Sziasztok!Az lenne a szakmai kérdésem,hogy Ytong falra tehetem -e közvetlenűl rá az üvegszálas tapétát?Hozzáteszem,hogy a fal nagyon szépen fel van rakva,megsciszolva,a téglák találkozása glett anyaggal kihúzva,majd Ytong alapozóval lekenve..szóval tök sima a falam.Ráadásul az üvegszálas tapéta is hossz és keresztirányba bordázott szóval ha esetleg nem is tökéletes a fal én úgy gondolom,hogy elviszi a maradék hibákat.Ugye így megspórolnám a 2 x-ri glettelés anyag és munkadíját!
en eddig csak olyan szakirodalmat talaltam, amiben 61-63 kozotti ertek szerepelt.
a 15 magas, 27 szeles lepcsofok pl kifejezetten totyogos. oreg napokra lehet hogy passzol, de atlagembernek tok szopas.
(jo kis vita szokott lenni, hogy ha en nem vagyok atlagember, akkor miert kellene atlagemberre meretezett lepcso, butor, miegymas a lakasomba. hat azert, mert hiaba nem vagyok atlagos, meg kell szoknom az atlagos cuccok hasznalatat, kulonben allati kenyelmetlenul fogom magam erezni ahanyszor nem otthon vagyok.)
Ez már a passzív ház közelítő érték! Azért nem olyan nagy durranás az A+. 10 cm szigeteléssel körben (ez a minimum) simán teljesíthető, valamilyen megújuló energiaforrással. Azért nem árt ha valaki tud is számolni és tudja minek kell kijönni.
Nyilván. A fok körbe lesz marva, úgymond egy kicsit kissebb "csap" lesz kiképezve a két végén, ez illeszkedik a pofa bemarásába. Utána kívülről díszfejű csavarral megcsvarozva. A pofa rétegragasztott-hossztoldott fenyő lesz, a fok táblásított bükk vagy tölgy, dió színre pácolva, matt parkettalakkal kezelve.
Van egy pályázati felhívás. itt Új építés esetén a követelmény az A+ energia kategória. Van valakinek infója, hogy ez a kategória milyen megoldásokat követel (hány cm szigetelés stb.)? Én csak annyit találtam, hogy a C kategóriához képest 55%-nyi energiával be kell érje éves szinten.
igényesnek tűnnek, biztos nem 2 fillér 1 lépcsőjük
apu egyébként azt mondta, hogy pl a lakatosoknak úgy a legegyszerűbb elkészíteni a vázat, ha előtte a megrendelő (v aki ért hozzá) kiméri felrajzolja nekik a falra a kontúrt v a fokokat... tudom ez hülyén hangzik, de ekkor biztos nem lehet rájuk fogni, ha a végén 1 fok a felére sikerült...
Úgy látom minden típusnak van előnye és hátránya is. Amelyik olcsóbb az nagyobb helyet foglal, amelyik szebb az drágább.
Meg aztán ott van még az is, hogy nem tudni mi lesz a födémmel. Teljesen új lesz a jelenlegi fa födém helyett, ez lesz megerősítve, vagy ez fölött lesz egy másik födém. Szeretném, ha nem kellene a jelenlegi plafont lebontani-két éve volt teljes felújítás az alsó szinten és sajna akkor még nem gondoltunk a tetőtérbeépítésre mert azt hittük, hogy lesz pénz elköltözni.
Érdemes a fémvázas lépcsőn is elgondolkodni, mert rengeteg előnye van a beton és különösen a fa lépcsőkkel szemben: - helytakarékos a beton és fa szerkezetű lépcsőkhöz képest - sokkal filigránabb és karcsúbb szerkezet, ezért ha lakótéren belül van, nem tűnik olyan monstrumnak. - kiválóan variálható, lehet egyenes, fordulós, csiga, vagy ezek variációja, különösen a lánclépcsők - a beton lépcsőhöz hasonlóan csendes, nem recseg mint a falépcső
Az én lépcsőm váza 180ezer volt, lépcsőlapok ~100ezer, a korlát anyagköltség + lakatosmunka: 70ezer volt az egész együtt 350ezer. szerintem egy beton vagy fa lépcső sem lesz sokkal olcsóbb, ha a végén összeszámolod a költségeket. Nagyon korrekt árakon és minőségben dolgoznak: Nyestelépcső
" az alap lepcsoszabaly: 2m+sz=63 " Két fellépő méret azonos egy belépő méretével, és ennek nem muszály 63-nak lenni Öreg napokra a 15-ös fellépő az ideálisabb, de volt már, hogy a belépő csk 27-28 lehetett
az alap lepcsoszabaly: 2m+sz=63 azaz a magassag ketszerese+a lepcsofok hossza ennyi kell legyen. max 1 centit el lehet terni, de ennel jobban nem, mert kenyelmetlen, fura lesz a lepcso.
ebbol az jon ki, hogy 18 lepcsofokkal 16.1cm magasak lesznek a fokok, 30.8 szelesek. a 18 fok igy osszesen 523cm hosszu lepcsot ad ki! es a 16cm magas lepcsofok egy viszonylag meredek, de hasznalhato lepcso
20 fokkal mar kb 6 es fel meter a lepcso hossza, muszaj bele piheno, durvan tobb helyet foglal.
a lepcso alapvetoen nem fekszik fel az alatta levi 3szog alaku falra. alul es felul tamaszkodik, mint egy odatamasztott deszka. a mellette levo falba be lehet kotni.