Keresés

Részletes keresés

dzsaffar3 Creative Commons License 2018.03.18 0 0 121

Csak a duma.

 

Safi

 

.

Előzmény: H. Bernát (120)
H. Bernát Creative Commons License 2018.03.18 0 0 120

Arra válaszolj amit kérdeztem.

 

A fantázia nem érdekel.

 

??

 

Dénes György fantáziál? Akkor nem olvastad, ott a válasz:

 

 

""Jómagam több mint egy tucat pest elő- vagy utótagú földrajzi név, számos Kőpest > Kőpes, Pest-kő > Pes-kő, Pest-hegy és mások vizsgálata nyomán arra a következtetésre jutottam, hogy ha egy pest elő- vagy utótagú földrajzi név hegyet vagy sziklát jelöl, akkor abban a névben a pest szó bizonyosan ’barlang’ jelentésű ...Egyrészt megerősíti azt a már évtizedekkel ezelőtt leírt megállapításomat, hogy a pest elő- vagy utótagú és hegyet vagy sziklát megjelölő, a Gerecse-hegységtől a Székelyföldig szép számban előforduló, élő és történeti földrajzi neveinkben a pest szó általában ’barlang’ (és nem ’verem, hegy, kőszikla’ vagy éppen ’kemence’) jelentésű magyar földrajzi köznév."

Előzmény: dzsaffar3 (119)
dzsaffar3 Creative Commons License 2018.03.18 0 0 119

Lásd elébb Dénes György írását.

----

Arra válaszolj amit kérdeztem.

 

A fantázia nem érdekel.

 

Sáfár István

Előzmény: H. Bernát (118)
H. Bernát Creative Commons License 2018.03.18 0 0 118

Ezek szerint minden helységben létezik egy barlang is?

 

Lásd elébb Dénes György írását.

Előzmény: dzsaffar3 (116)
H. Bernát Creative Commons License 2018.03.18 0 0 117

Pesten nincs barlang.

 

 

Budapest Lexikon (1993), 291. old.

 

 

"A Pest elnevezés bolgár eredetű. Jelentése kemence (sütő, égető, mészégető) v. barlang. Mivel a kora középkorban a Dunának nem csak balparti részét jelölték ezzel a névvel, hanem a jobb parton is így neveztek egy települést ( -> Kisebb Pest -> Alhévíz -> Kelenföld), elképzelhető, hogy a szó a Gellért-hegy környékére utal. A kétparti ikertelepülés jellegzetes megtelepedési forma a középkorban a mai Bp. területén, és Pest ilyen formáját indokolja a közöttük húzódó nagy fontosságú dunai átkelőhely."

Előzmény: Törölt nick (110)
dzsaffar3 Creative Commons License 2018.03.18 0 0 116

Láthattad, van vagy egy tucat "Pest" a KM-ben, mindenhol nem lehettek "paestumi" katonák

----------------

 

 

Ezek szerint minden helységben létezik egy barlang is?

Ugye?

 

Sáfár István

Előzmény: H. Bernát (115)
H. Bernát Creative Commons License 2018.03.18 0 0 115

Váctól 30 mérföldre ugyanazon a parton fekszik Pest, Új- Budával szemben, mely az egykori itáliai Paestum város nevét utánozza és alighanem még a hajdani római birodalom virágkorában építették a paestumi katonák.

 

 

Ökörség.

 

Láthattad, van vagy egy tucat "Pest" a KM-ben, mindenhol nem lehettek "paestumi" katonák.

Előzmény: dzsaffar3 (112)
H. Bernát Creative Commons License 2018.03.18 0 0 114

De hát látod a wikiből, hogy Romániában is van Pestera nevű hely, továbbá sok erdélyi barlang román nevében is ott van a "Pestera". Tekintve, hogy a vlachok az egykori bolgár vidékről jöttek, náluk is bolgár átvétel, vlach toldalékolással.

Előzmény: Törölt nick (111)
H. Bernát Creative Commons License 2018.03.18 0 0 113

Csak a Gellérthegyi barlang tátog, mint a dunai átkelő legjellegzetesebb földrajzi helye, délről jövet az Alföldön.

 

És lásd Pesthidegkútot -- a budai oldalon.

