), úgy gondoltam, Verőce felől érkezve Pécelnél, a zöldön folytatom tovább utamat kelet felé. Így született a „hadidoki féle Piros-Zöld egyéni útvonal”.    

Most a Pécel – Nagykáta szakaszra esett a választásom, s praktikus okok miatt fordított irányban jártam be. Hét óra körül érkeztem Nagykátára, a kerek képű telihold éppen lebukni készült a nyugati látóhatáron.

...és egy kis ízelítő:

Vadban gazdag környék volt ez: reggeli közben láttam egy egerészölyvet, s távolból három őzet.

Tovább indulva pedig szerencsém volt, mert éppen egy traktor kezdett szántani a mezőn, amitől az állatok nem riadtak ugyan meg, de szépen eloldalaztak a zajos géptől, s én pedig sorra le tudtam fényképezni őket. Így sikerült gím- és dámszarvast is fényképeznem. Nagy kaland volt!

Akit a teljes túra leírás is érdekel, a hadidoki.ini.hu lapon elolvashatja!

V43 1279 Creative Commons License 2024.10.27 -2 0 77049

Ránéztem és tényleg nem mutatja a mapy.cz azt a felét, csak a Soproni-hegységen vezető szakasz jelentős részét. Így most már még jobban örülök, hogy a Sopron körüli részt leszámítva Kőszeg-Rajka között anno bringával megcsináltuk. Csekély vigasz, de Répcevis-Kópháza között a Szent Márton út, Albertkázmérpuszta környékén pedig a Szent Jakab út használja egy részét.

Előzmény: sfvr (77043)
fogolydilemma Creative Commons License 2024.10.25 -2 1 77048

Nagyon nagyon koszi!!! Ezt a ket szakasz kozti turamentesseget tok nem tudtam. Pont azt gondoltam, hogy az a "plane", (az is), rogton meg kell kezdeni a kovezkezo szintet.

Nade igy mar ertem, hala!

Előzmény: HEV (77047)
HEV Creative Commons License 2024.10.25 0 1 77047

Az újabb 1 év az ezüst fokozathoz szükséges első túrától indul. A túranaplóban le kell zárni a bronzot, és beírni, hogy hol kezdődik az ezüst. Az egyes fokozatok között lehet "túra mentes holt idő",  akár több év is. A már megszerzett fokozat nem évül el, de tovább fokozatba lépés esetén igazolni kell a korábbit.

Egy egy fokozat egymás után többször is megszerezhető.

Az arany és érdemes fokozat teljesítése egyszer – szülés, betegség, stb. miatt – megszakítható. A teljesítőnek azonban ezen idő alatt is érvényes MTSZ regisztrációval kell rendelkeznie.

Mtsz.org - Minősítési Bizottság

Előzmény: fogolydilemma (77045)
efemm Creative Commons License 2024.10.25 0 0 77046

"Legfeljebb további 1 éven belül teljesít..." szerintem a legutolsó bronzos túrádtól számítva, de hátha van itt, aki nem csak túravezető, hanem esetleg oktató is, és/vagy jobban tudja.

Előzmény: fogolydilemma (77045)
fogolydilemma Creative Commons License 2024.10.25 -1 0 77045

Segítsen valaki lécci, aki TUDJA a választ.

MTSZ, bronzjelvényes túrázó címre hajtok. Ehhez szükséges 500 pont és egy éven belüli teljesítés. Eddig oké. 2024. május 1-jén kezdtem, tehát 2025. április végéig kell megcsinálni és ledokumentálni az 500 pontot. Ez eddig egyértelmű.

A következő szintet - ezüstjelvényes, 800 pont szükséges - szintén egy éven belül kell teljesíteni. De mihez képest? Az utolsó bronztúrához képest? Ami mondjuk 2024. december lesz? Vagy a minősítés dátumához képest? 

Igen, olvastam az MTSZ szabályt, igen, google a barátom, stb..stb... 

Köszönöm!

olahtamas Creative Commons License 2024.10.25 0 0 77044

De rég is jártunk arra :)

Már akkor sem volt jó a jelzettsége.

Előzmény: olahtamas- (22980)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!