Történt, hogy megtetszett egy festmény egy árverésen, és megvettem. A kutyának se kellett, én meg elcsábultam. Egy 2001 ben Stuttgartban 91 éves korában elhunyt festőművésznő sokezerképes hagyatékából származik, akinek a padlása már dugig volt mindenféle restaurásra váró régi festménnyel. A kép egyébként egy fiatal néger nőt ábrázol, (az adott korban, és franciaországban szokásos un. cseléd) fejkendőben.
Az adatai szerint 1958-ban festették, de elég volt kézbevennem, és rájöttem hogy ez képtelenség. Ezt a festményt 1858-ban festették, vagyis 100 évvel korábban. A festményen egy CM monogram van és egy 58. -as szám, ami nyilván a dátum. Hónapokig kutatgattam ki festhette, mert itt mintha már láthatóak lennének impresszionista megoldások is. Monet-et már az elején kizártam, lévén nem találtam tőle származó olyan festményt amit 18 éves korában festett volna. Viszont miután nem találtam senki mást aki a CM monogrammal, az adott korban szóba jöhetett volna, csak visszafordultam hozzá, hogy megismerkedjek a fiatalkorú monet munkásságával. Sok sok kutakodás után, most én úgy gondolom, hogy ez Monet első festményeinek egyike, amit még Le Havre -ben festett, abban az évben amikor valójában elkezdett festeni is tanulni első mesterétől. Talán ez az első festménye. Később találtam tőle egy grafikát az egyik francia múzem képei között, amit egy másik néger (idősebb) nőről készített 1957-ben, s aki ugyanilyen fejkendőt visel. Majd olvastam arról is, hogy Monet nem használt alapozást a képeinél, hanem közvetlenül a vászont festette. Hát ezért volt furcsa a festmény nekem, mert ez a festmény sincsen alapozva, hanem közvetlenűl a brutálisan durva vászon van megfestve. Itt tartok most, meg próbálok körülnézni mi ilyenkor a teendő, hogy ha ez tényleg Monet akkor ennek valahogy híre menjen, és hogy ezt el tudjam jó áron adni. Persze tudom ezt előbb el kell ismertetnem a világgal. De tanácstalan vagyok. Hol kezdjem? ... kihez fordulhatok? |