BOCSÁNAT! Én asszittem, te HJ nick-je vagy, nem? Ha nem akkor vérciki, ha igen akkor ismersz és tudod, hogy a szeretet vezérel ;-))) Mégeccer bocsi inkább mindenképp.
Bocsáss meg de van néhány pontatlanság abban amit írsz.
Ha HD felbontásról beszélünk akkor alapjában kétfélét különböztethetünk meg, HD (1280x720 képpont) illetve FullHD (1920x1080) képpont. Ehhez alkalmazkodnak a TV készülékek is, azzal a különbséggel, hogy a "sima" azaz HD Ready tévék általában 1366x768 képpontos felbontásra képesek, míg a FullHD tévék a fent említett, 1920x1080 értékre. Összehasonlításképpen a hagyományos (SD) tv 576x768 képpontos felbontást tud. Van némi zavar az "i" és "p" jelölésekkel is. Az "i" jelzés az ún. interlaced módot jelöli, itt a képet két félképre bontják, méghozzá úgy, hogy az első félkép a páros, míg a második a páratlan sorokat tartalmazza. Mivel a tv adás Európában 25 képet jelent másodpercenként (az USA-ban 30-at), ezért a félképek 50 felvillanást jelentenek másodpercenként. A "p" jelölés ezzel szemben a progresszív megjelenítést jelöli, amikor is a kép teljes egészében megjelenik a képernyőn,25, 30, 50 ill. 60 kép másodpercenként, ez jelenleg a lehető legjobb képminőséget jelenti. Ezt bonyolítja a mozi szabvány, amely a mozifilmekkel megegyező 24 teljes (progresszív) képet ad másodpercenként, amely megfelel a filmkockák sebességének. Tehát a szabványok a következően néznek ki;
- 720i (1280x720 pixel, 50/60 félkép/mp; nem használják) - 720p (1280x720 pixel, 50/60 teljes kép/mp, elsősorban az USA-ban és főleg a sportközvetítéseknél használják, mivel jobban jeleníti meg a gyors mozgásokat) - 1080i (1920x1080 pixel, 50/60 félkép/mp; az általánosan használt FullHD televíziós formátum, többek közt a nálunk is fogható HD adók is így jönnek, ill. a BD-n megjelenő TV filmek és sorozatok is ezt használják) - 1080/24p (1920x1080 pixel 24 teljes kép/mp; a BluRay lemezeken található mozifilmek ebben a formátumban láthatóak) - 1080p (1920x1080 pixel 50/60 teljes kép/mp; jelenleg az újabb videokamerák képesek ebben a formátumban működni, a műsorszórásban az igen nagy sávszélesség-igénye miatt csak kísérleti jelleggel használják)
De hogy a témánál maradjak, a BD előnyei valóban csak a nagy méretű (>100 cm képátló) FullHD készülékekekn élvezhetőek, de ott aztán igazán látványosan. Úgyhogy én le is adtam az előrendelésemet az Amazonon a Friends BD-re, lesz ami lesz. Arról már nem is beszélek, hogy akkor végre nálunk is az eredeti 16:9 képarányon élvezhetjük a képet, nem pedig megcsonkítva.
nem akartam leereszkedő lenni, remélem nem vetted negatívan.
ez nem common knowledge, tök természetes, ha valaki nem tudja, én a munkám miatt részben ebben élek, ennyi.
"Azt hittem, hogy a blueray lejátszó az már a HD-nál is egy magasabb fokozatot tud."
ebben van egyébként részigazság. a BD-lemezeken levő filmek döntő többségükben az elérhető legmagasabb képminőségi fokozatot (Full HD, avagy 1080p) képviselik.
a HD tévéadásokat mindenütt a világon (igen, még az USA-ban is!) "csak" az eggyel lejjebbi (HD Ready, avagy 720p) képminőségben sugározzák.
de ez már tűéles és gyönyörűen színgazdag képet jelent.
(többek között ezért is állandó vitatéma a mai napig, hogy inkább egy kisebb Full HD LCD-tévét, vagy mondjuk egy nagyobb HD Ready plazmát érdemes-e venni.)
igen, lassan ez az egy alternatíva marad a DVD-nek.
volt alkalmam megtekinteni A Gyűrűk Ura DVD-jét egy régebbi (nem konvertálós) Panasonic lejátszón az említett nagyméretű tévén - hát úristen, mintha rajzfim lett volna, olyan borzalmas volt a képe. látszott az összes digitális trükk, minden elütött az élőtől, ami CGI volt, és az egész nem nézett ki semmivel szemben, mint egy átlagos VHS kazetta.
