Semennyire nem rázza, ha normális klímát választasz. Az Ytong azért nem könnyűszerkezet, elég masszív ahhoz, hogy még akár egy Samsung rezgései se terjedjenek be a beltérbe. Ha meg valami minőségibb japánt választasz, akkor meg szinte kizárt, hogy ilyen prbléma felmerüljön. Ami fontos, és ezt mindenkinek érdemes megfogadni, aki fűtésre is keres klímát. Az átlagos forgalomban lévő klímaberendezések komfortklímák, melyeket szakaszos üzemre terveztek. A fűtésüzem nem ilyen, itt folyamatos a készülék működése. Ezáltal a szakaszos üzemelésre tervezett gépeknek jelentősen lerövidülhet az élettartama, ami miatt érdemes olyan készüléket választani, ami biztosan bírja a nagyobb terhelést.
Ha van rá helyed, és nem túl bonyolult, akkor érdemes.
Nekem 12-es Samu Jungrfau Flagshipem van (ami lényegében ugyanaz, mint a 18-as), így hivatalból elfogult vagyok:))). Azt bármikor felteheted az Ytongra. Az én tapasztalatom, hogy mind alacsony, mind magas kompresszorteljesítményen szinte remegésmentes. LeslieWhite szerint - akinek van összehasonlítási alapja - meglepően alacsony a regzése. Erre valószínűleg a kettős BLDC kompresszor a magyarázat. Ez benne van a Maldívban is, de puding próbája ..., így nem mernék megesküdni, hogy a Maldív azt tudja, mint a Flagship. És a lényeg az alacsony fordulat, mivel az egytengelyesek ott kiegyensúlyozatlanok, ezért remegnek.
Norveg hoszivattyu forum - avagy gyakorlati tapasztalatok a futes klimaval temakorben nagy minuszokban (a google translate olvashatova teszi - bar neha nem tul ertelmes):
Ha ez is penészedik, akkor a készülék kizárva, szellőző funkció kizárva, és akkor vagy a lakással, vagy az épülettel, vagy a környékkel van valami. A gépet ki kell majd pucolni kb 1 hónap múlva. Aztán jövő tavasszal full lakásfestés és/vagy újraparkettázás. Egyelőre eddig terveztem. :)
Ha nem penészedik, akkor örülünk, és használjuk egészséggel.
Arra azért figyel oda, hogy az Ytong falazat könnyűnek számít, és ezért egy remegős klíma jól megrázhatja. Ebben az esetben a Maldív nem is olyan rossz választás, mivel iker BLDC kompresszoros. Ha nem tetszik, akkor ott van a Samu Jungfrau Prémiumja, az is iker BLDC és lehet, hogy jobban fog tetszeni. Persze, ha a kültéri nem a falra megy, akkor nincs gond.
Ha úgy lenne pénzem, ahogy nincs, akkor kb én is úgy tenném, ahogy peterch, vagyis gáz nincs, helyette hőszivattyús fűtés (nálam ez nem levegő-levegő lenne, hanem levegő-víz), piszkosul jól szigetelt ház, és áramkimaradásra valami erős dízel cucc hátul, hogy napokig mehessen a fűtés meg a világítás is róla.
Na és persze a kandalló vagy cserépkályha sem maradhat ki a sorból. Esetleg pellet kazán.
Mindenhol kétszárnyú ajtók, hogy a meleg jobban átmehessen, illetve a cserépkályha hátsó része a falnál közös legyen a fürdőszobával.
itt nem az kérdés hogy -5fokban mekkora a teljesítménye, hanem h. a meleg levegő hogyan terül a 80m2-en, ami kicsit utópisztukusan hangzik számomra az h. 1 gépben gondolkodtok....
2-3 parapetben v. komoly split talán...
HÍVJ ki komoly céget felmérni, lehet borul minden netes 5letelés.....
lehet pl. 3-as Pana multi inverteres rendszer a megfelelő... stb. stb.
Ha neten olvasgattál akkor ebben a kategóriában hatásfok tekintetében még az Eu-ban forgalomban lévő régi Fujitsu Nocria is magasan felülmúlja a mezőnyt hatásfokban. Nagyon jó gép, javasolni tudom, maximálisan azt nyújtja amire neke kell. Sajnos nem a legolcsóbb, de a tudásához képet nem is vészes az ára.
Ha egy géppel akarod megoldani a dolgot és éves szinten legalább 3,5-4 közötti COP értékkel akkor ez a jó választás.
A ház energiaigénye elég alacsony (Ytong meg jó tájolás) /kb 3-6 kw max hőigény/
És az is csökkentheti az energiaigényt, hogy van alternatíva nagy hidegben kandalló, meg a villanykazán.
Az ár meg annyira fontos, hogy azért megtérülő beruházás legyen.
pl 2 kw folyamatos hőigény
villanykazán 1440kW ~70e ft/hó 352e/év
klíma (átlag COP2,5) 570kW ~28e 141 e/év
fa ’120~140 e/év
Azaz a fához képest nem számitok megtakarításra (csak kényelem és idő)
A villanyhoz képest pedig évi 200 körül lenne a nyereség kb. két év alatt hozza vissza az árát így olyan max 400 körül gondoltam.
Ha jók a számok /nem értek a klímához csak a neten olvasgattam/ ha nem az egész borulhat. A gáz nagyon drága lenne bár van a kertben gázcsonk de tervek kémény stb. az olyan 800 alatt nem állna meg.
Fujitsu Nocria 1 gépként a 4,2 kw a legjobb a kategóriában lés még megfizethető.... azért a 80 nm nem olyan kicsi.
A multi is megfizethető, de azért többe kerül. Van perszesokféle megoldás . Tegyél fel ide képet vagy alaprajzot. Ha gondolod írj, biztosan tudunk kedvező megoldást javasolni.
Hogy mit lenne érdemes megnézned, az attól függ, hogy valóban kell-e a 24-es klíma? Van itt olyan, aki 75 nm-t-es házat fűt 12-es klímával. Igaz, az szigetelt, de mégis a fele elég oda. Kb. a névleges teljesítmény 65 százalékával számolhatsz - 15 ben. Az is lényeges, hogy mennyire fontos az alacsony ár. (Az általad belinkelt áruházban a 24-esek között van azért 500 ezres klíma is bőven, de a 400 az átlag).
Ha a 18-as teljesítményűek is megfelelnének, akkor már szélesebb a választék.
Az LG-ben nincs tiltás(pedig Pana kompersszoros). Régen kérdeztem, hogy elméletileg hány fokig használhatnám? Dejó azt írta(ha jól emléxem), hogy - 32 fok ig mert ott kezd bedermedni az olaj.
A Samsung twin rotari-s kültéri sima járása megdöbbentő!!!!!
Eurovent ide vagy oda, péntek óta kicsit fentartásosan kezelem magamban a dolgokat ...
Egy gáz nélküli 80 nm kis házba keresek klímát elsősorban fűtésre.
Most egy kandallóval fűtök ami a nappaliból egész jól befűti a lakást, ezt egészíti ki egy villanykazán központi fűtéssel ami azonban horror áron üzemeltethető.
Ezt szeretném a napaliba elhelyezet klímával kibővíteni, ami ha nincs nagy hideg gyorsan és fel tudná fűteni a levegőt.
most ezt a samsungot néztem ki, ha minden igaz most 5 év teljes körű garanciával:
Multi dolgokat is nézegettem, de azok már a gázbevezetéssel összemérhető áron voltak, meg a nappalin kívül a többi szobát most is befűti a kandalló így talán a klíma is.