Tavaly Novemberben elején telepítettek nálunk gyepszőnyeget 180 m2-t. Két hét múlva leesett az első hó, de így is legyökerezett hálistennek. Áprilisban kezdtem el nyírni 7-8 naponta. Ez idő tájt kapott fenntartó műtrágyát is, amitől gyorsabban kezdett nőni. Ekkor hogy betartsam az 1/3 -os szabályt emeltem a vágási magasságon. A magasabban vágott fű sokkal jobban tetszett a családnak, olyan volt mintha szivacson lépkedtünk volna. Egész nyáron ezt a magasságot tartottuk, de a szép zöld szín mára már csak foltokban jellemző rá. Közelebbről megvizsgálva (laikusként)azt vettem észre, hogy a szár rész sokkal hosszabb mint a levél rész. A szára sárgás szinű (ez dominál az összképben) és több helyen látni hogy teljesen száraz. Lehet, hogy túlnövesztettük a füvet, vagy valami betegség vagy hiánytünet ez ? Van ilyen egyáltalán hogy egy fű túlnő és ha van mit lehet kezdeni ilyenkor vele?
A fű vágási magassága kiindulva a fűnyírógép állításából 75 mm lehet (ez a legmagasabb) én viszont sohasem mértem ezt meg.
Augusztus végén elvégeztem az első gyepszellőztetést, bár elég bátortalan voltam mert ilyesztő volt a látvány. Természetesen rengeteg maradvány került elő a fű tövéről és bár száraz idő volt kissé dohos volt a szaga annak amit kiszedett. Szerintem még ugyanennyit ki tudnék szedni csak nem merek neki kezdeni, mert ahol lasabban haladtam ott jobban meg is ritkitotta olyannyira hogy a földet is látni.
Valószínű az hogy ez is a magasabbra hagyott fű miatt alakulhatott így. Ugye ?
Nyilván a kérdés hogy mit tegyek ? Ha szükséges teszek fel képeket is .
Gazdaboltokban is van, de láttam a praktiker kertész részlegén is 10kg kiszerelésben. Nem baj ha marad, majd jövőre elfogy csak jól le kell zárni a szórás után.
Nálam a Force, Sherpa, Diazinon, Galition kezelést túlélte a pajorok többsége.
Szerencsés vagy! Vizsgáld meg a még egészségesnek látszó fű alatti földet is, hogy biztos lehess a sikerben!
A műtrágyától jobban növekszik a fű és az egyharmados szabály érdekében 4-5cm-nél ne legyen rövidebb és ha elérte a 6-7cm magasságot nyírd meg hogy leveles maradjon a nyírás után. A feltett képen úgy látom szakmailag jól nyírsz.
Köszönöm a segítséget már csak egy kérdésem lenne.Ezt a fajta műtrágyát hol tudom megvenni? Pesti vagyok.keressek valami gazdaboltot? vagy valami nagy áruházban?
sajnos mellékmérő, úgyhogy nem lehet vele igazán okoskodni (furcsán jönne ki, ha többet fogyasztanék vele, mint a főórán:D, ha visszafújom, akkor meg magammal cseszek ki)
A 25m2 területre a homok miatt jó lenne némi szervestrágya vagy komposzt kb egy vödör négyzetméterenként és a szétterítés után berotálni . Starter trágyának jó a nNPK komplex 15-15-15-ből 5-6 deka négyzetméterenként a szervestrágyával együtt bedolgozva. Aztán hengerezés tömör lépésállóra, ezután vetés és bedolgozás, aztán ismét henger.
A többit műtrágyázd meg nitrogénnel pl ammóniumnitrát (34%) 2-3 deka /m2 . Ha nem sűrűsödik tőle, akkor mehet a felülvetés, előtte gereblyézd fel és a vetés után dolgozd be gereblyével és taposd le, ha nincs hengered.
Permetezésre Dithane M45 és Topsinmetil keveréket javaslok. Amennyiben nem nő ki a foltokon a fű egy pár hét múlva akkor vesd felül még az ősz folyamán.
A szellőztetés után kell a műtrágya, jó a választásod is, amennyiben kifakul vagyis nem elég zöld a színe novmberben, akkor mehet még egyadag a tél alá.
úgy látszik a kertészek alszanak.. :) Pedig jó lenne a segítség.. kedden ha minden igaz, kapok egy lengőkéses gyepszellőztetőt és egy Edgeguard szórókocsit kölcsön, ezért lenne sos, hogy mivel szórjam a füvet. scott sportmaster 16-06-25??? ha holnap megrendelem valószínű ideér addig..
Van a hátsó kertembe egy kb 25m2 terület ahol tavasszal nagyon rosszul sikerült a füvesítés. Ma felástam az egész területet és ki is gyomláltam több volt a gaz mint a fű benne.Ezek után hogyan tovább? Használjak gyomírtot vagy sem.esetleg valami tápot a földnek füvesítés elött? Elég rössz minőségű homokos földröl van szó.
gyakorlatilag a fűcsomok, és a gazok nagy része, minden ellenállás nélkül jöttek ki.
A többi területemen is kell valamit alkotnom mert elég sok helyen kiégett a fű,és foltos.
Gyepszellőztetőm sajnos nincs csak gereblyével tudom megoldani a problémát,ha ez megtörtént utána utána vethetek vagy elötte használjak valami nitrogén mütrágyát vagy valamit?
Van lejjebb egy topic hogy kert öntözö rendszerek, mert itt erösen off olvasgasd vegig nelsonek biztos segitenek. Elöszor is kell egy alaprajz, növenyekkel es egy vizhozam tehat mit tud a kutad, Masik ok ingyen megtervezik es te meg telepited http://www.hydrolight.hu/
OK, asszem kicsit pontosítanom kell. Szóval természetesen nem titeket akartalak azzal terhelni, hogy tervezzétek meg, ezért nem is írtam méreteket. Sokat olvastam a témában és természetesen nekem is eszembe jutott, hogy azzal terveztetem meg, akitől a cuccost veszem. Egy ilyen céget ismerek is, ami közel van: T-Markt
Node: azért cég és cég között is van - gondolom - különbség. Egyrészt a hozzáértés, másrészt a pénzvezérelt mód is közbeszólhat.
Ráadásul lehet, hogy néhány esetben megvenni és kiviteleztetni jobb.
Szóval a kérdésem inkább arról szól, hogy hova, hogyan forduljak. Ajánlotok-e valakit, vagy valamilyen céget, aki lelkiismeretes, nem lehúzós, segítőkész?