Igen, az könnyen lehet, abból sajnos csak házit próbáltam még, ami inkább kutyulmány volt - ilyennel én is kísérleteztem egy törköly kapcsán, de az borzasztó lett - és a savanykás utóíz elnyomott mindent.
Kezd a kísérletezést nagyobb adag méz hozzá keverésével!A mézek közül is a prémium minőséget preferáld!(gesztenye,hárs,selyemfű stb)Arra is figyelj,hogy a páleszből is drágábbat vedd meg!Szerintem,ha sikerül eltalálnod a helyes arányokat meg fogod szeretni ezt a fajta hungarikumot.
Nekem 100-as DES van és gázzal használom. 80L teszek bele egyszerre. Egy palack gázzal lemegy a 2 főzet (alszesz) és a tisztázás. Szerintem ez nem sok. Fával nagyon nehéz megfelelően szabályozni a folyamatot, de nem lehetetlen. Énb a helyedben nem állnék át fára... de kinek a pap kinek a papné
18 C-ost ittam, tulipán-ból, szerintem megadtam a módját, de most rendeltem még 3 próbát, ha azok sem jönnek be, akkor ez nem az én műfajom, vagy megpróbálok otthon kísérletezni.
Köszönöm a korábbi tippeket endrepp és gabor0036-nak, kipróbáltam még 3 kajszit, Szicsek, Csalló és Bestillo-t...a Bestillo tiszta aceton volt illatban és ízben is, a Szicsek friss, gyümölcs illatú, a Csalló inkább lekvár illatú, de gyümölcs ízt még nyomokban sem érzetem egyiknél sem, csak az alkoholt. Úgy tűnik ez nem az én műfajom, de kipróbálom még a Márton és lányait is, de valahogy nem áll össze nekem a kép, hogy miért nem lehet tovább vinni az íz anyagokat a végtermékbe.
Sziasztok! van itt valaki, aki 60-80-vagy 100L-es DES főzővel bír és esetleg fával fűti? érdekelnének a tapasztalatok, a palackos gáz eléggé gazdaságtalan, cefre főzéséhez gondoltam a fát, csak kicsit tartok tőle, hogy mennyire bírná az üstház... bárki tapasztalatát véleményét szívesen veszem! Üdv!
A pálinkának kell idő ,hogy megnyugodjon a cefrét főzni minél előbb ,amikor kész! A komámnak van egy 60 literes des -je ,szerintem ezeket egy kicsit lehet jobban fűteni,kergetni, mert nagyobb a visszahűtése ! Vízzár , nagy sisak ! Hangolnod kell és jó lessz!
A zöld akkor sipol (jó hangos!) amikor a pàracső elèri a beallitott hőfokot egy egyszerű digit termosztattal, a piros meg a leeresztő csapra egy microkapcsolóval ha veletlenul nem lenne elzarva 100%-ig...
Nem gondolnám, hogy keveri, mert nem rendes bérfőzde, 90L-es háztáji duplafalúja van, olyan 80 L cefre fér bele egyszer-egyszer...
A nagy réz felület - kevés alszesz mennyiség lehet akkor a vékony pálesz oka...(?) Nálam ez sajna adott, mert sokszor a felhigított (25%) alszesz mennyisége nem éri el a 10L-t a 30L főzőben...
Én, mint a csípősség egyik okára utaltam.Leghamarabb tanácsot a "bérfőződtől" kaphatsz.Kérd meg,hogy a Te cefréd főzésekor jelen lehess.Rá fogsz jönni,hogy a Te 80l cefréd alszeszét nem fogja külön finomítani,hanem összevárja a többi kevesebb adaggal.Ezért érzel más ízt az onnan elhozott pálinkában.A hőmérődre ne bízd magadat mert valószínű hazudik!Ez az én meglátásom az információd alapján.
Nem akarom az ördögöt a falra festeni, de meddig tart egy jogszabály módosítás ami elő írja a regisztrált berendezéssel rendelkezőknek a párlatjegy megvásárlása mellett egy nyilatkozat tételét, amiben a birtokában lévő párlatmennyiségről kell nyilatkoznia fok és liter magadásával?
Máris megvan a kezdő készlet................ a többi már csak matek..
Cefre főzésnél nem szükséges variálni, a lehető legnagyobb gázon, le kell menni 5-10%-ig.
A korai EP váltás okozhat szúrós szagot, de az kiszellőzik bizonyos mértékig, ha későn váltasz az illatot fogod bukni.
A lassú főzés nagy deflegmációval jár, ízben szegényedik, vékonyodik a pálinkád, mivel a kis üst térfogathoz képest nagy a réz felületed nálad ez fokozottan jelentkezik,
középpárlat alatt sisakot, páracsövet száraz ronggyal takarhatod is, fűtés emelés mellett. Kóstolást nem úszod meg.
Alszeszből pálesz esetén kb. 4 óra. Amíg nem választom le a "technocol rapidot" szinte csak csepegtetem, aztán, ha úgy érzem már a jó cucc jön, akkor kicsit feltekerem a lángot és innentől kb. 3 óra míg 77%-ról lemegyek 50% körülre, ahol megállítom a mutatványt. Ilyen kis mennyiségeknél nem foglalkozom az utópárlattal.
Én amúgy két dologra gondolok (teljesen hozzá nem értőként): vagy túl sokáig főzöm a cefrét alszesz készítésekor / a hőmérő 105-108 Celsiust mutat a vége fele, de ha megállok 100-nál, akkor az alszesz még kb. 40 %-os, így viszont 20%-ig le tudok menni. Leégni nem ég le./ Ettől lehet, hogy "belekerül valami" aminek nem kellene?
Vagy: 50% ide vagy oda, előbb lesz utópárlatos a páleszom, mintsem lemenne 50%-ig, de nem nagyon szoktam kóstolgatni, így lehet, hogy ekkor kerülnek bele keserű, kellemetlen ízek...
Ha ezek nem lehetnek okai, akkor passz.....
Ezért érdeklődtem nálatok, tapasztaltabbaknál... :o)
Nekem elég unalmas várni, hogy felforrjon a lé. Szoktam is közben mást csinálni. Emiatt már velem is megesett, hogy visszaöntöttem az elejét és újrakezdtem gyengébb fűtéssel.
Jó ötlet, bár én szeretem "végignézni" a műveletet.
Ezzel meg lehetne adni alsó riasztási értéknek a megindulás közeledtét, felső értéknek pl. az 55% alkoholtartalom eléréséhez tartozó hőmérséklet értéket.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Egy technikai újításon töröm a fejem,a páracsőre szerelhető érzékelő kb 60 foknál bekapcsolna egy csengőt,sípot így nyernék kb egy órát és nem késném le a párlatelválasztást.Mert sajnos a múltkor így jártam és vissza kellett öntenem, majd újra kezdenem a leválasztást.Hozzáteszem, indukciós fűtésnél,mert tudom a gázt meg a fát nem szabad otthagyni.Minden értékes hozzászólást szívesen veszek, mert szerintem ez egy jó ötlet.
Rosszul gondolod... Mivel én már fizettem nekik nem keveset, tudom mikor mennyire lehet hülyének nézni őket... Nem olyan vagyok, hogy dögöljön meg a szomszéd tehene is... Én nem jelentettem fel-be senkit... Nem is fogok... !-t meg azt hiszem kopasz majom kapta nem te. Hozzáteszem azt sem miattam, hanem mert olyan volt a megnyilvánulása. Vagy te meg ő egy és ugyan az az ember? Ha szemelyes bajod van mond meg nyugodtam. Nem kell hetente új neven írogatni...
Pont arra próbálok rávilágítani hogy nem kell kapkodni. Nem kell a pálinkát legalizálni, nem is lehet jobban. A főzőt megy gyártási engedéllyel bármikor lehet az év folyamán. Azt hogy korrektül megveszitek a párlatjegyet, hát erősen kétlem.
Amikor én kezdtem ,nekem is hasonló érzésem volt! Amin én változtattam és jobb lett a pálinkám: kevesebb utópárlatot engedek bele, kicsit gyorsabban főzők , adok időt ,hogy megérjen.
Egyszerűen azt nem értem ,a múlt héten(jogilag)miért nem találhattam?Mikor a jogszabály azt írja elő ,hogy a megtalálás után 15 nappal légyszíves,de jelentsd már be. És akkor nem büntetlek meg!
2010-2014 között nem kellet semmilyen engedély a főzéshez és azóta már tönkre is ment a nagypapitól örökölt szerkezet. Koncentrálj ahogy nagymami mondta valami szekszfilmben.
Köszönöm Barátom. Leköteleztél. Komolyan mondom, eszemben sem volt erre gondolni. Akkor még telefonos netem volt, nagyon lassan ment az írogatás, ráadásul nem is szólhattam hozzá elég gyakran mert csecsemő voltam. Ma már notin, tablettán, okos telefonon követem az eseményeket és sokkal kevésbé érzem hogy meg kellene szólalnom.
Beleunva a NAV-os/párlatjegyes témába, ma gondoltam egyet, s elkezdtem e fórumot a nulladik napjától olvasni...
Hát, meg kell mondjam, roppant szórakoztató volt látni, ahogy a napjainkra már-már megmosolyogtató teljes homályból, kb. 1000 hozzászólás (azaz bő 4 év) alatt hogyan "tisztult ki" a pálinkafőzés mikéntje!
:)
Ahogy az ilyennel lenni szokott, több, akkori aktív fórumtárs nickje mára "elcsendesedett".
Viszont!
Majdnem napra pontosan 10 éve szólt hozzá először e fórumhoz, s azóta is sokan tanultunk tőle:
(7) A magánfőzött párlat kizárólag a magánfőző, családtagjai vagy vendégei által fogyasztható el, feltéve, hogy értékesítésre nem kerül sor. A magánfőzött párlat kizárólag alkoholtermék-adóraktár részére értékesíthető.
(8)544 A magánfőzött párlat eredetét a párlat adójegy igazolja.
Viszont,ha Te a főződet csak január 15.-e után regisztráltad, az a nav szerint 2010-2014-ben nem is létezett.A nav kötelezően előírta a 2015 előtt tulajdonban lévő főzők regisztrációját 01.15-ig.Ezek után neked csak 86l 50%-s pálinkád lehet otthon.(de ebben az esetben a gyűjtött re,ep,up is beleszámol)
Még annyi: hogy szintén saját cefréből (ha sikerül 80 L körül összeszedni, akkor egy helyi "bérfőzővel" szoktam kifőzetni, mert nekem sok idő lenne a kis főzőn lecsalogatni /munka, család mellett kellenek kompromisszumok/) ha más főzi, akkor kevésbé illatos, de sokkal finomabb pálinkák készülnek, pedig ezeket a "mester" 50%-ra lövi be.
Én is kérdeznék. Egy barátommal most beszélgettem telefonon, és megkért, tolmácsoljam felétek a kérdést, miszerint, szeretne zárjegyet vásárolni, abból a célból, hogy legálisan ajándékozhasson barátoknak, ismerősöknek pálinkát. Nem tudtam neki válaszolni rá, hogy van-e valami plusz követelmény, aminek meg kell felelni, vagy hogy csak bérfőzéssel foglalkozó, vállalkozásban pálinkát főző személyek vásárolhatnak-e zárjegyet.
Most arra ne térjünk ki, hogy van-e legalizált főzője. :-)))
Egész más téma -talán- szusszanásképp megteszi! :o)
Szóval: kissógoromnak 30L DES márkájú, keverős pálinkafőzője van, célunk, hogy nagyon kis mennyiségben, de (idővel) nagyon jó minőségű (illatú, aromájú) párlatokat állítsunk elő saját (család) használatra.
