Jó fórumoshoz méltón korábban feltett de általatok meg nem válaszolt kérdésre beírom a választ, hogy menjen a közös tudásba.
A kérdésem az volt, mi a különbség a "sima" és a lábazati vakolat között?
Elnézést a ő hibákért, a linuxom nem áll a helyzet magaslatán copy paste szinten.
..." A vékonyvakolatok tehát vödörben kerülnek forgalomba, amin a színek különbözısége azt mutatja, hogy milyen kötıanyagú. A lábazati vakolat, mint említettem, mőgyanta kötıanyagú. Homlokzati vakolatnál 3 fajta kötıanyag terjedt el: a mőgyanta, mely kevésbé erıs, mint a lábazatinál, mert itt nincs szükség fagyállóságra. A másik, az a szilikát kötéső anyagok esetében a káli-vízüveg, azért káli, mert kívül vagyunk, és a nátrium-vízüveg, habár olcsóbb lenne, napfény hatására változást mutatna. A harmadik pedig a szilikon-gyanta, ami egy speciális mőgyanta. A víztaszító hatás a vékonyvakolatokra is igaz, de a szilikongyantának még van egy speciális tulajdonsága, ez pedig az öntisztuló hatás. Ez azt jelenti, hogy a saját mikroporózus szerkezetén belül, amikor az esı ráesik, és vízcseppé rándul össze, akkor a felületi feszültségkülönbség miatt a porszemcséket is magához vonzza a vízcsepp, és azzal együtt, hogy legördül, letisztul felület. Nem szilikongyanta kötéső anyagnál a víztaszító hatás ugyanilyen, csak nem biztos, hogy a porszemcse a vízzel le fog menni, hanem továbbra is a felületen marad. Ez a legdrágább kategória persze a vékonyvakolatok közül, de ennek van egy öntisztuló hatása. "...
Weber Terranova anyagból van (ha már közzéteszem legyen public), BME-s anyagból.
1. az am20-ban az a speci, hogy fuggoleges feluletre is felrakhato. ez nekem nem kell...
2. probalt ijesztgetni azzal, hogy masfel meternel nagyobb darabokbol allo fa padlo teliberagasztasa eseten a fa mozgasa feltepheti a ragasztast vagy az aljzatkiegyenlitot.
ezt mennyire vegyem komolyan? a svedpadlos cegek mind azzal jonnek, hogy siman aljzatkiegyenlito, ketkomponensu ragaszto, es kesz.
" Beépíteni pedig festés-tapétázás után érdemes. "
Inkább előtte kell beépíteni.
A fal egyenetlenségeit az ajtó tokja körül festés és tapétázás előtt a festő gyönyörűen eltünteti, míg a készre festett fallal, vagy tapétával az ajtó beépítése után semmit nem tudunk kezdeni. "Gányolni" lehet körülötte, de nem lesz szép látvány.
Az MDF tokos ( utólag beépíthető) ajtók részére történő nyílások kialakítása bizony nem egyszerű feladat a méretezések miatt. Különösen figyelni kell az egymáshoz közel, centikre lévő, avagy a pengefalak találkozásánál lévő nyílásokra.
A ház homlokzatát szigetelném . 3 szigetelőrendszert ajánlottak, 15 cm polisztirollal: Baumit hőstigetelő rendszer, Stomix hőszigetelő rendszer és a Thermomaster hőszigetelő rendszer. A Thermomasternek a legjobb az árajánlata, ismeri valaki. köszönöm a segítséget. Feri
hat most vagy nem ertek valamit, vagy rossz helyen nezem, de ez a murexin am20 ez annyiba kerul, mint barmelyik speci 20-30mm vastagon ontheto onterulo aljzatkiegyenlito. akkor mi benne a poen?
A 38363-as hsz,- em valamelyike igaz lehetett. Nem a tok szélességével van a gond, hanem a kőművesed munkájával. A legrosszabb megoldást választottad a vakolat véséssel Pipaléccel esztétikusabb lett volna
Nagyon helyes hogy utánaszámolsz a dolgoknak!Ez nem zsidóskodás, hanem korrigálása az el(nem)végzett munkának és anyagnak is persze.Sajnos vannak olyan tutyimutyi emberkék akik nem szólnak ilyen esetben,inkább benyelik a veszteséget.A kivitelező meg vérszemet kap és azt gondolja hogy mindenkit lelehet húzni.
