Ehhez még csak jogászkodni sem kell. A bejelentő lap kitöltésekor nem állsz meg az első két pontnál. Ha meg már a tulaj bejelentette, és a testvér 1-2 év múlva dönt úgy, hogy ő is szeretne főzőcskézni, akkor utólag módosítják az önkormányzatnál. Egyébként nálunk is közös, családi tulajdon.
Igen ,innen szemelgettem és elterveztem hogy a likőrök közzül ,egyiket-másikat ,megpróbálom elkészíteni ( az alapanyagok beszerezhetőségének fügvényében) .
Ejnye-bejnye, ilyet nem kérdezünk. De ha így rákérdeztél: Pár napja már említettem, hogy az állambácsitól kapom a fizetést. Nem vagyok adóügyes, de nem kell sokat ballagnom, hogy " navos v. adós " irodába érjek.
Soha nem állítottam hogy mindent tudó vagyok, és csak nekem lehet igazam. Mint már írtam meggyőzhető vagyok. Sőt kérem is, ha hülyeséget írok cáfoljatok meg, de ne úgy, hogy " szerintem "
Szóval sem neked, sem másnak nem kell kussolni. Hisz a fórum azért van, hogy segítsük egymást, okuljunk, tanuljunk,
Úgy vettem észre nagyon jogászkodó kedvében van a fórum... Akkor feldobnék énis egy kérdést, ki mit olvas ki a törvény betűiből!? :)
Elképzelt eset:
XY-nak van egy főzője. Bejelentve, stb, minden hivatalos.
XY testvére is szeretne főzni, mivel törvénytisztelő állampolgár, így csakis hivatalosan. De minek venne egy sajátot, ha ott a testvéréé?
A kérdés: Van-e erre bármilyen lehetősége? (Pl Kölcsönadható-e a főző? Vagy eladhatják-e egymásnak, mig a testvér lefőzi a sajátját, aztán visszavásárolja az eredeti tulaj? Stb...)
A szilvapálinkánál olvasom: óv- és gyógyszert képeznek
Vajon hogyan használták óvszernek? Bele kellett áztatnia a férfiembernek a micsodáját, vagy a hölgyek irrigáltak vele, vagy jól megitták, és akkor mindegy? :-)))
Na, ez nekem új. Eddig abban a tudatban éltem, hogy az 1. sz melléklet kötelező. Ha ez megvan, jöhet a 2. sz. melléklet. A 2. sz. melléklet nem létezhet az 1. sz. nélkül. ( Fordítva viszont igaz )
A hatályos szabályzóban benne van, hogy csak magánfőzőként vagy jogosult párlatot előállítani. A magánfőző fogalmának meghatározásában pedig -többek között - szerepel a saját tulajdonú desztilláló berendezés megléte. Ezt pedig mint tudjuk, záros határidőn belül be kell jelenteni.
Való igaz a nyomtatvány nem kérdezi, hogy hány fokos volt a párlat , persze lehet, hogy valaki néhány litert 45 fokosra néhányat 52-re csinált...kész káosz. Én mindenesetre odaírtam, hogy 85 liter 47 fokos és passz. lefénymásoltam és eltettem.
" nem jelentette be a pálinkafőzője tulajdonába kerülésének módját és idejét "
Ez így elég gázos, mivel a bejelentő lapnak van egy rovata, ami a berendezés tulajdonszerzésének az idejére kérdez rá. Ha a rafinált paraszt ezt nem töltötte ki akkor az ügyintéző -mivel hiányos volt - nem vette át a bejelentőt. Innentől kezdve hagyományőrző barátunk nem minősül magánfőzőnek. Ha mégis bejelenti, hogy főzött, akkor bizony " feldobta " magát. Fog kapni egy felszólítást hiánypótlásra. Ha ezt a megadott határidőn belül nem teljesíti, akkor bírság, lefoglalás, elkobzás. Ja, meg kerékbetörés :)
Czolner Vince Patikus (19.sz közepe-vége) receptkönyvéből egy másik leírás:
Baraczk-pálínka Veszünk egy egészen tiszta és a legkisebb dohosságtól s penésztöl is mentes hordót, a melybe a lerázott baraczkot gyüjtjük. Gyüjtés közben ügyelni kell arra, hogy a hordó mindég jól be legyen fedve. A magokat a baraczkból ki is szedhetjük, de benne is hagyhatjuk. Mikor a hordó már egészen megtelt, egy heti állás után a baraczkot valamely tiszta kádba kiboritjuk és ott teljesen széttapossuk, hogy egy baraczk se maradjon egészben. Az igy származott czefrét egy ajtóval ellátott, szintén egészen tiszta hordóba öntjük, még pedig ugy, hogy a hordó 0,75 résznyire teljék meg. Akkor egy pár liter vizet öntünk a tetejébe, a hordó ajtaját bezárjuk, de az ajtón levö csaplyukat nyitva hagyjuk, hogy a keletkezö gázok ott kitódulhassarjak. Ezután a hordót egy hüvösebb kamrába, vagy ilyeshelyre tesszük félre. Mintegy 3 hét mulva tiszra ruddal vagy gereb]yével jól felkávarjuk a czefrét s ezt minden három hetenként mindaddig ismételjük, mig a czefre édes izét elvesziti és szeszes, pálinkás izüvé változik. Midön a czefre ilyen állapotba jutott, akkor hozzáfoghatunk a kifözéshez, a mi a következöképen történik: Az üstbe - mely természetesen tiszta legyen - beleöntjük a czefrét, minden 10 liter czefréhez még 1 liter vizet öntve. Az üstöt csak 0,75 részéig töltsük meg és arra különösen vigyázzunk, hogy a czefre az üstfenekéhez ne égjen, mert akkor már elöre vége lenne a jó pálinkának. Hogy pedig ezt elkerüljük, ugy teszünk, hogy az üstöt valami olyan pléhlemezre állitsuk, a melyre egy ujnyi vastagon homokot teritettünk. igy legbiztosabban elkertiljük, hogy apálinka kozmás legyen. A mint igy elkészitettük az üstöt, hozzáfogunk a tüzeléshez, meg nem feledkezvén róla, hogy a hütökádban mindég jó bideg legyen a viz. Az üstben levö czefrének mindég csak egy harmadát szabad lepárolni, mire már használható pálinkát nyerünk, ha pedíg még egyszer lepároljuk, természetesen még erösebb lesz a pálinkánk. A kész pálinkát legjobb kisebb uj hordókban tartani, mert itt legjobban megérnek és szép, kellemes sárga szint kapnak. Az uj hordót azonban használat elött jól kiforrázuk, Vagy két év mulva lehuzhatjuk a pálinkát a hordókból üvegekbe melyeket azután jól bedugaszolva enyhe és világos helyen tartsunk, mert ilyen belyen jobban érik és nemesedik a pálinka.
Na akkor nézzük az igazi hagyomány őrző, magyar parasztot, nem a Pálinkafőzés (otthon) egyetem hallgatóját.Akinek még előző nap a disznóvágásból összedarabolt tepertőnek való sült a nagy bográcsában.Másnap pedig már a cefre rotyogott egy nagy vizes fazékkal a tetején és szorgos kezek cserélték benne a melegedő vizet az üstben pedig a háromlábú kis szék tartotta a kincset érő csöppeket gyűjtő tálat.Ez a rafinált paraszt kibújt a főző eredetét igazoló okirat,megőrzése és bemutatása alól,mivel a következő héten már szilvalekvárt főzött benne.Így az elvetemült 15. é ig bejelentette,hogy főzött 50 litert pálinkát és amilyen rafinált nem jelentette be a pálinkafőzője tulajdonába kerülésének módját és idejét .Na erre mit lépsz?
Könnyen lehet, hogy ez megint egy olyan kérdés, amit ma Magyarországon senki nem tud teljes bizonyossággal megválaszolni.
De, én pl. semmiképp sem szeretnék párlat adójegyet örökölni.
Ha a pálinka zárjegyhez hasonlóan, egyedi számozású lesz, - és miért ne lenne az - amit egy meghatározott magánfőzőnek állítanak ki akkor nem biztos, hogy örökölheted. A NAV köteles nyilvántartást vezetni, hogy mikor, kinek, mennyi, milyen számú párlat adójegyet adott át. Erről értesíti is az önkormányzati adóhatóságot. Itt még az is érdekes kérdés lehet, hogy ha nem örökölheted a zárjegyet magában, viszont a zárjegy rajta lesz egy üveg pálinkán, akkor úgy örökölheted-e? A másik kérdés, ha az örökhagyó nem főzött pálinkát, és te sem örökölheted akkor az állam visszaváltja a fel nem használt adójegyet? Kérdés kérdés hátán. :)
Neten láttam olyan finomítást, ahol az utópárlatot is literes részekre bontotta a szaki, amiket meg is számozott. Egy rum készítőtől meg azt olvastam, hogy Ő az utópárlatot két részre bontja. Egy általa "kartondoboz" ízűnek titulált kidobandó részre és egy olajokban gazdag részre, amit a párlatkészítéskor is felhasznál.
Ezért írjuk, hogy az elválasztást nem megadott alkoholszázalék eléréséhez kell kötni, hanem kóstolgatni kell, és akár csak másnap eldönteni egy adott frakció sorsát.
Ahogy írod is, egészen biztos, hogy komplexebb a teljes íz kialakulása, ezért is jó, hogy az olvasottakat van kivel megbeszélni. Engem eléggé megfogott a projekt végkövetkeztetése, mely szerint az utópárlat egyetlen literjében több volt a kajszi karakterért felelős két észter, mint a teljes 14 liternyi középpárlatban és pár tized liternyi utópárlat visszakeverése is képes megduplázni a pálinka kajszi karakterét.
Viszont úgy saccoltam, hogy 12 litert biztos tudok főzni az idén. Ha elérem ezt a mennyiséget, akkor majd eldöntöm, hogy leállok a főzéssel, vagy a többletet megsemmisíttetem a NAV-val, esetleg veszek még utólag párlat adójegyet, vagy..
Mindig szétválasztom a vállalkozoi sírást és a szomszédod sírását. Csak jobb elvinni a válaszadást személyeskedés irányába mert az magyarázható. Mond el a szomszédodnak hogy neki miért drágább a pálinkája mint neked. Azért mer finomabb? Kocsmároztál a múltkor. Az én pálinkám sokkal jobb és drágább mint hogy kocsmában árulják. Csak a történelmi hűség miatt.
Megígértem hogy havonta közlöm a termelésem éves és 25 éves átlagát. Nem tettem meg, nem akartam "sírni".
Már beírtam az év elején és nem szívesen ismétlem ezt sem, de utoljára: a tavalyi termelésem a tavaly előtti és a 25 éves átlagnak a 66%-a. Az mondtam ha fele lesz már jól vagyok. Úgy hogy nem sírok mert több lett.
Pénteken én is leadtam az Önkormányzat adócsoportjának a bevallásomat a 2015-ben előállított párlatokról. A mennyiség mellé odaírtam, hogy "86%-ra átszámítva". Kaptam egy csekket (1000 Ft), amit át is utaltam.
Ma pedig ügyfélkapun keresztül igényeltem párlatjegyeket is a NAV J27 nyomtatványon, az összeget át is utaltam. A rendszer befogadta a dokumentumot, most várok. Amúgy gondolom kisebbségben vagyok, mert nem a minimális 5 db-os mennyiséget igényeltem :)
És akkor egy teljesen friss infó. Most beszéltem egy NAV-os barátommal, aki azt mondta hogy 2017.01.01-től a teljes kiskereskedelmi jövedéki ellenőrzés kikerül a kezük alól. Ez is az önkormányzati adóhatóság feladata lesz. Már most sem járnak a benzinkutakra! Magánszemélyek adóraktárába és kocsmákba is stb. is lényegesen kevesebbszer mint azt az elmúlt években. Létszám leépítés volt-van-lesz. Arnold úr idejében minden plusz feladatot felvállaltak csak, hogy ne kelljen a létszámot leépíteni. Mára ez megváltozott. Abba a kormányzati elgondolásba miszerint az elkövetkező pár évben több százezer fővel csökkentik az államapparátust sajnos a fináncok is beletartoznak.
( természetesen az információ nem ellenőrzött, így a hitelességével kapcsolatban sem tudok felelősséget vállalni. )
Az túlzás, hogy az a két vegyület adná az aromát, komplexebb dolog annál, lekváros jelleg, nehéz ízek, mandula, föld, olaj, fakéreg ilyenek jönnek a végén, önmagukban akár értékelhetetlenek is lehetnek, viszont nélkülözhetetlenek a minőségi végtermékhez.
A friss üde ízek középen vannak inkább. Nincs semleges rész a párlat iható tartományában.
Azért én egy tábor még hozzátennék. A törvényt tisztelő és betartani próbáló - de néha mégis kiskapu keresésére kényszerülők - táborát. Tudod, az elmúlt évtizedek illegalitása erősen rányomta a bélyegét a - házi - pálinkafőzésre. Az apáról fiúra öröklődő félelmeket, rejtőzködést nehéz legyőzni. Még mindig nagy a paranoia ebben a táborban. Bizalmatlanok vagyunk, mindenkiben ellenséget látunk. És az is biztos, hogy a törvényi szabályozás sem segít bennünket abban, hogy tisztábban láthassunk. Sajnos nincs egy biztos pont amire támaszkodhatunk. A katonáéknál azt mondták annak idején, hogy csak az a biztos ami elmúlt. Félek, hogy ebben a témában még ez sem igaz. Nem tudni mi a jogalkotó szándéka, vagy mikor kényszerít valamit ránk az unió. Ha az Alaptörvényt megírták néhány hét alatt :(, akkor a szir-sz@r JÖT.-öt mennyibe tartana számunkra negatívan/még negatívabban megváltoztatni? Aztán meg mehet megint mindenki az illegalitásba.
....ahol szintén kivéreztetik. Lehet törvénytisztelően pálinkát főzni eladásra c(X) forintért, ahol C a pozitív valós számok halmaza, és lehet illegálisan c(X)/n forintért, ahol n szintén az. És lehet könyvelni, burkolni, stb. szintén így, vagy úgy.
És ennek kapcsán kérdezem, kérdezném Snapszit, hogy érez-e bármiféle visszaesést a forgalomban?? Tudom, ez leginább egy év távlatában lesz elemezhető inkább.
Nagyon jó a napi biblia, átolvastam és olvasok hozzá hazai és külföldi írásokat is. Ahogy én levettem az általam olvasott laborkísérletben a kajszinál az előpárlattal magas alkohol mellett szinte távoztak az illat anyagok, majd egy mind az íz mind az illatanyagok szempontjából alacsony, semleges fázisban jött a középpárlat és a végén a lecsökkent alkohol mellett az utópárlatban dúsultak fel rohamosan azok az észterek, melyek tulajdonképpen a barack ízt adják. Ez alapján ha pontosan a közepét vesszük ki, akkor abban sem illat, sem igazi íz nincs jelen valójában, gondolom ezért jelent valódi tudást jókor váltani a párlatrészek között. Bocs ha valamit rosszul írtam, nem okoskodás, csak az, ami nekem az egészből lejött. Addig is míg megérkeznek a további kísérleti alanyok, olvaslak titeket, mert a jó pap is holtig tanul :-)
"Mindenki szabadon választhat, csak a vállalkozók nem."
Igen. Az a végtelenül fájdalmas, amikor úgy érzed, nem egyenlően sújt le a törvény szigora minden polgárra. És az még fájdalmasabb, amikor nem csak úgy érzed. Ezért forr bennem a düh. A baj pedig ott kezdődik, amikor a szorosabb pórázon tartott polgár azért emel szót, hogy a lazábban tartott is legyen szoros., nem azért, hogy őneki is legyen laza. Ha érted mire gondolok.
