Urak! Valakinek van ötlete, hogy kié lehet, vagy merre találom azt az öttengelyes, zöld LIEBHERR-TATRA darut, aminek a képét unalmas szokásom beilleszteni ide? Félévente egyszer látom valamerre menni, de nincs róla egy tisztességes képem se! Van valami ötletetek??
Erre rákérdeztem az emrikai barátomtól. Azt mondta, valóban így volt, de csak egy pár évig. Aztán az egyik állam a másik után kezdte el felemelni a határt...
Egyetertek, de ez pont azert az egyik kedvencem mert egyedi, nem masok utanzasa es sokszor mar nagyon tuldiszitettek a custom gepek! Szerintem ezekre a legtalalobb megfogalamazas, amit kinn hasznalnak rajuk! BIG TOYS for BIG BOYS :)
Nem fricskázni akarom a gépet. De nekem a hagyományos csupa króm gyárban ráaggatott lámpák,felszerelések jönnek be. A festés egyedi lehet! A hálófülke meg mint egy ház legyen. Mint a lentebb beszúrt k(g)épen. "Showtrucknak" nem rossz!!
Pedig ez egy custom munkagep! Kinn ugy hivjak Woring Show Truck! Volt is egy cikk egy amerikai netes magazinban minek az volt a cime: Ezek valoban dolgoznak!
Az ilyen kamionok tulajainak elete errol szol! Vezet, kamiont takarit showra megy! http://www.truck.americana.hu Truckshowk es showtruckok cimu cikk errol szol! Legyen itt nehany kep, hogy persze ez a kamion sem mindig tiszta! Az also kep pedig a vegeredmeny 14!!!oraval kesobb!
Engem is érdekelne mennyivel mehetnek, mert szerintem ott személyautóra az olajválság óta 55mph (88kmh) a SPEED LIMIT takarékossági okokból, de akkor mennyivel mehetnek a kamionok? :)
Igy van! Mind a hosszu alvazu vontato, mind a hosszu felpot is hozzajarul a kisebb bebicskazasi hajlamra! Es nem csak egy hirtelen fekezesnel megcsuszaskor, hanem pl. tolataskor is!
A extrahosszu alvazu vontato pedig azert ilyen hosszu, mert: MIERT NE! :) Ha lehet!
300" es 330" kozti tengelytavu nagyhalofulkes vontato rengeteg van az USAban! De 330"felett mar eleg ritka! Es pont ezert! Legyen 350"! Lett is! (gyarilag ekkora, neha megkozelito hosszusaguak utolagos szetvagas es betoldas eredemeye) Nincs is masik ekkora es ennek ellentetelezese a kis fulke! A Peterbiltnel 36" a legkissebb!
Igy poen, igy latvanyos, igy durva! Igy olyan amit meg senki nem csinalt! Egyedi lett!
Tisztelem erte a sofort kepes volt egy kis fulket valasztani egy hosszutavu fuvarozashz hasznalt kamionhoz! Ehhez nem gyengen fanatikusnak v. inkabb mar orultnek (a szo jo ertelmeben) kell lenni! DayCab verzioban, azaz halofulke nelkul meg kemenyebb lenne, de az mar totaisan a hasznalhatosag javara ment volna, ha meg audni sincs hol! :) A fogyasztas is joval nagyobb lehet, mint mondjuk egy atlagos 379es Peterbilt es egy felpot eseteben, hisz a felpot egesz homlokfakaval "utkozik" a levegonek! De ez ezert fanatizmus!
Ja a gep egybol elso showjan 2005ben a Mid America Truck Shown elso lett a vontato kategoriaban! Extrat alkottak megteremtoi! :)
Porgos felni! :) HAHA ez jo! Nem hiszem, hogy hasznalni lehetne barmire is egy kamiont, amin nem "porog" a felni! :)!!! Jol van! Ertem mire gondolsz! Ugy hivjak: SPINNER! Es szerintem kegyetlen ronda! Ha megnezed ezt a kamiont igazi "custom" truck, de csak "visszafogott" megjelenessel! Ertem ugy, hogy nuku plusz lampasor, nincs rengeteg krom, v polirozott acel, v aluminium! Es pont ennek ellentete a baromi hosszu alvaz! Amugy az ilyen stilusu kamionokat hivjak "outlaw" truck-nak! Es a Clint Moore altal customizalt kamionok is mind hasonlo megjlenesuek! Baro fenyezes, visszafogott polirozott alkatreszek mennyisege, es szinte semmi plusz lampak!