A cefrét nagyon gondosan állítjuk elő, igyekszünk az itt és szakirodalomban olvasottak szerint eljárni (pl.: aprítás, magozás, élesztő, cukor használata, hány nap után főzzünk stb.)
Két lépcsőben főzicskélünk: cefre-alszesz, alszeszből kész pálesz. Fajtánként 20-80L cefrénk van.
Problémám: az így nyert pálinkák kivétel nélkül mind nagyon illatosak, de aromájukban, ízükben messze elmaradnak az illattól, hellyel-közel (az én izlésem szerint) majdhogynem ihatatlanok, vagy legalábbis nagy csalódás a gyümölcsös illat után.
A cefre nem ecetes, nem romlott, a kész párlat desztvízzel van 45-50% közé belőve, a pálinka áttetsző, nem opálos, baromi jó illattal.
Üvegballonban tárolom a pincében.
Egy-egy fajtából mindössze 2-5 L pálinkáról van szó és összesen is max 20 L lehet, de nagyon sajnálom a bele fektetett energiát és bosszant, hogy nem tudom mi a baj.
A cefre sosem ég le, rothadt gyümölcs, szemét nem kerül bele, szilvát, barackot magozom....
Van valami ötletetek? (valamelyik csíp, valamelyik kesernyés, általánosságban erősebbnek tűnnek nyelve, mint amennyi az alkoholtartalom...)
Minden szavad igaz! 602 liter 50%-os pálinkám lehet otthon, minden következmény nélkül. Feltéve, ha Jan. 15-ig befizetem a brutál 1000 Ft adót utána. Ha nem, csak 516 lehet. Hát annyit egy hét alatt megiszok, he.:DD
Ha kereskedelmi tételetek van nem akarok segíteni.
Ha a törvényalkotó szándéka szerint saját fogyasztásra főzöl 2010-14 óta, lehet egy rakat pálinkád. Ha nem vagy totál alkoholista még van belőle 50 L. Úgy hogy az idén nem is igényelsz párlatjegyet mert minek. Előtted az egész év hogy átgondold építeni akarsz vagy vásárolni.
Az önkormányzat nem zaklat a nav csak feljelentésre megy ki. Ha nem kapnak értékesítésen nincs félnivalód, ha azon kapnak a legkisebb gondod lesz a regisztráció.
Főzőberendezés előállítására, értékesítésére , birtoklására általános szabály , hogy engedély köteles , ami vonatkozik cégekre , magánszemélyekre egyaránt . A birtoklás tekintetében a magánfőző deszt. berendezése kivétel .
74. § (1)596 Alkoholtermék előállítására alkalmas desztillálóberendezés a vámhatóság engedélyével állítható elő és értékesíthető, továbbá a magánfőző desztillálóberendezése kivételével a vámhatóság engedélyével birtokolható. Nem szükséges a vámhatóság engedélye a rendeltetésszerűen használt, túlnyomással üzemelő háztartási főzőedényekre, a tudományos és oktatási célra használt desztillálóberendezésekre, valamint a minőségellenőrzési célra használt üveg desztillálóberendezésekre.
Magánszemély általi előállítás engedélyezéséhez sem található nyomtatvány , még is működik !Pár éve még az volt az általános vélemény , hogy magánszemély általi gyártáshoz nem kell engedély , ami mára már megváltozott .
Ha nem kell engedély az eladásra,akkor eladom a regisztrál főzőmet a múlt év dec.30.-i dátummal neked.Te hétfőn regisztrálsz,kedden bevallasz,szerdán meg kérsz építési engedélyt helyettem.Neked is,meg nekem is van papírunk a tavaly főzött pálinkáról.:)))Reggel meg felébredünk és elgondolkodunk,hogy mi a f...-é nem regisztráltunk egy éve?:)
A " szerintem " nem elég. Kéne valami hivatalos irat ami az állításodat alátámasztja. 10 perce jöttem el/át a NAV-osoktól. NEM TUDJÁK. ( az biztos, hogy ilyen formanyomtatványuk nincs / vagy csak nem találják ) Majd utána néznek. Ha meglesz majd tájékoztatlak benneteket.
( kirendeltség, ügyintéző telefonszáma pm.-ben ha valakit érdekel )
Na itt van a kutya elásva, nem számla kell. Hanem azt kell igazolnod valamilyen irattal, hogy a desztilláló berendezést jogszerűen szerezted meg. ( A többit a fantáziádra bízom )
Ha meg értetlen és hülye vagyok, az nem csak saját magamtól van. Mint már említettem a NAV-nál sem tudták megmondani, hogy ha magánszemélyként ha el akarom adni a főzőmet kell-e tőlük engedély. De ha valaki be tud ide linkelni egy erről szóló formanyomtatványt, vagy kapott már ismerőse ilyet akkor emelem a kapalom, és megkövetlek benneteket.
Lehat hogy van valami tuti megoldásod, de az én nézetemből (ahogy én értelmezem a nav álláspontját) nem olyan egyszerű visszamenőleg számlát számlát szerezni a múlt évről. Anélkül meg csak az épitési engedély ami szerintem hivatalos. A többi említett dolog meg még bonyolultabb szerintem. Örökölni is csak már 2015.01.01 után bejelentett főzőt lehetne... Piacon is csak regisztrált főzőt lehet eladni... Nem vitázom mindenki úgy csinálja ahogy érzi.
Tudom, hogy nem életszerű. A poszt csak arra vonatkozott, hogy egy talált tárgy hogy kerülhet a tulajdonodba. Egyébként még mindig ezen a k_va papíron vitatkozunk, pedig ez a legegyszerűbb..... ( de nem akarok tippeket adni )
Egyébként meg ugyan azokat írtuk. Ipari gyártás és értékesítés engedélyköteles ez tiszta. Viszont nem értem magánszemélyként miért kellene engedély ha el szeretném adni a regisztrált főzőmet egy unios, shengeni v. harmadik ország állampolgárának. ( talán azt feltételezi a jogalkotó, hogy biztos magyar áp-nak adom el, és akkor már a hatóság tudni fogja, hogy ki az új tulaj?)
Ha csak meg nem tetszik a jegyzőnek, és nyilatkozik hogy az ő utánfutójáról esett le amikor arra ment autoval... Szerintem hagyjuk a hülyeségeket. Az egész úgy nem életszerű mint ahogy van. Nincs papir, bejelentette szívás. Van papír (számla vagy nav gyártási engedéky) nyugodtan aludhat.
Amiről mi beszélünk azt nem a rendőrségre kell leadni. Át sem fogják venni, hanem a jegyzőhöz irányítanak. Ahol is nyilatkoztatni fognak téged hogy igényt tartanál-e a tárgyra ha nem jelentkezik a tulaj. Ha letelik 3 hónap akkor megkapod használatra, egy év után pedig ténylegesen a tied lesz.
A gyártás(ipari), értékesítés(kereskedelmi) nav engedély köteles. Azt hogy magán személy is készíthet saját részre a tőrvény nem tartalmazz, de a navosok felvállalták és adnak egyedi engedélyt. Szerintem ez sem törvényes, de most mehet. Az eladásra is adnak, de már csak regisztrált készüléket lehet eladni.
Már régóta követem ezt a fórumot és szinte az elejétől próbálom kiszűrni a hasznos dolgokat .
Most úgy látom hogy mindenki a bevallás miatt van besózva.Aki már eddig is bevallotta és jogkövető módon
intézte ezeket a dolgokat annak nincsen félnivalója az eddig főzött pálinkával kapcsolatban!
Én mégis egy szakmai kérdéssel fordulnék a régi motorosokhoz.
Azt tapasztaltam hogy az alszesz lefőzése után a főzőben maradt oxidált felület miatt az újbóli finomításkor a
párlat íze megváltozott.Főleg az utópárlat stádiumában észlelhetően. Netán az alszesz savassága vagy lúgos kémhatása teszi ezt a főző belső felületével?
Ez így nem pontos, mert ha pl. a piacon -vagy akárhol - egy kockás papírra felírjátok a releváns adatokat ami az eladáshoz/vételhez szükséges , és az eladó, valamint a vevő is aláírja akkor az már teljes bizonyító erejű magánokirat. Nem kell tanú :) ( 1952. évi III. törvény 196. § (1)
Kell-e NAV engedély ha magánszemély kívánja értékesíteni a főzőjét? Na erre még ők sem tudtak válaszolni. Elvileg csak a gyártókra és forgalmazókra vonatkozik. ( mert ha te veszel akkor úgy is köteles vagy bejelenteni, de ez megint csak jogértelmezés )
Az eddigi kusza törvényekből ez teljesen tiszta. Régóta nem értek egyet Szilvával mindenben de itt nincs vita.
2015. 01.15 -ig mindenki regisztráltathatta a berendezését, ezzel legalizálta és amnesztiát kapott a törvény előtti tevékenységéért.
Onnét csak jogszerű irattal rendelkező berendezése lehetett, amit a megszerzést követően 15 napon belül be kellett jelenteni az önkormányzatnál.
(Mivel magánszemély is csak nav-os engedéllyel adhat el főző berendezést amit már regisztrált az jogszerű irat.) A gyártási engedély és a névre szóló számla is jogszerű irat.
A meglévő pálinka igazolása ami nem tiszta. Nem életszerű hogy 2010 óta szabadon főzött szesz még 2016-ban is hivatkozási alap. Most még az, de ez változni fog.
Itt nem érdemes keresni a kiskaput mert ez hatályos törvény és minden akció papír alapú és visszakereshető, ellenőrizhető.
Nem azért a két forintért, de nem úgy indult az elején, hogy bejelentette a haver de nincs róla semmi papírja? Hiába bolti, gyári, tesco vagy metrós. Nincs róla papir. Az ok, hogy most be van jelentve, de nem tudja hitelt érdemlően igazolni az eredetét. Az addig ok, hogy eleget tesz a "15" napos bejelentési kötelezettségének, de ha (ha) kérik az eredetet igazoló papírost akkor mit mutat fel? Specialis eset, lehet mindenki vakarná a fejét. Egy ami tény, nincs róla papír.
Kikerestem a jogtárból az eredeti teljes szöveget, egyszerűen nincs ilyen, nincs spec. korlátozás a beszerzésre. Hajlok arra, hogy ez egy babona.
67/A. §535(1)536 A magánfőző a 63. § (2) bekezdés 11. pontja szerinti desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzést, valamint a bejelentett adatokban történt változást az azt követő 15 napon belül köteles bejelenteni a lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatósághoz.
(2) Az (1) bekezdés szerinti bejelentés tartalmazza a magánfőző nevét, lakcímét, adóazonosító jelét, a desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzés időpontját, a desztillálóberendezés űrtartalmát és tárolásának, használatának helyét, ha az eltér a magánfőző lakcímétől.
(3) A magánfőző köteles megőrizni és hatósági ellenőrzéskor bemutatni a desztillálóberendezés feletti jogszerű tulajdonszerzést igazoló iratot.
(5)538 Az önkormányzati adóhatóság az (1) bekezdés szerinti bejelentésről értesíti a vámhatóságot és a bejelentéssel érintett másik önkormányzati adóhatóságot. Az önkormányzati adóhatóság az értesítést a teljesítést követő hónap 15. napjáig küldi meg az illetékes vámhatóság részére.
"Mindenesetre és nem szeretném két hús-vér fináncnak elsütni az "ismeretlen külfölditől vettem" vagy az "ismeretlen jótevőtől kaptam ajándékba" dumát."
"2015. január 1-jével a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény magánfőzésre vonatkozó szabályai módosultak.
A módosítások értelmében a magánfőző a desztillálóberendezés beszerzését köteles bejelenteni a beszerzést követő 15 napon belül a lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatósághoz. A magánfőző köteles megőrizni a desztillálóberendezés megszerzésének jogszerűségét igazoló iratot és egy ellenőrzés esetén azt bemutatni."
