Keresés

Részletes keresés

Simply Red Creative Commons License 2004.12.20 0 0 4204

Ja, látom már. Azért olyan nagy a harmadik, hogy látszódjon az összes fénysugár, amit a Földről kap.

 

Az időugrást egyébként az első ábrába tudod berajzolni úgy, hogy az egyidejűség egyeneseit is berajzolod. A jobboldali csúcspontot a föggőleges szakaszon alúlról, ill. felülről 3,6 osztásnyira lévő pontokkal összekötő egyenes a fordulás előtti és utáni egyidejűség az űrhajós szemszögéből.  A Föld szemszögéből a vízszintes vonalak jelentik az egyidejűséget.

Előzmény: Simply Red (4203)
Simply Red Creative Commons License 2004.12.19 0 0 4203

Bocs, csak most néztem meg rendesen az ábráidat. Az első kettő OK, a harmadikat nem értem. Nem úgy van, hogy akinek a szemszögéből nézed a dolgot, az egy függőleges vonal? És az idő mindenhol alulról fölfelé telik? Meg, hogy az ő szemszögéből egyidejű események egy vízszintes vonalon vannak?

 

Hogy ne legyen félrertés: Úgy látom, hogy a piros és zöld vonalak a fénysugarak (a fényimpulzusok világvonalai),  a sárgák pedig a Föld, ill. az úrhajó.

Előzmény: dhcp2 (4180)
b325 Creative Commons License 2004.12.19 0 0 4202

Hello

 

 Nem erre gondoltam, az idodilataciobol adodo elterulesvaltozas ok, de ha a tavolsagvektort, es a sebessegvektort osszegzem akkor kapok egy hatarerteket ami felett mar nem hat a ket test gravitacioja egymasra mert a gravitacio egyszeruen nem eri utol oket, mint a hanghullamok es a repulok. Es e folott irtam a kvantalt viselkedes, ami azert erdekes mert ez c alatt megtortenhet.

 

Igi

Előzmény: Törölt nick (4198)
dhcp2 Creative Commons License 2004.12.19 0 0 4201

Inerciarendszert vált = egyik egyenletes sebességről a másikra áll át.

/gravitávió mentes térben /

Előzmény: Törölt nick (4199)
dhcp2 Creative Commons License 2004.12.19 0 0 4200

Egyszerűbb ,de ahogy én írtam az jobban hangzik.  :)

A kettő ugyan az , mindegy hogy mondjuk.

Előzmény: Törölt nick (4199)
b325 Creative Commons License 2004.12.19 0 0 4197

Hello

 

  Valoban igazad van, elkovettem azt a hibat hogy nem vettem figyelembe a sebesseg vektoros voltat, viszont igy kisse furan kvantalodik a gravitacio, mivel ha fenysebesseghez kozeli targyak mozognak akkor a tavolsaguk es sebesseguk fuggvenyeben egy hataron tul mar egyaltalan nem hatnak egymasra. Viszont a valodi kerdesem az lett volna, hogy ket azonos sebessegel, es parhuzamosan mozgo targy kozott elvben nem lep fel idodilatacio, igy gravitacio sem, vagy megis ?

 

 

 

Nyomo gravitacio:

  Ugy emlekszem, meg a topik legeleje kezdodott a tip-es otlettel, ami az eter egy formaja, es ennek valoban folyomanya a nyomo gravitacio, en is igy tudnam elkepzelni a dolgot, ha lenne eter, de most egyenlore azt tudjuk, hogy van ez a relativitas elmelet ami egyenlore meg mindig jol mukodik, es ha jobb elmeletet akarunk alkotni akkor valamit kezdenunk kell a kvantumokkal, nem is beszelve a kvantumparokrol, na ehhez a tip semmi tampontot nem ad (legalabbis meg nem lattam erre vonatkozo leirast), sot nem lattam meg tip-es levezetest sem ami egyszerubb, es pontosabb lenne mint  a relativitas elmelet, de ha van ilyen legyszives oszd meg velunk, engem tenyleg erdekel.

 

Igi

Előzmény: Törölt nick (4192)
dhcp2 Creative Commons License 2004.12.19 0 0 4196

Ez történik , ha elkezdek szerkesztgetni

helyesen

 

Nem is bizonyítani akartam , hanem ez egy nagyon szemléletes példa arra , hogy egy folyamatot máshogy nem lehet leírni ellentmondásmentesen ha a fénysebesség minden rendszerben állandó.

A különböző öregedés oka az , hogy az egyik inerciarendszert vált.

 

Előzmény: dhcp2 (4195)
dhcp2 Creative Commons License 2004.12.19 0 0 4195

Nem is bizonyítani akartam , hanem egy ez nagyon szemléletes példa arra , hogy egy folyamatot máshogy nem lehet leírni ellentmondásmentesen ha a fénysebességet minden rendszerben állandó.

