Keresés

Részletes keresés

nagypapi51 Creative Commons License 2013.06.07 0 0 2797

Örülök, hogy sikere volt!

Előzmény: Siógabi (2796)
Siógabi Creative Commons License 2013.06.05 0 0 2796

Sziasztok!

Túl vagyok egy nagyon megható hétvégén, mert egy széleskörű baráti rendezvényen vagyok túl. 200 ember sütött-főzött egész hétvégén, ahol nagyon jól éreztük magunkat. De a lényeg, hogy nagyon pozitívak voltak a visszajelzések a citromos vargányás kolbi tekintetében.

Nagypapinak ezúton is köszönöm a segítségét mind a recept, mind pedig a "fűszer" vonatkozásában!

Egyébiránt indultam a kürtőskalács és porchetta kategóriában is, ott sem vallottam szégyent... :)

Siógabi Creative Commons License 2013.04.22 0 0 2795

Ok, akkor mindenképp kereslek, mert nincs gomba beszállítóm! :)

Igen olvastam, hogy max 130 C sütni.

Ugyan lesznek mobilkemencék, de ezek tárcsán lesznek sütve. Előtte úgy is lepróbálom, egyébként helyileg hol lehet elérni?

Én gyöngyösi vagyok, de Heves-Nógrád megyét folyamatosan járom, illetve Bp és Kecskemét vonalára is eljutok...

Üdv: Gábor

Előzmény: nagypapi51 (2794)
nagypapi51 Creative Commons License 2013.04.22 0 0 2794

Nyugodtan használd a receptet, nyilvános.

Örülök, ha sokan kipróbálják, csak írd meg a kóstolók véleményét a blogon.

Bucó ugyan már megválaszolta, de megismétlem: a vadon termő gombák szezonálisak,

amik egész évben kaphatóak, az mind termesztett (csiperke, laska, shiitake).

Ha beszerzési gondjaid vannak, keress meg mélben, szívesen segítek akár szárított, akár fagyasztott alapanyaggal. Szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy ilyet üzletben nem kapsz.

(Azért vargánya, mert ugyan aromás, de belesimul a fűszer/bor íz-elegyébe.)

Ja, és a kemencével vigyázz, a kolbász nem szereti a nagy hőt, olvashatttad az intelmet a blogban.

Előzmény: Siógabi (2791)
öreg_néne_b Creative Commons License 2013.04.22 0 0 2793

Természetesen a vargánya szezonális, most szárítva és fagyasztva kapható.

Boar... Creative Commons License 2013.04.22 0 0 2792

Régi leírásokkal, regényekben gyakran találkozni a citromos kolbásszal, már említés szintjén...

Siógabi Creative Commons License 2013.04.22 0 0 2791
Köszönöm! Ki fogom próbálni! Pár hét múlva megyek a kemencések találkozójára aminek az egyik programja kolbászmustra lesz, arra be is neveztem. Szeretnék előállni valami egyedivel mert bár bizti finom dolgokat készítenek a többiek is, csak szeretnék valami eltérőt ami nem szokványos. Egyből eszembe jutottál... úgyhogy lopom a recepted. Valahogy a citrom bizarr dologként hat a kolbász esetében de nyári ételekben sokat használják ázsiában és az észak afrikai receptekben is... A receptedet olvasva láttam, hogy csak a reszelt héja kell ugyanakkor a neten bóklászva ráakadtam a marokkói citrombefőtt receptjére ami tengerisós lében kell érlelni is állítólag isteni finom pácokhoz és húsételekhez hozzá adva. Te használtál már ilyet? Minden esetre ma bekészítettem vagy három üveggel... :)
Még egy kérdés: nem vagyok valami nagy gombász... ezt a kolbászt csak vargányával illik elkészíteni? Ennek a fajta gombának van szezonja vagy bármikor beszerezhető?
Előzmény: nagypapi51 (2790)
nagypapi51 Creative Commons License 2013.04.22 0 0 2790

Jól emlékszel.