Szerencsére én ismeretlenül is ismerlek a munkásságodon keresztül. Tudom, hogy te nem a fenn említett táborba tartozol.
Annak pedig szerintem oka van, hogy miért rossz (talán Európában a legrosszabb) Magyarországon az adózási morál. Nem ennek a fórumnak a témája ennek okát kifejteni, megbeszélni. Legyen elég annyi, hogy nem eredendően bűnöző a magyar nép.
Azt ugye nem lehet kihagyni hogy az ügyfeleim és én másik táborba tartozunk. Azt se felejts el hogy soha nem adtam olyan tanácsot ami titeket anyagilag hátrányos helyzetbe hozna.
Két tábor van. A törvényt nem tisztelő de betartani kénytelen és a törvényt nem tisztelő de betartani képtelen tábor. Mindenki szabadon választhat, csak a vállalkozók nem.
Erre írtam, hogy csalódnék a fórum közösségében, ha nem találná meg a módját, hogy megivás által legalizálja a készletet. :-)) Különben meg ha nem is "kényszerivásra" gondolunk, előbb a régi készletet kell puszilgatni. És eszembe jutott most Zacher Gábor nyilatkozata, miszerint kétmillió alkoholista országa leszünk. Ő is a készletlegalizálás kapcsán jövendölhette ezt. :-))
Ahogyan én is írtam: csak fikció.Ebből indult el a lavina.
Ha már úgy alakult, kérni kell gyártási engedélyt és slussz. Az sem legális, de a legkisebb kockázattal jár. Azt meg be kell nyelni, hogy ha nem történt meg a legalizálás, az illegális készlet az is marad. Senkit nem féltek, hogy meg kell/fogja semmisíteni. Csalódnék bennetek. :-)) Ki tudja. Lehet, hogy idén nem is lesz gyümölcs amiből főzhetünk, elnézve az időjárást.
És eddig még nem is esett szó a készletek legális legalizálásáról. Igaz, ez pénzbe kerül. Idén tudsz főzni 10 litert, de mégis megveszel 40 literre párlatjegyet. Máris 30 litert legalizáltál az illegális készletből.
Az első szám második személy általános. Nem Nénének szól konkrétan.
Én is azt mondtam, hogy nem kell meséket kitalálni. De jelen esetben tartozás nincs, mert nem szabtak ki bírságot. És nem szabnak ki bírságot, mert büntethetőséget kizáró ok miatt nem indítanak eljárást.
A cefréből vagy 2 litert kezdjél melegíteni egy lábosban. Mikor már kezd párologni az anyag fedd le egy HIDEG porcelán tányérral. Pár perc múlva nyald le a tányérra kicsapódó párlatot. Ha alkoholízű és ízlik akkor mehet a főzésre.
Szintén megtörtént: lihegő, levegőt kapkodó úr beszalad a sarki kis vegyesboltba, ahol egy másik hölgy vásárló tartózkodik, valamint az egy személyes eladó hölgy. Nyári kánikula van.
-Jaj, gyorsan adjon egy üveg ásványvizet! A feleségem kinn a kocsiban rosszul lett.
Eladó gyorsan kezébe nyomja a flakont és így szól:
-Vigye gyorsan, majd kifizeti ha visszajött.
-Ó nem, itt van egy kétszázas.- Mondja az úr és lerak egy fém kétszázat a pultra, majd szalad ki.
....de az ajtóból már fordul is vissza, kezében a navos igazolvánnyal és a flakon ásványvízzel, gúnyos mosollyal az arcán, hogy próbavásárlás volt. Ekkor már a boltban "vásárló" hölgy is odalépett, ő is az igazolványával.
Ha meg akarnak büntetni, megbüntetnek. Aljas eljárás.
Én fizettem nekik 550eFt-ot magam hibályán kívül. Egy fikarsznyit sem érdekli őket semmi. Az van amit mondanak. Nem érdemes szarakodni velük semmiylen téren, mert okos lehet az ember de azzal csak még jobban elrúgja a pöttyöst... Én megtanultam a saját bőrömön. Ja és amikor enyhitést kértem, akkor az volt a válasz "nincs, mert aki autót fent tud tartani az bármilyen birságot ki tud fizetni"... Rendesek voltak, adtak részletfizetési lehetőséget. :D
Csupán annyira életszerű, hogy (már nem tudom ki kérdezte itt) éppen abból indult ki a diskurzus, hogy meghalt az édesapja, akitől örökölt egy illegális főzőt. Tényleg meghalt. Nem kellett megölnie. :-( Egyébként ezúton is részvétemet nyilvánítom neki.
Attól, hogy valami nem mindennapos, még megtörténhet.
Nem akarod érteni. Természetesen tudom, hogy lehet, de én nem felelek meg a követelményeknek, mert még csak egy éve vagyok őstermelő. És kérlek ne írd azt, hogy feleljek meg. Mert az idézett úr sem felel meg. És nem is tudna megfelelni a hatályos jogszabályok miatt. És erre kérlek ne is válaszolj, mert tényleg Off, és már így is jogosnak érzem azt a felkiáltójelet Admintól. :-)))
Maga az eset egyébkén kb. annyira életszerű, mint hogy valaki megölte apját, anyját, hogy részt vehessen az árvák vacsoráján. Távolabbi hozzátartozótól ugyanis csak végrendeletileg lehetne örökölni, a vegyük fel a leltárba és egyezzünk meg a többi örökössel (jellemzően a testvérek), csak akkor játszik, ha én is törvényes örökös vagyok. Jellemzően ez a szülő halála.
A NAV eljárást az elhunyt ellen indíthatna, de büntethetőséget kizáró ok miatt nem indít. Ha nem indít eljárást, nincs is "sár" amit örökölni lehetne.
Nem kell semmi fikció meg mellébeszéd, két sorban kérsz egy gyártásit a navtól mintha most csinalnád és kész. Ennyi. Pofon egyszerű. Nem kell rizsa, meg innen-onnan talaltuk, kaptuk duma. A navos nem szereti ha hülyének nézik. És nem is tolerálják. két sorban le kell írni mekkora űrméretű lepárlót akarsz csinalni, (nem kell semmi technikai vagy műszaki leírás, még rajz sem) beküldöd a lekhely szerinti nav felé és 1-2hét elteltével jön a válasz hogy engedélyezve. Nekem egy het után jött. Az egész 1db levél meg 800ft tértivevény volt. Ennél egyszerűbb megoldás nincs szeritnem.
Gondolom Snapszi itt arra gondol, hogy az örökléssel nem csak a javakat öröklöd, hanem a "sarakat" is. Persze megteheted, hogy (amennyiben ténylegesen rád hagyja a papa a BŰNÖS főzőjét)lemondasz a javadra hagyott pálinkafőzőről, amit a NAV ezek szerint megsemmisít, és az RTL-klub stábja jelenlétében úthengerrel jogszerűvé tesz. Okulásul a bűnben fetrengő magyar polgároknak.
Nem kell emiatt felkapni a vizet, én csak reagáltam amit írtál, hogy hazai árnál jóval, sőt sokkal olcsóbb. Ha a 70-re rájön még az 5-XeFt posta nem biztos olyan olcsó, mert ugyan olyan 30-as itthon boltban 92e. Én a nagyobbakat nézem. Megkockáztatnám hogy, Rézműves 50-es sörös hordós réz fedője, plusz a hőtő, plusz a hordó is kijön a 30-as árából. A lenygyel oldalt néztem, nem neked hanem Norrisnak írtam válszban hogy sok érdekes dolgot nem láttam. Rengeteg keg főző.
Annyira jó volna ezekről a szituációkról egy illetékes állásfoglalását hallani. De sajnos ahhoz sem adná az illetékes a nevét és az aláírását. Párom könyvelő. Vannak jogos kérdései, amivel az ügyfélszolgálatot boldogítja. Az esetek jelentős hányadában két ügyintéző kétféleképp értelmezi a törvényt.
Sajnos a jogalkotó szándéka Magyarországon a büntetés. Tudom Snapszi, hogy a jelenlegi magyar pálinkatörvényről neked nem ez a véleményed, mert vesztese vagy. És ezt meg is értem, igazat is adok neked. De én most a törvényekről általánosan is beszélek.
Uniós állásfoglalás, hogy a magyar jogalkotás következetlen, átláthatatlan, és ami a legfontosabb, betarthatatlan. Minden évben megjelenik a HVG különszáma az aktuális év jogszabályváltozásokról. A 2016-os évben ennek vastagsága kb. 25 mm. A tavalyi 16 mm volt. És pergamen vastagságú papírra van nyomtatva. Szerintetek van olyan könyvelő, aki naprakész tud lenni, van olyan hivatalnok, aki képben van?
Két éve húzódik egy földvásárlási ügyem. Ügyvédek és jogértők garmadáját jártuk meg. Mindenki másképp értelmezi a földtörvényt. És már elegem van az agyonszankcionált dolgokból! M.L. főgázszerelő úrnak lehet 300 Ha helyett közel 400 Ha. földje. Nekem nem lehet 6, azaz hat négyzetméterrel nagyobb földem 1 Ha-nál.
Itt mindannyiunknak megvan a maga véleménye, érzése, az új pálinkatörvényről. Ámde ha nem szopkodod a mefelelő ember nyúlványát, akkor úgyis megbüntetnek, ha akarnak.
Pálinkartörvény: Párom egy vállalkozója italkereskedést üzemeltet. A korcsmában lepattant egy üveg szája. Jóhiszeműen óvatosan átfejtették egy másik üvegbe, nehogy valaki szilánkot nyeljem. A törött üveget eltették. Mit ad Isten, rá egy napra kaptak ellenőrzést. Történet elmesélve, nem elhíve. 230.000 Ft-os büntetés. Igen. Valószínűleg hivatalosan be kellett volna jelenteni a NAV-nak egy külön erre az esetre létrehozott nyomtatványon (MNÜBL, azaz Magyar Nemzeti Üvegtörési Bejelentő Lap) az esetet, mire a NAV 10 fős alakulattal kiszállt volna a helyszínre, ahol holdtöltekor rituálisan megsemmisítették volna a 0,7 azaz nullaegészhéttized liter párlatot.
Még a Pálinkás Admintól kapható felkiáltójelet megkockáztatva is ki kellett ezt írnom magamból, mert rámegy az egészségem.
A bejelentést a tulajdonosnak kell(ett volna) megtennie. Az elhunytnál büntethetőséget kizáró ok az elhalálozás, az örökös pedig bejelenti a tulajdonszerzést követő 15 napon belül.
A 2015.01.15-ös dátumnak jogvesztő hatálya van. A nem regisztrált készülékek kikerültek az amnesztia alól. Milyen szinten kellene érdekelni a hatóságot hogy a nagypapai miért nem regisztrálta a készüléket? Be kell jelenteni, ki kell fizetni az esetleges büntit és mehet minden tovább.
Tisztelt bìròság az előző tulajdonosròl anyi ismertetőt tudok elmondani ,hogy az ùt szèlèn àrulta a portèkàjàt bocskoros etnikum volt ,mikor kèrtem àfàs szàmlàt azt vàlaszolta,se ìrni se olvasni nem tud
Ha jòl figyeltèl ezèrt ìrtam,hogy a legjobb baràtom,ès àltalàban a baràtok nem jelentik fel egymàst nèha kölcsönvesznek ezt azt aztàn elfelejtenek szòlni.
Köszi az észrevételedet,de számolni én is tudok! Ha a 30L-es lei árát nézem-átszámítva forintra és a mai aktuális árfolyamot, (forint-Lei) akkor a 30L-es bruttó pontosan 70 E magyar forint,plusz a szállítási összeg. De ha az álltalad észrevételezett 50L nézem az valóban 120E Ft-ra jön ki-viszont Spanyol ilyen tipusú főzőt ennyiért itt nálunk nem veszed meg!! Ennek már eléggé utánna néztem hidd el! Ha neked elhanyagolható "AKÁR" 30 E ft-is akkor te egy megfontolatlan ember lehetsz. És a Lengyel honlaphoz amit belinkeltem,ahoz miért nem teszel megjegyzést??? Ja mert az is olcsó??? Na visszatántorodok inkább olvasgatni,legalább nem lesz Epés megjegyzés senki részéről!! Üdv.
És ebből egy gondolatkisérlet: Bármely pálinkafőző legalizására tökéletes alkalom egy sajnálatos haláleset. Egyedül az örökösökkel kell megegyezni, hogy mondjanak le a hagyatéki leltárba vett főzőről a javadra. A navosok valószínűleg nem hantolják ki az elhunytat, hogy eldádázzák, amiért nem jelentette be a főzőjét.
De még egyszer hangsúlyozom, ez egy gondolatkisérlet volt. Én is azt tartom a legtisztábbnak, hogy építési engedélyt kérve utólagosan megépítjük a már meglévő főzőnket.
Igen már rég kész volt, csak fizikai okok miatt nem tudtam elvinni és így most kerül rá sor. Remélem nem lesz rosz bár akkor úgysem főzik le gondolom. Mondjuk megkóstoltam nem volt rosz íze. :S
Hali! Valszeg már rég kierjedt a cefréd, amit már rég le kellett volna főzetni, továbbá valszeg nem volt légmenetesen lezárva és oxigén jutott a cefréhez. Le lehet főzetni, de hogy mi jön le belőle, az csak holnap derül ki...
Volna egy olyan kérdésem, hogy holnap viszem főzetni és gondoltam megnézem milyen állapotba vannak a cefréim és ilyenek mint a mellékelt képen. Nagyon vékony hártya szerű fehéres valami van a tetején, meg olyan mintha zavaros lenne kicsit, ha meg összekeverem akkor is kevés marad a tetején. Mi lehet ez? Gáz ezt kifőzetni, mert tönkrement?Azok a zöldek azok műanyag flakonok, hogy kitöltse a teret. :) Ízre nem érzem, hogy savanyú lenne.
mili70 leírta kérdéseidre a válaszokat megadta , azokkal egyetértek .
Én a hagyatéki eljárásos tulajdonszerzést választanám .
A hagyatéki leltár felvételekor (önkormányzat , leltárelőadó ) , hagyatéki vagyonként felvetetném a főzőt , függetlenül annak értékétől.Ha már megtörtént a leltárfelvétel, bemennék az előadóhoz és kérném , hogy pótlólag vegye fel.
De mindenek előtt meg kell egyezned az örököstársakkal ,hogy a főzőt csak Te öröklöd !!
A közjegyző a hagyatéki végzésben a főzőt a Te tulajdonodba adja . A végzés jogerőssé válását követő 15 napon belül bejelented az önkormányzathoz , ezután igényelhetsz párlatjegyet a vámhatóságtól , ha megkapod ,- mehet a főzés.
Esetleges ellenőrzéskor , a tulajdonszerzés igazolására bemutatod a hagyatéki végzést .
Vehetsz nem regisztrált készüléket, hiszen nem is tudod, hogy az előző tulajdonosa regisztrálta-e. De, ha téged ellenőriznek, tuti meg fogják látogatni őt is...
És még mindég ott van a feleségem kuktája, azt se kapcsolhatom össze, gumicsővel egy üveg spirállal,bejelentés nélkül? A kukta teszem fel 20 éves még a dédijé volt nem lett bejelentve, mint pálinkafőző.De viszont huncut kedvemben 2015 karácsonyi ajándékként főztem vele egy kis mennyiség, 50 liter pálinkát.Ha bejelentem akkor bűnöző vagyok ,mert nem gondoltam erre még 2015 január 15 előtt, hogy egyszer még arra vetemedek ,hogy szegény kuktát ilyen tevékenységre fogom kényszeríteni.Ilyenkor hol van a kötelező megőrizni a tulajdonszerzést igazoló okiratot?
Távol áll tőlem, hogy szakértőnek állítsam be magam, lelkes amatőr vagyok én is. Ezen a fórumon többnyire az alapokról van szó, ami szépen le van írva a reggel berakott anyagokban, ezek nagyon jól összeállított technológiai leírások, pár könyvet forgattam, de egyik sem nyújtott többet.