A különböző öregedés oka az , hogy az egyik inerciarendszert vált.

Előzmény: Dubois (4194)
Dubois Creative Commons License 2004.12.19 0 0 4194

"Ha megnézed a három ábrát  , az évenként kiküldött jel minden ábrán mindig ugyan akkor érkezik meg a másik idejében."

 

Naná. Amit én észlelek az nem függ attól, hogy melyik rendszerben számolják ki.

Minden rendszerben ugyanazt kell kiszámolniuk arra, hogy mit észlelek, különben semmit sem ér az elmélet.

 

"Ez szerintem fontos, mert ha nem használunk idődilatációt , a három ábra ellen fog mondani egymásnak."

 

De hát kell használni az időlassulást, hiszen az a Lorentz-transzformációval jár, az meg a spec.rel. alapfeltevéseiből kövtekezik.

 

Egy félreértést érzek a fényjelekkel kapcsolatban.

Az ikerparadoxon fényjelekkel történő szemléltetése nem az időlassulás bizonyítása, legfeljebb csak az ellenőrzése.

Szépen láthatók a különböző Dopplerek a különböző rendszerekben, de az ikrek nem ezért öregednek eltérő ütemben.

Előzmény: dhcp2 (4191)
dhcp2 Creative Commons License 2004.12.19 0 0 4191

Ha megnézed a három ábrát  , az évenként kiküldött jel minden ábrán mindig ugyan akkor érkezik meg a másik idejében.

pl az otthon maradt űrhajós 2 évben kiküldött fényjele mindig a forduláskor találja el az másikat.És mindezt úgy , hogy a fény mindig c-vel megy. /45 fok/

 

Ez szerintem fontos, mert ha nem használunk idődilatációt , a három ábra ellen fog mondani egymásnak.

 

 

De ha az utolsó két ábrát összevonom , akkor már csak úgy maradnak ezen események szinkronban , ha a fényjeleket elgörbítjük ./gravitáció ?/

 

A többiről majd később .

Előzmény: Dubois (4190)
Dubois Creative Commons License 2004.12.19 0 0 4190

"Azt egy kicsit húzósabb megrajzolni , sőt csak úgy lehet megoldani az események szinkronitását , ha meggörbítjük a fénysugarakat."

 

Ezt nem értem.

 

"Egyenlőre óriási téridő ugrásokat látok a képeken , amiket a valóságban nem szabadna tapasztalni. Nekem ez azt mutatja , hogy nem adhatok a megforduláskor akármekkora gyorsulást."

 

Természetesen a valóságban nem lehet ugrás.

Az ugrás csak a pillanatszerű fordulás miatt van.

Nem 0 idő alatti (de az utazási időhöz képest igen kicsi idejű) fordulás esetén nincs is ugrás, hanem ez alatt az idő alatt az utazó iker úgy észleli, hogy hozzá képest a maradó iker órája a gravitáció (gyorsulás) miatt sokkal gyorsabban jár. (A maradó iker természetesen ebből semmit sem vesz észre, hiszen ez csak az utazó iker rendszerében észlelhető így).

Ennek a határesete a pillanatszerű fordulás esetén fellépő ugrás.

 

Akármekkora gyorsulást adhatsz, csak a fordulás teljes ideje legyen elhanyagolható az egyenletes (oda-vissza) utazás idejéhez képest.

 

Előzmény: dhcp2 (4188)
Simply Red Creative Commons License 2004.12.19 0 0 4189

ha az áramló fény képes arra, hogy sugárirányú mozgása közben erőt gyakoroljon a tömegekre, miért nem gyakorol erőt a nagy érintőleges sebességű anyagra?

 

Ki mondta, hogy nem gyakorol? Gyakorol az, csak kicsit. Mint ahogy a sugárirányú komponense is kicsi. De a te nyomóerőd nagy, épp annyi, amennyi a gravitációs erő. a tangenciális komponensnek is ennek arányában kéne nagyobbnak lenni, mint a fény esetén. Nemde?

 

Előzmény: Astrojan (4187)
dhcp2 Creative Commons License 2004.12.19 0 0 4188

Azt egy kicsit húzósabb megrajzolni , sőt csak úgy lehet megoldani az események szinkronitását , ha meggörbítjük a fénysugarakat.

Egyenlőre óriási téridő ugrásokat látok a képeken , amiket a valóságban nem szabadna tapasztalni. Nekem ez azt mutatja , hogy nem adhatok a megforduláskor akármekkora gyorsulást.