Ha beütöd hogy vargányás kolbász, elsőnek azt adja fel,

de megkönnyítem a dolgod :)

Előzmény: Siógabi (2789)
Siógabi Creative Commons License 2013.04.22 0 0 2789

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem, lehet, hogy igazán Nagypapinak szól!

A topic elején valahol olvastam anno, hogy készítettél citromos-gombás kolbászt ha jól emlékszem!

A receptet nem találom azóta sem, írnál róla bővebben, hogy kell készíteni?

gombászok Creative Commons License 2013.03.30 0 0 2788

Locsolóvers4:
Túr a disznó, nagy a töke, Kisasszony megbökhetem-e??

Hepci Creative Commons License 2013.03.30 0 0 2787

Köszönöm!

Előzmény: miriuta maci (2785)
Hepci Creative Commons License 2013.03.30 0 0 2786

Meghívtak a szervezők.

Nem tudom, lesz-e ilyen rendezvény idén is. Ha lesz, majd beírom ide.

Előzmény: Siógabi (2784)
miriuta maci Creative Commons License 2013.03.29 0 0 2785

Nem is tudtam, hogy ez a te blogod.

Gratula, szoktalak olvasni.

Előzmény: Hepci (2783)
Siógabi Creative Commons License 2013.03.29 0 0 2784

Szia Hapci!

Érdekes???

Mi az hogy?

Ezúton is köszönöm a linket, számomra nagyon hasznos!

Egyábiránt ilyen szakmai rendezvényre hogyan lehet eljutni, tudsz e róla esetleg, hogy lesz e ilyen a közeljövőben?

Egyébként gratulálok a blogodhoz, bele is merülök! :)

Előzmény: Hepci (2783)
Hepci Creative Commons License 2013.03.29 0 0 2783

Itt írtam a külföldi előadók nyomán a spanyol és olasz technológiáról (a cikk második fele érdekes, ha érdekes):

http://gasztrojazz.blogspot.hu/2012/05/sonkakonferencia-es-i-magyar.html

Előzmény: Siógabi (2770)
homerx Creative Commons License 2013.03.29 0 0 2782

sonkakorkep

Előzmény: Siógabi (2781)
Siógabi Creative Commons License 2013.03.28 0 0 2781

Pedig meg lehet oldani! :)

Egy korábbi hozzászólásban hivatkoztam az Árpás Lászlóra:

Íme egy egész jó kis riport:

Előzmény: H_G (2780)
H_G Creative Commons License 2013.03.28 0 0 2780

Ahhoz olyan éghajlat kell, folyamatos tengeri szellővel. Ha a miénken meg lehetne csinálni, akkor az élelmiszeriparban nagy utánzó-koppintó németek egész biztosan gyártanának saját szélben szárított sonkát.

miriuta maci Creative Commons License 2013.03.28 0 0 2779

A mangalica tökéletes alapanyag, van is egy spanyol-magyar cég aki magyar mangalicából Spanyolországban készít sonkát.

Meg is jelent pár cikk arról kint, hogy vajon a mangalica veszélyeztetheti-e az iberico sertés pozícióit.

Szeretném remélni, hogy igen:-)

De ehhez meg kéne oldani itthon a füst nélküli sódarkészítést.

Előzmény: Siógabi (2771)
homerx Creative Commons License 2013.03.28 0 0 2778

bocs, bekesi kolbaszt.

Előzmény: homerx (2777)
homerx Creative Commons License 2013.03.28 0 0 2777

kosz np a segitseget. tegnap vegulis megtalaltam a boltot, ami nem mas, mint egy cba husminta aruhaz. a vaci uton van a robert karoly koruti feluljarot kifele elhagyva baloldalt. jo cuccokat arulnak. a kotozott sonkabol mar nem vol, de volt csontozott parasztsonka, amibol is a kotozott is keszult, mint megtudtam. megakadt meg a szemem egy bekescsabai kolbaszon is, amibol szinten vettem kostolonak egy rudat. mad meglatjuk, meg nem kostoltam.