Neked az eredeti gyümölcsíz hiányzik, azt nem fogod megtalálni, mert a pálinka annak egy vetülete, magas koncentrációja. Annyira magas, hogy pl. olyan évben, amikor nem érik be elég édesre a kajszi, de zamatos, cukrot kell hozzáadni, hogy legyen elég alkohol, ami kihozza a sok aromát. Ezt ha végig gondolod, az következik belőle, hogy természetes úton ízesebbet nem tudsz készíteni.
Szokás kritizálni az italt, hogy nem elég "elvont", túl konkrét a gyümölcs, szörpös, nincsenek erjedés jegyek, ez pont tükörképe a Te nézőpontodnak. A brandy, calvados is gyümölcsből indul, de a végtermék egy elvontabb ital, bátrabban főzik le, a hordós érlelés során simul ki, ez egyéb jegyeket ad hozzá, ennyire sem találod meg direkt az eredeti gyümölcsöt. :)
A tegnap esti megosztott Lengyel oldalt kiegészítve.. írnám inkább azoknak akiket érdekel,hogy felesleges silány minőséget venni az út szélén Romániában,mikor hivatalosan üzletben számlával ennyiért lehet kapni,a hazai árnál sokkal (sőt jóval) kedvezőbb vételáron ezt a típust!!! Elgondolkodtató minden szempontból ha valaki lepárló vásárlás elött áll (Én is itt tartok) és ezért is nézegetem a környék országait-árait ez ügyben mivel a Magyar adó az mindent visz...az ár drágításban de hát ezt ugye tudjuk. A kereskedők ár réseit pedig már meg sem említeném! motosape-motocoase.ro/cazan-tuica/3989-cazan-tuica-30-l.html Az 50l-es ezen az oldalon belül már 2mm-es réz lemez vastagságot említ!
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Sajnálom, hogy ilyen ok miatt kerülsz a táborunkba, de ha már erre adod a fejed akkor:
1./ Kivárod a hagyatéki tárgyalás végét, és a többi örökössel megegyezel, hogy az apparátot te kapjad. A legtöbb gyümölcs érési ideje még jóval odébb van. Addigra jó eséllyel befejeződik a hagyatéki tárgyalás. Innentől kezdve nem lesz más dolgod, csak bemégy az önkormányzati adóhatósághoz, és bejelented a készüléket. Egy esetleges ellenőrzéskor ( ha egyáltalán lesz ) bemutatod a hagyatéki végzést.
2./Ha máris szeretnéd, akkor van a "legtisztább" eljárás. Kérsz építésre engedélyt a NAV-tól. ( egy olyan készülékre ami már megvan :) - ennyit a tisztaságról ) Tervrajz minta nincs, mert nem is kell, még móricka rajz sem. A kérvényhez nincs minta. Leírod egy sajtpapírra, hogy tisztelt hatóság szeretnék építeni egy desztillálót, kérem engedélyezzék.
3./ másik verzió: 121493 hsz.
4./ Ha a 2. pontban leírtak mellett döntesz akkor: NAV építési engedély - megépítés - önkormányzatnál történő bejelentés - 15-45 nap múlva a 2016-os évre párlat adójegy igénylése a NAV-tól - főzés - ivás
5./ Igen saját tulajdonú gyümölcsös. Amint tulajdonosa leszel egy desztilláló berendezésnek és elkezdesz vele ügyködni a JÖT. tv. szerint te magánfő leszel. A magánfőző fogalmának meghatározásában pedig szerepel a gyümölcstermesztő személy meghatározás is. Sőt a január 01- óta hatályos JÖT.-ben még ezt is nevesítik: " gyümölcstermesztő személy: az a természetes személy, aki gyümölcstermő területtel rendelkezik. "
Amióta nincs több hektár, azóta én ezzel sem kapkodok. A téli felkészítés max. a metszés lehet. Pár fánál azonban nem érdemes kapkodni, mert a tavaszi fagyok miatt még lefagyhatnak a már megmetszett fák. Ha jó gazda vagy ősszel úgy raktad el a szerszámaidat, hogy azok fel vannak készítve a tavaszi munkákra. A mondatod második részével egyetértek. Itt még egy kis pontosítás is hatályba lépett január elsejétől.
Látom, jó ideje téma a pálinkafőző legalizálása és bár lelkiismeretesen olvasom a jobbnál jobb hozzászólásokat, mégis lenne egy kérdésem:
Soha nem foglalkoztam pálinka főzésével, csak az ivásával, de nemrég az történt, hogy apám pálinkafőzője, mondjuk úgy, hogy felszabadult és arra gondoltam, megpróbálkozom a főzéssel is.
Ezt a főzőt még én vettem neki nagyjából 3-4 évvel ezelőtt, teljesen hivatalosan, de nem hiszem, hogy a számláját megtalálnám.
Nem hiszem, hogy 2015-ben bejelentette volna, tehát valószínűleg sosem volt hivatalosan regisztrálva, közben pedig sajnos meghalt.
Mivel hagyatéki eljárás nem volt még és egyáltalán nem biztos, hogy a kismillió ingóság közül ez éppen jogilag hozzám kerülne, ugyanakkor de facto az enyém, most mit lenne célszerű tennem?
Mert ha már, akkor szeretném bejelenteni.
Semmiféle korábban főzött párlat legalizálása nem cél, csak hogy tudjak rá venni adójegyet, vagy micsodát, ha mégis akarnék vele főzni bármit is.
Ha megtalálom számlát, az az én nevemre szól, akkor mit csináljak, miután tavaly nem jelentettem be, miután nem is használtam?
Láttam itt, hogy építési engedélyt lehet kérni egy bármilyen főzőre a NAV-tól.
Ha nincs meg a számla, akkor kérjek azt, gondolom.
De nem tudna valaki egy ilyen engedély-mintát, tervrajz-mintát mellékelni?
Műszaki ember vagyok ugyan, de alapvetően gyengeárammal foglalkozom, nagyon régen tanultam szakrajzot utoljára...
Ez egy picike, 10 literes főző egyébként, de apámnál állítólag szépen működött, a szokásos ceglédi kannát váltottuk le vele, az se nagyobb, de ebből jobb lett a pálinka.
Amúgy sem cél a mennyiségi termelés.
Az önkormányzati bejelentő lapot letöltöttem, de nem tudom, mi az összefüggés a NAV-nál bejelentés/engedély kérés és az önkormányzat között.
Ezt az önkormányzati lapot mikor adhatom be? Ha már megkaptam az engedélyt a NAV-tól?
Utolsó kérdésem, hogy kell-e saját tulajdonú gyümölcsössel rendelkeznem, mert valahogy nekem ez így jön le.
Ha kell, nem gond, mert vannak fáink, aminek egy része már most is jogilag az enyéim, csak mi van, ha ezek a fák mondjuk Gyöngyösön vannak, én pedig Budapesten szeretném használni a főzőt?
Tudom, hogy sok a ha, nem egyszerű egy hagyatéki eljárás, sok kérdést vethet fel és ez még a kevésbé problémás része...
Egy kis múlt idéző leírás : mint kiderűl, sok minden már akkor is ki volt találva:
A szílvapálínka-készítés legjobb módja
A szilvapálinka (szilvorium, Slivovitz, Prunelliére) gyike a legkedveltebb s hygienikus szempontból is a legegészségesebb szeszes italoknak. Az aetherek, melyek a szilva savának a szeszszel való érintkezéséböl származnak, továbbá a keserü mandola-olaj, mely a magvak szétzuzása folytán a pálinkába mérsékelten kerül, hatalmas óv- és gyógyszert képeznek igen sok gyomorbaj és részben a láz ellen is, azért a franczia és délszláv nép a szilvoriumban valóságos orvosi szert keres és talál is. Minél több czukortartalom van a szilvában, akár a fajta tulajdonságánál, akár pedig érettebb állapotánál fogva, annál erösebb, szeszben gazdagabb és több pálinka nyerhetö azon feldolgozandó szilvorium-anyagból. Ezek elörebocsátása után, egészen röviden s népszerüen a következökben óhajtom leirni a szilvapálinka-készitésmódját. Veszünk oly félfenekü hordót, mely tiszta, tehát nem penészes, dohos és ebbe gyüjtjük össze a hullottr rothadtas vagy e czélra a fáról leszedett szilvákat. A hordó másik fenekének is meg kell lenni és ezzel a szilvát be kell takarnunk. Mikor már hordónk megtelt és egy hétig együtt pállott, hogy a szilva héja gyöngébb, szakadozóbb legyen, akkor a szilvát egy kádban tiszta lábbal anynyira széttapossuk, hogy abban egy szilva se maradjon épen. Most ezen czefrét" beletesszük egy ajtós hordóba, megtöltjük azt 0,75 résznyire és pár liter vizet öntünk a tetejebe. Ezután a hordó ajtaját behuzzuk, de az ajtón levö csaplyukat a szénsav kibocsárása végett nyitva hagyjuk. Áz ilyen czefrés hordónak melegebb hömérsekü kamrába kell elhelyezve lennie, hogy az erjedés jól mehessen. Három ét mulva kivesszük a hordó ajtaját, belenyulunk egy kisebb gereblyével a czefrébe s azt jól felkavarjuk. Azután az ajtót ismét behuzzuk. Ezen felkavarást minden három hétben ismételjük, mindaddig, mig a czefre ize alig lesz édes és emellett az szeszes izt nyert. Ekkor a czefrét a kazánba vihetjük avagy ha össze akarjuk várni az összes czefrét vagy talán nem érünk rá mindjárt lefözni, hanem télire akarjuk a fözést halaszrani, ezen esetben a hordó ajtaján levö csaplukat is elzárjuk. igy teljesen elzárva a czefre sem meg nem penészesedik, sem meg nem eczetesedik, de még csak szesztartalmából sem veszit. A kierjesztés urán a czefrét bármikor a kazánba lehet tenni és lefözni. Betöltskor czélszerü 10 liter czefrére 1 liter vizet önteni, minden liter czefrére egy-egy szilvamagot törünk szét s a kazánba tesszük, hogy attól kevés keserümandolaolaízt nyerjen és igy jellegzetesebb legyen. A magvak íelét széttörni, mint ezt sokan gyakorolják, nem czélszerü s az ily szilvoriumhoz az utánzatok legjobban szoktak hasonlitani. A kazánnak csak 0,75 részig szabad megtöltve lennie. Hogy a czefre a kazán fenekére le ne égjen, a pálinka kozmás ne legyen, a kazánt legczélszerübb egy pléhlemezre állitani, melyre 2 cm, vastagon homok hintetik. A Kriznic-féle kazánnál a kazánban alul egy szitafenék. van, mely a czefrének megkozmásodásáL megakadá-lyozza. Van némely kazánban e czélra egy keverö is alkalmazva, mely azonban soha sem menti meg a pálinkát a kozmás mellékiztöl. A kazánnak felül a sisakkal, a sisak csövének a kádban elhelyezett kigyóalaku hütövel jól kell összeillesztve lenni, hogy szeszgözök az összeillesztéseknél el ne illanhassanak. Midön mindez megtörtént, elkezdjük a tüzelést de vigyázzunk, hogy a hütökádban mindég hideg legyen a hütöviz Amennyi czefrét teszünk a kazánba, annak mindég egy harmadát szabad lepárolni. Ezeri elöször lepárolt folyadék vatyka" (Luther) nevet visel és zavaros gyönge folyadék. Ezt öszegyüjtjük s a kazánba öntjük ujra és most feléig pároljuk le, mire haszaálható 26-32 % pálinkát nyerüok. Az elsö lepárlás nyers-párlat, a második a rektifikált. A Kriznic-féle kazán sisakjában egy viztelenitö-tányér (Dephlegmator) levén elhelyezve, ez mindjárt 1520% szeszt szolgáltat, ugy hogy ennek vatykáját másodszor kétharmadrészre lehet lepárolni és ezen párlat mégis használható pálinkát fog szolgáltatni. A pálinka erösségét a hivatalos bélyeggel ellátott szeszmérövel mérjük meg. Megjegyzem, hogy ha pl. egy czefre szesztartalma 6 % volt, ugy annak egy harmada lefözve 1718% szesztartalommal fog birni. Ha ezt még felére lepároljuk, akkor a nyerendö pálinka 35-36 vol. % szesztartalmu, tehát erös pálinka leend. A szilvapálinkát legjobb 50-100 literes uj hordókban tartani, hogy szép sárgás szint nyerjen. Egy-két év mulva a pálinka a hordóból lehuzható palaczkokra, melyek meleg és világos helyen tartandók hogy igy hamarabb fejlödjenek s idösebbek legyenek; mert a pálinkafélék értéke korukkal fokozódik és emelkedik.
Ez évben akkor lesz sok és jó gyümölcsből párlatunk, ha lassacskán felkészítjük erre fáinkat és az eszközeinket, ezzel kezdjetek el foglalkozni mert ugye azt főzheted amit saját gyümölcsösödbe megtermelsz !
A legtisztább eljárás az, hogy engedélyt kell kérni a NAV-tól az építésre (előre vagy utólag itt mindegy) (hogy a barátok is belekalapáltak , hegesztettek az sem gond)
Ezzel ezt a témát fejezzétek be mert valakit halálosan megfenyegetek ! :)))
Akkor ehhez is egy kis pontosítás. A harmadik országból behozott cuccokra a jelenlegi utasforgalmi törvény szerinti értékhatár - ha nem repülővel hozod - 94.000 Ft. Tehát csak az ezen felüli összegbe került apparátot vámolják meg. Akkor viszont a teljes árra, nem csak a 300 euró feletti összegre.
Itt nem is a VÁM lenne a nagy összeg ( 2.5% ), hanem az ÁFA.
Számlásan, újonnan is találhatsz kicsi főzőt ennél olcsóbban.
Csak ugye pont az lenne a szempont, hogy ne nézzük hülyének a hatóságot, akkor aki pl. örökölt karácsonykor Nagyitól egy 3éve vásárolt alambikot (innen indultunk ezt megelőzően, hogy a haverom bejelentette becsületesen, papírja van az ajándékozásról, minden igaz, nincs kamu a sztoriban...), kérjen rá építési engedélyt, majd ellenőrzéskor nézzen a szemébe bárkinek és állítsa, hogy maga kalapálta ki? Vagy bevallja inkább, hogy hát nagyi másik rádiót hallgat? Vagy olvassza be a rezet?
Én csak a 121483 hozzászólásodhoz írtam ezt a választ. Hogy honnan indult a " vita " nem tudom. Ha nagyon " tiszta " vásárlást akarsz akkor behozhatod te is az apparátot. Amúgy most meg az nem tiszta, hogy építeni akarsz egyet és kérsz NAV-os engedélyt utána meg megcsinálod. Vagy kérsz NAV-os engedélyt építésre és veszel egyet? ( mert az aztán nagyon tiszta lenne :) )
Ettől 100x életszerűbb, hogy kérek épitési engedelyt a navtól és akkor nem kell semmi ilyen varázslat amit te most leírtál. És tisztább is. De nem innen indult a "vita" pár napja...
Biztos, hogy még nem értem az italt, ezért is kóstolom, kérek tanácsot, hogy mit érdemes kipróbálni. Érdekes ez a cukor dolog, mert a Miraculum-ot most kipróbálva inkább édes íz marad utána és az alkohol, de sem a gyümölcs sem a kajszi lekvár ízének számomra semmi nyoma benne. Annyit még megér nekem a lelki nyugalmam, hogy beruházok a kiszemelt 3 alanyra, aztán még az is lehet, hogy kipróbálom a pálinka főzést.
