Nem annyira a sérelmére! Jobban el tudnám fogadni a 4T Wartburg fogalmát, ha saját motorral rendelkezne és nem ezzel a beletákolt Foswagen motorral! Bár; létségtelen, hogy ezeddig jól teljesít nálam a kicsike... De akkor is halott konstrukció! Egy ilyen 3 hengeres 4T konstrukció jobban bejött volna! És lehetett volna könnyedébben adaptálni a régebbi modellekbe is! :)
A hengertömb befoglaló méretei változatlanul hagyása mellett tervezték át. Persze a hengerfej más, hiszen szelepeket kapott, a felömlők helyett olajcsatornák kerültek az öntvénybe satöbbi, de a kupplung pl. már ugyanaz volt. Ez lett volna a legolcsóbb alternatíva hogy négyüteműsödjön, de nem ennek szavaztak bizalmat.
A segítségeteket szeretném kérni, alkatrészre lenne szükségem elölhűtős 2 ütemű Wartburghoz. Lehetőleg Hajdú-Bihar megyében, legfőképp Debrecen vonzáskörzetében. (bár a közeljövőben járok BP-re, de nem sok hely lesz az autóban)
A következőkre lenne szükségem: - elölhűtős homlokfal - jobbos fényszóró - indexek - jobb első sárvédő (ez nem tuti, hátha menthető a mostani...) - első lökhárító, kompletten, gyári tartókkal - köténylemez
Kérem, aki megválna a fent nevezett alkatrészektől, jelentkezzen itt, vagy emailben ( irmscheKUKACfreemail.hu), esetleg telefonon: 70/ 333 nulla kilenc 97
Volt olyan. De az a baj vele, hogy ha tele veszed, akkor a benne levő benzin magassága kb. az oldalsó betöltőnyílásnál van. És mint tudjuk, az oldalsó betöltőnyíláson erősebb kanyargászás közben ömlik ki a benzin. Még akkor is, ha csak 5 liter van a tankban. Tehát kell hozzá az A-5169 homologizáció 01/01 VO-ja. Magyarul a csomagtérfedélnél a felső tankbetöltőnyílás (oldalsó lefalaz). Ez a baj a tuningokkal, ha valamiben eltérsz, akkor több másik dolgot is hozzá kell igazítani.
Óóóó, hogy miért nem maradtak ennél a konstrukciónál... :( Sokkal jobb lett volna! Nincs sok bajom az 1.3-sal, de ez akkor is Wartburgosabb megoldás lett volna! https://www.youtube.com/watch?v=QGnpSGP3rvY
Volt magasított tank házi készítésben, de elég ritka madár. Németeknél 1-2 évente szokott lenni, figyelni kell a kinti apróhirdetéseket. Amúgy nem túl népszerű, akinek volt, általában az is hamar megszabadult tőle.
Az tök jó lehet a 60L tank. A napokban olvastam egy cikket,hogy a kolléga tankolt az autójába és a gyárilag megadott űrméretre + 8L tankolt természetesen szóvá tette és kapott egy neszesemmi fogd meg jól választ. De nem gondolnám, hogy itt is az lehet ,hogy 50% többet mutatt a kutoszlopon a mérő
Azért egy 60L és tank nagyon király lenne a Warti ban.
Létezik olyan Wartburg aminek 60literes tankja van?? Egyik ismerősöm azt álítja hogy az övében 60literes tank van.....az enyém 44literes.Ha létezik 60literes...akkor lehet még valahol beszerezni??
mielőtt szétszednéd ,szerintem mérd ki , vagy egy próbalámpával teszteld le hogy , hol akad el a delej,
én a biztosíték táblát tenném rendbe , ha jónak tűnik látszat ellenére is lehet szar , a wd 40 meg csak ideig, óráig jó , egy alapos sikamika ,csiszolás többet ér
Négyütemű Tourist Combiról van szó. Számtalan kis csavar tartja össze annak a panelnek a felső és alsó részét, amiről beszélünk, de úgy láttam, hogy végső soron a kormány közepén lévő (talán 17-es? nem emlékszem) csavart is ki kell tekerni, mert maga a kormány is összetartja a két részt.
Ha 2T a Wartid, akkor a kormányoszlop tetején levő csavar oldásával és a felső burkolat óvatos eltávolításával (könnyen reped, törik) hozzáférsz. Az index kapcsolóját oldalt két kis csavar tartja. Ezek simán elgurulnak a fülke padlóján. :-)
Az indexkapcsolóban lévő kontaktus jó? Én nemrég szedtem szét, és kapargattam/WD40ezgettem meg az érintkezőket. Így nem kell letörni se a kapcsolót, hogy megszólaljon a duda.
Az szuper jó, hogy ennyi ideig hibamentesen viseli a valtód!
Viszont a kartergázszürő környékét megtisztitottam és az a félgömb alakú lecsapató ami a motorblokk hátsó alsó részén van. Az egy kb 5cm hosszú csövön csatlakozik a kartergázszűrőhöz egy kis tartály egy vékonyabb cső a szelepfedélbe vezet a másik a boxkesztyűbe :)
Nos az alsó cső (5cm) hosszàban több helyen még van repedve nekem így az olajgőz a motorblokk hátsó falát és a motorteret is koszolhatja. Nem beszélve arról,hogy nem látja el megfelelően a dolgát.
Ha e két egység (a félgömb és a kis tartaly) nem megfelelően működik akkor a boxkesztyűbe és az olajbeöntő sapkán sárgás nyálkás kicsapodás lesz.
Lehet, csak akkor oldja, ha túl sokáig van benne az olaj, és párát szív magába. 5 év vagy 50.000Km, aztán csere. Mondjuk 2T-seknek arra is figyelni kell, hogy túl viszkózus ne legyen, mert akkor a jó szabadonfutó is szalajtani tud.
Pont ebben az ügyben vagyok én is a 4t vel bár 3honapja cserélték olajat a váltóban de úgy gondolom,ogy nem a megfelelő olajat rakták bele jóhiszeműen. Mert SAE80 vagy GL100 kell bele és a 75W90 nem jó bele főleg a GL 4 + vagy GL5+ hiába magasabb szintű olajok de a + os olaj annyira korroziv,hogy a sárgafémeket oldja pl foszfor,bronz stb stb és a bronzperselyeknek nem tesz jót.
Nem olyan sűrűn közlekedek T.bányán, de elő szokott fordulni a jelenség amit leírtam. Mármint a kiugranak elém! Pl.: Szüv lehajtónál az 1-sen; bent a négysávoson; tarjáni elágnál; stb. A beleáll a seggembe és tolni akar jelenség az főútvonalakon szokott előfordulni. Nem olyan gyakran, de bosszantó számban! Merthogy egyszer sem kellene előfordulnia! Ha van lehetősége, akkor ne köcsögösködjön mögöttem! Előzzön és menjen! Szerintem! :)
Nem tudom, te hol közlekedsz a városban, de én semmi ilyesmit nem tapasztalok. Igaz én el is engedem, illetve előzéshez segítem azt aki nálam gyorsabb.
És nem tolnak le, jönnek a seggembe stb. 4T-vel se csinálták soha, pedig avval is jártam egy darabig.
A töketlenkedőket én sem szeretem és a hétvégi sofőröket. De itt most nem erről volt szó! Itt arról van szó, hogy az autós kultúra eléggé érdekesen néz az ilyen öreg autókra, mint a Wartburg és a többi. Aláírom; van olyan, hogy tekintettel vannak NÉHÁNYAN az autó hajlott korára és nem g.ciskednek! De sajnos többen vannak, akik de! Az utak "császárai"! Előttük ne menjen senki és ha mégis, akkor azt tolni kezdik mert ők megtehetik! De hagyjuk már ezt a témát; mert megint jönni fog az okos, hogy szét offolom a nyavalygásommal a topicot! "Senkinincstekintettelavénfosomraésebbőlelegemvanbrühühüüü", stb... :)
de legyen ezres swift , 3 as bmw , vagy bármilyen fos
itt pesten bármit letolok , ha a belső sávban örömautózik
tahó nem vagyok, de szeretek lendületből dinamikusan menni, és ha valaki töketlenkedik azt ledarálom
egyébként ha valaki meglát egy ősfos mercedes kistehert a pirosnál , mindenki menekül a másik sávba , nehogy mögötte maradjon,aztán jön a meglepi :elsőnek lő ki a merci
Ezzel segítem a pumpát ha üres az utánavaló szakasz...pld. ha kifogy a benzin valahol es beletankolok akkor nemkell inditózni hogy felkapja...hanem felszívom es rögtön indul...a lényeg hogy könyen kell jönni a benzinnek amikor szívod...mikor nekem volt dugulásom akkor anyira szívtam hogy szakadtam meg ...es eppem csak elcseppent.
Sajnos; én kevésbé veszem észre az előzékenységet...
Sokkal többször van az, hogy kivágnak elém; nehogy beszoruljanak egy "lassú, szar" mögé. Aztán jön a fékezek és dudálok, mert be kellett fékeznem a szabálytalankodó barom miatt. És mintha mi sem történt volna, megy tovább! Se egy intés, hogy bocsánat; vagy egy köszönöm és bocsánat elakadásjelző... Semmi! Valami autós etikettet is kellene tanítani a jogosítvány megszerzésénél...
Ezzel azt akarod ellenőrizni, hogy nincs-e dugulás valahol a vezetékben meg a közbenső dolgokban? Vagy ezzel segíted a pumpát, ha teljesen üres a pumpa utáni szakasz?
Kivettem a gyertyákat a hátsó gyertya kicsit olajos. A többivel nem volt gond. Szikrát mind adott, pedig már attól rettegtem hogy meghallt a gyújtásom (bár egyszerre mindhárom az furcsa lett volna).
Akkor megnéztem, hogy benzin van e a kocsiban. Nem igazán volt benzin szaga az úszóház szellőztetőnek.
Kiszedtem a szűrőt a Jikovnál, voltak rajta bőven piszok darabok. Megtisztítottam, befújtam WD40-el, hogy kapjon kis kenést a tűszelep. Fújtam kis féktisztítót is bele. Majd indítottam, egyből pöffent néhányat. Még egyszer ráindítottam és pöcc-röff elindult. Mind 3 henger szépen megy. Megnyugodtam :)
Ha a jobb oldalon mentél, akkor nem szóltam, bár a dél-északi irányban elő szokott fordulni a középsőben is, hogy azért sürít, mert még valaki nagyon lassu elé be akar vágni az M3 felé vezető sávba és ebben a manőverében te őt feltartod. De ez nem jogos tolás, soroljon be idejében, vagy kerüljön ki mindenkit a legbelsőben ha annyival gyorsabb.
Nem kell felvenni az ilyeneket. Egyszer egy két sávos úton mellém is beállít egy 1.0-ás Suzuki Swift és túráztatta a motort meg nézett át. És akkor mivan?
Én inkább azt vettem észre, hogy ha Wartburggal vagyok akkor előzékenyebbek, mint mikor a VW-el vagy az Audival vagyok.
De persze vannak akik meg akarják mutatni, hogy erősebb a kocsijuk. Más kérdés, hogy ki vitatta? :)
Sokan furán vezetnek. Most hétvégén sokat kellett pályáznom és tempomattal mentem fix. 140km/h-val. Volt több autó is aki néha megelőzőtt néha meg én előztem meg, pedig én végig fix. sebességgel mentem...
De volt olyan is hogy a Wartyogóval siettem éjszaka az országúton és 90km/h fölött mentem valamivel. Jött egy BMW aki megelőzött majd visszalassított 85km/h-ra. Megelőztem mert siettem. Erre megint nagy gázzal megelőzött és visszalassított. Ki érti ezt? Mire jó ez?
Mondjuk amit most leírtam ez 7-8 évnyi Wartburgozás terménye és nem is nagyon volt több ilyen eset.
