Szóljon ez a topic csak a MANDOLINról. Nem igaz, hogy az egész országban 3 év alatt nem sikerül 2-3 embernél többel találkoznom, akinek van ilyen hangszere. Úgyhogy írjatok bármiről, a mandolinotokról, kedvenc zenéről, példaképekről, itthoni koncertekről, tapasztalatokról.
Elmegyek a Stageshop-ba és veszek egy mandolint! :)
Apám teljesen kiakadt, hogy elvittem a Washburnt, így jóanyámmal megbeszéltem, és veszünk neki egy Hangszert. :)
Furcsa, hogy egy ilyen kiakadás kelljen ahhoz, hogy végre rendes hangszere legyen az öregnek.
Vagyis: Ernő, ha olvasod, megyek!
(elsőre a 22-esre gondoltam, mivel a mahagóni test egy kicsit lágyabb hangot eredményez, és ugyebár a leendő tulaj inkább recegtett, olyan nápolyi módon.)
Az viszont kissé aggaszt, hogy a 200S fotóin látszik a fejen a pálcát takaró lap, a 200V fotóján meg nincsen. Elképzelhető szerintetek, hogy a nyak másik végén van a csavar, a test felől? Vagy egy típuson belül gyártanának pálcásat és pálca nélkülit is??
A 200S-re mahagónit írnak - mindenesetre remélem, mondhatom, hogy majd meglátjuk.
A pickupot nyilván egyből lecserélem, nem kell az ilyen (remélem megtartotta az eredeti húrlábat), csak azért kérdeztem ennyi dolgot a sráctól, hogy nagyjából tudjam, kitől veszem, mer' amilyen a csávó, olyan a hanxere... no, remélem, ez utóbbit megcáfolja a mandolin.
Szerintem ez fenyo. Eleg vastag a pac de nehany helyen tisztan latszik hogy olyan a fedlap faerezete mint akarmelyik rendes mandolinnak. Szoval fenyo.
Pickup... Mit erdekel milyen? Ugy sem fog vele jol szolni. Jo mandolin pickup nincs. A Schertler az nem rossz, csak draga, meg nem pickup. Mandolint mikrofonnal kell hangositani.
1 jotanacs STMSnek. Az eddig simert ujrendeket felejts el. Mikor ilyen hulye gitarosok (marmint azok akik tudnak is gitarozni, ellentetben velem. Nekem ilyen bajom nem volt) kezbe veszik a mandolint akkor elkezdenek gitar ujrendel skalazni es megkerdezik hogy hogyan fer el a kezem a nyakon.
Egyszeru: nem ugyanez az ujrend. Minden 2 bundra jut 1 uj. Nem 1-1ben kell jatszani :)
A Kentucky-mandolin eladója hihetetlenül keveset tud a hangszeréről. Aszongya, tömör fenyő a fedlap, holott szvsz az biztos nem fenyő, egész más az erezete (illetve ilyen színnél sztem látszana a fenyő erezet). Nem tudja, hogy milyen márkájú a hangszedő, nem tudja, hol készült a hangszer, a tokra meg aszongya kemény, de nem tudja, hogy műanyag-e vagy fa (gondolom előbbi, ha valóban keménytok).
Kihagytaad a D-dúúúrt?? (az biztos ment már alapból :-D) figyi, tanuld meg a G-barréakkordot, azzal ilyen alterosgitáros-csúsztatgatásokkal már lehet boldogulni ;-)
BLOG: Tegnap este megtanultam a C, F és G dúroknak egy változatát, és írtam egy 8 ütemes gyakorlatot. Kísérletek: bumcsikk fingerstyle nehezen megy, mert nem fér el a kezem a húrláb és a nyak között.
Azt nem tudod, hogy miért van a címkéjére írva, hogy "Saga Musical Instruments"? Ők úgy tudom, csak forgalmazók, azt meg nem szokták már egyből rátenni a címkére. Vagy a kereskedő/importőr tette rá a címkét?
Megtalaltam azt az embert aki az USA ebayen nyert egy ilyet (vagy nagyon hasonlot). Benne vlt a bookmarkjaim kozt. Mar sajnos az az aukcio nincs fent. Irtam neki egy levelet hogy nezze mar ezt meg. Ugyanaz-e. Szerinte ez Japan vagy Koreai? Meg ugy egyebkent mi a velemenye a hangszerrol. Ha ir, megirom ide. Ha jo akkor en is elfogadnek egy ilyet :) Legyen valami amin flatwound hurokkal lehet Jazzelni :)
na szal ez egy KM-200V mandolin. A neten eddig csak a 200S-ről találtam infót, ami az f-lyukas A-mandolin, és már nem gyártják. (nemtom minek lehet a rövidítése az S meg a V). A 200S discount ára a folkofthewood-on 350$. Szal sztem olyan 300 eurót érdemes adni ezért az ebay-en (mi a véleményetek?)
"EC-, A-style, dark stained solid spruce top, solid mahogany sides and arched back, mahogany neck, cream-bound 20-fret rosewood fingerboard, pearl dot inlays, 1-1/8" nut width, 14" scale, adjustable rosewood bridge, chrome hardware, tailpiece stamped with wreath design, cream-bound body"
A 200S-ről ilyeneket találtam, a folkofthewood-on írták egy kezdő srácnak:
"the Kentucky KM-200S is an excellent starter mandolin and should bring you well up into the intermediate level. And, yes, the KM-200S is now discontinued...making it an even more desirable mandolin for resell value. It's not necessarily too short a time to move up...especially if you're looking for a maple mando with good projection. Your 200S is a mahogany mando which offers good warmth and tone but usually lacks the volume and projection attainable with a maple wood mando. However, your 200S should still serve your needs for years to come...I myself would be somewhat divided about upgrading. I personally would keep the 200S and look for a second maple wood mando."
"banyózni a Szutyiban" eltartott egy ideig, amíg leesett, hogy mi ez a bluegrass-szleng, de már összeállt a kép. Viszont csak ennyire bízik benned, hogy a sok hangszere közül a legegyszerűbbet adja... a Kentucky-t kellett volna elorozni tőle!
A dolog hátterében az van, hogy Incs a múltkor elszomorodott, hogy nem engedem banyózni a Szutyiban, így alkut kötöttünk: egy két nótában én fogok mandolinozni - szigorúan G-dúr! :) - ő meg banyózik. Aztán a többiek majd úgyis visszacseréltetik az egészet, de ezt nem mondom meg Incsnek. ;)