Előzmény: Törölt nick (110)
dzsaffar3 Creative Commons License 2018.03.18 0 0 112

1.1.70                                                                                                          16

kat és mysusokat, akik közül a bilincsbe vert foglyok, mint L. Florus elbeszéli, oly iszonyúan vadak voltak, hogy a vasat a fogukkal marcangolták; mások úgy véle­kednek, hogy Piso Fingiról kapta a nevét, akit Valens öletett meg. Innen 30 mérföldre Nagyszombat, és távolabb dél felé Nyitra, a Nyitra folyó mentén, mely sebes folyással siet a Dunába; valamivel följebb ugyanazon a parton Galgóc, ami szkíta nyelven szabad várost jelent, valamint Trencsén és Zsolna. (70) Pozsony alatt a Duna több ágra oszlik, különböző szigeteket alkot, melyek közül a leghíresebb­nek Somorját tartják, melyet Szkítiának neveznek, aztán Komárom, mindkettő az ázsiai Szkítia ősi népeinek a nevét visszhangozza. Itt a csúcson egy igen erős, az is­teni Mátyás tetemes költségén kiépített vár van; királyi kertek is, több vadaskert és kies rétek. Aztán egy napi járóföldre Vác, Vatusról a Duna menti vadonban él­degélő remetéről, vagy a Buthrotum mellettiálló egykori Batiáról nevezve; én meg azt hiszem, hogy a vatianokról, Felsö-Pannónia népéről, amelyről Ptolemaeus tesz említést. Ezt manapság nagyon híressé teszi főpapja, Bátori Miklós, igen nemes fér­fiú, nagy szónok, olasz szokásokkal és tanultsággal ékes. Mert a Bátoriak ősi famí­liája a magyarok előtt mindig nagy becsben állt, többen azt hiszik, hogy tulajdon falujukról kapták a nevüket, egyesek szerint magával a faluval és Vác városával együtt Bato pannóniai királyról, akirő1 Strabo tesz említést. (75) A házat most Bá­tori István híresíti, a dákok és havasalföldiek vezére, az általa vívott háborúk dicsőségével, aki társával, Kinizsi Pállal az isteni Mátyás zászlaja és jogara alatt hadjáratot vezetett a törökök ellen, és a roppant ellenséges sereg megsemmisítésé­vel örökre szóló dicsőséget szerzett. Váctól 30 mérföldre ugyanazon a parton fekszik Pest, Új- Budával szemben, mely az egykori itáliai Paestum város nevét utánozza és alighanem még a hajdani római birodalom virágkorában építették a paestumi katonák. A Szarmata hegyek között, melyek a metanastákat a lengyelektől elválasztják, fekszik Körmöc, Selmec, Zólyom, Beszterce, melyekben Mátyás király mély arany és ezüstbányákat adományozott Beátrix királynénak.  ­

 

A jazigok mögött a Duna mentén Dácia következik, a Tisza, a Prut és a Dnyesz­ter által bekerítve, hátul a Tiligul folyó választja el Sarmatiától, ebben van elsősor­ban Marmacia, a Kárpát-hegyek között, melyet manapság Máramarosnak nevez­nek, ahonnan a Tisza ered, itt bányásszák márvány módjára a sót, méghozzá akkora bőségben, hogy egész Szkítiának elegendő lehet; nem messze innen talál­ható egy víz, mely a belemerített vasat rézzé változtatja. Dácia régi népei voltak a teuriscok, a cistobocok, ezek alatt a predavensik, a rhatacensik, a caucoensik, biephek, burideensik, cotensik, továbbá az albocensik, potulatensik, saldensik, ciagisik, piephigek, sensik; régi városai Rhuconium, Zurobara, Lizisis, Tibiscum, Decidava, Ulpianum, Ulpius Traianus kolóniája.(80) Ugyanezen a néven Felső-­Mysiában említenek egy másik Ulpianumot, tudniillik Crinitus Ulpius Traianus, mikor a mysusokat és dákokat meghódította, győzelme emlékére a Duna partján megalapította Nikápolyt, és mindenekelőtt azokat a kolóniákat, amelyeket a saját nevéről neveztetett el; a Dunán hidat veretett, bámulatra méltó alkotást, mint Di­on írja a Traianusban, melynek néhány pillére máig látható, e mellett van a Duna túlsó partján Szörény városkája, melyet Severus császár alapított, és melyet most

 

 

Bonfini, A magyar történelem tizedei, 1.1.70      16. old

 

 

"Váctól 30 mérföldre ugyanazon a parton fekszik Pest, Új- Budával szemben, mely az egykori itáliai Paestum város nevét utánozza és alighanem még a hajdani római birodalom virágkorában építették a paestumi katonák"

 

Safi

Előzmény: Törölt nick (111)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.18 0 0 111

Pestera amugy ma is létezik, de Bulgáriában (dolgoztam is pár hetet ott). Az ott valóban hegyes vidék. Pest lapos.