Nem tudom, Attila, lehet hogy a 4T még nem tűnik az embereknek annyira régi autónak, de elég fura... Én se a Moszkviccsal, se a 2T Wartburggal nem nagyon tapasztaltam még ilyen agresszivitást (vagy ha igen, az is elszigetelt eset volt). Pedig szoktam amúgy a belső sávban is menni, ha éppen úgy jön ki. Lámpánál elinduláskor szoktak főleg kerülgetni, mert nem padlógázzal-repülőrajttal indulok.
Sajnos; tényleg sok az idióta az utakon és ki tudja miért, de vannak öregautó specifikált vad barmok... Lehet, hogy szerencséd volt és nem találkoztál vele, de én ma kora reggel(~5:45) is találkoztam egyel az 1-s főúton Tatabányára befelé menet egy cége matricázott, új Fiat egyterű(vagy mi a f.sz volt) személyében. Nem volt szembe jövő forgalom, én 90-100-s tempóval mentem és beállt mögám pont ahogy Attila is írta. 1-1,5 méterre a lökőstől és próbált tolni. De, amikor látta nagyjából 2-3 km után az inpartnerségemet az ostoba kis játékában; végre kielőzött és ment tovább legalább 130-150 km/h-l!
Az ilyen bunkókkal mindig a nemzetközi kézjelekkel kommunikálom a hadműveletük nem tetszését, de kora reggel lévén; nem volt rá érkezésem... Ezúttal! :)
Nem a füst zavarja a mögötted levőt, hanem a 2T "bukéja". Azonnal érezhető a fülkében. Meg hogy néz már ki, hogy mondjuk egy Merci V12-es beáll egy 2T mögé... :-)
Érdekes. Nekem semmilyen autóval nem szoktak rámállni.
2T Waresszal sem. Igaz megyek általában a megengedett sebességgel. Nomeg a 2T füstöl, senki sem akar a s*ggembe jönni emiatt. Legalábbis úgy gondolom, mert az enyém bemelegedve nem is füstöl annyira, hogy látható legyen. (szintetikus olajjal, erős gyújtással és kompresszió növeléssel)
Szívd meg a csővet...en is ugy szokom...nekep epp a karbi előtti darab csövön van szürőke..(gondolom neked is) szivd meg es ha már látod hogy a szürőkébe jön a benzin akkor lassitassz es lassan teleszivod..vigyáz megne kóstold a benzint!!
Akkor rossz helyen mész vagy rossz tempóval. Ha óra szerint 60-70-el (ami kb. 50-60 ténylegesen) andalogsz a belső sávban és éppen nem a balra kanyarodóba próbálsz szándékjelzővel (index) besorolni, akkor tök jogos hogy lesürítenek. Tarts jobbra, nem az autóddal van a baj (wartburg) !
Savazott Talicska - ha már papoltam róla sokat a múlt héten... legyen kép is róla.
Más:
A DKW F102-es nagyon ott volt szombaton a Premier Outlet-en. Tulajdonképpen az Audik helyett az F8-as mellé kellett volna állnia a trabik és a wartik közé. :-) Talán mág éppen lett volna hely.
Attól vagyok kiakadva mikor a hungarian megyek 60-70 el és valami fiatal ember a lökháritotol 1m re elkezd tolni. Nem,hogy kikerülne idegbeteg módon villog dudál. Némely embernek vörösposztó a Warti.
Jó! Inkább a komfortosságának hiánya, ami igazán zavar. És rettenetes fos az a zörgő műszerfal! Meg nincs 2T-s Wartburg feelingje! Kipróbáltam, bohóckodtam egy kicsit vele; de most már elég! :)
Wartburg bolondságnak ott a '75-s kombim! ;)
Nincs kedvem/pénzem/időm/lehetőségem még egy szart istápolgatni!
Úgy próbálkozol, hogy az AC nyomó oldala egy csövön át a szabadba van vezetve, és megnézed hogy indítózáskor "kilő-e" a benzin? Ha nem, akkor mindenképpen így próbáld először! Ha így működik, akkor lehet hogy eldugult az átfolyásmérőd, a Jikov saját szűrője, esetleg felragadt a tűszelep (ha ilyen történhet egyáltalán).
Ha a szabadba se képes kinyomni semmit az AC, akkor esetleg még egy olyan nevetséges kérdésem van, hogy az AC membrán és a talp közé visszakerült-e a rugó.
Köszi :) Láttam már valami találkozón azt hiszem. Ami pedig a gyorshajtást illeti: ez esetben jobb lenne ha sokkal többen hozzád hasonlóan közlekednének...
Egy műa.palackból próbáltam felszívatni a benzint. Tehát ez nem lehet gond. És igen, mindegyik nem lehet rossz, így csak én szúrhatok el valamit, de mit?
Nem lehet hogy a tank és a benzinpumpa közötti csőben van vagy dugulás, vagy tömítetlenség ahol levegőt szívhat? Valószínűtlen hogy minden AC pumpád rossz lenne.
Ezt a "nem a mai forgalomba való" dumát sose értettem ilyesmi autókra, mint egy 4T Wartburg. Egy Ford T-Modell, na az tényleg nem való a mai forgalomba. Az előzgetőkkel nem kell foglalkozni, bármilyen autóval mész a sebességhatárokat betartva, akkor is állandóan előzgetni fognak akiknek az 50 az 63, a 90 meg 110.
Elölhűtős 2T-m van, 86-os. Bedöglött a benzinpumpám, legalábbis kifogy a karbiból a benzin és leáll a motor. Van egy csomó bontottam. Többet is felraktam, egyik sem működik. Amiket szétszedtem, azokban szemre jó volt a membrán, illetve szájjal lepróbálva működött (szívó oldalt csak fújni tudtam, nyomó oldalt meg csak szívni). A talpát síkba csiszoltam és új tömítésekkel raktam fel a blokkra. Ezek után szinte meg sem mozdul a benzin a csőben. Igaz, csak az önindítóval tekertem, de azt gondolom így is kellene üzemanyagot szállítaniuk, nem? Mit javasoltok?
Ha ár nélkül hirdeted, arra rámozdulnak a vasas orkok. Azok meg így alkudoznak. Ezért szokták beleírni a hirdetésekbe, hogy: "főnöknek, tesóknak, vasba nem adom".
Újabb gyöngyszem az ajánlata 80e ft :) mondtam,hogy úgy érzem ennél többet ér. Majd a hölgy válasza a magázódásból tegezésre váltott "akkor fulladj meg"
Szervusz! Szeretném megkérdezni,h.a 4t trans üza.tankja nem ugyanott van mint a 2tnek?? Multkorjában láttam képeet a zárható csomagtérről,és nem ott volt. Ott van neki mint pl. A sedané?
Sziasztok...kellemes vasárnapot mindenkinek...a szabadonfutóról szeretnék kérdezni.Jol tudom hogy annak van egy bizonyos élettartalma ,amit nagyon megrövidít az utánfutózas bekapcsolt szabadonfutóval es a mindennapi terhelés?? A lényeg az hogy az én kocsimban nem működik a szabadonfutó..és amit tudni kell róla hogy egy jo darabig piacos kocsiként szolgált (utánfútó+telepakolt kocsi egy jo par evig )....mikor probáltam bekapcsolni akkor 1es 2es ben ment de 3ast meg a 4est kidobálta....kidobja es megál a kocsi hiába benne a sebesség....hogy néz ki az aszabadonfutó?? Kitudom azt otthon cserélni?? Valaki azt mondta hogy lehet az egész valtó kuka...de én nemhiszem mert tudom hogy piacos kocsi volt es az öli a szabadonfutót..vagy tévedek?? Minnél hamarabb megszeretném csinálni...előre is köszönöm a válaszokat :) :)
Kicsi a tábor sajnos. Itthon sokkal kevesebben rajonganak érte mint a Ladákért mondjuk és ott azért már szép/normális árakat lehet látni évek óta. Én is levettem a Trans hirdetését, konkrétan most egy perce. 500.000 alatt kezdtek jönni a hívások és ha őszinte akarok lenni, akkor abból mindössze kettő volt tényleg komoly vételi szándék.
Így végül úgy döntöttem, hogy megcsinálom magamnak és legfeljebb rápróbálok a német piacra később. Vagy, ahogy ez lenni szokott annyira elkezdek kötődni hozzá, hogy megmarad. Most is al oldtimer expon egyet sem láttam.
Lehet, hogy megy az enyém is! :( Nincs vele sok bajom, csak nem komfortos! Meg le kellene kapni az alvázról a kasznit, mert az alváz eléggé rozsdás és a rohadás megelőzésére le kellene kezelni. Az a hülye zörgés megőrjít benne! Nagyon elb.szták azt a műszerfalat! Maradtak volna az utolsó szériás 2T műszerfalánál és azt kellett volna egy kicsit "esztétikusabbra" faragni, ha már nekik nem tetszett úgy... De lehet, hogy én fogom ezt megcsinálni és akkor marad! :) Amúgy a 6-6,5 literes fogyasztása (80-110 km/h) elég jó, de nem a mai forgalomba való már ez az autó! Sokszor azt érzem, hogy "Ne egy ilyen vén szar menjen már előttem!" okból akarják leelőzni és van olyan is, hogy szinte lelökne az útról legszívesebben! :/ Pedig mostanában tartom vele a 90-100 km/h-t! De más márkájú autóval sem mennék többet... Szóval; még nem tudom...
Így jár aki ár nélkül hirdet, megérdemli, viselje a következményeit. Az ár nélkülinél már csak a "legmagasabb licitért eladó" megjelöléssel hirdetettek a jobbak. Ha el akarja adni, akkor írjon árat, vagy tegye fel az ebayre/vaterára licitre. Ha meg nem akarja eladni, ne hirdesse.
De hát nem kötelező tőled venni wartburgot. Lehet kapni 80 meg akár 50 ezerért is. A tied nem az a minőség, ennek megfelelően máshogyan van beárazva. Nem kényszer kisajátítás ez az általa megálmodott áron.
Az alkatrészek minősége... Hát igen, de pl. ebay-ról elég sok eredeti cucc megszerezhető néha fillérekért.
Miket nézek? Először is van-e alatta bármilyen folyás :-) Hűtővíz szintje, fékfolyadék szint, váltóolaj szint, vízpumpa tengely lötyög-e, ugyanez generátornál, töltőfeszre rámérek időnként, kerekeket megrángatom, csapágyak, gömbfejek rendben vannak-e, mást nem nagyon kell. Ez 5-10 perc indulás előtt, és talán nem ér meglepetés. Persze bármikor bármi történhet, ezért vontatókötél meg 5L víz elfér a csomagtartóban a 2t olaj mellett :-)
Majd ha lesz egy kis időm, talán nyáron, átépítem a gyújtást elektronikusra, meg a fesz. szabályzót is tranzisztorosra, a gyári tokozatba, hogy észrevétlen legyen :-) Bár eddig sem volt gond, de remélhetőleg nő az üzembiztonság. Meg lassan szénkefe csere is aktuális lesz, akkor meg már új csapágyakat is rakok, legyen rendben. Igyekszem a megelőzésre tenni a hangsúlyt.
75 ös az igen. Miket cserélsz ellenörzől benne?
Nekem 4t van amióta megvettem 5e km-t mentem vele naponta használom néha bosszant az alkatrészek minősége és gyakran örülök ahogy repesztek vele.
Vagy nekem volt szerencsém, vagy nem tudom... Csak pár szó erejéig OFF: használtam 4 évig Clio-t, 75e km-en keresztül, napi szinten hóban-sárban, teljesen problémamentesen. Utána Thalia-t vettem éppen a csomagtere miatt, nekem bevált, ezt 5 évig használtam, szintén hóban-sárban is, 110e km-rel adtam el teljesen hibamentes volt az üzemeltetése. Csak a kötelező szervizek voltak mindegyik franciánál, azóta is (Megane, Fluance). Ismeretségi körömben nem szídják jobban mint a VW-t, Opelt, stb. És legalább olcsóbb.
Nem védem, csak nekem jók a tapasztalataim.
