A HL900-as szelepes légbeszívóról szeretnék kérdezni. Mennyire precízen zár? Beltérben szaghatás nélkül használható? (Egyszerűbb lenne bent felszerelni mint kivinni a tető fölé)
A sarokszelepek általában az un. falikorongokhoz csatlakoznak.
Ennek a csatlakozója belsőmenetes.
A sarokszelep egyik vége ebbe csavarodik be a másik pedig egy hollanderes flexicsővel vezet a mosdócsaphoz. Tehát a sarokszelep mind a két vége külső menetes.
A sarok szeleped nemzár és mivel el van ásva kicsavarni se tudod.
Feltételezhetőleg félig van vakolva csempézve.
Ha nem akarsz vésni, akkor elzárod a vizet ahol lehet,lecsavarod a flexi hollanderét a meglévő (nemzáró )sarokról,a korábban megvett sarokszelepet egy belső külső menetes idommal csatlakoztatod a régihez majd a régi vagy új flexit rátekered az új sarokszelepre.
A tömítőanyagról ne feledkezz meg. Kóc vagy teflonszalag.
Az új szeleppel a vízáramot úgy állítod ahogy akarod...teljes zárástól a teljes nyitásig.
A sarokszelepeim . 1 db a WC tartály előtt, 2 db a mosdónál, 2db, vill.-.bojlernél. Az egyéb fogyasztóknál csempeszelepek vannak...mind elvízkövesedve.
" az a problémám, hogy a víz túl erős. ezért gondoltam lent a sarokszelepnél elzárom hogy kb 50%-on jöjjön a víz. a problémám, hogy hiába nyitom zárom a sarokszelepet a víz nyomása nem változik... gondolom , majd, hogy :
nincs vésőm, meg a csempét is le kell dobni, ill. abban se vagyok biztos, hogy ki tudnám cserélni a sarokszelepet,..."
tehát a golyós csap tönkremegy félig zárt/nyitott állapotban
Akkor vegyen egy új sarok szelepet és azt kösse sorba a nem használható meglévő sarokszeleppel. Azzal aztán szabályozhat. Ha elfér.
Nálam anno pont a fordítottja volt. Idővel annyira elvízkővesdett a sarokszelep,hogy semmivizet nem engedett átt.
Aztán úgy oldottam meg, hogy 3 -6 havonta zártam és nyitottam a szelepet.
nincs vésőm, meg a csempét is le kell dobni, ill. abban se vagyok biztos, hogy ki tudnám cserélni a sarokszelepet, ki tudja hogy van összerohadva. gondoltam egy golyós csap beépítése megoldaná a problémámat.
létezik olyan "golyós csap" amit a sarokszelep után lehet rakni? ha igen mi a pontos neve?
van egy mosdóm ahol az a problémám, hogy a víz túl erős. ezért gondoltam lent a sarokszelepnél elzárom hogy kb 50%-on jöjjön a víz. a problémám, hogy hiába nyitom zárom a sarokszelepet a víz nyomása nem változik... gondolom a sarokszelep tönkrement. ide szeretnék vmi csavaros csapot beépíteni. tudnátok tippet adni mit keressek a barkácsboltban? illetve mire figyeljek a méreténél?
Ha a fürdőszoba fala és padlója burkolás előtt rendesen pl. MapeGum-mal ki van kenve és van hajlaterősítő szalag pl. MapeBund akkor teljesen mindegy ázás szempontjából. Nekem jobban tetszik ha rá van engedve a, ráadásul ha béna a burkoló akkor csúnya lesz a hézag ha nincs a kád peremre a csempe ráültetve.
Rágódok azon is hogy először csempézve legyen, és utána hozzátolva a kád, vagy a csempét rá kéne-e engedni a kád peremére. Hallottam/olvastam ezt is- azt is.
Valahogy kevés a bizodalmam beázás szempontjából abban a verzióban amikor nincs ráengedve a csempe a kád szélére.
A termosztatikus szelep változtatja a rajta átfolyó tömegáramot 0-és a maximuma között. A torlóval kellene beállítani az adott radiátorhoz szükséges maximumot, és a termoszelep ezen a tartományon belül tudná. És ekkor kb egyszerre melegednének a radiátorok.