Írok is egy életszerű példát: A kedves szomszédod holnap úgy dönt, hogy ő most bizony belevág a pálinkafőzésbe, és a gondolatot azonnal tett követi. Kiutazik Szlovéniába és megvásárolja a főzőjét egy márkakereskedésbe, számlával. Hazaérve azonban összeveszik az asszonnyal, aki szerint nem jó ötlet ez, mert akkor a hites ura csak még többet fog inni. Ezért elhatározza, hogy eladja. ( a 15 nap még nem telt el, ezért nem jelenti be az önkormányzatnál ) Neked, mivel rettentő nagy szükséged van egy főzőre úgy határozol, hogy megveszed. Készítetek egy hivatalos adásvételi, ajándékozási stb. szerződést, ha úgy tetszik sajtpapírra, ha szükségesnek tartod gépelve, közjegyzővel ellenjegyezve. Az eredeti számlát elfelejti odaadni neked, te meg nem kéred. Másnap meg bedobja a tűzbe gyújtósnak, mert minek egy olyan tárgyról számla, ami már nincs is a birtokában?
Nos, innentől kezdve jogszerűen van a birtokodba egy apparát? IGEN.
A szomszédodtól a jövőben szerinted ki fogja kérni az ő " eredeti számláját " Ha nem tud ilyet felmutatni egy ellenőrzés során ( milyen ellenőrzés ) milyen szankciókat lehetne vele szemben alkalmazni? Egy szó mint száz. Csak egy esetet tudok elképzelni, ha a hatóság kimegy az előző tulajdonoshoz és kéri a papírt, amin tulajdonjogot szerzett. Ez pedig az, ha egy hatósági eljárás során felmerül a gyanú, hogy a tárgy bcs.-ből származik. De még itt is lehet a szomszédod jóhiszemű vevő.
Ezzel már meg is válaszoltam snapszmester kérdését is. Igen, most is tudsz jogszerűen olyan készüléket vásárolni, ami nincs bejelentve.
Mondjuk nem tudom ki az a hülye, aki adás-vételit ír egy "illegálisan" (nem bejelentve) tartott lepárlóról, amit a vevőnek kötelessége bejelenteni 15 napon belül. :)
Nem vitatkozni szeretnék, de a tulajdonszerzés során jelen pillanatban nem kell vizsgálni a beszerzett lepárló előéletét. Egy adás-vétel során nem ko. kritérium, hogy berendezésnek előzetesen regisztráltnak kellett lennie. A vevőnek egy kötelezettsége van, hogy a tulajdonszerzést követő 15 napon belül bejelentse az önkormányzati adóhatósághoz. Nem kötelezettsége a vevőnek, hogy vizsgálja a vásárolt lepárló lészülék előző tulajdonosának jogszabályi kötelezettségeinek való megfelelést.(ehhez jogalapja sincs)
A CO2 jelenlétét égő gyertya próbával nézd. A penészt fölözd le, ne nézegesd. Lehet az ammónia szagot érzel ami megrekedt benne-/kevergetés hiánya/. Ha van lehetőséged főzni kellene. A tapasztalat szerint 2-3 hét alatt kiforr a birs.
Tapasztalatom szerint mikor felreped a bunda kész a cefre.
beindítás 2-3 nap 25C fokonegy hét 20C fokonegy hét 15C fokon.
Távol áll tőlem, amit rólam gondolsz, egyszerűen hajt a kíváncsiság és valahol az erős kétség magamban és abban is, hogy nem létezik valóban számomra ízletes pálinka. De még nem adtam fel :-) Ez szerintem olyan mint a bor, sokat kóstoltam, olyat is amelyről ódákat zengett az alkotója, de nekem nem ízlett. Aztán egy olasz étteremben a pincér olyat kóstoltatott velem - nem édeset - amitől majdnem megugrottam a hátra szaltót örömömben székestől...hogy igen, ezt kerestem egy borban, mert annak az ízeit úgy mondanám "harapni" lehetett.
"A jogszabály nem rendelkezik arról, hogy csak és kizárólag előzetesen bejelentett regisztrált készüléket vásárolhatsz. Így akár egy veteránt is megvehetsz az előző századból."
Ez így volt 2015 jan 1-ig. Akkor volt mindenkinek 15 napja papir nélkül bejelenteni. De 2015 jan 15 óta hivatalosan ugye csak regisztrált főző létezik, amit valamilyen formában regisztráltak. Vehetsz te most a szomszédodtól is főzőt, de olyat amit ő 2015 jan 15-ig regisztrált. Mert ugye hivatalosan most csak regisztrált főző létezik. Vagy gyártási engedély. Vagy bolti számla. Vagy a szomszédod tavaly jan 15-ig regsiztrált (legalizált) lepárlója.
A jogszabály nem rendelkezik arról, hogy csak és kizárólag előzetesen bejelentett regisztrált készüléket vásárolhatsz. Így akár egy veteránt is megvehetsz az előző századból. Egyet kér, hogy az eredetét tudd igazolni.... azt is csak egy ellenőrzés során, a bejelentéshez azt kell tudnod max, hogy hány literes :)
Nem tippnek szántam, csupán rá szerettem volna világítani, hogy ha a jogalkotónak a totális "megsemmisítés" lenne a célja akkor meglennének rá az eszközei, és a "tipp" még egy light-os verzió volt.
Aki egy kicsit is elolvasta a jogszabályt az láthatja, hogy az minden elemében magánfőző párti, és nem az az elsődleges célja, hogy a megtévedteket pellengérre állítsa....
Nem csak a számla jó! Hidd el, a szabályzó csak " megszerzésének jogszerűségét igazoló iratot " kéri. Ez akár lehet számla is, de lehet ajándékozási szerződés, stb., vagy akár sajtpapír is, ha a szükséges információk szerepelnek rajta. Bizonyos esetben még a ( 2 tanú ) sem kell, de ezt egyszer már leírtam. Ebbe semmilyen hivatalos szerv nem tud belekötni.
Egy kisebb egy lépcsős ÚJ finomító torony kompletten ~~500zl-tól...a csillagos variációig és árig bezárólag~72 ft átlag zloty figyelembe véve...ELGONDOLKODTATÓ NAGYON és még a postaköltség sem nyom akkorát az összegen mintha az itthoni árakat nézegettem ami ...hát enyhén szólva is "HORROR"egy ilyen egylépcsős torony "HAZAI" vég összege.
Ennyire egyszerű. Uniós országból. Ha harmadik országból vennéd, akkor kellene vámot és áfát fizetned a főző vétele után, de Eu-n belül semmi. Párlatjegy a lentiekben olvasható.
Ad róla hiteles számlát? Nem egy kézzel írt sajtpapírra gondolok... Rengeteget járok Ploiestibe, még sosem láttam palinkafőző árúst az út szélen. korondon sem... :)
Egyébként nézegettétek a Lengyel oldalakat?? Annyi finomító torony van amit utólag is bármelyik főzőre külön is fel lehet szerelni...Hogy az valami "KÁNAÁN" Ja és NAGYON kedvező az áruk...Sőt van olyan oldal is ahol külön alkatrészenként "HÁZILAGOSAN" is össze lehet rakni a temérdek variációt!!! Réz töltet anyagok...stb....és nagyon elfogadható áron!!!!!!Érdemes megnézegetnetek!!!
Köszönöm a gyors válaszodat!! Ez ennyire egyszerű lenne?? Nem gondoltam volna!! És utána a következő körben év közben (tavasz) meg a párlatjegy igénylése a helyileg illetékes NAV-nál??
Valaki itt már említette,ha 2014,decemberében,a legjobb barátod ellopta a főződet akkor nem volt mit,belyelenttened,mert már nem volt főződ ,és a fejeden maradt 500 liter legális 50 fokos pálinka.Így mindenki jól járt.
Van külföldi számla, vagyis van papirod. Mgveszed, helyi önkormányzat adó osztályán 15napon belül bejelented és kész. A külföldi számlád elteszed ha esetleg a nav megkeresne gyóntatni... Ennyi
Érdekes, mert birs-el kínáltak nemrég vendégségben, igaz be volt hűtve mint atom ami elnyomta kicsit az ízt, de mégis volt egy enyhe fanyar utóíze, ami a gyümölcsnek is van.
Üdv Mindenkinek! Szép csendben olvasgatok még mindíg visszafelé,de néha a friss oldalakat is! Lenne egy tisztelet teljes kérdésem felétek,mert már napok óta látom-láttam hogy vesézitek az idei éves bevallásokat-párlatjegy igényeket-jogszabályokat belinkelve....a főzők legalizálásával egyetemben! A kérdésem az lenne hogy.....mondjuk feltételes módba...DE!! Mit kellene tennem akkor HIVATALOSAN mondjuk ha esetleg Uniós országból szeretnék Pálinka Főzőt vásárolni és behozni??? Mert mondjuk technikailag és kivitelezésben is jobbnak tűnik és kedvezőbb árú főzőt találtam-találok mint az itthoniak és számlára újonnan cégtől-forgalmazótól veszem,persze külföldi papírokkal??!! Köszönöm előre a választ ha valaki aki már túl van egy ilyen külföldről behozott pálinkafőző vásárlásán és legalizáláson és esetleg tudja a választ,és meg is osztaná vagy hol keressem meg az ide vonatkozó jogszabályokat??? Mert kerstem idáig türelmesen....de még nem akadtam rá eddig sehol sem....a NAV-ot meg nem akarom zargatni...
Hát akkor ahogy snapszmester írta Irsai Olivér, Cserszegi Fűszeres ( muskotályos szőlő ) vagy a birssel próbálkozz. Ezeknek nagyon intenzív, ütős az ízük. Ha itt sem találsz kirobbanó ízélményt akkor veled van a gond. :)
Nem döntöttem sapka alá, nem gondolom azt sem, hogy a poháron múlna a minőség, vagy azt, hogy aromát kellene használni - humornak persze jó volt, hogy ezt ajánlottad - egyszerűen keresem az íz élményt a pálinkában, amire még nem sikerült rátalálnom.
Az ÁNYK programban kitöltötted, az ügyfélkapun meg felterjesztetted a NAV-hoz, és ezt a hibaüzenetet kapod?
" A bejelento nem szerepel a [KKK2 EÜC]nyilvántartásban "Lehet, hogy szó szerint kell venned az üzenetet. Ez azt jelenti, hogy a neved még nem került be a NAV rendszerébe. Az önkormányzati adóhatóságnak a bejelentésedtől számított következő hónap 15. napjáig kell értesíteni a fináncokat. A NAV-os ügyintézőtől kapott tájékoztatás szerint, akinek a neve nincs a gépbe, annak az igénylése automatikusan elutasítása kerül. Ez is a fentieket támasztja alá.
Én nem használok semmilyent.Én a saját pálinkámat iszom,ami volt már keserű,savanyú,csípős,acetonos stb.de idővel megtanultam(? )ezek hibák kiszűrését.Egy pálinka meg kóstolása nem úgy kezdődik,hogy be döntöm a sapka alá!:)A pálinka kóstolásának kultúrája van.Te az általad felsorolt italok édes ízét,aromáját keresed a pálinkába,amit nem fogsz megtalálni. Még annyit,hogy a tulipános pohár nem minőség javító tényező!(én fityókából iszom)
Ha próbáltad már a mézest és édesnek találtad tegyél bele kevesebbet.Ha a gyümölcsösséget keresed, próbálj meg jobb minőségű gyümölcs aromát használni.Akár egzotikus ízeket is sikerülhet produkálnod.Arra azért még figyelj oda,hogy 30%-s-nál erősebbre ne csináld mert gyorsan fejbe vág!
Birs alma cefrém már több mint 2 hónapja forr. Állandó 15 fok körüli hőmérséklet van rá, tehát ennyi idő alatt már ki kellett volna hogy forrjon. Mikor felveszem róla a tetejét, beleszagolok, meg akarok fulladni. Szén-dioxid jelenléte van még. Viszont, a cefre tetején már vékony réteg penész van, és a forrást sem lehet látni. Nem "pötyög" már a cefre. Viszont a szén-dioxid forrásra utal. Szerintetek ki van már forrva?
Ittam mézesből kellemeset, meg szimplán édest is ami után összeragadt a szájpadlásom, de ha nem marad más kísérlet szintjén inkább a gyümölcs ízének továbbvitele érdekel és inkább technológiai oldalról.
Igen, az könnyen lehet, abból sajnos csak házit próbáltam még, ami inkább kutyulmány volt - ilyennel én is kísérleteztem egy törköly kapcsán, de az borzasztó lett - és a savanykás utóíz elnyomott mindent.
Kezd a kísérletezést nagyobb adag méz hozzá keverésével!A mézek közül is a prémium minőséget preferáld!(gesztenye,hárs,selyemfű stb)Arra is figyelj,hogy a páleszből is drágábbat vedd meg!Szerintem,ha sikerül eltalálnod a helyes arányokat meg fogod szeretni ezt a fajta hungarikumot.
Nekem 100-as DES van és gázzal használom. 80L teszek bele egyszerre. Egy palack gázzal lemegy a 2 főzet (alszesz) és a tisztázás. Szerintem ez nem sok. Fával nagyon nehéz megfelelően szabályozni a folyamatot, de nem lehetetlen. Énb a helyedben nem állnék át fára... de kinek a pap kinek a papné
18 C-ost ittam, tulipán-ból, szerintem megadtam a módját, de most rendeltem még 3 próbát, ha azok sem jönnek be, akkor ez nem az én műfajom, vagy megpróbálok otthon kísérletezni.
Köszönöm a korábbi tippeket endrepp és gabor0036-nak, kipróbáltam még 3 kajszit, Szicsek, Csalló és Bestillo-t...a Bestillo tiszta aceton volt illatban és ízben is, a Szicsek friss, gyümölcs illatú, a Csalló inkább lekvár illatú, de gyümölcs ízt még nyomokban sem érzetem egyiknél sem, csak az alkoholt. Úgy tűnik ez nem az én műfajom, de kipróbálom még a Márton és lányait is, de valahogy nem áll össze nekem a kép, hogy miért nem lehet tovább vinni az íz anyagokat a végtermékbe.
Sziasztok! van itt valaki, aki 60-80-vagy 100L-es DES főzővel bír és esetleg fával fűti? érdekelnének a tapasztalatok, a palackos gáz eléggé gazdaságtalan, cefre főzéséhez gondoltam a fát, csak kicsit tartok tőle, hogy mennyire bírná az üstház... bárki tapasztalatát véleményét szívesen veszem! Üdv!
A pálinkának kell idő ,hogy megnyugodjon a cefrét főzni minél előbb ,amikor kész! A komámnak van egy 60 literes des -je ,szerintem ezeket egy kicsit lehet jobban fűteni,kergetni, mert nagyobb a visszahűtése ! Vízzár , nagy sisak ! Hangolnod kell és jó lessz!
A zöld akkor sipol (jó hangos!) amikor a pàracső elèri a beallitott hőfokot egy egyszerű digit termosztattal, a piros meg a leeresztő csapra egy microkapcsolóval ha veletlenul nem lenne elzarva 100%-ig...
Nem gondolnám, hogy keveri, mert nem rendes bérfőzde, 90L-es háztáji duplafalúja van, olyan 80 L cefre fér bele egyszer-egyszer...
A nagy réz felület - kevés alszesz mennyiség lehet akkor a vékony pálesz oka...(?) Nálam ez sajna adott, mert sokszor a felhigított (25%) alszesz mennyisége nem éri el a 10L-t a 30L főzőben...
Én, mint a csípősség egyik okára utaltam.Leghamarabb tanácsot a "bérfőződtől" kaphatsz.Kérd meg,hogy a Te cefréd főzésekor jelen lehess.Rá fogsz jönni,hogy a Te 80l cefréd alszeszét nem fogja külön finomítani,hanem összevárja a többi kevesebb adaggal.Ezért érzel más ízt az onnan elhozott pálinkában.A hőmérődre ne bízd magadat mert valószínű hazudik!Ez az én meglátásom az információd alapján.
