Ma egy mini Pogacsarral találkoztam. A fél méter széles és kb 50 méter hosszú kerékpárúton pont hátranéztem, jön-e valaki, és pont akkor húzott el mellettem Dezsőke. Azért tudott, mert a kormány alatt simán elfért és baromi jól tud, de tényleg, piszok jól tudott bringázni. Csak közlekedni nem tud. Egyszer megállt. Megálltam én is, néz rám megszeppenve. Semmi baj, ügyesen bringázol, de legközelebb ne előzzél így senkit. Várd meg amíg átértek a szélesebb részhez és ott már elmehetsz mellette.
Utána látom ott áll az anyja is mögöttünk. A kiskoma el is húzott (az anyját várta be) anyja meg vigyorog, mesélem neki mi történt. "Én is mindig ezt mondom neki!" Szóval Dezsőke a bicikliutak réme, de így, hogy nem az anyjától hallotta sokezredjére, talán kicsit defenzívebben fog vezetni, még ha nem is tudja mit jelent ez a szó. Tipikusan ő az a kaliber akinek kötelező lenne a bicikliskresz az iskolai tanpályán. Mert bringázni, farolni, hátranézni, megállni sőt lassan gurulni is már rohadt jól tud, csak a közlekedést nem tanítja meg neki senki, nem érzik a súlyát, mint az elektrolleres segg és csöcsrázató tizenéves kisqrvák.
Nem erősebb kell!!! A pontfényként sugárzó bazierős hulladékok vakítanak mint állat. Szúrófény, olyan mintha belenéznél a hegesztésbe. Nagy felületen kellene a lámpáknak világítani é nem vallatólámpa stílusban. Azt meg lehet látni nappal is, este is, senkit nem fog elvakítani. A kis pontfény-szarokon simán átsiklik a tekintet. Hátsó lámpákra is pont ugyanez érvényes.
Az nincs, viszont egyszer véletlenül végigfolyt már egy glialka és pont a jobb oldali táskából, szerencsére oldalra és nem a bringára ment. Hát jó drága bicikliút volt, mehettem vissza a gazdaboltba másikat venni, de sok tanulsággal szolgált.
Annyi fénye legyen, hogy lehessen látni (szubjektív, én például a nappalii világosságra vágyom).
Legyen tompított funkciója (persze nem ártana, ha a gyártók olyan gombokat varázsolnának rá, amit kesztyűben is lehet használni. Ugyanis észrevettem, lehet, hogy ti is, hogy a sötétben tekeréskor hideg van. Ez mi a fenétől lehet?)
Legyen koncentrált fénye, de valamelyest szórása is. A nagy kontraszt árt az élménynek. No ez a bonyolultabb...
Ezért kell az utat világítani, és akkor előre látszik a sarkon is, hogy jön valaki. Na nem 120-al megközelíteni, mert bármikor jöhet egy óvodás törpe. Igaz, ha van közvilágítás és kb egyforma a fény az útfelületen, akkor nem látszana, úgyhogy kicsit látszódjon. :) De az se jó, ha a közvilágítás veri ki a szemed az idétlen széles fénnyalábbal, úgy hogy este mindenki lehajtja a napellenezőt, ha látni akar valamit.
Én holnap metszőollóval megyek, és ahol beverem a fejem a liánokba a bicikliúton, ott nyissz lesz. Önkormi szarik bele.
"...városban ott a közvilágítás, [...]meg a bringást, ha nem lát amellett!"
Tegnap este, már erős szürkületben a Komjádi uszoda előtti bringaúton tekertem északi irányba. Azt azért nyugodtan lehet mondani a város közepének, de te is meglepődnél, mennyire nincs ott közfény, van ellenben embermagas gaz, ami úgy benyúlik már az út űrszelvényébe, hogy örültem, nem jön szembe senki. Ha jött volna, az S-kanyarban csak akkor lett volna esélyem időben észrevenni, ha erős lámpája van.
De abban mindenképp egyetértünk, az elvakítás nem jó játék.
Azt nem fogják fel, hogy minél jobban túlvilágítják maguk előtt, annál kevésbé fognak látni másutt. És különben is, városban ott a közvilágítás, nebasszamámeg a bringást, ha nem lát amellett! Akkor száljon le és tolja, mert nincs vezetőképes állapotban. És emellé bőven elég egy 30lux-os lámpa is a láthatóságért, de nem vakítva a másikat, aminek a fénye pont annyi mint az utcalámpáé, és ha éppen nincs villanyoszlop, észre se veszi, hogy elfogyott, mert szépen látni fog mindent és őt is látni fogják.