De ne csak OFF legyen: A 75-ös Wartburgom ha nem is heti, de haviszinten hobbiautóként megy kb. 100km-et, szintén problémamentesen... Bár itt azért illik már felnyitni néha a motorháztetőt :-)
Ez Wartburg fórum! Hagyjuk már a Thalicskát a többi francia fossal együtt! Amúgy van Thalia topik is! Gondolom ott majd mindenki megfelelő élménybeszámolót talál a Thalicskáról. Vagy totalcar népítélet!
Én egy szart vettem; a környezetemben mindenki szídta a Thalicskát; a szerelőm sem szerette és ennyi!
Hűtő; féltengelyek; váltótartó-bakok; kézifék kötelek; hátsó fékmunkahengerek; talpasokat félévente; hátsó biztonsági övcsatlakozókat; féktárcsákat; voltak még dolgok, de már nem igen jutnak eszembe! De a cserék után tönkre ment a futómű és dölöngélt az eleje! Toronyszilent elszakadt, talpasok megint kaputt, stb...
Valahol olvastam, hogy már nagyon spórolósban ment az összeszerelés ekkortájt (1990), sőt olyannyira, hogy a fülke hátulján lévő merevítés is 2db ülésfelfogatóból készült. Még a menetes lukak is benne vannak. :D
Talicskát és a Clio-t az tudja igazán összehasonlítani aki mindkettőt használta huzamosabb ideig.
Azt mondjuk el tudom képzelni, hogy a Clio-t minőségibb alkatrészekből rakták össze és az összerakók franciák voltak - ha jól tudom a Clio számít a prémium kategóriának. Nekem a Talicska tűnik használhatóbbnak a csomagtere miatt, szerintem nem annyira bunfordi a feneke - mondjuk első látásra szokatlan volt , mint a F. Multipla, ez utóbbival viszont én nem tudtam megbarátkozni. A Talicskát meg törökök rakták össze, ha jók az ismereteim. Az új Talicska viszont már nem tetszett. el is tűnt, nem látni újból.
Van nivam is. Na az asztan elavult :)
Én nem tudnám melós autónak használni nagy ritkán jön egy cimbi neki kombija van borzamas körülmények közt tartva kb 2 házat felepitett vele. Sajnos menthetetlen a bódé.
Hú, ez a leírás a hozzászólásod utolsó bekezdésében tökéletesen illik
a Wartburgra.
:)
Mondjuk ettől még szeretjük. Én sosem ültem még Thalia-ban, de amit elmondtál róla, az alapján nem lehet annyira rossz kocsi az. Hogy csúnya? A Wartburg nem az? Megszokható :)
noha imádom a wartburgom ezerszer inkább tálinkával ingáznék Budapest-Kápolnásnyék távon mint wargányával
az autópálya csak álom a wart 110 felett csak visít -menne 150 et is de minek?! milyen áron?!meg milyen fogyasztással ? meg meddig ? Ugyan nekem az 1,3 járkálós melós autó de be kell látni sok szempontból totál elavult .Veterán szerkezetek ,szerethető , de csak annak aki meg tudja bütyizni akár az út szélén egy törött csákány végével
nem szeretem a thálinkát de vezettem : tucatműanyag , mint minden 2000 után gyártott alsó kategória. de ha ennyire rossz volt miért húztad eddig ?
Tudom! Majd itt jönni fog egy kioktató "Mit tudsz te ennyi idő elteltével a Thaliáról tapasztalatot elmondani?! Majd, ha használsz egyet 15 évig ahogy én is..." monológ, ha leírom a majd 3 éves napi szintű használati tapasztalatomat vele és, hogy negyedévente kellett több tízezres javíttatásokat csináltatnom rajta! De igen! Majd 3 évig használtam; napi szinten; majdnem csak a wc-re is azzal mentem; dolgozni-utazni-vásárolni-stb.; hóban-esőben-száraz időben; földúton-rossz minőségű úton-közepesen jó minőségű úton-autópályán; ez mindenen ment! De sehol sem nyújtott olyan élményt, hogy szeressem! Hiába van nagy csomagtere, ha a pakolhatósága egy szar; hiába repít egymagammal a pörgős motor, ha egyel több személlyel már megdöglik; hiába kis köbcentis a motor, ha nem kedvező a fogyasztása; hiába kényelmes a rugózása szar úton, ha a kanyarban fel akar borulni; hiába olcsó az autót megvenni, ha drága hozzá az alkatrész; sorolhatnám még, de már a múlté az autó! SZERENCSÉRE! :)
A Clio és a Thalicska nem ugyanaz az autó! A Clionak feszesebb a futóműve és élhetőbb autó, mint a Thalicska! Bár nem vezettem, de ültem Clioban! Az enyémben 1.4 8 szelepes benzines volt. Velem tudott repeszteni, ha pörgettem. De már plusz egy ember és vége is volt a dalnak! :) 4 emberrel + csomagok; nem is mondom tovább... :P :D És nem nagyon fogyasztott 7 liter alatt!
Azért a majdnem Clio elég erős! :) Bár; nem vezettem még Clio-t! Bizton állítom, a Thalicska egy rakás szar! Ha az utolsó csavarig felújíttatnám, akkor is egy fos; használhatatlan autó lenne! Vagyis; szerencsére csak lett volna! :)
Pontosan. Kismartoni András autó origó szerkesztő helyén kezeli az ilyen hírek khm. igazságtartalmát, de a kattkényszer nagy úr. Különösen az origónál, mostanság:-))))
Pénteken az utcánkban jóakarók jártak. Én munkából jövet az első rendszámomat a motorháztetőre rakva találtam. Gyorsan magamhoz is vettem, kész csoda, hogy még megvolt. Szóval, valószínűleg lábbal lerúgták. Mindegy, ez van, szombaton felraktam masszívabban. Most a kocsi emiatt kb. egy cm-el rövidebb. :-) Egy fehér Talicskát meg lesavaztak mindenhol körben. Szegény olyan volt mint egy T-COM reklám, rőzsaszín és fehér. Volt, ahol lemezig lemaródott a festék rajta. No ez már valóban költséges bosszúság a szerencsétlen tulajnak.
Nevetni fogsz. OFF autóimba összegezve lassan 500e km óta "gagyi" Hunoilt rakok. Igaz minden töltet mellé megy egy flakon Winny's teflonos surlódáscsökkentő.
Miután nekem is és már csak 2kezemen számolható közvetlen ismerősömnek is szétesett/besült a motorja hamis Castrol/Mobil1/Shell olajtól, kerülöm a nagyon márkás termékeket.
Érdemes manapság a hajtóműolajakra is figyelni, mert már arra is rámentek. Abból Parnalub és szégyenszemre Agip/Mol ami stabilan adja amit kell.
Hamis Castrolt pedig olaj/alkatrész nagykerből és benzinkútrol is sikerült beszopni. (Nagyszerűen hamisítják már a hologramot is. Sok esetben a "büdös hajtómű olaj szag" viszont egyszerűen árulkodik, sőt még az "ujj viszkoziméter/dörzsméter is :) )
Érdekes az az egy bar-os szelep. :-) Azaz, ha hidegfront közeledik, akkor nő a légköri nyomás és lezár a szelep. Ha napfényes időjárás van, akkor a kisebb légköri nyomásnál pedig kinyit. :-)
Bizotsan több az a gyári érték a szelep nyitásához.
A 2T Wartié fél bar túlnyomásnál (=50KPa túlnyomás) nyit, a Barkas szelepe pedig valami 130KPa-os túlnyomásnál nyit. 4T-ket nem tudom pontosan, de mintha nagyobb túlnyomásnál nyitnának, mint a 2T Wartié.
Szia Atomi! Mit szólsz, a csehek megoldották a 4 lámpás homlokfal kérdést. :) Finoman felhívnám a figyelmet, a sonnenschiebedach spoiler-re, mint Tájfun légterelő. :)
Panelban lakom, így sajnos nincs rá lehetőségem, de őszintén szólva energiám sem lesz. Az új autó Fiat, ő is igényli a törődést, és sajnos a munkahelyemen is csak több lett a munka.
1,5 éve még írtam ide időnként, mert egy 4 üteműt tartottam életben és használtam.
Úgy alakult, hogy off-topic autóra váltottam, az 1.3-astól pedig megválnék. Egyelőre próbálom felmérni, hogy mik a lehetőségek, mert a karosszéria eléggé rossz állapotban van.
Úgy került hozzám, csupán átírási díjért, hogy műszakilag is eléggé vérzett a torka (kétszer is törve volt), de amíg használtam, azért elég sok mindent rendbe raktam rajta.
Kapott új akkumulátort, a világítás kontakthibáit megoldottam, 4 új talpas, egy felújított féltengely, új féltengely és kormánymű gumiharangok, bal első kerékcsapágyak, első féktárcsák, és betétek, hátsó fékmunkahengerek, vezérlés vízpumpával, gyertyák, új vákuumcsövek és sok-sok apróság még. Kapott négy új nyári gumit (2014 végi DOT szám).
Viszont mint említettem a kaszni egy normális műszaki vizsgát már nem él meg (küszöb és oszlopok találkozása, ajtók alja stb.). Novemberig érvényes műszakija van, nyerészkedni egy fillért nem akarok, de mivel első autó volt, és számos helyre elvitt minket (pl. Krakkó), ezért ingyen (ami persze az átírás miatt, aki vinné annak 60) válnék meg tőle, ha valaki megpróbálná életben tartani. Tudom, hogy a javaslat inkább bontó lesz, de van benne annyi új alkatrész, hogy ne akarjak még én ráfizetni, hogy elbontsák.
Összefoglalva, 201e km, kétszer törött, rossz kaszni, viszont műszakilag ezen kívül kevesebb rendbehozandó dolog van rajta, és ingyen adnám a négy - 2 éve felrakott - nyári gumival. Ha valakit esetleg érdekel, akkor keressen nyugodtan az emailcímemen, illetve a kulturált formában megfogalmazott "bontóba vele" kritikákat is tisztelettel fogadom. Két célom van: anyagilag ne bukjak rajta, illetve ha esetleg valaki életben tartaná, annak még jobban örülnék.
Ro55 után idővel ugyanúgy visszarozsdál, már csak a levegő páratartalma miatt is. Szóval vagy veszel Evipasst, vagy Ro55 száradása után átcsiszolod és lekened alapozóval, festékkel, bármivel.
OT Premieren hogy lesz? Jön valaki oda? Azért kérdem, mert úgye nem lesz külön parcfermé a Wartburgoknak viszont az én autóm leginkább köztük érzi jól magát - meg én is. Tehát az esetleges közös érkezés időpontja miatt.
-A hengerfej tömítés rosszul zár - efektíve hengerfejes a motor => robbanáskor belefúj a víztérbe amitől felforr a víz. => ezt úgy tudod megnézni, hogy beindított motornál figyeled, hogy a kiegyenlítőtartályba megjelennek-e bubborékok - hidegen nézd meg először, úgy hogy letekered a kiegyenlítőtartály kupakját. (+ melegen ugyanez visszatekert kupakkal.)
-Ha olaj került valamikor a víztérbe, és az lerakódott a hűtő belsejében - akkor az megakadályozhatja, hogy a hűtő leadja a hőt => zsírtalanító adalékkal átmosatni (Autósbolt.).
-Le van vízkövesedve a hűtőrendszer => vízkőtelenítő adalékkal átmosatni (Autósbolt.).
-Rossz a termosztát => csere.
-Minden termosztáton kellene lennie egy kb. 1-2mm -es furatnak.
Ha ezt az idióta gyártó kihagyta, akkor pótold.
-Ha a fentiek egyike sem használt, akkor vedd ki a termosztátot.
Régi Wartburgos trükk - kicsit többet fogyaszt + műszakilag is lehet rajta vitatkozni, de én is így járok vele már több éve ;-).
((Ha a fentiek egyike sem jön be, akkor azért még írj vissza.))
Volt lehetőség kicsit elengedni a wartit meglepődtem,hogy mennyivel tud menni de nyilván nem arra való h padlogazzal száguldozzunk szerintem a 110et szereti tartósan.