Holnap nagyon szívesen leírom az ajtó méretét, mert a tokszélességgel volt gond. Nem számolták hozzá a vakolatot. Úgy oldottok meg, hogy visszavéstünk a vakolatból. Nem egy esztétikus megoldás, de nem volt más választásunk.
Ezek a pl.: praktikeres noname márkáktól kell félni, ugye jóval olcsóbbak mint pl alföldi ? Bár élőben még nem néztem őket , lehet akkor nem kérdeznék ilyet ...
Ha figyelmesen visszaolvasod, akkor látni fogod, hogy szándékosan nem neveztem meg a céget. Azokat a cégeket neveztem meg, akik nem voltak megbízható partnerek, ám ennek ellenére kifizettem őket. A csatorna története a következő: a tervező a ház 4 pontjára tervezett lefolyócstornát, de kivitelezésben már csak kettő készült el. Az építtető társam (ikerházról van szó) vette észre a csatornát, és elnézést is kért tőle a kivitelező, mondván, hogy elfelejtette lehúzni. Én akkor nem szóltam, de pár héttel később, amikor kész volt a kivitelezés, kértem tőle egy javított elszámolást, nekem benne hagyta a csatornát. Amitket itt említettem, az egy töredék része volt csak a dolognak, se időm se energiám az egész ajánlatot és a javított változatát leírni ide. De vannak olyan dolgok, amik rendkívül bosszantanak. Pl, hogy kulcsrakész ajánlatot kértem tőle, hogy ne legyenek olyan felmerülő költségek, amikre nem gondolt, mert anyagilag ki voltam számolva. Pedig jöttek szép számban, pl nem sejtette, hogy a tartalékkéményt - ami amúgy egyébként használaton kívűl lenne - acélbéléscsővel ki kell bélelni, + kéményseprűjárda, + tetőkibúvóablak, + ezer olyan dolog, ami nélkül nem kaphatok használatbavételi engedélyt.
Válaszfalba való ajtó nem létezik 14 cm szélességben, sosem volt, csak esetleg egyedi gyártással. A szabvány szélesség 12 cm. 10 cm tégla és 1-1 cm vakolat. Ha a 10-es falad vakolva 14 cm lett azt vagy a görbén válaszfalazó, vagy a vastagon vakoló kőművesed rontotta el.
Még egy megjegyzés: a külső szigetelés még nem készült el, így tisztán látszik még az alap is, ahol a csatorna be van kötve. Ott is eltérés van. És még a falazás minőségét nem is említettem.
Igen, elfogadtam az árakat, mert nem gondoltam volna, hogy be akarnak csapni. És számomra meg az nem szimpatikus, hogy olyanokat kellenek kifizetnem, ami nincs bent a házban. PL: felszámolt 34fm lefolyóeresz-catornát, ami valójában 18fm. Felszámolt 40nm-rel többet a szigetelést tartó betonra, sokkal több betonnal számolt, több téglával (még mielőtt megszólsz, a független műszaki ember számolásai alapján), stb. De ha neked az a szimpatikusabb, hogy a laikus megrendelőt megpróbálják átverni, ahhoz nem tudok véleményt írni. Mindent kifizetek (nem olcsó árak szerint!!) amit elvégeztek, de engettessék meg nekem, hogy az el nem végzett munkát, és a be nem épített anyagot ne díjazzam...
A falvastagság nem stimmelt, vagyis az ajtótok mérete. Ott nem igazán tud hibázni a kőműves, mert a tégla adja a 10cm-t, a vakolat pedig 2-2-t, vagyis az összesen 14cm. Az ajtótok - mint utólag kiderült - pedig max 12cm-es falvastagságra jó. A kivitelező miatt nem aggódom, mert nem az a gengszter típus. Szóval ha nem ismeri be, akor nyugodtan beperelhet, de szerintem nem jutunk el eddig. A szánalmas az egészben, hogy ismerősöm is, és ajánlottam már másoknak is, akik szintén vele építkeznek.