Nem akarom az ördögöt a falra festeni, de meddig tart egy jogszabály módosítás ami elő írja a regisztrált berendezéssel rendelkezőknek a párlatjegy megvásárlása mellett egy nyilatkozat tételét, amiben a birtokában lévő párlatmennyiségről kell nyilatkoznia fok és liter magadásával?
Máris megvan a kezdő készlet................ a többi már csak matek..
Cefre főzésnél nem szükséges variálni, a lehető legnagyobb gázon, le kell menni 5-10%-ig.
A korai EP váltás okozhat szúrós szagot, de az kiszellőzik bizonyos mértékig, ha későn váltasz az illatot fogod bukni.
A lassú főzés nagy deflegmációval jár, ízben szegényedik, vékonyodik a pálinkád, mivel a kis üst térfogathoz képest nagy a réz felületed nálad ez fokozottan jelentkezik,
középpárlat alatt sisakot, páracsövet száraz ronggyal takarhatod is, fűtés emelés mellett. Kóstolást nem úszod meg.
Alszeszből pálesz esetén kb. 4 óra. Amíg nem választom le a "technocol rapidot" szinte csak csepegtetem, aztán, ha úgy érzem már a jó cucc jön, akkor kicsit feltekerem a lángot és innentől kb. 3 óra míg 77%-ról lemegyek 50% körülre, ahol megállítom a mutatványt. Ilyen kis mennyiségeknél nem foglalkozom az utópárlattal.
Én amúgy két dologra gondolok (teljesen hozzá nem értőként): vagy túl sokáig főzöm a cefrét alszesz készítésekor / a hőmérő 105-108 Celsiust mutat a vége fele, de ha megállok 100-nál, akkor az alszesz még kb. 40 %-os, így viszont 20%-ig le tudok menni. Leégni nem ég le./ Ettől lehet, hogy "belekerül valami" aminek nem kellene?
Vagy: 50% ide vagy oda, előbb lesz utópárlatos a páleszom, mintsem lemenne 50%-ig, de nem nagyon szoktam kóstolgatni, így lehet, hogy ekkor kerülnek bele keserű, kellemetlen ízek...
Ha ezek nem lehetnek okai, akkor passz.....
Ezért érdeklődtem nálatok, tapasztaltabbaknál... :o)
Nekem elég unalmas várni, hogy felforrjon a lé. Szoktam is közben mást csinálni. Emiatt már velem is megesett, hogy visszaöntöttem az elejét és újrakezdtem gyengébb fűtéssel.
Jó ötlet, bár én szeretem "végignézni" a műveletet.
Ezzel meg lehetne adni alsó riasztási értéknek a megindulás közeledtét, felső értéknek pl. az 55% alkoholtartalom eléréséhez tartozó hőmérséklet értéket.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Egy technikai újításon töröm a fejem,a páracsőre szerelhető érzékelő kb 60 foknál bekapcsolna egy csengőt,sípot így nyernék kb egy órát és nem késném le a párlatelválasztást.Mert sajnos a múltkor így jártam és vissza kellett öntenem, majd újra kezdenem a leválasztást.Hozzáteszem, indukciós fűtésnél,mert tudom a gázt meg a fát nem szabad otthagyni.Minden értékes hozzászólást szívesen veszek, mert szerintem ez egy jó ötlet.
Rosszul gondolod... Mivel én már fizettem nekik nem keveset, tudom mikor mennyire lehet hülyének nézni őket... Nem olyan vagyok, hogy dögöljön meg a szomszéd tehene is... Én nem jelentettem fel-be senkit... Nem is fogok... !-t meg azt hiszem kopasz majom kapta nem te. Hozzáteszem azt sem miattam, hanem mert olyan volt a megnyilvánulása. Vagy te meg ő egy és ugyan az az ember? Ha szemelyes bajod van mond meg nyugodtam. Nem kell hetente új neven írogatni...
Pont arra próbálok rávilágítani hogy nem kell kapkodni. Nem kell a pálinkát legalizálni, nem is lehet jobban. A főzőt megy gyártási engedéllyel bármikor lehet az év folyamán. Azt hogy korrektül megveszitek a párlatjegyet, hát erősen kétlem.
Amikor én kezdtem ,nekem is hasonló érzésem volt! Amin én változtattam és jobb lett a pálinkám: kevesebb utópárlatot engedek bele, kicsit gyorsabban főzők , adok időt ,hogy megérjen.
Egyszerűen azt nem értem ,a múlt héten(jogilag)miért nem találhattam?Mikor a jogszabály azt írja elő ,hogy a megtalálás után 15 nappal légyszíves,de jelentsd már be. És akkor nem büntetlek meg!
2010-2014 között nem kellet semmilyen engedély a főzéshez és azóta már tönkre is ment a nagypapitól örökölt szerkezet. Koncentrálj ahogy nagymami mondta valami szekszfilmben.
Köszönöm Barátom. Leköteleztél. Komolyan mondom, eszemben sem volt erre gondolni. Akkor még telefonos netem volt, nagyon lassan ment az írogatás, ráadásul nem is szólhattam hozzá elég gyakran mert csecsemő voltam. Ma már notin, tablettán, okos telefonon követem az eseményeket és sokkal kevésbé érzem hogy meg kellene szólalnom.
Beleunva a NAV-os/párlatjegyes témába, ma gondoltam egyet, s elkezdtem e fórumot a nulladik napjától olvasni...
Hát, meg kell mondjam, roppant szórakoztató volt látni, ahogy a napjainkra már-már megmosolyogtató teljes homályból, kb. 1000 hozzászólás (azaz bő 4 év) alatt hogyan "tisztult ki" a pálinkafőzés mikéntje!
:)
Ahogy az ilyennel lenni szokott, több, akkori aktív fórumtárs nickje mára "elcsendesedett".
Viszont!
Majdnem napra pontosan 10 éve szólt hozzá először e fórumhoz, s azóta is sokan tanultunk tőle:
(7) A magánfőzött párlat kizárólag a magánfőző, családtagjai vagy vendégei által fogyasztható el, feltéve, hogy értékesítésre nem kerül sor. A magánfőzött párlat kizárólag alkoholtermék-adóraktár részére értékesíthető.
(8)544 A magánfőzött párlat eredetét a párlat adójegy igazolja.
Viszont,ha Te a főződet csak január 15.-e után regisztráltad, az a nav szerint 2010-2014-ben nem is létezett.A nav kötelezően előírta a 2015 előtt tulajdonban lévő főzők regisztrációját 01.15-ig.Ezek után neked csak 86l 50%-s pálinkád lehet otthon.(de ebben az esetben a gyűjtött re,ep,up is beleszámol)
Még annyi: hogy szintén saját cefréből (ha sikerül 80 L körül összeszedni, akkor egy helyi "bérfőzővel" szoktam kifőzetni, mert nekem sok idő lenne a kis főzőn lecsalogatni /munka, család mellett kellenek kompromisszumok/) ha más főzi, akkor kevésbé illatos, de sokkal finomabb pálinkák készülnek, pedig ezeket a "mester" 50%-ra lövi be.
Én is kérdeznék. Egy barátommal most beszélgettem telefonon, és megkért, tolmácsoljam felétek a kérdést, miszerint, szeretne zárjegyet vásárolni, abból a célból, hogy legálisan ajándékozhasson barátoknak, ismerősöknek pálinkát. Nem tudtam neki válaszolni rá, hogy van-e valami plusz követelmény, aminek meg kell felelni, vagy hogy csak bérfőzéssel foglalkozó, vállalkozásban pálinkát főző személyek vásárolhatnak-e zárjegyet.
Most arra ne térjünk ki, hogy van-e legalizált főzője. :-)))
Egész más téma -talán- szusszanásképp megteszi! :o)
Szóval: kissógoromnak 30L DES márkájú, keverős pálinkafőzője van, célunk, hogy nagyon kis mennyiségben, de (idővel) nagyon jó minőségű (illatú, aromájú) párlatokat állítsunk elő saját (család) használatra.
A cefrét nagyon gondosan állítjuk elő, igyekszünk az itt és szakirodalomban olvasottak szerint eljárni (pl.: aprítás, magozás, élesztő, cukor használata, hány nap után főzzünk stb.)
Két lépcsőben főzicskélünk: cefre-alszesz, alszeszből kész pálesz. Fajtánként 20-80L cefrénk van.
Problémám: az így nyert pálinkák kivétel nélkül mind nagyon illatosak, de aromájukban, ízükben messze elmaradnak az illattól, hellyel-közel (az én izlésem szerint) majdhogynem ihatatlanok, vagy legalábbis nagy csalódás a gyümölcsös illat után.
A cefre nem ecetes, nem romlott, a kész párlat desztvízzel van 45-50% közé belőve, a pálinka áttetsző, nem opálos, baromi jó illattal.
Üvegballonban tárolom a pincében.
Egy-egy fajtából mindössze 2-5 L pálinkáról van szó és összesen is max 20 L lehet, de nagyon sajnálom a bele fektetett energiát és bosszant, hogy nem tudom mi a baj.
A cefre sosem ég le, rothadt gyümölcs, szemét nem kerül bele, szilvát, barackot magozom....
Van valami ötletetek? (valamelyik csíp, valamelyik kesernyés, általánosságban erősebbnek tűnnek nyelve, mint amennyi az alkoholtartalom...)
Minden szavad igaz! 602 liter 50%-os pálinkám lehet otthon, minden következmény nélkül. Feltéve, ha Jan. 15-ig befizetem a brutál 1000 Ft adót utána. Ha nem, csak 516 lehet. Hát annyit egy hét alatt megiszok, he.:DD
Ha kereskedelmi tételetek van nem akarok segíteni.
Ha a törvényalkotó szándéka szerint saját fogyasztásra főzöl 2010-14 óta, lehet egy rakat pálinkád. Ha nem vagy totál alkoholista még van belőle 50 L. Úgy hogy az idén nem is igényelsz párlatjegyet mert minek. Előtted az egész év hogy átgondold építeni akarsz vagy vásárolni.
Az önkormányzat nem zaklat a nav csak feljelentésre megy ki. Ha nem kapnak értékesítésen nincs félnivalód, ha azon kapnak a legkisebb gondod lesz a regisztráció.
Főzőberendezés előállítására, értékesítésére , birtoklására általános szabály , hogy engedély köteles , ami vonatkozik cégekre , magánszemélyekre egyaránt . A birtoklás tekintetében a magánfőző deszt. berendezése kivétel .
74. § (1)596 Alkoholtermék előállítására alkalmas desztillálóberendezés a vámhatóság engedélyével állítható elő és értékesíthető, továbbá a magánfőző desztillálóberendezése kivételével a vámhatóság engedélyével birtokolható. Nem szükséges a vámhatóság engedélye a rendeltetésszerűen használt, túlnyomással üzemelő háztartási főzőedényekre, a tudományos és oktatási célra használt desztillálóberendezésekre, valamint a minőségellenőrzési célra használt üveg desztillálóberendezésekre.
Magánszemély általi előállítás engedélyezéséhez sem található nyomtatvány , még is működik !Pár éve még az volt az általános vélemény , hogy magánszemély általi gyártáshoz nem kell engedély , ami mára már megváltozott .
Ha nem kell engedély az eladásra,akkor eladom a regisztrál főzőmet a múlt év dec.30.-i dátummal neked.Te hétfőn regisztrálsz,kedden bevallasz,szerdán meg kérsz építési engedélyt helyettem.Neked is,meg nekem is van papírunk a tavaly főzött pálinkáról.:)))Reggel meg felébredünk és elgondolkodunk,hogy mi a f...-é nem regisztráltunk egy éve?:)
A " szerintem " nem elég. Kéne valami hivatalos irat ami az állításodat alátámasztja. 10 perce jöttem el/át a NAV-osoktól. NEM TUDJÁK. ( az biztos, hogy ilyen formanyomtatványuk nincs / vagy csak nem találják ) Majd utána néznek. Ha meglesz majd tájékoztatlak benneteket.
( kirendeltség, ügyintéző telefonszáma pm.-ben ha valakit érdekel )
Na itt van a kutya elásva, nem számla kell. Hanem azt kell igazolnod valamilyen irattal, hogy a desztilláló berendezést jogszerűen szerezted meg. ( A többit a fantáziádra bízom )
Ha meg értetlen és hülye vagyok, az nem csak saját magamtól van. Mint már említettem a NAV-nál sem tudták megmondani, hogy ha magánszemélyként ha el akarom adni a főzőmet kell-e tőlük engedély. De ha valaki be tud ide linkelni egy erről szóló formanyomtatványt, vagy kapott már ismerőse ilyet akkor emelem a kapalom, és megkövetlek benneteket.
Lehat hogy van valami tuti megoldásod, de az én nézetemből (ahogy én értelmezem a nav álláspontját) nem olyan egyszerű visszamenőleg számlát számlát szerezni a múlt évről. Anélkül meg csak az épitési engedély ami szerintem hivatalos. A többi említett dolog meg még bonyolultabb szerintem. Örökölni is csak már 2015.01.01 után bejelentett főzőt lehetne... Piacon is csak regisztrált főzőt lehet eladni... Nem vitázom mindenki úgy csinálja ahogy érzi.
Tudom, hogy nem életszerű. A poszt csak arra vonatkozott, hogy egy talált tárgy hogy kerülhet a tulajdonodba. Egyébként még mindig ezen a k_va papíron vitatkozunk, pedig ez a legegyszerűbb..... ( de nem akarok tippeket adni )
Egyébként meg ugyan azokat írtuk. Ipari gyártás és értékesítés engedélyköteles ez tiszta. Viszont nem értem magánszemélyként miért kellene engedély ha el szeretném adni a regisztrált főzőmet egy unios, shengeni v. harmadik ország állampolgárának. ( talán azt feltételezi a jogalkotó, hogy biztos magyar áp-nak adom el, és akkor már a hatóság tudni fogja, hogy ki az új tulaj?)
Ha csak meg nem tetszik a jegyzőnek, és nyilatkozik hogy az ő utánfutójáról esett le amikor arra ment autoval... Szerintem hagyjuk a hülyeségeket. Az egész úgy nem életszerű mint ahogy van. Nincs papir, bejelentette szívás. Van papír (számla vagy nav gyártási engedéky) nyugodtan aludhat.
Amiről mi beszélünk azt nem a rendőrségre kell leadni. Át sem fogják venni, hanem a jegyzőhöz irányítanak. Ahol is nyilatkoztatni fognak téged hogy igényt tartanál-e a tárgyra ha nem jelentkezik a tulaj. Ha letelik 3 hónap akkor megkapod használatra, egy év után pedig ténylegesen a tied lesz.
A gyártás(ipari), értékesítés(kereskedelmi) nav engedély köteles. Azt hogy magán személy is készíthet saját részre a tőrvény nem tartalmazz, de a navosok felvállalták és adnak egyedi engedélyt. Szerintem ez sem törvényes, de most mehet. Az eladásra is adnak, de már csak regisztrált készüléket lehet eladni.
Már régóta követem ezt a fórumot és szinte az elejétől próbálom kiszűrni a hasznos dolgokat .
Most úgy látom hogy mindenki a bevallás miatt van besózva.Aki már eddig is bevallotta és jogkövető módon
intézte ezeket a dolgokat annak nincsen félnivalója az eddig főzött pálinkával kapcsolatban!
Én mégis egy szakmai kérdéssel fordulnék a régi motorosokhoz.
Azt tapasztaltam hogy az alszesz lefőzése után a főzőben maradt oxidált felület miatt az újbóli finomításkor a
párlat íze megváltozott.Főleg az utópárlat stádiumában észlelhetően. Netán az alszesz savassága vagy lúgos kémhatása teszi ezt a főző belső felületével?
