Keresés

Részletes keresés

Figyelget Creative Commons License 2015.12.20 0 0 120443

Örülj neki,akkor nincs olyan nagy gond! :-)

Előzmény: BIRSALMADARÁLÓ (120431)
tanca1 Creative Commons License 2015.12.20 0 0 120442

Én is gondolkodtam a pálmazsíron, de végül trafóolajat tettem bele. Mégpedig azért, mert a pálmazsír használati ideje szerintem jóval kevesebb mint a trafóolajé. Írtad a három évet. Amihez igazából azt kellene tudni, hogy hány üzemórát ment. Az biztos, hogy a vendéglátóhelyeken használják, nem véletlenül, az étolaj helyett. De ott is lecserélik bizonyos időközönként (1 hónap), mert elég, elhasználódik.

De ezeket csak nagyon halkan írom, mert én eddig csak bérfőzdében főzettem, most lett csak saját főzőm, így nem akarok okoskodni, hisz még én is csak tanulgatom..

Előzmény: héjja60 (120437)
héjja60 Creative Commons License 2015.12.20 0 0 120441

A " szürkeség " a fénytörés , a vakú miatt látszódhat a képen , a valóságban korom fekete volt az egész .

Előzmény: Jani71 (120438)
nighttrain Creative Commons License 2015.12.20 0 0 120440

Ha mind a két fala rézből van, hogy kerül oda alumínium ? :D Vagy a külső fala az volt? A pálmaolaj mióta oldja az alumíniumot (aminek az oxidja fehér)? A réz-II-oxid ellenben fekete. És a rézben elég sok gyenge szerves sav is kárt tesz a levegő mellett. Bár, hogy a pálmaolajat sem bírja, az fura lenne. Ha más volt benne, akkor viszont könnyen kárt tehet. Ki tudja, eredetileg és fekete volt-e. Én a magam részéről ezért is alkalmaznám korlátozottan a rezet. 

ksanyi52 Creative Commons License 2015.12.20 0 0 120439

" állandóan kopogni fog az üst alján" ....pont ezt a jelenséget kihasználva cefrét főzött,a leégést így elkerülve("

Én is erre gondoltam. 

Előzmény: In Lak'ech (120422)
Jani71 Creative Commons License 2015.12.20 0 0 120438

Bár írod, hogy megmelegítve cseppfolyóssá vált, de talán érdemes megemlíteni, hogy a pálmaolaj olvadáspontja 30-37 °C között van. A képek és leírásod alapján gondolom, hogy a környezeti hőmérséklet miatt volt szilárd (a színe talán a kioldott alumínium miatt van).

Biztos jót tett a csere, de talán ezután is gond nélkül ellátta volna a feladatát (nem tudom,

hogy a beoldott 'szürkeség' mennyire rontotta a hőátadó képességet).

Nem okoskodom, vagy észt osztok, csak amolyan gondolatfoszlányok... :-)

Előzmény: héjja60 (120437)
héjja60 Creative Commons License 2015.12.20 0 0 120437

Üdv. Mindenkinek !

 

Bár folyamatosan olvasom a hozzászólásokat , ritkán szólalok meg  , de most úgy gondolom , hogy az alábbiakat érdemes közzé

tenni .

Karbantartás címén , megbontottuk a fiam " Artur féle " , dupla falú ,pálmaolajjal ( zsírral ) felöntött főzőjét , azzal a céllal , hogy

ellenőrizzük az olaj állagát .

Az alábbi kép tárul elénk :

        

 

A képen látható" olaj " egy darabját megmelegítettem , cseppfolyóssá vált , de úgy gondoltuk , hogy az anyag hőátadó képessége

már igen gyenge lehet , ezért lecseréltük egy éttermes ismerőstől kapott "új " olajjal. A főző három éve volt használva ,nem sokat ,

ez idő alatt ilyenné lett a pálmaolaj ( legalábbis annak mondott ).

Az üst megbontása viszonylag könnyű volt , mert az üst úgy lett kialakítva , hogy bontható.

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.12.20 0 0 120436

A különböző cefrék eltérően viselkednek. Van, amelyikből sok kozmaolaj lesz és van, amelyikből nem. Van pálinka, ami szinte korlátlanul hígíthat és van, amelyik szinte tejszerű lesz.

A kozmaolaj kiválásos pálinka egyébként nem tragédia, egy napra hideg helyre teszed, majd leszűröd. Nem nagy kaland, kár túlaggódni.

