Ha megtalálod a linket tedd fel lécci! És ezek a festett anyagok gondolom mosáskor fognak és külön kell őket mosni, és a színüket is elvesztik egy idő után, vagy hogy van ez?
Szép.. Én a tojásfestés után maradt sáfrányos és hagymahéjas festéklébe tettem anyagot, azok vizesen gyönyörűek voltak, de sokat fakultak megszárítva. Azért használni lehetett, barnásabb bababőrnek is jó a hagymás. A meggyért kár lenne (amúgy meg piszkosszürkét ad kiöblítve..) A cékla - nekem - nem működött..
Bár nem engem kérdeztél, de igen, nagyjából így van de inkább tényleg azon a részen amit említettél. Itt Dél-Zalában sajnos nincs ennyire érdekes és választékos tájszólás -vagy csak nekem ez a természetes:-))..és a ketrecet katrócnak hívják:-))) És igen, annak idején a coclizmusban Nagykanizsa környéke fejlett ipari városnak és közlekedési csomópontban számított, most kb. egy sort foglal el a földrajzkönyben: "nincs ipara és feljődésképtelen".... Bocs az offért..
Julcsi! A bodzáról és a dióról nem is tudtam. Szerintem jó az fagyasztva is, hisz a hideg azt nem károsítja, csak tartósítja. Most, hogy így beszélünk róla, vajon a meggyel mi a helyzet?
Én meg festettem káliumpermanganát oldattal anyagokat.
Pár percig benne hagytam, majd csapvízzel jó alaposan kilögyböltem, a képen még nedvesek.
Bal oszlopban a kiindulási fehér, középen a "festett", az egy gyűrt kupac pedig öblítés nélküli. Később az is elkezdett barnulni és akkor öblítve még sötétebb drappos lett.
Ez érdekes. Zalában a ketrec-et=katruc-nak, kisebb híd-at=bürü-nek, kavics-ot=kövecs-nek, a sár=csér-nek, libát=zsibának ... stb. hívják. Nem rég vettem egy Régi magyar szavak szótárát és abban sok olyan kifejezésre leltem, amelyet a zalai, pontosabban a göcseji illetve hetési hozzátartozóim, ismerőseim a mai napig használnak, na jó jellemzőbb az idősebb generációra. Ez annak tulajdonítható be, hogy az államszocializmus idején, az akkori politikai hatalom kevés figyelmet szentelt a nyugati határrész infrastrukturális fejlesztésének, pontosabban Zala és Vas megyének. A viszonylagos elzártságból adódóan maradhatott fent a régi magyar szóhasználat. Ott most a változás óriási. A népi kultúra hagyományaiból valóságos kulturális tőkét kovácsoltak, sok látogatót vonz az ország, illetve a világ minden tájáról és még nem beszéltünk a viszonyított ipari fejlődésről. Ez most egy kitérő, nem kapcsolódik a babavarráshoz illetve csak annyiban, hogy a babát ott is babának hívták, hívják. Ugye Szömörce?
Bár én nagyon régen festettem anyagot, de most azon gondolkodom, hogy lehet olcsóbban jönnék ki, ha fenyér anyagot vennék és befesteném, ráadásul az egyedi is lenne:-) Vélemény? :-)
Bolero italporral nem próbáltátok a festést? A fonalat szuperul befogja, szerintem akkor az anyagot is. Ha megtalálom a linket felteszem, persze ha érdekel valakit.
:)) Rövidesen írok blogbejegyzést néhány festőnövényes tapasztalatról (húsvét) .. jó hosszú lesz.. :P Mindenesetre, aki tojást fest és úgy érzi, sohasem elég a textilkészlete, jobb, ha már most készítget össze festenivaló anyagokat, gyapjút, filcet, gyapjúfilcet, fonalat...... :D
Fixáláshoz ecetet vagy szódabikarbónát szoktam használni. em túl tudományosan inkább a megérzéseimre hagyatkozva.. :D
Betadine. Metilénkék szerintem itt nincs. De nekem van pl. erdélyi gyógyászati alkoholom (mert itthon aranyárban mérik) az is szép kék.. vajon megfogná az anyagot? :D
Na ne már! Senki sem állította, hogy rossz anya vagy, az állítással saját helyzetemet is illusztráltam. Anno kisgyermekes anyaként, az esti teendők minden percemet kitöltöttek, mint ahogy most mindenki másnak. Tapasztalhatod, hogy a "kismamák" ritkán jutnak fel ide a kora esti, esti napszakban. Ügyes vagy, hogy jól szervezed az idődet, én is igyekszem, több kevesebb, sikerrel.