Ez így nem pontos, mert ha pl. a piacon -vagy akárhol - egy kockás papírra felírjátok a releváns adatokat ami az eladáshoz/vételhez szükséges , és az eladó, valamint a vevő is aláírja akkor az már teljes bizonyító erejű magánokirat. Nem kell tanú :) ( 1952. évi III. törvény 196. § (1)
Kell-e NAV engedély ha magánszemély kívánja értékesíteni a főzőjét? Na erre még ők sem tudtak válaszolni. Elvileg csak a gyártókra és forgalmazókra vonatkozik. ( mert ha te veszel akkor úgy is köteles vagy bejelenteni, de ez megint csak jogértelmezés )
Az eddigi kusza törvényekből ez teljesen tiszta. Régóta nem értek egyet Szilvával mindenben de itt nincs vita.
2015. 01.15 -ig mindenki regisztráltathatta a berendezését, ezzel legalizálta és amnesztiát kapott a törvény előtti tevékenységéért.
Onnét csak jogszerű irattal rendelkező berendezése lehetett, amit a megszerzést követően 15 napon belül be kellett jelenteni az önkormányzatnál.
(Mivel magánszemély is csak nav-os engedéllyel adhat el főző berendezést amit már regisztrált az jogszerű irat.) A gyártási engedély és a névre szóló számla is jogszerű irat.
A meglévő pálinka igazolása ami nem tiszta. Nem életszerű hogy 2010 óta szabadon főzött szesz még 2016-ban is hivatkozási alap. Most még az, de ez változni fog.
Itt nem érdemes keresni a kiskaput mert ez hatályos törvény és minden akció papír alapú és visszakereshető, ellenőrizhető.
Nem azért a két forintért, de nem úgy indult az elején, hogy bejelentette a haver de nincs róla semmi papírja? Hiába bolti, gyári, tesco vagy metrós. Nincs róla papir. Az ok, hogy most be van jelentve, de nem tudja hitelt érdemlően igazolni az eredetét. Az addig ok, hogy eleget tesz a "15" napos bejelentési kötelezettségének, de ha (ha) kérik az eredetet igazoló papírost akkor mit mutat fel? Specialis eset, lehet mindenki vakarná a fejét. Egy ami tény, nincs róla papír.
Kikerestem a jogtárból az eredeti teljes szöveget, egyszerűen nincs ilyen, nincs spec. korlátozás a beszerzésre. Hajlok arra, hogy ez egy babona.
67/A. §535(1)536 A magánfőző a 63. § (2) bekezdés 11. pontja szerinti desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzést, valamint a bejelentett adatokban történt változást az azt követő 15 napon belül köteles bejelenteni a lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatósághoz.
(2) Az (1) bekezdés szerinti bejelentés tartalmazza a magánfőző nevét, lakcímét, adóazonosító jelét, a desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzés időpontját, a desztillálóberendezés űrtartalmát és tárolásának, használatának helyét, ha az eltér a magánfőző lakcímétől.
(3) A magánfőző köteles megőrizni és hatósági ellenőrzéskor bemutatni a desztillálóberendezés feletti jogszerű tulajdonszerzést igazoló iratot.
(5)538 Az önkormányzati adóhatóság az (1) bekezdés szerinti bejelentésről értesíti a vámhatóságot és a bejelentéssel érintett másik önkormányzati adóhatóságot. Az önkormányzati adóhatóság az értesítést a teljesítést követő hónap 15. napjáig küldi meg az illetékes vámhatóság részére.
"Mindenesetre és nem szeretném két hús-vér fináncnak elsütni az "ismeretlen külfölditől vettem" vagy az "ismeretlen jótevőtől kaptam ajándékba" dumát."
"2015. január 1-jével a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény magánfőzésre vonatkozó szabályai módosultak.
A módosítások értelmében a magánfőző a desztillálóberendezés beszerzését köteles bejelenteni a beszerzést követő 15 napon belül a lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatósághoz. A magánfőző köteles megőrizni a desztillálóberendezés megszerzésének jogszerűségét igazoló iratot és egy ellenőrzés esetén azt bemutatni."
Én is így tapasztaltam! Akkor kijelenthetjük,hogy a pálinkához kapcsolódó cefrénél ,nincs szükség élesztőtápsóra ! Nem maradtam le semmiről,hogy nem használtam!
A tulajdonszerzésnek vannak speciális korlátai. Kakukkos órát vehetsz szóbeli megállapodással ismeretlen személytől az ecserin, vadászpuskát vagy autót meg nem. És pálinkafőzőt sem.
Sőt. Mo-on római jogi alapok vannak. Egy specialitás:
A Dunán alacsony vízállás esetén előbukkantak szigetek (zátonyok), az eredeti római jog szerint azé, aki először rááll, eltűnésük után az államé újra. (Ma nem így van persze.)
Más érdekesség:
Görögöknél a tenger alól felhozott "kincsek" arányosan kerülnek osztásra a felhozó és az állam között: 10m mélységből 90%állam 10%búvár, 90m-ről 90%búvár... :)
Nem tudom, ha szabályos módon szerzett tulajdonról van szó, nem lehet törvény, ami ezzel szembe megy.
Az, hogy az előző tulaj mit csinált vele, regisztrálta-e az más kérdés. Egy barkács cuccot veszel vagy gyárban születettet és ezt hogy igazolod, ezek a finomságok.
Az egész zavaros.
Engedéllyel rendelkező gyártóknak kellene regisztrációs számot osztani, azt beleütni a készülékekbe és kikötni, hogy építési engedély nélkül csak ilyet használhatsz.
Típusvizsga, megfelelőségi tanúsítvány, a világ logikus felén így működik, sajnos mi nem ott élünk.
Hogy szerezted? Azt a Polgári törvénykönyv szabályozza, semmit nem szerezhetsz törvénytelenül, az hogy nem kell papír róla, nem azt jelenti, hogy nem kell tudni igazolni honnan van a rézkarcod? :)
A nem kell és a nem ellenőrzik két egymástól teljesen eltérő helyzet. Alsóbüdöskútpusztán a lakott területen is 50 a megengedett legnagyobb sebesség, de még soha nem volt ott traffipax. Aztán, ha baleset történik és megállapítják, hogy többel mentél, megb.nak érte. De egyébként is bármikor kelhet bal lábbal a kapitány és kivezényelhet egy traffipaxos autót...
Az, hogy engedélyezi, vagy hozzájárul, az teljesen mindegy.
Saját magad hazudtolod meg: Tavaly Január 15.-e után a tulajdonszerzést is is be kellett jelenteni, amit számlával igazolni kellett, csak így vallhatsz be, lefőzött párlatot.
Hogy mit tehet meg még pár napig jogszerűen, ezt nem értem, ha nem jelentett semmit, az előző évben, már semmit nem tehet pár napig jogszerűen.
Egyébként ez nem vita kérdése jogszabály értelmezés ügyileg, ez tény első kézből.
Ha meg van a metrós számla akkor nincs semmi gond.Az öröklésről:kis falunkban a nyáron elhunyt egy regisztrált pálinkafőző tulajdonos.Az örökösök a főzőt felvetették a hagyatékba és valamelyikük meg is örökölte,amiről papírja is van.
2015. január 15-ig lehetett bejelenteni a számla és navos engedély nélküli főzőket. Aki addig nem jelentette be, annak kell lennie valami igazolásnak a jogszerű szerzésről. Lehet, hogy ma nem firtatják (mert a focistákon kívül mi vagyunk a rendszer haszonélvezői), de egy kormányváltás esetén leporolhatják az ügyeket...
Én befizettem az 1000 forintot és punk-tum.Jogkövető állampolgár vagyok 2015-re.Egyébként ketten is voltak az irodában akik bejelentettek azalatt a tíz perc alatt .Az egyik egy 80 éves nénike volt kérdezem van számlája a főzőről? Mondja ,dehogy van aranyom ,olyan régi azmán lehet ,hogy még a nagyapám csináta.Na gondoljátok végig hány ilyen van még,és ezek az emberek tényleg most kaptak a fejükhöz mert a rádió-tv folyamatosan fújja a harsonát,a 15-dikei határidőről.És szeretnék legalizálni még az utolsó percekben ,a feketén lefőzött pálinkájukat.
:) miért? a törvénynek mindenben megfelelünk. Amit leírtam a színtiszta igaz valóság.
A bejelentés szabályszerű, a tulajdonszerzés törvényes, örökölte. Ezt kell igazolni, ha pl. feljelentik. Csak akkor. Gyári főzőről van szó, Metró áruházas vétel.
Alszom rá, ha még hétfőn is érdekel a téma, önkormányzatot megkérdezem mi a pálya az örökléssel, de borítékolom a választ.
Szerintem össze kellene szedni az okosságokat erről a bejelentem nem jelentem témáról egy felkent személynek és betenni a reggelinkbe. Utána úgy sem olvassa senki, de legalább mondhatjuk hogy olvasd el, ott van.
Egy kis pontosítás. A desztilláló berendezés építését a NAV engedélyezi és nem a hozzájárulását adja. A főző vásárláshoz viszont sem az engedélyük, sem a hozzájárulásuk nem kell.
Nem jelenti fel magát, ha előbb bejelenti a tulajdonszerzést, aztán meg bevall. A 2015-ös évre még pár napig jogszerűen megteheti.
Próbáljátok meg a regisztrációs papír vissza kérni,hátha nem vitte még be a gépbe.Mondjuk ehhez valamilyen fokú ismeretség is kellene.(Azt nem merem ajánlani,hogy kóstoltassátok meg vele a Corpus delicti -t)
Nem kell "igazolás" a bejelentéshez. Egy esetleges ellenőrzés esetén kell tudni előhúzni a "desztillálóberendezés megszerzésének jogszerűségét igazoló iratot".
"Ez az irat lehet a vásárlásról szóló számla, nyugta, más magánszemélytől való vásárlás esetén az adás-vételi szerződés, vagy irat arról, hogy szóban kötött szerződés alapján jutott a magánszemély a berendezéshez." forrás: http://tamaszado.hu/2015/04/01/palinkafozes-bejelentette/ (tudom ez csak egy értelmezés...)
Idősebb családtag vette, pincében volt, most oda ajándékozta, van róla írás is. Nem jó? Akkor hozzák a bilincset b..sszák meg.
Szívbajt hozzátok rám, én adtam tanácsot az ügyben.
Mostanában nem volt időm olvasgatni, csak szólt egy fórumtársunk, hogy adjak tájékoztatást a bevallásról.
Aki tavaly Január 15.-ig nem regisztrált, vagy év közben nem kért hozzájárulást a NAV-tól, hogy főzőt készít, illetve vásárol, az ne adjon be bevallást, mert ahogy valaki lejjebb írta, saját magát jelenti fel.
A bevallásra mindegy milyen mennyiséget írsz, mivel nincs meghatározva mértékegység, akkor jársz a legjobban, ha 50 litert jelölsz meg.
Senki nem fog foglalkozni vele, a NAV-ot nem érdeklik a magánfőzők, mióta ezt az átláthatatlan törvényt megalkották.
Csak akkor mennek ki, ha valaki feljelent, és az is benne van, hogy értékesíted a pálinkát.
Tehát, ha valakihez kimennek, az biztos lehet benne, hogy egy jóakaró feljelentette.
Alább említettem,hogy a múlt év január 15.-ig regisztrált főzőkről nem kel igazolás,az én olvasatomban.Az ezt követő időben a tulajdonjogát,a főző származását igazolni kell.
A Te ismerősöd minden féle igazolás nélkül regisztrálta a főzőjét.Az időpontok viszont valóban fedezik a bevallás tárgyát.
Úgy látom még mindenkinél a NAV a mumus. Pedig 2016-tól a párlatkészítés szinte minden hatósági feladata az önkormányzati adóhatósághoz került. A NAV csak :
1./ A lefőzött többletmennyiség megsemmisítésével kapcsolatos feladatok látja el ( de erről is az önkormányzati adóhatóság értesíti).
2./Ellenőrzi a jogszabálysértő értékesítést ( saját felderítés + feljelentések )
3./Kiadja a párlatjegyet.
Szóval innentől kezdve a mumus :) az önkormányzati adóhatóság ( másnéven a Jegyző!!! )
A mai nap regisztrációjával nem tud a tavalyi évről vallani.Legfeljebb,ha a farkát tekergetik,de az már kényszerítés és megtámadható.:)A helyi ügyintézők(tisztelet a kivételnek)azt sem tudják,hogy a törvény folyamatos módosításának kavalkádjába hol tartanak.Nem beszélve arról,hogy önkormányzatonként a 2-3-4 regisztrált főző miatt nem is foglalkoznak vele.A probléma majd akkor fog jelentkezni,ha a NAV-nál a betáplált adatok alapján jön az igazi f.sz csavargatás.De bár ne lenne igazam!
Mostanában nem mi vagyunk az ellenőrzés fő csapásiránya. Mindenesetre és nem szeretném két hús-vér fináncnak elsütni az "ismeretlen külfölditől vettem" vagy az "ismeretlen jótevőtől kaptam ajándékba" dumát.
Az én olvasatomban a 2015.01 15-ig bejelentett főző eredetét nem kellett igazolni.Az ezután vásárolt,csinált,örökölt,kamionról leesett apparát tulajdon jogára már kíváncsiak.
"2015. január 1-jével a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény magánfőzésre vonatkozó szabályai módosultak.
A módosítások értelmében a magánfőző a desztillálóberendezés beszerzését köteles bejelenteni a beszerzést követő 15 napon belül a lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatósághoz. A magánfőző köteles megőrizni a desztillálóberendezés megszerzésének jogszerűségét igazoló iratot és egy ellenőrzés esetén azt bemutatni.
A 2015. január 1-jét megelőzően beszerzett desztillálóberendezések esetében a bejelentést 2015. január 15-ig kell megtenni a magánfőző lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatósághoz."
Nem véletlenül ott használták(-ják),ahol a cukor a főszereplő.A bodzavirágnál dettó.Én régen használtam,el is felejtődött a dolog.A blog olvasása juttatta eszembe a régi pálinkafőzési emlékeket.
Májusban mikor kinyitják a hűtőkamrákat a nem piacos almából szoktam kapni1-2q-t.Majd ott ki fogom próbálni újból a régen használt receptet.(bár nem hiszem,hogy a szalalkáli minősége romlott volna)
1q cefréhez 50 grammot tettünk,de ezek után megérdeklődöm a régi barátoktól,hogy kevesebb nem volna-e elég. A megtakarítást meg befektetném párlat jegyre.
Megint tanultunk valami érdekeset. Nem hallottam még . Agyoncukrozott cefréknél használnék élesztőtápot. Normális gyümölcscefrénél szerintem nincs rá szükség. Szivesen olvasnék tapasztalásokat az élesztőtápról , mert én nem használom. Lassan jön a bodzavirág és ott szükséges lehet!
Mai fejjel én is marhaságnak tartom,de akkor is ezt használtuk.Közben a feleségem rákeresett és ezt találta:
E 503 - Ammónium-karbonátokEgyéb elnevezések ammónium-bikarbonát, szalakáli
Az ammónium-karbonátokhoz az ammónium-karbonát (E 503 i), az ammónium-hidrogén-karbonát (szalakáli, E 503 ii) és az ammónium-karbaminát tartozik.
Levegő hatására, főként pedig magas hőmérsékleten ezek a vegyületek lebomlanak. A többi karbonáttal szemben az ammónium-karbonátok bomlásához nem szükséges sav jelenléte. A bomlás során a molekulából szén-dioxid és ammónia szabadul fel, ezért a tészták térfogata a hozzáadott ammónium-karbonát hatására megnövekszik. Ez a gázképződés nem a tésztakészítés során, hanem a sütéskor játszódik le. Az ammónium-karbonátok javítják a péksütemények barnulását is. Az ammóniaképződés miatt azonban csak olyan száraz, lapos süteményekben használható, mint a mézeskalács vagy a kréker.