Előzmény: almadaráló (120428)
zsorsz Creative Commons License 2015.12.20 0 0 120435

 ....a kép lemaradt.

Előzmény: zsorsz (120433)
sogi01 Creative Commons License 2015.12.20 0 0 120434

                                                 vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (120382)
zsorsz Creative Commons License 2015.12.20 0 0 120433

Feeriba51 2015.08.25 0 0 114408

"Na most a kilyuggalt fazék elmélet kicsit még feldolgozás alatt van a fejemben. :)

 

De tudnám ajánlani a Hajdúsági centrifuga dobját. Néha szűrőnek használom."

 

Hogy mennyire egy húron pendülünk, ugyanis az első belső kosaram egy mosógép dob volt, de később csináltam egy nagyobbat, mert nem volt elég:-))

Ritkán használom, mert inkább a "kőleveses" megoldásnál maradtam, ami így néz ki:

 

Nem hiszem, hogy söröshordó változatban is beválna, de én ezzel főzöm az almát, amit főzés után majdnem ki lehet lapátolni.

Na, igyál még egy kupicával!:-))))

Szép álmokat, jó nedűt!!!"......akárhogyis, az öreg hídrobbantónak jó gyakorlati meglátásai vannak,

 

a 120391 hsz-ben általad leírt "A nagy darab meg azért nem szerencsés, mert ha van rajta konkáv felület, ott össze tud gyűlni a gőz, és emelgetni fogja a cserépdarabot, ami állandóan kopogni fog az üst alján" ....pont ezt a jelenséget kihasználva cefrét főzött,a legést így elkerülve(az Ő allítása szerint,csak ezt a beírását nem találom)

Előzmény: In Lak'ech (120422)
obsitos3 Creative Commons License 2015.12.20 0 0 120432

Feltennél egy képet erről az olajleválasztóról?Az lenne az igazi,ha működés közben,már feltöltve fotóznád le.

Előzmény: almadaráló (120428)
BIRSALMADARÁLÓ Creative Commons License 2015.12.20 0 0 120431

Több képen is láttam,hogy nagy fekete szurkok úszkáltak a tetején, de nem nekem.

Előzmény: Figyelget (120429)
almadaráló Creative Commons License 2015.12.20 0 0 120430

Van benne egy bimetál ami beállított értéken bekapcsol kikapcsol,úgyhogy szabad levegőn is kipróbálhatod.Vagy beleteszed egy lavór vízbe bedugod,és a kezeddel közben fogod.

Előzmény: janika.p (120415)
Figyelget Creative Commons License 2015.12.20 0 0 120429

Kozmaolaj lesz az, amit hiányolsz. 

És ott van az,hidd el.:-)

Ne látványos "tócsákat " keress,az a pici hártya a tetején a ludas. 

Előzmény: almadaráló (120428)
almadaráló Creative Commons License 2015.12.20 0 0 120428

Most főztem először birsalmát, 40 literből 6 liter jőtt le ,teljesen tej fehér ,kondenz olaj leválasztót nem használtam.Mondhat nekem bárki bármit a saját tapasztalat minden olvasott szónál többet ér.A magokból kijövő olaj, és a viaszos héj tejesen beoldódott az elő szeszbe.2 nappal ezelőtt jonagoldot főztem, a rézlemezből paraméterek szerint készített, olajleválasztó edényt használva, semmi nem csapódott ki pedig három kamrás, szűrőpapíros,derítő kamrával,alól befolyó-kívül kifolyó csővel,jéghideg vízzel,háromnegyedig töltve ,de én egy csepp olajat nem találtam,és fele olyan fehér sincs mint a birsalma első főzete.Ma kipróbálom a birsalmánál is az olajleválasztót,de ha nem találok olajat soha többé nem fogom használni pedig elég sok munkám van benne.

Figyelget Creative Commons License 2015.12.20 0 0 120427

Kínáról beszélünk.

Mi az amit ott nem gyártanak és mi az amit figyelembe vesznek? :-)

Előzmény: forgione1 (120426)
forgione1 Creative Commons License 2015.12.20 0 0 120426

jelenleg dél-Kínában egy pálinkagyárban szakértősködik

 

 

Akkor ennyit a hungarikumról, meg hogy mit nevezhetünk pálinkának....