Száraz helyen, egy oldalról nyitott, de tetővel rendelkező félgarázsban áll egy alvázszám nélküli Wartburgom. Annak akarom a padlólemezét az utastér felől konzerválni, nem megyek vele sehová. Így sem jó a RO55? Elvileg, ha nem éri víz, nem romlik az állapota lekezelés után, nem?
De azért köszi a tanácsot csak éppen nincsen kéznél Evipass. :)
RO55 után úgy hagyod? Akkor nagyon nem. Ha pedig amúgy is kezelve lesz valami alvázvédő-szerűséggel + színnel, akkor RO55 helyett használj inkább Evipasst, vagy hasonlót, amit nem kell letakarítani, és egyben alapozó is.
lássuk csak jól értem-e: adott egy eszméletlenül nagyon kevesett futott Trans, amin se a teljes fényezés, se a ponyva nem gyári, és még a kormány is kopott. Van még kérdés?
Az enyém valahogy így fog kinézni, csak kombiban: Vagy legalábbis szeretném, hogy így nézzen ki...! :P Persze; nem a fém lökhárító babás lesz, hanem a rendes kombié!
Az is szép! Mondjuk 4T-ben még nem láttam olyat! A fura mentás almás zöld megvan; az "olíva" (szerintem kacsafos) zöld megvan; a bézs megvan; a tört fehér megvan; a delfinkék (mint az enyém is) megvan; narancs-vörös/piros megvan; vajsárga megvan, de mustár színűt még nem láttam 4T-ben. :) Kíváncsian várom! :)
Ez sima flakonos, fújós matt-fekete alapozó! Az a trutymó már rajta volt! A rozsdáról nagyjából levakarásztam, de jó lesz ez most egyelőre! :) Úgyis nem sokára ajtók le; ülések/kárpitok ki; libbentem le az alvázról; csiszolás veszettül; szórógitt az egész kasznira és végül teli fény! ;) Krómos Rubinroth lesz, eldöntöttem végre! :)
Én a tartály kupakot (szelepet) kicseréltem trabi szelepre ez 1bar nál nyit a wartinak a szelepe 1.3bar nál. Új az egész hutőrendszer de így 30% kevesebb a nyomás a vizrendszerben.
Én az alsó vizcsövet a hűtőről vettem le és utána az összes vizcsövet mert lecseréltem őket több mint 5 l ment utána bele nyilván maradt benne szűk 1 liter. A hűtőt is kicseréltem újra.
Nekem kicsit fura lenne, mert üzemi hőmérsékleten a sima víznek se kéne forrnia. A termosztát biztos jó? Hűtőventilátor kapcsol? Mindentől függetlenül alap hogy le kell cserélni x időnként a hűtőfolyadékot, a "fogalmamsincsmikorvoltcserélve" folyadék már megérett erre :) Azt majd a többiek megmondják hol kell.
Akkor majd nézd meg az autóidon a motorházon, csomagtér ajtón. Gyakorló, többszörös wartburg tulajként jegyezd meg ezt. Vételnél még nagyon nézni sem kell, mert kiveri az ember szemét és 5 autóból 4,5-et így fújnak le. Még a többi hóbelebancot talán leszedik, de ezt nem szokták.
Ennyi pénzért meg elvárom, hogy az ilyen igénytelenséget nem kövessék el, pláne ne nézzenek hülyének a matt gyári fénnyel. Bár lehet, hogy még az agyvérzés előtt fényeztette az öreg. Aki ilyet akar, az meg úgyis tudja mit kell nézni akár német, akár magyar.
1990-es gyártású Touristban rendszeresen és nagyon hamar felforr a hűtővíz. Okozhatja-e ezt, hogy régi a hűtővíz, fogalmam sincs, mikor volt cserélve? Ha igen, hol kell leengedni a folyadékot? Előre is köszönöm, ha valaki tud segíteni.
Szerintem bármely közepes állapotú Trans 1M HUF ráfordítással közel ilyen kinézetűre hozható. Azért nem állapotot írok, mert lehet ezen még az ablakemelő mechanikát is homokszórták. De külsőre szerintem annyiból az "OT-re felkészítve" már elérhető.
És azért ez egy kétszemélyes autó, nem az a családdal elmegyünk fagyizni veterán. Szóval a célcsoport valahol a kőgazdag, szingli, de legalábbis nem családos Wartburg fanatikus környékén keresendő... :)
Ez vagy valami hatalmás átverés, vagy egy túl szép hogy igaz legyen de mégis igaz történet. Milyen jó szemed van, én nem is látok semmilyen gumipogácsát :D A fényezést viszont nem igazán értem a szövegben. Az eredeti lemattult fényezést leszedték és újrafényezték, vagy csak a mattságot távolította el polírozással a restaurátor műhely?
Egyetértek warci353-mal, ezt biztos hogy valami német veszi meg, ha el tudja adni. Felénk viszonylag kevés olyan milliomos lehet, aki az ilyen járművek rajongója.
szép szép , de az ára kicsit erős és azokért a "leködölt" gumialkatrészekét nagy kár -
hiába akármilyen műhelyben fényezik ez mindig kimarad. A munkások nagy része egyébként utál hajolgatni .Az én kombimon is festékes lett ,de az egy 40 ezret SEM érő munkásautó hiába ha a bódé nincs levéve ,akkor az ezt eredményezi. Az összkép gyönyörű ,de én kizártnak tartom hogy, itt kicsiny országunkban akad olyan wartburgmániás aki ennek akár csak a felét is leszurkolná érte
Kíváncsi vagyok mennyiért megy el majd ténylegesen, mert amúgy valóban szép állapotban van.
Az enyémnek adtam egy ááákciós árat, ha ennyiért sem megy el, akkor inkább megtartom. 3 év múlva veterán lehet és figyelembe véve, hogy mennyi szabadidőm van, kelleni is fog 3 év. :)
én 45 ezerért vettem trans -donor limót egy év vizsgával patent motorral , de körbetört bódéval , kicsi falvakban még bele lehet botlani , hirdetésekben is de ha hirdetik nincs mese ,menni kell egyből, mert elviszik
Vissza lehet, akár jobbra, mint az új, csak ennél az autótípusnál nem éri meg. Egyes szakik komplett autókat építenek pár szitává rohadt tetőlemez és táblalemezből.
Kedvenc (OFF) blogjaim egyikét hadd ajánljam, hátha nem ismered, érdekes cikkek, nagy tudású restaurátortól:
Szerintem alvázcserés, és ezért gazdasági totálkár. Nem hiszem, hogy a lengőtrapézok csatlakozási pontjait vissza lehetne rendesen hegeszteni és egyáltalán a futóművet rendesen beállítani. Ha mégis sikerül, életveszélyes lenne ilyen kocsival autózni.
Vízpumpa csapágynál mindegy, hogy egyszerű, porvédős kivitelt veszek (persze SKF-et) vagy "2RS Akrilnitril-butadién gumi (NBR) súrlódó tömítés, acéllemez erősítéssel, a csapágy mindkét oldalán" fajtájút? Ez mit jelentene, a csapágy tömített a folyadékokkal szemben?
De ha elereszti a tömszelence, úgysem mehetnék vele, hiába bírná a csapágy, szerintetek?
Nekem nincs különösebben rossz tapasztalatom sem a '90-es favorittal, sem a '97-es feliciával. Ezekből is lehet találni pusztulatot meg jó állapotút is, nekem egyik sem rohad jobban a kortársainál. A motorjaikkal is meg vagyok elégedve. Számomra kellemes karakterisztikájú alulra hangolt motorok és egész jól viszik a kasznit a közhiedelemmel ellentétben. Jobban mennek mint az 1.4 60-as vw-k! A gyengébb 135-ös motort gyári állapotában mondjuk el kell felejteni. Hűtési problémám mindkettővel volt, az egyiknek repedt volt a kiegyenlítő sapkája, a másiknak meg szivárgott a hűtője. Bármelyik autóval megesik. A rendbetett rudazatos váltó egész jó kapcsolási élményt ad, ha nem járt 50 ezret olaj nélkül. Aránylag hosszúak az áttételek. Amivel nem tudok megbarátkozni az az "antiergonómia" és a kényelem hiánya. Egyikben sem találom hosszú távon a helyem, de főleg a feliciában nem! Látszik, hogy az alapkonstrukció egy megerőszakolás mint a 4T walter, bár az legalább kényelmes. Vannak gyengéi mindkettőnek, mint általában bármelyik típusnak. Ha hosszútávon maradna a felda, akkor biztosan tennék bele egy fabia főtengelyt és 1,4/1,5-ként már egész tisztességesen szedné a lábát. A favoritokat meg valóban dobálják az ember után, azért is lett egy, apám 5,5l-lel eljár vele. 5 forintból A->B autók. Nem bántuk meg a vételt egyiknél sem.
Egy mondatban annyi, hogy az önálló korszak végén már rabokat is odaengedtek a szalag mellé Mlada Boleslavban. A Felicia meg az Octavia már nyugati autó volt.
Legfeljebb tapasztalatot gyűjtesz. Sajnos a kulcs részekről nem rakott fel fotót (tűzfal alja, küszöb, küszöb és oszlopok találkozása, fenéklemez (vezető és anyósülés taposók főleg), ajtók sarka és alja). Illetve, pont azokról nem - vajon nem véletlen?
Rendezett papírok mellett szerintem abból a szempontból érdemes megközelíteni, hogy jó legyen a kasztnija és az alváza. Ha ezek nagyon oda vannak, akkor bontás lesz belőle... Ha meg nem ismeri el az ember, hogy bebukta a vásárlást, akkor sok pénzkidobás és szenvedés a rendbehozatallal, és kétséges az eredmény időbeli tartóssága.
Igen, de "mindenki" ezt lesi a neten, és a tapasztalatok szerint jóval magasabb piaci áron aztán újra értékesítik, akár Németországba is. Egyszerűbb baráti ismerősi körben érdeklődni, különösen vidéken, hátha bejön. Vannak un. "barnfind"-ok, garázsban már 10....20 éve csipkerózsika álmát alvó darabok. Ezek simán lehetnek kívülről szépek, de műszakilag sok kihívást tartogatóak azért, mert évek óta mozdulatlanul állnak.
OK. Azt a BVF-et úgy dobták utánam - szerencsére nem talált fejen - , de én már nem élek BVF-el. :-) Az is valami, ha pár dolog megmenthető volt belőle.
Akár reális is lehet az ár, de főleg attól függ mennyire éri meg megvenni, hogy mennyire van kókányolva. Az elektromos rendszer szétbarmolása elég nehezen visszafordítható. No meg a papírok, amin még elvérezhet egy ilyen "lejárt magyar okmányokkal" jellegű autó.
A saját legutóbbi hibámból is okulva inkább olyat próbálj meg keresni, ami forgalomban van, és érvényes műszakival rendelkezik. Ha az állapotot nem is garantálja, ez sok szívástól megkímélhet.
De szépen kivakolt hulladék. Még a motort is ledrótkefézték hogy szépen rá kályha-ezüstözzenek a rozsdára telibe. Nem nyomásálló slagokból a vízcsövek, szarrá fakult (nem csak úgy kifakult) hátsó lámpabúrák. Ez a 20 ezres wartburgon egy 30 ezres fényezés ami fél év múlva kirügyezik mindenhol. De ha nem éri víz, több évig szép tud maradni. Viszont az üzembiztonságára nem vennék mérget.
Hát, pedig a neten:-) Gyorsnak és szemfülesnek kell lenni. Most kb. a Szamarák vannak ott, hogy két forintért utánad hajítják, a Wartburgoknál már elmúlt az az idő.
Majd egyszer ha éjszakai wartburgozást tartok akkor megnézem. Bár legutóbb már sötét volt mire befejeztem a próbálkozást, de nem láttam semmit.
Az a BVF szerintem többet az életben nem működött volna, ráadásul rudazatos volt. Szétkaptam, mint Blöki a lábtörlőt :) A tűszelep, az úszó és pár fúvóka jó volt belőle, azok el lettek rakva.
Majd ha mész vele valahová, akkor beugrok anyósnak az ülésre, aztán megfigyeljük, ha addig nem sikerül megoldani.