Kivonatok előállításánál szárításkor az ammónium-karbonátok savanyúságot szabályozóan hatnak. A (gyümölcs)borgyártás során élesztőtápanyagként használják.
Bocs hogy tèged talàltalak meg de szerintem sokaknak fontos ès mèg aktuàlis.Tehàt bementem az önkormànyzat adòügyi osztàjàra ott kitöltöttem a birtoklásipapìrt amit 15napon belül kell bejelenteni viszadàtumoztuk dec 23 ra.Nem kèrdeztèk honnan szereztem,csak a mèretèt kellett beìrni 17 liter,ezt esetleg a nav ellenőrizheti de addig a kuktàra kitalàlunk valamit.Utànna kitöltöttem a lefőzèsi menyisègről egy lapot 46 litet,kèrdezte a nő ijen gyorsan lefőztem?Mondtam igen mert sietni kellett,aztàn bevitte a gèpbe ès10 perc utàn adott egy csekket kitöltve a nevemre 2016 jan 15 befizetèsi dàtummal 1000 forintròl ès mondta 2015 tel kèsz vagyunk 2016ròl pedig fognak küldeni nyomtatvànyt mivel màr regisztràlva vagyok,menyi pàrlatjegyet kèrek.Ha a nav megadja az engedèjt a nagyobb főző kèszìttèsère azt is be kell jelentenem 15 napon belül ugyanitt.
öreg_néne_b Mindég megakartam kérdezni,hogy anno valamikor az élesztő helyett szalalkálit is használtunk a cefrézéshez. Mit csinált ez a sütőpor szerűség a cefrével?A(NH4HCO3 )képlet alapján a nitrogén tartalomra gondolok,hiszen a tablettás,cukros cefrét is nitrogén tartalmú műtrágyával indították az aranyháromszögben.
Nekem 100km-t kellene autóznom a megyei ig.-ig.Inkább fizettem 700-Ft-al többet az utalásért.Majd májusban az első főzéskor a feleségem számlájáról utalok,ha több pálinka néz ki mint 4.2l 50%-s.
Ma ügyet intéztem a NAV helyi kirendeltségénél és rákérdeztem a párlatjegy igénylés témára is .
Az ügyintéző kinyomtatta a NAV J 27- es nyomtatványt és a kitöltési tájékoztatót , de csekket nem tudott adni . Forduljak a megyei
vámhatósághoz ,- mondta , adott egy telefonszámot .
Felhívtam Őket , az ügyintéző elmondta , hogy jelenleg ők sem tudnak adni , amit azzal indokolt , hogy szervezeti ,- név - stb. változások vannak ezért nincs . Lesz csekk . csak várni kell rá .
Arra a kérdésre , hogy csak a megyei vámhivataltól szerezhető-e be , vagy lesz a NAV helyi kirendeltségeinél is , -- nem tudott válaszolni egyértelműen .
Tehát a fizetés egy ideig csak átutalással lehetséges !
Bocs.A NAV fővárosi/megyei igazgatóságán adnak sárga csekket.
"A magánfőzött párlat jövedéki adójának megfizetése Az előzőek szerint igényelt párlat adójegyet a magánfőző kizárólag a párlat adójegy ellenértékének megfizetését követően veheti át. Célszerű mindig a párlat adójegy igénylés benyújtása előtt a párlat adójegyenkénti 700 forint jövedéki adót a 10032000-01037313-00000000 számú NAV egyéb termékek jövedéki adója bevételi számlára befizetni. 2016 évi első igényléskor legalább 3500 forintot kell befizetni! A befizetést az igénylő lakóhelye szerint illetékes megyei/fővárosi adó- és vámigazgatóság vizsgálja, az igényléstől eltérő összegű befizetés, vagy befizetés hiánya miatt felszólítást küld, majd a pótlás hiányában elutasítja a megrendelést. A befizetés történhet átutalással, illetve postai készpénz-átutalási megbízással (a NAV megyei/fővárosi adó- és vámigazgatóságainál kérhető sárga csekken). Mind a csekk, mind az átutalás közlemény rovatában szükséges a magánfőző adóazonosító jelének feltüntetése."
Sajna lehet, hogy igazad, van. De esetleg van egy másik lehetőség is ?( hogy mennyire járható azt a NAV-os ügyintéző telefonon biztos meg tudja mondani )
Szóval woodruff belibben az önkormányzati adóhatósághoz, hogy be szeretné jelenteni a főző tulajdonszerzését. A szükséges formanyomtatványt kitölti. Ha kérik a számlát, adásvételit stb. akkor előveszi a zsebedből azt az iratot, amely igazolja, hogy a főzőt 2015.dec. 31-én vette Szlovéniában ( schengen!! ) Az irat formátuma valami ilyesmi legyen: Nyilatkozat. Tisztelt adóhatóság, alulírott Gipsz Jakab (1900.01.01. an: Nagy Rozália. Szül: Karakócsörcsög. Szig:XY0000000 ) Budapest. Pálinka u. 01 alatti lakos kijelentem, hogy 2015.dec.31-én Szlovéniában a Muraszombati piacon egy 17 L-es lepárló berendezést vásároltam ismeretlen személytől, amelyről számlát nem kaptam...... stb stb..
Mivel Button kolléga azt írta, hogy a NAV nem ellenőrzi azt, hogy a főző műszakilag jó-e, akár még szerencséje is lehet.
( MIVEL WOODRUFF JOGKÖVETŐ ÁLLAMPOLGÁR ILYET NYILATKOZATOT CSAK AKKOR TESZ, HA TÉNYLEG ÍGY VOLT!! . UGYE?? )
Akkor még egyszer.A NAV nem küld neked csekket.A befizetést Te kezdeményezed a NAV által megadott számla számra.Elküldheted az igénylést párlat adójegyre,de ők nem fognak addig foglalkozni vele ,még a pénz meg nem érkezik a számlájukra.
Ez esetben még egy kört kell futnod: a NAV-hoz be kell adni egy tervrajzhoz csatolt kérelmet, hogy Te építenél egy x literes főzőt. A NAV nem vizsgálgatja, hogy jó-e a főző műszakilag, és 1-2 hét múlva kapsz egy engedélyt, hogy megépítheted. Ekkor - mivel ügyes ezermester vagy -, egyik napról a másikra kész leszel vele! :)
Ekkor (15 napon belül)mész be az önkormányzatodba és jelented be, hogy lett egy főződ. Ám, mivel ez már csak 2016-ban tud összejönni, sajnos buktad a 2015-re "beírható" 86 liter 50 fokos párlat meglétét. :(
A 17 literes kuktát a kőbányai piacon vettem kb már 2 éve és nincs róla számlám és úgygondoltam főzök vele pálinkát is .Na de majd elmesélem ,hogy végeztem(ezek szerint az önkormányzat adóügyi osztályán).
Én csak a párlat adójegy igényléséhez kapcsolódó csekkes befizetési lehetőséget említettem.
Az igénylés alapján névre szólóan a megadott címre, nagy valószínűséggel az összeg NAV-os rendeltetési számlaszámra automatikusan kitöltve érkezik a csekk. Az igénylés elküldése némi pízbe belekerül, nem vitás.
Nem föltétlen kell a számla. Mert igaz, hogy kell lenni valami iratnak, de ez lehet a vásárlásról szóló számla, nyugta, adás-vételi szerződés, vagy irat arról, hogy szóban kötött szerződés alapján jutottál a főzőhöz.
Akkor összefoglalom, hogy a jogszabályokból mit szűrtem ki:
1. Ha a berendezést 2015 előtt szerezted, akkor 2015. január 15-ig kellett - volna - bejelenteni.
2. Ha 2015-ben szerezted, akkor 15 napod van, hogy bejelentsd. Ezt az önkormányzati adóhatóságnál teheted meg. Tehát nem a NAV-nál. A két szerv egymás között majd intézi a továbbiakat. Ez alapján még van 7 napod, hogy bejelentsd egy főző tulajdonjogát a 2015-ös évre, mondjuk dec.31-i vásárlással. Innentől kezdve már le tudod fedni az 50L 86 fokos párlatodat 2015-re. Az önkormányzati adóhatósághoz benyújtandó bejelentési, továbbá az adóbevallási nyomtatványt a 35/2008. (XII. 31.) PM rendelet 11., illetve 12. melléklete tartalmazza.
3. Az idei évre csak akkor tudsz párlatjegyet igényelni, ha szerepelsz a NAV rendszerében, egyébként a kérelmed automatikusan elutasításra.
Holnap én is bemegyek a nav hoz megkérdezem ,hogy tudnám elintézni a befizetést 2015 re az önkormányzathoz visszamenőleges pálinkafözö bejelentéssel.Én nem készítettem a főzőt ,bármilyen megoldás érdekel,csak be tudjam fizetni az 1000 forintot.Akár úgy ,hogy egy kuktát öszedugtam egy spirállal egy szilikoncső segítségével, akár egy örökölt ,főző utólagos bejelentése bármi, csak 15_ ig beleférjen.
Én az Uvaferm 228-as élesztőt ajánlom. Hidegtűrő, ráadásul aromafelszabadító enzimeket is termelnek az élesztőgombái :) 10 oC-os helyiségben 2 hét alatt szépen kierjesztette nekem a csipkecefrét.
A nav engedélye alapján megcsinálja a főzőjét és bejelenti az önkormányzatnál . Utána a most meglevő nedüre gyorsan kér párlatjegyet. Mi a bonyolult ezen ?? Egy hónap mulva minden legalizálva lehet mert Ö nagyon ügyes.
Nekem sosem volt olyan szerencsém,hogy az állam bácsitól kapjam a fizetést.A bank kártya minden költségét nekem kellet fizetni a netbank tranzakcióival együtt.
Az elválasztás kényszerű volt a kén szag miatt. Az alszesz 0,4%-át eldobtam mint rézeleje, majd jött az 5 poharas mintavétel. Itt mind az 5 pohár ment a levesbe, mivel érezni lehetett a kén szagot. A többit felfogtam mint középpárlat 35 fokig, de kénes lett :(
Akceptálom mindkettőtök indokait. Annál is inkább megértem őket, mert a szüleim hivatalos ügyeinek nagy részét én intézem a neten keresztül. Pedig még azt sem mondhatnám, hogy nagy ellenségei a számítástechnikának, mert rendszeresen használják. De ők is azt mondják, hogy néha - mindig - agyon vannak bonyolítva a hivatalos eljárások, és jobban szeretik, ha szembe ülnek az előadóval aki elmagyarázza, ha nem értenek valamit.
A bankkártyáról csak annyit, hogy az állambácsi kötelező jelleggel ide utalja a fizetést, cserébe viszont megtéríti az éves kártyadíjat. A netbank meg ingyenes.
Ebben az esetben nem adnak vagy küldenek,hanem neked kell a pénzt a számlaszámra küldeni vagy utalni.De ,hogy véletlenül sem őröljünk két malomban:a tavalyi év 1000Ft-os adójáról az önkormányzattól meg kell kapnod a sárga csekket,a párlat adó jegy igényléshez a minimum 3500Ft-ot neked kell valamilyen formába befizetni a megadott számlaszámra.
Én elektronikusan (.pdf) beküldtem az Önkormányzati Adóhatósághoz a bevallást , és mellette postán is feladtam az eredeti pld.
Kértem hogy adjanak egy bankszámla számot ahová utalhatom az 1.000 Ft-ot, melyet mailben meg is küldtek. Teljesen jól működött minden ebben az esetben.
Teljesen igazad van, de azt fogadd el, hogy az érintett kör - főleg az idősebb korúak - tekintélyes hányada ragaszkodik a "hagyományos", azaz a sárga csekkes megoldáshoz. Jómagam is. Számunkra már kicsit macerás az ügyfélkapus módszer megtanulása, ha eddig nem volt rá szükség.
Egyébként 12 db igényelhető a kitöltési tájékoztató utolsó mondata szerint, szerintem az bőven lefedi a magánfőzői éves igényt.
Nekem nincs bankszámlám!Nincs bankkártyám!Sőt még Net-bankom sincs. Nincs 20-25 ezer Ft-os évi kiadásom ezek fenntartására.Nyugdíjba vonulásomkor ezen modern kori szolgáltatásokat megszüntettem.A nyugdíjamat a postás hozza,ami azzal jár,hogy 5-6percig el kel beszélgetni vele,vagy őneki énvelem a világ megváltásáról.Az is lehet,hogy a borravaló megemelésével a beszélgetés hosszát is megtudnám növelni,de az már csak idő húzás volna.Az esetleges csekkek feladása,bevásárlás,klub látogatás belefér a tevékenységi körömbe.
Azzal semmi baj, csak ez így nem igaz: "A lényeg, hogy nálad csak olyan pálesz lehet amit párlatjeggyel le tudsz fedni hiszen 2015-re nem volt a főződ regisztrálva."
Szép lassan haladtok az egyre időigényesebb, bonyolultabb, drágább verziók felé. Itt mindannyian használjuk a netet. Akkor meg miért nem használjátok ki jobban az általa kínált lehetőségeket. Ezért én még mindig az ügyfélkapus módszert favorizálom. Ha valaki tud jobb módszert az adatlap kitöltésére, NAV-hoz történő benyújtására, a pénz befizetésére - ami belefér az öt percbe - az ne tartsa magába és ossza meg a tisztelt publikummal.
Megmondom őszintén én még ilyet nem láttam.Azt tudom,hogy a Postán 3 perc alatt befizettem a 3500Ft-ot 4200Ft-ért és májusig az első cefrézésig,főzésig nem kell a NAV felé leveleznem.Ha át b...tak akkor így jártam.Akár ki is ránthattam volna zsebemből.:)
Dehogy vagyok biztos,de mikor kedden a Postán be akartam fizetni a 3500Ft-ot azt mondták, hogy csak utalással,ami már rózsaszín csekk.Lehetséges,hogy a NAV-nál helyszínen lehetséges a pénztárnál való befizetés.Te adó befizetésről beszélsz én utalásról.Az is lehetséges, hogy a postáskisasszony haza felé beszélt.
A helyi NAV-nál nem fognak neked sárga csekket adni,legfeljebb rózsaszínt,de azt a postán is adnak.Ezen szépen át utalod a 3500Ft-ot ami kb.4200Ft lesz.Az adó azonosítódat ne felejtsd ráírni a közlemény rovatba!Én biztosíték képen a csekk fénymásolatát mellékeltem az igényléshez és így adtam postára ajánlottan.
Ez is jó megoldás, de nálunk a legközelebbi NAV 30 km-re van. Ezért egyszerűbbnek tűnt az ügyfélkapus módszer, itthonról a fotelben ülve. A kitöltés és feltöltés alatt nem volt semmi anomália. És már meg is jött a NAV-tól a visszaigazolás, hogy a dokumentumot befogadták, alakilag hibátlan, és elkezdték a feldolgozását. Én annyira nem ragaszkodom a papír alapú igazolásra, ha meg mégis szükség lenne rá, akkor pár kattintás és az is megvan.
Tegnap bementem az Önkormányzat Adóosztályára, vittem a kitöltött bevallást (30 liter). Néni kedvesen átvette, kértem tőle valami igazolást, hogy én bizony leadtam, erre kitöltött egy átvételi elismervényt. Kértem sárga csekket, adott. 1000 Ft-ot befizettem a postán. Ennyi. Mivel szoros a határidő, én nem vártam senkire, így ez a része el is van intézve.
A párlatjegyet pedig úgy fogom intézni, hogy a NAV-os kitöltőprogrammal otthon kitöltöm a J-27-es nyomtatványt úgy, hogy a csekkes befizetést választom. Majd otthon kinyomtatom és besétálok vele a helyi NAV-ba. Az ottani ügyintézőtől kérek sárga csekket, melyet még aznap befizetek.