Előzmény: H. Bernát (109)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.18 0 0 110

Pesten nincs barlang.

  

De ha Matejnek igaza van, a Voda (Buda) vizet jelent és a víz a középkorban fertőzést azaz pest terjesztett.

Előzmény: H. Bernát (109)
H. Bernát Creative Commons License 2018.03.18 0 0 109

Láthattad: ahol "Pest" van, ott barlang is van.

 

Oláhul is "pestera" = barlang.

 

 

Peștera - Wikipediahttps://en.wikipedia.org/wiki/PeșteraOldal lefordításaPeștera (Romanian pronunciation: [ˈpeʃtera], meaning "the cave" in Romanian) is a commune in Constanța County, Romania.

Előzmény: Törölt nick (107)
H. Bernát Creative Commons License 2018.03.18 0 0 108

Nem.

Előzmény: Törölt nick (107)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.18 0 0 107

A pest kártevőt és betegséget jelöl. Innen eredhet a pestis szavunk is.

  

peszt-nek ejtik és milyen érdekes, a külföldi ma is változatlanul igy ejti Bjudapeszt.

 

 

 

 

Előzmény: H. Bernát (106)
H. Bernát Creative Commons License 2018.03.18 0 0 106

Ez a Duna-menti Pestre még elfogadható lenne, de a többire nem nagyon, hiszen

 

 

"Jómagam több mint egy tucat pest elő- vagy utótagú földrajzi név, számos Kőpest > Kőpes, Pest-kő > Pes-kő, Pest-hegy és mások vizsgálata nyomán arra a következtetésre jutottam, hogy ha egy pest elő- vagy utótagú földrajzi név hegyet vagy sziklát jelöl, akkor abban a névben a pest szó bizonyosan ’barlang’ jelentésű ...Egyrészt megerősíti azt a már évtizedekkel ezelőtt leírt megállapításomat, hogy a pest elő- vagy utótagú és hegyet vagy sziklát megjelölő, a Gerecse-hegységtől a Székelyföldig szép számban előforduló, élő és történeti földrajzi neveinkben a pest szó általában ’barlang’ (és nem ’verem, hegy, kőszikla’ vagy éppen ’kemence’) jelentésű magyar földrajzi köznév."  (Dénes György)

 

 

Persze tudok a bolgár lelethiányról is.

Előzmény: Afrikaans8 (105)
Afrikaans8 Creative Commons License 2018.03.18 0 0 105

Akár még a volgai bolgár eredet is szóba jöhet, ha igaz, hogy Taksony nagy tömegben telepített le itt mohamedán bolgárokat. Anonymus szerint nekik adta Pest várát, ami egy budai erődítményre utalhat  innen származott át a településnév a Duna bal partjára. A német ofen és a bolgár pest ugyanazt jelenti: sziklabarlangot, ami elsősorban a Gellért-hegy barlangjaira vonatkoztatható, innen vezetett az ősi rév a túlpartra. Régészetileg nem nagyon lehet bolgár jelenlétet kimutatni a Maros völgyének kb. 40 km-es szakaszán kívül a KM-ben, a sokkal jobban kutatott KörösTisza-vidéken sem. A Maros mentén a só- és aranybányák mellé kirendelt echte lovas bolgárok laktak a 9. század második-harmadik harmadában, de aligha az ő kis létszámú katonai telepeikről terjedt el nyelvjárásainkba 'barlang' és 'kemence' jelentéssel a pest.

Előzmény: H. Bernát (100)
dzsaffar3 Creative Commons License 2018.03.17 0 0 104

MOST OLVASTAM EL! KÖSZÖNÖM!

 

 

Most már világos és ilyesformán az Árpádkori legendát is igazolja.

---------------

 

Nem véletlen, hogy Makkay János azt írja, hogy az Árpádok hun tudata jogos és hiteles.

 

Üdv Safi

Előzmény: Törölt nick (103)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.17 0 0 103

MOST OLVASTAM EL! KÖSZÖNÖM!

 

 

Most már világos és ilyesformán az Árpádkori legendát is igazolja.

 

Rosszul gondoltam, hogy üveg lehetett a belseje és valóban a lukakat ékkövekkel kellett hogy kitöltsék.

 

Örültem, hogy a fényképezőgépem lencséje elé került.

 

Ilyen módon nemcsak művtörténeti értéke van, hanem mint kulturális párhuzam eredet-történeti jelentőséggel is bir.