Szoval spinner! Az kellene megcsak, haza is vagtak volna rendesen vele ezt a kamiont! Nem ilik ra! Ja es "Szinte látom a két pufidzsekis feka reppert, akik benne pimpelnek ezerrel :)))" A kamion mindket (at)epitoje "feher" es ebbol az egyik a sofor es tulaj egy szemelyben (owner/operator)!
De ha mar szoba kerult a spinner legyen!6 db! Szerintem csunya, bar masnak ettol meg tetszhet! Ez is munkara hasznalt es a tulaj itt se feka! :) Viszont nagydarab es kopasz! :)!!!
Itt sem Zsukkal megy, M0-ástól befelé szóló nagykocsikkal megy, be se lehet menni a városba mással, 12, 7.5, 6 és 3.5-ös táblák vannak, egyre szűkülő körben.
> mikkel mennek New York környékén, ahol több 100 kkm város van egymás mellett?
Én nem hiszem, hogy ilyen 18-kerekesekkel sûrûn bejárnának nagyvárosokba. Ezek az autópályákon és országutakon járnak a raktártelepek (autópályák mellett) és üzemek (városon kívül) között. Az áruterítést kisebb teherautók végzik ott is.
nem vagyok olajos kezű, de dolgoztam az építőiparban 8 évet nagyvasakkal. Nem hiszem, h egy átlagos 4-5000 km-es használat után is olyan szép lenne a duplahúzó elötti rész, mint a divatbemutató alatt.
A témához még:
Érdekesnek tartom a hidak védelmét, hisz erre, azért lehet hidattervezni.
A másik, amit nem értek, minek a 625 lóerő? Lusták kisseb motort gyártani a 36t-hoz, mert gondolom, ausztráliában a szerelvények, ugyanezekkel a paraméterekkel rendelkeznek (kívülről hasonlóak, motorteljesítmény, ott is 600+egy kicsi).
Nem voltam még ott, de a filmek alapján a fordulókör nem számit Texasban, de mikkel mennek New York környékén, ahol több 100 kkm város van egymás mellett?
En is belekezdtem tegnap egy ilyen fejtegetősdibe, de még szerencse, hogy nem küldtem el, mert a lexikális tudásnak híján vagyok. Szóval jó, hogy szóba került, engem érdekelt a téma, akár kétszer is! Az alábbi hozzászólások viszont beigazolták a sejtésemet, hogy a látszat ellenére ott is a célszerűség az úr, és a költséghatékonyság. Ezt az extrahosszú vontatót viszont nem tudom mire vélni, mert a hálófülke mérete nem indokolná. Valakinek van ötlete? Egy vezetéstechnikai hozzáfűzés: szerintem a vontató nagy tengelytávja drasztikusan csökkenti a (fékezéskori) bebicskázási hajlamot. És a dupla tengely is. Mert a súlyos baleseteket okozó bebicskázás a vizsgálatok szerint mindig a hajtott tengely(ek) megcsúszásával, tapadásvesztésével indul. (Pótosnál meg a pótkocsi első tengelyének megcsúszásával.) Főként ezért vezették be a kötelező ABS-t is, mert vészfékezéskor nélküle ez a folyamat sajnos mindig bekövetkezik, függetlenül a pilóta tudásától. Nem lehet kivédeni. (csak ha nem vészfékezel... :)
Ja! Meg egy pelda! Egy abnormalisnak ugyan nevezheto, de mindenfelekepp latvanyos, sot szerintem kifejezetten szep es nagyon brutalis, nagy kedvenc, Europaba totalisan ertelmetlen es hasznalhatatlan olyan vasra melyre nem is a "Nagyvas" hanem inkabb "Hosszu vas" nev a talalo! Egy (exteme, de valoban munkara hasznalt nem pedig csak disz) kamion mely minden elmondt az USA es az EU kozti (kamionos) kulonbsegekrol!!!
Amit feltetlen tudni kell!