Előzmény: nagypapi51 (2760)
Boar... Creative Commons License 2013.03.28 0 0 2776

Mesterséges körülmények között megoldható lenne de itt nem a nyári sonkacsinálás a kérdés, hanem az, hogy az érlelési időbe beleesik egy vagy két nyár...

Mert ahol állandóan fúj a tenger felől a sós szél, ott kevésbé problémás a helyzet, de ezek az országok sem csak tengerpartból állnak...

Előzmény: chilii (2774)
Siógabi Creative Commons License 2013.03.28 0 0 2775

Igen, számomra ez is kérdés... :)

Hiszen arról beszélünk, hogy a megfelelő érdlelési hőfok 12 C. Akkor a sonkagyártás őshazájában Spanyolok, Olaszok hogyan oldják meg, videókat nézegetve nagy hangárokban tárolják, szerintem nem klimatizálják a helyiséget, hiszen 100-200 éve sem volt rá mód. Nyáron fogom magam és kimegyek egy tolmáccsal, hogy a végére járjak! :)

Előzmény: chilii (2774)
chilii Creative Commons License 2013.03.28 0 0 2774

valaki nyáron csinál sonkát?

Előzmény: Boar... (2773)
Boar... Creative Commons License 2013.03.28 0 0 2773

Azon már filóztam párszor, hogy ha mi nem tudunk nyáron kellően alacsony hőmérsékletű ám mégis szellős helyet biztosítani, akkor a spanyolok, olaszok hogyan oldják meg a jóval melegebb nyaraikon?

chilii Creative Commons License 2013.03.28 0 0 2772

a River Cottage talán második évadában készített Hugh egy hentes segítővel szárított sonkát. ha jól emlékszem ő is csak szárazon sózta, a préselésben nem vagyok biztos, de azután kiakaszották egy ketrecben egy fára :D szeirntem biztosan megtalálod a neten azt a részt :)

Siógabi Creative Commons License 2013.03.28 0 0 2771

Persze az alapanyag az egyik legfontosabb, amiben egyébként nem állunk olyan rosszul mint gondolnánk.

Táplálék szerint egyébként a spanyolok is 4 féle kategóriát alkottak, a legdurvább a belinkelt kategória, csak makkon tartva... :)

De a legelső kategória szerint tartható csak kukoricán is és az sem olyan rossz.... :)

Előzmény: nagypapi51 (2768)
Siógabi Creative Commons License 2013.03.28 0 0 2770

A füstölés egyébként még belefér, hiszen igazából nem egy valódi hőkezelés (hidegfüst esetében).

Ami lényeges és több leírást átnézve úgy látom, hogy a prémium kategóriás sonkákat kivétel nélkül száraz sóban tartják és nem alkalmaznak páclevet. Több helyen olvasok arról is, hogy a sózás után lepréselik majd kirakják szikkadni, de magyarországon kap egy gyenge füstöt is. Továbbá az általad küldött link alján is olvasható, hogy a hús felőli oldalt bekenik sertésháj-rizslisz-fűszerek keverékével, hogy lezárják.

Nekem már kezd egyébként összeállni a kép, csak azért jó lenne egy tapasztalt ember akitől megtudnám az érlelés módját (ami vagy két év). Itt találok némi ellnetmondást ami a hőfokot, páratartalmat, légáramlást illeti. Több helyen olvasom pl, hogy szellős hely nem kereszthuzatot jelent, hanem egy olyan helyiséget ahol alkalmanként tágra nyitott ajtón keresztül friss levegő áramlik be, de utána zárva tartják... Szóval vannak még kérdőjelek... :)

Előzmény: chilii (2769)
chilii Creative Commons License 2013.03.27 0 0 2769

Nem tudom, hogy a mi klímánk alkalmas-e erre, szerintem nem véletlen, hogy a füstölés terjedt el. Ezt találtam egyenlőre, de nem mélyedtem el a témában (még)
http://buvosszakacs.blog.hu/2009/12/26/szaritott_sonka_hazilag

Előzmény: Siógabi (2764)
nagypapi51 Creative Commons License 2013.03.27 0 0 2768
Előzmény: nagypapi51 (2767)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!