Én is így tapasztaltam! Akkor kijelenthetjük,hogy a pálinkához kapcsolódó cefrénél ,nincs szükség élesztőtápsóra ! Nem maradtam le semmiről,hogy nem használtam!
A tulajdonszerzésnek vannak speciális korlátai. Kakukkos órát vehetsz szóbeli megállapodással ismeretlen személytől az ecserin, vadászpuskát vagy autót meg nem. És pálinkafőzőt sem.
Sőt. Mo-on római jogi alapok vannak. Egy specialitás:
A Dunán alacsony vízállás esetén előbukkantak szigetek (zátonyok), az eredeti római jog szerint azé, aki először rááll, eltűnésük után az államé újra. (Ma nem így van persze.)
Más érdekesség:
Görögöknél a tenger alól felhozott "kincsek" arányosan kerülnek osztásra a felhozó és az állam között: 10m mélységből 90%állam 10%búvár, 90m-ről 90%búvár... :)
Nem tudom, ha szabályos módon szerzett tulajdonról van szó, nem lehet törvény, ami ezzel szembe megy.
Az, hogy az előző tulaj mit csinált vele, regisztrálta-e az más kérdés. Egy barkács cuccot veszel vagy gyárban születettet és ezt hogy igazolod, ezek a finomságok.
Az egész zavaros.
Engedéllyel rendelkező gyártóknak kellene regisztrációs számot osztani, azt beleütni a készülékekbe és kikötni, hogy építési engedély nélkül csak ilyet használhatsz.
Típusvizsga, megfelelőségi tanúsítvány, a világ logikus felén így működik, sajnos mi nem ott élünk.
Hogy szerezted? Azt a Polgári törvénykönyv szabályozza, semmit nem szerezhetsz törvénytelenül, az hogy nem kell papír róla, nem azt jelenti, hogy nem kell tudni igazolni honnan van a rézkarcod? :)
A nem kell és a nem ellenőrzik két egymástól teljesen eltérő helyzet. Alsóbüdöskútpusztán a lakott területen is 50 a megengedett legnagyobb sebesség, de még soha nem volt ott traffipax. Aztán, ha baleset történik és megállapítják, hogy többel mentél, megb.nak érte. De egyébként is bármikor kelhet bal lábbal a kapitány és kivezényelhet egy traffipaxos autót...
Az, hogy engedélyezi, vagy hozzájárul, az teljesen mindegy.
Saját magad hazudtolod meg: Tavaly Január 15.-e után a tulajdonszerzést is is be kellett jelenteni, amit számlával igazolni kellett, csak így vallhatsz be, lefőzött párlatot.
Hogy mit tehet meg még pár napig jogszerűen, ezt nem értem, ha nem jelentett semmit, az előző évben, már semmit nem tehet pár napig jogszerűen.
Egyébként ez nem vita kérdése jogszabály értelmezés ügyileg, ez tény első kézből.
Ha meg van a metrós számla akkor nincs semmi gond.Az öröklésről:kis falunkban a nyáron elhunyt egy regisztrált pálinkafőző tulajdonos.Az örökösök a főzőt felvetették a hagyatékba és valamelyikük meg is örökölte,amiről papírja is van.
2015. január 15-ig lehetett bejelenteni a számla és navos engedély nélküli főzőket. Aki addig nem jelentette be, annak kell lennie valami igazolásnak a jogszerű szerzésről. Lehet, hogy ma nem firtatják (mert a focistákon kívül mi vagyunk a rendszer haszonélvezői), de egy kormányváltás esetén leporolhatják az ügyeket...
Én befizettem az 1000 forintot és punk-tum.Jogkövető állampolgár vagyok 2015-re.Egyébként ketten is voltak az irodában akik bejelentettek azalatt a tíz perc alatt .Az egyik egy 80 éves nénike volt kérdezem van számlája a főzőről? Mondja ,dehogy van aranyom ,olyan régi azmán lehet ,hogy még a nagyapám csináta.Na gondoljátok végig hány ilyen van még,és ezek az emberek tényleg most kaptak a fejükhöz mert a rádió-tv folyamatosan fújja a harsonát,a 15-dikei határidőről.És szeretnék legalizálni még az utolsó percekben ,a feketén lefőzött pálinkájukat.
:) miért? a törvénynek mindenben megfelelünk. Amit leírtam a színtiszta igaz valóság.
A bejelentés szabályszerű, a tulajdonszerzés törvényes, örökölte. Ezt kell igazolni, ha pl. feljelentik. Csak akkor. Gyári főzőről van szó, Metró áruházas vétel.
Alszom rá, ha még hétfőn is érdekel a téma, önkormányzatot megkérdezem mi a pálya az örökléssel, de borítékolom a választ.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Szerintem össze kellene szedni az okosságokat erről a bejelentem nem jelentem témáról egy felkent személynek és betenni a reggelinkbe. Utána úgy sem olvassa senki, de legalább mondhatjuk hogy olvasd el, ott van.
Egy kis pontosítás. A desztilláló berendezés építését a NAV engedélyezi és nem a hozzájárulását adja. A főző vásárláshoz viszont sem az engedélyük, sem a hozzájárulásuk nem kell.
Nem jelenti fel magát, ha előbb bejelenti a tulajdonszerzést, aztán meg bevall. A 2015-ös évre még pár napig jogszerűen megteheti.
Próbáljátok meg a regisztrációs papír vissza kérni,hátha nem vitte még be a gépbe.Mondjuk ehhez valamilyen fokú ismeretség is kellene.(Azt nem merem ajánlani,hogy kóstoltassátok meg vele a Corpus delicti -t)
Nem kell "igazolás" a bejelentéshez. Egy esetleges ellenőrzés esetén kell tudni előhúzni a "desztillálóberendezés megszerzésének jogszerűségét igazoló iratot".
"Ez az irat lehet a vásárlásról szóló számla, nyugta, más magánszemélytől való vásárlás esetén az adás-vételi szerződés, vagy irat arról, hogy szóban kötött szerződés alapján jutott a magánszemély a berendezéshez." forrás: http://tamaszado.hu/2015/04/01/palinkafozes-bejelentette/ (tudom ez csak egy értelmezés...)
Idősebb családtag vette, pincében volt, most oda ajándékozta, van róla írás is. Nem jó? Akkor hozzák a bilincset b..sszák meg.
Szívbajt hozzátok rám, én adtam tanácsot az ügyben.
Mostanában nem volt időm olvasgatni, csak szólt egy fórumtársunk, hogy adjak tájékoztatást a bevallásról.
Aki tavaly Január 15.-ig nem regisztrált, vagy év közben nem kért hozzájárulást a NAV-tól, hogy főzőt készít, illetve vásárol, az ne adjon be bevallást, mert ahogy valaki lejjebb írta, saját magát jelenti fel.
A bevallásra mindegy milyen mennyiséget írsz, mivel nincs meghatározva mértékegység, akkor jársz a legjobban, ha 50 litert jelölsz meg.
Senki nem fog foglalkozni vele, a NAV-ot nem érdeklik a magánfőzők, mióta ezt az átláthatatlan törvényt megalkották.
Csak akkor mennek ki, ha valaki feljelent, és az is benne van, hogy értékesíted a pálinkát.
Tehát, ha valakihez kimennek, az biztos lehet benne, hogy egy jóakaró feljelentette.
Alább említettem,hogy a múlt év január 15.-ig regisztrált főzőkről nem kel igazolás,az én olvasatomban.Az ezt követő időben a tulajdonjogát,a főző származását igazolni kell.
A Te ismerősöd minden féle igazolás nélkül regisztrálta a főzőjét.Az időpontok viszont valóban fedezik a bevallás tárgyát.
Úgy látom még mindenkinél a NAV a mumus. Pedig 2016-tól a párlatkészítés szinte minden hatósági feladata az önkormányzati adóhatósághoz került. A NAV csak :
1./ A lefőzött többletmennyiség megsemmisítésével kapcsolatos feladatok látja el ( de erről is az önkormányzati adóhatóság értesíti).
2./Ellenőrzi a jogszabálysértő értékesítést ( saját felderítés + feljelentések )
3./Kiadja a párlatjegyet.
Szóval innentől kezdve a mumus :) az önkormányzati adóhatóság ( másnéven a Jegyző!!! )
A mai nap regisztrációjával nem tud a tavalyi évről vallani.Legfeljebb,ha a farkát tekergetik,de az már kényszerítés és megtámadható.:)A helyi ügyintézők(tisztelet a kivételnek)azt sem tudják,hogy a törvény folyamatos módosításának kavalkádjába hol tartanak.Nem beszélve arról,hogy önkormányzatonként a 2-3-4 regisztrált főző miatt nem is foglalkoznak vele.A probléma majd akkor fog jelentkezni,ha a NAV-nál a betáplált adatok alapján jön az igazi f.sz csavargatás.De bár ne lenne igazam!
Mostanában nem mi vagyunk az ellenőrzés fő csapásiránya. Mindenesetre és nem szeretném két hús-vér fináncnak elsütni az "ismeretlen külfölditől vettem" vagy az "ismeretlen jótevőtől kaptam ajándékba" dumát.
Az én olvasatomban a 2015.01 15-ig bejelentett főző eredetét nem kellett igazolni.Az ezután vásárolt,csinált,örökölt,kamionról leesett apparát tulajdon jogára már kíváncsiak.
"2015. január 1-jével a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény magánfőzésre vonatkozó szabályai módosultak.
A módosítások értelmében a magánfőző a desztillálóberendezés beszerzését köteles bejelenteni a beszerzést követő 15 napon belül a lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatósághoz. A magánfőző köteles megőrizni a desztillálóberendezés megszerzésének jogszerűségét igazoló iratot és egy ellenőrzés esetén azt bemutatni.
A 2015. január 1-jét megelőzően beszerzett desztillálóberendezések esetében a bejelentést 2015. január 15-ig kell megtenni a magánfőző lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatósághoz."
Nem véletlenül ott használták(-ják),ahol a cukor a főszereplő.A bodzavirágnál dettó.Én régen használtam,el is felejtődött a dolog.A blog olvasása juttatta eszembe a régi pálinkafőzési emlékeket.
Májusban mikor kinyitják a hűtőkamrákat a nem piacos almából szoktam kapni1-2q-t.Majd ott ki fogom próbálni újból a régen használt receptet.(bár nem hiszem,hogy a szalalkáli minősége romlott volna)
1q cefréhez 50 grammot tettünk,de ezek után megérdeklődöm a régi barátoktól,hogy kevesebb nem volna-e elég. A megtakarítást meg befektetném párlat jegyre.
Megint tanultunk valami érdekeset. Nem hallottam még . Agyoncukrozott cefréknél használnék élesztőtápot. Normális gyümölcscefrénél szerintem nincs rá szükség. Szivesen olvasnék tapasztalásokat az élesztőtápról , mert én nem használom. Lassan jön a bodzavirág és ott szükséges lehet!
Mai fejjel én is marhaságnak tartom,de akkor is ezt használtuk.Közben a feleségem rákeresett és ezt találta:
E 503 - Ammónium-karbonátokEgyéb elnevezések ammónium-bikarbonát, szalakáli
Az ammónium-karbonátokhoz az ammónium-karbonát (E 503 i), az ammónium-hidrogén-karbonát (szalakáli, E 503 ii) és az ammónium-karbaminát tartozik.