Az a három kábel ritkán sérül. Ha már gyújtás, akkor trafó esélyesebb, vagy trafó és nagyfesz kábel közötti csatlakozás. Érdemes sötétben is megnézni a járó motort, vannak-e kúszó áramok, kisülések a gyertyapipából.
A multkor adtam egy BVF-et, nem volt túl bizalomgerjesztő, de pucolás után azzal is lehetne próbálkoznod. Egér nem fészkelte be magát a szívászajtompítóba? :-)
Mehetünk vele valamikor ha gondolod :) Mondjuk most egy darabig nem sok kedvem lesz vele foglalkozni szerintem.
Egyébként egyszer tapasztaltam egy érdekes dolgot: amikor legurultam a mélygarázsba, és utána hátramenetet kapcsoltam, akkor volt valami fura hang, és utána egész jónak tűnt, nagyon rövid ideig! Mire 1-est kapcsoltam és előrébb mentem addigra "elmúlt". Próbáltam reprodukálni a dolgot, de nem sikerült.
Kaptam még egy olyan ötletet is a Mestertől, hogy próbáljam meg ellenőrizni a trafók és a gyújtásalaplap közti 3 vezetéket. Ha valamelyik megsérült, és nem olyan jól érintkezik, akkor a legutóbbi bolygatás (motorkiszedés) után lehet hogy amiatt nem megy rendesen az egyik henger. Szóval ez lesz a következő pont, egy vezetéket egyesével párhuzamosan kötök mindhárom szóban forgó dróttal, ha valamelyiknél megjavul, akkor az a vezeték hibás.
A vérestorkú, cukormázzal leöntött szardarabot ha meg nem is kostolnám / :-) /, de alkalom adtán kipróbálnám - szigorúan mitfahrer-ként -, hátha ad ötletet, merre tovább a hiba gyomlálásában.
Ha a dobban lamellaösszeborulás lenne, akkor örökké változtatgatná a teljesítményét, aszerint, hogy a lamellák éppen mekkora gázátbocsátást "engedélyeznek".
Nehéz javítani a 353-ason bármit is? Pl láttam a Jikov karbit, és megilyedtem tőle, van érzékem a szereléshez, és némi tapasztalatom is, csak azért az embert elbízonytalanítja, hogy sose szerelt ilyet.
Engem pont a Simson fogott meg 2T téren, de mindig is a szoci járműveket jobban szerettem.
85-ért láttam egy 87-es példányt, képről tök szép, csak attól félek hovy az olcsó ár becsapos, és valójában egy rozsda temető az alja.
Touristban ez már padlóváltós évjárat, de limuzinban még van kormányváltós ilyenkor.
Az enyém '88-as és gyárilag kormányváltós.
Szerintem ne évjáratot nézz, hanem állapotot. Ha szereted a Simsont és nálad az is megbízható akkor a Wartburg/Trabant is az lesz. Nekem is van pár Simsonom, szeretem őket és megbízhatóak. :)
Mivel ez a Wartburg fórum lehet, hogy a Wartburg felé elfogult vagyok, de megpróbálok azért írni egy kis összehasonlítást.
- Trabant: A Trabant körül nagyobb a felhajtás, mint a Wartburg körül. Itthon is és Német országban is sokkal több Trabant szokott kimenni egy-egy találkozóra, mint Wartburg. Aranyos kis autó. Egyszerűbb, mint a Wartburg, lévén ejtőtartájos (nincs AC), léghűtéses (nincs hűtőfolyadék benne), stb. Ugyanakkor mégis több karbantartásra szorul, a rendszeres karbantartási terv alapján. Olcsóbb talán megvenni, olcsóbb az átíratás, stb. Kisebb benne a hely és a mai forgalomban nehezebb egy gyári állapotúval a ritmust tartani. Városban még nem is, ott meglepően fürge a kis 2 hengeres, mert rövidek a sebességfokozatai. De országúton és autópályán már elég lomha a Trabi. A Trabi laprugói go-kartos, sportos vezetési módot biztosítanak, cserébe az úthibákon nem olyan kényelmes az áthaladás.
- Wartburg: Nagyobb mind az utastere, mind a csomagtartója. Bonyolultabb motor (folyadékhűtés, AC pumpa, stb), de cserébe kényelmesebb, erősebb. Wartburggal még országúton is el lehet lenni,m az autópálya tuning nélkül ezzel sem annyira kímélő üzemmód, bár tény, hogy más 110-el hajtani egy Wartburgot ami még a végsebessége alatt van 20-25km/h-val, vagy egy Trabit hajtani 100-110km/h-val, ami a végsebessége fölött van 5-10km/h-val. :) Kényelmes lágy a rugózása, nem versenyzésre, hanem kényelmes haladásra van hangolva.
Biztonság szempontjából sem a Trabi sem a Wartburg nem túl erős. Szóval balesetezni nem ajánlott velük!
A Trabi és a Wartburg kormányváltója eléggé eltérnek egymástól. Az egyik, hogy 180 fokkal el van fordítva. A másik, hogy a Wartburgé "rugós", a Trabié pedig nem. Ami annyit tesz, hogy a Wartburgnál mindig visszarugózik a váltó a 3-as 4-es síkjába. Ami még fontos, hogy a Wartburg kapcsolható szabadonfutóval rendelkezik, mely nagyon kényelmes és motorkímélő megoldás. Így minden sebességben kapcsolható, hogy legyen e motorfék vagy sem. Trabantnál fixen a 4-es sebesség szabadonfutós, de csak az és nem kapcsolható. Wartburgnál ha a szabadonfutó aktíválva van, akkor csak 1-esben kell kuplunggal indulni és utána szépen lehet kuplung nélkül váltani. Kényelmes. :)
Jah és ha tanácsolhatok még valamit: Ne mindenáron egy évjárathoz ragaszkodj, hanem jó állapotot keress.
Pár kép és videó Wartburgról (saját és pár fórum/klub tagról):
Is-is. Mikor mivel szerelték... Van még '88-sban is kormányváltós! Úgy tudom, hogy elől hűtősben csak a tolótetős DeLuxe ami biztosan padlóváltós! A Standardok közül pedig vagy-vagy alapon rakták össze.
Nem láttam bocsánat. Telefonról írtam, és nem görgettem lejjebb. 1987-es gépet néztem ki, azokban milyen hűtő van? Tudtommal azok már Jikov karburátorosok, illetve előhűtős , csak azt nem tudom hogy padlóváltós évjárat vagy sem.
3 éve van jogosítványom, 6 éve vagyok büszke tulajdonosa egy S51-es Simsonnak , amit utolsó csavarig gyári állapotra építettem újjá, és mivel nagyon megfogott a 2T szag, ezért már régebben is gondolkoztam egy Trabant vagy egy Wartburg között, főleg trabin mert a szomszédba is áll egy 4 éve, szép állapotban, de a "gazdája" nem hajlandó eladni, "gyűjti" ( ehhez van némi kétségem de mindegy) De elgondolkodtam, hogy nem sokkal több pénzért lehet Wartburg 353-at is kapni, és ebben szeretnék tanácsot kérni tőletek.
Engem annyira nem az érdekel hogy mennyire modern egy autó, hanem mekkora érzés benne ülni, vezetni, szerelni, és ezért szeretnék 2T NDK-s járművet, és a kérdésem az, hogy mire érdemes oda figyelni 353 vásárlásakor? Mik a kizáró okok, hogy ne vegyem meg ha ez a baja? Mi tud sokszor elromlani? Mi tud erősen rozsdás lenni? Mennyit érdemes kiadni 1-ért? Hozzáteszem nem használnám sokat havi 4-5 alkalomnál, szeretek bütykölni, értek is hozzá, úgy hogy erősen örömet lelném benne.
Erről azt írta wartburg312, hogy jók a tapasztalatok vele, viszont kb ugyanezen árban van a zsombishopban is tömszelence amihez az van írva, hogy lengyel.
Azt hallottam a lengyel gyártmányútól óvakodni kell.
Szerintetek ezt válasszam, vagy vegyek Gergely-féle készletet? Mindenképpen a tartósabb, jobb minőségűt keresem!
Köszönöm szépen! Mindenképpen kormányváltósat szeretnék, padlóváltós nem érdekel, az meg mindegy igazából hogy tourist vagy sima (tudtommal elölhűtős touristból nincs is kormányváltós) Akkor elölhűtösöket nézek majd, maximum ha nem tetszik akkor kap egy krómos homlokfalat, lökhárítót meg kilincseket...
Figyelni kell a roszdára az A oszlopok aljánál, a padlólemezeknél. Az első és hátsó kerékjárati íveknél kívül/belül. Illetve minden más alap dolgot, amit más márkáknál is kell.
- Fontos kérdés, hogy a forgalmijába be van e írva hogy katalizátoros vagy sem. Ha nincs beírva, akkor nyert ügyed van, mert nem is kell rá tenni. Ha a motor jó állapotú, akkor átmegy a műszakin. Ha be van írva a forgalmiba, akkor nincs mit tenni katalizátoros marad, ugyanis környezetvédelmi osztályban visszalépés nem történhet, csak előre lépés!
- Kérdés, hogy mikor évjáratot (még krómos, vagy már elölhűtős, vagy átmeneti, stb), milyen váltót (padlóváltós, kormányváltós), milyen kivitelt (Limuzin,Tourist) szeretnél.
- A régebbi fajta Wartburgokból kevesebb a jó állapotú, ezért drágábbak is. Ezek szebbek is.
- Újabb fajta Wartburgól könnyebben találsz jó állapotút ami megfelelően működik és megbízható lehet hosszú távra is. Ezek olcsóbbak valamivel. Illetve csendesebbek (nem surrog folyamatosan a hűtőventilátor) és takarékosabbak (új fajta porlasztó és egyéb kisebb változtatások). Cserébe ahogy teltek az évek egyre silányabb volt sok alkatrész.
Sziasztok! Szeretnék vásárolni egy 2T Wartburgot elsősorban hobbi illetve második autónak (évi 4-5 ezer km) Mikre kell odafigyelni a vásárlásnál? Iletve melyik lenne a jobb, az elöl-, vagy a hátulhűtős?
Szerencsére találtam egy videót, amin még jó volt. Mondjuk akinek van Wartburgja az tudja hogy milyen ha jó, de én személy szerint már elbizonytalanodtam hogy csak én emlékszem rosszul stb., úgyhogy így össze tudtam hasonlítani.
Nem egy rossz elgondolás, mivel tuti le kellett legyen szedve a kipufogó is ha a motor ki lett szedve. Ezt viszont én nem próbálom meg, de ha visszakerül valamikor a szerelőhöz akkor mondom neki.
Jó hogy mondtad a visszaáramlást, köszönöm, akkor legalább ez kiderült hogy nem hiba.
Kis fordulaton mindig van jelentős visszaáramlás is résvezérlésnél. Én próbából lekötném a leömlőről az első dobot, úgy hogy veszi a fordulatot? Nehogy valami levált kox darab vagy lamella összeborulás szívasson az auspuffban, bár akkor az ereje is elmenne.
Hát már nem sok minden. A főfékhengert a motorral, a váltóval meg a féltengelyekkel együtt elvitte wartburg312. Volt egy másik motorom, az meg már Irmscher kocsijában dolgozik. A szélvédőt éppenséggel visszakérhetem a bontóból, de én szegedi vagyok. Van egy barátom, aki a IX. kerületig el tud vinni kisebb dolgokat, de leginkább telekocsival utazik, nagyon ritkán sajáttal, úgyhogy a szélvédő eljuttatása elég bizonytalan.
Világításkapcsolót, ablaktörlő kapcsolót még éppenséggel kiszedhetem, hátha kell még valakinek. Meg mondjuk a bal oldali tükröt. (A jobb oldalit még augusztusban kérte sergio82, de aztán abbamaradt a dolog. Mindenesetre leszedtem, megvan.)
Én már arra gondolok, hogy valami a motorral nem stimmel... Mert egyszerűen már minden más ki lett zárva. Ma este már sötétben amikor hazaértem adtam neki sokkal nagyobb előgyújtást, mentem is egy kört. Kicsit erősebb lett, és kicsit csörgősebb, de az alapjelenség semmit nem változott...