Ha külső hőfok alapján szabályoznád a fűtést ( mint a távfűtés ) akkora szivattyúd állandóan üzemelne és mindig langyos vagy meleg lenne a radiátor , de ebben az esetben nem feltétlen kell termoszelep ( de nem árt ).
A torlókkal állítanák akkora tömegáramot , amit a gyártó a megadott teljesítményre a választott előremenő és visszatérő hőmérsékleténél megad . Így a thermofejek a többit már elintézik a pillanatnyi hőmérsékletekhez igazodva ( kinti és beállított benti ) . Természetesen fontos , hogy a beépített radiátorok a valós hőveszteség pótlására teljesítményileg jól legyenek megválasztva .
Vegyük, hogy a központi egy kondenzációs kazán , aminek a szivattyúja tudja a mért tömegáram függvényében szabályozni a fordulatszámát.
Van aki azt mondja a legegyszerűbb a radiátorok azonos tömegáramra hozása termosztatikus szelepekkel és termofejekkel.
Van aki szerint pedig a visszatérő torló-kon kell állítani, ha termoszelepek vannak ,akkor is.Lehet benne igazság, hisz vannak tömegáram beállítós termoszelepek is? Ha felrakok az összes radiátorra termoszelepet , oda is ahol a szobatermosztát van, akkor azzal most jót teszek vagy sem?
Kell a torlós beszabályzás, ha van termoszelep? Esetleg, csak olyan helyre kell termoszelep, ahol nagyon muszáj, mert plusz ellenállast viszek a rendszerbe feleslegesen és mivel a termofej folyton szabályoz, csak összezavarom a rendszert feleslege tömegáram változással, amivel nem, hogy spórolok, hanem épp ellenkezőleg?
Gyári kádlábakkal kiszintezem a kádat, a fal mellett felfalazok ytong/porfix (5cm vastag) téglával, ennek a tetejére jó vastagon (6-8cm) ragasztóanyag,erre ültetem rá a kádat hogy a peremél belekössön a kád a ragasztóba.
A peremrögzítő amit adtak a csomagban az elég vicces kis semmiség, arra nem bíznám a kádat 20 fürdésig sem, nemhogy évekig.
A leeresztős Mofém-hez, meg minden Mofémhez kapható javító készlet fillérekért.A leeresztősnél a legalján is van egy o gyűrű, egyszer szívtam vele , nem tudtam miért ereszt a felújítás után.
Az olasz golyóscsappal ráfáztam a kazánomon tél közepén.Eresztett és tömítést nem kaptam hozzá neten sem.
Kombi a kazán.Jó tudni, ezt sem tudtam. Igazából szülőknél volt kazáncsere, de a szerelő lebeszélte őket az iszapleválasztóról, valamint azt sem mutatta meg nekik, hogy kell tölteni.Mondta, ha kellene , majd ő feltölti díj ellenében. :)
Ha kombi a kazán akkor van rajta csap. Mostanában be rejtik egy fehér védő műanyag védő kupak alá egy vonalkód van rajta és egy csavar fogja. Azt kitekered és leveszed a fehér műanyagot. Alatta lesz egy kék kocka alakú csap, az maga a csap. Ha kazán csak fűtő kazán, akkor nincs feltöltő, azt a gépésznek kell csinálni a rendszerre. Tölthető az iszapleválasztón keresztül is, semmi baja nem lesz amúgy. A könyvével nem kell foglalkozni.
Inkább nekem az a furcsa, hogy aki felrakta neked ezt nem oktatott ki a feltöltésről stb...??
Köszi a választ. Ezt nem tudtam , hogy az iszapleválasztón is el lehet végezni. Az iszapleválasztón , ha ürítem az ok, de nem tud tönkremenni, ha megküldöm alúlról nyomással?
Más:
Igazából a probléma, hogy nincs a Bosch condens 2500w kazánomhoz feltöltőcsap, vagy csak nem látok rajta , egy dugó van a helyén csavarral.
Fogalmam sincs hogy lehet feltölteni/üríteni , a könyve arra buzdít legyen kialakítva külön töltő/leeresztő.