A "Keltetőgép építés és keltetéstechnológia" topic után a baromfit fel is kell nevelni, ezért van szükség egy ilyen topic-ra, mert sokan tapasztalatlanok sokan viszont szívesen átadnák a tapasztalataikat.
Vagy más. De egyenlőre kénytelen leszek festékkel megjelölni a tollukat, - már amikor összeengedem a nagyobbakkal, mert most éppen négy generáció cseperedik.
Egyébként a kábelkötegelő sem volt igazán jó, mert amikor libákra tettem, jó sokáig kellett őket hajkurászni, hogy levágjam a lábukról és újat tegyek rá, mert kinőtték.
Ahogy javasolták már, a gyürüzés a legmegfelelőbb. Akár úgy is, mint Konrad Lorenz gyürüzte a csókáit ! És így lehetsz még, nemcsak a topic, de a gyürük ura is. ( Üdv.:)
gumicső vagy gyorskötegelő is jó a felesleget meg fogóval le kell csippenteni én vettem tavaj egy tojó kacsát valalmi őrölt szigetelő szalaggal jelölte meg és már rothadt a bőre a szalag alatt mikor levettem csúnya látvány volt :(
Jelölő gyűrűt lehet állítólag kapni, bár én nem tudok, és lehet csinálni is. Én műanyaggal szigetelt vékony drótból csináltam. Csak annyira szorítom meg, hogy ne lötyögjön a lábán, de ne is szorítsa el a lábát.
Lehet még műanyag szorító bilincsből is. Sajnos nem volt ilyen készleten, ezért maradt a drót.
Visszatérve a kotlásra, tavasszal visszatérünk erre a témára kotlás terén. Nekem sok kacsám gépben kelt, de minimum a gépben bújtattam őket. Aztán vannak az orpington tyúkok, állítólag ők is kotlási hajlamosak. Majd hagyok meg egy tyúkot, hogy meglássuk.
15 év alatt kb. ezer db. csirkét keltettem és még nem volt olyan, hogy kotlani kezdjen. (igaz, ebben sok kakas is volt)
Én arra gondoltam, hogy egészen más egy halkan zúgó, morgó gépben állandó légmozgás zaját hallva kifejlődni, mint amikor a kotlós szívdobogását és lélegzését hallja a fejlődő embrió. Lehet hogy erre nézve nincsenek tudományos kutatások, de a csecsemők fejlődésénél is megállapították, hogy komoly befolyása van a magzati fejlődés egész szakában a jellem alakulásának, mert a fejlődés alatti nyugodt légkör biztonságérzetet ad a csecsemőnek, hallja a hangokat, zajokat, az anya légzését, szívdobogását.
Ha az embernél megállapítható, hogy a genetikai fejlődését befolyásolja, elképzelhető, hogy a fejlődő csibére a kelési körülmények szintén komoly hatással vannak.
Ezért gondolom, hogy a kotlós az erős genetikai ösztönének engedve kotlott és ezzel talán befolyásolta a csibék fejlődését. Nem is szólva a következő néhány hétről, amikor a csibéknek a kotlós biztonságot nyújt.
Majd meglátom, mert a kotlóst is, a csibéket is, meg akarom tartani. Erről jut eszembe:
Van valakinek ötlete, hogy hogyan lehetne maradandóan megjelölni őket, hogy megkülönböztessem a többitől?
A géppel való keltetés, nem befolyásolja a kotlási hajlamot. Ha egy állat génjeiben hordozza a kotlást, akkor gépi keltetésnél is meglesz. Ha nem, akkor nem.
Némakacsáim egy része kotló alatt volt előkeltetés alatt, gépben bújtatás alatt. A többi meg eleve a gépben fejlődött. Ettől még a kotlás úgy is rájön a kacsára.
Pontosan a szer neve Neostomosan kapható inj. ampullában is ,1 ampullát 3-4 liter vízben feloldani, hat rendesen . Én a kutyáim szőrét is ilyen keverékkel dörzsölom be.
Más nekem is van egy saját keltetésű tyúkom aki megkotlott keményen ül 6 db tojáson kb 10 napja, kíváncsi leszek a végkifejletre . pedig állítólag a géppel keltetett csirkéből nem sok kotlik meg ??!!
Mi is pont a terület növelését kezdtük el, alakítjuk ki mindenkinek a végleges helyét. Nagyot nőttek a gyöngyösök, libák, bütykös ludak,kacsák, fácánok, vadkacsák,csirkék, futó kacsák, a pulykák meg hatalmasak! Nagyon bírom őket. Nem bántam meg, hogy márciusban belekezdtem a baromfitartásba, sőőőőőőőőt....... !!!!!! Képet még nem tudok felrakni, mert le kéne kicsinyíteni ,az meg az én képességeimet meghaladja, DE ami késik nem múlik :D
Az egyik általam tavaly géppel keltetett tyúkom elkezdett kotlani, a tojófészekben. Nem bántottam, csináltam köré egy ketrecet, hogy a többi tyúk, kakas se zavarja, tettem be neki itatót, etetőt, rendszeresen adtam neki zöldet, a többinek meg csináltam egy másik tojófészket.
Ma három hete. Most megyek ki az ólba, hát kibújt négy darab kiscsibe. Hét tojás volt alatta, mert nem bíztam benne, hogy kikelti, nem akartam többet alátenni, gondoltam úgysem fog végig ülni rajta. Hát mégis!
Most csinálok nekik egy nagyobb ketrecet, hogy elkülönítsem a többiektől és ezeket a csibéket megjelölöm, hátha jövöre már ezek is kotlani fognak. Ezt a kotlóst is megtartom. Nekem ez azért szenzáció, mert tizenöt év alatt még egyszer sem sikerült kotlóst szereznem, mégy egyetlen egy tyúkom sem akart megülni.
Gyönyörűek a csibék!
Most még nehéz fotózni, mert bebújnak a mama tolla alá.