 

 

Sajnálom, hogy megégették :(((

 

 

Előzmény: dzsaffar3 (102)
dzsaffar3 Creative Commons License 2018.03.17 0 0 102

megkaptad a küldeményt?

 

Safi

Előzmény: Törölt nick (101)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.17 0 0 101

6000 éves törökbálinti idol

 

foto panthera

 

 

H. Bernát Creative Commons License 2018.03.17 0 0 100

Másrészt utalok Kniezsa István azon megállapítására, hogy a ’barlang’ jelentésű pest köznévnek helynevekben fennmaradt előfordulásai által meghatározott területen a honfoglalás idején kétségtelenül bolgár jellegű szláv nyelvet beszélő népességgel számolhatunk (StudSl 9: 32), és ő ennek a területnek az északi kiterjedését a Dunakanyar és a Hernád között a Börzsöny–Cserhát–Mátra–Bükk hegyvonulatáig feltételezte (StudSl 9: 31–2, 43–4). A Gömör megye közepén futó Turóc-patak partján általam azonosított Munuhpest Árpád-kori földrajzi nevében szereplő pest szó ’barlang’ jelentésének kézzelfogható bizonyítása a honfoglalás kori bolgár jellegű szláv (ószláv, ómacedón) etnikum valószínűsíthető IX–X. századi településterületének határát északi irányban jelentősen kitolta.

 

 

Ennek a több oldalról is megalapozott állításnak akkor a magyar őstörténet szempontjából is jelentősége van (= KM uralmi -- etnikai ? -- állapota a honfoglalás előtt), így a Zemplén tulajdonnév bolgár eredete is újra vizsgálandó. És akkor már értelemszerűen Csongrádé is, Nógrádé is.

 

 

 

Előzmény: Afrikaans8 (91)
Afrikaans8 Creative Commons License 2018.03.17 0 0 99
dzsaffar3 Creative Commons License 2014.01.05 0 0 98

De, az avarokról volt szó. S hiába van meg latinul, ha magyarul se ismered rendesen

----------

:-))

Te sem ismersz sokmindent rendesen, de folyamatosan kötözködsz és okoskodsz.

Írtam már.

Nem vagy nekem etalon.

Sáfár István

Előzmény: Afrikaans8 (97)
Afrikaans8 Creative Commons License 2014.01.05 0 0 97

De, az avarokról volt szó. S hiába van meg latinul, ha magyarul se ismered rendesen.

Előzmény: dzsaffar3 (95)
dzsaffar3 Creative Commons License 2014.01.05 0 0 96

Már megtetted, és azt is megmutattam, hogy Horvát kivesézte, elvetette.

----------

Horvát elvetette én pedig nem.

Kizártnak tartom.

 

Safi 

Előzmény: Afrikaans8 (93)
dzsaffar3 Creative Commons License 2014.01.05 0 0 95

Bonfini vaskos műve amúgy réges-rég fenn van a neten. S hogy mennyire ismered: valamikor bőszen tagadtad, hogy írna az avarokról, aztán beidéztem pár részt, és kénytelen voltál elismerni a tévedésed...

 ---------------

Tudom, hogy fenn van.

Feltettem én is 2002- ben.

Emlékezem.

Nem az avarokrol volt szó hanem a Szerémségről.


Latinul is megvan.

 

Safi

Előzmény: Afrikaans8 (94)
Afrikaans8 Creative Commons License 2014.01.05 0 0 94

Bonfini vaskos műve amúgy réges-rég fenn van a neten. S hogy mennyire ismered: valamikor bőszen tagadtad, hogy írna az avarokról, aztán beidéztem pár részt, és kénytelen voltál elismerni a tévedésed...

Előzmény: dzsaffar3 (92)
Afrikaans8 Creative Commons License 2014.01.05 0 0 93

Már megtetted, és azt is megmutattam, hogy Horvát kivesézte, elvetette.

Előzmény: dzsaffar3 (92)
dzsaffar3 Creative Commons License 2014.01.05 0 0 92

 

Pest helynevünknek egyébként 'barlang' és 'kemence' jelentése is ismert, s a két jelentés jó eséllyel összefügg.

 -----------

 

A magam részéről kétségesnek tartom a feltevést.

 

"Váctól 30 mérföldre ugyanazon a parton fekszik Pest, Új- Budával szemben, mely az egykori itáliai Paestum város nevét utánozza és alighanem még a hajdani római birodalom virágkorában építették a paestumi katonák."

 

Bonfini, A magyar történelem tizedei I.1.70, 16. old

 

Ha szükséges bemásolom az eredeti oldalt.

 

Safi 

Előzmény: Afrikaans8 (89)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!