Sziasztok!
Ezer köszönet Atompyka a fórumnyitásért!
(Bocs hogy eltüntem, de nászúton voltam. Most már leszek :)
Péter ráérzett! Pontosan ezt szeretném.
A kazánnal felfűtöm a vizet, kazán leáll, aztán a meleg vízet keringetném
egy autóradiátor szerűségen (persze méretezetten), amin a keresztülfújt
levegő vinné be a meleget/hideget a helyiségekbe.
Nem vennék kész rendszert/légfűtő gépet mert az nekem most nagyon drága,
helyette egy kisseb helyiséget alakítanák ki a pincébe, ahova jönne be a
talajhőcserélős friss levegő, onnan menne a szobákba a meleg, ill nyáron a
hideg levegő.
Elképzelésem szerint minden helyiségbe lenne egy bemenő és egy elszívó
ág, ezzel a módszerrel minden szoba egyedi hőmérsékletű lehetne, és
időben is tudom szabályozni, hogy pl a nappalit délután fűtöm este nem,
a hálókat meg este fűtöm nappal nem.
Még nem számoltam össze mi kell és az mennyibe lenne, de a gyári készülékeknél
szerintem jelentősen ólcsobban kijövök, főleg ha én szerelem össze.
A kérdés:
- 1 helységbe mekkora csöveken, mekkora befújás/elszívás kell, hogy a legnagyobb
hidegben is, zaj nélkül fel lehessen fűteni a szobát?
- Kell-e minden helyiségbe elszívás? (neten úgy láttam hogy a szobákba csak
befújás van, a wc ill. a konyhában történik az elszivás, így kering az egész házba
a levegő?)
- Hova érdemes rakni a bemenő és az elszívókat, hogy a fűtés és a hütés is jól működjön, de ne legyen se túl nagy légáramlás, se túl hangos
Szerintem a kazannal felfuti az 1000 l vizet. A kazan nemmukodik tovabb. A tartalybol a vizet keringetoszivattyuval athajtja akar egy autohuton es ventilatorral a csoveken keresztul eljuttatja a helysegekbe. Egyes helyisegek homerseklet kulonbseget levego mennyiseg beszabajzasaval lehet elerni , persze csukott ajtoknal. Csak a kiszamitott keresztmetszetu uzemi nyilasokat kell letrehozni. Szerintem . Bocs ha tevedtem Peter.
ez a légfűtés nem az amit az amerikai házakban lehet látni?
egy bazi kazán a pincében, nagy csövek a tetejéből kiállnak, több irányban, és a falakba mennek, ott a falak üregesek, és a padló felett 20-30 centire légbeömlők vannak, ott jön a meleg. ebben hol a víz?
A teljesitmenyt az epulet jellemzoi es a hovesztesege hatarozzak meg. Mire gondol a fagaz kazannal?
Hogy akar futeni? Meleg levegot fujja be a helysegbe? Milyen frisslevego arannyal?
Azert a legcsatornak nagyobb helyet fognak elfoglalni, mint a futesi csovek, ha meg ehhez hozzajon egy mezei legkezelo, akkor szerintem az uzemeltetesi koltsegek relative magasak lesznek.
Aztan ha eltero homersekleteket szeretne a kulonbozo helysegekbe legfutessel az dragabb. Peldaul motoros legmennyisegszabalyozokat kell betenni, ami kis meretben is szazezres nagysagrend, szemben egy radiator, thermoszelep komboval, ami merettol fuggoen 20-40-e Ft.
Szerintem csaladi haz szinten nem eri meg. Egy kisebb kompakt legkezelo ara is sokszazezres nagysagrend, amibol mar elegge csucs kazant tud venni.
Ha van penze, akkor kombinalja a padlofutest a radiatorral, ar/komfort szempont szerintem ez a legjobb, ha nem akar radiatort latni, akkor vegyen fan-coilt es szepen burkolja el. De ebbol is a jobbak, amik mongyuk 30-35 dBA-s ventillatorral megfelelo teljesitmenyt adnak le ugy 200-300 e darabja. Ha ugye aludni is akar es nem monoton zugast hallgatni, akkor meg kell venni.
Rendes leszek, idemásolom a kérdését is, hátha lesz válasz, mire idetalál:
Sziasztok! Kérdésem az lenne, hogy légfűtéshez milyen kazán javasolt, illetve mekkora hőtároló? A terveim szerint egy 18-22KW-os fagáz kazánt szeretnék, ehhez elvileg 1000 literes tartály kell, de ez a normál radiátoros rendszerhez van méretezve. Ha esetleg mégis légfűtés lenne (azt szeretnék de nagyon :), akkor ez a tartály ahhoz nem lesz túlzás? Nem lenne elég kissebb? ... Van valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata? Köszi