Közben már ezerszer megbántam hogy megvettem ezt a cukormázzal leöntött szardarabot! Műszakilag szinte minden rossz volt rajta, és erre végtelen pénz ráköltése után, amikor úgy tűnik hogy végre már használható lesz, jelentkezik egy ilyen rohadt meghatározhatatlan hiba :(
Néztem a jófogást a generátor ügyben, árulnak látszólag pont olyan fajtát mint az enyém 3 ezerért ("javított"), meg gyári újat 13 ezerért. De nem is érdemli meg hogy kapjon bármilyen generátort is, amíg ezt játssza. Majd írd meg azért face-n hogy a tied mennyi lenne :)
Szerintem is jó ötlet, ha egy másik hengerfejet csinál(tat)sz meg, és utána átcseréled. Addig legalább nem lesz mozgásképtelen az autó.
Nekem csak a keverékképzés gyanús, hiába cserélted le a karburátort. De ez inkább csak okoskodás, nem értek hozzá.
A generátorod szorul? Nem is mondtad!
Ha külső szabályzós, nekem van egy teljesen felújított, eladó.
Most azon gondolkodom, van kibelezett hengerfejem, szám szerint kettő is, lehet az egyiket kellene rendbe tenni és átcserélni. :) Így legalább megtanulnám, hogy kell összerakni. De még nem néztem utána, lehet nagy falat lenne az albérletben.
Mindig tartogat valami meglepetést az az autó :) Vagyis az is, most nálam is bőven van félni való. A motor kerepelése, a generátor szorulása... Ez utóbbival remélem nem járok úgy mint te. Sok szerencsét a hengerfejhez!
Hát én nem igazán szeretnék így eltölteni vele egy évet, hogy talán majd egyszer megjavul... :D Csodák nincsenek, valami oka kell legyen.
- AC membrán látszólag jó volt, de cseréltem
- a másik két trafót is cseréltem egyenként
Semmi változás...
Meglepő dolog: ha lehúzom a műanyag csövet a porlasztón, akkor gázadás esetén (a hörgéssel egyidejűleg) levegőt fúj a porlasztó fedelén lévő csonknál! Ez normális? Hogy fújhat levegőt a porlasztó, annak nem csak szívnia kéne??
Na, elért engem is a Wartburgok végzete. Emlékeztek, meséltem, erősen kerregő hangot hallottam párszor. Győrben voltam tegnap, vettem egy szürke forgalmis alvázat :) (Kezd összeállni a kirakós, ha a piros donor kocsimat egyszer forgalomba akarnám helyeztetni!)
Egyik Wartburgos kollégánknál voltam, akinek sikerült megmutatnom a hangot, éppen produkálta magát az autóm.
Először arra gyanakodott, valamelyik dugattyúgyűrűm törött és esetleg bele-bele akad a nyílásba a henger falán.
Utána a vízpumpa csapágy jutott az eszébe, és kézzel megrángatva az ékszíjtárcsámmal együtt az egész tengely kotyog, nem kicsit...
Valószínűleg a vízpumpa csapágyban a golyók torlódnak össze bizonyos, alapjárathoz közeli fordulaton, ez okozza a hangot.
A kérdésem, hogy ilyenkor mit kell cserélni? Elég a tömszelencét és a csapágyakat, vagy komplett felújító készlet kellene? Előlhűtős gépem van.
Miről tudom megkülönböztetni a Gergely-félét, hogy elől vagy hátulhűtőshöz van-e?
Amíg nem szerzem be az alkatrészeket nem megyek az autóval sehová. :(
Nekem ugyanilyen a kocsi hangja hideg motornál. Nehezen felpörgő, fulladozós, mint a videón.
Valamint, amikor megvettem, majdnem egy évig gyakran csinálta ezt meleg motornál is, utána megjavult, ahogy többet használtam. Volt olyan, hogy kereszteződés után ki akartam gyorsítani kettesben és, azthiszem így mondják "összeomlott az átöblítés" de ez is megszűnt egy jó ideje már. Nem tudom, mitől javult meg.
Elsőnek azt mondtam volna, hogy olajozd meg a gázpedált bovdenjét, de látom, közvetlenül a karbinál adtad a gázt.
Másodjára meg azt, hogy W20FP-U-val állítsd be 5 kOhm-ra, de ez se segített. :(
Harmadjára, hogy valami dugulás van a karbiban, de azt is megnézted már (kicserélted).
Mik vannak még benne? Pl. gyári 2T főfékhenger érdekelne engem, ha postázod (jól emlékszem, nem budapesti vagy?) Esetleg első szélvédő is, bár azt nem lenne könnyű postázni.. Motort is eladtad már?
A Wartburgom még mindig itt álldogál az udvaron, de most már tényleg nem sokáig. A valós vagy vélt értéket képviselő dolgok talán már kimentődtek belőle, nagyrészt új gazdát találtak, de ha valaki szeretne még valamit belőle, most szóljon, vagy mondjon le róla mindörökre!
Sajnos a körülmények már erősen kényszerítenek, mennie kell. Nemrégiben behajoltam az utastérbe, és még megvan a jó kis Wartburg-szaga. Gondoltam is, hogy el kellene tárolni befőttes üvegekbe, hogy nagyon jeles alkalmakkor tudjak belőle szippantani egy kicsit. :-)
A mai egész napos kínlódás után még mindig nem jó az autó... Nem használhatatlan, de nem is jó. A probléma még mindig: menet közben gyakran rángat, a fordulatot nem veszi rendesen. Erről egy videót is csináltam:
Itt persze a hang a lényeg, nem a kép. Szóval lehet hallani hogy csak hortyog, ahelyett hogy venné a fordulatot. Olyasmi mint amikor kéthengerezik, de menet közben nem annyira gyenge, és az alapjárat is jó. Az a vicc, hogy ez se teljesen állandó, nagyon ritkán valamikor jobb, aztán utána megint rossz.
Események:
¤ Lett állítgatva az előgyújtás. Ugyan ezt Billzzz állította előtte, és a korábbi alaplappal frissen beállítva is jelen volt a probléma, de azért biztos ami biztos alapon azért tekergettem az alaplapot. Természetesen semmi változás. (Vissza is állítottam a megjelölt Billzzz-féle értékre.)
¤ Mintha a benzinszint kicsit alacsony lett volna a porlasztóban, átraktam a másikból a beállított úszót. Semmi változás.
¤ Visszaraktam az eredeti porlasztót. Még egy talptömítést is kicseréltem, ami kinézetre nem volt az igazi. Semmi változás.
¤ Próbáltuk leszedett szívászajtompítóval is, hátha ott fogja vissza valami... Hát nem.
¤ Kimértem a kábeleket, pipákat. Együtt mindegyik kb. 5,5 kiloohm.
¤ A gyertyák újak, párszáz kilométert futott Denso W20FPR-U (direkt ellenállásosat vettem, nehogy kiégjen az elektronikus gyújtás). Próbaképpen cseréltem a tartalék sima (szintén új) W20FP-U-ra is, azzal se jobb kicsit se.
¤ Az egyik trafó szekunder ellenállása csak 9,6 kiloohm volt, a többié 10,5. Cseréltem ezt egy tartalékra, semmi változás. A másik két trafót ugyan még nem próbáltam kicserélni.
Mi romolhatott el egyik napról a másikra (mellesleg egy szabadonfutó csere mellett), ami a teljesen jó (azt leszámítva hogy kerepel), robbanékony motorból egy ilyen nehezen felpörgő, rángatós szart csinált??
Viszont a 4T műszerében van az olajnyomás érzékelő szenzorok elektronikája, ez vezérli a figyelmeztető lámpát is. Tehát ezen funkció zavarossá válhat egyéb műszer alkalmazásakor.
Ilyen frinc-franc emelgetéssel veszélyeztetni a szép autók épségét... Építhetnének már valahová egy felhajtó rámpát, biztos lehetne helyet találni neki.
Nem tudok pontos infókat, de az átfolyásmérő ledjeinek színében állítólag van különbség. A Barkasé talán 3 tartományba van osztva, zöld, sárga, piros, míg a Wartburgé zöld és sárga csak.
A régebbi beszabályozhatósága jobb, ohne pvc cső. Az újabbaknak meg a CO kibocsátását lehet jobban beszabályozni ezzel a csöves marhasággal, de cserébe jó nehezen, és ez kevésbé jó megoldás. Dugulásra érzékenyebb alapjáratot eredményez.
Nem lehet esetleg az, hogy a karbitalp elkajszul? Egy vonalzóval konnyen ellenőrizhető. Jikovoknál ez komoly probléma a karbitalp hosszúkás alakja miatt. A kocsimba olyan uzemel, amiben már fél mm-es kajszulás volt. Egyet lehetett tenni, a talpat teljesen síkba reszeltem, és teljesen jó lett.
A régi porlasztót majd én is meg szeretném tisztítani (kályhaezüsttel van összefújkálva), talán a féktisztító majd leszedi. Ennek amúgy a talpa kicsit más mint az újnak, ez 40F 1-11, az új pedig 2-11.
Igen, határozottan új volt! Esetleg még azt meg tudnád mondani, hogy ha túl kevés levegő adódik hozzá ott alul a dologhoz (totál lezárt csavar, tegyük fel hogy nem szív falsot sehol), akkor mi lehet rosszabb mint optimális esetben?
A talptömítéseknél remélem jó minden, a szerelő csak jól rakta fel, vittem neki új tömítéskészletet is (bár nem néztem hogy hiányzik-e belőle). Az is lehet, hogy most már normális mértékű ez a töltésösszeomlás. Így, hogy elkezdek járni a kocsival gyakrabban, majd talán több időm lesz megtapasztalni hogy milyen. A Soroksári út az egyik legjobb hely az ilyesmire, elég sima ahhoz hogy az út rázása ne nyomja el a kocsi rezgéseit.
Mondtam valami újat ? A csavar kb. ugyanott van, csak másmilyen és máshogy szabályoz. Esetleg alapjárati fúvóka pucolás, ha biztos vagy benne, hogy nem falsol sehol a talptömítéseknél.
Sziasztok! A Wartburg és a Barkas ledes kombiműszere között van valami külömbség? A Wartburgét be lehet tenni a Barkasba? Mert én olyat hallottam hogy nem ugyanaz a kettő...
Én egészen eddig abban a hitben voltam, hogy a könyvben leírtak erre a levegőállító csavarra vonatkoznak, nem is tudtam hogy volt cső nélküli 40F is. Most megnéztem, és valóban nem szerepel semmilyen cső a képen.
Szetszedtem a karbit 2x már tudom kívülről. Brigeciol+Motipkarb + CRCkarb tisztitó+ fektisztitó+ kis ecsettel mentem neki újszerű lett a vakum csöveket kicseréltem silicon ra
Beraktam a másik porlasztó kis csavarját az autón lévőbe, és ez most jól lezárja. Szerintem az újnál az a baj, hogy túl nagy a csavaron lévő műanyag tömítés, és azért nem lehet koppanásig betekerni. Úgy érzem most valamivel jobb lett a helyzet. Persze most már egyre kevésbé emlékszem hogy milyen volt előtte, szóval az is lehet hogy már van ugyanolyan jó mint volt. A másik porlasztón is le volt zárva teljesen ez a csavar, nem tudom hogy milyen probléma lehet ebből (rosszabb lesz a CO?), mert az Ihling-könyv szerint semmi esetre se legyen így :)
Voltam ma futóműállításon is, aztán meg falnál beállítottam a fényszórókat. Úgyhogy most már végre el lehet kezdeni rendesen használni az autót!
A 2t nem vonz de egy simsont szeretnék beszerezni még régen volt de természetesen tönkretettem. Most a simok is elszálltak 200e fölött vannak a szépek. A gyári alkatrészek beszerzése a legnehezebb. És a 2t még patinasabb meg nehezebb az alkatrész és szuper szerelő felkutatasa.