Előzmény: kopasz szuzukis (120419)
In Lak'ech Creative Commons License 2015.12.19 0 0 120425

Ha egy perc után is hideg, akkor tuti, hogy hibás a szerkezet. :-(

Előzmény: janika.p (120424)
janika.p Creative Commons License 2015.12.19 0 0 120424

Mikor kivettem és meg éríntettem hideg volt a fűtő cső nem tudom mi lehet 

Előzmény: In Lak'ech (120423)
In Lak'ech Creative Commons License 2015.12.19 0 0 120423

Kézbe fogva melegít? Mert 300 W az igen karcsú. Hővezető közegben (értsd, 50 liter hideg cefre) igencsak gyorsan diszipálódik a hő.

Előzmény: janika.p (120420)
In Lak'ech Creative Commons License 2015.12.19 0 0 120422

Sanyikám, cefrébe nem teszünk forrkövet.

Előzmény: ksanyi52 (120392)
janika.p Creative Commons License 2015.12.19 0 0 120421

Nem hiszem hogy megérné visszaküldeni kinába :D megpiszkálni meg kár ereszteni fog a szigetelés és dobhatom ki ha jól gondolom .

Előzmény: kopasz szuzukis (120418)
janika.p Creative Commons License 2015.12.19 0 0 120420

persze világit is egy lámpa rajta az ON irás alatt o.O

Előzmény: schlumberger (120417)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2015.12.19 0 0 120419

Egyik kedves ismerősöm jelenleg dél-Kínában egy pálinkagyárban szakértősködik. Na, az a nem semmi gyár!

A körtét kézzel szedik, ládában, egy sorban rakva szállítják, tárolják. Kb. 100ezer (!) négyzetméteres hűtőházban. Feldolgozás előtt 3-4 napig érlelőkamrába kerül. Darálják, pépesítik, pektinbontóval 12 óráig kevertetik. Ezután előbb csigasajtós présen, majd keretes szűrőn tükrösre szűrik a körtelevet. A tiszta levet oltják saját tenyésztésű fajélesztővel. 6 nap erjesztés 23 Celsius fokon, széndioxid párna alatt. Főzés: filmbepárlón párologtatják el az alkoholt, és az aromaanyagokat. 5 tányéros, buboréksapkás kolonnán válaszják szét a párlatokat. Épül egy pincerendszer, ahol majd fahordókban fogják érlelni a "matériát". 

Emellett készül a másik feldolgozó üzem, ahol majd cseresznye feldolgozása történik. Az kicsit nagyobb lesz, mert a magozó gépek sok helyet foglalnak.

Előzmény: Törölt nick (120414)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2015.12.19 0 0 120418

Nagy valószínűség szerint kontakthibás. Vidd vissza, mert a javítása házilag igen macerás.

 

Előzmény: janika.p (120415)
schlumberger Creative Commons License 2015.12.19 0 0 120417

Bedugtad? Villany van?

 

Előzmény: janika.p (120415)
Törölt nick Creative Commons License 2015.12.19 0 0 120416

Tudod az az érdekes,hogy kezdeti időkben,mikor kevesen tudtunk egymás hobbijáról- csak sejtettük

a beszélgetések alapján- a szakmai hozzáértésünk  egy nagy nulla volt, és ezt akartuk a másikkal elfogadtatni.Mikor ráéreztünk az általunk jónak talált okosságra, már nem biztos,hogy a kollega hinni akart nekünk .Most a legjobb meggyőzés a "puding próbája".Nekem talán abban volt szerencsém,hogy a vajdasági nagybácsik,unokatestvérek,+az aranyháromszög közelsége tanított meg pálinkát főzni.Sok- sok csibészségre is megtanított,de az már régen volt.(igaz sem volt):)

 

Előzmény: Törölt nick (120413)
janika.p Creative Commons License 2015.12.19 -1 0 120415

Sziasztok!

Vettem egy ilyen cefre melegitőt de hiába berakom a cefrébe nem történik semmi :( Egy vider vizben is próbáltam már és semmi hideg a fűtő csöve egy tekerő van csak rajta amivel állítom a hőfokot 300W-os.

Mi lehet a baja?

Törölt nick Creative Commons License 2015.12.19 0 0 120414

Gondolkodtam rajta már én is,és nem tudok véleményt mondani.Legnagyobb esélye az újságírói hozzá nem értésnek,vagy nagyot mondásnak van.Ritkán szoktam arra járni horgászni,egyszer benézek hozzájuk.Mindig szerettem volna,hogyha valaki,aki ért(?) a pálinka bírálatához elmondaná az"esetleges?" hibáit a pálinkámnak.

Előzmény: foxrudi (120412)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!