A halogén izzókat leváltották a LED-ek. A nagyobb teljesítményű LED-eknél fontos szempont a hűtés hatékonysága, és részben ezért gyakori, hogy szétválasztják a lámpatestet és az azt tápláló lítium akkumulátort.
Ennél jobb nem kell. 3400 mAh-s akksi, csapott fény, négy fokozat. Függesztve is feltehető a kormányra. Városban elég az egyes, sötét országúton a kettes fokozat.
Előtte egy BC21R volt. Azt elajándékoztam.
A 22-es konzolja elég gagyi, egy műanyag lap rugalmassága tartja helyén a pöcköt. Nem gondoltam, hogy a 21-es atombiztos konzolja után ilyennel jönnek ki.
20+ év után mennyivel változtak meg a lámpák? Még emlékszem itt a nagy vitákra a reflektoros jupiterlámpákról, mindenki másra esküdött. Vagyis hová lehetett eljutni a CatEye HL500-tól?
Találkozó: Batthyány tér Duna felőli oldala, a HÉV feljáró mellett
Program (Classic): szokásos útvonalon fel a HHH-ra, majd vissza (a szokásos útvonal aszfaltot jelöl, mégpedig Batthyány tér - rakpart kerékpárút - Kolossy tér - Szépvölgyi út - Fenyőgyöngye - HHH). Alternatív útvonalak egyénileg választhatók.
Program (Extra): Visszaúton Pálvölgyi-barlangnál opcionális büfézés, üdítő, miazmás.
Kötelező kiegészítők: lámpa előre, hátra!!
Ajánlott kiegészítők: bukó, pulóver, bundabugyi, stb.
Mindenkit szeretettel vár a "Rendezőség"!
Értelmi szerző: robi
Szervező: esetleges, alapjáraton Pinyo(?)
257. Sijófoki Telihold Túra
Hely: Siófok
Dátum: 2025. május 12. (hétfő)
Időpont: 20:30
Találkozó: a Víztorony melletti parkolóban
Program (Classic): végig aszfalton kirándulás a balatonvilágosi Panoráma kilátóhoz.
Program (Special): a balatonvilágosi Panoráma kilátó megközelítése autópályán (matrica kötelező!).
Program (Extrém): Közlekedés céljára a Balaton felületének igénybe vétele(vitorlások előnyben, de a dombra cipeléshez külső segítség nem vehető igénybe).
A nyeregcsőre tákolt ízléstelenül kókány gányolmány kurvagagyi minden bringán. A kérdéses helyen nincs hátsó rugóstag így eleve semmi sem indokolja, hogy miért arra a szarra kényszerülne rá. A legutolsó kényszermegoldás. Ha amerikai lenne, talán megérteném, hogy csak olyan vackokhoz tudna hozzájutni.
De van már tisztességes sárvédője, csak egy normális, csapórugós, nem nyeklő-csukló, használatra gyártott klasszikus hátsó csomagtartót kell rá venni, amin van hátsó lámpa is prizmástul. Nem is értem mit problémázik ezen a piszlicsáré dolgon annyira.
Nezegettem ezeket de egy bajom van vele. Hogy a kialakitasa miatt pont olyan magasan van a taska hogy kitakarja a nyeregcsore szerelt hatso lampamat. Nem lehet eleg alacsonyra rakni.
Ezert lenne jobb a fix csomagtarto mert azon legalabb lehet allitani mennyire legyen tavol a sarhanyotol.
Vagy a nyeregcsotaskas verzio
Tenyleg csak edzes cuccot akarok vinni benne, tehat nem kell valami atomeros cucc.
Ha nincsen benne sok cucc, es a neheze a nyereg alatt van akkor talan nem is lotyog annyira a nyeregcsotaska.
Assem puding probaja az eves lesz, es ha nagyon lotyog, rohadtul nem kenyelmes, akkor kuka es marad a fix csomagtarto rarakott taskaval.
Nincs, ha lenne nem is gondolkoznek az ulesre aggatott taskaban.
Nem is az osszeg az ami nem tetszik a csomagtarto/fix taska kapcsolatban hanem az hogy akkor is raja van a csaomagtarto ha egzaltaaln nem hasznalom semmire.
Nem igazan talalok olyan csomagtartot amire azt mondom hogy normalisan nez ki.
Talan egy ilyen kombot tudnek elkepzelni (a csomagtarton itt is vannak olyan felesleges francok amiket sosem fogok kihasznalni):