Levegő hatására, főként pedig magas hőmérsékleten ezek a vegyületek lebomlanak. A többi karbonáttal szemben az ammónium-karbonátok bomlásához nem szükséges sav jelenléte. A bomlás során a molekulából szén-dioxid és ammónia szabadul fel, ezért a tészták térfogata a hozzáadott ammónium-karbonát hatására megnövekszik. Ez a gázképződés nem a tésztakészítés során, hanem a sütéskor játszódik le. Az ammónium-karbonátok javítják a péksütemények barnulását is. Az ammóniaképződés miatt azonban csak olyan száraz, lapos süteményekben használható, mint a mézeskalács vagy a kréker.
Kivonatok előállításánál szárításkor az ammónium-karbonátok savanyúságot szabályozóan hatnak. A (gyümölcs)borgyártás során élesztőtápanyagként használják.
Bocs hogy tèged talàltalak meg de szerintem sokaknak fontos ès mèg aktuàlis.Tehàt bementem az önkormànyzat adòügyi osztàjàra ott kitöltöttem a birtoklásipapìrt amit 15napon belül kell bejelenteni viszadàtumoztuk dec 23 ra.Nem kèrdeztèk honnan szereztem,csak a mèretèt kellett beìrni 17 liter,ezt esetleg a nav ellenőrizheti de addig a kuktàra kitalàlunk valamit.Utànna kitöltöttem a lefőzèsi menyisègről egy lapot 46 litet,kèrdezte a nő ijen gyorsan lefőztem?Mondtam igen mert sietni kellett,aztàn bevitte a gèpbe ès10 perc utàn adott egy csekket kitöltve a nevemre 2016 jan 15 befizetèsi dàtummal 1000 forintròl ès mondta 2015 tel kèsz vagyunk 2016ròl pedig fognak küldeni nyomtatvànyt mivel màr regisztràlva vagyok,menyi pàrlatjegyet kèrek.Ha a nav megadja az engedèjt a nagyobb főző kèszìttèsère azt is be kell jelentenem 15 napon belül ugyanitt.
öreg_néne_b Mindég megakartam kérdezni,hogy anno valamikor az élesztő helyett szalalkálit is használtunk a cefrézéshez. Mit csinált ez a sütőpor szerűség a cefrével?A(NH4HCO3 )képlet alapján a nitrogén tartalomra gondolok,hiszen a tablettás,cukros cefrét is nitrogén tartalmú műtrágyával indították az aranyháromszögben.
Nekem 100km-t kellene autóznom a megyei ig.-ig.Inkább fizettem 700-Ft-al többet az utalásért.Majd májusban az első főzéskor a feleségem számlájáról utalok,ha több pálinka néz ki mint 4.2l 50%-s.
Ma ügyet intéztem a NAV helyi kirendeltségénél és rákérdeztem a párlatjegy igénylés témára is .
Az ügyintéző kinyomtatta a NAV J 27- es nyomtatványt és a kitöltési tájékoztatót , de csekket nem tudott adni . Forduljak a megyei
vámhatósághoz ,- mondta , adott egy telefonszámot .
Felhívtam Őket , az ügyintéző elmondta , hogy jelenleg ők sem tudnak adni , amit azzal indokolt , hogy szervezeti ,- név - stb. változások vannak ezért nincs . Lesz csekk . csak várni kell rá .
Arra a kérdésre , hogy csak a megyei vámhivataltól szerezhető-e be , vagy lesz a NAV helyi kirendeltségeinél is , -- nem tudott válaszolni egyértelműen .
Tehát a fizetés egy ideig csak átutalással lehetséges !
Bocs.A NAV fővárosi/megyei igazgatóságán adnak sárga csekket.
"A magánfőzött párlat jövedéki adójának megfizetése Az előzőek szerint igényelt párlat adójegyet a magánfőző kizárólag a párlat adójegy ellenértékének megfizetését követően veheti át. Célszerű mindig a párlat adójegy igénylés benyújtása előtt a párlat adójegyenkénti 700 forint jövedéki adót a 10032000-01037313-00000000 számú NAV egyéb termékek jövedéki adója bevételi számlára befizetni. 2016 évi első igényléskor legalább 3500 forintot kell befizetni! A befizetést az igénylő lakóhelye szerint illetékes megyei/fővárosi adó- és vámigazgatóság vizsgálja, az igényléstől eltérő összegű befizetés, vagy befizetés hiánya miatt felszólítást küld, majd a pótlás hiányában elutasítja a megrendelést. A befizetés történhet átutalással, illetve postai készpénz-átutalási megbízással (a NAV megyei/fővárosi adó- és vámigazgatóságainál kérhető sárga csekken). Mind a csekk, mind az átutalás közlemény rovatában szükséges a magánfőző adóazonosító jelének feltüntetése."
Sajna lehet, hogy igazad, van. De esetleg van egy másik lehetőség is ?( hogy mennyire járható azt a NAV-os ügyintéző telefonon biztos meg tudja mondani )
Szóval woodruff belibben az önkormányzati adóhatósághoz, hogy be szeretné jelenteni a főző tulajdonszerzését. A szükséges formanyomtatványt kitölti. Ha kérik a számlát, adásvételit stb. akkor előveszi a zsebedből azt az iratot, amely igazolja, hogy a főzőt 2015.dec. 31-én vette Szlovéniában ( schengen!! ) Az irat formátuma valami ilyesmi legyen: Nyilatkozat. Tisztelt adóhatóság, alulírott Gipsz Jakab (1900.01.01. an: Nagy Rozália. Szül: Karakócsörcsög. Szig:XY0000000 ) Budapest. Pálinka u. 01 alatti lakos kijelentem, hogy 2015.dec.31-én Szlovéniában a Muraszombati piacon egy 17 L-es lepárló berendezést vásároltam ismeretlen személytől, amelyről számlát nem kaptam...... stb stb..
Mivel Button kolléga azt írta, hogy a NAV nem ellenőrzi azt, hogy a főző műszakilag jó-e, akár még szerencséje is lehet.
( MIVEL WOODRUFF JOGKÖVETŐ ÁLLAMPOLGÁR ILYET NYILATKOZATOT CSAK AKKOR TESZ, HA TÉNYLEG ÍGY VOLT!! . UGYE?? )
Akkor még egyszer.A NAV nem küld neked csekket.A befizetést Te kezdeményezed a NAV által megadott számla számra.Elküldheted az igénylést párlat adójegyre,de ők nem fognak addig foglalkozni vele ,még a pénz meg nem érkezik a számlájukra.
Ez esetben még egy kört kell futnod: a NAV-hoz be kell adni egy tervrajzhoz csatolt kérelmet, hogy Te építenél egy x literes főzőt. A NAV nem vizsgálgatja, hogy jó-e a főző műszakilag, és 1-2 hét múlva kapsz egy engedélyt, hogy megépítheted. Ekkor - mivel ügyes ezermester vagy -, egyik napról a másikra kész leszel vele! :)
Ekkor (15 napon belül)mész be az önkormányzatodba és jelented be, hogy lett egy főződ. Ám, mivel ez már csak 2016-ban tud összejönni, sajnos buktad a 2015-re "beírható" 86 liter 50 fokos párlat meglétét. :(
A 17 literes kuktát a kőbányai piacon vettem kb már 2 éve és nincs róla számlám és úgygondoltam főzök vele pálinkát is .Na de majd elmesélem ,hogy végeztem(ezek szerint az önkormányzat adóügyi osztályán).
Én csak a párlat adójegy igényléséhez kapcsolódó csekkes befizetési lehetőséget említettem.
Az igénylés alapján névre szólóan a megadott címre, nagy valószínűséggel az összeg NAV-os rendeltetési számlaszámra automatikusan kitöltve érkezik a csekk. Az igénylés elküldése némi pízbe belekerül, nem vitás.
Nem föltétlen kell a számla. Mert igaz, hogy kell lenni valami iratnak, de ez lehet a vásárlásról szóló számla, nyugta, adás-vételi szerződés, vagy irat arról, hogy szóban kötött szerződés alapján jutottál a főzőhöz.
Akkor összefoglalom, hogy a jogszabályokból mit szűrtem ki:
1. Ha a berendezést 2015 előtt szerezted, akkor 2015. január 15-ig kellett - volna - bejelenteni.
2. Ha 2015-ben szerezted, akkor 15 napod van, hogy bejelentsd. Ezt az önkormányzati adóhatóságnál teheted meg. Tehát nem a NAV-nál. A két szerv egymás között majd intézi a továbbiakat. Ez alapján még van 7 napod, hogy bejelentsd egy főző tulajdonjogát a 2015-ös évre, mondjuk dec.31-i vásárlással. Innentől kezdve már le tudod fedni az 50L 86 fokos párlatodat 2015-re. Az önkormányzati adóhatósághoz benyújtandó bejelentési, továbbá az adóbevallási nyomtatványt a 35/2008. (XII. 31.) PM rendelet 11., illetve 12. melléklete tartalmazza.
3. Az idei évre csak akkor tudsz párlatjegyet igényelni, ha szerepelsz a NAV rendszerében, egyébként a kérelmed automatikusan elutasításra.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Holnap én is bemegyek a nav hoz megkérdezem ,hogy tudnám elintézni a befizetést 2015 re az önkormányzathoz visszamenőleges pálinkafözö bejelentéssel.Én nem készítettem a főzőt ,bármilyen megoldás érdekel,csak be tudjam fizetni az 1000 forintot.Akár úgy ,hogy egy kuktát öszedugtam egy spirállal egy szilikoncső segítségével, akár egy örökölt ,főző utólagos bejelentése bármi, csak 15_ ig beleférjen.
Én az Uvaferm 228-as élesztőt ajánlom. Hidegtűrő, ráadásul aromafelszabadító enzimeket is termelnek az élesztőgombái :) 10 oC-os helyiségben 2 hét alatt szépen kierjesztette nekem a csipkecefrét.
A nav engedélye alapján megcsinálja a főzőjét és bejelenti az önkormányzatnál . Utána a most meglevő nedüre gyorsan kér párlatjegyet. Mi a bonyolult ezen ?? Egy hónap mulva minden legalizálva lehet mert Ö nagyon ügyes.
Nekem sosem volt olyan szerencsém,hogy az állam bácsitól kapjam a fizetést.A bank kártya minden költségét nekem kellet fizetni a netbank tranzakcióival együtt.
Az elválasztás kényszerű volt a kén szag miatt. Az alszesz 0,4%-át eldobtam mint rézeleje, majd jött az 5 poharas mintavétel. Itt mind az 5 pohár ment a levesbe, mivel érezni lehetett a kén szagot. A többit felfogtam mint középpárlat 35 fokig, de kénes lett :(
Akceptálom mindkettőtök indokait. Annál is inkább megértem őket, mert a szüleim hivatalos ügyeinek nagy részét én intézem a neten keresztül. Pedig még azt sem mondhatnám, hogy nagy ellenségei a számítástechnikának, mert rendszeresen használják. De ők is azt mondják, hogy néha - mindig - agyon vannak bonyolítva a hivatalos eljárások, és jobban szeretik, ha szembe ülnek az előadóval aki elmagyarázza, ha nem értenek valamit.
A bankkártyáról csak annyit, hogy az állambácsi kötelező jelleggel ide utalja a fizetést, cserébe viszont megtéríti az éves kártyadíjat. A netbank meg ingyenes.
Ebben az esetben nem adnak vagy küldenek,hanem neked kell a pénzt a számlaszámra küldeni vagy utalni.De ,hogy véletlenül sem őröljünk két malomban:a tavalyi év 1000Ft-os adójáról az önkormányzattól meg kell kapnod a sárga csekket,a párlat adó jegy igényléshez a minimum 3500Ft-ot neked kell valamilyen formába befizetni a megadott számlaszámra.
Én elektronikusan (.pdf) beküldtem az Önkormányzati Adóhatósághoz a bevallást , és mellette postán is feladtam az eredeti pld.
