Csak hangosan gondolkodva... a műanyagok nem homogén anyagok, van bennük mindenféle adalék. UV-ellen, lágyításra, stb. És ezek nem stabilak. folyamatosan párolognak el.
Ezért is van pl az, hogy "öregszenek", keményednek, törőssé válnak.
Ha a váz csöve közvetlen kontakban van a fóliával, akkor direktben kapja. És lehet, hogy a fólia anyaga meg pont nem szereti ezeket a gőzöket.
"Esö után"-nekem egy régota foliázo tanácsolta , hogy tekerjem be a vázakat cca 10 cm széles lepedö csikokkal.Igaz az enyém müanyag váz , de a 2 évesnek vett folián a 3. szezomban sem látok "égési" sérülést.
A villánál fontosabb a szivoszál, ha nem tudsz emelgetni :))
Mi sikerült felrakni az új fóliát, a vihar szaggattából pedig még kijött a két ajtóívre való. Holnap dugom a dughagymát és a krumplit. Március 9-én vetettem és ma már pikíroztam a paprikákat és paradicsomokat. A boltban vásárolt fűszerpaprikát kell újra vetnem mert csak 2/3 mag kelt életre. Írtam a ledes megvilágításról nos nem nyúltak meg a kikeltek szép erős száruk van könnyebb őket pikírozni. Olyan gyorsan kinyíltak a kajszik és őszibarackok virágai, hogy éppen csak végeztem a metszésekkel de a lemosó permetezés idén elmaradt. Viszont sikerült megkezdeni a tafrina és virágmonilia elleni védekezést. Azt vettem észre ... elmult egy év és estére jobban elfáradok sőt vacsoránál alig tudtam a villát kezelni :))) Sikeres nap volt .
Igen, azok. Febr. 23-án kezdtem el csíráztatni őket, és 3 nap múlva kerültek földbe. Nagyon jól keltek. De pl. a tavalyi Freddy - erős almapaprika - 8/7 kelt.
A napégés jogos veszély. Tavaly sikerült is kicsit megkapnia a napnak az első leveleket, de nem vetette vissza őket, csak a levelek kicsit ezüstösebbek lettek. Egyenlőre az ideiken nem látom ennek nyomát. Tegnap vittem ki őket előszőr.
Wuxalt akartam első körben, mivel az, és keserű só van itthon, de mivel a Wuxal kifejezetten levéltrágya, azért féltem tőle, mert bár szeretem a reteklevelet is amíg zsenge, de itt a gumó lenne a lényeg, és mi van akkor, ha a Wuxal csak a leveleket hozza inkább "mozgásba"?
Mivel megkapta a sót, így várok egy hetet, és ha akkor sem éledeznek abban a tempóban ahogy kellene, akkor adok egy kis Wuxalt.
5 liter vízhez egy kávéskanállal, ezzel lehet akár naponta. Ha jó a föld, eleinte nem adok semennyit, akkor szoktam elkezdeni adni, mikor már kezdik kinőni az edényt. Ha az alsó levél fakulni kezd, akkor mindenképpen.
Káposztát évek óta savanyítunk. Minden évben Szentesi lapost szoktam vetni.
A karfiolra nem tudok tuti biztost, de tavaly a szomszédomék, akik eladásra is nevelnek palántákat, Nagykanizsán a mg.boltban olyan káposztaféle magokat vettek, amit szemenként lehetett kapni. Az árát nem tudom, a nevét sem. 5-5 palántát kaptam korai karfiolt és korai káposztát. Úgymond kipróbálásra. Bevált. Egy karfiol ment tönkre, de a másik 9 növény gyönyörű termést hozott. Nyár közepén. Hihetetlen volt. Nagyobb mg. boltban talán érdemes érdeklődni, foglalkoznak e ilyennel.