a nagyobb (méretű és felbontású) tévék alapvetően jó dolgok, de meg is van az áruk: a nagyobb képméret előhoz *minden* olyan képhibát, ami a régebbi kisebb tévéken nem látszódhatott a szemünknek; illetve ha a natív felbontása magasabb, mint a régi képcsöveseknek, akkor bizony az alacsonyabb felbontású dolgok natívan rosszabbul is képezhetők le rajta.
ha nem találták volna ki ezt a felskálázást, már senki nem dévédézne, akinek 90 centi feletti tévéje van. (és pár éven belül szinte mindenkinek ilyenje lesz.)
nem fogja megváltani a világot, de arra elég, ami a célja: a HD tévéken nem lesz rosszabb a DVD-kép a korábban megszokottnál.
és ez valahol nagy szó, miközben a nézett kép többszörösére nő(het).
a BD az adathordozó nevének (Blu-ray Disc) rövidítése - mint mondjuk a DVD.
a HD a képminőség (High Definition) rövidítése. tulajdonképpen minden, ami a hagyományos (Standard Definition avagy SD) felbontást meghaladja, HD-nek nevezhető.
ilyen standardnak felelnek meg a jelenlegi videojátékok (Playstation 3, Xbox 360), a Blu-ray filmek, illetőleg a HD tévéadások is.
ezek leképezéséhez megfelelő TV (monitor) szükséges. a jelenlegi lapostévék gyakorlatilag kivétel nélkül alkalmasak erre.
márpedig ha az ember vesz magának egy HD tévét, nem SD tartalmakkal szeretné nézegetni (hiszen annak kábé semmi értelme).
ha nem hiszed, menj be bármilyen, tévéket árusító boltba és nézz rá a HD-tartalmak képeire.
az első évadok olyanok most dvd-n, mint a megboldogult vhs-korszakban. irgalmatlanul szemcsés kép, elmosódott színek, dobozhang - mintha 1980-ban járnánk.
a későbbiek decensek, de mégis csak dvd-minőségűek.
volt szerencsém látni első évados részekből készült HD tévéadást a 127 centis tévémen.
ég és föld a különbség, hidd el.
a sitcomok királya (királynője) megérdemli ezt a tökéletes minőséget.
Nézd, akár még meg is történhet. Miért kellene realistának lennem ezzel kapcsolatban? :-) Tudod, az univerzum gondoskodik rólunk :-)) (Phoebe mondta annak az öngyilkosjelölt anyagbeszerzőnek) Akár megjelenik, akár nem, én nézem a jelenlegi állapotában. Hogy élesebb lesz a kép és tisztább a hang? Nem mondom, hogy nem örülnék; ha úgy lesz, jó lesz, ha nem, akkor is. Hiszen ebben a formában néztük végig ezerszer a sorozatot, így szerettük meg. Minden szuper :-)
nem akarok lefelé lombozni kedélyeket, de ilyesmit kizártnak tartok.
nemcsak azért, mert eddig semmilyen jelentősebb sorozat nem jelent meg BD-n idehaza (sőt, a 'jelentősebb' jelző tán el is hagyható..), hanem olyan technikai nehézségek miatt is, mint például a bővített verzió magyar szinkronjának hiánya.
azt pedig elképzelhetetlennek tartom, hogy miután DVD-n megjelent (és borzasztó olcsó is) említett bővített verzió, egy ahhoz képest inferior, vágott verzát raknának rá az évek alatt kicsinosított, felturbózott HD-minőségű változatra.
elszorul a szívem, rángani kezdenek arcizmaim, ha szó van a témáról, miközben én is majd megveszek, hogy nézzem, de most csakazértse, hátha tényleg megkapjuk végre A Nagyfelbontású Kincset...
EZ - szerintem - csak hangulatot festett. Igaz, hogy ő Monica, a rend és tökéletesség mániás, de attól még ő az a Monica is, aki a nagymami zöld ottománját is becsben tartja, és felveszi a dédnagymama fülbevalóját.
Engem tudjátok mi döbbentett le igazán? Őszintén szólva évekkel ezelőtt felfigyeltem rá, ahogyan szerintem Ti is, de csak most jutott eszembe, hogy megkérdezzem: kedvenceink lakásában - Monica-éknál - az ágy milyen rozzant állapotban van, emlékeztek? Potyogó, kopott festék, mintha a fészerből vagy lomtalanításból hozták volna a stúdióba. S ugyanez az ÍJA-ban is, ott is egy hasonlóan szakadt ágy a főszereplő házaspár ágya. Ez valami figyelemfelkeltés, tévedés, kevés volt az elején a költségvetés majd megszokták vagy mi? :-)