Kértem hogy adjanak egy bankszámla számot ahová utalhatom az 1.000 Ft-ot, melyet mailben meg is küldtek. Teljesen jól működött minden ebben az esetben.
Teljesen igazad van, de azt fogadd el, hogy az érintett kör - főleg az idősebb korúak - tekintélyes hányada ragaszkodik a "hagyományos", azaz a sárga csekkes megoldáshoz. Jómagam is. Számunkra már kicsit macerás az ügyfélkapus módszer megtanulása, ha eddig nem volt rá szükség.
Egyébként 12 db igényelhető a kitöltési tájékoztató utolsó mondata szerint, szerintem az bőven lefedi a magánfőzői éves igényt.
Nekem nincs bankszámlám!Nincs bankkártyám!Sőt még Net-bankom sincs. Nincs 20-25 ezer Ft-os évi kiadásom ezek fenntartására.Nyugdíjba vonulásomkor ezen modern kori szolgáltatásokat megszüntettem.A nyugdíjamat a postás hozza,ami azzal jár,hogy 5-6percig el kel beszélgetni vele,vagy őneki énvelem a világ megváltásáról.Az is lehet,hogy a borravaló megemelésével a beszélgetés hosszát is megtudnám növelni,de az már csak idő húzás volna.Az esetleges csekkek feladása,bevásárlás,klub látogatás belefér a tevékenységi körömbe.
Azzal semmi baj, csak ez így nem igaz: "A lényeg, hogy nálad csak olyan pálesz lehet amit párlatjeggyel le tudsz fedni hiszen 2015-re nem volt a főződ regisztrálva."
Szép lassan haladtok az egyre időigényesebb, bonyolultabb, drágább verziók felé. Itt mindannyian használjuk a netet. Akkor meg miért nem használjátok ki jobban az általa kínált lehetőségeket. Ezért én még mindig az ügyfélkapus módszert favorizálom. Ha valaki tud jobb módszert az adatlap kitöltésére, NAV-hoz történő benyújtására, a pénz befizetésére - ami belefér az öt percbe - az ne tartsa magába és ossza meg a tisztelt publikummal.
Megmondom őszintén én még ilyet nem láttam.Azt tudom,hogy a Postán 3 perc alatt befizettem a 3500Ft-ot 4200Ft-ért és májusig az első cefrézésig,főzésig nem kell a NAV felé leveleznem.Ha át b...tak akkor így jártam.Akár ki is ránthattam volna zsebemből.:)
Dehogy vagyok biztos,de mikor kedden a Postán be akartam fizetni a 3500Ft-ot azt mondták, hogy csak utalással,ami már rózsaszín csekk.Lehetséges,hogy a NAV-nál helyszínen lehetséges a pénztárnál való befizetés.Te adó befizetésről beszélsz én utalásról.Az is lehetséges, hogy a postáskisasszony haza felé beszélt.
A helyi NAV-nál nem fognak neked sárga csekket adni,legfeljebb rózsaszínt,de azt a postán is adnak.Ezen szépen át utalod a 3500Ft-ot ami kb.4200Ft lesz.Az adó azonosítódat ne felejtsd ráírni a közlemény rovatba!Én biztosíték képen a csekk fénymásolatát mellékeltem az igényléshez és így adtam postára ajánlottan.
Ez is jó megoldás, de nálunk a legközelebbi NAV 30 km-re van. Ezért egyszerűbbnek tűnt az ügyfélkapus módszer, itthonról a fotelben ülve. A kitöltés és feltöltés alatt nem volt semmi anomália. És már meg is jött a NAV-tól a visszaigazolás, hogy a dokumentumot befogadták, alakilag hibátlan, és elkezdték a feldolgozását. Én annyira nem ragaszkodom a papír alapú igazolásra, ha meg mégis szükség lenne rá, akkor pár kattintás és az is megvan.
Tegnap bementem az Önkormányzat Adóosztályára, vittem a kitöltött bevallást (30 liter). Néni kedvesen átvette, kértem tőle valami igazolást, hogy én bizony leadtam, erre kitöltött egy átvételi elismervényt. Kértem sárga csekket, adott. 1000 Ft-ot befizettem a postán. Ennyi. Mivel szoros a határidő, én nem vártam senkire, így ez a része el is van intézve.
A párlatjegyet pedig úgy fogom intézni, hogy a NAV-os kitöltőprogrammal otthon kitöltöm a J-27-es nyomtatványt úgy, hogy a csekkes befizetést választom. Majd otthon kinyomtatom és besétálok vele a helyi NAV-ba. Az ottani ügyintézőtől kérek sárga csekket, melyet még aznap befizetek.
Egy bökkenő adódhat csupán: ha addig nem veheti át a csaj a bevallást, amíg a rendszerbe még nem érkezett meg a pénz.
Remélem ez nem így van...
Ezzel a móddal kiküszöbölök mindenféle ügyfélkapus anomáliát, továbbá lesz papír alapú bizonyítékom minden befizetésről.
Sziasztok. Tudtok nekfm abban segíteni, hogy frissen darált almához milyen enzimeket használjak, hogy jo minőségű cefrét tudjak készíteni. (Fajélesztők, enzimbontók) sajnos csak 8-9 C hőmérsékletű helyen tudom tárolni. esetleg gyártó vagy boltok címét is szivesen fogadom 😀
Január 15-ig be kell fizetnünk az 1000 forintot az önkormányzathoz. Ma még nem tudták megmondani, hogy mi a módja, adnak csekket és elballagunk egy postára vagy kiküldik mint a helyi adóknál (akkor viszont nem tartható a dátum) vagy ott helyben adnak egy befizetési valamilyen bizonylatot? Még meg kell kérdezniük valakitől. Jó mi???
Mikor először főztem kénes bort fél évig kellett szellőztetnem, hogy iható legyen a pálinka, de második főzetemkor, szobahőmérsékleten, víztisztító berendezéshez használt 5 mikronos, és kationcserélős szűrőt használtam, és után csoda történt, kellemesen fogyasztható itókám lett. Én arra lennék kíváncsi, hogy az előpárlatot hogyan választottad el, mert én a szaglásom után dobtam egy hátast a kéntől.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Találó a nick neved a kolléga. Mire gondolsz "hogy az ilyentől minden kitellik"? Nagy agysebész lehetsz, ha még mindig nem érted miről is volt szó... Én nem vagyok a sötétségbe burkolózva mint Te!
Na egye fene akkor ezt az évet is buktam ,és maradok a sötétben a sok világos között.Csak ne lenne itt az a feljelentős fiú,úgy rettegek ,hogy szólni fog a moderátornak, uram bocsáss a navnak mert ilyentől minden kitelik, de inkább be sem írom ki az. Biztosan kitaláljátok ,és soha többé nem akartok vele együtt főzni pálinkát.
Kökény nekem is jól sikerült, csak kevésnek bizonyult, nem gondoltam volna hogy ennyire kapós lesz, karácsonyra lett épp jó, biztos jobb is lett volna az idő múlásával ha el nem fogy , idei évbe rákészülök, és a meggyre is az se lehet rossz , a kökénybe az a jó hogy még ilyenkor is lehet szedni, sőt most az igazi szerintem.
Én még másnap is rákóstolok biztos ami biztos alapon:)A receptemmel az a probléma,hogy 6-8 hónapos érlelést ír elő.Fele úton fele elkopik.A 2014-es 8-9l-ből most karácsonyra 1,5l maradt,de ezt fogjuk rá a család hölgy tagjaira:)
A házi számolással nagyon nem fogsz mellé, és nem hiszen, hogy 1-2 fok ide vagy oda sokat jelentene. Viszont, ha jó meggylikőrt akarsz inni, akkor ne szörpből készítsd, hanem érett meggyből. Valamilyen jellegtelen - pl alma - pálinkába literenként rakj 1kg meggyet. Nem kell kimagozni, csak leszárazod. A napon érleled 40-50 napig. Utána lefejted, mézezed vagy cukrozod. Szuper lesz. Na ennél tényleg nem tudnánk megállapítani a szeszfokot, mert a szesz az ízt, a színt és még a vizet is kiszívja a gyümölcsből.
Köszönöm! Más. Nálunk a család hölgy tagjai szeretik a meggy likőrt. Azt szeretném kérdezni hogy lehet mérni a likőr szeszfokát? Ha belerakom a fokolót a cukor miatt nem csap be? Vagy csak számolással pl. 1/2 liter szörp + 1/2 liter 60 fokos párlat = 1 liter 30 fokos meggylikőr?
Nem csodálkozom , hogy keresik a megoldást , mivel semmi nem határozza meg pontosan a bevallásra kerülő literenkénti térfogatszázalékot , talán a múlt évre hatályos vhr.59 / A§-ban leírtakból lehet következtetni a literenkénti 86 térfogatszázalékra .
A NAV . tájékoztató is hiányos e szempontból .
Kíváncsian várom , hogy mi lesz a megoldás , mert a fentiek miatt a Te bevallásodat is al kellene fogadniuk.
Én úgy csináltam, hogy megnyitottam az ÁNYK programot, letöltöttem rá a szükséges nyomtatványt, majd kitöltöttem. A legvégén írja az általad említett befizetést. Itt a gördülőből az átutalást választottam, majd a kész dokumentumot az ügyfélkapun keresztül feltöltöttem. Beléptem az internet bankomba, és átutaltam a pénzt. ( közlemény rovatban az adószámom megjelölésével ) Az egész kb. 5 perc volt.
Ha jól emlékszem, valahol azt olvastam, hogy a bevallást elküldheted befizetés nélkül is, de a párlatjegyeket csak a pénz beérkezése után küldik ki. ( meg úgy is kapsz felszólítást, hogy fizess :) )
Most telefonált az ügyintéző,hogy nem tud semmilyen adatot bevinni gépbe,program módosításra várnak.A szomszéd települések kollégáival is beszélt,akik szintén nem tudnak állást foglalni a beírt adatokkal kapcsolatban.Mindnyájuk véleménye,hogy így feltüntetve nem lehet probléma,de a program működése után okosabb lesznek.A helyi ügyintéző megígérte az újabb telefonos segítséget.
Sziasztok! Átolvastam a kitöltési .... és a következőt nem értem. " 5. számú nyilatkozat: A nyilatkozathoz tartozó legördülő listából ki kell választani, hogy a párlat adójegy utáni jövedéki adót a magánfőző milyen módon fizette meg."
Ha most akarom megrendelni a párlatjegyet, akkor még nem fizettem ki az árát. Vagy fizessem ki előre?
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Először is a leesett főzőt álmodban naggyából leméred. Ezután másnap csinálsz egy kérvényt a navhoz hogy pálinkafőzőt szeretnél építeni. Erre itt több mintapéldát is közzétettek már. Két hét mulva megjön az engedélyed. Az álmaidban megálmodott főzőt egy szempillantás alatt elkészíted mert Te piszok ügyes vagy. És ugye már legalizáltad a főződ a NAV -nál . Aztán elballagsz az önkormányzatodhoz a Nav engedéllyel a kezedbe és regisztráltatod a főződet ott adnak egy nyomtatványt amit kitöltesz. Aztán mivel Te még mindig k..va ügyes vagy gyorsan lefőzöd álmaidban azt a pálesz mennyiséget amit megtaláltál a spaizba, megkéred rá most a párlatjegyeket. A lényeg, hogy nálad csak olyan pálesz lehet amit párlatjeggyel le tudsz fedni hiszen 2015-re nem volt a főződ regisztrálva. VILÁGOS ?
Bocs a tudatlanságomért,de mi van avval aki még a "teherautóról" leesett főzőjét se jelentette be?A 2015 ös főzését,hogy jelentse be 15. ig? Előre is köszönöm mindenki segítségét!