Egy bökkenő adódhat csupán: ha addig nem veheti át a csaj a bevallást, amíg a rendszerbe még nem érkezett meg a pénz.
Remélem ez nem így van...
Ezzel a móddal kiküszöbölök mindenféle ügyfélkapus anomáliát, továbbá lesz papír alapú bizonyítékom minden befizetésről.
Sziasztok. Tudtok nekfm abban segíteni, hogy frissen darált almához milyen enzimeket használjak, hogy jo minőségű cefrét tudjak készíteni. (Fajélesztők, enzimbontók) sajnos csak 8-9 C hőmérsékletű helyen tudom tárolni. esetleg gyártó vagy boltok címét is szivesen fogadom 😀
Január 15-ig be kell fizetnünk az 1000 forintot az önkormányzathoz. Ma még nem tudták megmondani, hogy mi a módja, adnak csekket és elballagunk egy postára vagy kiküldik mint a helyi adóknál (akkor viszont nem tartható a dátum) vagy ott helyben adnak egy befizetési valamilyen bizonylatot? Még meg kell kérdezniük valakitől. Jó mi???
Mikor először főztem kénes bort fél évig kellett szellőztetnem, hogy iható legyen a pálinka, de második főzetemkor, szobahőmérsékleten, víztisztító berendezéshez használt 5 mikronos, és kationcserélős szűrőt használtam, és után csoda történt, kellemesen fogyasztható itókám lett. Én arra lennék kíváncsi, hogy az előpárlatot hogyan választottad el, mert én a szaglásom után dobtam egy hátast a kéntől.
Találó a nick neved a kolléga. Mire gondolsz "hogy az ilyentől minden kitellik"? Nagy agysebész lehetsz, ha még mindig nem érted miről is volt szó... Én nem vagyok a sötétségbe burkolózva mint Te!
Na egye fene akkor ezt az évet is buktam ,és maradok a sötétben a sok világos között.Csak ne lenne itt az a feljelentős fiú,úgy rettegek ,hogy szólni fog a moderátornak, uram bocsáss a navnak mert ilyentől minden kitelik, de inkább be sem írom ki az. Biztosan kitaláljátok ,és soha többé nem akartok vele együtt főzni pálinkát.
Kökény nekem is jól sikerült, csak kevésnek bizonyult, nem gondoltam volna hogy ennyire kapós lesz, karácsonyra lett épp jó, biztos jobb is lett volna az idő múlásával ha el nem fogy , idei évbe rákészülök, és a meggyre is az se lehet rossz , a kökénybe az a jó hogy még ilyenkor is lehet szedni, sőt most az igazi szerintem.
Én még másnap is rákóstolok biztos ami biztos alapon:)A receptemmel az a probléma,hogy 6-8 hónapos érlelést ír elő.Fele úton fele elkopik.A 2014-es 8-9l-ből most karácsonyra 1,5l maradt,de ezt fogjuk rá a család hölgy tagjaira:)
A házi számolással nagyon nem fogsz mellé, és nem hiszen, hogy 1-2 fok ide vagy oda sokat jelentene. Viszont, ha jó meggylikőrt akarsz inni, akkor ne szörpből készítsd, hanem érett meggyből. Valamilyen jellegtelen - pl alma - pálinkába literenként rakj 1kg meggyet. Nem kell kimagozni, csak leszárazod. A napon érleled 40-50 napig. Utána lefejted, mézezed vagy cukrozod. Szuper lesz. Na ennél tényleg nem tudnánk megállapítani a szeszfokot, mert a szesz az ízt, a színt és még a vizet is kiszívja a gyümölcsből.
Köszönöm! Más. Nálunk a család hölgy tagjai szeretik a meggy likőrt. Azt szeretném kérdezni hogy lehet mérni a likőr szeszfokát? Ha belerakom a fokolót a cukor miatt nem csap be? Vagy csak számolással pl. 1/2 liter szörp + 1/2 liter 60 fokos párlat = 1 liter 30 fokos meggylikőr?
Nem csodálkozom , hogy keresik a megoldást , mivel semmi nem határozza meg pontosan a bevallásra kerülő literenkénti térfogatszázalékot , talán a múlt évre hatályos vhr.59 / A§-ban leírtakból lehet következtetni a literenkénti 86 térfogatszázalékra .
A NAV . tájékoztató is hiányos e szempontból .
Kíváncsian várom , hogy mi lesz a megoldás , mert a fentiek miatt a Te bevallásodat is al kellene fogadniuk.
Én úgy csináltam, hogy megnyitottam az ÁNYK programot, letöltöttem rá a szükséges nyomtatványt, majd kitöltöttem. A legvégén írja az általad említett befizetést. Itt a gördülőből az átutalást választottam, majd a kész dokumentumot az ügyfélkapun keresztül feltöltöttem. Beléptem az internet bankomba, és átutaltam a pénzt. ( közlemény rovatban az adószámom megjelölésével ) Az egész kb. 5 perc volt.
Ha jól emlékszem, valahol azt olvastam, hogy a bevallást elküldheted befizetés nélkül is, de a párlatjegyeket csak a pénz beérkezése után küldik ki. ( meg úgy is kapsz felszólítást, hogy fizess :) )
Most telefonált az ügyintéző,hogy nem tud semmilyen adatot bevinni gépbe,program módosításra várnak.A szomszéd települések kollégáival is beszélt,akik szintén nem tudnak állást foglalni a beírt adatokkal kapcsolatban.Mindnyájuk véleménye,hogy így feltüntetve nem lehet probléma,de a program működése után okosabb lesznek.A helyi ügyintéző megígérte az újabb telefonos segítséget.
Sziasztok! Átolvastam a kitöltési .... és a következőt nem értem. " 5. számú nyilatkozat: A nyilatkozathoz tartozó legördülő listából ki kell választani, hogy a párlat adójegy utáni jövedéki adót a magánfőző milyen módon fizette meg."
Ha most akarom megrendelni a párlatjegyet, akkor még nem fizettem ki az árát. Vagy fizessem ki előre?
Először is a leesett főzőt álmodban naggyából leméred. Ezután másnap csinálsz egy kérvényt a navhoz hogy pálinkafőzőt szeretnél építeni. Erre itt több mintapéldát is közzétettek már. Két hét mulva megjön az engedélyed. Az álmaidban megálmodott főzőt egy szempillantás alatt elkészíted mert Te piszok ügyes vagy. És ugye már legalizáltad a főződ a NAV -nál . Aztán elballagsz az önkormányzatodhoz a Nav engedéllyel a kezedbe és regisztráltatod a főződet ott adnak egy nyomtatványt amit kitöltesz. Aztán mivel Te még mindig k..va ügyes vagy gyorsan lefőzöd álmaidban azt a pálesz mennyiséget amit megtaláltál a spaizba, megkéred rá most a párlatjegyeket. A lényeg, hogy nálad csak olyan pálesz lehet amit párlatjeggyel le tudsz fedni hiszen 2015-re nem volt a főződ regisztrálva. VILÁGOS ?
Bocs a tudatlanságomért,de mi van avval aki még a "teherautóról" leesett főzőjét se jelentette be?A 2015 ös főzését,hogy jelentse be 15. ig? Előre is köszönöm mindenki segítségét!
Mennyire égetted oda?A szagán érződik a büdös füst szag? Az üst alján láttál lesülést,vagy le feketedett,le szenesedett cefrét?Több információval hamarabb van a segítség.
Bocsánat !!! Amit ide beidéztem az nem a jelenleg hatályos szöveg!!!!Most néztem meg , és rájöttem , hogy a dec. 16.-i lementésemhez képest változás van !!!!!
59/A. §293(1)294 A párlat adójegy a 32/A. számú melléklet szerinti adattartalmú, a vámhatóság által rendszeresített nyomtatványon igényelhető.
(2)295 A Jöt. 67/A. § (6) bekezdése szerinti esetben a javasolt megsemmisítési időpontot legalább 3 munkanappal előre kell bejelenteni, megadva
a) a bejelentő
aa) nevét,
ab) adóazonosító jelét,
ac) postai, telefonos vagy elektronikus elérhetőségét,
b) a megsemmisítendő párlat mennyiségét literben, és
c) a megsemmisítés javasolt
ca) helyszínét,
cb) módját,
cc) időpontját naptári nap, óra, perc pontossággal.
(3)296 A Jöt. 67/A. § (6) bekezdése szerinti esetben a bejelentő által javasolt megsemmisítés csak a vámhatóság - tervezett megsemmisítési időpontig történt - kifejezett hozzájárulása esetén kezdhető meg. A megsemmisítés a vámhatóság részvételének hiányában a vámhatóság erre vonatkozó kifejezett hozzájárulása esetén végezhető el.
Sziasztok! Akkor most megfordítom a kérdést. Az 5liter 42 térfogatszázalékos alkoholtartalom ( 5 db párlatjegy) hány liter 50 fokost takar? Üdv ksanyi.
(6)514 A tárgyévben előállítani tervezett magánfőzött párlat előállításához az előállítást megelőzően párlat adójegyet kell beszerezni a vámhatóságtól. A párlat adójegy a beszerző magánfőzőt egy liter magánfőzött párlat tárgyévi előállítására jogosítja. A párlat adójegy 700 forint értéket képvisel, egy liter 42 térfogatszázalékos tényleges alkoholtartalmú párlat adótartalmát figyelembe véve. A magánfőző tárgyévi első beszerzéskor legalább 5 párlat adójegyet szerez be és tárgyévben legfeljebb 86 darab párlat adójegyet szerezhet be és legfeljebb ennek megfelelő mennyiségű párlatot állíthat elő. Ha a magánfőző a párlat adójeggyel megfizetett adójú párlatmennyiségnél több párlatot állít elő, akkor a tárgyév végéig be kell szereznie a többletmennyiség utáni párlat adójegyeket a vámhatóságtól azzal, hogy az éves mennyiségi korlátot ilyen esetben sem lehet túllépni.
64. § (1)507 Az adó alapja - a (6) bekezdésben foglalt eltéréssel - az alkoholtermék 100 térfogatszázalékos etil-alkohol-tartalommal (a továbbiakban: tiszta szesz) hektoliterben meghatározott, 20 °C-on mért mennyisége.
(2)508 Az adó mértéke - a (3) és a (6) bekezdésben foglalt eltéréssel - az (1) bekezdés szerinti adóalapra 333 385 forint.
(3)509 A szeszfőzdében bérfőzés keretében, a bérfőzető alapanyagából előállított párlat (a továbbiakban: bérfőzött párlat) adója az (1) bekezdés szerinti adóalapra számítva egy bérfőzető részére évente
a) legfeljebb 50 liter mennyiségig 167 000 forint,
b) az 50 litert meghaladó mennyiségre 333 385 forint.
(3a)510 A (3) bekezdés alkalmazásában az 50 literes mennyiség alatt 0,43 hektoliter tiszta szeszt tartalmazó bérfőzött párlatot kell
59/A. §339(1)340 A magánfőzés keretében évente átalányadózással előállítható 50 literes párlatmennyiség alatt 50 liter 86 térfogatszázalék etil-alkoholt tartalmazó párlatot, vagy legfeljebb ezzel megegyező mennyiségű etil-alkoholt tartalmazó nagyobb párlatmennyiséget kell érteni.
Szép napot Urak Hölgyek. Segítséget kérnék történt egy kis baleset le égettem a cefrét a leégés gátló félre csúszott . mit tudok csinálni vele hogy ne keljen ki dobni. Előre is köszönöm a tanácsokat.
Ne nézzük hülyének se a hivatalnokot se a navost. Vagy hlf et ír vagy gyümölcsszeszt vagy litert és szeszfokot. Az egyik 43hlf a másik 50 L gyümölcsszesz a max, a harmadikat megszorozza.
Köszönöm szépen a válaszodat! Szerencsére van félretéve 2 liter ep, annak lefőzésével (kis kuktára szerelve a defi+páracső) fogom az első tisztázás előtt átmosni a rendszert! :)
"Abban az esetben, ha tárgyévben főzött párlat mennyisége meghaladja az 50 litert, akkor a magánfőző a többletmennyiséget köteles haladéktalanul bejelenteni a vámhatóságnak és a vámhatósággal egyeztetett módon gondoskodni a többletmennyiség megsemmisítéséről."
Én a rubrikába beírtam,hogy 80,rubrikán kívül pedig50%-s.Az ügyintéző lány nagyon örült,mert 3 regisztrált pálinkafőző kedvéért kellett számlaszámot nyitnia,ami a 3 befizetett 1000Ft-al meg is szüntethető.
Értem a problémádat, de a konyhasó szerintem is teljesen fölösleges, azzal max. a kuktát tisztítanád meg, amiben forralod, de azt sem hinném, mert nem old az semmit.
Én úgy szoktam, hogy van egy erre célra befogott a vízforraló kancsóm, abban forralok vizet, teszek bele mosószódát vagy trisót és ezt a lobogó forró vizet öntöm a pistoriusba, csövekbe, spirálba, néha bedugom az alját és picit áztatom, aztán öblítés, ugyanezt még egyszer citromsavas forró vízzel, aztán sima forró vízzel és csillog minden.
Ha ez nem kivitelezhető, mi lenne, ha nem ecetet, hanem rendszeresítenél erre pár liter kifőzendő 30-40%-os alkoholt (összegyűjtött EP+UP, rossz pálinka, akármi), ezt főznéd le először, ez kioldana mindent amit tud, utána kezdenéd az igazi alszeszek finomítását?
Valóban így van, ahogy leírtad. Tegnap bementem a lakhelyem szerinti regionális adóhatósághoz, hogy megkérdezzem mi is lesz 2016-ban a folyamat (párlatjegy). Onnan elhajtottak a vámosokhoz. Majd talán a héten eljutok, és elmondom hogy mit tapasztaltam. Van ugyanis egy NAV_J27 (nav.gov.hu) nyomtatvány amin igényelni kell a párlatjegyet. Év elején 5 db-a minimum, függetlenül attól, hogy főztél-e, vagy nem.Majd azt követően a főzésből keletkezett párlat után 15 napon belül kell párlatjegyet igényelni. De mielőtt a párlatjegy igénylő nyomtatványt feladnád, át kell utalni (nyomtatványon szereplő számlaszámra) az igényelt párlatjegyek száma szorozva 700 FT-ot. Ezt követően adható fel az igénylés (pl elektronikusan ha van ügyfélkapud, vagy postán). Aztán hogyan jut el hozzád a dokumentum, az nincs kirészletezve.
Én tegnap már meg is kaptam az önkormányzattól a 2015-ös évre vonatkozó sárga csekkemet az 1000 Ft-ról. A borítékban még benne volt a kitöltendő adatlap is.
"A magánfőzőnek tárgyévet követő év január 15-éig a magánfőzött párlat utáni adóbevallási és fizetési kötelezettséget kell teljesíteni szintén a lakóhelye szerint illetékes önkormányzati adóhatóság felé. Ezt a kötelezettséget először 2016. január 15-ig kell teljesíteni, a 2015-ben előállított párlat után."
Pedig így van! 2016. január 15-ig a 2015-ben lefőzött, általad bevallott után. Egy kérdés adódhat csupán: hány térfogatszázékra számítva? Én ajánlanám a 86-ot.
1. a 2015-ös évben kifőzött pálinka mennyisége utáni bevallást a helyi önkormányzat adóügyekkel foglalkozó osztályára kell leadni, vagy a területileg illetékes NAV kirendeltségen?
2. a párlatjegyet az önkormányzat adóügyekkel foglalkozó osztályán lehet beszerezni, vagy a területileg illetékes NAV kirendeltségen?
Nekem is ilyen barna lötty jött ki belőle tavajelőtt, én kidobtam. Hál isten volt még egy kilóm lezárt dobozban ,újra töltöttem.Tavaly ugyanez játszódott le megbarnult, átengedtem rajta sóoldatot,utána desztillált vizet és kitisztult.