Miért nem fogsz bele kétüteműbe is? Elférne a másik 17 autó mellé! Jó lenne látni egy kétütemű szépülését is, na meg az nagyobb kihívás is lenne (a szerelőknek is, ahová hordod a kocsijaidat!) Tovább kellene kutatnod gyári alkatrészek után is. Sokkal nagyobb meló lenne és szerintem nagyobb élvezet is, nem?
senki nem kételkedik benne hogy egy márkaszervizben tákolnának , de egy minőségi fényezést kivitelezni egyben lévő kocsinál lehetetlen! falcok ,átfedések nehezen hozzáférhető alkatrészek bla bla bla
ahová nem lehet rendesen beférni , ott csiszolni sem lehet --- ott a festék a 27 éves ganéra lesz rátüsszentve pl első sárvédő ajtó felöli része
de ügyesek mert azok,, a hátsó sárvédő C-oszlopi gumi profilját kitakarják, és nem is lessz szebb mikor két év múlva innen kezd peregni a festék
persze a festék jó mert szakműhely szállítja és decije kb 50 000ft mert USA termék
ez nem fényezés, ez amolyan csacsi ragyi -vagy ahogy a szomszéd fényező üzemben mondják :
"tisztasági meszelés"
ettől még laikus szemmel szép lesz a kocsi ,de minden más tekintetben visszalépés jelent
Fiúk ne szo@kodjuk már egymást!! El kell olvasni az előzményeket
Ki az aki csak a külsejét fujatja ha más színű lesz az autó mint az eredeti szin? Valami igénytelen gondolom
A fényezés közel 500e ft lesz gondolom szépen megcsinaljak
És igen szetszedik üvegek ki kárpitok le vizlehuzo gumik le és a lökhárítók is sőt az antennát is leszerelik
Na tessék. Egyszer szóljak 4ütemű témához, azt veszekedés lesz belőle. Alapvetően lehet szépen fényezni. Csak nagyon sok a barbár, kevés a hozzá értő. Jó autó, rendes lakatosmunka kell alá, rendes fényezéselőkészítés. És akkor egy hozzáértő fényező nagyon szépre, megkockáztatom a gyárinál is kevésbé narancsosra meg tudja csinálni. Meg tulajdonos, aki meg tudja találni és motiválni a kvalifikált mesterembereket megfelelő anyagi eszközökkel.
Kár lenne, ha elmennél. Ráadásul én nem úgy láttam, hogy a többséget ne érdekelte volna a spéci vízpumpa regenerálási ötleted. Sőt, ahogy Klementina is, úgy én is kíváncsian várom a tesztjeid eredményét.
Ráadásul én is azt mondom, hogy egy fényezés akkor okés, ha kívül és belül is azonos a szín.
Én sem fújtam újra a kocsimat, pedig matt volt, mikor megvettem. Kapott egy teli polírt, meg ápolást valami 20E Ft-ért és fényes lett, élénkebb lett, stb.
Kedves dstr! Olvasd el, hogy mit írtam "végre valaki nem oltogat " ezt akárhogy nézem pozitív hozzászólás! Mind részedről mert nem álltál neki észt osztani hanem pozitív kritikával éltél.
Ez valami megsértődés-szerűség akar lenni? Szerintem senki nem írt rosszat se a fényezési eljárásra, se a szimeringes hengerfejre. Utóbbi eredményét én is kíváncsian várom :) Kár lenne ha te is elhagynád a terepet, a hülye Facebook miatt már úgyis egyre néptelenebbek a fórumok...
Nos, úgy döntöttem, véletlenűl sem oltogatok itt tovább. Igazatok van, mindenki csak a pénzt szórja, aki rendesen szétszedi az autót fényezés előtt.
Az meg véletlenűl sem volt oltogatás, amikor megmutattam a szimeringes hengerfejet, aztán egy hétig éppen az volt a téma, hogy a tömszelence még az atomvillanást is túléli.
További jó szórakozást nektek!
Ez nagyon szép. Van valami megfogalmazhatatlan gépészkedés vezetés közben ami miatt megkedveli az ember ezeket az autókat bár a kormanyvaltossal szenvednék de tok szuper.
Na végre valaki nem olt le!! : ) azt mondják h veszít az értékéből de én nem kereskedő vagyok én nem profitott remélek tőle csak az állapotát szeretném megőrizni mennél tovább és számomra ez a megoldás az ujrafenyezes.
Az van, hogy a váltó házában lévő 3308D jelű csapágy házában kiképzett fokozatválasztó rudak mindegyike rugó által reteszelt, sőt, egymáshoz képest is van reteszelés, hogy ha egy fokozat be van kapcsolva, akkor másik még véletlenül se tudjon bekapcsolódni.
Na most padlóváltó esetén a hátrameneti sík reteszelésében a reteszelőgolyó alatti furatban dupla rugó van, ezzel szerették volna megoldani, hogy haladás közben véletlenül ne lehessen beválasztani a hátrameneti síkot. Ezért oly nehéz és érezhetően akadásponton át kell beküzdeni a síkválasztásnál.
Kormányváltó esetén a szimpla rugó elegendő a váltó belsejében, mivel itt a sík véletlen kiválasztása nem történhet meg, csak a váltókar kormányoszloppal ellentétes irányú kifelé húzása esetén, ami szándékos mozdulat kell, hogy legyen.
Sziasztok! Az lenne a rendkívül laikus kérdésem, hogy a gyári padlóváltós 353-asban a rükvercnél van retesz? Mármint amikor kapcsolom, mert én régen lendületből raktam be hátramenetbe, viszont így hogy fel lett újítva a féltengely és egy rózsakerék kicserélve eléggé nehézkes ez a mozdulat (egyszer próbáltam, akkor nem tűnt egészségesnek a hangja).
A Porsche Pest-ben mintha ismerős lenne a fényezés előkészítő mester. Mivel hogy ő maga is ült már nemegyszer wartburgban, talán nem lesz az rosszul megcsinálva...
17db autóm van :) és még 4db amivel kozlekedem köztük van egzotikus sportkocsi is.
A Porsche Pest ben fenyezik gondolom megfelelően fogják megcsinalni. A motorterbe azért raktam be a matricákat mert boldoggá tesznek. Szerencsére nem kell lakatolni nincs elrohadva sehol az alvázat több helyen is ellenőrizték alvazvedő lekapar megvizsgal majd vissza. De ha begurulok lehet szetszedtem és fürdőbe megy az autó.
Szebb lesz a homogén gyári színnel. De a feher oldalfalat le fogom venni nem tetszik.
Nem, dehogyis! Ugyanakkor azt feltételezem, hogy nem sok felújítást csináltál még. Az első dolog (a szétszerelés után) a lakatolás és a fényezés, a legutolsó pedig a matricázás. Nálad kicsit fordítva történnek a dolgok :o)
Az elég hülyén szokott kinézni, amikor kívül más színe van az autónak, mint belül.
Ha nem belezed ki rendesen, és úgy akarsz más színben újra fényeztetni, az kontár munka lesz. Igazából le kellene emelni az alvázról az üres és szétszedett kasznit, hogy a gyárit megközelítő minőséget kapj. Ha pedig ugyanazt a színt választod, akkor meg minek újra fújni? Manapság már nagyon jó polírtechnológiák vannak Magyarországon is.
Ha már így kérdezed, én is csak azt tudom tanácsolni mint mindenki más: ne rontsd el a kocsi egyik legnagyobb értékét, a szép gyári fényezést! Egy dolog hogy nem akarod eladni, de az eszmei értéke is romlik tőle. Az meg egy másik dolog, hogy ahhoz atomjaira szét kell szedni, ami meg szintén egy csomó gyári dolgot tönkretehet. (Elszakad a tetőkárpit, berobban az üveg, bármi...)
Ha sötétebb lenne a színe sokkal jobban mutatna. Megy fenyezohoz a sötétbarna szín is tetszik. Vagy maradjon a gyári esetleg metál fenyezessel? Vagy csak sima fenyezessel?
Az eisenachi Wartburg klub tagjai saját költségvetésből, egy szemétgyűjtögetéssel kombinált kerti partival kitakarították a gyári ebédlő előtti placcot.
Az Automobile Welt Eisenach feliratú épület a múzeum. ;)
Tucatáru, mindegyik boltban hozzád vágják akciósan a megmaradt készletet. Ha már sehol nem találsz, a jürgen@wartburgwerk.de címen írj Jürgen Neumannak, ő a harmadikon volt a kárpitosztályon. Neki elfelejtettek szólni, hogy bezárt a gyár, úgyhogy 91 áprilisa óta csak ilyet gyárt, biztos ad neked is belőle.
Németből nem vagyok olyan jó, de angolból tuti az van odaírva, hogy erősen poros környezetben használva naponta cseréljen olajat, egyébként meg 3000 mérföldenként.
A fehér oldalfalakat hogy kell majd felszerelni a gumikra? A felni tartja, vagy ragasztva lesz?
Köszönöm, hogy felraktad. Azt írja ha naponta erősen poros üzemben használod akkor 5e km ként olajcsere javasolt. Rángatott nekem is de az új gy. Elosztó + új vakumdob megoldotta kiprobaltam az órát simán kiforogja de sztem 110 az ideális neki.
Ez egyébként nem egészen tiszta nekem. Minek az olaját kell kicserélni poros idő esetén naponta, ellenkező esetben 5000 kilométerenként? Ha nem tudnám hogy 4T Wartburg, akkor valami olajtükrös légszűrőre gondolnék, de nem hinném hogy ebben olyan lenne :D
Hála Billzzz-nek, ma bekerült az elektronikus gyújtásalaplapom. Szépen megy vele az autó. Ha jobb nem is lesz vele mint a sima alaplappal, annyival biztos jobb hogy nem fog kelleni túl gyakran (soha többé?) állítgatni, és az egyik fő méregfog kihúzva. Ezúttal is köszönöm! :)
A rángatózás a közös próbaút során úgy tűnt hogy természetes szintre redukálódott, de a hazaút során azt tapasztaltam, hogy az elektronikus alaplap se oldotta meg a dolgot, legfeljebb talán valamivel jobb lett.
Szóval mindenképpen a porlasztó a ludas. Nézegettem a dolgokat, és feltűnt, hogy az alapjárati keverékállító csavar teljesen becsavart helyzetében is volt szívás a kis csövön. Tehát nem zár el a csavar. Kipróbáltam a leszedett porlasztón otthon, és ott teljesen tökéletesen lezár, az autón is úgy volt ezek szerint, hogy kicsit se volt nyitva.
Kérdés: okozhatja ennél a kis csavarnál állandóan beszívódó levegő a kis rángatást, kellemetlen motorkarakterisztikát kis gázállásoknál?
Hát igen, valószínű, hogy festve volt. A hővédőben nem voltam biztos, örülök, hogy kiderült. Nem tudom, mivel lehetne pótolni, mert a pirosomon is magától esik szét. Még 160-as óra is volt benne, de azt nem másoltam ki-be.
Játszhatunk vele "ki mit tud"-ot vagy "ki mit nem tud"-ot is. De megjósolhatatlan ki fog nyerni. Én szinte semmit se tudok, ő pár évvel fiatalabb kora ellenére egy kicsit sokkal többet, te meg gondolom majdnem mindent. De mindig van valaki, aki mindannyiunknál okosabb, csak annak a topictársunknak nem szabad leírni a nicknevét sem :-)
:-) Látom túlcsordult a türelmed. Kábelezést legutoljára hagyd szerintem, mert annak a meghibásodása a legkevésbbé esélyes. Inkább kidobsz órára 3000...4000 Forintot, minthogy kimérd az órát egy helicoil potival 500Ft-ért? :-)
Van benne valami, de azért szerencsére talán nem ilyen rossz a helyzet. Attól még hogy irreális áron árulnak dolgokat, nem biztos hogy meg is veszik. Egy közepes állapotú 4T limóért akkor se fog senki 500 ezret adni, ha nem lesz fent sehol ennél olcsóbban. Ennyire nagy fanatikus szerintem nem nagyon van :)
Mindig lesznek akik nem évekig hirdetni hanem eladni akarnak, szerintem ettől nem kell félni.