Mennyire égetted oda?A szagán érződik a büdös füst szag? Az üst alján láttál lesülést,vagy le feketedett,le szenesedett cefrét?Több információval hamarabb van a segítség.
Bocsánat !!! Amit ide beidéztem az nem a jelenleg hatályos szöveg!!!!Most néztem meg , és rájöttem , hogy a dec. 16.-i lementésemhez képest változás van !!!!!
59/A. §293(1)294 A párlat adójegy a 32/A. számú melléklet szerinti adattartalmú, a vámhatóság által rendszeresített nyomtatványon igényelhető.
(2)295 A Jöt. 67/A. § (6) bekezdése szerinti esetben a javasolt megsemmisítési időpontot legalább 3 munkanappal előre kell bejelenteni, megadva
a) a bejelentő
aa) nevét,
ab) adóazonosító jelét,
ac) postai, telefonos vagy elektronikus elérhetőségét,
b) a megsemmisítendő párlat mennyiségét literben, és
c) a megsemmisítés javasolt
ca) helyszínét,
cb) módját,
cc) időpontját naptári nap, óra, perc pontossággal.
(3)296 A Jöt. 67/A. § (6) bekezdése szerinti esetben a bejelentő által javasolt megsemmisítés csak a vámhatóság - tervezett megsemmisítési időpontig történt - kifejezett hozzájárulása esetén kezdhető meg. A megsemmisítés a vámhatóság részvételének hiányában a vámhatóság erre vonatkozó kifejezett hozzájárulása esetén végezhető el.
Sziasztok! Akkor most megfordítom a kérdést. Az 5liter 42 térfogatszázalékos alkoholtartalom ( 5 db párlatjegy) hány liter 50 fokost takar? Üdv ksanyi.
(6)514 A tárgyévben előállítani tervezett magánfőzött párlat előállításához az előállítást megelőzően párlat adójegyet kell beszerezni a vámhatóságtól. A párlat adójegy a beszerző magánfőzőt egy liter magánfőzött párlat tárgyévi előállítására jogosítja. A párlat adójegy 700 forint értéket képvisel, egy liter 42 térfogatszázalékos tényleges alkoholtartalmú párlat adótartalmát figyelembe véve. A magánfőző tárgyévi első beszerzéskor legalább 5 párlat adójegyet szerez be és tárgyévben legfeljebb 86 darab párlat adójegyet szerezhet be és legfeljebb ennek megfelelő mennyiségű párlatot állíthat elő. Ha a magánfőző a párlat adójeggyel megfizetett adójú párlatmennyiségnél több párlatot állít elő, akkor a tárgyév végéig be kell szereznie a többletmennyiség utáni párlat adójegyeket a vámhatóságtól azzal, hogy az éves mennyiségi korlátot ilyen esetben sem lehet túllépni.
64. § (1)507 Az adó alapja - a (6) bekezdésben foglalt eltéréssel - az alkoholtermék 100 térfogatszázalékos etil-alkohol-tartalommal (a továbbiakban: tiszta szesz) hektoliterben meghatározott, 20 °C-on mért mennyisége.
(2)508 Az adó mértéke - a (3) és a (6) bekezdésben foglalt eltéréssel - az (1) bekezdés szerinti adóalapra 333 385 forint.
(3)509 A szeszfőzdében bérfőzés keretében, a bérfőzető alapanyagából előállított párlat (a továbbiakban: bérfőzött párlat) adója az (1) bekezdés szerinti adóalapra számítva egy bérfőzető részére évente
a) legfeljebb 50 liter mennyiségig 167 000 forint,
b) az 50 litert meghaladó mennyiségre 333 385 forint.
(3a)510 A (3) bekezdés alkalmazásában az 50 literes mennyiség alatt 0,43 hektoliter tiszta szeszt tartalmazó bérfőzött párlatot kell
59/A. §339(1)340 A magánfőzés keretében évente átalányadózással előállítható 50 literes párlatmennyiség alatt 50 liter 86 térfogatszázalék etil-alkoholt tartalmazó párlatot, vagy legfeljebb ezzel megegyező mennyiségű etil-alkoholt tartalmazó nagyobb párlatmennyiséget kell érteni.
Szép napot Urak Hölgyek. Segítséget kérnék történt egy kis baleset le égettem a cefrét a leégés gátló félre csúszott . mit tudok csinálni vele hogy ne keljen ki dobni. Előre is köszönöm a tanácsokat.
Ne nézzük hülyének se a hivatalnokot se a navost. Vagy hlf et ír vagy gyümölcsszeszt vagy litert és szeszfokot. Az egyik 43hlf a másik 50 L gyümölcsszesz a max, a harmadikat megszorozza.
Köszönöm szépen a válaszodat! Szerencsére van félretéve 2 liter ep, annak lefőzésével (kis kuktára szerelve a defi+páracső) fogom az első tisztázás előtt átmosni a rendszert! :)
"Abban az esetben, ha tárgyévben főzött párlat mennyisége meghaladja az 50 litert, akkor a magánfőző a többletmennyiséget köteles haladéktalanul bejelenteni a vámhatóságnak és a vámhatósággal egyeztetett módon gondoskodni a többletmennyiség megsemmisítéséről."
Én a rubrikába beírtam,hogy 80,rubrikán kívül pedig50%-s.Az ügyintéző lány nagyon örült,mert 3 regisztrált pálinkafőző kedvéért kellett számlaszámot nyitnia,ami a 3 befizetett 1000Ft-al meg is szüntethető.
Értem a problémádat, de a konyhasó szerintem is teljesen fölösleges, azzal max. a kuktát tisztítanád meg, amiben forralod, de azt sem hinném, mert nem old az semmit.
Én úgy szoktam, hogy van egy erre célra befogott a vízforraló kancsóm, abban forralok vizet, teszek bele mosószódát vagy trisót és ezt a lobogó forró vizet öntöm a pistoriusba, csövekbe, spirálba, néha bedugom az alját és picit áztatom, aztán öblítés, ugyanezt még egyszer citromsavas forró vízzel, aztán sima forró vízzel és csillog minden.
Ha ez nem kivitelezhető, mi lenne, ha nem ecetet, hanem rendszeresítenél erre pár liter kifőzendő 30-40%-os alkoholt (összegyűjtött EP+UP, rossz pálinka, akármi), ezt főznéd le először, ez kioldana mindent amit tud, utána kezdenéd az igazi alszeszek finomítását?
Valóban így van, ahogy leírtad. Tegnap bementem a lakhelyem szerinti regionális adóhatósághoz, hogy megkérdezzem mi is lesz 2016-ban a folyamat (párlatjegy). Onnan elhajtottak a vámosokhoz. Majd talán a héten eljutok, és elmondom hogy mit tapasztaltam. Van ugyanis egy NAV_J27 (nav.gov.hu) nyomtatvány amin igényelni kell a párlatjegyet. Év elején 5 db-a minimum, függetlenül attól, hogy főztél-e, vagy nem.Majd azt követően a főzésből keletkezett párlat után 15 napon belül kell párlatjegyet igényelni. De mielőtt a párlatjegy igénylő nyomtatványt feladnád, át kell utalni (nyomtatványon szereplő számlaszámra) az igényelt párlatjegyek száma szorozva 700 FT-ot. Ezt követően adható fel az igénylés (pl elektronikusan ha van ügyfélkapud, vagy postán). Aztán hogyan jut el hozzád a dokumentum, az nincs kirészletezve.
Én tegnap már meg is kaptam az önkormányzattól a 2015-ös évre vonatkozó sárga csekkemet az 1000 Ft-ról. A borítékban még benne volt a kitöltendő adatlap is.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
"A magánfőzőnek tárgyévet követő év január 15-éig a magánfőzött párlat utáni adóbevallási és fizetési kötelezettséget kell teljesíteni szintén a lakóhelye szerint illetékes önkormányzati adóhatóság felé. Ezt a kötelezettséget először 2016. január 15-ig kell teljesíteni, a 2015-ben előállított párlat után."
Pedig így van! 2016. január 15-ig a 2015-ben lefőzött, általad bevallott után. Egy kérdés adódhat csupán: hány térfogatszázékra számítva? Én ajánlanám a 86-ot.
1. a 2015-ös évben kifőzött pálinka mennyisége utáni bevallást a helyi önkormányzat adóügyekkel foglalkozó osztályára kell leadni, vagy a területileg illetékes NAV kirendeltségen?
2. a párlatjegyet az önkormányzat adóügyekkel foglalkozó osztályán lehet beszerezni, vagy a területileg illetékes NAV kirendeltségen?
Nekem is ilyen barna lötty jött ki belőle tavajelőtt, én kidobtam. Hál isten volt még egy kilóm lezárt dobozban ,újra töltöttem.Tavaly ugyanez játszódott le megbarnult, átengedtem rajta sóoldatot,utána desztillált vizet és kitisztult.
Ott maradna az üstödbe a "tengeri só".A sóból nem párolódna át semmi.Szódával,trisóval mosd át,majd sok vízzel öblítsd!Ez az én tanácsom,de biztos van aki tud segíteni.
Van egy nehéz stílusom, nem tagadom. És ezt a szomszédom is többször megtapasztalta... :) De nem amiatt kértem engedélyt, hanem mert amennyit én főzök azt akár otthon főzve is kifizetem az adót. Jelenleg is bérfőzető vagyok, eddig is fizettem.
Mikor a fináncok valamikor a 80-as évek elején elvitték az apparátomat kénytelen voltam valamennyi cefrét bevinni a helyi ÁFÉSZ főzdébe,ahol teljesen rám volt bízva a főzés,finomítás.Ott (régen volt!nem biztos,hogy úgy volt)1 vagy2 golyós csapot kezeltünk,hogy a szeszgépet kikerüljük,de az is zárt rendszerbe ment,amit majd a főzdés saját magának lefinomított.Nem emlékszem arra,hogy külön lehetett volna választani a re,ep,up összetevőket.De mint mondtam régen volt és lehet,hogy rosszul emlékszem.
Sziasztok! Mit szóltok ahhoz a friss ötletemhez, hogy az új szezontól kezdve, mielőtt alszeszt finomítanék, felforralnék 1 liter 20%-os ételecetet, amibe feloldanék annyi konyhasót amennyit könnyedén felvesz. Mindezt egy 5 literes inox kuktában, amire rákötném a deflegmátort+páracsövet+hűtőspirált. Egyszóval: lepárolnék 1 liter sós ecetet! Ezt azért csinálnám, mert ezeket a szűk részeket nem tudom rendesen kitisztítani tisztázás előtt, s e hiba miatt lett valszeg az első tisztázásom első pár litere (ami 70 v/v %-os szesz) opálos. Szerintem a tömény szesz akkor mosta le a szűk részekre feltapadt kozmaolajat, bár szűrve volt. Véleményeteket előre is köszönöm!
ezt úgy kell érteni, hogy teljesen zöldfülű vagyok a főzés rejtelmeiben, eddig apukám készítette a cefrét mindig. Semmit sem rakott bele cukron kívül, de azt is nagyon mértékkel csak. Ezután elvitte a szeszfőzdébe aztán kifőzték.
Nah most én elkezdtem vele egy kicsit foglalkozni, a pincében az alma csak elrohadt volna, így lesz belőle majd pálinka amiből szeretném a lehető legjobbat kihozni :)
: -D köszi Rézműves , a gyári főző alja a réz tartályfenék szerüen ivesen nyomott, ezért nem tudtam ezt teljesen követő formát alkotni s, s kupos fenék lett az olajtérnek, ami középen 18 mm , de a két szélénél kicsit több , túl drága lett volna olyan lemezt tennem ami követi a réz üst fenekét.