Előzmény: Dubois (4183)
Astrojan Creative Commons License 2004.12.19 0 0 4187

"ha az áramló akármi képes arra, hogy sugárirányú mozgása közeben erőt gyakoroljon a tömegekre, miért nem gyakorol erőt a nagy érintőleges sebességű anyagra"

 

A kérdést alakítsuk át a következőre:

 

ha az áramló fény képes arra, hogy sugárirányú mozgása közben erőt gyakoroljon a tömegekre, miért nem gyakorol erőt a nagy érintőleges sebességű anyagra?

 

Egyikre sem tudom a választ. De a probléma talán látszik.

Az első esetben a fékeződés hiánya elegendő bizonyíték a gravitációs energiamező létének tagadásához.

 

A fény esetében viszont a kutya sem törődik ezzel a kérdéssel. Nem fékezi a földet és kész. Pedig az előbbi analógia alapján illene kizárni a fény létezését is.

 

Vagy, jó lenne elfogadni, hogy sem a (nyomó) gravitációs energiamező, sem a fény, sem a neutrínó tenger a föld pályamozgását NEM FÉKEZI (mérhetően).

 

És ezen bukik meg a nyomó gravitáció? Nem tudom elhinni.

Előzmény: mmormota (4165)
b325 Creative Commons License 2004.12.18 0 0 4186

Hello

 

  A kepletekeben a t lehet negativ, igy elvben lehetne negativ gravitacios hatas is, de SZVSZ ehhez nem szukseges negativ ido, eleg ha az egyik test lassul, igy az idoeltolodasa megfordul, ugyanigy a tergogbulet is amit okoz. De reszben csak talalgatok, az altalam feltett kerdesre a gravitaciot illetoen, hibasnak tartom azt, hogy a kulso megfigyelo nem latja a tergorbuletet, es ha a gravitacio valoban ebbol ered akkor azt sem latna. Ugyanigy a ket foton kozott letrejott tergorbulet, is kell hogy latszodjon kulso megfigyelo szamara is SZVSZ.

 

Igi

Előzmény: XonoX (4185)
XonoX Creative Commons License 2004.12.18 0 0 4185

Üdv!

Szerintetek lehet negatív tömegű anyag? Atomerőművekben például amikor azt gondoljuk, hogy az anyag energiává vállik (kgként 7 g), keletkezhetne. Negatív tömegű anyag a fénysebességnél is gyorsabban haladhat és taszítja a gravitáció. 

X

Simply Red Creative Commons License 2004.12.18 0 0 4184

 Ezért akár azt is mondhatnánk: bizony a Gellért hegyet erő taszítja el a Földtől, akárhogy is próbálják a nem fizikusok az ellenkezőjét elhitetni.

 

Pontosan erről van szó. A Gellért hegy egyenesen szeretne menni, de a Föld nem engedi.

Ez ugyanolyan, mint ami a Kacsalábon Forgó Kastélyban történik: Mindenki tudja ott, hogy a padlón elhurított golyót a Vízszintes Gravitációs erő (alias centrifugális erő) gyorsítja. Erre jön egy Onestone nevű eretnek, aki azt állítja, hogy a golyók valójában egyenes mentén mozognak, és nem hat rájuk semmilyen erő. Szerinte a kerek szoba falához tapadó golyókat nem a Vízszintes Gravitációs erő nyomja oda, hanem a szoba fala nyomja a golyókat, hogy ne tudjanak továbbra is egyenes mentén mozogni.

Előzmény: notwe (4169)
Dubois Creative Commons License 2004.12.18 0 0 4183

"Viszont nincs rajta a 12.8 év lökés , se a 2x3.6 amikről írtál , viszont minden esemény összeköthető rendesen."

 

Az egy negyedik ábra lenne, az áltreles tárgyalással, amikor végig az utazó iker rendszerében vagyunk, egyenletes haladással és pillanatszerű fordulással.

Előzmény: dhcp2 (4182)
dhcp2 Creative Commons License 2004.12.18 0 0 4182

Ez az általad (4142) ben leírt ikerparadoxon rajza a 3 egyenletes mozgás rendszeréből. 1 egység 1 év , illetve kék jelölések is 1 évre vannak egymástól.

 

Viszont nincs rajta a 12.8 év lökés , se a 2x3.6 amikről írtál , viszont minden esemény összeköthető rendesen.

 

A Horváth Pista által leírtakkal se teljesen egyezik , ott is 'elszaladásról ír.'

http://www.bjkmf.hu/tanszekek/matek/spec13.html

Most akkor az én ábrám csak más szemszögből mutatja az eseményeket vagy hibás?