Volt kapható a bakelit kormányhoz utángányolt középrész? Mert ez nekem ilyen gumival bevont fémlap cucc és nem a jó öreg szivacsos fémlap bőrmintás vinyllel borítottan...
akkor képzeld el azt hogy,fel teszel valami közepesen lefigott wartburgot 5-600 000- ért
mi fog bekövetkezni ???? szerintem nem kell közgazdász végzettséggel rendelkezni ahhoz, hogy meglegyen : jolinéni el akarja adni a fészer sarkában álló 367 km-t futott elsőszériás 353 touristját , unoka segít feltenni , megnézi hahun , első találat 450 000 huuuuuu baaaazz ez ér négymillliót gec
asztán megy is fel ennyiért
és akkor fanatikusok sokasága el is búcsúzhat attól , hogy wartburgot buzeráljon
persze lehet gyűjtögetni, de magamból kiindulva, aki bérből és fizetésből él ,a büdös életben nem fog tudni kocsit szerezni, mert nem fog jolinénit vagy józsibácsit találni Veszprémvarsányban aki 150 ezerért látván hogy a kocsi jó helyre kerül egyből adásvételit tölteni
Te szerencsés vagy mert van miből locsolni wartburgra ,de én és még itt azért vannak akiknek a mindennapi megélhetéshez kell a wartburg: gyereket oviba vinni,téli tüzelőt , építőanyagokat stb ,vagy csak mert kevés pénzből erre futotta
Nyilván ez egy rétegműfaj, azon belül is a legkisebb szegmens. Itthon az adója öreg kocsihoz képest sok, ma már csak hobbiértéke van, sokat cuccolni nem képes. (Csavarrugó a plató alatt, höjj:-). Sokat beszélnek róla fórumokon, de 95% troll vagy álmodozó. Van kb. 3 ember, aki német megrendelésre figyeli a felbukkanó találatokat, azonnal pénzt tőlük kaphatsz érte. De ők meg nyilván a fogalmatlan tulajokat szeretik jobban, hiszen ott jobb az alkupozíció. Helyedben föltenném a mobile.de-re meg az e-bayre mondjuk 2500euróért és legrosszabb esetben is 2-3 hónap alatt elmegy.
Kiserletezem a brisk gyertya jó! De most Denso tt nc van benne hát van külömbség a Denso javára! Van még jobb Denso is iridium, platina asszem kiprobálom a platina elektrodasat is
A trans különleges! Nyugodtan írd ki az árát német oldalra is felrakhatod 2200euro tól.
Hagyjuk már eszt h wartburg meg túl sok ennyiért 2 másikat veszek stb ne szopa@átok magatokat. Ki kell írni! Limó 500e től kombi 600e től csak ne legyen szetrohadva
Nem tervezek sokáig zavarni ezzel a témával, de segítenétek légyszi, hogy kb hol húzódik egy enyémhez hasonló Trans reális értéke?
A HaHu szerint már 100 megtekintés volt, de csak 5 telefonhívás érkezett, mind a lentebb említett "melósnak köllene főnök, a feléjé'. ".
Nem követem annyira a Wartburgos scénát, Ladákkal foglalkozom hobbi szinten(3db van). Azt próbáltam belőni, hogyha a pürévé rohadtak vannak fent, majd tűnnek el hetek alatt, 350-450 között akkor mennyibe kerülne valakinek azokat olyan állapotúra hozni, mint az enyém. Azaz, hogy fényezés előtti állapot, rohadásmentes, de helyenként rozsdás kasztni.
Anno még néztem, hogy a plató ajtó és 2 sarokelem már 105.000 Ft.
És nyilván ilyen helyzetben mindig ott van a feszítő ellenérdek eladó és vevő között, de nem szeretném elkótyavetyélni.
Én még megúsztam ezt a javítást ma hozták meg az új X rotort ez 1kohm ellenállás ez nem égeti az elosztofedelet ami tök jóaz 1200ft os hoz képest de kineztem egy gyárit 35euro :(
Első lépés: kivettem a benzinszintjelző úszót. Felakadtan várt rám a szentem... :)
Azért mutatott nekem sokszor teli tankot.
Második lépés: megigazítottam és utána a szokásos. Középső zöld led; bal oldali naracs led egyszerre világít, majd elalszik egymás után és a piros led is felvillan, majd az is elalszik. Aztán se kép, se hang!
Harmadik lépés: megint kiszerelem az úszót és a szintjeladót eláztatom a picsába WD40-l. Most úgy érzem, hogy talán jó lesz... Sehol nincs úszó... :/
Levizsgázott a vas, ma megyek érte. Cserélték a két hátsó fékmunkahengert is (az egyik lengéscsillapító mellett), állítólag nedvesedtek. Az egyik a kettő közül két éve került beépítésre, olasz gyártmány, a Zsombitól vettem. Ezek szerint az olasz utángyártott kb. csak két évig bírja. A másik fékmunkahenger akár még eredeti is lehetett.
Akkor is faszság lefényezni, mert nem lesz tartós és elveszi a jármű eredetiségét, ami ilyen tucatautónál hosszú távon az egyetlen értékmérő. Hiszen 150ezer készült belőle! Vannak nagyon profi polírtechnikák, amik hozzák a telibe fényezés szintjét. Mondjuk a forróviaszt nem javaslom, mert az csak 1x lesz gyönyörű, aztán végzetesen kifakul. Másrészt, nyilván a fényező, aki ebből él, azt fogja mondani, hogy "le kell szisszenteni". De a legszebb kamrás fényezés sem lesz olyan, mint a gyári, főképp az évtizedek alatt a bódéra került kemikáliák festéktaszító hatása miatt nem. Persze, a tiéd és mivel nem egy 313/3 S-ról van szó, azért olyan nagy veszteséget nem szenved ettől a fogyatkozó Wartburg-univerzum.
Jobb oldali ajtó mögötti zárható szervizajtó takarja, gyárilag nem zárható tanksapka van rajta. A tartály téglalap akakú, kb 40 litres. Állítólag létezik nagyobb, kb. 60 literes tank is, ami több helyet vesz el a bal oldalról nyíló tárolórekesztől. Én olyant még nem láttam, de lehet, Bagor 1 már igen, ő a szakértője ennek.
Igazából azért lett eladó, mert a 2 családi autó mellett van még 2 Zsigulim és két hete lett egy platós, 5 személyes Nivám. És mint kiderült, valahol ennyi autónál húzódik a feleségem türelmi szintje.
Annak idején platós Feliciat kerestem, véletlen akadtam rá. Wartburg egyszerű=megvettem. Csak itthon rákeresve derült ki, hogy milyen ritkaságot vettem.
Ha nem megy el normális áron akkor megtartom, 3 év és veterán... A nejemnek meg azt mondom, hogy csak lókupecek jöttek érte, nekik meg nem eladó. :D
Köszönöm h ha így látod. 98%ban érzelmi alapon döntök akkor is ha ellentmond minden racionalitasnak. Nagyszuloknek volt 2t majd edesapamnak 4t meg kellett vennem az RacBazar on meg fentvan a hirdetés az autó gazdája meg nem vette le.
Ha jól számolom, kb. akkora a 4T Wareszod költségvetése, mint az én Barkaszomé volt. Szerencsésebb gyerekkori álmom volt? Ja nem, az az apám '78-as hódbarna de luxe szedánjának újrateremtése lenne.
Tipikus esete vagy annak, amikor a gazdasági érveken felül kerekednek az érzelmek, és ezt most ne vedd bántásnak! Mégis érdekes, hogy pont veled esik meg ez, aki sikeres (hiszen egy sikertelen ember nem birtokolhat ilyen autókat).
Én nem vagyok ennyire sikeres, a családi autónk egy 170 lovas Seat, a mindennapi szaladgálóm egy 150Le-s Ford, ezek mellett van a két öreg 2T. Talán ezért vettem/csináltam mindkettőt úgy, hogy ha menekülni kell, ne bukjak sokat.
Ha írsz a mail címemre küldök pár képet. Van autóm ezenkívül egy S8 Audi egy 7es BMW egy Isuzu Dmax egy Lada Niva és Karl Marx. Gyermekkori emlékek miatt.
láttam már egy két felújítást talán többet is mint kéne .Volt szerencsém kézzel ( nem flex ) 60 as csiszolópapírral lecsiszolni komplett alvázat fémig de szerintem 1 gurigáért már lehet inkább egy kurrensebb típusba fognék bele ugyan most joggal fogalmazódhat meg benned mit ugatok bele , de annak idején egy silány állapotú 353 tettem rendbe , ha az akkor trans , vagy camping vagy coupé ma IS MEGLENNE , de mivel akkoriban csak magamra hallgattam belevágtam kb ennél a storynál is el ment a millió ,megtanultam kábelezni fényezni lakatolni meg minden .Remek volt de azt az egymilliót mocskosul sajnálom
de büszke vagyok hogy te legalább meg fogod csinálni a kocsit gyárira
Nem tudok mailt küldeni neked ha írsz a mail címemre küldök pár képet és pár számlát h valóban ennyit költöttem rá és szép a fényezése nem rohad sehol de ujrafenyeztetem nagyon szép lesz.
Igen + 400e ft számlával amit le lehetett csavarozni szerelni azt lecsereltuk felujitottuk több mint 1m ft ba van jövő héten fényezés + a téli kerekek felújítása + új téli gumi az meg 100e kb. Jó téligumi van rajta de nem tetszik
Karl Marx ot pár hónapja vettem 550 re tartották elmondtam hogy ennél sokkal többet ér. De én csak 420at tudok érte adni. Az eladó megunta a fentihez hasonló történeteket és nekem eladta azóta 2x nézte meg ahogy lehet igyekszem megorizni a gyári jellegét. Bár jövő héten ujrafenyeztetem az egészet a gyári színnel.
Karl Marx szerencsés volt nem komuvesbrigad autó lett belőle.
én amikor a sajátom árultam csak burkolók (há" ennyié két skoda pick-up ot vehetek) vagy lelkibeteg unatkozó ovisok hívogattak ("ha a mamám meghal el tudjuk adni a telket akkor kell,és mindenképpen tartsam még pár évig ,de csak akkor érdekel ha eredeti new line trans)
Bízom benne hogy sikerül itthon eladni ennyiért, de a tapasztalataim sajnos nagyon szomorúak
arra mondjuk kíváncsi lennék hogy,csak a wartburgok körül van ennyi lelkibeteg vagy ez más márkákra is jellemző
Sajnálom hogy a saját (nem kicsi) károdon kellett megtapasztalnod, hogy mennyi rossz minőségű alkatrész van forgalomban mostanában. Ezért is írtam, hogy nem biztos hogy érdemes mindent cserélni, ami egyszer működik.
Nekem a kiegyenlítőtartállyal volt az, hogy az előző tulaj (a "felújítók") kicserélték egy újra, pedig biztos nem volt rossz. Az újnál meg kiderült hogy nincs kapcsolat a csőkivezetés és a tartály belseje között, félre volt fúrva a furat :D Szerencsére a gyanúsan fehér kupak még nem repedt el, de van egy feltételezhetően házilag készített nagyon erős vastag műanyag kupakom tartalékba.
Rengeteg az utángyártott gagyi hamisított alkatrész csak ami most az eszembe jut az elmúlt 2hónapból.
Castrol olaj hamisított volt. Lecseréltem mannol ra
NGK hamis bosch hamis. Lecseréltem brisk re
Üzemanyag pumpa 2x cseréltem most rendeltem pierburg ot német o bol.
Vizcsőkeszlet 2x kiegyenlitő tartály 2x kupak 2x csere
Tesla kábel 2x csere
Elosztofedél 3x rotor is most Beru van felszerelve német o bol rendeltem
Nem írok neveket hogy honan vásároltam mert beperelnek és én kicsi vagyok. Es mielőtt a kérdés h honan tudtam h a castrol hamis volt a válasz olajfinomitoban dolgozom megneztuk.