Füstcső: ugy van megoldva hogy egy köralaku lemez van betéve s azon flexxel vágva egy nyilás s kicsit kihajtva , igy nem szökik el gyorsan a meleg.
Szigetelés: itthon volt gyorsba barna knaufos tekercses , körédobtam, kb fél órát nyertem , szóval próbáltam. De Valószinüleg beszerzek ilyen fémhálós közetgyapotot.
Envision: Gázrózsa kb 15 cm re van most a fenéktől, amit irtál tetszik az időre vonatkoztatva hogy te mennyi idő alatt végzel a főzéssel duplafaluval.
Az olaj ami kérdéses még, mert annak nem tettem be hőmérőt , s nem tudom hány fokos. Az olajat ugy kaptam Baráti alapon hogy ez hőközlő olaj molos finomitoban használták, de vannak kétségeim hogy esetleg lehet az sem klappol.
Az olajbetöltő csonk menetes belül ,abba érdemes tenni lazán egy csavart? vagy maradhat az szabadon
Calvados-hoz 8-10C fok körül erjesztik az almát, általában vadélesztőt hagyják kibontakozni. Nehezen tudom elképzelni, műhelyben pont 10C fok van, lehet teszek egy próbát.
A rézelejét el kell engedni a csatornába, az elő-utó párlat egybe gyűjthető. Amikor én sem szedtem adót kifinomítottam a rézelejével együtt egy rendes tételt és odaajándékoztam egy természetgyógyásznak kenőcsök, tinktúrák készítésére. Ha adóznom kell nem fogok ihatatlan páleszért fizetni. Évtizedek óta nem gyűjtőm az elő-utó párlatot.
Engedjetek meg egy pár szavas összefoglalót az elmúlt évről.
A weboldalamra a nehézségek ellenére 500-an regisztráltak 1 év alatt. A többség segítség nélkül, de volt olyan aki helyett beregisztráltam és azóta sem tudott bejelentkezni.
A vállalkozásom 66%-ot teljesített a 2014 évhez képest. Ugyan ennyit a 25 éves átlaghoz képest is. Azt mondtam az év elején hogy ha 50% lesz akkor jól vagyok. 16-tal több lett.
Nektek azt mondtam, becsüljétek meg a 2010-es tőrvényt mert annál csak rosszabb lesz. Be jött nektek is nekem is.
A fórum színvonala az elmúlt évekhez képest sokat romlott. Lehetne hibáztatni a régieket a távolmaradás miatt, de minden információ elérhető(regisztráció nélkül is). Az hogy nem használjátok nem nekik okoz nehézséget.
Ha a gyantát vizesen tartod és a beállított pálinkát engeded át rajta könnyen lehet,hogy túl hígítod.Mondjuk ez akkor szokott előfordulni ,ha sok gyanta,kevés pálinka,több kozma olaj szerepel a képletben.
Nekem szigeteletlen fa tüzelésű kazánom van. 10cm-es lépésálló kőzetgyapottal szoktam elszigetelni a sugárzó hőtől,meg persze forgatom a hordót.De ez csak a későn szedett kökénynél van,ami elég tisztességesen kopik így kifőzve:)
írhatsz nyugodtan, mert akkor nem kell 121 ezer hszt átbugásznom :) Amúgy nem szoktunk semmit sem csinálni a cefrével. Rakunk bele egy kis cukrot aztán kevergetjük :)
Magától azt hiszem nem. De amúgy sem hagyjuk magára a cefrét ezzel a problémájával. Mindenképpen hidegtűrő élesztő. De én a naspolyát a nappaliban dédelgettem kiforrásig.
Sziasztok! A télire elrakott almát feldaraboltuk és beleraktuk egy kis hordóba, majd összezúztuk, mert csak elrohadna, így meg talán megmenthető lesz. Az lenne a kérdésem, hogy a pincében kb 8-10 fok van, kazán mellé tettük a cefrét. Meg fog indulni az erjedés ilyen hidegben?
Hosszabb állás után az enyém is ilyet csinál.Regenerálni csak akkor szoktam só oldattal, ha látok rajta elszíneződést.Simán csap vízzel átöblítem. A nyers pálinkát áteresztem rajta,majd most fokolok és a beállításhoz szükséges vizet szintén áteresztem.Ez a víz mennyiség még kevés lesz,mert a gyantát mindég víz alatt hagyom.
Gond szokott az is lenni hogy messze van az üst aljától a gázrőzsa.....
Duplafalu főzőnél 10cm-nél távolabb ne legyen ,bátran fűtheted nem ég oda .
Gondolom nálad az eredetileg szimplafalu +üstház miatt eleve távolabb van ennél....
Viszonyítás képp nálam ~8-10 cm-re van ,nincs szigetelve az üst (egyenlöre) ,nincs üstház.... 60-65 liter cefrét+13liter olajat ,40-50 perc alatt csurgásra kényszerítem ..1 kör ~3,5 óra.
olajhőfok felfűtéskor: ~130-140°C
Lepárláskor : ~115-120°C
Ha üstház ellenére is ilyen lassú a rendszered akkor sztem a szűk keresztmetszet a gázrózsád.
Szigetelés biztosan segítene picit ,de önmagában nem fogja megfelezni a 6-7 órás "körödet".
Kationcserélő gyantán elvolt rakva lezárva, most valami barnás lé jön ki belőle, öntöttem bele sóoldatot, most sima vízzel csorgatom át. Nektek is ilyen barna löttyös?
Meg mondom őszintén én még a réz elejét sem öntöm ki.Azt is az ep,up keverékkel egy edényben gyűjtöm,majd főzöm.Az utóbbi 3-4 évben az ebből lefőzött nyers pálinkát kation cserélőn átengedtem,majd úgy hígítottam.Az azt megelőző években még azt sem tudtam,hogy van ilyen,de sosem tapasztaltam rezes ,fémes ízt.A hivatalos főzdékben,ahol az egész rendszer NAV-záras ,ott sem lehetséges a re,ep,up külön választása.Erről azt hiszem a Mester többet tudna mondani.
A minőségről meg,ahogy Te mondod az egyik legfinomabb vegyes pálinka,amiről a vendégek sosem tudják megmondani a gyümölcs fajtáját.(önts még egy kicsit nem érzem rendesen...)
Akkor elmondom én is, hogy pár éve sikerült több, mint 10-féle gyümölcsből is főznöm. Én még a 80%-an lejövő, egyébként kristálytiszta "rézelejét" sem öntöttem ki, hanem összegyűjtöttem az elő és utópárlattal együtt és év végén kifőztem. Gondoltam jó lehet majd valami likőr alapnak. Hát én sem adtam volna a kukásoknak, mert olyan finom vegyes lett belőle, hogy a "bóti" a fasorba sem lett volna hozzá képest.
Ha már megvan akkor ne bontsátok szét, mert így már egy kicsit más a "gyerek fekvése".
."az olajtér köppenye közt már csak 1 cm van, s lehet a meleg levegő emiatt nem füti rendesen az oldalfalat"
Fűti az ne izgulj, igaz jobb lenne, ha kicsit nagyobb lenne a távolság a két fal között, de azt a jó meleget ott is kéne tartani, valami külső szigeteléssel, hogy ne kifelé menjen, hanem befelé melegítsen. Ha fűtés közben megnézed az üstház külső oldalát, az nagyon forró. Ott így sok meleg elszökik.
Az is gond lehet, hogy ha ez gyári cucc, akkor hátul a fatüzelésnek megfelelően, elég vastag kémény van. Van-e benne zárható pillangó szelep? Mert ott is sok meleg elszökik ám és a gázfűtéshez nem is kell akkora átmérőjű kémény.
Az oldalsó 12,5mm olajtér megfelelő, talán az alján is elég lett volna (ha lapos) 15-20mm, de most már hagyd.
Én először felraknék egy 5-centis szigetelést, abból a puha sárgából, aminek az egyik oldala alufóliával kasírozott. A fóliát tedd kívülre. Avval az 5-centi széles, ezüstszínű "krokodilszáj" ragasztó szalaggal, kívülről
alul-fölül áttekered és már kész is a jó szigetelés.
Egész szezonban gyűjtöttem az előpárlat "határesetes" részét (mintha egy kicsit még érezni lehetne vagy mégsem?) és az utópárlatot. Szezonzáráskor ezt lefinomítottam és egy kifejezetten finom vegyes pálinkám lett. A kukásnak tuti nem adnék belőle, csak a megbecsült vendégeknek.
Az én ici-pici tapasztalatom az hogy az elmúlt szezon utópárlatait összegyüjtve és lefinomítva ,mások által is , ízletes VEGYES pálinkát sikerült előállítanom ( míg a tiszta pálinkáim nem mindeggyike kifogástalan /inkább többé mint kevésbé kifogásolhatók/ )Ja .....és nem vagyok kukás (nem mint ha lebecsülném őket).
Szia, köszi a válaszokat, amugy van üstház földig érő, a probléma csak az hogy ugye ez gyári szlovén főző lett átalakitva,
s a probléma még az lehet hogy az üstház és az olajtér köppenye közt már csak 1 cm van, s lehet a meleg levegő emiatt nem füti rendesen az oldalfalat ,van benne valami, hogy egy nagyobb üstházra lesz szükség. A lemezekkel kapcsolatban a fenekét azt szerintem könnyen ki tudom cseréltetni talán, a szaki haverom kicsit túlméretezte a lemezvastagságokat, gondolom azért hogy ha fával tüzelek ne égjen ki v nemtom.
Az üst és az olajtér fala közt oldalt 12,5 mm van alul meg 25 mm van , ez a 15 liter olaj mennyisége soknak mondható ekkora üsttérfogathoz képest?
A polgármesteri hivatalban nem tudsz igényelni,nem is foglalkoznak vele.Az ő dolguk csak az ellenőrzés.Párlat jegy igénylés előtt (a helyi NAV)befizeted a jövedéki adót 5x700Ft-ot a 10032000-01037313-00000000 számla számra.Az ellenőrző szelvény másolatát mellékeled az igényléshez és várod az 5db párlat jegyet.
Mikor elvégeztem a gyümölcs pálinka készítő tanfolyamot ,gyakorlati oktatónk is azt mondta,hogy az utópárlatból lepárolt pálinkát kapják nála a szemetesek(kukások) karácsonyi ajándékként.
Sokszor van,hogy elméletben nagyon nehéz elfogadni,ezért azt tanácsolom,fogadd el ezt így ,aztán főzz,így és majd utána mikor már megvan a tapasztalat is, visszatérhetünk erre a témára.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Utópárlatot szerintem lugszus kidobni, pláne ha 40_50 foknál állsz le.Utópárlatot ugyan úgy kicsavarhatjuk és külön gyűjtjük aztán ha már összegyűlt annyi újra főzzük vegyesnek .Ezt itatjuk azokkal akik,......(ezt már rátok bízom).
" kb 15 liter hőközlő olaj kellett a köpenybe, köpeny vastagság sima fekete lemez oldalt 1,5 mm alul 2,5 mm"
A "köpeny" vastagságot a lemez vastagságára értetted oldalt és alul ? Mert akkor vastagra méretezted.
Oldalt bőven elég lett volna 1mm-es, alulra pedig 1.5mm-es max 2-es. Mert ennek a vastag vaslemeznek sokkal rosszabb a hővezető képessége mint a réznek és ráadásul szerintem az olajtér vastagságát is túl nagyra vetted. Túl sok az olaj.