Előzmény: Simply Red (4181)
Simply Red Creative Commons License 2004.12.18 0 0 4181
A rajzod tagadhatatlanul szép. Ha némi magyarázatot fűznél hozzá, akkor talán tartalmilag is hozzá tudnánk szólni.
Előzmény: dhcp2 (4180)
dhcp2 Creative Commons License 2004.12.18 0 0 4180

Mindig tanul az ember. Amúgy most visszanézve mit válaszoltam , nem is értem hogy hagytam figyelmen kivül a másik vonzását. Valószinűleg reflexből.

 

 

Itt van a teljes iker-paradoxon felrajzolva. Vélemény ?

http://dhcp2.freeweb.hu/twin.gif

 

 

Előzmény: Simply Red (4178)
Simply Red Creative Commons License 2004.12.18 0 0 4178

Pontosan.

Előzmény: dhcp2 (4175)
dhcp2 Creative Commons License 2004.12.18 0 0 4177

Ja , ez egy kérdés volt.

 

 

Előzmény: dhcp2 (4175)
dhcp2 Creative Commons License 2004.12.18 0 0 4175

Ezek szerint a két Föld tényleg 20 m/s2-al gyorsul egymás fele , amennyiben pontszerűek , és 6370 km-re vannak egymástól.

Vagyis a 'hétköznapi' számolásaink során a kisebb tagot egyszerűen el szoktuk hagyni. 

Előzmény: Simply Red (4173)
Simply Red Creative Commons License 2004.12.18 0 0 4174

"és tetszőleges sebességgel mehet."

Ezt nem értem.

 

A forgó megfigyelőre utaltam, amit ugyan te, mint "nem valódit" elutasítottál, ám ez csak azt jelenti, hogy nem szeretsz ilyen vontkoztatási rendszerekben gondolkodni.

Előzmény: Törölt nick (4170)
Simply Red Creative Commons License 2004.12.18 0 0 4173

... így az az egyszerű összefüggés is, amit felírtál, inerciarendszerre érvényes. Vagyis az inerciarendszerhez képest lenne 9,81 m/s2 tetszőleges tömegű (akár Nap-tömegnyi) terst gyorsulása a Föld felszínén. A (4098)-beli egyszerű egyenletedet a2-re megoldva meg azt kapod, hogy a Földnek is lesz az inerciarendszerhez képest valamilyen gyorsulása, ez a gyorsulás viszont a Föld tömegétől nem, csak a másik test tömegétől (és a távolságuktól) függ.

 

A két test egymáshoz viszonyított gyorsulása ennek a két gyorsulásnak az összege lesz.

 

De mi ez a misztikus "inerciarendszer", amihez viszonyítva számolunk? Ha más testek hatásától eltekintünk, akkor a Föld-Nap rendszer zárt rendszer, következésképen a tömegközéppontja egyenes vonalú, egyenetes mozgást végez. Vagyis, megfelel egy inerciarendszer origójának. Az említett inerciarendszer tehát lehet például a két testből álló rendszer tömegközéppontjához rögzítve.

 

 

Előzmény: dhcp2 (4168)
dhcp2 Creative Commons License 2004.12.18 0 0 4172

Ez zavaros.

http://www.bjkmf.hu/tanszekek/matek/spec14.html

 

Az én 3 nézőpontom logikusabb , és nincs elvesző esemény.

Vagy tévedek megint ?

 

Előzmény: dhcp2 (4171)
dhcp2 Creative Commons License 2004.12.18 0 0 4171

Kérdés.

Ez a rajz jó ?

Mert akkor van egy harmadik nézet is.

Mert én eddig csak olyat láttam , ami a távozó és visszatérő űrhajóst egy egyenesként ábrázolta.

 

http://www.bjkmf.hu/tanszekek/matek/spec13.html

 

Előzmény: dhcp2 (4153)
notwe Creative Commons License 2004.12.18 0 0 4169
„Bizony, a Gellért hegyet erő szorítja a földhöz, akárhogyis próbálják egyes fizikusok (sokan) elhitetni: a gravitáció nem erő.”

Bár SR megfelelően reagált erre hittételre (bizony, bizony mondom néked), de azért én kiegészíteném.

Az erő éppen olyan misztikus dolog (magyarul egy modell része), mint a görbült téridő. Láttál már erőt? Meg tudod mondani, hogy mi az? Ugye nem duzzadó vádlira vagy dagadó bicepszre gondolsz ekkor?

Másrészt elég régen felismerték, hogy az (eredő) erő nem arra kell, hogy valamit összeszorítsunk, vagy valamit húzzunk a kavicson. Ezért akár azt is mondhatnánk: bizony a Gellért hegyet erő taszítja el a Földtől, akárhogy is próbálják a nem fizikusok az ellenkezőjét elhitetni.
Előzmény: Astrojan (4164)
dhcp2 Creative Commons License 2004.12.18 0 0 4168
Ha már belekezdtél , mond végig.
Előzmény: Simply Red (4163)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!