huhh, ez nagyon korrekt! lesz mivel játszanom este. :-O
Műszaki kérdés: első blikkre mondjuk sikerült olyan rendszert kiválasztanom, aminél a 30+10 szigetelés ugyanannyi U-értékkel bír, mint a 38+x. Kell még figyelembe venni valamit vagy "mindent lefed" az U-érték? (ezt úgy értem, hogy pl. ugye a 38-as falnak nagyobb a hőtároló képessége, mint a 30-asnak. etc)
tudtok esetleg valami hőtani számításokhoz összegyűjtött táblázatokat?
(alapprobléma: 30cm-es pototherm+10cm-es szigetelésből terveztettük a házat és a kemény-szeles időjárás miatt felmerült, hogy 38-as téglából kéne a falakat felhúzni meg valamilyen ásványi anyag szigetlést rakni rá. Valahogy utána szeretnék nézni, hogy mi mivel ekvivalens?!)
Kérdés, hogy mit szeretnél belekötni. Nem mindegy, hogy vegyestüzelésű kazánt, kisteljesítményű kandallót, vagy konvektort, stb.
További kérdés a magasság, hogy falon kívül vagy belül szeretnéd vezetni, stb.
Kész kéményt tekintve a Leier olcsóbb, mint a Schiedel. "Hagyományos" kémény béléscsövezés nélkül is drágább, mint egy ugyanolyan paraméterekkel rendelkező készkémény. (Decemberben futottam egy kört ez ügyben).
Ha nem kell engedélyeztetned, akkor vannak olcsósító megoldások.
Nagyon köszönöm a válaszokat! :) Igen, az én fejemben is megfordult, hogy spontán kimegyek az üzletbe, és a pénztárnál megkérek valakit a cserére. Az időm és az állapotom miatt gondoltam, hogy érdemesebb lebonyolítani a cserét, ha már előre egyeztettünk. A VII. kerületben lakom a Rózsa utcában, itt is dolgozom, a Szövetség utcában, meg sem álmodtam, hogy valaki eljönne az ajándékutalványért. Címet azért nem írtam, mert én szívesen kimegyek a Mester utcai Praktikerbe, ahol az ajándékutalványt kaptam, és megvárom, hogy a pénztárnál minden gördülékenyen megy-e, mert hallottam ezt-azt, ajándékutalványok kapcsán, és nem szeretném, ha valaki rosszul járna, ha már segíteni szeretne nekem jó szívvel. Még egyszer köszönöm a válaszokat, a tanácsot, és a segítséget.
Szerintem egyszerűbb lenne, ha bemennél egy áruházba, majd ott keresel olyan vásárlót aki ezen érték felett vásárol és hajlandó beváltani. Többször segítettem így másokon én is.
Szép napot, és mielőbb beköszöntő (építkezési munkálatokhoz kedvező) tavaszt kívánok! Eladnám 10.000,- Ft értékű Praktiker ajándékutalványomat, az árára most nagyobb szükségem lenne, most a babavárás vége felé. Kérem, aki ilyen összegű bevásárlást tervez a Praktikerben, és szívesen kisegítene ezzel a lehetőséggel, jelezze nekem az alábbi e-mail címen: pacsirta36@gmail.com . Hálásan köszönöm előre is.
Mert a kartonfal ugye glettelt, festett, ezen nincs rés. Ahol találkozik a mennyezettel, ott is akril tömítésvan. Mivel a kartonlapokat 1cm el a földtől kell indítani, itt egy blower door teszten simán bemegy a levegő és az üreges falon át gyakorlatilag bármerre közlekedhet. Ha netán odafent nem tudom a légzárást jól megcsinálni, mert nem figyeltem, vagy véletlenül kiszakad valahol, akkor ez csak egy plussz biztosíték. Arra gondoltam hogy egy ablaktömítéshez használatos öntapadós gumicsíkot teszek az alsó uw profilra végig a karton alá.
Az egyes ponthoz: Nem hogy 30 cm de 1m is kibír karton burkolás nélkül. Láttam egy helyen és a kartonosok azt mondták így van letervezve. Ott példul a c és az u profilt összestancolták fogóval, ezt viszont nem tudom mennyire szabályos.
Ne bigyózz már, te magad mondtad meg a megoldást. Mielőtt rögzítem a födémpallóhoz az uw profilt egy csík (minimum 1m széles) fóliát teszek a profil és a födém közé. Így az lelógva csatlakoztatható a 30cm-el lentebb lévő álmennyezet fóliához. De a biztonság kedvéért a válaszfali gipszkarton lapok aljához is teszek még valami zárást, mert ez a kritikus pontja a légzárásnak, de ha elvileg fent sikerül körültekintően ragasztgatni akkor ok.
Én úgy szoktam csinálni hogy 275 ös lapokat rakok a falra állítva szépen egymás mellé. Az álmennyezet 260-on van, így a fölötte lévő részt lehet gányolni, nem kell kötésbe sem rakni, meg semmi.
szoval igy szokas? magamtol en is igy csinalnam, csak ezzel van ket gondom:
1. ha jol emlekszem, a CW-t az UW-be nem szokas szegeccsel/csavarral rogziteni, sot direkt hagyni kell, hogy ha pl a teto megereszkedik kicsit, akkor ne terhelhessen a falra. igy viszont a kopaszon felallo CW-nek semmi tartasa nincs, ezert a gipsznek ra kell takarnia az UW-re, hogy az UW a ket gipsz altal alkotott valyuban legyen, ez adja a stabilitast.
ehhez viszont akkor mindketoldalt fel kell vinni a gipszet 30centivel a plafon fole. tulkepp kibirhato, ha felcipeli valaki a 3meteres kartont, akkor meg egyszeru is.
2. igy vegkepp nem latom, hogyan lehetne a szobak es a padlas kozti legzarast rendesen megcsinalni. a plafon foliajat a padlason a gipszkartonhoz ragasztani eleg lehet? igy a karton resze lesz a legzarasnak.
Hát oda, a C tartók felfutnak a "födémig", a szeglemezes tetőszerkezetig. ott egy vízszintes U profilban záródnak és ez az U profil lesz segéddeszkákkal a tetőszerkezethez rögzítve. Ez be lesz burkolva kartonnal kicsit magasabban mint a leendő menyezet. Erre a meglevő falburkolatra jön a 30 as menyezeti u profil a c tartókhoz csavarozva a fali gipszkartonon keresztül. Majd c menyezeti profilok függesztőkre vagy direkt vagy ellenprofilokra erre a vázra jön a menyezeti gipszkarton . Persze idöközben fóliázás , szigetelés ezt direkt kihagytam.