2005 Peterbilt 379 Ext Hood 36" sleeper Cab
625 HP Caterpillar moci
es a lenyeg
350" (889cm!!!!!) tengelytav (elso es a ket hatso tengely kozti resz)
Ja, es persze a nev, melyet illik megjegyezni GOTWHEELBASE!!!
Elore is elnezest a Gasolin altal adott valasz es az en valaszom atfedesei miatt, de meg a kerdes napjan elkezdtem irni hozzaszolasom es most nem volt kedvem atfogalmazni, illetve jobb ketszer olvasni, mint egyszer se!
Az amerikai felpotok nem csak hosszabbak (minden allamban min 48` nehany helyen engedelyezett az 53` 55` es 57` hosszu felpotok is!), hanem szelesebbek (102" Hawaiion 108") es magasabbak (allamonkent valtozik 13`6" es 14`6" kozott) is! Illetve mindenhol talalkozhatunk 2*28`6" os double szerelvenyekkel! Ebbol egyertelmuen kovetkezik, hogy mindenfelekepp nagyobb a rakodo terfogattal rendelkeznek. Es a suly teren sincs szegyenkezni valojuk! A sulykorlatozas nem a kamion "gyengeseget" mutatja! Nem egy gyarto honlapjat vegignezve a duplahuzos hatso tengelyek terhelhetosege mindig siman min 42000 lbs ami mintegy 19 t korul van (a max sokszor boven e felett)! A maximalisan megengdett pedig csak 34000 lbs kb. 15,5 t. A szimpla tengelyek terhelhetosege pedig 20000 lbs kb. 9 t.
A kamionok onsulyat illetoen szinte semmit nem talaltam! De mivel az egyes tipusok felepitese annyira valtozo lehet (pl alvazhossz, halofulke merete stb), ami Europaban szinte elkepzelhetetlen, hogy ez igy szerintem ertheto is! De itt sem art megjegyezni, hogy pl. a fulkek mindig aluminiumbol, es/vagy muanyagbol keszulnek! A motorhazteok szinten uvegszalerositese muanyag, egy tipusnal kiveve, ahol aluminium! Igaz hogy kerekbol is tobb van de sok esetben azok is mind aluminium! Amugy kivancsi lennek pl. hany europai sofor mondana le nehany kobmeterrel nagyobb halofulkerol es az az altal nyujtott minosegibb eletrol, a mondjuk 100kg-mal (lehet nagy szamot mondtam!) nagyobb hasznos terhelhetosegert! A felpotok sulyarol szinten semmi adat, amit azert jobban furcsalok, de ha figyelembe veszuk az epitesbol adodo eltereseket, pl. hogy a huto es a dobozos felpotok eseten egyaltalan nem talalkozhatunk az altalunk ismert felpotoknal alkalmazott "alvaz" kialakitassal igy nem hiszem, hogy uresen tobbet nyomnanak a merlegen, mint europai tarsaik! (Sokszor rajtuk is alu felnik!!!) Igy a kisebb hasznos terhelhetosegbol adodo kulonbseg mindossze az eloirasokbol (a bizonyos 80000 lbs kicsit tobb, mint 36 t) fakad (nehany ENY-i allamban tobb a kulonbozo szerelvenkombinacioknak)!
Es hogy miert is, ha az utak jok?! A valasz amit talaltam meglepo, Amerikatol kicsit mast varna az ember: a hidak vedelmeben! Es epp ezert van MINIMALIS tengelytavkorlatozas is! Igy lehetseges, hogy pl. a transfer dump szerelvenyeknel a teherauto es a pot kozott van egy kb 1,5 m hosszu "vonoresz", melynek egyetlen fukcioja a MINIMALIS tengelytav elerese a leheto legkisebb plusz suly mellett. Az emlitett MIN tengelyhosszkorlatozas kovetkezmenyekent (is) talalkozunk az adott tengelyelrendezessel! Ezek elonye a kanyarokban kisebb gumikopas es jobb uttaratas, hatranya viszont a nagy fordulokor-atmero es a szeles kanyarodasi folyoso! De ez sem hiszem, hogy zavarna oket, kulonben nem lennenek nehany aru (luxusautok, butorok / ahol "kicsi" a szallitando tomeg) fuvarozoinak ilyen vontatoi! :)