Ezt már csak csak egy nagyobb teljesítményű égővel lehet kompenzálni, meg egy "szoknyával" vagy üstházzal, ami bent tartja a meleget az üstöd alatt. Olyan üstházat csinálj neki valami hordóféléből, ami körben az olajtér falától 4-5 centire van és leér a földig. Ami az üst alól kijön forró levegő, az még remekül fűti neked az oldalfal nagyobb felületét. Ezt még fokozhatod avval, hogy ezt a szoknyát vagy üstházat, kívülről beszigeteled egy pár centis, olcsó kőzetgyapottal. Ugrásszerűen megnő a fűtésed hatékonysága és jóval kevesebb gáz is kell majd. Még az is lehet, hogy nem is kell nagyobb égő.
Ozmózis emlékeim, szerint 1 gram faszénpor 200 mégyzetméter felületü. Csinálj egy tesztet fél liter pálikába egy tabletta orvosi szenet /hasfogót/ carbo acti.... tegyél,tapasztalatom nincs. Állitólag a belekben lévő gázokat megköti.
Én is jártam így, párom édesapjának főztünk le 80 liter bort. Utólag kiderült, hogy agyon volt kénezve. Már akkor majdnem meghaltam a kénszagtól, amikor elkezdett melegedni az üstben az anyag. Soha többet borból pálinkát!
De hogy mit kezdhetsz vele? Apósnál semmi nem segített. Kiönteni sajnálja, meginni nem bírja. Javasoltam neki, hogy talán a Pentagon vevő volna rá. :-)
Mint már korábban írtam új vagyok a fronton, 2015 őszén kezdtem a házimunkát :)
Élősszőr főztem seprőből pálinkát, és hát finoman fogalmazva is meglepett az eredmény. Kegyetlen kén szagú lett és az ízén is érezhető a kénes utóíz. Szellőztettem egy hétig ami 2 fok szesztartalom vesztéssel járt, viszont már nem szúrta szét az orrom ha beleszagoltam, viszont némi utóíz így is érezhető
Szeretném megkérdezni, hogy lehet-e valamit tenni vele. A "mindentudók" aktív szenes kezelést javasoltak, az tényleg segít rajta, vagy esetleg van valami más megoldás is? Nem szívesen önteném ki ha, ha már dolgoztam vele.
,,Főzőm szimpla vörösréz ,fém üstház 80 literes amibe kb 70 liter cefre fér" Valamit biztos félre értek, a 80 literes üstházba 70 liter cefre fér. Mindenkinek sokat segítene egy fotó. A szimpla üstöt, üstházban légfürdősnek értik. Van víz, olaj, fürdős üst, ezeket lehet még üstházba tenni, és a házat szigetelni.Gőzfürdős itt nincs senkinek.
A letöltés és a kitöltés nekem probléma mentes volt, még az elküldéssel sem volt probléma. A visszaigazolás is rendben megérkezett a beküldésről, majd ami már nem normális, hogy egy "elutasító nyugtát" kaptam később. Megírtam mail-ben a NAV-nak hogy nem ok a felület, ha kapok választ azt akkor itt közzéteszem.
lenne pár kérdésem s a segitségeteket szeretném kérni:
Főzőm szimpla vörösréz ,fém üstház 80 literes amibe kb 70 liter cefre fér, ehhez használtam egy 7,5 kw os pb gázrózsát, az alszesz kb 1 óra után szokott megindulni kb 4 óra alatt szoktam végezni az alszesszel .
Namármost átalakitottam végre dupla falura s olajosra , kb 15 liter hőközlő olaj kellett a köppenybe, köppeny vastagság sima fekete lemez oldalt 1,5 mm alul 2,5 mm a problémám az h számitottam ugyan a főzésidő növekedésével, de nem ennyire a felfütési idő is kb 2,3 óra lett, s a teljes főzés kb 6-7 órába telik. A snapszi féle 1*1 szerint ez elég sok idő...
mit javasoltok? Nagyobb égőfejet?milyet mekkorát? hol? vagy vmi hőálló paplant az üstház köré?
Köszi előre is a jótanácsokat! illetve mik a tapasztalatok?
Tudok olyan (kocsma) tulajdonost aki pont ezt csinálja.Na ezt is nehéz lehet megfogni,zárjegy rajta az üvegen ,szilva cimke az üvegen benne is az.csakhogy az eredi rég elfogyott.Sajna lehet ezért kell fizetni az adót.......
Ezt azért nem árt tudni - hasznos információ - még ha -kiskapunak tűnik is :-)
"A 2015. évet megelőzően saját fogyasztásra előállított magánfőzött párlatok megmaradt mennyisége továbbra is adómentes marad és továbbra sem kapcsolódik hozzájuk bejelentési kötelezettség"
Azt még elárulom, az enyémet az előbb kiszedtem a keretből, mert nem látszott a szám, nincs is rajta, üveg nélkül látszik, hogy egy jó minőségű reprint.
Csodálkozom, mert ezeknek 20éve még ennyi értéke sem volt, azt hittem nyomat, mindegy, továbbra is tetszik.
Ha nagyon rugalmasan értelmezem akkor 2016.12.31-ig meg lehet venni következmények nélkül a 2016-os évre, ha időközben nem kapsz ellenőrzést és már készítettél párlatot.
Ha jól értelmezem akkor még egy esetleges ellenőrzést követően is minden következmény nélkül kiváltható 15 napon belül. Elég rugalmasra sikeredett ha tényleg így van.
Ügyfélkapun keresztül megpróbáltam (NAV_J27 nyomtatvány kell hozzá), de "Elutasító nyugta" érkezett helyette a következő szöveggel: "A bejelento nem szerepel a [KKK2 EÜC]nyilvántartásban, vagy jelenleg nem küldheti az adott nyomtatványt."
Ha valakinek sikerül ük.-keresztül igényelni az írja meg.
Azt is írja, hogy 1970-ben készült, ami kb. jó is, mert Édesanyámék a 60-as években pont egy ilyen 6-literes kuktában főzték a likőr alapanyagot, a telekről összegyűjtött gyümölcsökből.
Nagyon jópofa..DD...régiesre vette a stílust, pedig nem az...a legjobb ott középen, az a (magyar) alumínium kukta, meg jobbra fenn a villanymotoros keverő...
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
De legalább Téged nem hurrogtak le, hanem mindjárt kijavítottak, leírták a tutit - megjegyzés nélkül. Így is lehet, nekem is jobban esett volna, mint amit a bevalláson szereplő mennyiség kapcsán voltál "kedves" rám lottyintani.
A magánfőzőnek a párlat adójegy igénylés kitöltött formanyomtatványát a lakóhelye szerint illetékes megyei/fővárosi adó- és vámigazgatóság részére kell benyújtani. A formanyomtatvány beszerezhető a NAV megyei/fővárosi adó- és vámigazgatóságainál papír alapon, továbbá letölthető a NAV internetes honlapjáról elektronikus (http://www.nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok), illetve pdf formátumban (http://nav.gov.hu/nav/letoltesek_egyeb/jovedeki_nyomtatvanyok). A kitöltött igénylés írásban személyesen, postai úton, telefaxon, vagy elektronikus úton az ügyfélkapun keresztül adható be.
A 2016 változásokról szóló tájékoztatót a NAV honlapjáról le lehet tölteni 2015.12.21 dátummal
Bocs!Smile lemaradt.Hétfőn megyek az önkormányhoz az egy ezer forintommal és befizetem a 2015-ben főzött pálinkám adóját.Meg fogom kérdezni a jog követő utat.Bár én úgy értelmezem,hogy a NAV-tól kell kérvényezni.
Szerintetek normális jelenség, hogy az alma alszesz finomítása után, a réz főzőm belsejének eltűnt a sárgás rész színe és helyette fakó, ezüstös fém szín maradt?
Cefre főzéskor ilyet nem tapasztaltam. PH érték, cukor érték, minden rendben volt a cefrével.
lenne pár kérdésem s a segitségeteket szeretném kérni:
Főzőm szimpla vörösréz ,fém üstház 80 literes amibe kb 70 liter cefre fér, ehhez használtam egy 7,5 kw os pb gázrózsát, az alszesz kb 1 óra után szokott megindulni kb 4 óra alatt szoktam végezni az alszesszel .
Namármost átalakitottam végre dupla falura s olajosra , kb 15 liter hőközlő olaj kellett a köppenybe, a problémám az h számitottam ugyan a főzésidő növekedésével, de a felfütési idő is kb 2,15 óra lett, s a teljes főzés kb 7 órába telik.
mit javasoltok? Nagyobb égőfejet?milyet? vagy vmi hőálló paplant a főző köré?
Sziasztok. Kezdő vagyok a szeren, és lehet, hogy a törvények miatt végző is, de szakmai kérdéseim lennének az aroma íz, illat megmentéssel kapcsolatban.
Hol szúrjuk el a pálinka főzést? Mikor menthetjük meg az aromákat?
Az alszesz főzésnél mennyire fontos a csendes főzés? Sosem ég le a cefre, de iszonyatosan lassú gyenge lángon. Erős lángon is tudom kevergetni, hogy gyorsabban jöjjön az alszesz.
Az alszeszem csodás gyümölcs illatú. Az alszesz lepárlásánál a kész pálinkánál nagyon legyengülnek az illatok is és a gyümölcsös íz is. Van amikor extra jól sikerül, és van amikor szinte büdös a pálinka. Pedig nem sajnálom az előpárlatot kiönteni és a főtt fazékszag amikor megjelenik, már nem öntöm a a "tuti" közé?
A magas alkoholtartalmú előpárlatnál vannak az íz és illat anyagok? És kiöntöm a Réz-elejével?
Vagy folyamatosan egyenletesen oszlik el a cucc?
Szintén az aroma témához kapcsolódik a kérdésem. Amikor finomítok külön edényekbe teszem a kész főzetet.
Ha van olyan főzetem ami pl. 44 fokos azt érdemes vagy szabad így hagyni, vagy össze kell önteni a többivel és desztvizzel beállítani a szokásos 48-50 fokra.
Van egy nagyon jó 300oldalas könyv, ami részletesen leírja hogyan kell főzni a tronyossal. Csak az a baj németül van, nincs belőle angol nyelvű kiadás.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
A Kothe minden egyéb más tornyost gyártótól különbözik, és meggyőződésem hogy emiatt van az hogy más (számomra finomabb) pálinkát készít. Az egyszerűsége végett Holstein, Müller, Carl, csőköteges deflegmátort alkalmaz a tányérok felet. Az említett Holstein plusz egy katalizátoRt is berakott a tányérok és a deflegmator közé a toronyban. Kothe dupla deflegmátort alkalmaz. Itt egy rajz a szerkezetéről, hátha segít átlátni. (Túlfolyók, szintállító nincs rajta....)
Én is momdhatnám, hogy a világbajnokságon ezüst érmes írásaimát (ami tornyoson készült) nem cserélném le kisüstire... 😊 De nem mondom. Legyen finom pálinkája mindenkinek!
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Nem fogós kérdés, csak aznapra már elegem volt. Minthogy nincs olyan rovat, hogy szeszfok, a törvény pedig 86 fokos párlatról szól, így célszerű erre átszámolva megadni. De semmilyen körülmények között se írjál be ötvennél nagyobb számot!!!
Ez azért így nem igaz, minden szakaszban más a folyadékszint az tény. A vége fele van az, hogy a felső tálca teljesen nyitva van, a középsőn kb 10mm, de az alsón akkor is 20mm-re van állítva. Mivel Kothe tornyon dupla deflegmátor van, így a harmadik tálca előtt már átmegy egyszer rajta. Magasabb folyadék=magasabb v/v%, kevesebb folyadék=több aroma. Ezért ezekkel folyamatosak kell játszani. Teljesen nyitott tálcákkal sima "kisüsti" lepárlás lenne.
Persze, semmi gond a tornyossal, de az általánosságban elmondható, hogy illatbombát készítenek vele, annak van a legnagyobb piaca jelenleg. Talán export tekintetében is.