Ha a rajzon 90/210 szerepel (például) azt nem igazán lehet félreérteni.Biztos hogy nem a kőmíves húzott egy kicsit kisebb nyílást? Az építkezés meg rengeteg idegeskedéssel jár.És nem azért mert akkor faxli lenne, hanem mert vannak (igen sokan) olyan patkányok akik a szar munkájukat csak összecsapják és nagyot akarnak kaszálni.Vagy ellopják a minőséget.Ez alatt azt értem hogy a beígért minőségi anyag helyett sokkal gagyibbat raknak be. A kis "meglepiddel" meg nem árt vigyázni.Általában nem pókerjátékosok az ilyen genyók.Tehát valószínűleg nem úgy fog reagálni a 2.3 mínuszra hogy " úraim vesztettem" és csak feláll az asztaltól.
Sziasztok! Én most vagy túl (90%-ban) egy ikerházas építkezésen, és elég sok negatív tapasztalat ért. Megosztanék pár dolgot, hogy a jövőben más ne essen ezekbe a hibákba. 1.) Külső nyílászárók: az Ablak-Épmű Kft-vel volt szerencsém (inkább balszerencsém) üzletet kötni. Az ablakok hónapos csúszással érkeztek meg ( a párkányok és a szúnyoghálók még később), ráadásúl a felmérő ember beépíthető tokos helyett külső tokos redőnyöket rendeltek a számomra, holott kb 40cm-t hagyott ki a kőműves a redőnytok részére. Nagy nehezen jött egy problémamegoldó ember a központból, aki látta a tévedésüket, és megrendelte számomra az új nyílászárókat, melyekre újebb másfél hónapot kellett várnom. Végre meghozták, de a redőnylábakat nem a megfelelő méretben szállították le, úgyhogy újjabb várakozás, mire inkább kirúgtam őket. Most van 2 garnitúra redőnyöm kombi szúnyoghálóval, és egyik sem igazán jó. Senkinek sem ajánlom ezt a céget! 2.) belső nyílászárók: Építőanyagpláza.hu Kft. Még nem álltak a belső falak, de az ÁFA emelés előtt meg akartuk rendelni, ezért odamentünk a kiviteli tervekkel, és lemérték nekünk, hogy mekkora ajtókat is lesz szükségünk. Ajtók időre megérkeztek, méretek nem stimmeltek. Magyarázat: mivel nem voltak kint felmérésen (ma sem értem, hogy mit mérhettek volna fel??) ezért nem vállalnak felelősséget a rossz méretekért. Hiába érveltem náluk, hogy ők számolták ki a méreteket a tervek alapján, csak éppen nem adták hozzá a vakolatot és a csempét a vizes helységekben, még ők sértődtek meg, hogy panszkodni mertem. 3.) Generál kivitelező. Inkább nem írnék cégnevet.... Gyanús számokat láttam az ajánlatban, ami alapján fizettem neki, és egy műszaki ellenőrt fogadtam fel, aki megállapította, hogy 2,3M Ft-tal többet akar kifizettetni velem, mint amit a terv alapján elkérhetne. Egy kicsit többet számolt az ereszcsatornából, egy kicsit többet a betonból, stb. Szóval konkrétan le akart húzni. Még tartozok neki 2,5M Ft-tal az utolsó banki részletre várva, és még nem szembesítettem vele azt, hogy ne nagyon számítson több pénzre. Meglepi lesz... SZóval ajánlom minden építkezőnek, hogy a végső elszámolás előtt fogadjon fel egy műszaki szakértőt, és nézessen át mindent. Sokat tudnék még itt panaszkodni, de nincs elég hely. Ha valaki kérdezni akar, nyugodtan.
Most hogy elmélkedek méreteken/árakon valószínűleg tolóajtós lesz egyrészt nagyobbat tudok berakni a fürdőbe, és olcsóbb. Ami pénzt megspórolnék a falazással egy jó üvegajtó megint felvinné az árát, és ugye megint a méretproblémák lennének.
Milyen márkákat tudtok még ajánlani minimum alföldi minőségben?
Ha a zuhanyt beteszed a sarokba és az oldalát felfalazod akkor figyelni kell rá hogy a falba kerülő üvegtéglákat be kell lógatni a tálca oldalon a majdani csempe szintjéig(bedrótozva).Mert ha nem teszed perem lesz belül ami ronda és könnyen koszolódik. Ha már így megvan az U alakod érdemes egy sima nyíló ajtó.Az ajtó rányílik a falra.Ha esetleg ott a radiátor akkor osztottat kell venni hogy mellé nyíljon. Elhúzható ajtós felszerelésénél meg arra kell figyelni hogy minden függőben legyen.Ne legyen a tartó megfeszűlve,csavarodva.